Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


دگرگونی قدرت در کانون نظام

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[30 Jun 2022]   [ فرهاد یزدی]

– بیست و نهم ژوئن 2022

ستاد نیروهای مسلح، به طور آشکار و به سرعت به تسخیر مراکز قدرت در کانون رژیم مشغول است. مراکز قدرت که در دهه ها در اختیار "رهبر انقلاب" بود، با برنامه و یک به یک، در اختیار این بخش از نیروهای مسلح قرار می گیرد. نقطه آغازین، برکناری فرمانده اطلاعات سپاه می باشد. البته نمی توان گفت که این تحولات تنها در هفته گذشته انجام گرفته. بلکه باید گفت که در هفته گذشه، این تحولات آشکار گردید. با کنار گذارده شدن رئیس اطلاعات سپاه، سفر مسئول خارجی اتحادیه اروپا به تهران برای به حرکت در آوردن مذاکرات برجام، موفق آمیز گزارش شد. هم اکنون مذاکرات با آمریکا در قطر آغاز شده است. نمی توانست سفر به تهران و آغاز مذاکرات در قطر، در این زمان کوتاه بدون برنامه ریزی از پیش انجام شده باشد. خوش بینی از توافق میان آمریکا و ایران این بار از هردو سو بگوش می رسد. با برکناری رئیس اطلاعات سپاه، فرمانده محافظین شخصی رهبر نیز برکنار شد. همزمان ویدیوی متهم کننده ای از اتاق فرمان در لحظه شلیک به هواپیمای اوکراینی در فرودگاه تهران در فضای مجازی به سرعت انتشار یافت. این ویدیو به طور آشکار نقش هوا و فضای سپاه را در هدف قرار دادن قصدی هواپیمای اوکراینی، روشن می کند. با در نظر گرفتن تمامی این رویدادها و بهبود چشمگیر در روابط با عربستان و ساکت شدن جنگ در یمن، می توان دست بالای گروه عملگرای سپاهیان در برابر تندروها در همان نهاد و پشتیبان آنان در "بیت رهبری" را مشاهده نمود. فرآیند جابجائی قدرت در کانون نظام در حال تکمیل است.
می توان با اطمینان بیش تر ادعا نمود که بخش عملگرای سپاهیان به تصمیم گیرنده اصلی در رابطه با سیاست خارجی ایران و به ویژه در رابطه با آمریکا، بدل شده است. رهبر و هواداران تندروی او در نیروهای مسلح، تا مقدار زیادی خنثی شده اند و از این رو باید انتظار دگرگونی های دیگر در داخل سپاه و در رابطه با کشورهای خارجی را داشته باشیم. در نبرد قدرت در کانون رژیم، دو عامل به بخش عملگرای سپاهیان یاری رساند: نیاز فوری به ارز خارجی و روشن شده ضعف روسیه.
نارضایتی عمومی در ایران به نقطه انفجار نزدیک می شد. نظام اسلامی در ذلیل ترین وضعیت خود در بیش از چهل سال گذشته قرار داشت. فشارهای خارجی و تهدید به جنگ، مرزهای ایران را هدف قرار داده بود. خطر جنگ داخلی در حال بدل شدن به واقعیت بود. تورم و سقوط ارزش پول ملی، با اینکه از روز نخست نظام اسلامی امری عادی به حساب می آمد، ابعادی فوق العاده به خود گرفته که بدون تزریق ارز خارجی، امکان مهار آن میسر نمی بود. این واقعیت برای نظام دانسته و آنان به طور کامل آگاه بودند که بدون توافق با غرب، امکان عمل بسیار محدودی خواهند داشت. خیزش همگانی اخیر که سبب اصلی آن وضعیت وخیم اقتصادی بود در گرو رسیدن به نوعی تفاهم با غرب و دسترسی به منابع مالی بلوکه شده در زمان حال وفروش نفت در آینده داشت. فوریت چنین توافقی برای همه و از آن میان رهبر دانسته شده بود. اما او و گروه وابسته، بر این نظر بودند که عقب نشینی در این راه به معنای آغاز پایان نظام اسلامی می باشد. می توان ادعا کرد که نظر او صحیح است و از این رو باید دگرگونی های اخیر در کانون نظام را، به عنوان آغاز پایان ولایت فقیه به حساب آورد. البته اگر روسیه هنوز از موقعیت جهانی پیش از حمله به اوکراین برخوردار بود، گروه تندرو در کانون نظام، همچنان تا مدتی دیگر در قدرت باقی می ماندند. ضعف روسیه و از دست دادن وجهه نظامی و سیاسی، کنار گذاردن مهره های داخلی آنان در کانون رژیم را نه تنها تسهیل کرد بلکه بر شتاب آن نیز افزود.
افزایش نفوذ و قدرت ترکیه در منطقه، اتحاد نظامی اعراب خلیج فارس با اسرائیل، بی ثباتی در مرزهای خاوری کشور، عوامل تاثیر گذار دیگر در نیاز به دگرگونی در سیاست های نظام اسلامی، بودند. سرمایه گذاری میلیارد دلاری در سوریه، لبنان، یمن و دیگر سرزمین ها (بورکینافاسو و کوبا برای گسترش اسلام) همگی به فنا رفت. احتمال اینکه در این سرزمین ها و به ویژه در سوریه و عراق، گردش وقایع به قدرت رساندن نیروهای ضد ایرانی ختم گردد بسیار بالاست. بشار اسد برای زنده ماندن، اکنون که متحد اصلی آن یعنی روسیه قادر به حمایت نظامی از او نخواهد بود، بناچار روی به اعراب ثروتمند و ترکیه خواهد آورد. نقش و نفوذ ترکیه در اقلیم کردستان، عراق و جمهوری آران (آذربایجان) و تلاش برای گسترش جنبش های تجزیه طلبانه در ایران، به مرحله خطرناک رسیده است. همین وضعیت در رابطه با خوزستان و خاور ایران برقرار است. با پایان یافتن منابع مالی نظام، جنگ در یمن فروکش کرده و حمله به مراکز نفتی عربستان وسیله حوثی ها، پایان یافته است. تمامی این واقعیت ها در جنگ قدرت در داخل رژیم به سود گروه واقع گرا و به زیان تندروها و رهبر انجام گرفت. سرنوشت سیاسی و حتا فیزیکی رئیس جمهور برگزیده نظام، اکنون در دست سپاهیان است و ناگزیر همراهی خواهد کرد.
این دگرگونی ها، چه اثری در ساختار سیاست گزاری ایران خواهد داشت؟ نخست باید در نظر گرفت که این فرآیند نه وسیله ملت به طور مستقیم، بلکه وسیله بخشی از سپاهیان بر علیه بخش دیگر انجام گرفته است. حتا نمی توان آن را به معنای دقیق کودتا به حساب آورد. این حرکتی است تدریجی در راه کسب قدرت کامل، وسیله یک بخش. معنای این امر این است که بخش پیروز از روز نخست قادر نخواهد بود که تمامی هدف ها، شعارها، عوامل و نهادهای نظام را کنار گذارد. زیرا خطر برخورد مسلحانه بسیار بالاست. بلکه این بخش تلاش خواهد کرد که نخست با دست یابی به منابع مالی خارجی، به بهبود فوری وضعیت معیشتی به صورت کاستن از تورم دست زند. برای کسب محبوبیت، مبارزه با فساد را در صدر برنامه ها قرار خواهند داد. شاید تندترین برنامه این گروه، ظبط اموال و حتا مجازات های سخت چند عامل شناخته شده فساد باشد. همزمان امکان کاستن از سخت گیری های اجتماعی مانند حجاب اجباری نیز ممکن است در برنامه باشد.
به احتمال بسیار پیش گیری از جنگ داخلی، با امکان بالقوه تجزیه کشور، دستکم در کوتاه مدت، بالاترین دست آورد این گروه می باشد. ایران باید یکپارچه باقی ماند، تا دمکراسی و حقوق بشر بتواند در آن استحکام یابد. اما بهرحال، این دست آوردیست بسیار بزرگ، گرچه در درازمدت برای ملت کافی نخواهد بود. این دست آورد را باید در مقایسه با گذیدار دیگر که جنگ داخلی باشد، مقایسه کرد. در درازمدت اما، ملت خواهان دست یابی به نظام دمکراسی لیبرالی با تمام مزایا و حقوق آن می باشد. بخش عملگرای سپاهیان می داند که نظام اسلامی و نهاد سپاه نزد ملت محبوبیتی ندارند. اگر در آغاز فرآیند قبضه قدرت آنان با چالش جدی روبرو نمی گردند، بخاطر حذر از گذینه بدتر می باشد. پس در درازمدت این نهاد و گروه باید تلاش کند 1) ارتش که یگانه نهاد مورد اعتماد ملت است را وارد صحنه کند، 2) بسرعت خود را از سیاست های جمهوری اسلامی دور کرده تا در نهایت اعلام برائت کامل از آن بنماید، 3) تضمین حقوق بشر برای هر فرد ایرانی در دوران گذار و بالاخره 4) برنامه حداکثر 3 ساله گذار از وضعیت موقتی تا تصویب قانون اساسی نوین و انتخابات آزاد.

-----------------------
- این امکان منطقی وجود دارد که پوتین برای اخطار به اوکراین، در راستای برنامه های خود، دستور شلیک به این هواپیما را داده باشد. باید در نظر گرفت که برای نظام اسلامی، هیچگونه امتیازی از شلیک به این هواپیما به دست نمی آمد. ویدئو نشان می دهد که شلیک با قصد قبلی انجام گرفته، پس نیروی دیگری بایستی از این شلیک بهره برداری می کرده است. ژرفای فرمانفرمائی روسیه در نظام اسلامی آشکار می گردد.
۱ - از هدف های اعلان و تبلیغ شده نظام اسلامی نابودی اسرائیل بود. در عوض نظام اسلامی پای اسرائیل را به خلیج فارس باز کرد و اتحاد نظامی آن سرزمین را با اعراب تثبیت بخشید.
۲ - البته تضمینی وجود ندارد که او موفق خواهد شد. اما تنها راه پیش رو باقی مانده برای اوست.
۳ - البته بازهم تضمینی وجود ندارد که موفق خواهند شد.
۴ - ارزش های مهری موجود در ایران باستان که و سیله بزرگانی مانند فردوسی، عطار، مولوی، سعدی، حافظ و بسیاری دیگر به ما منتقل شده، و ارزش های لیبرال دمکراسی غربی بسیار با یدیگر نزدیک هستند و برای ایرانیان غریبه نمی باشند.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



شنبه ۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۷ آوریل ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995