Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


بلبشوی نظام همزمان با وقایع تعیین کننده قطر

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[18 Jun 2017]   [ فرهاد یزدی]

– دوازدهم ژوئن 2017

چنانچه رایج در جامعه و منطقه ای بی ثبات است، در زمانی کوتاه، حوادث تعیین کننده ای در ایران و منطقه شکل گرفت. در حالی که رئیس جمهور آمریکا در سفری به خاورمیانه از یکسو تلاش در ایجاد اتحاد بیش از بیش میان عرب های خلیج فارس با یکدیگر و از سوی دیگر هماهنگی بیش تر آنان با اسرائیل بر علیه ایران می نمود، "انتصاب" ریاست جمهوری در ایران بدون حادثه ی در خور توجه، انجام گرفت. در مدت زمانی کوتاه، آشکار و تند شدن اختلاف اعراب خلیج فارس با قطر، جبهه ی درگیری ایران و اعراب را گسترده تر کرد. همزمان اعلان روز رای گیری برای "استقلال" کردستان عراق، تجزیه ی عملی در آن سرزمین را به سوی تجزیه ی رسمی، گام مهمی به پیش برد. بالاخره حمله ی داعش در ایران، نادانسته های مهمی را بر معادلات پیچیده ایران و منطقه وارد کرد. تمامی این وقایع در حالی شکل می گیرد که جنگ قدرت در ایرن ادامه دارد.
آخرین انتخابات ریاست جمهوری در ایران دارای تفاوتی اساسی با دیگر انتخابات مشابه در پس از ریاست جمهوری رفسنجانی در گذشته داشت: این بار سپاه پاسداران به عنوان قدرت سیاسی غالب بر کشور، عزم خود را برای به ریاست جمهور رساندن روحانی جزم کرده و آن را اجرا کرد. این سناریو به این معنا نیست که در انتخاباتی "آزاد" با شرکت تنها چهار فرد "تائید صلاحیت" شده، روحانی به این پیروزی دست نمی یافت. با هر معیاری که سنجیده شود، در مقایسه روحانی پیروز این مصاف می بود. بلکه برای پیش گیری از هر نوع اتفاق نا دانسته و برای تضمین آرامش فرآیند انتخابات، این انتصاب از پیش تعیین شده بود. سپاه پاسداران به دو دلیل مهم (1) پیش گیری از جنگ خارجی و (2) پیش گیری از خیزش عمومی، بر خلاف میل "رهبر"، چاره ای به جز به مسند نشاندن روحانی نداشت. وزنه افکار عمومی که در نظام اسلامی بی ارزش بحساب می آمد با شکست های پی در پی رژیم و به ویژه پس از وقایع سال 88 هر روز به زیان رهبر نظام، وزنه سنگین تر می یافت. همزمان نقش سپاه پاسداران بعنوان تنها تضمین کننده ی پایداری نظام اسلامی، افزایش می یافت، تا جائی که امروز نقش نخست سیاسی را بازی می کند و رهبر نظام، با تمام دست و پا زدن های گاه و بیگاه، مقام نخست خود را بالاجبار واگذار کرده است. سپاه نمی تواند بدون اتحاد با ارتش و ملت، به طور آشکار قدرت را قبظه کند زیرا از واکنش آن دو مطمئن نیست. اما با حفظ ظاهر موقعیت رهبر در مقام خود، قدرت را اعمال می کند. حال سخنانه ناشی از افیون رهبر در مخالفت با روحانی که به عنوان فرمانده کل قوا، اجازه آتش به اختیار را صادر می کند، بایستی بیش از هرکس و هر نهادی، بر اقتدار سپاه آسیب وارد آورد.
هر نیروی نظامی، بر پایه ی انظباط پا برجاست. چنین فرمانی، اقتدار هر فرمانده از درجات پائین تا بالاترین مقام، را زیر پرسش قرار می دهد. حال اگر بخواهیم استدلال کنیم که روی سخن به این گروه یا آن گروه بوده است، این تلاشی برای توجیه سخنانی بسیار غیر منطقی و برخلاف منافع خود رژیم، می باشد. با در نظر گرفتن نیاز شدید نظام به سپاه پاسداران برای ماندن در قدرت، تلاش غیر قابل انتظار رهبر در ایجاد هرج و مرج در فرماندهی نیروهای مسلح (و همچنین نتیجه انتخابات)، تنها می توان به یک نتیجه رسید: در جنگ قدرت برای افزایش نفوذ در سپاه، این گروه عملگراست که در برابر تندروها به موفقیت دست یافته است. پس از ریاست جمهوری رهبر کنونی، بخاطر ساختار غیر منطقی رژیم، تمامی رئیس جمهورهای نظام با رهبر درگیری داشته اند. در تمامی این دوران، با تکیه بر سپاه و نهادهای امنیتی، رهبر نظام در هر برخوردی موفق خارج می شد. با انباشته شدن شکست های داخلی و خارجی رژیم و ضایع شدن کامل مشروعیت، طبیعی بود که موقعیت رهبر نظام هر روز سست تر گردیده و در برابر بر قدرت اراده ملی در سطح کشور و قدرت سپاه در معادلات داخل رژیم، افزایش یابد. امروز رئیس جمهور خود را در موقعیتی می یابد که احساس می کند می تواند با راحتی بیش تر به مواضع رهبر حمله برد. هر چند که پاره ای از رهبران سپاه گاه و بیگاه از موضع رهبر نظام حمایت می کنند، اما این حمایت، بی چون و چرا نیست و باید در چارچوب منافع کلی سپاه بعنوان یک نهاد زنده، توجیه شود. پاره ای از فرماندهان فاسد سپاه، بخاطر منافع فردی از رهبری همیشه حمایت کرده و هنوز هم می کنند. اما همزمان هر نهادی، همیشه هدف های ویژه خود را دارد و آن را دنبال می کند. بالاترین هدف هر نهاد، ماندگاری و افزایش نفوذ خود در تصمیم گیری های کلی کشور قرار دارد. با تمام رقابت و اختلاف های موجود در داخل سپاه، امروز موقعیت ارتقا یافته سپاه چنین است و از سوی دیگر، خواستار جلب حمایت ملت و نه مقابله با آن می باشد. سپاه بر موقعیت ارتش، بعنوان تنها نهاد دارای مشروعیت در ایران، رشک می برد و خواستار دست یابی به چنین موقعیتی در نزد ملت است. از این رو می توان تصور کرد که اشتراک منافع سپاه و رئیس جمهور، همچنان دست بالای رئیس جمهور در برخورد با رهبر، در آینده نیز ادامه داشته باشد.
وقایع قطر دارای این توان بالقوه است که ایران را هرچه بیش تر در باتلاق خاورمیانه عربی فرو برد. این موقعیت، خطر برخورد با اعراب حاشیه خلیج فارس و ترکیه را که مدت هاست بر منطقه سایه افکنده، افزایش می دهد. از یکسو اعراب به طور آشکار بر علیه قطر بخاطر مواضع آن شیخ نشین در رابطه با ایران، جبهه گیری کرده اند که خواهی نخواهی، ایران را مجبور به تقویت موضع خود در آن واحد ساسی کرده و از سوی دیگر، ترکیه با تکیه بر قرارداد دفاعی با قطر آمادگی اعزام قوا به آن سرزمین را اعلان کرده است. ایران در سوریه و عربستان برخورد مستقیم با ترکیه داشته است. در عراق باوجود اشتراک منافع در مورد اقلیم کردستان، در برابر اشغال نظامی و تلاش در راه افزایش نفوذ و به ویژه در میان سنی مذهبان، با ترکیه برخورد منافع واقعی و جدی که در آینده نیز ادامه پیدا خواهد کرد، دارد. با وجودی که آمریکا بیش و کم یازده هزار نیروی مسلح در قطر دارد، ترجیح می دهد که به طور مستقیم در امور داخلی قطر مداخله نکرده و اگر نیاز است که تغییراتی در رژیم آن سرزمین داده شود، وسیله نیروهای عرب و یا با مشارکت ترکیه شکل گیرد. ترکیه که از دست یافتن به چنین موهبتی که بهر صورت آن کشور را شریک منابع سوختی قطر می کند، بشدت خرسند است. در چند سال گذشته، ترکیه ثابت کرده است که در جهت دست یابی با منافع ملی (بر مبنای برداشت رهبران آن کشور)، آمادگی خطر پذیری شدیدی را دارد. اگر ترکیه رشد اقتصادی بسیار بالائی داشت (که ندارد) نمی توانست به چنین ثروتی با چنین هزینه ی کم و با چنین سرعتی، آنهم در حیاط خلوت ایران، دست یابد. نیازهای مالی ترکیه با دست اندازی به قطر می تواند بسرعت حل شوند. واقعیت روشن این است که رسیدن پای سربازان ترکی به قطر، امکان در گیری جنگی فراگیر در منطقه با شرکت ایران، را چند برابر می کند. برخلاف منافع عربستان و ایران و به احتمال زیاد آمریکا، ترکیه دست به چنین عملی خواهد زد که بسرعت نه تنها پای ترکیه را به چنین نقطه حساسی باز خواهد کرد، بلکه همزمان آن سرزمین 80 میلیونی را با منبع ثروتی غیر قابل انتظار روبرو خواهد کرد.
ترکیه سبک و سنگین می کند که با در نظر گرفتن وضعیت کنونی منطقه، دخالت در قطر ممکن است با هزینه ی سیاسی کم ترهمراه باشد: (1) وضعیت کنونی در سوریه و عراق از یکسو و از سوی دیگر با نیاز عربستان به آن کشور هم در مورد نخست و هم در مقابله با ایران در خلیج فارس، عربستان آمادگی رویاروئی سخت با ترکیه را ندارد. (2) همزمان ترکیه برای آمریکا در رقابت با روسیه و هم در جنگ با داعش، متحدیست که با تمام زیاده خواهی و سیاست تهاجمی که در چند سال گذشته در پیش گرفته، کنار گذاردن آن متحد مشگل بیش تری برای آمریکا ایجاد خواهد کرد، تا ادامه ی سیاست اتحاد با آن سرزمین. آمریکا از حضور کشور رقیب توانمندی با ایران که دارای مرزهای خاکی نیز هست، مرکز فشار دیگری برای نظام اسلامی ایجاد خواهد کرد. نیروی آمریکا مستقر در قطر به احتمال زیاد با تمام قدرت بالقوه ای که دارد، به طور مستقیم وارد عمل نظامی نخواهد شد و به وضایف پیشین خود که پاسداری از چاه ها و پالایشگاهای گاز و تبدیل آن به مایع، در قطر و منطقه و تضمین صادرات آزاد، بسنده خواهند کرد. (3) از دید عربستان، ارسال نیروی ترکیه به قطر می تواند به عنوان مقدمه ای در تلاش در تجزیه آن سرزمین فاقد ملت به شیخ نشین های کوچک تر و قابل مهارتر، وسیله ی غرب تعبیر گردد. به ویژه این اقدام، با دلیل یا تصادفی، همزمان گردیده با خواست اقلیم کردستان برای برگذاری همه پرسی برای اعلان استقلال. آمریکا مدت هاست که از ایجاد کشور کردستان حمایت کرده است. از سوی دیگر، روند تجزیه در منطقه مدت هاست که در جریان می باشد. توان مالی عربستان + متحدین زنگ خطریست برای تمامی قدرت های کوچک و بزرگ جهانی. عربستان با احساس خطر از امکان تجزیه، دست کمک به سوی پاکستان دراز کرده است. اما در هر حال تلاش بیش تر خواهد کرد که برخوردی با منافع آمریکا نداشته باشد.
اما از همه بالاتر، ورود نیروی نظامی ترکیه به قطر هرچند هم کوچک، تهدیست آشکار و درازمدت برعلیه نه تنها نظام اسلامی، بلکه بر امنیت ملی ایران در درازمدت. ترکیه (همراه با آمریکا) با فشاری که بر مرزهای باختری ایران و هم از راه حکومت اقلیم کردستان و هم در جبهه ی شمالی از سوی جمهوری آذربایجان (آران) بر ایران وارد می کند، محاصره ایران را کامل خواهد کرد. هرچند ایران و ترکیه در مساله کردستان عراق اشتراک منافع دارند، ترکیه احساس می کند که در هرحال ایران در برابر مساله ی استقلال رسمی کردستان عراق، چاره ای بجز همراهی با ترکیه ندارد و از این رو، از بابت اتخاذ سیاستی در مخالفت با ترکیه، نگرانی ندارد. ایران در برابر حضور نیروی نظامی ترکیه با تناقضی شدید روبروست. از یک سو نمی تواند بدون واکنش نظامی، اجازه انجام چنین عملی را که باز کردن پای رقیب به منطقه نفوذ خود و اعتراف به شکست است، رابدهد. از سوی دیگر، هرگونه اقدام نظامی در قطر، بدون تردید از جانب ترکیه در مرزهای خاوری ایران واکنش خواهد داشت. این جنگ یک سویه در حالی ممکن است شکل گیرد که ایران از مرزهای خاوری با فشار طالبان و داعش و بالاتر از همه، پاکستان و دست نشاندهانش و از سوی جنوب با فشار نظامی آمریکا و عربستان و داعش روبروست. از این رو، بن بست ایران در مورد قطر بسیار حساس و به سرعت می تواند به جنگی ختم شود که تمامی قدرتهای حکومتی و غیر حکومتی منطقه از پاکستان گرفته تا ترکیه و آمریکا (آشکار و یا به طور غیر مستقیم) و از طالبان تا داعش در آن وارد شوند. نمی توان مطمئن بود که اسرائیل نیز از فرصت حمله نظامی استفاده نکند. در جنگ فاجعه آمیز همه گیر احتمالی آینده، ایران متحدی که بتواند از آن کمک بگیرد ندارد. چین و روسیه به ارسال چند یاد داشت اعتراض آمیز بسنده خواهند کرد.
در این تارنما بارها مطرح گردید که تجزیه ایران بدون مداخله قدرت نظامی خارجی، ممکن نیست. حتا برخورد سیاسی داخلی شدید میان گروه های رقیب، با تمام مسایلی که ایجاد خواهد کرد، بدون دخالت نظامی خارجی، به تنهائی دارای توان بالقوه درهم شکستن همبستگی ملی نخواهد بود. تحولات قطر دارای توان ایجاد جنگ همه گیر و آمادگی شرایط برای تجزیه ایران می باشد. با تمام اعتمادی که به توان و فداکاری نیروهای نظامی ایران و به ویژه در برابر تجاوز خارجی می توان داشت، آتش تخریب رقبا، ابعاد و گستردگی جبهه ی درگیری، امکان خوش بینی را از میان بر می دارد. بدون تردید ایران می تواند بر تمامی قدرت های مذکور آسیب هائی وارد کند. اما قدرت نظامی ایران عامل بازدارنده از جنگ همه گیر نخواهد بود. توان آسیب به دشمن تا آنجائی که بتواند به عنوان عامل بازدارنده از تجاوز بکار رود، قابل ارزش است و نه بیش از آن. در برابر کشته شدن هزاران هزار ایرانی، ویرانی کشور و احتمال بسیار بالای تجزیه، آسیب رساندن به دشمن دست آوردی است، ناچیز. بذرهای شومی که نظام اسلامی در درازای سال ها در ایران ومنطقه پراکنده، بار زهرناک خود را بر ایران می پاشد. با این وجود ماندگاری ایران باید تضمین شود.
از جنگ نابود کننده ایران، با هر قیمتی که شده باید جلوگیری شود. تنها راهی که می توان از جنگ جلوگیری کرد، برکناری بدون معطلی حکومت مالیخولیائی اسلامی می باشد. به درست و یا نادرست، هیچ یک از حکومت های رو در روی ایران، آمادگی کنار آمدن با نظام اسلامی را ندارند. در اینجا وارد این بحث که آیا آنان حق چنین کاری را دارند، نباید شد. واقعیت را باید دید و لمس کرد. اگر ایران توان رویاروئی نظامی با تمامی قدرت های ذکر شده را داشت، بحث مورد اشاره بالا، مورد پیدا می کرد. اما ایران چنین توانائی را ندارد. پس تنها راه کنار گذاردن آتش افروز داخلی می باشیم. آتش افروزی که با تمام گرفتاری و مسایل، رهبر آن هنوز در باره پخش صدای خواننده محبوب بحث می کند. ماندگاری ایران در تضاد با ادامه ی رژیم اسلامیست و توان مقاومت ایران در برابر مسایل موجود، در مقایسه بسیار اندک است. در این برهه تنها کار موثری که برای نجات ایران، می شود انجام داد براندازی فوری نظام اسلامیست.
///////////////////////////////////
۱ - در واقعه حمله داعش به تهران، هر طور که تعبیر شود، ارتش با انتشار اعلامیه ای یک بار دیگر بر وظیفه ی اصلی خود که پاسداری از مرزهای ایران باشد، پای فشرد. این موضع گیری منطقی که صلابت ارتش را یک بار دیگر ثابت کرد، در راستای همبستگی با ملت می باشد.
۲ - به وقایع سوریه، عراق و اشغال سرزمین، درگیری مستقیم با روسیه، درگیری با اتحادیه اروپا و آمریکا نگاه کنید.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



سه شنبه ۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۳ آوریل ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995