Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


چه می توان انتظار داشت؟

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[05 Feb 2016]   [ فرهاد یزدی]

- چهارم فوریه 2016

در آستانه ی سی و هفتمین سال از انقلاب اسلامی، نه مشروعیتی برای انقلاب و نه اسلام مورد نظر آنان، در پهنه ی سیاسی ایران، منطقه و جهان، باقی نمانده است. نظام اسلامی در حال حاظر نماد باطل کردن زندگی نزدیک به دونسل فرزندان این کشور می باشد. آنهم در دورانی که به احتمال زیاد، پربرکت ترین دوران دست آوردهای انسانی بوده است. دورانی که بخش بزرگی از جمعیت جهان توانستند خود را تا مقدار زیاد از دور بسته ناامیدی، فقر، بیکاری و عقب افتادگی به سطحی که دستکم امید به آینده بهتر، کور سویی می زند برسانند. پیش رفت های اقتصادی، پخش سریع ارتباط جمعی، شتاب فزاینده گسترش دانش، گسترش آزادی و بالاخره محدود شدن جنگ به تنها یک منطقه (هرچند منطقه ای حساس و بزرگ)، نشان از توسعه، تلاش و امید در دو سطح متفاوت و گاه متضاد، در خاورمیانه و یا شاید بهتر گفته شود، در جهان اسلام و در بقیه ی جهان می دهد. جهان به دو بخش متضاد تقسیم شده است: جهانی زنده و کوشنده حتا در سرزمین هایی که در درازای سده ها به خواب فرورفته بودند و جهان اسلام که به جز مرگ، اشگ، ویرانی، تنگ نظری و بی ثباتی جهانی، ارمغان دیگری نداشته است.
بدون تردید نظام اسلامی که برای نخستین بار توانائی های حکومتی کشوری اثر گذار، همراه با عامل ملت، را در خدمت ایدئولوژی مذهبی قرار داد، در شکل گیری و تندروی حاکم در این بخش مهم جهان، نقش نخست را بازی کرد. کشوری که در دوره گذشته، با تمام کمبودهای حکومتی، در سایه سیاست حمایت و حفظ وضع موجود توانسته بود ثبات و آرامش را نه تنها در کشور و بلکه در منطقه ایجاد کند، و همزمان از دست آوردهای آن به صورت رشد و توسعه اقتصادی و نفوذ سیاسی، بهره گیری کند. طرفه آنست که همین کشور براثر انقلاب اسلامی، بدون توجه به منافع و توان سرزمین و حتا تا مقدار زیاد خود رژیم، نظم جهانی را به چالش کشید. هر چالش در مقایسه با نفس چالش، نیاز به دستکم توانی در همان اندازه دارد. زیاده طلبی، که در مقایسه با توان سنجیده می شود، نشانه جسارت نیست بلکه در بهترین حالت نشانه ی نا آگاهی و در حالت بدتر، نشانه ی حماقت تا حد خیانت است. اگر بخواهیم دوران رژیم اسلامی را به طور فشرده تعریف کنیم: سی و هفت سال بدنبال سراب گشتن که نتیجه آن به خاک و خون کشیدن منطقه، تندروی و جنگ مذهبی و تلاش در راه نابودی فرهنگ ایران و از آن میان عامل ملت بوده است. شاید دو رهبر نظام اسلامی در این سی و هفت سال گویاترین تجسم برخورد تمدن های هانتیگتون باشد.
دهه زجر که امسال با هیاهوی انتخابات درهم پیچیده، آخرین فرصت نسل اول انقلابیون برای دگرگونی اساسی در رژیم، وسیله ی ابزارهای قانونی کنونی مانند مجلس خبرگان می باشد. این افراد بخاطر کبر سن و لرزانی پایه های نظام، با تمام خوش بینی نمی توانند روی انتخابات هشت سال دیگر حساب باز کنند. از این رو با احساس کمبود وقت، حملات گروه خواستار دگرگونی درون نظام به سخنگویی رفسنجانی، تندترین سخنان را در چالش مقام رهبری بر زبان می آورند. بنظر می رسد او با حمله بسیار تند به مشروعیت شورای نگهبان، دو هدف را دنبال می کند. نخست اختلاف داخلی در شورای نگهبان که بایستی بسیار ژرف باشد، را تندتر به این امید کرده که شاید پاره ای از آنان را به استعفا مجبور کرده و همزمان رهبران نظامی دودل، به ویژه در سپاه را مجبور به موضع گیری آشکار بنمایند. این گروه می دانند که با حمله به مشروعیت رهبر، بادمجان دور قاب چینان او به عنوان نماینده وی در دستگاه های امنیتی، که بشدت مورد نفرت ملت هستند، ناگزیر به پاسخگوئی همراه با تهدید خواهند شد. چه شورای نگهبان از هم بپاشد و یا رد صلاحیت ها همچنان باقی ماند، این گروه با کسب پشتیبانی ملت، برنده شده اند.
گروه تندرو در کانون نظام اسلامی نیک آگاه است که دیگر قطره ای از مشروعیت برایش باقی نمانده است. از این رو دوام در قدرت، تنها در سایه ی دست آویختن هرچه بیش تر به نیروهای مسلح خواهد بود. از سال 88 تاکنون با کاسته شدن از قدرت رهبر نظام، براثر گذاری ملت و همچنین نیروهای مسلح افزوده شده است. نیروهای مسلح و به ویژه سپاه پاسداران برای توجیه مشروعیت خود نیازی به آخوندها و یا شخص رهبر، بیش از این ندارند. بدون تردید سنگین شدن هر روزی وزنه ی سپاه در سیاست ایران، اشتهای قدرت طلبی آنان را تحریک خواهد کرد. شراکتی که میان گروه تندرو آخوندها با سپاه ایجاد شده بود، هر روزه علت وجودی خود را از دست می دهد. قدرت، محرک و ویژگی های خاص خود را دارد که ضعف را بر نمی تابد. مدت هاست که سپاه با درک ناتوانی رهبر در اداره کشور که هزینه ی آن افزون بر تمامی ملت، باید وسیله ی سپاه پرداخت شود، بایستی به امان آمده باشد و آنان را برای گرفتن قدرت انحصاری، وسوسه کرده باشد. نمایش قدرت ملت در وقایع سال 88 نشان داد که دیگر بیش از این ملت آماده دادن قدرت بهیچ نهاد و فردی نیست و تنها در پی برقراری اراده ملی در اداره کشور می باشد. اگر وقایع سال 88 به این گستردگی و ژرفا صورت نگرفته بود، امکان کودتای نظامی در این دوران دور از ذهن نبود. حال با تحول جهانی و در سطح منطقه که اشاره به شکست های رژیم اسلامی بر پایه ی نظرات تندروها دارد، بیش از هر وقت دیگر نیاز به دگرگونی اساسی در نقش سپاه دارد: یا پیوستن به ملت بدون اتلاف وقت و یا بی طرفی کامل و آشکار در مبارزه ملت با نظام و اعلان آن.
در پهنه ی سیاست خارجی باید در نظر داشت که امکان فروش نفت و قیمت آن، بدون موافقت عربستان با تمام شعارهایی که نظام سر دهد غیر ممکن است. دستکم توقف نزول قیمت نفت در رابطه ی مستقیم با تلاش حکومت روحانی در راه آرام کردن تنش با "حکومت حجاز" بوده است که در تضاد کامل با سیاست های گروه تندرو می باشد. با وجودی که اقتصاد عربستان، کویت، امارات و قطر از افت قیمت نفت آسیب می بینند، اما توان تحمل آن را تا مدت ها دارند. اقتصاد ایران و عراق دارای چنین توانائی نمی باشند. همزمان جنگ خانمانسوز سوریه که بسیاری از اعراب نظام اسلامی و بتبع آن ایران را مسئول آن می دانند، نه از نظر نظامی و نه از نظر هزینه ی جانی و مالی، بسود ایران پیش نمی رود. ورود در درگیرهای سوریه که به جنگ تمام عیار داخلی بدل شد، در ایران محبوب نیست. هرچه جنگ ادامه می یابد و بر تعداد قربانیان ایرانی افزوده می گردد، شرکت در این جنگ در داخل کشور منفورتر می شود. "پیروزی های" اسد، اگر معنایی داشته باشد، براثر بمباران های آمریکا، روسیه و سربازان ایران، حزب الله و به طور جداگانه کردها، امتیاز قابل لمسی برای نظام همراه نخواهد آورد. از سوی دیگر، ترکیه بسرعت در حال محکم کردن جاپای خود در شمال عراق و سوریه می باشد. این جنگ همچنین فرصتی در اختیار ترکیه قرار داد که تا آنجا که ممکن است، حکومت اقلیم کردستان را بخود نزدیک کرده، تا بر خواست های آینده آنان که مورد حمایت غرب نیز هست و حکومت های سوریه، عراق و ایران قادر به واکنش معنا دار نخواهند بود، اثر گذارد. حال به این تصویر ناخوشایند، مسایل خاور ایران را نیز بی افزائیم، ژرفای چاهی که ایران در آن افتاده و از آن رو، نیاز به اقدام فوری روشن می گردد. حتا فرماندهان ارشد آمریکا نیز اذعان به وخیم شدن اوضاع در افغانستان و رشد طالبان و داعش در آن سرزمین دارند. پاکستان هسته ای و بشدت مذهبی، با نیرو گرفتن طالبان در افغانستان نخواهد توانست از رشد این گروه در سرزمین و میان گروه های پشتون خود، جلوگیری کند. تهدید ایران از سوی خاور باوجودی که همیشه وجود داشته، یکبار دیگر فوریت می یابد. ایران از هرسو در محاصره همزمان حکومت های دشمن و نیروهای تندرو سنی مذهب ضد شیعه قرار دارد.
دیگر بیش از این شتر سواری دولا دولا را نمی توان ادامه داد. چشم انداز تیره ای که منطقه را فرا گرفته، فرصت استثنایی در برابر ایران قرار داده که اگر استفاده از آن نگردد، شاید تا دهه ها دیگر بدست نیاید. با نگاه کلان به جهان روشن است که: الف - غرب بمعنای تمامی جهان پیش رفته، منهای چین و روسیه، از جنگ و بی ثباتی در این منطقه از جهان خسته است و اگر روزنه ای برای ثبات ببیند، آماده همه گونه همراهی و همگامی را دارد. ب – چین و روسیه از تندروی مذهبی به خاطر جمعیت مسلمان در کشور خود، شاید بیش از غرب نگران هستند. چین در مرحله ی کنار گذاردن پاکستان متحد سنتی خود و تاکید بر روابط با ایران (نه نظام اسلامی که مهم ترین عامل ایجاد تندروی مذهبی بوده است) و هندوستان می باشد. پ – تمامی همسایگان که از ماجراجویی و بی منطقی نظام اسلامی به تنگ آمده اند، از تحولات دمکراتیک ایران پشتیبانی خواهند کرد. ت- با این که خاورمیانه تا سال ها در آینده مناسب ترین محل تامین نفت جهان خواهد بود، اهمیت استراتژیک منطقه با افزایش امکان تولید از دیگر سرزمین ها و منابع، رو به کاهش خواهد بود. ث – ایران یگانه سرزمین در منطقه می باشد که آمادگی فوری برای گذر به سوی دمکراسی که تضمینی بر صلح جهانیست را دارا می باشد. بازار بزرگ، جمعیت با دانش و فعال، موقعیت استراتژیک تمامی برای جهانیان و سرمایه گذاری اغوا کننده می باشد. شاید مکان دیگری با این ظرفیت بالقوه را نتوان یافت.
این شرایط اکنون برای ایران وجود دارد. تنها نیاز به اداره امور کشور بر مبنای اراده ملی است. تفاوت میان آنچه که می توانیم باشیم و آنچه که هستیم و با ادامه نظام اکنونی هر روز نیز وخیم تر خواهد شد، آن مقدار روشن است که نیازی به شرح و بسط ندارد. باید بدون معطلی از فرصتی که شاید بیش از یک نسل دیگر نیاز خواهد بود که تکرار شود، استفاده کنیم.
......................................
۱ - همزمان یکی از حکومت های خودکامه با آرامش دولت را به منتخب مردم در میانمار می سپارد. ونزوئلا و کوبا در آمریکای لاتین در مرحله ی گذار به دمکراسی نیز می باشند.
۲ - روسیه و ونزوئلا نیز بشدت از افت قیمت نفت آسیب دیده اند که بسود سیاست عربستان و غرب می باشد.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۵ آوریل ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995