Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


معيار يادگيري و دانش در دنياي نوين چيست. پرسش خوب يا پاسخ درست؟

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[17 Dec 2014]   [ ]

هاوارد گاردنر استاد شناخت و آموزش در دانشگاه هاروارد معتقد است هوش يك كميت واحد قابل اندازه‌گيري نيست، بلكه دربرگيرنده 8 توانش است كه حوزه‌هايي همچون زبان، منطق، جنبش و موسيقي را شامل مي‌شود.


دو دهه پيش كه نظريه هوش‌هاي چندگانه مطرح شد، آثاري به همراه داشت كه بسيار فراتر از محيط‌هاي دانشگاهي طنين‌انداز شد. صاحبان صنايع نيز مشتاقانه از نظريات گاردنر استقبال كردند.


 آنان از مدت‌ها قبل متوجه شده بودند كه داشتن بهره هوشي بالا ضرورتاً باعث نمي‌شود شخص كارمند مولد يا خلاقي باشد. حالا پس از گذشت 23 سال، وي نظريات علمي جديدي مطرح كرده است. او در كتاب جديد خود با عنوان «پنج ذهن براي قرن بيست و يكم»، استدلال مي‌كند قرن بيست و يكم به كساني تعلق دارد كه مي‌توانند به شيوه‌اي خاص بينديشند.


 كساني كه نمي‌توانند  توانايي‌هاي شناختي را پرورش دهند، با آينده‌اي تاريك روبه‌رو هستند كه سرنوشتشان در دست نيروهايي خواهد بود كه اين مسائل را نمي‌توانند درك كنند. اين قبيل افراد زير بار اطلاعات غرق مي‌شوند، نمي‌توانند در محيط كار موفق باشند و نمي‌توانند تصميم‌هاي عاقلانه‌اي در امور شخصي و حرفه‌اي خود بگيرند.


 


ذهن‌هاي پنج‌گانه


وي اين گروه پنج‌گانه ذهن را به اين شرح برمي‌شمرد:


*ذهن منضبط كه مسئوليت يادگيري موضوع‌هاي درسي از قبيل تاريخ، دانش و هنر و مهمتر از آن تسلط بر يك حرفه يا پيشه را برعهده دارد.


*ذهن تركيب‌كننده كه مي‌تواند از قطعات پراكنده اطلاعات، معنا استخراج كند (گاردنر اين را يكي از صفات اصلي مديران خوب مي‌داند و بر اهميت آن در عصر اينترنت پا مي‌فشارد).


*ذهن خلق‌كننده كه مي‌تواند سؤالات جديد بپرسد و پاسخ‌هاي خلاقانه پيدا كند.


*ذهن احترام‌آميز كه فرهنگ‌هاي مختلف را درك مي‌كند.


*ذهن اخلاقي كه انسان را قادر مي‌كند در مقام شاغل و شهروند رفتار مسئوليت‌پذيرانه‌اي داشته باشد.


گاردنر مي‌نويسد :«جهان فردا - با موتورهاي جستجو، روبات‌ها و ساير وسايل كامپيوتري – نيازمند توانايي‌هايي خواهد بود كه تا به حال اختياري بوده است. بايد براي مواجهه با اين جهان، اين توانايي‌ها را اكنون پرورش دهيم.»


به نظر مي‌رسد دو نوع ذهن آخر – احترام‌آميز و اخلاقي – اهميت كمتري از سه نوع اول براي موفقيت دارد. اما گاردنر مي‌گويد: اين گونه نيست. ذهنيت تنگ‌نظرانه‌اي كه از تكامل به ما رسيده است كه براي بقا در دهكده جهاني خوب نيست. در اين دهكده، شهروندان، پول، اطلاعات و روندهاي فرهنگي به سرعت از مرزها مي‌گذرند.


نظريه گاردنر در جامعه تجاري سرزبان‌ها افتاده است. كتاب جديد را انتشارات دانشكده اقتصاد هاروارد منتشر كرده است و موضوع ذهن تركيب كننده را نشريه هاروارد بيزنس ريويو يكي از «افكار پيشتازانه تجاري» سال 2007 لقب داده است.


گاردنر معتقد است سياست‌هاي آموزشي امروزه كه هنوز براي يادگيري طوطي‌وار ارزش قائل است، بچه‌ها را براي جهان ديروز آماده مي‌كند.


 وي به ضبط‌‌صوت‌هاي ديجيتال كه به اندازه فندك است، اشاره مي‌كند و مي‌گويد:«چيزي به اين كوچكي مي‌تواند هر اطلاعاتي را كه بايد بدانيد، درخود جا دهد. پس يادگيري اين حقايق چقدر باعث اتلاف وقت مي‌شود! در آينده كساني از امتياز برخوردار خواهند بود كه كارهايي را مي‌توانند انجام دهند كه ماشين‌ها نمي‌توانند. از اين‌رو، توانايي پرسيدن سؤالي خوب و نه گرفتن پاسخ درست از ماشين، اين قدر اهميت پيدا مي‌كند.»



وي مي‌افزايد :«اخيراً به شوخي گفتم بالاخره هدف آموزش را كشف كردم. اين هدف بهبود جايگاه شما در جدول‌هاي مقايسه بين‌المللي است. چه هدف احمقانه‌اي! آيا اهميت دارد اگر ارقام رياضي دو درجه بالا روند؟ آيا علت وجودي مدارس واقعاً همين است؟ ما به افرادي نياز داريم كه بپرسند هدف كلي آموزش چيست و چرا؟ احساس مي‌كنم گذر سن – اگر نگوييم چيزهاي ديگر – اين حق را به من داده است كه از اين پرسش بگذرم «چگونه نمره امتحانات را بالا ببريم؟» و در عوض بپرسم «بايد چه چيزي را ارزيابي كنيم؟» همچنين بايد بپرسيم آيا چيزهاي بسيار مهمتري وجود ندارد كه نمي‌توان سنجيد.»



به نظر مي‌رسد يافته‌هاي گاردنر بي نتيجه نبوده است. دانشگاه هاروارد در حال بازنگري در بخش اصلي و مشترك برنامه‌هاي درسي است كه سابقه تدوين آن به دهه 1970 مي‌رسد و دانشجويان همه ملزم به يادگيري آن بودند. اين بازنگري ناشي از اين تلقي بود كه قديمي‌ترين، ثروتمندترين و بانفوذترين دانشگاه آمريكا فارغ‌التحصيلان را به اندازه كافي براي زندگي در جامعه آماده نمي‌كند.



مهارت به جاي حافظه


اليسون سيمونز، سرپرست طرح بازنگري مي‌گويد: نقطه تاكيد آموزش بايد تغيير كند و افزود‌ :«سعي نمي‌كنيم بگوييم مرد يا زن تحصيلكرده اين است كه اين موضوع يا آن را ياد بگيرد. آنچه مي‌گوييم اين است كه شخص تحصيلكرده بايد يك رشته توانايي‌هاي خاص داشته باشد، مانند توانايي‌هاي تفسيري، توانايي‌هاي حل مسئله، توانايي‌هاي انديشه‌ورزي و توانايي‌هاي نقادي تا بتواند گليم خود را از آب بيرون بكشد.»


اين فلسفه شباهت زيادي با حرف گاردنر دارد، اينكه يادگرفتن مهارت‌ها و راه‌هاي تفكر بيش از يادگرفتن جدول تناوبي يا اسامي پادشاهان در تاريخ به نفع فرزندانمان است.


گاردنر اكنون 63 ساله است و چهار فرزند دارد. با وجودي كه كتاب اخيرش را يك كتاب اقتصادي قلمداد كرده‌اند، وي احترام محدودي براي بازار قائل است. به اعتقاد وي، نبايد اجازه داد كه ثروتمندان بزرگ پديد بيايند.


 گاردنر خاطرنشان مي‌كند بازار اساساً غيراخلاقي است و مي‌تواند با به وجود آوردن بازندگان و برندگان بزرگ، باعث ناخرسندي شديد شود.


به هنگام نگارش پنج ذهن براي آينده، گاردنر ناچار شد با دسته‌اي ديگر از باورهاي متعارض روبه‌رو شود كه نهايتاً وي را واداشت از برخي مفاهيم ديرينه دست بردارد.


وي مي‌گويد :«ما در زمانه‌اي زندگي مي‌كنيم كه حتي 20سال پيش هم متصور نبود. مي‌توانيد چيزي سرافكندگي‌آور راجع به خودتان در سايتي بنويسيد. هيچ وقت نمي‌توانيد آن را پاك كنيد و هميشه شبح آن، شما را دنبال خواهد كرد. ما گونه‌اي بوديم كه طبق روند تكامل مي‌توانستيم فقط 150 نفر را بشناسيم.


 اما حالا هر چه بگوييم، پيامدهاي جهاني دارد. اختلاف‌هاي فرهنگي بسيار شديدي وجود دارد كه وقتي آدم‌ها با هم در تماس نباشند، اهميتي ندارند. اما وقتي در تماس مدام باشند، اين فكر كه مي‌توان دورشان مانع ايجاد كرد، ساده‌لوحانه است. دوست ندارم دنيا منفجر شود و به همين دليل است كه احترام و اخلاق حالا بسيار مهمتر هستند.»


گاردنر اعتقاد دارد كارهايي است كه نبايد انجام داد، چون هزينه آن بيش از فايده است، مانند بررسي تفاوت‌هاي ن‍ژادي در هوش. وي مي‌افزايد: «اين سؤال علمي جالبي است اما من با هيچ مشوقي دنبال آن نمي‌روم و دوست دارم كه بقيه دانشمندان هم نروند، چون بهره دانستن آن به مراتب كمتر از زيان آن است.» كساني كه عمرشان را صرف اين تحقيق مي‌كنند، مانند كريستوفر براند (روانشناس انگليسي كه معتقد است هوش در نژادهاي مختلف فرق مي‌كند) اشتباه مي‌كنند و ساده‌لوح هستند.


گسترش دسترسي به اطلاعات به اين معناست كه نياز زيادي به ذهني تركيب‌كننده وجود دارد كه بتواند حقيقت را از تخيل و مربوط را از بي‌ربط جدا كند. ذهن خلق‌كننده يك قدم جلوتر از روبات‌هاست و توانايي آن براي تفكر فراتر از قواعد اين امكان را به صاحب خود مي‌دهد كه عقايد و ديدگاه‌هاي تازه‌اي مطرح كند.  ذهن اخلاقي به شيوه‌اي انتزاعي‌تر كار مي‌كند و در صدد آن است كه چگونه به بهبود جامعه كمك كند.


در حالي كه گاردنر در دسته‌بندي هوش ريزبين بود – چون هدف نظريه هوش چندگانه انتقال تصوير علمي كاملي از چگونگي كار مغز بود – ممكن است 5 ذهن به 6 يا بيشتر افزايش يابد. وي گفت :«ادعاي جامعيت ندارم. علم سعي براي تشريح وضعيت چيزهاست.»


به اعتقاد گاردنر، شركت‌ها نفع بيشتري از محيط‌هاي آموزشي در بكارگيري افراد آماده براي كار در قرن بيست و يكم دارند، يعني كساني كه بتوانند كارهايي فراتر از مونتاژ انجام دهند.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۸ مارس ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995