Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


این دنیای مرد سالار - نگاهی به فیلم« چهل سالگی»

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[29 Jul 2010]   [ ]


نگاهی به فیلم« چهل سالگی» ساخته علیرضا رئیسیان



● بازگشت

رئیسیان در «چهل سالگی» مسیر دیگری را نسبت به آثار قبلی خود در پیش گرفته است: هرچند همچنان با فیلمی استاندارد مواجهیم اما نکته آنجاست که رئیسیان توجه ویژه ای به تمامی گروه های سنی و ذایقه های فرهنگی کرده و تمامی کوشش خود را صرف آن داشته تا همه را به نحوی راضی کند بدین ترتیب «چهل سالگی» به همان میزان که از آثار سطحی این سال های سینمای ایران یک سرو گردن بالاتر است اثری عامه پسند نیز هست. عامه پسند به معنی درست آن: فیلمی که می توان همراه با تمامی اعضای خانواده دید، سرگرم شد و این حقیقت دردناک را احساس نکرد که به شعور مخاطب توهین شده است.



● درون مایه

بی حق دانستن خویش بزرگوارانه تر است از بر حق دانستن، به ویژه آن گاه که حق با تو باشد.

هان، کجا می توان یافت آن عدالتی را که عشقی است با چشمان باز.

پس برایم عشقی را بنیاد کنید که نه تنها بار تمام کیفرها که بار تمام گناهان را نیز بکشد!

پس برایم عدالتی را بنیاد کنید که از گناه همه در گذرد جز قاضیان!

(نیچه)

درونمایه اصلی «چهل سالگی» قضاوت است. قضاوت کردن دیگران، خود، عشق، گذشته و خاطره.... به قصد ساختن دوباره، از نو آغاز کردن. انسان را به محک خواست نفسانی (در مقابل روحانی) زدن و سربلند بیرون آمدن.

نگار (لیلا حاتمی) چنان که می نماید زن منفعلی است. به سرعت تن به تقدیر داده و می دهد و برای تغییر آن نیاز به ترغیب شدن توسط دیگران داد. به یک معنی «چهل سالگی» داستان ترغیب نگار است برای بازگشت به زندگی، داستان کندن از روزمرگی نازل شده بر زندگی زناشویی نگار و فرهاد (محمدرضا فروتن) و از خود گذشتگی که باید برای حفظ آن انجام داد.



● نقطه عطف از دست رفته

«چهل سالگی» اما داستانش را در این سطح باقی نگاه نمی دارد و و با ورود موازی به گذشته و بزنگاه زندگی فرهاد درام را از تک بعدی بودن خارج می کند و مثل سایر آثار رئیسیان تبدیل به فیلمی درباره بحران خانواده در ایران معاصر می شود. رئیسیان علاقه ای به ایجاد هیجان ندارد و بیش از هر چیز سعی اش را معطوف عمق بخشیدن به شخصیت ها و فضاسازی کرده است. در نتیجه تنها دلمشغولی تماشاگر عام برای دنبال کردن داستان، صحنه رویارویی نگار و کیان است. مابقی فیلم زمینه چینی برای این رویارویی و نتایج آن است اما فیلم به هیچ وجه در تصویر کردن این رویارویی موفق نیست و ایراد اصلی «چهل سالگی» نیز همین جاست.

پیش از این رئیسیان عادت داشت فیلم هایش را دقیقا در لحظه مواجهه پایان دهد. احتمالا به این دلیل قابل قبول که مورد چنین قضاوتی قرار نگیرد اما در «چهل سالگی» و با رویکرد عام گرای اتخاذ شده چاره ای جز این رویارویی نبوده است. هم زمان با نقطه عطف فیلم باید شاهد دیالوگ های «معناگرا»ی فرهاد و دختر دافعه برانگیزش باشیم.و در خانه ای که آشنایان قدیمی به هم رسیده اند حتی یک دیالوگ خوب برقرار نمی شود. تصور این که چنین صحنه ای را مهرجویی و یا پوراحمدمی ساخت به خوبی روشن می کند ضعف فیلمنامه و کارگردانی این صحنه چیست.



● پیام آزاردهنده

چند سال پیش وقتی فیلم «به همین سادگی» ساخته شده بود، منتقدان ضمن تحسین سازنده برای به زیبایی تصویر کردن زندگی روزانه زن طبقه متوسط ایرانی به کارگردان یادآور شدند آنچه او ساخته پیامی مردسالارانه را به همراه دارد: زن همان بهتر که سر خانه و زندگی اش بماند و اگر در این راه رنجی هم می کشد تحمل کند و دم نزند و خانه پرش برای تسکین هم شده شعر بگوید. «چهل سالگی» همچنین پیام متناقضی دارد: این درست که دخالت فرهاد در زندگی نگار عشقی پرشور را ناکام گذاشته است اما نتیجه اش زندگی خوب و موجهی از آب درآمده است.

فیلم تلویحا (و شاید بدون قصد و نیت) نشان مان می دهد چنان دخالت هایی در زندگی افراد می تواند سازنده هم باشد و چه بسا نتیجه مطلوب تری هم حاصل شود پس صلاح زندگی خود را در جوانی به دست «بزرگترها» بسپارید. فحوای آنچه در «چهل سالگی» می بینیم با تفکرات رئیسیان که دوست دارد همواره زنی شرقی، معتقد به اصول، اخلاق و پاکدامنی را تصویر کند سازگار نیست.

در تصویری که رئیسیان ارائه می دهد چنین زنی که دیده نمی شود هیچ، تماشاگر پیگیر و خاص به دنیایی پیش از «کنعان»ی ارجاع داده می شود: به یاد بیاورید که در فیلم «کنعان» باز هم همین فروتن را داشتیم که زنی را در جوانی از عشقش جدا کرده با این تفاوت که این اتفاق به خواست جاه طلبانه زن صورت پذیرفته بود. پس وقتی زن دوباره و حتی ملتمسانه به آغوش زندگی اش باز می گردد در حقیقت، در نتیجه گذر ایام، خود به اشتباه خود پی برده است.

اما در «چهل سالگی» با فروتنی مواجهیم که عامل اصلی جدایی ناخواسته زن بوده. پس بازگشت همدلانه زن به زندگی فعلی بیش از هر چیز به نگاهی مرد سالارانه آلوده است. رئیسیان یا نباید وارد چنین بازی پرخطری می شد و یا همچون مانی حقیقی زمینه را چنان مهیا می کرد که در چنین باتلاقی نیفتد. توجه کنید که باید در دنیای منطق گرای فیلم وجود آن چنان دستگاهی عجیبی را بپذیریم تا حتی در لحظه آزمون عشق هم مواظب زن باشیم و از آن بدتر پاکدامنی زن را به گوش دادن و گوش ندادن مرد به صحبت های عاشق و معشوق قدیمی تقلیل دهیم.



● بازیگران

چیدمان بازیگران بسیار عالی است اما به علت نوع کنترل اعمال شده و تقسیم ناصحیح بار هر صحنه بر دوش بازیگران نتیجه مطلوبی به بار نیامده است.زحمتی که حاتمی کشیده به چشم نمی آید چون بی انگیزگی شخصیت او در تقابل با بچه فیلسوف مآب اش گم می شود. فروتن دستپاچه و مردد در زندگی شخصی اغلب در قاب های لرزان دوربین روی دست قرار می گیرد اما وقتی این تردید به زندگی زناشویی کشیده می شود باز هم سر و کله دختر پیدا می شود و شگفت آنکه در تمامی صحنه های دو نفره فرهاد با دخترش و پیرنیا این فرهاد است که مورد خطاب است و در موقعیت ضعف قرار دارد(فیلم تفاوتی در جای قرارگیری دختر و پیرنیا در قاب قائل نیست). از بازی روی اعصاب دختر که بگذریم می رسیم به بازی فرزان اطهری (کیان) که ناامیدکننده است: سرد، بی روح و ملال آور. البته شاید لازم بوده، چون به هر حال قرار نبوده که تماشاگر با او همذات پنداری کند و او را دوست بدارد. می ماند عزت الله انتظامی که ایشان تکراری هم که بازی می کنند، دوست داشتنی و لذت بخش است جایگاهی که به این راحتی ها به دست نمی آید.



● اقتباس

سینمای ایران در زمینه اقتباس ادبی چنان کم بار است که تولید آثاری از جنس «چهل سالگی» را آن هم با طی مراحل اصولی، خرید حق کتاب،استخدام نویسنده فیلم نامه و سپس ساخت، باید اتفاق فرخنده ای ارزیابی کرد. مشکل اما اینجاست که کم تجربگی ما در اقتباس به خوبی در مرحله تبدیل کتاب به فیلم نامه مشهود است. رئیسیان که به سادگی سهل پسند «چهل سالگی» ناهید طباطبایی بی توجه و خواهان ساخت اثر در خورشان کارنامه قابل دفاعش بوده، تنها نکته مثبت کتاب یعنی سادگی همراه با سانتی مالیسم را هم در مرحله تبدیل اثر به فیلم نامه به باد داده است. مخلوط شدن عرفان گرایی و پیر دانا و دختری که حالا دیگر ۲۰ ساله هم نیست که زدن این حرف ها را از او قبول کنیم به کنار، رئیسیان و فیلم نامه نویس اش حتی نگار فیلم ( آلاله کتاب ) را هم از زنی ۴۰ ساله به ۳۵ ساله تغییر داده اند و «چهل سالگی» را از مفهومی عینی در کتاب به مفهومی انتزاعی در فیلم تبدیل کرده اند. در نتیجه بخش هایی از فیلم (به خصوص در رویکرد عامه پسندش)

به شدت زاید و ناهمگون با کلیت داستان به نظر می رسند. بهتر نبود به جای وارد کردن پیر دانا زمان بیشتری صرف زندگی عمومی زوج در خانه می شد تا دغدغه ذهنی نگار برای تماشاگر بهتر جا بیفتد؟ زمستان پارسال در یکی از روزهای نه چندان سرد جشنواره فیلم فجر، من و برادرم و دوست مشترک مان با هم فیلم «چهل سالگی» را دیدیم. فیلمی که هر سه توقع داشتیم با شناختی که از رئیسیان داریم فیلم بهتری باشد.

همان شب در تمام مسیر برگشت شوخی کردیم و مصراع اول بیتی از غزلیات شمس که از فرط تکرار توسط شخصیت های فیلم حالتی مسخره به خود گرفته بود به هر مناسبتی بارها و بارها تکرار کردیم: «خبرت هست که در شهر شکر ارزان شد.»

بزم آن عشرتیان بار دگر زیب گرفت/ باز آن باد صبا باده ده بستان شد

حسین جوانی


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۹ آوریل ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995