Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


افزایش احتمال برخورد داخلی

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[29 May 2016]   [ فرهاد یزدی ]

– بیست و هفتم ماه مه 2016

گذر مسالمت آمیز از هرحکومت خودکامه به حکومتی که بنسبت با اراده ملی برگزیده شود، جز با یاری بخشی از سرآمدان رژیم، غیر ممکن خواهد بود. بدون چنین همراهی، حکومت خودکامه که چاره ای بجز شکست ندارد، یا وسیله ی کودتای نظامی (جابجایی خودکامه ای وسیله ی خودکامه دیگر) و یا وسیله ی شورش که نهایت آن انقلاب است، پایان می یابد. تمامی گذرهای مسالمت آمیز از نیمه سده بیستم تا کنون با همیاری و همکاری بخش بزرگی از هیئت حاکمه در قدرت انجام پذیر گردیده است. حکومت خودکامه که پیروزی های اقتصادی بدست آورده باشد و یا بتواند با تکیه بر ناسیونالیسم و یا ایدئولوژی، تا مدتی پشتیبانی عامه را حفظ کند، با افزایش شکست ها که نتیجه ی اجتناب ناپذیر حکومت آنان می باشد از یکسو و از سوی دیگر با افزایش خواست ها، مشروعیت خود را از دست خواهد داد. چنین دگردشتی در عصر کنونی با سرعت گیری و تسهیل ارتباطات، ساده تر شکل خواهد گرفت. این الگو هم در مورد خودکامگان سکولار و هم در مورد خودکامگان با ایدئولوژی مذهبی صدق می کند. در مرحله فرود، بتدریج بخشی از هیئت حاکمه به این نتیجه می رسند که رژیم حاکم دیگر نه ظرفیت بازپس گیری مشروعیت خود را داراست و نه می تواند، بخاطر انجماد اشتباهات خود، اقرار تا چه رسد جبران کند. از این رو، گروهی مبلغ آرامش و رسیدن تفاهم با ملت که در این مرحله، با اکثریت بزرگ مخالف ادامه حکومت رژیم می باشند، می گردند. رژیم خود کامه از ابتدای رسیدن به قدرت، برای خفه کردن هر ندای مخالف، بقای خود را بر دوش نهادهای امنیتی و نظامی می نهد. از این رو، برای گذر مسالمت آمیز از رژیم خودکامه، مهم ترین بخشی که باید ناکارایی رژیم را درک نماید و همزمان بخاطر نقشی که ایفا نموده، مسئولیت خود را بدرستی در برابر ملت تشخیص دهد، نهادهای نظامی و امنیتی می باشند. از شیلی گرفته تا لهستان و در سال های اخیر، میانمار، الگو نمی تواند متفاوت باشد. این مهم بایستی پیش از آنکه ملت بردباری خود را از دست دهد، به طور موثر شکل گیرد. همزمان، رزیم خودکامه اجازه رشد احزاب و یا به طور کلی اپوزیسیون دارای تشکیلات، در داخل را نداده است. از این رو اپوریسیون داخلی بدون سازماندهی بوده، اما هواداران بسیار دارند. در برخی مواقع اپوزیسیون خارج از کشور با هدف های دمکراتیک و دارای تشکیلات بوجود آمده اند که در تحولات نقش مهمی ایفا کرده اند. اپوریسیون چه داخلی و چه خارجی، بدون هدف روشن و اعلان شده استواری دمکراسی، نمی تواند ادعای گذر مسالمت آمیز را یدک کشد.
در مورد ایران، اپوزیسیون خارج از کشور نتوانست شکل گیرد. اپوزیسیون ایرانی خارج از کشور که ادعای صداقت داشته باشند، محدود به فعالیت های فردی و یا در بهترین حالت، گروه های بسیار کوچک می باشند. اپوزیسیون واقعی و موثر در داخل کشور، ملت است که بموازات افزایش شکست و از دست دادن مشروعیت رژیم همراه با عامل بسیار مهم رشد سیاسی، وزنه خود را تا آنجا بالابرد که بتواند خود را به عنوان تنها گزیدار ممکن و واقعی رژیم اسلامی تثبت کند. در درازای سی و هفت سال مبارزه بر علیه نظام اسلامی که در آغاز و سیله ی گروه های تندرو که همگی با نظام اسلامی هم در تاکتیک و هم در استراتژی همدلی داشتند و تنها حمایت بخش کوچکی از ملت را داشتند، بتدریج وزنه به سود هواداران گذر مسالمت آمیز هرروزه سنگینی کرد. پختگی سیاسی ملت ایران و به ویژه نسل جوان، در برگزیدن هدف ها و راه های رسیدن به آن خود را نشان داد. "قهر انقلابی" و خشونت جا گرفته در بطن آن، دیگر جائی در خواست های ملت نداشت. ماندگاری ملت و یکپارچگی سرزمینی، به هدف نخستین بدل گشتند. در این سی و هفت سال با تمام فشارهای تبلیغاتی رژیم، مفهوم ملت و همبستگی که با خود می آورد، بیش تر جا افتاد. در درازای سال های تهدید جدی نظامی خارجی، با کشتار و خشونت های بسیار، توهین و خوار کردن و چپاول، ملت هیچگاه دست به اقدامی ان مقدار تند نزد که حکومت مرکزی ساقط و یکپارچگی سرزمینی به خطر افتد. در تمامی انتخابات از دوران خاتمی گرفته تا سال 88 و آخرین انتخابات ریاست جمهوری و مجلس با وجودی که حق انتخاب به گزینش های درجه دوم و سوم ملت سقوط کرده بود، با درایت نفرت خود را از گزینش های رژیم ثابت کردند. همه ی منتخبین راه یافته به دومجلس باید از یاد نبرند که برگزیدن آنان نه بخاطر محبوبیت فردی بلکه نفزت از گروه رقیب، ممکن گردید. عامل تعیین کننده در انتخاب آنان، برداشت درست و یا غلط ملت از این امر می باشد که گروه منتخبین از هواداران پیوستن به ملت در هیئت حاکمه تشکیل شده اند.
پس از آخرین انتخابات و شکست بزرگ رژیم، این امید می رفت که آژیر ملت به گوش رژیم و تندرو های سپاه، رسیده باشد. شورش و درگیری در خیابان ها، نمی تواند برای تندروها خوشایند باشد به ویژه اگر چند دستگی و برخورد عقاید و منافع در سپاه را در نظر گیریم. بار آینده، شورش ملت حتا بزرگ تر از سال 88 خود بود، که می تواند به از همپاشی سپاه و یا برخوردهای سنگین میان جناح های موجود منجر گردد. با افزوده شدن هر روزی مخالفان روبه رشد بخاطر مشگلات اقتصادی، به گروه بزرگ مخالفان سیاسی، امکان شورش و کشیده شدن ملت به خیابان افزایش می یابد. همراه با کاسته شدن امکان آشتی ملی که برابر است با نابودی کامل امید به آینده مسالمت آمیز، زمان شورش جلو افتاده و شدت آن را افزایش خواهد داد. تشکیل مجلس خبرگان برهمان رویه گذشته و آن طور که شایع است زیر فشار امنیت سپاه، بی عملی و یا بی قدرتی (تفاوتی ندارد) گروه عملگرا برای برداشتن گام در راه آشتی ملی را ثابت و امکان دست رسی به آن را سخت تر کرد. مساله جانشینی که می توانست گذر مسالمت آمیز از نظام اسلامی را ممکن تر کند و عدم ورود به آن، آسیب بزرگی بر این فرآیند وارد آورد. به سخن دیگر گروه تندرو عزم خود را بر تندروی و پس ندادن حتا بخش کوچکی از حقوق قصب شده به ملت، بدون پرده پوشی اعلان کردند. با شدت گرفتن محدودیت های اجتماعی مانند هجوم به میهمانی ها و تمرکز بر قضیه حجاب و همزمان چشم پوشیدن بر فساد حاکم در تمام نهادهای حکومتی و در ارتباط با حکومت، چه در میان اصول گراها و چه عملگرا، ملت هرروزه توان انعطاف را از دست داده و به سوی تندروی روی خواهند آورد.
دو نیروی ملت و رژیم، اکنون که راه آشتی به مقدار زیاد بسته شده است، به سوی برخوردی که هر روزه اجتناب ناپذیرتر می گردد پیش می روند. ملت راه عقب نشینی ندارد و این رژیم است که باید آمادگی دست برداشتن از امتیارهای قصبی خود را داشته باشد. نگاهی به تحولات سوریه و نقشی که رژیم بازی کرد می تواند راه گشا باشد. شخص رهبر و سپاه پاسداران بدون تردید همیشه راه سرسختی را به اسد اشاره کردند و برخورد داخلی که برسر حکومت اقلیت براکثریت و آزادی خواهی بود و می توانست مسالمت آمیز باشد، را به این سو کشاندند. نتیجه آن را امروز همه می بینیم. مردم سوریه دچار فاجعه ای بزرگ شده اند. تعداد کشته ها، مجروحین بی خانمان و پناهندگان سرسام آور است. همزمان کم تر نقطه ای در جهان را می توان یافت که از جنگ داخلی آن سرزمین آسیب ندیده و در آینده نخواهند دید. این نگاه رهبر و تندروهای گرد آمده بدور او بودند که چنین وضعیتی را در سوریه بوجود آوردند. دلیلی در دست نیست که گروهی که ملت، سرزمین و اخلاق برای آنان معنائی ندارد، در مورد ایران نگاهی متفاوت داشته باشند. هر روز که می گذرد، روشن تر می گردد که این فرقه آمادگی از دست دادن امتیازات قصبی خود را حتا به هزینه ی ویرانی ایران، ندارند. یا باید نیروهای مسلح به طور آشکار پشتیبانی خود را از این فرقه قطع کرده یا برخورد با ملت اجتناب ناپذیر خواهد شد. زیرا از یک سو بردباری ملت محدود است و از سوی دیگر، نزد ملت اعتبار سیاسی گروه عملگرا که می توانستند نقشی در راه آشتی ملی بازی کند براثر ناتوانی و بد شدن وظعیت اقتصادی، رو به سراشیبی است. عایقی که از برخورد می توانست پیش گیری کند، در حال از دست دادن کارآئی خود می باشد.
تمام توجه هیئت حاکمه به سوی رقابت های داخلی متمرکز شده است. در سیاست خارجی، آشفتگی از آنچه که وجود داشت حتا بیش تر شده است. در حالی که به طور رسمی ایران از حکومت مرکزی افغانستان حمایت می کند، تصویر جنازه سوخته شده رهبر طالبان ملا اختر منصور همراه با گذرنامه با روادید معتبر و اسکان خانواده وی در ایران، انتشار می یابد. آیا او با اطلاع و یا بدون اطلاع حکومت افغانستان، مشغول مذاکره با ایران بود. آیا ایران گزارش خروج او را از مرز به اطلاع آمریکا رساند و یا حکومت پاکستان با نارضایتی از مذاکره وی با ایران، اطلاعات مورد نیاز را در اختیار آمریکا قرار داد تا سوء قصد امکان پذیر گردد؟ تمامی این مجهولات همزمان می گردد با سفر روسای افغانستان و هند به ایران، برای ایجاد بندر بزرگ تجاری در چابهار بمنظور تغذیه ی کشورهای آسیای میانه. آیا ماموران امنیتی ایران و یا پاکستان برای لغو و یا دستکم به عقب انداختن این طرح بزرگ اقتصادی، در این توطئه دست داشتند؟ در رابطه با عربستان، حکومت از پیشرفت در مساله حج اطلاع می دهد. اگر فاجعه سال گذشته چه با قصد و چه بدون برنامه ریزی، بر عهده عربستان بوده است، آیا این مذاکرات و اصرار برای فرستادن چند ده هزار نفر، نوعی اقرار به گناه نیست؟ آیا این مذاکرات برای کاستن از تنش با عربستان است که در آن صورت این پرسش پیش می آید که متهم کردن آن حکومت متعلق به سده های میانی به اخلال در سیستم رایانه های حکومتی ایران و پرخاش به آنان در نمازهای جمعه، نمی تواند تعبیر به کاستن تنش باشد. در عراق و سوریه چه می گذرد و نقش رژیم چه می باشد؟ پیروزی هایی که فرمانده سپاه قدس در آخرین سخن رانی خود به آن اشاره کرد، کدامین هستند و چرا ملت آن را نمی بیند؟ آیا او را برای ورود به صحنه سیاسی داخلی (زیرا نقش او در درجه نخست نقش سیاسی با بهره برداری از قدرت سخت در منطقه بوده است) صیقل می زنند؟ با این حرکات ضد و نقیض تنها برداشتی که می شود، افزایش سردرگمی و احتمال از همپاشی در تمامی ارکان رژیم می باشد.
برقراری حکومت اراده ملی، راه روشن آینده ملت ایران است. بحث برسر چگونگی دست یابی به آن است. آیا نهادهای حکومتی و از آن میان مسلح، به این درجه از رشد سیاسی و احترام به ملت رسیده اند که راه آشتی را، بدون توجه به سابقه خود برگزینند، یا برخورد و ویرانی را برای حفظ امتیازهای ناشی از چپاول ملت، الویت نخست خود را همچنان حفظ کرده است.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۸ مارس ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی

+ انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و اثر آن بر نظام اسلامی فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995