Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


مشكلات یادگیری توانمندی‌های فناوری در بنگاه‌های كشور

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[21 Jan 2015]   [ ]

توانمندي تكنولوژی همان مهارت تثبيت شده سازماني و پايدار است كه در طول زمان ايجاد شده است و شركتها بايد اين توانمندي را فرا بگيرند. آنها پس از يك دوره بسيار طولانی داراي مهارت مي شوند و در آن، مساله انباشت شدن مهارت اولويت دارد

سومين پنل از سلسله نشست‌های «گفتمان مدیریت و سیاست‌گذاری علم و فناوری» که با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری توسط دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف برگزار می‌گردد، این هفته با موضوع « بررسی مشكلات يادگيري تكنولوژي در بنگاه ها» با حضور آقایان، دکتر منوچهر منطقي (رئيس سازمان صنايع هوايي و رئيس انجمن مديريت فناوري كشور)، دکتر حسين باستاني (عضو هيات علمي دانشكده برق دانشگاه صنعتي شريف و مديرعامل شركت فعال خصوصي در حوزه رادار) و دکتر امير البدوي (عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس و صاحبنظر در حوزه مديريت) برگزار شد.

در ابتداي اين جلسه دكتر منطقي، به بيان نقطه نظرات خود پيرامون مشكلات ساختاري در دو سطح خرد و كلان در ارتباط با يادگيري تكنولوژي در بنگاه‌ها پرداخت. ايشان در ابتدا به مقوله توسعه صنعتي پرداختند و اينكه اين يك امر لازم و حتمی است و يادگيری فناوری نيز درون اين فرآيند اتفاق مي‌افتد. دو عامل مهم در بحث توسعه صنعتی عبارتند از يادگرفتن از تجربه ديگران و سرمايه‌گذاری بر روي انواع مختلف يادگيری كه بخش عمده اي از آن تحقيق و توسعه و آموزش است. سپس ايشان به موانع توسعه صنعتي پرداختند كه از آن جمله می‌توان به عدم انسجام و برنامه ريزی بلند مدت اشاره كرد كه مبتنی بر يك مدل مشخص توسعه باشد. همچنين نوع برنامه ريزی در كشور كه عمدتا مبتني بر سيستم كارمندی بوده است از ديگر عوامل تاثير‌گذار بر روند توسعه صنعتي است كه در كنار تغيير سريع مديران، عدم ثبات را به ارمغان مي آورد. در نهايت وجود نهادهای نظارتی فراوان، قدرت ريسك پذيری مديران را در اين شرايط كاهش می‌دهد و اينها عواملي هستند كه در سطح كلان باعث مي شوند توسعه صنعتي و به تبع آن يادگيري فناوري با اشكال مواجه شود.


به عنوان راهكار، ايجاد شركتهاي دولتي كه تحت قوانين بخش خصوصي اداره شوند به همراه تمركز بر روي چندين بنگاه بزرگ به عنوان بازيگران اصلي كه به وسيله تعداد زيادي شركت كوچك و متوسط اداره مي شوند، نقطه نظري بود كه دكتر منطقي ارائه نمود. در نگاه وي، عوامل فرادستي به هر روي نقش مهمترين بازي مي كنند هرچند نمي توان منكر اين نكته بود كه با شرايط موجود نيز كارهاي فراواني در سطح بنگاهي مي توان انجام داد.


در ادامه دكتر باستاني اشاره كرد كه حدود دو دهه سابقه بنگاه داري به ايشان عوامل چندي را متذكر مي شود كه ازجمله آنها مي توان به ريسك ناپذيري شركتها، عدم ضمانت ريسك، عمر كوتاه مديريتي شركتها، دولتي بودن اقتصاد، عدم ارتباط توانمندي هاي دانشگاهي با نياز صنعت اشاره نمود. اما يكي از اصلي ترين مسائل در شكل گيري توانمندي هاي فناوري در بنگاه ها، كه عمدتا مغفول است و بدان پرداخته نمي شود، مساله مهارت و مهارت آموزي درون بنگاه ها است. به نظرايشان، بنگاه ها در مساله كسب مهارت و مهارت آموزي مشكل دارند و اين باعث مي شود كه در يادگيري توانمندي هاي فناوري با مشكل مواجه شوند.


مهارت مقوله ای است كه در برابر دانش قرار مي گيرد. در حاليكه دانش به سادگي قابل انتقال است، مهارت به سختي منتقل مي شود. مهارت مانند رانندگي است كه دانش بالايي نياز ندارد، اما تمرين و ممارست باعث مي شود كه مهارت انباشته و ذخيره شود. بنگاهي كه بتواند مهارتهاي لازم را كسب كند، در كار با تكنولوژي توانمند مي گردد، مي تواند ابزارهاي مناسب را انتخاب كند و از ابزارهاي مناسب استفاده كند. در واقع، توانمندي تكنولوژي همان مهارت تثبيت شده سازماني و پايدار است كه در طول زمان ايجاد شده است و شركتها بايد اين توانمندي را فرا بگيرند. آنها پس از يك دوره بسيار طولاني داراي مهارت مي شوند و در آن، مساله انباشت شدن مهارت اولويت دارد. بنابراين دولتها هنگامي كه بخواهند با بنگاه ها كار كنند، بهتر است سراغ بنگاه هايي با سابقه طولاني بروند كه مهارت لازم را انباشت كرده اند.


ايشان به عنوان يك مدير بنگاهي اضافه نمود كه من حاضرم نيروي با كيفيت و داراي مهارتم را به هر قيمتي حفظ كنم، با پرسنل كمتر كار كنم ولي به وي حقوق بالايي بدهم تا از شركت نرود و مهارت بنگاهي و يادگيري توانمندي فناوري را دچار وقفه نسازد. يكي از عواملي كه بر عدم يادگيري فناوري تاثير دارد، عمر كوچك شركتهاست كه باعث مي شود مهارت انباشت شده به سرعت متلاشي گردد و در اين ميان شركتهاي باسابقه به وسيله دولت حمايت نمي شوند.


دكتر البدوي در شروع صحبت خود از اين زاويه وارد شد كه ابتدا مساله را اينگونه بنگريم كه چرا توسعه تكنولوژي در كشور ما فوريت و ضرورت (urgency) ندارد؟ در حاليكه در برخي كشورها ما اين فوريت و ضرورت را به وضوح احساس مي كنيم؟ به نظر ايشان، مساله رقابت است كه باعث ايجاد اين urgency مي شود اما بايد توجه نمود كه فهم ما از رقابت بايد كامل و دقيق باشد. رقابت يك مساله ساختاري نيست كه تعدادي شركت داشته باشيم و بگوييم رقيب هم هستند، بليكه رقابت يك احساس دروني است كه باعث مي شود حتي اگر شركتها در بيرون رقيب بالفعلي نيز نداشته باشند، احساس رقابت كنند و به دليل وجود اين احساس رقابت، دائم در تلاش براي بهبود و توسعه فناوري باشند. در كشور ما صنايعي داريم كه به ظاهر شركتهاي رقيب هم وجود دارند، اما اين حس رقابت مفقود است در حاليكه در برخي كشورها حتي در جاهايي كه رقيبي در بيرون نيست، شركت با يك احساس رقابت زندگي مي كند و اين باعث ايجاد حس urgency مي شود. در واقع رقابت يك مساله نهادينه در برخي كشورهاست و سالهاست كه درآنها نهادينه شده است در حاليكه در ايران بنگاه ها حاضر به رقابت با هم نيستند.


جهاني سازي يكي از راهكارهاي افزايش رقابت در ايران مطرح شده اما الان زمينه و شرايط براي آن مساعد نيست و لذا نمي توان به راحتي صحبت از جهاني شدن زد چرا كه مي تواند باعث تخريب بسياري از داشته ها و سرمايه هاي داخلي گردد. اگرچه جهاني شدن باعث لرزاندن ساختار صنعت و ايجاد حس رقابت مي گردد. يكي ديگر از عوامل مهم در اين ميان اين است كه اصولا مديران در ايران شركتها را به منظور بلند مدت ايجاد نمي كنند، بلكه عمر شركت را معادل عمر خود مي دانند و اين احساس وجود ندارد كه شركت قرار است وراي عمر مدير اوليه خود كار كند. اين نكته را مي توان leadership process يا فرآيند رهبري ناميد كه به معناي اين است كه يك فرآيندي درون شركتها ايجاد شود كه مستقل از مدير اوليه خود كار كند. در برخي نقاط اين اتفاق افتاده اما به صورت شانسي بوده است و سيستمي پشتوانه شكل گيري اين مساله نبوده است. ما بايد اين فرآيندها را شناسايي كنيم و از آن محافظت كرده و آنها را ارتقا دهيم.


دكتر البدوي عنوان كرد كه اين كوتاه بيني را من تفكر دولتي مي نامم، تفكري كه وراي عمر من نگاه نمي كند. اينكه كار دست دولت باشد لزوما بد نيست، اما اينكه تفكر دولتي باشد بد است. تفكر دولتي مي تواند در بخش خصوصي يا در بخش دولتي وجود داشته باشد. تفكر خصوصي هم كه بلند مدت است و منجر به ايجاد leadership process مي شود مي تواند هم در بخش خصوصي و هم در بخش دولتي وجود داشته باشد. مشكل ما اينجاست كه الان تفكر دولتي در بسياري از بخشهاي خصوصي هم حاكم است.


در ادامه این سلسه جلسات ۲۰ جلسه ديگر در سه سطح پنلهای تخصصی، تزهای دانشجویان دکترا و مباحث مرتبط با دانشجویان کارشناسی ارشد برگزار خواهد شد.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995