Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


تندروی و یا رشد پوپولیسم - بخش دوم

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[11 Dec 2016]   [ فرهاد یزدی]

– یازدهم دسامبر 2016

بزرگ ترین مسله ای که اقتصادهای پیش رفته تا سال ها در آینده با آن دسته و پنجه نرم خواهند کرد، نظم نوین برقراری توازن میان تولید، اشتغال و درآمد می باشد. حجم اقتصاد افزایش می یابد اما افزایش حجم اقتصاد به طور حتم با تضمین اشتغال و درآمد همراه نخواهد بود. از میانه های سده نوزدهم با جذب کارگران مازاد در بخش کشاورزی در صنعت در جوامع پیش رفته، افزایش تولید با افزایش اشتغال و درآمد همراه بود. این وضع تا سال ها پس از پایان جنگ دوم جهانی و تا انقلاب تکنولوژیک ادامه داشت. همراه با بکار گیری دست آوردها در رایانه و ارتباطات، تولید سرانه بشدت بالارفته و هر روز از نیاز به کارگران تولیدی با سطح دانش پائین کاسته شد. همزمان با اصلاحات عمیق اقتصادی در چین، توان تولیدی عظیم آن سرزمین که سال ها هدر می رفت، در کانال های جهانی، بکارگرفته شد. حجم بازرگانی جهان که بیش تر محدود به جهان توسعه یافته صنعتی بود با استواری جهانگرایی اقتصادی، بشدت رشد یافت تا اندازه ای که بازرگانی جهانی در دو دهه گسترش بالاتری از رشد اقتصادی جهانی داشت. تا پیش از این دوره مسیر بازرگانی مشخص بود: صادرات کالاهای صنعتی به جهان سوم و واردات مواد اولیه و به ویژه نفت از آن سرزمین ها. جهانگرائی اقتصادی که بازارهای کشورهای پیش رفته در را برروی تولیدات دیگر سرزمین ها هموار کرد و همزمان با سرمایه گذاری جهان پیش رفته در آن سرزمین ها، تکنولوژی و تازه ترین شگردهای مالی و بازاریابی بسرعتی که تا آن زمان در تاریخ بی سابقه بوده است، سرازیر گردید. درحالی که اقتصاد برخی از سرزمین های جهان سوم و به ویژه در آسیای جنوب شرقی با صدور کالاهای خود و دست یابی به سطح بالای تکنولوژی بشدت از جهانگرائی اقتصادی بهره مند شدند، دو پدیده نیز شکل گرفتند: تولیدات صنعتی (و بخشی از خدمات) ارزان از این سرزمین ها در حالی که توان خرید مردم را بدون بالابردن تورم افزایش می داد، باعث افزایش بیکاری و آنهم در میان بخش کم درآمد که بیش از دیگران به اشتغال نیاز داشتند، گردید. پدیده دوم عقب افتادگی هرچه بیش تر کشورهایی که نتوانستند و یا نخواستند به جهان گرائی اقتصادی بپیوندند. این سرزمین ها بدون در نظر گرفتن این واقعیت که چه موافق باشیم و چه مخالف، جهان بدین سوی در حرکت می باشد، آغاز به عیب جویی در این نظام پرداختند. تردیدی نیست که هر نظام نوینی با خود تبعات ناخواسته بهمراه می آورد. آنانی موفق خواهند بود که با برگزیدن بیش ترین محسنات و تطبیق نظام داخلی خود با آن، بالاترین امتیاز را برای ملت خود بدست آرند. کشورهایی که توان تطبیق را ندارند از مسابقه هر روزه عقب تر خواهند ماند. در این دسته بیش تر کشورهای تولید کننده نفت قرار دارند.
جهانگرائی اقتصادی، به مقدار قابل ملاحظه ای با کاستن سریع از نداری از امکان بی ثباتی و درگیری جنگ در سطح بزرگ را کاست. چین فقیر و ندار و توهین شده در سطح جهانی نمی توانست از شورش های دایمی و خطرناک داخلی خود را دور نگاه دارد. محدود کردن شورش و پیش گیری از لبریز آن به خارج، همیشه ممکن نیست. امکان سرریز شدن شورش ها بخارج و یا به حکومت رسیدن نظامیانی به مراتب تندروتر از مائو، امکانی واهی نبود. اگر چین نمی توانست به رشد اقتصادی سریع دست یابد و بدینوسیله یکی از مهم ترین علل شورش و بی ثباتی را از میان بردارد، تضمینی وجود نداشت که آن سرزمین پهناور و بسیار پرجمعیت و ندار و دارنده جنگ افزار هسته ای، به چندین بخش کوچک تر و بی ثبات که به طور دایم برای مهار کل کشور در جنگ بودند، تقسیم نمی شد. رشد اقتصادی چین و ظرفیت بالقوه عظیم آن سرزمین، جایگاه چین را در میان جهان توسعه یافته تثبیت کرد. هندوستان، با یک دهه دیرتر، راه چین را دنبال کرد. امروز هندوستان و چین با جمعیتی بیش از دومیلیاردونیم وباوجود نداری و اختلاف بزرگ سطح درآمد هم در داخل و هم در مقایسه با خارج، از جامعه پر ازامید، فعال، با دانش تولیدی، جستجوگر همراه با نیروی کار با انظباط صنعتی برخوردار هستند. در آینده بسیار نزدیک، دو قدرت از سه قدرت بزرگ اقتصادی جهان، در میان کشورهای دارای بالاترین درآمد سرانه ی جهان نمی باشند.
امروز به چین دیگر نباید بعنوان کشور در حال توسعه نگاه کرد. این واقعیت که بسیاری از مردم و مناطق چین به ویژه در باختر آن کشور از فقر و عقب افتادگی رنج می برند یا بسخن دیگر درآمد سرانه پائین، کافی برای آنکه آن سرزمین را در این بخش از کشورها بگنجانیم، برداشت واقع بینانه ای از این غول صنعتی - نظامی بدست نمی دهد. پس از سه دهه توسعه سریع و بی نظیر اقتصادی، از رشد آن کشور کاسته شده و دیگر نمی تواند برای توسعه تنها بر روی صادرات حساب کند. رشد اقتصادی پایه های مشروعیت حکومت حزب کمونیست آن کشور را تامین می کرد. چین مانند هر سرزمین توسعه یافته اقتصادی باید امروز بر رشد داخلی و توازن درآمد تمرکز کند. مسایل امروز چین بیش تر به مسایل اقتصادهای توسعه یافته می ماند تا مسایل جوامع در حال توسعه.
مساله بزرگ اقتصادی کشورهای پیش رفته امکان دایمی و رو به شتاب، تولید بالاتر همراه با اشتغال کم تر است. این روندی است که همراه با جهانگرائی اقتصادی تا آینده قابل دید ادامه خواهد داشت. برای جهان صنعتی این روند، بحران توزیع درآمد را ایجاد کرده و خواهد کرد. بدین صورت که افراد و یا مشاغلی که بتوانند تولید و خدمات خود را به سرزمین های دیگر صادر کنند، یعنی قادر باشند در سطح جهانی رقابت نمایند، به درآمدهای نجومی در مقایسه با حجم سرمایه گذاری، دست رسی خواهند داشت. از سوی دیگر افرادی که نتوانند در پهنه جهانی رقابت نمایند، در برابر تولید و خدمات کشورهای دیگر، بشدت آسیب پذیر بوده و با خطر دایمی اشتغال ناپذیری مواجه خواهند شد. بخش خدمات نمی تواند نیروی کارگر مازاد در تولید را به طور کامل جذب نماید. از سوی دیگر بخش خدمات و به ویژه در پزشگی و بیولوژی به سطح بالای آموزش نیاز دارد که نیروی جوان قابلیت جذب آن را در مقایسه با کارگرهای مازاد در صنایع، بسیار بیش تر دارا می باشد. همچنین با اثبات این واقعیت که ارزش افزوده بر دارائی (سود + افزایش ارزش) در درازای زمان سریع تر از رشد حقوق و کارمزد حرکت می کند، روشن می گردد که اختلاف درآمد و تجمع ثروت در دست گروه اندک، هر روزه رو به افزایش می گذارد. تا هنگامی که جهان توسعه یافته، و همچنین چین و هندوستان نتوانند راه برخورد با این روند را پیدا و در جامعه تثبیت کنند، ما با مساله افزایش خشم در جامعه روبرو خواهیم بود.
افزایش توان اقتصادی چین بر سربلند کردن ناسیونالیسم آن کشور تاثیر خود را گذاشت. باید توجه داشت که در دوران مائو، همیشه براین امر تاکید می شد. اما با شکست پی در پی "انقلاب های" او، واقعیت عینی برای بال و پرگیری وجود نداشت. با وجودی که چین بعنوان یک سرزمین رو به فراز و قدرت تثبیت شده جهانی، با حزم بسیار و با اهستگی به قدرت نمایی در جهان در مقایسه با قدرت های رو به فراز در گذشته، پرداخت و هیچگاه به طور آشکار بر علیه نظم موجود جهانی که در برنامه ریزی و اجرای آن شرکت نداشت و دست بالا را به آمریکا می داد، برنخواست. با این وجود سیاست شدید گسترش نفوذ با تکیه براقتصاد و سرمایه گذاری، در خارج از مرزهای خود و به ویژه در آفریقا و آمریکای لاتین دست زد. در هر حال چین امروز دچار بسیاری از مسایل کشورهای پیش رفته صنعتی جهان و از آن میان سالخوردگی نیروی کار که هر روز بر تعداد بازنشستگان در برابر نیروی شاغل می افزاید دچار است. چین نیز باید بتواند مساله تقسیم ثروت که همزمان برتولید و بیکاری خواهد افزود، به طور قابل قبول از نظر فرهنگ جامعه دست یابد. البته هندوستان که هنوز از نظر توسعه جامعه و درآمد سرانه از چین سال ها عقب است، دیرتر با این مساله روبرو خواهد شد. اما تبعیض طبقاتی بشدت در هندوستان رایج و با وجود سال ها سکون اقتصادی به طور کامل پابرجاست. زبان انگلیسی که جامعه هند را در رابطه نزدیک با غرب ممکن کرده است و آنهم در عصر ارتباطات، به عنوان عامل موثری در مهار و اصلاح وضع عمل خواهد کرد.
با در نظر گرفتن روند یکسان در جهان توسعه یافته و چین، قدرت گرفتن خواست های حمایتی و دیوار کشی اقتصادی، باید انتظار سروصدای بلندتر حمایتی و در پیش گرفتن سیاست های ارضا هدف های کوتاه مدت را در این جهان داشت. جهانگرائی اقتصادی با سکته ای که به احتمال به درازای سکون اقتصادی و یا بحران در سطح جهان ادامه خواهد داشت، بجزیافتن دوباره مکان والای خود را نخواهد داشت. زیرا این نظمی است که منافع همه را کم و بیش می تواند دربر گیرد. کشورهای دیگر و از آن میان روسیه و جهان سوم از کاهش بازرگانی جهانی آسیب خواهند دید. شاید تنها اتحادیه اروپا بتواند به سیاست های مشابه در سرزمین های خود دست یافته و بازرگانی میان کشورهای عضو را در غیاب رقابت شدید از دنیای خارج سروصورتی دهد. اما در هرحال رشد تندروی سیاسی در جهان صنعتی و خواست اقتصاد حمایتی که همه در لفاف ناسیونالیسم پیچیده شده است، کاهش بازرگانی، سرمایه گذاری خارجی چه در کشورهای در حال رشد و یا توسعه یافته، سدهای بیش تر در راه صادرات تکنولوژی، همکاری در سطح جهانی را کاهش خواهد داد. تمام این سیاست ها مجبور است که در داخل کشورها با تندروی سیاسی و به ویژه در برابر خارجیان یا به سخن دیگر در سیاست خارجی خود را به نمایش بگذارد. کاهش بازرگانی و افزایش تندروی، پایه های ثبات را خواهد لرزاند و جهان بی ثبات تری با امکان درگیری برخورد نظامی در راه خواهد بود.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۸ مارس ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی

+ انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و اثر آن بر نظام اسلامی فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995