Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


سیاست نوآوری

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[12 Mar 2015]   [ ]

در اواخر سال ۲۰۱۴ میلادی، اسپرو (SPRU) میزبان کنفرانسی بود که هدف ان بررسی و تحلیل ” کرانه ها، افق ها و تحولات آینده سیاستگذاری نوآوری[۱]” بود. در این کنفرانس که در آستانه ۵۰ سالگی اسپرو برگذار شد، صاحبنظران برجسته حوزه سیاستگذاری نوآوری به بحث پیرامون ضرورتها و جهت گیریهای جدید که باید مد نظر قرار گیرد پرداختند.

اگر چه ممکن است که محورهای کلیدی بحث بیشتر بر مسائل کشورهای توسعه یافته و به صورت خاص انگلستان متمرکز باشد، موضوعات عام تر و جهانی نیز در این مباحث مورد تأکید قرار گرفته اند که می تواند برای دیگران درس آموز باشد. لذا طی ۳ شماره به ترتیب خلاصه مباحث مطرح شده در این کنفرانس ارائه خواهد شد. در این شماره خلاصه سخنرانی پرفسور جان اسکات، مدیر جدید اسپرو ارائه می گردد. تلخیص و برگردان سخنرانی توسط جناب آقای حسین سبزیان، دانشجوی دکتری مدیریت تکنولوژی دانشگاه علم وصنعت انجام گرفته است.

سیاست نوآوری

سیاست نوآوری شامل حوزه های کلیدی نظیر رشد اقتصادی، اشتغال، تغییرات اقلیمی، دموکراسی،آینده انرژی، ارتباطات، زیر ساخت حمل و نقل، آموزش و سلامت می باشد. سیاست نوآوری حوزه خنثی نیست ولی مملو از تعارضات فراوانی است که گرچه قابل فهم اند ولی هماهنگی بین این جنبه ها به شدت مشکل است و این موضوعی است که اغلب مورد غفلت قرار می گیرد.

جهان در حال گذار است که نشانه آن را در بحران های اقتصادی مستمر[۲] و این واقعیت که وضعیت نسل های آینده بدتر از والدینشان خواهد شد می توان دید، به گونه ای هر رزوه شاهد پدیده هایی نظیر رکود کیفیت، تضعیف طبقه متوسط( از لحاظ مالی) و همچنین افول آهسته ولی دایم قدرت دولت ملت ها هسیتم. تمامی این اتفاقات دلیلی محکم برای تدوین سیاست ملی نوآوری فراهم می سازند.

این مسایل مستمر (عصر حاضر) به این حقیقت مربوط می شوند که ما چگونه نیازههای اساسی جامعه را مدیریت می کنیم. در واقع ما سیستم های تدارکاتی[۳] مختلفی نظیر سیستم های تدارک غذا، انرژی، آب و سلامت عمومی بوجود آورده ایم. به عقیده من با توجه به تغییرات اقلیمی، ما این سیستم های تدارک را نمی توانیم جهانی کنیم ( چون خودشان علت اصلی مشکلات فعلی ما هستند)، لذا اگر ما بخواهیم نیازهای اساسی آتی را (با این سیستم ها) تأمین کنیم، باید سیستم های تدارک را دگرگون کنیم زیرا در غیر این صورت آشوب های مختلفی بوجود و مشکلات فعلی ریشه دار تر خواهند آمد.

موضوع اصلی این است که برای حل این مسایل نمی توان صرفأ از رویکردهای معمولی و تجاری متداول استفاده کرد بلکه برای این کار به نوع خاصی از رویکرد نیاز است، رویکردی که بدنبال یک ” تغییر دگرگون کننده[۴] ” می باشد و با توجه به حوزه گسترده سیاست گذاری فناوری، برای این حوزه می توان چالش های بزرگی را متصور بود و یا بعبارت کامل تر نه تنها برای سیاستگذاری نوآوری بلکه برای تغییر دگرگون ساز چالش های بزرگی وجود دارد. با این وجود، شاید این سوال مطرح شود که چرا ما باید به ایجاد تغییر دگرگون کننده از طریق سیاست گذاری نوآوری توجه کنیم؟

برای این سوال دو دلیل عمده می توان می کرد، نخست اینکه ردپای نوآوری را در تمامی مسایل این عصر می توان دید بعبارت دیگر نوآوری خود نه تنها بخشی از مسأله که بخشی از راه حل می باشد. دلیل دیگر آن است که ویژگی جامعه مدرن ما ایجاب می کند که ما به نوآوری بعنوان راهی ( طریقتی) برای حل مسایل جامعه معتقد باشیم بنابراین گاه قسمت های تاریک تر نوآوری را فراموش می کنیم.

بسیاری از مواقع سیاست گذاری نوآوری بر اساس رویکرد فشار تکنولوژی[۵] می باشد، این ایده که ما اگرR&D را حمایت کنیم، نوآوری را حمایت و در نتیجه منجر به رشد اقتصادی می شد. این رویکرد مخاطراتی دارد و باعث می شود که ما اثرات منفی را فراموش کنیم. با تکیه بر این دیدگاه، ما به بازاری اعتماد داریم که با کمک دولت نوآوری را خلق می کند و در عین حال، یک دولتی[۶] هم هست که مسئول توزیع اثرات و فواید مثبت و همچنین مدیریت ریسک است. لذا یک دوگانگی در مسئولیت وجود دارد و در این حالت مردم بعنوان مصرف کننده یا رأی دهنده ( نه چیزی بیشتر) پنداشته می شوند . برای رفع این وضعیت، به چیزی شبیه قرار داد اجتماعی ( که آن را می توان ) مدرنیته دوم نامید نیاز است که در آن باید توانمدیمان را برای نوآوری نمودن حفظ کنیم زیرا “توانایی نوآوری نمودن” بزرگ ترین اختراع مدرنیته است.

بعلاوه، لازم است تا راه جدیدی را برای جهت دهی به نوآوری بیابیم و از ابتدا نوآوری را در مسیرهایی ( جهت هایی) که از لحاظ اجتماعی مطلوب اند قرار دهیم. تفسیر این نکته این است که ما نباید در ابتدا نوآوری را تحریک کنیم و سپس به فکر اثرات آن باشیم بنابراین باید از ابتدا به اثرات نوآوری اندیشید و شرکت ها و دولت ها هم نباید صرفأ مسئول نوآوری باشند بلکه آن چه مهم است مردم یا همان مصرف کنندگان می باشند.

کارکردهای سیاست گذاری نوآوری

سیاست گذاری نوآوری دو کارکرد عمده زیر را دارد:

۱: تحریک و تشویق بسیاری از بازیگران برای سرمایه گذاری در زمینه R&D

2: ارایه یکسری جهت گیری و رهنمود

سیاست گذاری نوآوری باید سرمایه گذاری در خلال تمامی زنجیره­ی نوآوری از ابداع گرفته تا انتشار را تحریک و تشویق کند این سیاست گذاری باید زمینه تمرکز بر طراحی خدمات و مدل های جدید کسب و کار را بمنظور حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی فراهم ساخته و باعث اطمینان از این نکته شود که که تمامی بازیگران از نوآوری منتفع می شوند و این انتفاع صرفأ متوجه گروه خاصی از شرکت ها نمی شود ( نوآوری باید تمام بازیگران را در بر بگیرد).

نکته دوم این است که نوآوری باید جهت ها را فراهم سازد ( که این مشکلی است). برای همین منظور، این سیاست باید برای ما امکان بررسی و مطالعه­ی طیف بزرگی از پیشنهادات ( و راه حل ها ) را فراهم سازد بدون آنکه در حمایت یا رد چیزی متعصب شویم. بعنوان مثال اگر شما درباره انرژی فکر کنید؛ گزینه های زیادی را می بینید ولی بحث در این زمینه به شدت قطبی شده است. به همین منظور، سیاست نوآوری باید زمینه را برای مطالعه و آزمایش های گسترده آماده سازد و از این طریق زمینه بررسی رویکردهای غالب تر و کمتر غالب را نیز فراهم نماید. خط مشی نوآوری شامل پرسش های بنیادین سیاسی می باشد که به آینده دموکراسی و نوع اندیشه به آن نیز مربوط می شوند. اما چگونه سیاست گذاری نوآوری می تواند به ارایه جهت دهی کمک نماید. برای این منظور چهار گزینه زیر معرفی شده است:

اول: آینده نگری[۷]

دوم: آزمایش[۸]

سوم: نهادهای نوآور جدید[۹]

چهارم: آمیختن دامنه وسیعی از تخصصها[۱۰]

آینده نگری

آینده نگری به طور کلی دارای ماهیتی پیچیده است و ماهیت غیر خطی پیشرفت های تکنولوژیکی به این معناست که پیشرفت های جدید به طرقی اتفاق می افتند که هرگز نمی توانند پیش بینی شوند. برای حل چنین مسأله پیچیده ای، آینده نگری را باید بعنوان تلاشی مستمر در نظر گرفت. کوششی که سراسر زنجیره تأمین از ابداع تا انتشار گسترده را شامل می شود و هر دوجنبه فرایندهای اجتماعی و فنی را در بر می گیرد. ما نیاز داریم که از آینده نگری بعنوان ابزاری برای جهت دهی به سرمایه گذاری استفاده کنیم به طوری که این جهت دهی منقطع واقعیت های زمانه باشد. مسئولین اسپرو در طی سال گذشته تأکیدات فراوانی روی آینده نگری و نقش آن در جامعه­ی امروز داشتند.

آزمایش

آزمایش فی الواقع بدنبال شناسایی این واقعیت است که چگونه فناوری های نوین راهکارهایی را برای حل چالش های اجتماعی فراهم می سازند و چگونه در آخرین مرحله از زنجیره نوآوری ارزش آفرینی می کنند. بنابراین باید همواره جایگاه مهمی را برای آزمایش متصور بود و آن را در مقیاسی گسترده انجام داد.

ایجاد نهادهای جدید نوآوری

توسعه و تقویت نهادهای جدیدی که افراد مختلفی از دولت، بازار و دانشگاه را دورهم جمع می کنند باید یکی از اهداف سیاست گذاری باشد. این نهادها باید فرایند گفتگو و مذاکره را در خصوص جهت دهی نوآوری تسهیل نمایند. با این وجود، در سیستم فعلی ( انگلستان) ما فاقد چنین نهادی هستیم بعبارتی ما اکنون نیازمند فرایندهای نهادی برای تسهیل یادگیری اجتماعی می باشیم و چنین کاری باید در دستور کار قرار گیرد.

ترکیب دامنه وسیعی از تخصص ها

مطالعات بسیاری از محققان SPRU نیر این نکته را تأکید کرده است که تأکید صرف بر R&D عامل پیشرفت تکنولوژی نیست، که گردهم آوری حوزه های تخصصی متنوع می تواند منجر به نوآوری های عمده ای شود ( تأکید بر ماهیت نوآوری پیشرفت های بزرگ). تاریخچه مطالعات نوآوری، حوزه های مختلفی را بررسی کرده است که از این رهگذر بدنه تئوریک خوبی شکل گرفته که اکنون زمان آن رسیده است که با تأکید بر این بدنه اقدام به توسعه نظریه جدیدی از نوآوری بنماییم، تئوری که حوزه هایی نظیر اقتصاد نوآوری، مطالعات علم و فن آوری، مدیریت تکنولوژی و سایر حوزه ها را یکپارچه ساخته و نقش های متعددی ( نظیر دولت و جامعه مدنی) را مورد توجه قرار دهد.

بنابر آنچه گفته شد، زمان آن رسیده است که نه تنها تئوری جدیدی از نوآوری را توسعه دهیم بلکه این اطلاعات جدید ( حوزه های مختلف) را در فرایند سیاست گذاری و اجرای نوآوری پیاده سازی کنیم. برای مدت مدیدی است که ما شاهد شکاف گسترده ای بین تئوری و عمل نوآوری بوده ایم که برای رفع این مشکل باید این دو حوزه را بهم آمیخت. بنابراین، سیاست گذاری نوآوری مستلزم دگرگونی جدی است که در این فرایند محققان نوآوری باید به نحوی فعالانه درگیر نقش هایی نظیر طراحی تا توسعه روش های برای ارزیابی کیفت و اثر نوآوری باشند. سیاست نوآوری زمانی می تواند موفق شود که رهبران تجاری، متخصصان فن آوری و سیاست گذاران مختلف به نحوی فعال با نوآوری های جدید مواجه شوند و اکنون که دنیا با مسایل مختلفی ( گرمای جهانی، جنگ، تروریست و…) که حل آنها از ضرورت خاصی برخوردار است مواجهه است، لازم است تا در سیاست نوآوری تحولات چشم گیری ایجاد شود.


[۱] “Edges, horizons and transformations: the future of innovation policy

[2] -Persistent Economic Crisis

[3] -Systems of Provision

[4] -Transformative Change

[5] -Technology Push

[6] -State

[7] -Foresight

[8] -Experiment

[9] -New Innovative Institute

[10] -Fusion of a variety of expertise

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995