Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


هاشمی رفسنجانی و «خناسان اختلاف‌افکن داخلی و خارجی»

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[16 Feb 2013]   [ اکبر گنجی]


یکم- طرح مسئله:

جمهوری اسلامی، ایران و ایرانیان گرفتار مسائل و مشکلات عدیده‌ای شده‌اند. اگر مسائل حل و مشکلات رفع نشوند، قطار تحریم‌های فلج کننده ممکن است به سوی حمله نظامی به ایران پیش رود. بمباران تأسیسات هسته‌ای اگر با واکنش متقابل ایران مواجه شود و جنگ گسترش یابد، نیروهای گریز از مرکز رشد کرده و ایران تجزیه خواهد شد. تجزیه ایران موجب کشته و زخمی و آواره شدن میلیون‌ها تن خواهد شد. عراق و سوریه دو مدل تا حدودی متفاوت این امرند.

هاشمی رفسنجانی شاهد تحقق این فرایند است. اطلاعات او از وضعیت واقعی نظام، بیش از همه مخالفان و دشمنان جمهوری اسلامی است. اگر ذره‌ای دلسوز ایران و ایرانیان نباشد- مدعایی کاذب- مطمئناً دلسوز رژیم جمهوری اسلامی است. برای برون‌رفت از وضعیت کنونی، راه‌حل‌هایی دارد. راه‌حل‌های او چیست؟ آیا پیشنهادهای او حلال مسائل و رافع مشکلاتند؟

دوم- علل و دلایل مسائل و مشکلات:



قانون اساسی ایران متناقض است. از یک سو دارای بخش حقوق ملت است، اما از سوی دیگر همه نهادها و قوا را تحت امر ولایت مطلقه فقیه قرار می‌دهد. تفسیر قانون اساسی هم با شورای نگهبان منصوب رهبری است که اختیارات ولی فقیه در قانون اساسی را کف اختیارات او می‌داند، نه سقف آن.

الف- روحانیت متحجر که مخالف انقلاب بوده و اینک وارث آن شده است.
ب- احمدی‌نژاد و همفکرانش که باند منحرف قدرت‌طلبی بیش نیستند که به دنبال نابودی انقلاب و دستاوردهایش هستند. آنان بیشترین نقش را در پیدایش این وضعیت داشته‌اند.
پ- تخریب، دشنام، دروغ‌گویی و تهمت‌زنی‌های گسترده نسبت به نیروهای اصیل انقلاب.
ت- استکبار و استعمار: هاشمی در این زمینه می‌گوید: «هنوز هم معتقدم عامل عقب‌ماندگی کشورها، استثمار و فقر و توسعه‌نیافتگی است که مقصر آن استعمارگرانند. البته اگر ملت‌‌ها و یا کشورها خودشان راه درستی داشته باشند، آنها نمی‌توانند استثمار کنند».

سوم- راه‌حل‌ها:

الف- تشکیل دولت وحدت ملی با شرکت تمام جناح‌های خودی نظام: دولت سازندگی هاشمی رفسنجانی بهترین مصداق این امر است.
ب- تغییر سیاست داخلی: تغییرات باید معطوف به مطالبات مردم از طریق برگزاری «انتخابات آزاد» یا «انتخابات با استانداردهای بین‌المللی» باشد. می‌گوید:


«توصیه من به طور کلی این است که ما باید هم در سیاست داخلی خودمان یک مقدار تغییر ایجاد کنیم و به طرف مردم برویم. یعنی جامعه و افکار عمومی را بیش از این به حساب بیاوریم و بدون آنها نمی‌شود کار کرد... آرای مردم مهم است. مردم ببینند که روی آرایشان حساب می‌شود، یک رأی هم می‌تواند یک جریانی را تغییر دهد».

پ- تغییر سیاست خارجی: دست کشیدن از دشمن‌تراشی و رفتن به سوی تنش‌زدایی با دولت‌ها. می‌گوید:


«در سیاست خارجی حتی‌المقدور هم برای خودمان دشمن درست نکنیم که در داخل بگوییم که به خاطر دشمنی خارجی مثلاً ما داریم این کارها را می‌کنیم. گاهی افراد دشمن‌تراشی می‌کنند برای این که در داخل بگویند ما مشکل داریم. اگر خودمان سالم عمل کنیم و با دنیا هم سالم رابطه داشته باشیم از این مشکلات کمتر می‌شود».

ت- عمل به قانون اساسی: برخی بر این باورند که قانون اساسی- خصوصاً اصل ولایت مطلقه فقیه- نقش مهمی در ایجاد ساختار حقیقی (رژیم موجود) داشته و بدون اصلاح قانون اساسی کاری نمی توان از پیش برد. اما هاشمی به دو دلیل مخالف این مدعا است.

اولاً: قانون اساسی موجود «قانون خوب و ایده‌آلی» است. می‌گوید:


«آزادی را در قانون اساسی در حد عالی ترسیم کردیم. یعنی وجود دارد. جمهوری اسلامی هم محقق شد و ما این استقلال و آزادی را در چارچوب اسلام خواستیم.... شما قانون اساسی را ببینید، چهل و چند اصلش حقوق مردم است. اگر همان‌‌ها اجرا شود، همه آزادی‌‌ها خیلی و بیش از آنچه فکر می‌کنید وجود دارد. آن محدودیت‌ها و مجازات‌هایی که برای تجاوز به حقوق مردم گذاشته شده و جلوگیری از سانسور و شکنجه و حقوقی که به هر شهروند داده‌اند، انصافاً آنها سطح بالایی است. ایده‌آل است».

هاشمی حتی به محدودیت های اختیارات ریاست جمهوری- مدعای خاتمی و احمدی‌نژاد- باور ندارد و می‌گوید:


«من که در زمان ریاست جمهوری احساس کمی اختیارات نکردم. جواب این سؤال را از خودشان (خاتمی و احمدی‌نژاد) بپرسید. من خودم که رئیس‌جمهور بودم مشکلی برای کارهایم نداشتم. هر کاری که انجام می‌شد، منطقی پشت آن بود و می‌توانستم دفاع کنم. با مجلس، قوه قضائیه و با دولت که خودمان بودیم و با نهادها و به خصوص با رهبری، مسئله عمده در اینجا رهبری هستند. افکار بنده با رهبری خیلی در اداره کشور نزدیک بود. اگر یک درصد موردی بود که اختلاف پیش آمد، در آنجا باز طبق همین قانون اساسی، بنده باید از ایشان متابعت کنم که می‌کردم».

ثانیاً: اصلاح قانون اساسی در شرایط کنونی به سود گسترش آزادی و دموکراسی نخواهد بود. برای این که نیروهایی مسئولیت اصلاح را بر عهده خواهند گرفت که از حقوق ملت کاسته و بر بخش های اقتدارگرایانه خواهند افزود. این مدعا به نحو زیر از سوی او بیان شده است:


«من فکر می‌کنم الان زمان مناسبی برای اصلاح قانون اساسی نیست و اگر هم زمانی تصمیم به اصلاح گرفته شد، باید خیال ما راحت باشد که در جهت درست اصلاح می‌شود».

ث- تغییر از بالا: ساختار سیاسی به گونه‌ای است که تغییر فقط و فقط از طریق بالاترین مقام نظام -رهبری- امکان‌پذیر است. به تعبیر دیگر، بدون موافقت رهبری نمی توان این راه حل ها را عملی کرد. می گوید:


«فکر می‌کنم در شرایط کنونی این تغییرات از بالا مقدور است. رهبری می‌توانند. چون ایشان از جوانی تفکراتشان تفکرات انقلابی اسلامی بوده و اسلام را هم خوب می‌شناسد و به اندازه کافی هم باهوش هستند. ایشان می‌توانند الان اگر تصمیم بگیرند شرایط را به آن مسیری که اهداف اولیه انقلاب بوده در همان مسیر بیاورند».

چهارم- معضل‌های هاشمی:



هاشمی اگر به دنبال تغییر و نجات ایران است، باید بداند که با ولایت فقیه نمی‌توان ایران و ایرانیان را نجات داد. اگر می‌خواهد نامی نیک از خود در تاریخ به یادگار بگذارد، اگر می‌خواهد به نجات ایران و ایرانیان کمک کند، باید آنها را از شر ولایت مطلقه فقیه نجات دهد.

هاشمی رفسنجانی درصدد براندازی نظام نیست، به دنبال نجات جمهوری اسلامی و تقویت آن است. اما خود به صراحت می‌گوید که بدون موافقت آیت‌الله خامنه‌ای، تغییر سیاست داخلی و خارجی و تشکیل دولت وحدت ملی ناممکن است. در اینجا هاشمی با دو معضل اساسی روبه‌روست:

الف- گمان می‌کند که ایستادنش در برابر آیت‌الله خامنه‌ای به سقوط جمهوری اسلامی منتهی خواهد شد. «خناسان اختلاف‌افکن داخلی و خارجی» به دنبال این مقصود هستند که او را در برابر رهبری قرار دهند. اما وی در ۲۰ بهمن ۹۱ مجدداً تأکید کرد:


«مودت و برادری من و رهبری از همان ابتدا تا امروز مصداق عینی اخوت فی‌الله است اخوتی که خیلی‌ها از ابتدای انقلاب تا امروز سعی کرده‌اند بنا بر اقوال سیاسی رایج بر آن خدشه وارد کنند که به فضل الهی و به دعای خیر امام راحل ناکام مانده و خواهند ماند. احساس برادری ما در تمامی این سال‌ها از همان روزهای همسنگری در دوران مبارزه تا امروز نه تنها لحظه‌ای کم نشده، بلکه همواره بر آن افزوده شده، خنّاسان اختلاف افکن داخلی و خارجی هم به هر نیتی که بر طبل اختلاف من و رهبری می‌کوبند بر طبل تو خالی می‌کوبند، چرا که تا امروز لحظه‌ای ایشان را تنها نگذاشته‌ام و انشاءالله تا زمانی که زنده‌ام نخواهم گذاشت . تا نفس دارم پای هر مأموریت و تکلیفی هم درباره نظام و رهبری ایستاده‌ام. دشواری‌ها برای ما در عرصه اخوت فی‌الله محلی از اعراب ندارد. وصیت امام بر ما در کنار هم ماندن بود و تا زنده ایم بر آن عهدی که با امام بسته‌ایم استوار می‌مانیم . ما روزهای بسیار دشوارتر از امروز را با همراهی هم پشت سر گذاشته‌ایم. از خدا هم خواسته‌ام روزی نباشد که من باشم و ایشان نباشد. چرا که حتی فکر حضور بدون ایشان هم به شدت به من احساس تنهایی می‌دهد».

ب- اگر امر دائر بر حفظ ولایت فقیه باشد، در شرایط کنونی آیت‌الله خامنه‌ای بهترین فرد است. برای این که او می‌تواند تا حدود زیادی نیروهای افراطی را کنترل کند. در چارچوب‌های فعلی نظام، اگر قرار بر تغییر ولی فقیه باشد، به احتمال زیاد نیروی تندتری جانشین او خواهد شد، یا اساساً منحرفان افراطی غیر روحانی زمام امر را در دست خواهند گرفت. با خامنه‌ای بیش از دیگر فقیهان می‌توان تغییراتی در بالا در انداخت که به پایین نیز سرریز کند.

پنجم- پارادوکسیکال بودن تغییر از بالا: برای برون‌رفت از وضعیت فعلی باید سیاست خارجی و سیاست داخلی تغییر کند. تغییر سیاست‌ها، بدون موافقت آیت‌الله خامنه‌ای، امکان‌پذیر نیست. آیت‌الله خامنه‌ای مخالف تغییر است، برای اینکه وضعیت فعلی محصول سیاست‌ها و عملکرد خود اوست. راه حل هاشمی برای این ناسازه چیست؟ همراهی و تبعیت از رهبری.

هاشمی رفسنجانی در دوران سازندگی مبلغ و مجری «توسعه آمرانه» بود. اما اینک او تغییر کرده است. ولی به دنبال «تغییرات آمرانه» است. این راه حل شاید راه حل بود، اگر- فقط اگر- آیت‌الله خامنه‌ای چون گورباچف بود. اما ولی فقیه پیش از این به تفصیل توضیح داده است که گورباچف و یلتسین مزدوران آمریکا بودند که اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی را به فروپاشی کشاندند. جمهوری اسلامی دارای رهبری مقتدر است که اگر کسی هوس گورباچف یا یلتسین شدن را در سر بپروراند، گوشش را گرفته و برکنارش خواهد ساخت(رجوع شود به مقاله «آیت‌الله خامنه‌ای و مدل فروپاشی شوروی»).

قانون اساسی ایران متناقض است. از یک سو دارای بخش حقوق ملت است، اما از سوی دیگر همه نهادها و قوا را تحت امر ولایت مطلقه فقیه قرار می‌دهد(اصل ۵۷ قانون اساسی). تفسیر قانون اساسی هم با شورای نگهبان منصوب رهبری است که اختیارات ولی فقیه در قانون اساسی را کف اختیارات او می‌داند، نه سقف آن.

هاشمی اگر به دنبال تغییر و نجات ایران است، باید بداند که با ولایت فقیه نمی‌توان ایران و ایرانیان را نجات داد. اگر می‌خواهد نامی نیک از خود در تاریخ به یادگار بگذارد، اگر می‌خواهد به نجات ایران و ایرانیان کمک کند، باید آنها را از شر ولایت مطلقه فقیه نجات دهد.

خناس خواندن معتقدان به این راه حل، اگرچه اخلاقاً ناموجه و نشان‌دهنده عدم تغییر زبان تغییر هاشمی است، اما مسئله‌ای نیست، اگر و فقط اگر، هاشمی این سخنان را ایراد کند تا سیاست حذف ولایت فقیه را پیش برد. جمع کردن بساط ولایت فقیه و حکومت استبداد دینی، راه حل است، نه همراهی با آیت‌الله خامنه‌ای و تبعیت از او تا آخر عمر.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۹ آوریل ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995