Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


تاریخچه مدیریت استراتژِیک

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[14 Sep 2010]   [ ]

ریشه لغوی استراتژی واژه یونانی است که درجمله به صورت strategi یا strategoi به کار می رود.
استراتژوس درواقع لقب رهبران ارتش باستان به ویژه رهبران ارتش باستان آتنی بوده و در زمان حکومت کلیستنز در سالهای( 508 ق.م ) رواج داشته است.
این واژه با ماهیت جنگ ارتباط نزدیک داشته و در پی تغییر و تحول در جنگ ها نوع نگاه به استراتژی نیز متحول شده است.
منشا استراتژی
تعدادی از نظامیانی که با مطالعات راهبردی نیروی هوایی آمریکا آشنایی داشتند پس از جنگ به فعالیت های غیر نظامی روی آوردند و ذهنیت استراتژی را در برنامه های اقتصادی بوجود اوردند. «رابرت مک نامارا» یکی از این افراد بود که پس از جنگ به ترتیب به ریاست هیئت مدیره شرکت فورد، وزیر کشور جان اف کندی ومدیرعامل بانک جهانی منصوب شد.
«ایگور انسف» معتقد است که اشباع بازار مصرف در آمریکا که چند سالی پس از جنگ جهانی دوم (1950) پیش آمد، اولین جرقه ی برنامه ریزی استراتژیک بود.
به این ترتیب، در طی جنگ جهانی اول، پس از دهها سال یکنواختی، تنوع محصول در تولیدات صنعتی، مطرح شد. زیرا کالاهای بادوام با کاهش تقاضا، رو به رو شده بود ولی بحران کاهش تقاضا پس از جنگ جهانی دوم پیش آمد و شدت آن به حدی بود که اعتبار پیش بینی های سنتی را در برنامه ریزی سازمان ها، مخدوش کرد.
سیر وقایع تاریخی که زمینه ی برنامه ریزی استراتژیک را فراهم کرد. می توان، در سه عصر تولید انبوه، بازاریابی انبوه و عصر فراصنعتی مطالعه کرد.
عصر تولید انبوه
حدود دهه سوم قرن نوزدهم پیش بازرگانی به شیوه ی امروزی در آمریکا رواج یافت و50 سال طول کشید تا زیر بنای صنعتی نوین شکل گرفت و امریکا را به صورت یک بازار مشترک متحد کرد. در چنین موقعیتی، موسسه بازرگانی به عنوان ابزار ممتاز و اصلی پیشرفت اجتماعی ظهور کرد. دورانی که از 1820 تا حدود 1900 ادامه داشت وبعد به نام انقلاب صنعتی شناخته شد.
اولین سوداگران صنعتی، بیشترین نیروی خود را به ایجاد تکنولوژی جدید تولید و ادغام آن با تکنولوژی سازمانی و مراقبت از سهم بازارشان، اختصاص دادند در این دوران، رقابت به معنای اولیه اش یعنی تسلط بر رقیب یا جذب او به جای مواجهه در بازار بود و بازار یابی به معنای امروزیش نبود. مفهوم رقابت به شکل امروزی از سال 1880 مطرح شد. بیست سال بعد، ساخت صنعتی مورد توجه قرار گرفت. این مفهوم در دوران انقلاب صنعتی به وجود آمده بود و تا سالهای ،1930 دوران «تولید انبوه» نامیده می شد که توجه به فعالیت صنعتی با هدف توسعه ی «تکامل تولید انبوه» همراه بود که به تدریج، قیمت تمام شده واحد محصول را کاهش داد.
عصر بازاریابی انبوه
در سی سال اول قرن بیستم، موسسه ای موفق محسوب می شد که نازلترین قیمت محصول، را داشت تا بتواند کالا های مورد نیاز مشتری را تامین کند، ولی در پایان این دوره تقاضا برای کالای مصرفی رو به اشباع نهاد و مصرف کننده ای که به نحو روز افزون بر رفاه او افزوده می شد در جستجوی کارایی بیشتر در کالای مورد خرید خود برآمد .
در سالهای اول دهه سی، جنرال موتورز برای دگرگونی از جهت گیری تولیدی به جهت گیری بازاریابی، پیش قدم شد. تغییر در نمونه های سالانه اتومبیل نشانه جهشی از کالای یکنواخت به کالای متمایز بود.
تغییر موضع به جهت گیری بازاریابی به مفهوم تغییر از دید درون گرا(درون سازمانی ) به دید برون گرا (برون سازمانی)، انتقال قدرت و در نتیجه مبارزه ی قدرت که در موسسات ، امری معمول بود. در چنین موقعیتی، مدیران در برابر تغییرات مقاومت کردند، زیرا قبول آن نیازمند تحصیل مهارتها، امکانات گرانقیمت و وقت گیرو از جهت روانی، تهدید آمیز بود بطوریکه، قبول درصد جدیدی ازعدم اطمینان نسبت به آینده در صنایع فرآیندی ( چون شیمی ،دارو سازی ونفت ) ودر صنایع تولیدی با دوام، مفهوم بازاریابی، به کندی جای خود را گشود. وقتی، مدیران این موسسات با اشباع بازار و رشد کاهنده در جهت گیری تولید ی مواجه شدند، به جای تحمل تلخکامیهای تغییر موضع از گرایش تولیدی به بینش بازاریابی به رکود رضایت دادند.
این تغییر تا بعد از جنگ جهانی دوم به طول انجامید وانگیزه آن تکنولوژیهای جدیدی بود که ابتدا مدیران را به یک جهت گیری موثر بازاریابی سوق داد و بلافاصله پس از آن با تلاطم های شدیدترعصر فراصنعتی آشنا کرد.
عصر فراصنعتی
از اواسط دهه پنجاه، سیر شتابان و متوالی وقایع، به تدریج، مرزها و پویایی فضای بازرگانی را دگرگون کرد. پیتر دراکر، این دوره را«عصر گسستگی» ودانیل بل، آن را«عصر فراصنعتی» نامیدند.
این دوران با پایان جنگ جهانی دوم همزمان بود که در همین دوران اشباع بازار مصرف در آمریکا ایجاد شد، علتش این بود که در دوران جنگ جهانی دوم ظرفیتهای مازادی برای آمریکا ایجاد شده بود زیرا در دوران جنگ جهانی دوم و بازسازی کشورها، آمریکا بازار آسیب ندیده ای بود که در نقش بانکدار جهانی و تولیدکننده ی اصلی ومنحصر به فرد کالاهای مصرفی وسرمایه ای ظهور کرده بود، ولی کشورهای جنگ زده، با توان خارق العاده در بازسازی، بسرعت روی پای خود ایستادند و با کاهش تقاضا، ظرفیت گسترش یافته صنعتی آمریکا را درجستجوی بازارهای دیگر به تکاپو انداختند که نتیجه آن چهار دوره رکود اقتصادی که در سالهای 1948-1961 بود.
فضای صنعتی تا سالهای پنجاه ترتیبی بود به این صورت که رمز موفقیت در دوران های متوالی تغییر می یافت وهمراه با آن اولویتهای مورد نظر مدیریت ازمرحله ای به مرحله دیگر جا به جا می شد ولی در سالهای هشتاد، اولویت های تازه جایگزین قبلی ها نشد بلکه مشکلات دیگری برآن ها افزوده شد. با جهانی شدن فعالیتهای بازرگانی ، کمیابی مواد اولیه و شتاب بیشتر در نو آوریهای تکنولوژیک ، رقابت کمتر نشد بلکه شدت یافت. مسائل تولید و توزیع، بزرگتر و پیچیده تر شد.
عوامل دیگری چون ابداعات تکنولوژیک ، تغییر مد و از رده خارج شدن تصنعی تغییرات ساختاری دراقتصاد بازار و رابطه ی موسسات با دولت و جامعه نیز بر آن افزوده شد. نگرانیهای سود جویانه بر اشتغال مدیران در مسائل رقابت و تولید، افزوده شد نه آنکه جانشین آنها شده باشد. به طور خلاصه در دهه پنجاه تا هفتاد تلاطم محیطی آهنگی فزاینده داشت.
اولین قدم ها برای مدیریت استراتژیک
نگرانی درباره آهنگ رشد کاهنده ی ناشی از اشباع تقاضا در دهه پنجاه، منشا برنامه ریزی استراتژیک شد.
اولین قدم در تدوین مدیریت استراتژیک در سالهای آخر دهه پنجاه برداشته شد مدیران روشی ابداع کردند که برای کجایی و چرایی حرکت موسسه خود در آینده تصمیم گیری کنند. قسمت تحلیلی این روش را«طراحی استراتژی » نامید و فرآیند طراحی گروهی آن را «برنامه ریزی استراتژیک »خوانده اند.
قدم دوم در سالهای هفتاد برداشته شد زمانی که مدیران کشف کردند که با هر تغییر گسسته در استراتژی موسسه، شکل گیری درون سازمانی (توانمندیهای) موسسه نیز بایستی دگرگون می شد. فرآیند تعیین تواناییهای مورد نیاز موسسه برای حمایت از استراتژی جدید «برنامه ریزی توانمندی» نامگذاری شد.
قدم سوم در سالهای آخر دهه هفتاد و در واکنش نسبت به تکرار روز افزون گسستگیهای ناگهانی وسریع رشد درمحیط، بخصوص، گسستگیهای اجتماعی، سیاسی و تکنولوژیک برداشته شد . برای مواجهه با این دگرگونیها، موسسات بازرگانی، از فن واکنش استراتژیک در زمان واقعی استفاده کردند و آن را «مدیریت مساله » نامیدند.
چهارمین و تازه ترین قدم با بروز مقاومت سازمانی در قبال حرکتهای اولیه ی استقرار برنامه ریزی استراتژیک در موسسه، شکل گرفت.
اولین راه حل برای غلبه بر این مقاومت، تامین حمایت جدی از سوی مدیران درجه اول موسسه، شناخته شد و معلوم شد که این راه حل لازم، ولی فرسنگها دور از کفایت است. روش جامعی که در منصه ظهور قرار دارد (دهه هشتاد )«مدیریت تغییرات گسسته »است که عوامل روانشناختی، جامعه شناسی، سیاسی و نظام یافته (سیتماتیک ) سازمان های پیچیده را مد نظر دارد.
تا سالهای هفتاد، نظامهای متوالی مدیریتی که در درون سازمانها ابداع می شد پاسخی برای چالشهای جدی وناشناخته محیط بود. مشاوران و دانشگاهیان در این ابداعات، سهم اندکی داشتند. زیرا درآن زمان بینشهای نظری مناسبی، وجود نداشت.
از دهه ی هفتاد، پیشرفتهای دوران پس از برنامه ریزی استراتژیک، تحت تاثیر شناخت پدیده های استراتژیکی بود که چندلر وپژوهشگران دیگر ارائه دادند. مانند: فنون حل مساله که ازسوی موسسات پیشرو مشاوره مدیریت ارائه شد.
این دگرگونی منجر به مفهوم مدیریت استراتژیک شد ودستاورد مستقیم «هربرت سایمون» و پژوهشگران دیگر در رفتار سازمانی بود. موسسه «جنرال الکتریک» در زمینه مدیریت استراتژیک، پیشرو بود.
اولین کنفرانس بین المللی درباره مدیریت استراتژیک در سال 1973 باکمک «آی بی ام» و «جنرال الکتریک» تشکیل شد و اولین کتاب درباره مدیریت استراتژیک (انسف ، دوکلرک وهایز 1976) حاصل این کنفرانس بود.
منابع
انسف، اچ ایگور، مک دانل، ادوارد جی، استقرار مدیریت استراتژیک، ترجمه ی دکتر عبدالله زندیه.
جهانشاهی، امیر رضا، مدیریت استراتژیک
مديريت راهبردي (استراتژيک) در انديشه نظريه‌پردازان

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995