Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


گفتگوی رادیو زمانه (مریم محمدی) با کورش زعیم

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[26 Feb 2009]   [ ]

درباره رویکرد «جبهه ملی داخل» به انتخابات


 


استفاده از روزنه های کوچک برای برقراری دموکراسی


 


به نظر می رسد دوره ی دهم انتخابات ریاست جمهوری در ایران، گذشته از دشواری های طبیعی گزینش یک رییس جمهور، به علت بحران های آشکار سیاسی، اقتصادی و اجتماعی که کشور با آن مواجه است، تامل و درنگ بیشتری را ایجاب کرده است.


این تامل در جبهه اصولگرایان، به ویژه پس از آنکه با دو نامزد قطعی اصلاح طلبان مواجه شده اند، چشمگیرتر شده است. اما، در جبهه اصلاح طلبان نیز، گذشته از آنکه اجماع کلی و وسیعی به دست نیامده است، برخی احزاب و جریانات درون این جبهه نیز هنوز نظر نهایی خود را اعلام نکرده اند.


«جبهه ملی داخل»، یکی از این نیروها است. در این برنامه و در گفتگو با کورش زعیم، عضو شورای مرکزی این جبهه، با علت عدم موضعگیری، استدلال ها و آرایی که در مرکزیت این جبهه موجود است، آشنا می شویم.


 


پرسش: به نظر می آید در نیروهای متعلق به طیف اصلاح طلب، یا بطور کلی نیروهای بیرون از حاکمیت، جبهه ملی از جمله معدود نیروهایی است که در مورد پشتیبانی از هر نامزدی تا کنون سکوت کرده است.


 


کورش زعیم: سکوت نکرده. جبهه ملی در حال مطالعه و نظاره ی تحولاتی است که در جریان است. انتظار داریم این تحولات شدت بیشتری بگیرد؛ هم تحولات داخل کشور و هم تحولات بین المللی، که ممکن است در سیاست ما و روند انتخابات تاثیرگذار باشد.


 


می توان گفت، علت سکوت شما مطالعه شرایط است. می توان این برداشت را کرد که جبهه ملی هنوز هیچ گزینه ای را برای انتخاب خود محتمل نمی داند؟ یا گزینه های محتملی هست ولی قطعی نشده است؟


 


کورش زعیم: ما هیچ گزینه ای را از روی میز برنداشته ایم. ولی شرایطی که امروز بر انتخابات حاکم است با شرایط انتخابات گذشته تفاوتی ندارد. یعنی همان جریان گزینشی هم وزارت کشور و هم شورای نگهبان، همان محدود بودن و بسته بودن دسترسی به رسانه ها، گردهمایی و حتا زمان لازم برای تبلیغات و شناسایی نامزدها، برقرار است. حتا اگر از همه این محدودیت ها هم گذر کنیم، امروز هیچ کنترلی بر صداقت در رای گیری و شمارش آرا نداریم. بنابراین، ما همه این موارد را در نظر داریم و مطالعه می کنیم که آیا روند تحولاتی که شاهد آن هستیم، روزنه ای باز خواهد کرد؟


 


آیا اصل را بر شرکت در انتخابات می گذارید؟ یا اینکه به همین نسبت محتمل است که در انتخابات شرکت نکنید؟ یعنی اعلام عدم شرکت بکنید؟


 


کورش زعیم: جبهه ملی ایران اکنون شرایط را برای موضعگیری مساعد نمی داند. ولی هیچ گزینه ای را محدود نکرده است. جبهه ملی به هیچ وجه رسالت خود را در مخالفت، فقط بخاطر اینکه اپوزیسیون تلقی شود، یا فقط در عدم مشارکت صرفا به خاطر مخالفت کردن، نمی داند. هدف ما تغییر شرایط به شرایط دموکراتیک است و اگر زمانی کوچکترین روزنه ای را برای تغییر شرایط و برقراری دموکراسی ببینیم، از آن بهره برداری خواهیم کرد. چون، در غیر اینصورت، به آرمانهای خودمان خیانت کرده ایم. ما امیدواریم که این روزنه در آینده ی نزدیک باز شود و بتوانیم تصمیم مثبت بگیریم. ولی فعلاً همه چیز منفی به نظر می رسد.


 


با توجه به اینکه همه چیز ناامید کننده است، می توان نتیجه گرفت که رویکرد مثبت شما به انتخابات کمی غیرممکن است؟


 


کورش زعیم: نه، هیچ چیز غیرممکن نیست. همان طور که گفتم، تصور می کنیم تحولات جاری ممکن است به جایی برسد که شرایط مشارکت سازمان های بیرون از حاکمیت ایجاد شود. فعلاً غیرممکن است، ولی تحولات ممکن است شرایط را تغییر دهد.


 


ممکن است منظورتان را از سازمان های بیرون از حاکمیت را روشن تر توضیح دهید؟ آیا اوپوزیسیون خارج از کشور هم مورد نظر شما هست؟


 


کورش زعیم: نه، ما فقط سازمان های فعال ملی درون کشور را که در بیرون از حاکمیت فعالیت می کنند در نظر داریم.


 


تحلیل شما از سکوتی که اصولگرایان در انتخاب کاندیدای خود کرده اند، با توجه به تحولاتی که در جبهه ی اصلاح طلبان به وجود آمده است، چیست؟ چرا این سکوت در اردوی اصولگرایان به چشم می خورد؟


 


کورش زعیم: آنان در هر حال سازمانهای سیاسی درون حاکمیت هستند و الان در حال رقابت بین خود هستند. چون اصولگرایانی که حاکم هستند، وضعیت را چنان منفی و ناخوشایند کرده اند که دیگرانشان نظام را در خطر می بینند و برای نجات نظام با یکدیگر در حال رقابت هستند.


آنها  ]اصولگرایان [ اکنون در موضع انفعالی هستند، چون وضعیت بد کنونی بیشتر به خاطر عملکرد خود آنهاست. در درون خودشان هم هنوز به اجماع نرسیده اند که آیا شرکت کنند، و اگر قرار است شرکت کنند، کدام شخصیت باید این کار را بکند؟


البته جناح آقای احمدی نژاد حق خود می داند که در انتخابات شرکت کند. جناح رقیب (درون اصولگرایان) هم فکر می کند آقای احمدی نژاد امتحان خود را داده و دیگر نباید به ایشان اجازه داده شود در انتخابات شرکت کند و شانسی داشته باشد. هنوز نتوانسته اند به اجماعی برسند که چه کسی را جانشین ایشان کنند.


 


هیچ احتمالی وجود دارد که جبهه ی ملی از یکی از نامزدهای اصولگرا پشتیبانی کند؟


 


ابداً، جبهه ی ملی به هیچوجه تصورش را هم نمی کند که از اصولگراها، که وضعیت کنونی کشور نتیجه ی عملکرد آنهاست، حمایت کند. ما حتا حمایت از گروههای دیگر درون حاکمیت را هم، در شرایط کنونی، در برنامه نمی بینیم.


 


چرا جبهه ملی داخل سعی نمی کند با گروه های خارج از حاکمیت به اجماعی برسد؟ آیا شما با آنها (نیروهای دیگر خارج از حاکمیت) چنین تلاشی را کرده اید؟


 


کورش زعیم: ما مشکل زیادی با گروه های سیاسی خارج از حاکمیت نداریم. منتها در شرایط کنونی حاکم بر انتخابات کشور، اصلاً شرکت کردن در انتخابات، امکانپذیر نیست. یعنی شرایط حاکم بر انتخابات اجازه نمی دهد ما به این موضع برسیم که باید شرکت کنیم. چون در شرایط کنونی و قوانین حاکم، شرکت در انتخابات اساساً برای سازمانهای خارج از حاکمیت امکان ندارد و فقط خودشان را بازیچه ی حاکمیت قرار خواهند داد.


 


ممکن است دلایل این عدم امکان را بیشتر توضیح دهید؟


 


کورش زعیم: اصولاً این پرسش زیاد مطرح می شود که آیا جبهه ملی و یا سازمانهای ملی بیرون از حاکمیت، کاندیدا معرفی خواهند کرد یا نه؟ زمانی معرفی کاندیدا یا پشتیبانی از کاندیدای بخصوصی معنا دارد که از این حرکت دستاوردی متصور باشد.


 


اگر نامزدی را بدون هیچ برنامه ی حساب شده و قابل تداوم در مسیر انتخابات، معرفی کنیم که رد صلاحیت شود، یکی از شخصیت های ملی را چه از درون جبهه ملی و چه از بیرون، بازیچه قرار داده ایم. اگر هم نامزدی را معرفی کنیم که جمهوری اسلامی، به هر دلیلی، او را تایید کند، به خاطر اینکه تنور انتخابات را گرم نگاه دارند، ولی امکان تبلیغات نداشته باشد، یا کنترلی بر اخذ رای و شمارش رای نداشته باشد، این وسیله ی تبلیغاتی را به جمهوری اسلامی داده ایم که ادعا کند انتخابات آنقدر آزاد بوده که همه توانسته اند در آن شرکت کنند، منتها رای نیاورده اند.


 


بنابراین، ما منتظریم ببینیم آیا حاکمیت جمهوری اسلامی به آن خردورزی می رسد که روزنه را برای آزاد شدن انتخابات و کنترل مردمی رای گیری و حتا نظارت بین المللی، باز کند؟ یا آیا بعضی از فیلترها مانند شورای نگهبان کنار گذاشته خواهد شد؟ همچنین محدودیت زمانی که کاندیداها برای تبلیغات و شناساندن خود و عرضه ی یک برنامه برای کشور دارند؟


 


ما فکر می کنیم که کشور ما در سال آینده باید منتظر یک توفان سهمگین اقتصادی باشد و جریانی که در آینده اداره ی کشور را بر عهده می گیرد، بسیار کار دشوار و گرانی در پیش خواهد داشت، که از هر کسی برنمی آید. بنابراین، برنامه ای مدون برای اداره ی کشور و نجات آن از این توفان در راه، اولین چیزی است که یک کاندیدا باید عرضه و از آن دفاع کند. برای عرضه ی این برنامه هم نیاز به زمان، دسترسی به رسانه ها و اجازه برگزاری گردهمایی و تبلیغات آزاد دارد.


 


تاکید شما در برنامه انتخاباتی روی چیست؟ در حال حاضر، مشکل بیشتر برنامه ی سیاسی رییس جمهور آینده است یا برنامه اقتصادی او؟


 


کورش زعیم: در هر دوره ی زمانی، الویت ها تغییر می کند. الویت موجود این دوره، اصلاح خربکاری هایی است که آقای احمدی نژاد طی سه سال و نیم گذشته انجام داده و کشور را به سوی سقوط اقتصادی هدایت کرده است. بنابراین، بزرگترین مسئولیت و دغدغه ی رییس جمهور آینده جلوگیری از سقوط اقتصادی کشور است. برای این منظور هم باید برنامه ای داشته باشد، این برنامه را اعلام کند و کارشناسان ارزیابی کنند که آیا برنامه ی ایشان عملی است و راه به جایی می برد یا نه. فعلاً، الویت نجات اقتصادی کشور است.


 


http://kouroshzaim.blogfa.com


 


 


 


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۹ آوریل ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995