Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


دولت الکترونیک و نقش آن در توسعه

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[26 Mar 2015]   [ محمد نریمان فرد]

حرکت به سوی یک دولت الکترونیک با استفاده از فن آوری اطلاعات و ارتباطات صورت می پذیرد؛ بنابراین باید نسبت به ایجاد زیر ساخت های مناسب مخابراتی، امنیت در تبادل اطلاعات و تدوین قوانین و مقررات حقوقی مناسب اقدام کرد.


با توجه به آمار و رشد گرایش اقتصاد جهان به تجارت الکترونیک وجود مولفه های مکمل آن مثل بانکداری الکترونیک و دولت الکترونیک یک ضرورت انکارناپذیر است.


مقدمتا به سه نکته اشاره می شود.


۱) یکی از مباحثی کلانی که در حال حاضر اقتصاد ایران با آن روبه رو است واگذاری فعالیت های اقتصادی و کاهش تصدی گری دولت در تولید و اداره بنگاه های اقتصادی ( اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی) است. در این راستا نقش تجارت و دولت الکترونیک غیر قابل انکار است.


۲) از دیگر مباحثی که در حال حاضر نظام اقتصادی با آن روبه رو است، بحث فساد اقتصادی است که جلوگیری از آن منشا توسعه فعالیت های بخش خصوصی، بهبود تولید و افزایش کارآیی و بهره وری است. یکی از بهترین راهکارها در این زمینه نظارت بر فعالیت کارکنان دولت از یک طرف و اصلاح ساختار نظام اداری و اقتصادی و مقررات زدایی و خصوصی سازی از طرف دیگر است. در این زمینه می توان از تجارت و دولت الکترونیک به عنوان یک زیر ساخت نام برد.


۳) در راستای حرکت به سمت توسعه اقتصادی باید دولت از بودجه مصوب نهایت استفاده را با توجه به مولفه های اقتصادی روز دنیا به عمل آورد و در راستای افزایش رشد اقتصادی کشور و پویایی اقتصاد ملی گام بردارد. تسریع در انجام پروژه های زیربنایی اقتصادی از جمله گسترش دولت الکترونیک نوعی کاهش هزینه در راستای ایجاد زمینه رشد اقتصادی به حساب می آید. ضمنا تاخیر در انجام آن هزینه های زیادی را بر اقتصاد کشور تحمیل می کند.


دولت الکترونیک


حرکت به سوی یک دولت الکترونیک با استفاده از فن آوری اطلاعات و ارتباطات صورت می پذیرد؛ بنابراین باید نسبت به ایجاد زیر ساخت های مناسب مخابراتی، امنیت در تبادل اطلاعات و تدوین قوانین و مقررات حقوقی مناسب اقدام کرد.


اگر هرچه زودتر به استقبال دولتی الکترونیک نرویم در آینده باید هزینه های هنگفتی را بپردازیم. برقراری دولت الکترونیک مستلزم فراهم شدن فضایی است که در آن هر شهروندی می تواند هر خدمتی را که از طریق سازمان ها و موسسات دولتی ارائه می شود به راحتی از طریق خدمات الکترونیکی و بزرگراه های اینترنتی دریافت کند. استقرار دولت الکترونیک به معنی حذف بسیاری از موارد وقت گیر و مزاحم در مسیر خدمت رسانی است.


برای ایجاد یک جامعه الکترونیکی نیازمند فرهنگ سازی و اجبار (مثل اقدام سازمان سنجش به ثبت نام در آزمون ها) هستیم که می تواند از مهم ترین راهکارها برای جذب مردم قلمداد شود. درکنار تمامی مزایا باید به محدودیت ها، مسائل امنیتی و جرائم اینترنتی نظیر پولشویی، فرار از مالیات، سرقت هویت مشتری توجه خاص داشت. اگر در این راستا نرم افزارها برای مقابله با خطرات احتمالی به روز باشند می توان نسبت به ایجاد اعتماد مردم که از مهم ترین انتظارات آنان است، اقدام کرد.


از چالش های دولت الکترونیک، نبود یک متولی خاص برای به روز رسانی اطلاعات و تعامل بین سازمان های دولتی است. همچنین امضای دیجیتالی باید به مرحله ای از کارآیی برسدکه اکثر موسسات مالی چنین خدماتی را ارائه دهند. 


تجارت الکترونیک


نقش تجارت الکترونیک در افزایش کارآیی تجاری در اقتصاد ملی بر کسی پوشیده نیست. رقابتی شدن بازارها وبهبود کیفیت، سرعت بخشیدن به انجام مبادله، تقویت موضع رقابتی کشور در جهان، بهره گیری از فرصت های صادرات و واردات کالا و خدمات از دیگر منافع تجارت الکترونیک است.


تجارت الکترونیک با بهره گیری از شبکه اطلاع رسانی جهانی و اینترنت و همچنین وب جهانی برای عرضه و فروش کالا و خدمات صورت می پذیرد. سرعت بالای رشد فناوری مبادله الکترونیکی داده ها (EDI) باعث شده که تجارت الکترونیک به نماد عصر حاضر تبدیل شود. تجارت الکترونیک به دلیل افزایش سرعت و کارآیی و کاهش هزینه ها، عرصه جدیدی را در رقابت گشوده است تا آنجا که گفته می شود عقب افتادن از این سیر تحول نتیجه ای جز منزوی شدن در عرصه اقتصاد جهانی نخواهد داشت.


مزایای مهم تجارت الکترونیک را می توان به ترتیب زیر خلاصه کرد:


تسهیل و جهانی شدن تجارت و رشد اقتصادی، افزایش سطح رفاه زندگی مردم از طریق تاثیر در افزایش تولید، اشتغال، سرمایه گذاری، فروش و درآمد؛


کاهش هزینه رفت و آمد، کاهش ترددها، ترافیک شهری و در نتیجه کاهش آلودگی محیط زیست؛


رقابتی شدن بازارها و ایجاد حسن رقابت و در نتیجه بهبود کیفیت کالاها، بهره وری در تولید محصولات و حذف هزینه های دلالی و در نتیجه خلاقیت و نوآوری؛


صرفه جویی و کاهش هزینه ها از جمله انبارداری، ایجاد زمینه کار در ۲۴ ساعت و افزایش ارتباط با مشتریان و ارتباط رو در رو با مشتری و پاسخ آنلاین، تسریع در تحویل محصولات. 


بانکداری الکترونیک


بانکداری الکترونیک به طور کلی انواع کانال های ارتباطی میان بانک و مشتری حقیقی و حقوقی را شامل می شود. بانکداری الکترونیک استفاده از فناوری های پیشرفته نرم افزاری و سخت افزاری است که مبتنی بر اینترنت و مخابرات برای مبادله منابع و اطلاعات مالی به صورت الکترونیکی است و دیگر نیاز به حضور مشتری در شعبه بانک نبوده و کارهای بانکی به صورت اعتباری انجام می شود.


یکی از مهم ترین اقدامات بانک ها در راه تبدیل شدن به یک بانک الکترونیکی توسعه سخت افزاری و نرم افزاری شبکه های بانکی، ایجاد خطوط پرسرعت در بانک ها، آشنا سازی مردم با انواع پرداخت ها و مبادلات الکترونیک نظیر مالیات، بیمه، قبوض و ... است.


برای توسعه تجارت الکترونیک در کشور، ورود به بازارهای جهانی و عضویت در سازمان هایی نظیر سازمان تجارت جهانی، داشتن نظام بانکی کارآمد از الزامات اساسی به شمار می آید. چند سالی است که برخی از روش های ارائه خدمات بانکداری الکترونیک مورد استفاده قرار می گیرد، اما تا رسیدن به سطح کشورهای پیشرفته در زمینه بانکداری الکترونیک راهی طولانی در پیش است.


سیستم بانکی ایران هنوز به قلم و کاغذ متکی است و رایانه و دستگاه خود پرداز که مشتریان می توانند با کارت های بانکی روزانه مقادیر معینی پول از حساب خود یا عابر بانک ها (ATM) برداشت کنند، نباید تنها مظاهر بانکداری الکترونیک باشد. هدف بانکداری الکترونیک عدم مراجعه به شعبه بانک است، اما در ایران بعضا بدون مراجعه به بانک کاری امکان پذیر نیست. کارشناسان تجارت الکترونیک اطمینان نکردن مردم به این سیستم ها را یکی از علل اصلی فراگیر نشدن بانکداری الکترونیک در ایران عنوان می کنند. برخی از مردم حاضرند هزینه و... برای رسیدن به بانک بپردازند و ساعت ها در راه رسیدن در ترافیک سپری شود و نیز در صفوف طویل بانک ها بمانند تا قبوض خود را بپردازند تا با خیال راحت مطمئن باشند که قبض شان پرداخت شده است.


تجارت گردشگری


فن آوری اطلاعات نقش موثری در توسعه گردشگری دارد گردشگران باید به اطلاعات مطمئن، معتبر و دقیق دسترسی داشته باشند. ایجاد بانک اطلاعات گردشگری در ایران می تواند سهم بسزایی در بهبود کمی و کیفی اطلاعات فراهم شده برای گردشگران بین المللی داشته باشد. صنعت گردشگری ایران با معضلات بنیادی بسیاری مواجه است، ولی تجارت الکترونیکی می تواند فرصت های طلایی را تشخیص داده و به کار گیرد.


سخن آخر


برای آشنایی مردم می توان استفاده از خدمات الکترونیکی در پرداخت قبوض، بیمه، مالیات ها و... را اجباری کرد. ضمنا آشنایی محصلان، دانشجویان، معلمان و مدیران می تواند کمک شایانی حداقل برای سال های آتی باشد. اگر خدمات الکترونیکی بی نقص و کامل ارائه شود تا بتواند مشکلات مردم را حل کنند مطمئنا مورد استقبال قرار می گیرد.


اخیرا در زمینه تجارت الکترونیک اقداماتی نظیر: ایجاد تغییرات در سیستم اطلاع رسانی بازرگانی و نقطه تجاری ایران و تاسیس مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران و تشکیل شورای عالی تجارت الکترونیکی اتفاق افتاده است. تغییرات در نظام بانکی (شبکه شتاب) و ارائه کارت های بانکی گوناگون در رشد بانکداری الکترونیک نقش داشته است، تغییرات در نظام گمرکی کشور و نهایتا اقداماتی در زمینه توسعه شبکه مخابراتی نیز قابل ذکر است، اما ضعف زیرساخت های مخابراتی (دسترسی به اینترنت و شبکه، ترافیک خطوط، پهنای باند مخابراتی، گران بودن ارتباطات تلفنی، مسائل امنیتی سیستم مخابراتی و پروتکل های مختلف مخابراتی) از عوامل کند بودن گسترش تجارت الکترونیک در کشورمان بوده است. نداشتن پوشش ماهواره ای مناسب و قوانین و مقررات محدود کننده، باعث افزایش هزینه استفاده از اینترنت است. همچنین مشکلاتی نظیر دسترسی و استفاده از کامپیوتر، ضعف قوانین و مقررات، تخلفات محتمل در تجارت الکترونیکی و نظام قضایی نامتناسب با آن مزید بر علت است.



نگارش: محمد نریمان فرد


کارشناسی ارشد رشته مدیریت


 



مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۴ آوریل ۲۰۲۴

انسان گلوبال

+ بهترین آموزش‌های یادگیری ماشین با پایتون -

+ آیا فناوری AI جای انسان‌ها را خواهد گرفت؟ -

+ شبكه ها --

+ ایران، پس از رهایی یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ نسل دهه ۸۰، دنبال تغییر نیست، خود ِ تغییره! //

+ ۳ تغییر که برای آینده محتوا و بازاریابی باید بدانید محسن راعی

+ تفكر توسعه‌خواهي دکتر شهیندخت خوارزمی

+ برترین شغل‌های حوزه کامپیوتر در سال‌های آینده  مهسا قنبری

+ صنعت چهارم و ویروس جهان‌گشا سرآغازی بر یک تحول بزرگ  مهدی صنعت‌جو

+ انقلاب صنعتی چهارم و تحولات کار در آینده  علی حسینی

+ آینده جهان از زبان مدیر عامل شرکت بنز 

+ چند نفر در جهان هنوز روزنامه می خوانند؟ میثم لطفی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی 

+ روش های خودشناسی : تست شخصیت 

+ مهارت مدیریت افراد هرمز پوررستمی

+ خلاصه کتاب موج سوم؛ نوشته الوين تافلر تافلر

+ انسان، زندگی و دانایی رضا داوری اردکانی

+ جهان گیری (ویروس کرونا) و نظم سیاسی، فرانسیس فوکویاما برگردان رحیم باجغلی

+ تفکر سیستمی چیست ؟ هدی ولی‌پور زند

+ امریکای دوران ترامپ و موج سوم الوین تافلر  بهروز بهزادی (روزنامه نگار)

+ ویروس کرونا بحرانی سیاسی است نه پزشکی یووال نوح هراری:بی بی سی

+ «علم» ، «امید» و «بحران کرونا» 

+ اعتماد، به انسان یا به کرونا؟ مسئله این است کرونانت

+ موقعیت پساکرونایی انسان سعید قاسمی زاده

+ بعد از عبور از كرونا، ما كجا خواهيم بود؟ 

+ معنی تازه «سواد» در قرن ۲۱ حمیده احمدیان راد

+ انواع سازمان و انواع برنامه ریزی 

+ خلاصه کتاب: جهانی شدن فرهنگ، هویت 

+ تاریخ اجتماعی رسانه‌ها؛ از گوتنبرگ تا اینترنت 

+ مهارت های اساسی یک کودک قرن ۲۱ 

+ شکاف بین نسلی رسانه ای  دکتر حجت اله عباسی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی  مسیر آینده

+ عصر دانش‌ و ابعاد آن‌ دکتر پرويز حاجياني

+ فوکویاما علیه فوکویاما سیدمصطفی شاداب

+ مرگ مدرسه یا آیندۀ مدرسه؟ ابراهیم مجیدی*:

+ تافلر و فلسفه ی تربیت بازسازی گرایی عبدالله افراسیابی

+ تکنولوژی در جامعه فراصنعتی 

+ دانشگاه آرمانی‌شده: ضرورت دگرگونی معیارهای قدمایی فرهیختگی 

+ آرمانی‌سازی گذشته و آینده 

+ هویت چیست؟ 

+ زنده باد انقلاب! یووال نوح هراری

+ سرنوشت آینده بشریت چه خواهد شد؟ میچیو کاکو

+ شکل زندگی در ۵۰ سال آینده 

+ شخصیت شناسی آینده نگری 

+ کتاب انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر میچیو کاکو

+ آن بالا قفل شده است؛ جنبش ها را از پایین بیاغازید یادداشت‌های یک آینده‌پژوه

+ ۲۱ درس برای قرن ۲۱: کتاب تازه‌ای از یووال نوح هراری 

+ نگرانی‌های ما در قرن بیست و یکم بیل گیتس

+ بمب ساعتی در آزمايشگاه  یووال نوح هراری

+ آئين اطلاعات  

+ انقلاب صنعتی چهارم و نشانه های ظهور 

+ «انسان خداگونه» در انتظار فردا فرد پطروسیان

+ نقد کتاب « آموزش و دموکراسی در قرن ۲۱» اثر نل نادینگز؛ 

+ جامعه اطلاعاتی و جنسیت سها صراف

+ پیامدهای مدرنیت آنتونی گیدنز

+ فرهنگ در جهان بدون مرز 

+ فرهنگ جهانی چیست؟ 

+ نظم نوین جهانی 

+ «انسان سالاری»، محور جامعه اطلاعاتی. 

+ از خانه‌های زیر آب تا تور گردشگری به مریخ! 

+ پیش‌بینی جزئیات زندگی انسان در دو قرن آینده. 

+ مهارت های زندگی در قرن بیست و یکم  آسیه مک دار

+ «گردشگری»صنعتی میلیارد دلاری و استوار بر پایه ی آینده نگری پیشینیانِ فرهیخته ی ما رضا بردستانی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (3) – بخش پایانی دکتر همایون مهمنش

+ زندگی ما و زندگی آنها  علی دادپی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (2) دکتر همایون مهمنش

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (1) دکتر همایون مهمنش

+ پیش‌بینی آینده غیرممکن شده است فرانسیس فوکویاما

+ آیندگان ما را به‌سبب کدام خطای اخلاقی ملامت خواهند کرد؟ 

+ مقدمه‌ای برای همه آینده نگری‌ها/ ضروری‌ترین علمی که در کشور ما به آن بی‌اعتنایی می‌شود رضا داوری اردکانی

+ قدرت آینده مهدی صنعت‌جو

+ از عصر اطلاعات تا عصر مولكول. مترجم : فيروزه امين

+ تفاوت‌های حیرت‌انگیز فرزندان 

+ عجیب‌ترین قوانین ترافیکی دنیا> از جریمه خودروهای کثیف تا منع راندن خودروی مشکی در روزهای خاص 

+ فناوری‌های مورد استفاده در جنگ‌های آینده چه خواهند بود؟ 

+ موج فراصنعتی چه کسانی را خواهد برد هرمز پوررستمی

+ مدیریت استراتژیک پورتفولیو پروژه ها در هلدینگها و سازمانهای بزرگ  

+ ضرورت آینده پژوهی و نگاه به آینده به عنوان نقش برجسته روابط عمومی نوین 

+ تکنولوژی علیه تبعیض اندرو فینبرگ

+ آیا فکرعبور جایگزین رمز عبور می شود​​​​​​​ سید محمد باقر نوربخش

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی۲ 

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی 

+ نمایش زندگی اجتماعی در جامعه اطلاعاتی  مانا سرایی

+ سخنرانی بیل گیتس درباره بیماری‌های فراگیر، بهداشت جهانی و حملات بیولوژیکی حمیدرضا تائبی

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات دکتر امین گلستانی

+ روندهای علم و فناوری در سال 2017 حمدرضا میرزایی

+ دو گروه از جوانان در برابر « قانون کار » ونسا پینتو برگردان سعید جوادزاده امینی

+ اندیشیدن به آینده نظریه اجتماعی: آری به جامعه‌شناسی محمدرضا مهدیزاده

+ نقش جامعه اطلاعاتی در تحولات فرهنگی 

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکتر محسن رنانی

+ آیا در کارها حضور بشر لازم است؟ 

+ آینده‎پذیری: چالش اساسی آینده‎پژوهی در جهان در حال توسعه. 

+ اثرات اقتصادی جامعه اطلاعاتی در جهان 

+ چگونه انسان‌ها از صد درصد توانایی مغز خود استفاده می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ آیا اینترنت اشیا ما را به ابر انسان تبدیل خواهد کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ آیا سیاست می تواند از قرن 21 جان سالم به در ببرد؟. کنت میناگ

+ آینده، اکنون است ـ بخش اول آرش بصیرت

+ آینده، اکنون است ـ بخش دوم آرش بصیرت

+ سیاست‌گذاران همه کشورها خواهد بود. 

+ جهانی شدن و آموزش و پرورش 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995