Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


قرن۲۱ عصر مغز افزار،

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[06 Dec 2015]   [ ]

الوین و هایدى تافلر در کتاب پیش به سوى تمدن جدید معتقدند که در تاریخ جهان سه موج بزرگ تحول انقلابى را تجدید کرده است. اولین موج، انقلاب کشاورزى است که هزاران سال به طول انجامید. دومین، انقلاب صنعتى است که نماد آن کارخانه هاى بزرگى است که لوله هاى آن سر به آسمان گذاشته اند.
اما سومین موج که در حال حاضر در آن قرار داریم، عصر فناورى اطلاعات و ارتباطات است. با وقوع این انقلاب (اطلاعاتى و ارتباطى) و گسترش پردامنه نفوذ رسانه ها، موانع جغرافیایى و سیاسى از پیش رو برداشته شده و بازارهاى جهانى واحدى شکل گرفته است.
امروزه نیز براى دسترسى به داده ها و اطلاعاتى که در سراسر جهان منتشر شده است باید از فناورى اطلاعات سود جست و به نظر مى رسد بهترین راه پیش افتادن از دیگران، بهره بردارى کامل از فناورى اطلاعات است.

فناورى اطلاعات، یک واقعیت
با این که بسیارى از افراد گمان مى کنند با پیشرفت فناورى هاى جدید و توسعه تکنولوژى اطلاعاتى آینده اجتماع به خطر افتاده و احتمال بیکارى انسان ها افزایش مى یابد و پیامدهاى منفى بسیارى را در جامعه به دنبال خود دارد. ولى این تکنولوژى به سرعت در حال گسترش است و پیشرفت هاى این حوزه نشان از یک واقعیت دارد که نیازهاى انسان را وارد مرحله جدیدى خواهد کرد.
محمد کبریاء، کارشناس علوم ارتباطات با اعتقاد به این که حرکتى که در جهت آگاهى و افزایش اطلاعات از طریق ارتباطات الکترونیک آغاز شده، متوقف نخواهد شد، به روند فراگیر شدن استفاده از فناورى هاى نوین و رشد چشمگیر کاربران اینترنت در کشور اشاره کرده و مى افزاید: «هم اکنون در کشور ما حدود ۵/۷ میلیون کاربر اینترنتى وجود دارد که با توجه به هزینه ها و محدودیت هایى که در این زمینه وجود دارد، نکته اى جالب توجه است و نشان از رشد فزاینده فناورى هاى اطلاعاتى در سطح کشور و جهان مى دهد. اما با این حال اطلاعات به همان اندازه که مى تواند روشنگر باشد، مى تواند گمراه کننده بوده و جامعه را دچار یک هیجان کاذب کند.»

حرکتى پرشتاب
مهندس شاهدى پور، مدیر عامل مرکز تحقیقات و فناورى اطلاعات عصر نوین نیز با اعتقاد به این که براى تحقق جامعه غنى اطلاعاتى و به دنبال آن جامعه مقتدر در عرصه جهانى نیازمند یک سیستم مدیریت فناورى اطلاعات مقتدر هستیم، معتقد است: همان طور که خون مهم ترین عنصر حیات انسان است، اطلاعات نیز خون جامعه اطلاعاتى محسوب مى شود چون در جهان هستى همه چیز در حال تغییر و تحول است.
لذا اطلاعات کهنه نیز باید مرتب جدید شوند. شتاب افزایش اطلاعات در جامعه اطلاعاتى شتابى تند شونده است که توقف و کندى در آن راه ندارد. زیرا در غیر این صورت جامعه از حرکت ایستاده و خواهد مرد.
وى درخصوص جامعه اطلاعاتى معتقد است در این جامعه سبک زندگى به تدریج دگرگون شده و تمامى امور تغییراتى اساسى مى کند. جامعه اطلاعاتى از این نقطه حرکت مى کند که انسان به کمک اندیشه علمى مى تواند جهان را شناخته و دگرگون کند و این شناخت و دگرگونى هر لحظه وسیع تر و سریع تر مى شود.
شاهدى پور پیاده سازى، توسعه و نگهدارى سیستم هاى مدیریت فناورى اطلاعات را به عنوان یکى از مهم ترین فرآیندهاى کارى در مدیریت اطلاعات در عصر حاضر دانسته و معتقد است امروزه سیستم هاى مدیریت فناورى اطلاعات با توجه به کارایى و عملکردى که دارند به عنوان بخش جدانشدنى از جامعه معرفى مى شوند. اهمیت بهره گیرى از سیستم هاى مدیریت فناورى هم به خصوص در سازمان ها و بنگاه هایى بیشتر جلوه مى کند که ماهیت اقتصادى دارند و فعالیت آن ها برپایه کسب و کار است.
سیستم با کارایى بالاى خود روابط و تعاملات درون و برون جامعه را استاندارد کرده و شیوه برخورد با مسایل و اتفاقات گوناگون در جامعه را پیش بینى کرده و در موقع لزوم ارایه راه حل مى کند. وجود این راه حل هاى جامع و کامل در یک جامعه که از ویژگى همه جانبه نگرى و تعامل با ساختار و توانمندى جامعه برخوردار است نیروهاى مدیریتى و عملیاتى جامعه را در هنگام پیاده سازى و یا انجام برنامه ها و کارها راهنمایى کرده و از به وجود آمدن نقایص احتمالى جلوگیرى مى کند.

اخلاق رایانه اى!
در این میان هر چند فناورى اطلاعات تحولات سیاسى و اجتماعى شگرفى را پدید مى آورد اما به تبع این تحولات، مشکلات اخلاقى جدید و منحصر به فردى در این حوزه ایجاد مى شود.
دکتر حمید شهریارى، معاون پژوهش مرکز تحقیق و توسعه علوم اسلامى در خصوص جایگاه اخلاق فناورى اطلاعات در گفت وگو با مهر مى گوید: «اخلاق فناورى اطلاعات یکى از مباحثى است که در اخلاق کاربردى مطرح مى شود که از زیرشاخه هاى فلسفه اخلاق است و به ارزش هاى عملى رفتار انسان ها در حوزه هایى خاص مربوط مى شود.»
با توجه به استقبال وسیعى که جامعه ما و به خصوص قشر جوان از اینترنت و ارتباطات شبکه اى داشته است و تأثیرات عمیق و گسترده اى که فضاى سایبر بر وجوه مختلف جامعه ما دارد به جا و لازم است تا مسایل اخلاقى پیرامون فناورى اطلاعات مورد کاوش قرار گرفته و دیدگاه اسلامى ما درباب موضوعاتى جدید که حول این محور پدید آمده روشن گردد.»
وى با تأکید بر این که فناورى اطلاعات تحولات سیاسى و اجتماعى وسیع و شگرفى را پدید آورده مى افزاید: «مشکلات اخلاقى جدید و منحصر به فردى در این حوزه فناورى ایجاد شده که نیازمند رسیدگى هستند. فناورى اطلاعات نه تنها بر نحوه افعال و اقدامات روزمره ما تأثیر مى گذارد بلکه تلقى ما از آن ها را نیز تغییر داده است. برخى از مفاهیمى که در حوزه فلسفه اخلاق و فلسفه سیاسى کاربردى خاص داشته اند با پیشرفت فناورى اطلاعات دچار چالش هایى شده اند که از آن جمله مى توان به مفهوم مالکیت، حریم خصوصى، توزیع قدرت، آزادى هاى اساسى و مفهوم مسوولیت اخلاقى اشاره کرد.
اگرچه در هر یک از این مفاهیم نیز سوالات جدیدى مطرح شده اند؛ مانند این که متخصصان امور رایانه چه مسوولیت هاى اخلاقى اى دارند و یا اگر یک نرم افزار رایانه اى خطا کند چه کسى را باید سرزنش کرد و یا ایجاد اختلال در برنامه ها کارى غیراخلاقى است و...»
وى تصریح مى کند: «ما به سرعت به جامعه الکترونیکى نزدیک مى شویم و ما نیز دچار همان چالش هایى خواهیم شد که مخترعان فناورى اینک یا قبل از این با آن مواجه شده اند. بنابراین باید براى مشکلات فناورى اطلاعات نیز چاره و راهکارى ارایه کنیم که البته این راهکار باید مطابق با موازین دینى، ملى، فرهنگى و اخلاقى خودمان باشد.

کیفیت تولید علم
با ا ین که طبق اعلام صندوق بین المللى پول، سهم فناورى اطلاعات از تولید ناخالص داخلى ایران فقط ۴/۰ درصد است که در جهان رقم پایینى است اما براساس تحقیقات انجام شده کیفیت تولید علم ایران نزدیک به ۴/۱ برابر علم جهانى است.
براین اساس روند پیشرفت در تولید علم چنان است که رتبه ایران از نظر تعداد مقالات نمایه شده در ISI در سال ۲۰۰۲ تعداد ۴۴ مورد و در سال ۲۰۰۴ ، ۴۱ مورد و تا فوریه ۲۰۰۵ به ۴۵ مورد رسیده است. از نظر کیفى متوسط ISI، مقالات چاپ شده ایران در سال ۲۰۰۴ برابر ۵۷/۱ و همین موضوع براى جهان براى ۱۹/۱ در همان سال است. اما بااین حال به علت بالا بودن تعرفه هاى گمرکى در ایران که مانع از واردات آزادانه قطعات سخت افزارى رایانه اى به کشور مى شود سهم فناورى اطلاعات در تولید ناخالص داخلى ایران پایین است، در حالى که این سهم در کشورى مانند جامائیکا حدود ۱۰ برابر ایران است!

قرن ،۲۱ عصر دانش محور
به اعتقاد کارشناسان IT قرن ۲۱ را مى توان پایان عصر صنعتى و نرم افزار و آغاز عصر دانش محور و مغزافزار دانست و شاید مهم ترین دغدغه امروز جامعه ما نیز این باشد که به دلیل عدم رعایت اصول و قواعد علمى و عدم تلاش مؤثر در فرهنگ سازى مناسب، تاکنون کاربردهاى بسیار محدودى از فناورى اطلاعات و ارتباطات در حوزه هاى مختلف صنایع و... شده است و آن طور که بایسته است قابلیت هاى گسترش و توسعه خود را به دست نیاورده است.
بنابراین به نظر مى رسد، آشناسازى مدیران و کارشناسان اجرایى به خصوص در رده هاى میانى با استراتژى و سیاست هاى کلان کشور در زمینه فناورى اطلاعات و نقش اساسى آن با اصل توسعه ملى پایدار و همچنین برخوردار شدن از روش ها و توان علمى واحدهاى اجرایى در شناسایى نارسایى ها و رفع معضلات براى بهبود مستمر کسب و کار از جمله توانایى هاى مورد نیاز براى فعالیت در این حوزه است که باید به طور جدى مورد توجه مسوولان قرار گیرد.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: 100


بنیاد آینده‌نگری ایران



سه شنبه ۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۳ آوریل ۲۰۲۴

اندیشمندان آینده‌نگر

+ جعبه ابزاری برای پیشبینی تام استندیج

+ ملافات با اَبر فن آوری  دانیل فراکلین

+ مشاغل آینده تا افق ۲۰۳۰ --

+ دغدغه زندگي خوب دکتر شهیندخت خوارزمی

+ نگاهی به جنبش روسری­ سوزان یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ فکر کردن به آینده، آینده نگری نیست! رضاش

+ آن سوی سرمایه‌داری و سوسیالیسم الوین تافلر

+ هندبوک آینده پژوهی و جمع آوری کمک مالی برای موسسه آینده پژوهی در واشنگتن دی سی وحید وحیدی مطلق

+ آیا دموکراسی آینده ای دارد؟ ترجمه ویکتور وحیدی

+ بیانیه ماموریت و هواداری اندیشکده آینده های سیاره ای https://www.apfi.us

+ نقد کتاب فراسوی دانش: چگونه فنآوری، عصر آگاهی را به پیش می برد  وحید وحیدی مطلق

+ آینده ممکن و مطلوب سال 2050 وحید وحیدی مطلق

+ عقب ماندگی اجتماعی ایرانیان، دلایل و مسائل فرنود حسنی

+ جنگ اوکراین و آینده مشترک ما وحید وحیدی مطلق

+ مدل سازی ریاضی آینده تمدنی به طور کلی و بویژه انسان شناسی پیش نگر‎‎ وحید وحیدی مطلق

+ مهارت‎ های آینده و ضروری که باید داشته باشیم 

+ مقدمه ای بر آینده نگری مهندسین مشاور

+ شناسایی و درک نیروهای کلیدی تعیین کننده در مسیر رویدادهای آینده وحید وحیدی مطلق

+ نقد کتاب هلال، ویلیام،2021 ، فراسوی دانش چگونه فنآوری، عصر آگاهی را پیش می برد. وحید وحیدی مطلق

+ حکایت گربه‌ و سوسیس و سازمان‌های نوآور فرنود حسنی

+ برای مراسم روز جهانی آینده رضا داوری اردکانی؛

+ انسان خردمندتر می‌شود، پوپولیست‌ها بازندۀ اصلی بحران کرونا خواهند بود ماتیاس هورکس

+ سیاست در هیچ جای جهان مبتنی بر علم نیست  رضا داوری اردکانی

+ جامعه شناس دنیای جدید 

+ تکنولوژی‌های نوین و سرنوشت بشر دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آینده پژوهی چیست و آینده های متفاوت کدام اند؟ وحید وحیدی مطلق

+ تحلیل محتوا و آینده نگری 

+ نگاهی به سوداگری با تاریخ محمد امینی دکتر شیرزاد کلهری

+ غربت علوم انسانی شاه کلید توسعه نیافتگی. دکتر شهیندخت خوارزمی

+ ماهیت و میراث فکری «آلوین تافلر» در گفت‌وگو با دکتر شهیندخت خوارزمی دکتر شهیندخت خوارزمی

+ دانایی به مثابه قدرت .خرد آینده‌نگری 

+ زیرفشارهای تمدن جدید له نمی‌شویم: گفتگو با شهیندخت خوارزمی  شهیندخت خوارزمی

+ انقلاب چهارم و کار ما هرمز پوررستمی

+ خوارزمی: تافلر کمک می‌کند در دنیای پرخشونت مأیوس نشویم دکتر شهیندخت خوارزمی

+ فناوری راهی برای رهایی از جنسیت؟ مریم یوسفیان

+ آشتی دادن جامعه با آینده، رسالت اصلی آینده پژوهی دکتر محسن طاهري

+ چهارمین موج تغییر  علی اکبر جلالی

+ در جست‌وجوی یحیی-- پیشگفتاری از دکتر شهیندخت خوارزمی 

+ برنامه حزب مدرن و آینده نگر – بخش دوم احمد تقوائی

+ ⁠⁠⁠به بهانه ی قاعدگی دکتر محسن طاهری

+ مهم ترین مولفه های برنامه یک حزب سیاسی مدرن کدامند ؟  احمد تقوائی

+ علت‌های اجتماعیِ استبداد و فساد نازنین صالحی

+ سخنراني پروفسور شهرياري و دكتر شهين دخت خوارزمي 

+ ظهور جامعه پساصنعتی دانیل بل

+ زیرفشارهای تمدن جدید له نمی‌شویم 

+ خردِ پیشرفت و توسعه رضا داوری اردکانی

+ آینده پژوهی و دغدغه هایش دکتر طاهری دمنه

+ تافلر:نگاه تازه به آينده 

+ سرمایه‌گذاری 80 میلیون دلاری بیل گیتس برای ساخت شهر هوشمند حمید نیک‌روش

+ آینده پژوهی و انواع آینده محسن گرامی طیبی

+ کتاب آینده پژوهی، پارادایمی نوین در برنامه ریزی، با تاکید بر برنامه ریزی شهری و منطقه ای علی زارع میرک آباد

+ اجتماع علمی قدرتمند مهمترین نیاز آینده پزوهی در ایران است احد رضایان قیه باشی

+ ایرانی‌ها و فقدان وجدان آینده‌نگر اجتماعی احد رضایان قیه‌باشی

+ ديدگاه‌های سه گانه درباره محركهای آينده نگاری. حسن کریمی فرد

+ استانداردهاي سواد اطلاعاتي. دكتر عشرت زماني

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات. دکتر امین گلستانی

+ خرد آینده نگری 

+ آینده نگری, برترین مزیت انسانی عباس سید کریمی

+ روش پس نگری در آینده پژوهی دکتر محسن طاهری دمنه

+ جان نقّاد و چشم باز مردم رضا داوری اردکانی

+ واقعیت مجازی و آینده آموزش دکتر محسن طاهری دمنه

+ اقتصاد به مثابه قلب تپنده مریم یوسفیان

+ قدرت تکنیک؛ آینده هم منم رضا داوری اردکانی

+ میل ذاتی تجدد به زمان آینده رضا داوری اردکانی

+ درگاه تخصصی آینده 

+ نسل جدید با بی وزنی مواجه است/ پیاده راه شهر رشت با نگاه آینده پژوهی ساخته شده است 

+ اساتيد ارتباطات:دكتر علي اسدي /بنيادگذاري سنجش افكار در رسانه ملي  

+ در عید نوروز، آینده را هدیه دهید  Vahid Think Tank

+ بسترهای فراگیر شدن طراحی صنعتی در ایران بر پایه الگوهای الوین تافلر 

+ روش‌های پیش‌بینی فناوری.  اندیشکده وحید

+ تاریخ تکرار نمی شود. الوین تافلر

+ آینده کسب و کار در سال 2030 - کتاب صوتی فارسی وحید وحیدی مطلق

+ سندروم یخچال فرنود حسني

+ هفت سازمان آینده پژوه ایرانی در سال 2016 

+ آينده‌پژوهي برآيند پيش‌بيني‌ناپذيري محيط است گفت‌وگو با دکتر سعید خزایی آینده‌پژوه و مدرس دانشگاه

+ آينده پژوهي: از قابليت فردي تا اجتماعي ياورزاده محمدرضا,رضايي كلج فاطمه

+ مبانی نظری و مورد کاوی های مختلف و متنوع  

+ اخذ مدرک حرفه ای آینده پژوهی به صورت حضوری و غیر حضوری از معتبرترین سازمان بین المللی  

+ آزمون های اندیشه ورزی در جهان حسین کاشفی امیری

+ دمینگ و ما صلاح الدین همایون

+ روش آﯾﻨﺪه ﭘﮋوه ﺷﺪن  ﺳﻌﯿﺪ رﻫﻨﻤﺎ

+ نقش هنر در آینده پژوهی الهام سهامی

+ الوین تافلر را بهتر بشناسیم دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آیند هنگاری ملی جانشین برنامه های توسعه پنج ساله در علم، فناوری و نوآوری امیر ناظمی

+ پیشگفتار شوک آینده دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آینده پژوهی کلید تحول درنقش های توسعه محور و راهبردی مدیریت منابع انسانی دکتر سید اکبر نیلی پور

+ نشست اندیشه 

+ آیا فناوری‌های همگرا آینده را تضمین می‌کنند؟ دکترمحسن رنانی

+ جامعه ای می‌تواند بحران‌هارا پشت سر بگذارد که دو وزیر آینده نگر «آموزش و پرورش» و «ارتباطات» آنرا اداره می‌کنند/ امروز «دانایی» است که قدرت می‌آفریند. جامعه شناسی هنر

+ گزارش برگزاری نشست «تاملی در ایده‌های آینده‌نگرانه تافلر» در گروه افواج 

+ دانایی به مثابه قدرت عاطفه شمس

+ فهم جامعه به کمک ژورنالیسم/ آثار تافلر نوعی جامعه‌شناسی مترویی‌ست 

+ خانیکی: نگاه تافلر نگرانی از آینده را کم کرد 

+ ‍ خلاصه سخنرانی جدید وحیدی مطلق درباره آینده قدرت ایران مدرس بین المللی فدراسیون جهانی آینده‌پژوهی  وحیدی مطلق

+ «آینده نگری» مهارتی سودمند برای مدیران 

+ پیش‌بینی‌های درست و نادرست آلوین تافلر کدام‌ بودند؟ BBC

+ الوین تافلر،آینده‌پژوه و نویسنده سرشناس آمریکایی در سن ۸۸ «‌۸۷»سالگی در گذشت. BBC

+ آینده جهان ، آینده زنان « مجله زنان امروز » مریم یوسفیان

+ آن سوی سرمایه داری و سوسیالیسم الوین تاقلر

+ سیر تحول مطالعات و تحقیقات ارتباطات و توسعه درایران دکتر کاظم معتمد نژاد



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995