Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


عصر سنت گريزی (مديريت و سازمان در قرن 21)

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[02 Jul 2015]   [ ]

جرج برنارد شاو عقیده داشت که انسان معقول خود را با جهان منطبق می سازد، حال آنکه انسان غیرمعقول سعی می کند جهان را بر خویش منطبق سازد. چارلز هندی در این کتاب خواندنی استدلال می کند که سازمان های امروزی به زنان و مردان نامعقول بیشتری نیاز دارند. در دورانی که تغییر مداوم، تصادفی و ناپیوسته است، ضروری است که شیوه های تفکر سنتی را در هم بشکنیم تا تغییر را به نفع خویش به کار گیریم. ما وارد عصر منطق گریزی شده ایم-دوران خطرات بزرگ، اما فرصت های بزرگتر، او نشان می دهد که آنچه زمانی کارآمد بوده است، در آینده کارآمد نخواهد بود. زمانه پرداختن به تخیلات جسورانه را طلب می کند، تا به گونه ای دیگر بیندیشیم و نامعقول باشیم. عصر سنت گریزی در پایان قرن بیستم ما را به بصیرتی عمیق از جهانی که در آن زندگی می کنیم مجهز می سازد. هرکس که نمی داند چگونه خود را برای زندگی در قرن بیست و یکم آماده کند باید آن را بخواند.

:فهرست مطالب

بخش اول: تغییر
بخش دوم: کار
بخش سوم: زیستن
خرید اینترنتی اصل کتاب ارزشمندعصر سنت گريزي (مديريت و سازمان در قرن 21)

خلاصه ای از کتاب :

عصر سنت گريزي: مديريت و سازمان در قرن بيست و يكم؛

چارلزي هندي، ترجمه عباس مخبر ناشر: طرح نو،

اصل موضوع يا پيش فرض نظريه پردازي: تغيير و تفكر پويا و نو شونده هدف از نظريه پردازي: ارايه راهكارهاي موثر براي هماهنگي با تغييرات

در جهان امروزي از يك طرف شاهد تغيير و تحول شگرف، ناپيوسته و بسيار سريعي هستيم كه در تمامي جنبه‌هاي حيات بشري(ارتباطات، بهداشت و درمان، مهندسي ژنتيك، هوش و غيره) حضور دارد، از طرف ديگر اين تغيير و تحول در برابر ارزش داوري‌هاي ما قرار گرفته و به عنوان ارزشي مثبت ارزيابي شده است.

لازمه هماهنگي با اين تغيير و تحول آن است كه واجد تفكري سنت گريز باشيم. به عبارت ديگر اين تغيير و تحول سريع و ناپيوسته ايجاب مي‌كند كه به طور واژگون بيانديشيم (Thinking Upside down) و انديشه‌اي پويا داشته باشيم. انديشه پويا يا واژگون در بردارنده چهار عنصر اصلي پرسش، نظريه پردازي، آزمون و تامل است. اين چهار عنصر چرخه‌اي بسته را بوجود مي‌آورند كه آدمي را همگام با هر تغييري به پيش مي‌برد.

براي آنكه با تغيير هماهنگ شويم و حتي خود موجد تغيير باشيم، لازم است به سه عامل روان كننده تغيير توجه كنيم: نخست، خودخواهي پسنديده(Proper selfishness)؛ خودخواهي پسنديده در واقع نامي براي مجموعه چهارتايي خصلت‌هاي مسئوليت پذيري، آينده نگري خردمندانه، اميد و اعتماد به نفس مي‌باشد. دوم، راهي به سوي قالب ريزي دوباره(A Way of Reforming) اين عامل روان كننده به بررسي و تماشاي امور از زواياي مختلف اشاره مي‌كند؛ توانايي براي تغيير قالب‌هاي ذهني و زاويه نگاه، ضرورت يك فكر پويا است. سوم قابليت منفي (Negative Capability)؛ اين عامل به قابليت انسان در مواجهه قدرتمندانه و خستگي ناپذير و اميدوارانه با ناكامي‌ها اشاره مي‌كند.

مهمترين موانع يك ذهن و انديشه پويا را مي‌توان فهرست وارد بدين شرح بيان كرد: 1- حواله كردن علل مشكلات و ناكامي‌ها به ديگران؛2- نبود گذشت در مواجهه با اشتباه ديگران، 3- نبود گذشت در مواجهه با اشتباه خويشتن، 4- سرخوردگي از دزديده شدن اهداف خود توسط ديگري، 5- دزديدن اهداف ديگران

در يك دنيا سرا پا تغيير لازم است آموزش و پرورش به طور مستمر تغيير كند و آموزش و پرورشي نو اختراع شود. بنابر اين اصل لازم است توانايي‌هاي بشر بخوبي شناسايي و درك شود. مهمترين استعداد بشر در امر انديشه هوش است كه انواع گوناگوني دارد . بايد براي پرورش آنها وارد عمل شويم. پاره اي از انواع هوش بدين قرار هستند. 1- هوش تحليلي (Analytical Intelligence)؛ 2- هوش انگاره‌اي يا الگويي(Pattern Intelligence)؛ كه با توانايي انسان در ديدن انگاره‌ها در مسايل و خلق انگاره‌ها مربوط مي‌شود (رياضي‌دانان، هنرمندان و برنامه‌ريزان رايانه از درجه بالايي از اين هوش برخوردارند)؛ 3- هوش موسيقيايي (Musical Intelligence)؛4- هوش بدني(Physical Intelligence)(ستاره‌هاي ورزشي نمونه‌هاي بارز واجدين اين هوش هستند)؛ 5- هوش عملي (Practical Intelligence)(مهندسين خلاق)؛ 6- هوش درون شخصي (Interpersonal Intelligence) ، هوش افرادي كه مي‌توانند با احساسات خود و احساسات ديگران ارتباط برقرار كنند؛ 7- هوش ميان شخصي (Intrapersonal Intelligence) ا ين هوش به توانايي آدميان در ايجاد ارتباط با ديگران و انجام امور از طريق مشاركت مربوط مي‌شود، مديران موفق از اين هوش برخوردارند.

در دنياي جديد سنت و راه و روش گذشتگان، راهنماي مطمئني براي زيستن در دنياي سراپا تغيير كنوني نيست. اين دوران، دوراني است كه غالب پيش فرض‌ها و مباني حيات گذشته به طور مستمر از طريق فلسفه و علم به چالش كشيده شده‌اند. نقد و نقد پذيري، شجاعت علمي و فلسفي، پويايي، انديشه واژگون و آفرينشگر، آموزش پذيري و سنت گريزي تنها ويژگي‌هاي جهان جديد به حساب نمي‌آيند، بلكه اينها به منزله ابزاري ضروري، براي زندگي هماهنگ با اين جهان متحول، شناخته شده‌اند.

نقد: اين نظر در بردارنده نكات و بيش فرض‌هايي است كه بايد مورد نقادي قرار گيرند تا زواياي پنهان آن هويدا شوند. در اين نظريه تغيير ناپيوسته و سريع به منزله پيش فرضي مثبت ارزيابي شده و به عنوان حقيقتي اجتناب ناپذير مورد تاكيد قرار گرفته است. در اينجا اين پرسش بدون پاسخ مانده است كه آيا هر تغييري به خودي خود ارزشمند است؟ يا چرا بايد اصولاً به تغيير تن داد؟

نكته بعد آن است كه براي هيچ انسان و جامعه اي امكان ندارد، مستقل از گذشته و فرهنگ محيط بر او در برابر چالش‌هاي دنياي جديد قرار بگيرد. هر يك از ما و هر جامعه هويتي دارد كه ريشه در سنت‌ها دارد. حتي اگر بخواهيم سنت‌ها را به يك سو نهيم ناگزيريم از خود
سنت‌ها بهره بجوييم و گرنه حيراني و ناهنجاري‌هاي رواني و اجتماعي امكان حركت را از ما مي‌گيرد. بايد به اين نكته توجه داشته باشيم كه ممكن است تغييرات سريع باشند اما ناپيوسته نيستند.

در اينجا اشاره شده است كه بايد آموزش و پرورشي جديد اختراع كرد تا در مواجهه با تغييرات و چالش‌ها بتوانيم نيروي انساني كارآمدي باشيم. بايد توجه داشته باشيم كه نظام آموزش و پرورش دو جنبه دارد. يكي آنكه عهده‌دار آموزش و پرورشي است كه معطوف به مشكلات و مسايل افراد و جامعه است. يعني آنكه اين مسايل و مشكلات جامعه است كه شيوه‌ها و محتواي نظام آموزشي را هدايت مي‌كند. دوم آنكه آموزش و پرورش بايد واجد نوعي نگرش آينده نگرانه باشد كه رو به آينده دارد و تغيير زمينه اساسي محتوا و شيوه‌هاي آن بايد باشد. تلفيق اين دو جنبه مستلزم شناخت گذشته، حال و آينده و ايجاد ارتباطي منطقي و شناخته شده ميان آنهاست.

بي توجهي به هر يك از اين سه دوره، يعني گذشته، حال و آينده، به ايجاد ناهنجاري‌هاي ريشه دار يا پيش بيني نشده خواهد شد، كه جبران آنها آسان نخواهد بود. به عبارت ديگر نظام آموزش و پرورش معطوف به تغييري پيوسته است اما سريع.

اگر چه تغيير سريع جهان امروز انكار ناپذير است و اگر چه كارآمدي آفرينشگري و
قالب ريزي دوباره و نگرش متكثر به جهان و مشكلات آن، امري شناخته شده و تاييد شده است، اما دليلي وجود ندارد كه روش‌هاي گذشته را فاقد توانايي لازم براي حل مشكلات دنياي امروز بدانيم. بي توجهي به گذشته و شيوه‌هاي قديمي چه بسا به از دست رفتن فرصت‌هاي بيشمار بيانجامد. در بسياري از موارد مشاهده شده است كه اصلاح مستمر و پيوسته گذشته بسيار موثرتر از شيوه‌هاي ناپيوسته و انقلابي بوده است.

حداقل اشكالي كه شيوه‌هاي ناپيوسته و انقلابي ايجاد مي‌كنند ممكن است بي ثباتي و القاء حس حيراني و سرگرداني در ميان افراد و جامعه باشد.

سنت و نوگرايي

1- تعريف سنت و نوگرايي و جلوه‌هاي آن

2- بررسي رابطه ميان سنت و نوگرايي در عرصه انديشه و عمل

3- ميزان انطباق انگاره‌ها و آموزه‌هاي نوگرايانه با فرهنگ سنتي در عرصه‌هاي:

الف –آداب، رسوم و سنت‌ها

ب –ارزش‌‌ها و اخلاقيات اجتماعي

پ –كنش‌ها و ارتباطات اجتماعي

ت –نهادهاي اجتماعي، سياسي، اقتصادي و علمي

ث- باورهاي مذهبي و باورهاي غير مذهبي

ج- باورها و علايق نسل جوان

4- بررسي تاريخي چالش سنت- تجدد در يكصد سال اخير

5- بررسي تاريخي مواجهه عالمان رسمي دين با نوگرايي ديني و غير ديني

6- بررسي عناصر موجود در فرهنگ ايراني كه نوآوري و تغيير را تشويق مي‌كند يا مورد ترديد قرار مي‌دهد؛

7- تاثير رسانه‌هاي تصويري ويديو، ماهواره و غيره بر گرايش مردم به تغييرات پوسته‌اي

8- تاثير تربيت خانوادگي بر گرايش جامعه به سوي نوگرايي غير بنيادي



نگرش‌هاي اجتماعي گوناگون نسبت به تغيير و نوآوري

1- بررسي علل بي اعتمادي نسل جوان به سنت‌ها و روش‌هاي سنتي

2-بررسي تاثير آموزه‌هاي فلسفي غرب بر نگرش جوانان به سنت‌ها

3- بررسي علل بي اعتمادي روحانيت به تغيير و نوآوري

4- تاثير تغييرات سريع بر روابط و درك متقابل دو يا سه نسل متوالي

5- تاثير بي بند و باري غربي بر نگرش ايرانيان به محصولات مادي، معنوي و فكري غرب

6- بررسي نگرش زنان ايراني تحصيل كرده در دانشگاه‌ها به تغييرات فرهنگي و اجتماعي تمدن غربي در 50 سال اخير

7- تاثير تبعيض‌هاي ساختاري ميان زنان و مردان بر گرايش جوانان به سوي سنت گريزي

8- تاثير محدوديت‌هاي اجتماعي، سياسي و فرهنگي محيط بر جوانان در گرايش آنان به سوي تغييرات ساختاري يا غير ساختاري در امور اجتماعي، سياسي، فرهنگي، اقتصادي و غيره

9- بررسي ميزان آگاهي جوانان ايراني (اعم از دانشگاهيان و غير دانشگاهيان ) از آموزه‌هاي فلسفي و نظريه‌هاي علمي حامي تغيير در غرب

10- بررسي ميزان تمايل ايرانيان به تغييرات اصلاحي به جاي تغييرات ناپيوسته و انقلابي



سامانه آموزش و پرورش و سنت گريزي

1- بررسي رابطه ميان سنت گريزي جوانان با سامانه آموزش و پرورش در امور زير:

الف –تاثير محتواي كتاب‌هاي درسي در سطوح مختلف در گرايش جوانان به سنت يا نوگرايي

ب- تاثير آيين نامه‌ها يا قوانين حاكم بر مدارس در سنت گريزي

پ- تاثير شخصيتي معلمان در گرايش دانش‌آموزان به سنت گريزي

ت- تاثير امور فوق برنامه مدارس كه در جذب يا دفع دانش‌آموزان به تغيير يا سنت گريزي

2- آيا مدارس از 57 به بعد قادر بوده اند كه جوانان را براي مواجهه اصولي با تغييرات آموزش دهند؟

3- بررسي ميزان انطباق آموزش و پرورش با واقعيت‌هاي حياتي و اجتماعي و تاثير آن بر
دانش‌آموزان در امر اعتماد به عناصر فرهنگي

4- در مدارس ايران تا چه زمينه براي شكوفايي هوش‌هاي گوناگون دانش‌آموزان فراهم بوده است؟‌

كمبود آموزش در اين زمينه، تا چه حد درك متقابل نسل‌هاي متوالي را دچار مشكل كرده است؟‌


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۹ آوریل ۲۰۲۴

انسان گلوبال

+ بهترین آموزش‌های یادگیری ماشین با پایتون -

+ آیا فناوری AI جای انسان‌ها را خواهد گرفت؟ -

+ شبكه ها --

+ ایران، پس از رهایی یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ نسل دهه ۸۰، دنبال تغییر نیست، خود ِ تغییره! //

+ ۳ تغییر که برای آینده محتوا و بازاریابی باید بدانید محسن راعی

+ تفكر توسعه‌خواهي دکتر شهیندخت خوارزمی

+ برترین شغل‌های حوزه کامپیوتر در سال‌های آینده  مهسا قنبری

+ صنعت چهارم و ویروس جهان‌گشا سرآغازی بر یک تحول بزرگ  مهدی صنعت‌جو

+ انقلاب صنعتی چهارم و تحولات کار در آینده  علی حسینی

+ آینده جهان از زبان مدیر عامل شرکت بنز 

+ چند نفر در جهان هنوز روزنامه می خوانند؟ میثم لطفی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی 

+ روش های خودشناسی : تست شخصیت 

+ مهارت مدیریت افراد هرمز پوررستمی

+ خلاصه کتاب موج سوم؛ نوشته الوين تافلر تافلر

+ انسان، زندگی و دانایی رضا داوری اردکانی

+ جهان گیری (ویروس کرونا) و نظم سیاسی، فرانسیس فوکویاما برگردان رحیم باجغلی

+ تفکر سیستمی چیست ؟ هدی ولی‌پور زند

+ امریکای دوران ترامپ و موج سوم الوین تافلر  بهروز بهزادی (روزنامه نگار)

+ ویروس کرونا بحرانی سیاسی است نه پزشکی یووال نوح هراری:بی بی سی

+ «علم» ، «امید» و «بحران کرونا» 

+ اعتماد، به انسان یا به کرونا؟ مسئله این است کرونانت

+ موقعیت پساکرونایی انسان سعید قاسمی زاده

+ بعد از عبور از كرونا، ما كجا خواهيم بود؟ 

+ معنی تازه «سواد» در قرن ۲۱ حمیده احمدیان راد

+ انواع سازمان و انواع برنامه ریزی 

+ خلاصه کتاب: جهانی شدن فرهنگ، هویت 

+ تاریخ اجتماعی رسانه‌ها؛ از گوتنبرگ تا اینترنت 

+ مهارت های اساسی یک کودک قرن ۲۱ 

+ شکاف بین نسلی رسانه ای  دکتر حجت اله عباسی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی  مسیر آینده

+ عصر دانش‌ و ابعاد آن‌ دکتر پرويز حاجياني

+ فوکویاما علیه فوکویاما سیدمصطفی شاداب

+ مرگ مدرسه یا آیندۀ مدرسه؟ ابراهیم مجیدی*:

+ تافلر و فلسفه ی تربیت بازسازی گرایی عبدالله افراسیابی

+ تکنولوژی در جامعه فراصنعتی 

+ دانشگاه آرمانی‌شده: ضرورت دگرگونی معیارهای قدمایی فرهیختگی 

+ آرمانی‌سازی گذشته و آینده 

+ هویت چیست؟ 

+ زنده باد انقلاب! یووال نوح هراری

+ سرنوشت آینده بشریت چه خواهد شد؟ میچیو کاکو

+ شکل زندگی در ۵۰ سال آینده 

+ شخصیت شناسی آینده نگری 

+ کتاب انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر میچیو کاکو

+ آن بالا قفل شده است؛ جنبش ها را از پایین بیاغازید یادداشت‌های یک آینده‌پژوه

+ ۲۱ درس برای قرن ۲۱: کتاب تازه‌ای از یووال نوح هراری 

+ نگرانی‌های ما در قرن بیست و یکم بیل گیتس

+ بمب ساعتی در آزمايشگاه  یووال نوح هراری

+ آئين اطلاعات  

+ انقلاب صنعتی چهارم و نشانه های ظهور 

+ «انسان خداگونه» در انتظار فردا فرد پطروسیان

+ نقد کتاب « آموزش و دموکراسی در قرن ۲۱» اثر نل نادینگز؛ 

+ جامعه اطلاعاتی و جنسیت سها صراف

+ پیامدهای مدرنیت آنتونی گیدنز

+ فرهنگ در جهان بدون مرز 

+ فرهنگ جهانی چیست؟ 

+ نظم نوین جهانی 

+ «انسان سالاری»، محور جامعه اطلاعاتی. 

+ از خانه‌های زیر آب تا تور گردشگری به مریخ! 

+ پیش‌بینی جزئیات زندگی انسان در دو قرن آینده. 

+ مهارت های زندگی در قرن بیست و یکم  آسیه مک دار

+ «گردشگری»صنعتی میلیارد دلاری و استوار بر پایه ی آینده نگری پیشینیانِ فرهیخته ی ما رضا بردستانی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (3) – بخش پایانی دکتر همایون مهمنش

+ زندگی ما و زندگی آنها  علی دادپی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (2) دکتر همایون مهمنش

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (1) دکتر همایون مهمنش

+ پیش‌بینی آینده غیرممکن شده است فرانسیس فوکویاما

+ آیندگان ما را به‌سبب کدام خطای اخلاقی ملامت خواهند کرد؟ 

+ مقدمه‌ای برای همه آینده نگری‌ها/ ضروری‌ترین علمی که در کشور ما به آن بی‌اعتنایی می‌شود رضا داوری اردکانی

+ قدرت آینده مهدی صنعت‌جو

+ از عصر اطلاعات تا عصر مولكول. مترجم : فيروزه امين

+ تفاوت‌های حیرت‌انگیز فرزندان 

+ عجیب‌ترین قوانین ترافیکی دنیا> از جریمه خودروهای کثیف تا منع راندن خودروی مشکی در روزهای خاص 

+ فناوری‌های مورد استفاده در جنگ‌های آینده چه خواهند بود؟ 

+ موج فراصنعتی چه کسانی را خواهد برد هرمز پوررستمی

+ مدیریت استراتژیک پورتفولیو پروژه ها در هلدینگها و سازمانهای بزرگ  

+ ضرورت آینده پژوهی و نگاه به آینده به عنوان نقش برجسته روابط عمومی نوین 

+ تکنولوژی علیه تبعیض اندرو فینبرگ

+ آیا فکرعبور جایگزین رمز عبور می شود​​​​​​​ سید محمد باقر نوربخش

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی۲ 

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی 

+ نمایش زندگی اجتماعی در جامعه اطلاعاتی  مانا سرایی

+ سخنرانی بیل گیتس درباره بیماری‌های فراگیر، بهداشت جهانی و حملات بیولوژیکی حمیدرضا تائبی

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات دکتر امین گلستانی

+ روندهای علم و فناوری در سال 2017 حمدرضا میرزایی

+ دو گروه از جوانان در برابر « قانون کار » ونسا پینتو برگردان سعید جوادزاده امینی

+ اندیشیدن به آینده نظریه اجتماعی: آری به جامعه‌شناسی محمدرضا مهدیزاده

+ نقش جامعه اطلاعاتی در تحولات فرهنگی 

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکتر محسن رنانی

+ آیا در کارها حضور بشر لازم است؟ 

+ آینده‎پذیری: چالش اساسی آینده‎پژوهی در جهان در حال توسعه. 

+ اثرات اقتصادی جامعه اطلاعاتی در جهان 

+ چگونه انسان‌ها از صد درصد توانایی مغز خود استفاده می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ آیا اینترنت اشیا ما را به ابر انسان تبدیل خواهد کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ آیا سیاست می تواند از قرن 21 جان سالم به در ببرد؟. کنت میناگ

+ آینده، اکنون است ـ بخش اول آرش بصیرت

+ آینده، اکنون است ـ بخش دوم آرش بصیرت

+ سیاست‌گذاران همه کشورها خواهد بود. 

+ جهانی شدن و آموزش و پرورش 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995