Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


ارزیابی های نا درست علی خامنه ای از مذاکرات هسته ای

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[01 Dec 2014]   [ رضا علوی ]

 

 

اکنون که روزهای پر شور و شر مذاکرات هسته ای وین ١٠ به پایان رسیده ،  می توان با ژرف نگری و شکیبایی ،  دقیق تر به پی آمدها ی تمدید  مذاکرات  و  دست آورد ها و نا کامی ها ،   نگاهی انداخت .

سخنان روزهای پیشین خامنه ای این امر را آشکار کرد ،  که صحنه گردان اصلی مذاکرات بیت رهبر بوده است و تمام تلاش ظریف و عراقچی و تیم شان در این سمت و سوی بوده که با  خواسته ها و نظرات رهبر هماهنگ باشند . تیم مذاکره ایران ،  بیم  از گذر کردن خطوط قرمز رهبر دارد . و تا زمانی که  محدودیت و هراس وجود دارد ،  اگر مذاکرات  چندین بار دیگر هم تمدید شود ،  احتمالن  به جایی  نخوا هد رسید .  چرا ؟ بدین سبب که ارزیابی ها و تحلیل خامنه ای از مذاکرات هسته ای نادرست است و وی با سوزاندن فرصت ها ،  شرایط مذاکرات آینده را دشوارتر کرده است  .

 

چرا ارزیابی ها و تحلیل خامنه ای از مذاکرات هسته ای نادرست است ؟

یکم اینکه ؛ در دیپلماسی و حقوق بین الملل ،  مذاکره ،  به معنای جستن نقطه اپتیمم هست  که به بهترین شکل منافع هردو سوی مذاکره کننده را پاسخگو باشد . به سخن دیگر یک بازی " برد - برد " است .  برآیند  تصمیمات مناسب برای طرفین است .  اگر مذاکره کنندگان  قواعد بازی را  بدانند ،  می توانند  با شیوه  ظریف و ماهرانه ای ،  دست آورد نیکویی برای هردو طرف به ارمغان آورند  . اما آقای خا منه ای مذاکرات را همچون یک جدل می بنیند که یک سوی ،  باید پشت حریف مقابلش را به خاک نشاند . وی بر این تصور  است که پیروزی یک طرف شکست سوی دیگر است .

 

دوم اینکه ؛ آقای خا منه ای بر این گمان است که در صورت حل مساله هسته ای ، حکومت اسلامی ایران ضیف و زبون جلوه می یابد و به خیمه امپراتوری حزب شیعی وی آسیبی وارد می شود و موقیعت ولایتش متزلزل می یابد ، و دیگر نمی تواند شمشیر را از رو بر علیه دشمن خیالی ببندد  (١) . اما غافل از این است که بر خلاف گمانه ها و تصوراتش ، با اتمام سناریوی بحران هسته ای و برداشتن تحریم ها ،  اقتصاد حکومتش بارور و شکوفا می شود و دستان وی برای دسترسی به سودای قدرتش گشاده تر و موقیعت حکومتش مستحکم تر می شود .

 

سوم اینکه ؛ در صورت شکست توافق هسته ای ، اتاق فکر رهبر افزایش تحریم ها را جدی نمی گیرد . در این  میانه که  اقتصاد ایران بر لبه پرتگاه ایستاده و حکومت ایران با نفت فروشی بر سر پا ایستاده  و رانت خواری و فساد اقتصادی سراپای حاکمان و قدرت مندان را فرا گرفته است ، سناریوی "اقتصاد مقاومتی" [که خامنه ای باز هم در سخنان روزهای پیش بدان اشاره می نماید , ] پوشالی  و توخالی تر به نظر می اید .

 

چهارم اینکه ؛ حضور داعش و بحران خاور میانه ،  نامه نگاری اوباما به خامنه ای ( ٢) ، بالیدن به قدرت برون مرزی سپاه قدس و سردار قاسم سلیمانی و ....تصور نادرستی را در اندیشه ساکنان و تحلیل گران اتاق فکر بیت به وجود آورد ه که ؛ ائتلاف آمریکا و کشور های غرب و منطقه ، در نهایت به نیروی زمینی ایران نیازمند خوا هد داشت  . این شرایط سبب شد که در مذاکرات وین ١٠ ،  ایران تهاجمی حرکت نماید و موضع خود را مستحکم تصور نماید . اما این خیالبافی سا ده نگرانه ای بیش نیست . زیرا :

در زمان هجوم داعش به موصل و پیشروی های پسین انا ن ،  نیاز به  مشارکت ایران با نیروهای ایتلآف بیشتر اهمیت داشت اما اکنون این نیاز کاهش یافته است .چون  حمله های هوایی به فرماندهی امریکا علیه مواضع داعش در عراق و سوریه پیشرفت های چشمگیری داشته است. افزون بر آن ،  امریکا با افزایش   نیروهای مستقر در عراق  و گسترش طرح آموزش و تجهیز نیروهای عراقی بر منطقه تسلط بیشتری یافته است و باجابجایی ژنرال ها و تعویض چک هگل مدیریت نظامی گری جدیدی را در منطقه اعمال کرده و بدین ترتیب نیاز کمتری به مشارکت ایران دارد .

 

دورنمای مذاکرات آتیه

شرایط و فرصت ها در توافق اخیر بسیار مناسب بود . هر چند که از چند و چون جلسات مذاکرات نا آگاهیم اما ایران می توانست  با کاهش تعداد سانتریفوژ ها ،  به دستآورد پرباری برسد و خود را از مخمصه پر هزینه تحریم ها رها کند . اما با ادله مذکور ،  و با ارزیابی های نا درست رهبر ، این امر خطیر به وقوع نپیوست و لحظات مناسب سوزانده شد .بدون تردید  آیندگان در تاریخ می نگارند که علی خامنه ای مسول این مسامحه و فاجعه بود . باری ، آینده دشواری در پیش روی مذاکرات خواهد بودو تمدید آن به ضرر ایران می باشد و شرایط آینده نگران کننده است زیرا :

یکم اینکه ؛  جمهوری خواهان آمریکا سنا را تصاحب کرده اند و  از ژانویه ٢٠١٥ آغاز به کار می کنند . طرح افزایش تحریم ها ی ایران در ماه های پیشین مورد تایید مجلس نمایندگان آمریکا قرار گرفته است و منتظرتصویب مجلس  سنا می باشد . بدون تردید مجلس سنای جمهوری خواه آن را تصویب می نماید . این یک بلوف سیاسی نیست ،  واقعیتی است که ایران را به عقب نشینی وا  می دارد و آمریکا بهره ای بیشتر از توافق هسته ای طلب خواهد کرد .

 

دوم اینکه ؛ گمان بر این است که آمریکا بر شرایط منطقه خاور میانه مسلط تر می شود و همان طوریکه گفته شد با ارسال نیروهای بیشتر ، احتمالن داعش را به عقب نشینی وا  می دارد ، بنابر این نیاز به مشارکت ایران با کشور های ایتلاف کاهش خوا هد یافت و موقیعت ایران ضیعف تر می شود و آمریکا از سنگر استوار تری در مذاکرات شرکت خواهد کرد .

 

سوم اینکه ؛ درآمد نفتی ایران در سال ٢٠١١ حدود ١٠٠ میلیارد دلار بوده است . درآمد نفتی ایران در سال ٢٠١٣ حدود ٣٥ میلیارد دلار بوده است ( یعنی یک سوم ) . قیمت نفت تا چند ماه پیش بیش از ١٠٠ دلار در بشکه بوده اما اکنون کمتر از ٨٠ دلار می باشد . بودجه ایران نیز بر پایه درآمد ١٠٠ دلاری نفت تنظیم شده است . صاحب نظران و " آژانس اطلاعات انرژی امریکا " بر این گمان اند که قیمت نفت از این رقم هم پایین تر خوا هد آمد . مشکلات اقتصادی ایران با افت قیمت نفت افزایش خواهد یافت و بدین ترتیب دستان ایران در مذاکرات آینده کوتاه و اهرم قوی تری در اختیار آمریکا خواهد بود .

 

این جاست که به سبب نا  درستی  ارزیابی های آقای خامنه ای قایق حکومت اسلامی به خشکی می نشیند و نرمش قهرمانانه به نوشیدن جام زهر تبدیل می شود و قطعنامه ٥٩٨ تکرار می شود .

 

٣٠ نوامبر ٢٠١٤


 

==============

 

پس نوشت :

١- آقای شهیر شهیدثالث می نویسد : " به تازگی، مکاتباتی با یکی از متخصصان ایران در کنگره آمریکا  در ارتباط با موضع ایران در مذاکرات هسته‌ای داشتم. او برای من نوشت: "باید به اظهارنظرهای قبلی خود اضافه کنم که در جریان ماه‌ها مذاکره (بین ایران و ١+۵) من با بسیاری از کارشناسان آمریکایی و غیرآمریکایی صحبت کرده‌ام. .... اما این بار صحبت‌های آن افراد کاملا متفاوت است. آنها یک صدا می گویند که ایران بیش از حد نگران آن است که ضعیف به نظر برسد. این ایران است که مانع رسیدن به توافق است. پیش از این، آنها وقت را برای ملامت کردن آمریکا در اتخاذ مواضع سرسختانه تلف نمی‌کردند، اما اینک همگی تغییر موضع داده‌اند و ایران را مانع حصول یک توافق معرفی می‌کنند. این تنها من نیستم که این نظر را ابراز می‌کنم، بلکه یک یک افراد (کارشناسان) یک صدا چنین می‌گویند."


٢- سوزان مالونی، از کارشناسان مسائل ایران و یکی از اعضای ارشد موسسه بروکینگز ,  می‌نویسد: "نامه اوباما سوءبرداشت عمیقی را در ذهن رهبری ایران ایجاد خواهد کرد و به احتمال قوی، به جای آنکه کمکی به حل مساله هسته‌ای باشد، مانعی در این راه خواهد شد

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۸ مارس ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی

+ انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و اثر آن بر نظام اسلامی فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995