Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


آیا احزاب جای بزرگتر هاست؟

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[31 Jan 2015]   [ ]

به گزارش ندای ایرانیان، سایت عصر قانون در گزارشی نوشت:


نگاهی بر تاریخچه احزاب سیاسی در ایران که از سال‌های مشروطه با تشکیل حزب اجتماعیون عامیون به رهبری حیدر عمو اوغلی اشکال سازمان یافته‌ای بخود گرفت، تا به امروز بیانگر این مهم است که تشکیل احزاب در کشور دارای موانع ساختاری، تاریخی، فرهنگی و قانونی جدی است. فراز و فرود ساخت یابی و ساخت شکنی احزاب، سازمان‌ها و گروه‌های سیاسی در ایران خواه در دوره مشروطه، خواه دوره پهلوی‌ها و به ویژه در عصر جمهوری اسلامی، همگی نشانگر ضرورت آسیب‌شناسی شکل‌گیری احزاب سیاسی در ایران است. دراین راستا مطالعات نسبتا متنوع و‌گاه جسته و گریخته‌ای صورت گرفته است که توسط جامعه‌شناسان و تاریخ‌دانان مطرح می‌شود. با این وصف نباید نقش جوانان را در فعالیت‌های حزبی و تشکیلاتی در حوزهٔ سیاسی نادیده گرفت. چه اینکه برخی از فعالین سیاسی از جوانان در احزاب با عنوان «موتور محرک» یاد می‌کنند و پویایی و تحرک را در تشکیلات، مدیون نسل جوان می‌دانند. جایگاهی که غالبا برای حضور جوانان در احزاب تعریف می‌شود، جنبهٔ اجرایی و عملی دارد و کمتر در حوزهٔ تصمیم‌گیری‌های کلان اجازهٔ ورود دارند. به همین منظور خبرنگار «عصر قانون» در گفتگو با دو تن از فعالین جوان حزبی به بررسی «جایگاه جوانان در احزاب» پرداخته است.


نیما پروین فعال جوان اصلاح طلب است. وی در گفتگو با «عصر قانون» لزوم گسترش ساختار حزبی برای پیشرفت جامعهٔ مدنی را یادآور شده و می‌گوید: آنچه که مسلم است ناگزیر هستیم برای دموکراسی و وصول به جامعهٔ مدنی به سمت ساختار سیاسی حزب حرکت کنیم. تجربهٔ فعالیت حزبی در ایران اگرچه موفقیت‌هایی را نیز در پی داشته، اما با نقدهایی همراه بوده است و این نقد‌ها هم به رفتار، هم به ساختار و هم به نتایج وارد است.


 پروین نتیجهٔ این جنبهٔ منفی فعالیت احزاب را نگاه متقابلا منفی جامعه به احزاب، ارزیابی کرده و برای برون رفت از شرایط فعلی حیات حزبی کشور توصیه می‌کند: باید با حذف اندیشه‌های منفعت طلبانه از احزاب و رفتار حزبی، نگاه جامعه را نسبت به فعالیت احزاب دگرگون کنیم.


حجت نظری فومنی، رییس شاخه جوانان و دانشجویان حزب اعتماد ملی، جایگاه احزاب را در کشورمان تبیین می‌کند. وی ضمن رد ادعای «شکست احزاب در ایران» بر سابقه حضور حزب در ایران و کشور‌های جهان تاکید کرده و می‌گوید: حضور احزاب در ایران در مقایسه با سایر کشور‌ها سابقهٔ طولانی ندارد. برای نمونه کشور آمریکا حدود ۳۰۰ سال سابقه حضور تشکل‌های منسجم سیاسی و احزاب را داراست. اگرچه در سال‌های ابتدایی به معنای مدرن و امروزین، حزب نبودند اما تشکل‌های سیاسی منسجمی در راستای کسب قدرت در فعالیت بودند. حال آنکه همین مطلب، حدود ۱۰۰ سال است که برای ساختار سیاسی کشورمان موضوعیت یافته است. در عین حال اگر بخواهیم کیفیت احزابمان را با معیارهای جهانی بسنجیم، نمی‌توانیم نام حزب را برای آن‌ها برگزینیم. با این وصف، احزاب در ایران هنوز فرصت تمرین و نقش آفرینی دارند و برای قضاوت در خصوص شکست احزاب، خیلی زود است
به هر تقدیر آن‌چه تا حدود زیادی در میان صاحب نظران مشترک است، عدم رشد و توسعه کافی احزاب در ایران است. به طورکلی، عدم باور و اعتماد عموم مردم به احزاب، وجود فرهنگ فردمحور و قهرمان خواه، کنش نادرست و مقطعی احزاب در بزنگاه انتخابات و عدم فعالیت‌های ساختارمند در سایر ایام سال، وجود فشارهایی بر فعالین سیاسی و مواردی از این دست را می‌توان از جمله دلایل عدم توفیق تشکل‌های سیاسی کشور، تا به امروز دانست


حجت نظری


نظری در این گفتگو که با  «عصر قانون » انجام شده، معتقد است نگاه‌های امنیتی، خود عاملی بازدارنده برای رشد احزاب در کشور بوده است و بعضی‌ها از روی عافیت‌طلبی قابل درک، به عضویت احزاب درنیامده یا نمی‌آیند. وی همچنین با یادآوری سیر صعودی شاخصهٔ تحزب و جامعه مدنی در دولت اصلاحات اظهار می‌نماید: به واسطه بسط آزادی‌های مدنی و سیاسی در جامعه و فضای باز‌تر نسبت به دولت‌های پیشین، در دوران ریاست جمهوری سید محمد خاتمی، فضا برای رشد احزاب با سرعت بیشتری فراهم شد و نگاه متفاوتی نسبت به کنش‌های سیاسی و اجتماعی شکل گرفت. در ۸ سال بعد اما نه تنها رویه سابق خدشه دار شد، بلکه رویکرد حزب ستیز دولت‌های نهم و دهم، در عمل احزاب را با رخوت و ناامیدی مواجه و در عمل ناکارآمد ساخت.


این فعال سیاسی اصلاح طلب در پایان نتیجه می‌گیرد: نمی‌توان گفت احزاب در ایران شکست خورده‌اند، اما آنچنان که باید و شاید ظهور و بروز نداشتند. در این عدم توفیق، عوامل متعددی نقش دارند که به بعضی از آن‌ها اشاره شد.


اما سوال دیگری که کمتر مطرح می‌شود و مورد بررسی و تحلیل قرار می‌گیرد، جایگاه جوانان در احزاب کشورمان است. «جوانان» ی که‌گاه با القابی چون پیاده نظام و پوستر چسبان شناخته می‌شوند و اکثرا در قالب نیروی اجرایی، در سطوح پایین به کارگیری می‌شوند. گذر زمان ثابت کرده، عرض اندام این نسل در تصمیم‌گیری‌ها و تفکر سازی‌ها، تاکنون چندان مورد پذیرش بزرگتر‌ها نبوده است.


پروین در این باره می‌گوید: وضعیت پذیرش جوانان در ساختارهای گوناگون از احزاب تا ساختارهای اداری، وضعیت چندان مطلوبی نبوده است. برای مثال وزاری کارآمد دولت آقای روحانی، بعضا ۲۲ سال سابقهٔ وزارت دارند. در حالی که جوان‌تر‌ها که در عین حال از ظرفیت کافی برخوردارند می‌توانند نقش‌های بزرگتری را نیز ایفا کنند. وقتی صحبت از جوانگرایی می‌شود برخی متصورند که افرادی با سن ۲۰ _ ۳۰ سال سکان امور را بدست بگیرند. در حالی که ما نیز با این شرایط مخالفیم. در حالی که مقصود اصلی چرخش بین نخبگان است. جوانانی که به مرور پخته می‌شوند. اقای احمدی‌نژاد همین چرخش نخبگان را البته به شکل نادرست عملی کرد.


حجت نظری، جوانان را عامل تحرک و پویایی احزاب و به طور کلی، عامل شادابی و نشاط تمام مجموعه‌های پویا و هدفمند می‌داند و خاطر نشان می‌سازد: جنبش و پویایی، اقتضای سنین جوانی است. هر جامعه‌ای برای رشد و تعالی، به یک نیروی محرک و خلاق نیازمند است. انرژی سرشار و با انگیزه جوانان، اگر با تکیه بر تجربه‌ای که بزرگ‌تر‌ها کسب کرده‌اند در آمیزد، نه‌تن‌ها به احزاب، که به هر مجموعه‌ای جان می‌بخشند. اما متاسفانه نگاه کنونی به جوانان، شایسته نیست.


رییس شاخه جوانان و دانشجویان حزب اعتماد ملی، در ادامه به نقش تاثیرگذار جوان در ورود به عرصه تصمیم‌گیری اشاره می‌کند: جوانان در عین حال که موتور محرک و نیروی می‌دانی مجموعه‌ها هستند با اثبات خود می‌توانند در تصمیم‌سازی‌ها دخیل باشند. فقط لازم است فضایی جهت عرض اندام به جوانان داده شود تا اثبات کنند خلاقیت و فکر و اندیشهٔ جوان، تا چه حد می‌تواند در پیش‌برد احزاب و در نتیجه، رشد کشور اثرگذار باشد. اگر احزاب بخواهند پویا باشند، چاره‌ای جز اعتماد و بهره‌گیری نرم افزاری از جوانان ندارند. بزرگتر‌ها باید زمینهٔ تربیت نسل آینده سیاسی را فراهم کنند و با صبر و بردباری بیشتر، جوانان را برای پذیرش مسوولیت‌های دشوار آماده کنند. البته جای خوشحالی و نوید دارد که بگویم حزب اعتمادملی، در این زمینه قدم‌های خوبی برداشته است و امیدوارم در آینده، شاهد بسط این رویکرد باشیم .

 
nima


پروین نیز راهکار بهبود جایگاه جوانان در احزاب را با توصیه‌ای به خود جوانان آغاز می‌دارد: ضروری است ما جوانان با درک شرایط، از فعالیت در فضای تند و رادیکال بپرهیزیم .


این فعال سیاسی در ادامه با اشاره به تاثیرگزاری سیاست‌های پیشکسوتان و مسئولان تصریح می‌کند: نسل‌های جدید با نسل قدیم فاصله دارند و تفاوت‌هایی در افکار و گفتار آنان است. نسل‌ها با هم متفاوتند؛ همانطور که پدران ما انقلاب کردند و گفتمان مد نظر خود را حاکم کردند، متقابلا فرصت نقد و ارائهٔ نظر از سوی جوانان خواستهٔ نابجایی نیست. 

آیا احزاب جای بزرگترهاست؟


 حجت نظری در ادامه این گفتگو می‌افزاید: متاسفانه احزابی بوده و هستند که انتقال جایگاه از بزرگان به جوانان چندان جایی در آن‌ها ندارد و میانگین سن شورای مرکزی برخی از این احزاب هر روز بالا‌تر می‌رود. ‌بعضی از جوانان احساس کردند در حزب و مجموعه خود آینده‌ای ندارند و دو راه پیش روی خود دیدند: یا به حیات حزبی خود خاتمه دهند یا انشعاب کنند و حزبی جدید تشکیل دهند؛ اتفاقی که هم اکنون رخ داده است و در صورت ادامه رفتارهای گذشته باید منتظر اتفاقات مشابه نیز باشیم.


این فعال سیاسی اصلاح طلب در پایان خاطر نشان می‌سازد: از انقلاب اسلامی تا حزب جمهوری اسلامی و دفاع مقدس، جوانان همیشه نقش فعالی در رشد و شکوفایی مجموعه‌ها و فعالیت‌های جمعی داشته‌اند. واقعیت این است که تنها چاره، اعتماد به جوانان است. چرا که خواه ناخواه، طبیعت قدرت را به نسل بعدی خواهد سپرد. پس چه بهتر که خودمان، وقتی توان انتقال داریم، به بهترین نحو تجربیاتمان را در اختیار نسل بعدی قرار داده و به آن‌ها فرصت تبلور بدهیم. البته این اعتماد باید همراه با «تدبیر» باشد و اعتمادی از جنس اعتماد آقای احمدی‌نژاد به برخی جوانان مدنظر نیست. اگر بتوانیم اعتماد به جوانان را، با نظارت و درایت به ایشان اعطا کنیم، نسل بعدی را به جایگاه درستی رسانده‌ایم


برای نمونه وزیر خارجه اتریش ۲۸ سال بیشتر ندارد؛ اما پشت این مرد جوان، بی‌تردید تیمی قوی از افراد با تجربه و با سن و سال، به او یاری فکری می‌رسانند. از طرف دیگر، قبل‌تر فرصت آزمون و خطا و تمرین مدیریت را به وی داده‌اند. در اینجا می‌توان انتظار پیشرفت و تعالی داشت. نیروی جوانی، در کنار تجربهٔ بزرگتر‌ها، نوید دهندهٔ کشوری قدرتمند خواهد بود.


نیما پروین نیز با اشاره به حضور تاثیرگزار و پرشور جوانان در بزنگاه‌های حساس تاریخی می‌گوید: احزاب نیازمند تجربه پیشکسوتان و به قولی بزرگترهاست و در کنار آن شور جوانی را نباید فراموش کرد که هرجا جوانان حضور نداشتند مجموعه موفقیت چندانی از خود به جا نگذاشته است. انقلاب اسلامی ایران، حرکت بزرگ دوم خرداد و انتخابات ۲۲ خرداد را جوانان رقم زدند
این فعال سیاسی اصلاح طلب در خاتمهٔ این گفتگو بیان می‌کند: احزاب موفق رابطهٔ محکم و موثری با جوانان برقرار کرده‌اند. جوانان هم در امور اجرایی فعال شوند و هم در اتاق فکر‌ها حضور داشته باشند. تنها در این صورت است که از پیری روز افزون احزاب جلوگیری می‌شود. جوان بودن نه یک مزیت است و نه یک مضرت؛ بلکه باید به توانایی‌ها توجه کرد. نه به خاطر جوانی به کسی اعتماد شود و نه جوان بودن حمل بر بی‌اعتمادی گردد.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



جمعه ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۰ مه ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995