Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


یادگیری در عصر دیجیتال

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[19 Oct 2010]   [ ]

زمانی که مردم به آموزش و یادگیری فکر می کنند، اغلب به اطلاعات می اندیشند. آنها می پرسند چه اطلاعاتی از بیشترین اهمیت برخوردارند؟ بهترین راههای انتقال آن اطلاعات کدامند؟ بهترین روشهای ارائه و نمایش اطلاعات به گونه ای که هم قابل فهم و هم قابل یادگیری باشد، کدام است؟


عجیب نیست که مردم ارتباط طبیعی بین کامپیوتر و آموزش می بینند، کامپیوتر مردم را قادر به انتقال، دسترسی، ارائه و ایجاد و اصلاح اطلاعات به بسیاری صور جدید می سازند. از آنجا که آموزش با اطلاعات سر و کار دارد و کامپیوتر نیز با اطلاعات مرتبط است، به نظر می رسد این دو ترکیب موفقی داشته باشند. اگر بخواهیم از حداکثر امتیازات تکنولوژیهای محاسباتی جدید بهره بگیریم و به انسانها کمک کنیم تا متفکران و یادگیرندگان بهتری باشند، باید با دیدگاه مبتنی بر اطلاعات، از محاسبه و یادگیری عبور کنیم.

طی نیم قرن اخیر، روانشناسان و محققان آموزشی، با توجه به آموزه های ژان پیاژه، به این درک رسیده اند که یادگیری موضوعی ساده شامل انتقال اطلاعات نیست. معلمین نمی توانند به سادگی اطلاعات را در مغز یاد گیرندگان خالی کنند، زیرا یادگیری فرآیندی خلاق است که در آن افراد یافته های تازه از دنیای اطراف خود، به همراه کشف فعال، تجربه، بحث و عکس العمل را بنا می سازند. به عبارتی کوتاه تر: «مردم عقیده ها را نمی گیرند، بلکه آنها را می سازند.»

همچنین در مورد کامپیوتر نیز برخلاف عبارت بسیار رایج «فناوری اطلاعات» یا IT چیزی بیش از ماشینهای ساده اطلاعاتی هستند.

به طور قطع کامپیوتر برای انتقال و دسترسی اطلاعات بی نظیر است، اما به صورتی فراتر، رسانه ای جدید محسوب می شود که از طریق آن افراد می توانند به خلاقیت و بیان بپردازند. اگر کامپیوتر را تنها برای توزیع ساده اطلاعات به دانش آموزان به کار گیریم، پتانسیل تحول برانگیز فناوری جدید برای انتقال یادگیری و آموزش را از دست می دهیم.

این سه موضوع را درنظر بگیرید: کامپیوتر، تلویزیون، نقاشی کدام یک با دیگران یکسان نیست؟ برای بیشتر افراد جواب صحیح است: نقاشی، روی هم رفته تلویزیون و کامپیوتر هر دو در قرن ?? اختراع شده اند و هر دو دارای فناوریهای الکترونیکی هستند و هر دو می توانند اطلاعات را به تعداد زیادی از افراد برسانند، درحالی که هیچ یک از موارد فوق درباره نقاشی صدق نمی کند.اما از آنجا که ما به کامپیوتر به دیده قلم نقاشی نگاه می کنیم تا تلویزیون، کامپیوتر دیگر تا حد نهایت ظرفیت به کار گرفته نخواهد شد. مانند قلم نقاشی (و برخلاف تلویزیون) کامپیوتر می تواند برای طراحی و خلق موارد مختلف به کار گرفته شود. به علاوه با دسترسی به صفحات وب، کاربران می توانند صفحات وب خود را ایجاد کنند و با دریافت فایلهای MP۳ می توانند موسیقی مورد علاقه خود را بسازند و با بازیهای گرافیکی در شهرهای شبیه سازی شده، می توانند دنیای خود را در کامپیوتر شبیه سازی کنند.

این نوع فعالیتهای طراحی است که فرصتهای آموزشی زیادی را توسط کامپیوتر فراهم می سازد. تحقیقات نشان داده است بسیاری از بهترین فراگرفته های ما وقتی شکل می گیرد که درگیر طراحی و خلق اشیای مختلف به ویژه آنها بوده ایم که برای خود یا افراد اطرافمان با ارزش بوده است. زمانی که کودکان با قلم نقاشی، تصاویر خلق می کنند، درباره ترکیب رنگ یاد می گیرند و زمانی که با اسباب بازی های خود به ساختمان سازی می پردازند درباره سازه و پایداری مطالبی فرا می گیرند.

مانند قلم نقاشی، کامپیوتر می تواند به عنوان شی ءای برای ایجاد وسایل دیگر نه تنها به وسیله کودکان بلکه توسط هر شخصی به کار گرفته شود. در واقع کامپیوتر قوی ترین ابزار سازنده ای است که تاکنون خلق شده است زیرا افراد را قادر می سازد به خلق موسیقی، تصاویر تا شبیه سازی های علمی برای روبات ها بپردازند. کامپیوترها می توانند به صورت ابزار سازنده ای فراگیر دیده شوند که آنچه را افراد می توانند خلق کنند و آنچه را در یک فرایند می توانند یادگیرند به شدت گسترش می دهند.

● مهارت دیجیتال

متأسفانه، افراد کامپیوتر را به صورت صحیح به کار نمی گیرند.اغلب به این فکر می کنند که چگونه می توانند اطلاعات را روی وب بیابند. چگونه از یک پردازشگر کلمه استفاده کنند. چگونه e-mailبفرستند. اما آنها با فناوری سازگار نمی شوند.

معنی مهارت دیجیتال چیست؟ مثال آموزش زبان خارجه را تصور کنید، اگر کسی عبارات کمی را یاد بگیرد به گونه ای که بتواند لیست غذاها را در رستوران بخواند و آدرس را در خیابان بپرسد، شما او را به زبان خارجی مسلط فرض می کنید؟ مسلماً نه. این نوع دانش عبارتی کتابی از زبان، معادل با نحوه به کارگیری کامپیوترها توسط افراد است. آیا چنین دانشی سودمند است؟ بله اما نه به تبحر.

برای اینکه به یک زبان خارجی کاملاً مسلط باشید، باید قادر باشید یک نظر پیچیده را عنوان کرده یا یک داستان سرگرم کننده بگویید. به عبارت دیگر باید قادر باشید با زبان به ساختن موضوعات بپردازید. به طور مشابه، تبحر دیجیتالی نه تنها دانستن چگونگی به کارگیری ابزارهای فناورانه است بلکه شامل دانستن اینکه چگونه مواد لازم را با آن ابزار بسازید نیز می شود.

مهارت در بیان نه تنها ارزش عملی در زندگی روزمره دارد بلکه اثری مثبت در یادگیری می گذارد، زمانی که یاد می گیرید بخوانید و بنویسید، در موقعیت بهتری برای یادگیری قرار دارید. در مورد مهارت دیجیتال نیز همینطور است در سال های پیش رو مهارت دیجیتال پیش نیازی برای به دست آوردن شغل، مشارکت معنی دار در اجتماع و یادگیری در طول عمر خواهد بود.

امروزه، بحث درباره «شکاف دیجیتالی» نوعاً بر اختلاف دسترسی به کامپیوتر متمرکز است. این موضوع، همزمان با کاهش قیمت کامپیوتر که مردم در هر نقطه دسترسی بهتری به فناوری های دیجیتال خواهند داشت تغییر خواهد کرد. اما این احتمال وجود دارد که تنها عده معدودی قادر به استفاده از فناوری به صورت روان خواهند بود به کلام کوتاه «فاصله دسترسی» از بین می رود، اما یک «فاصله مهارت» خطرناک همچنان بر جا می ماند.

● کلوپ های کامپیوتری

کلوپ های کامپیوتری از بیشتر مراکز دورکاری و مراکز فناوری متفاوتند.زیرا این دو در یکی از دو قسمت زیر فعالیت می کنند: بعضی عموماً دسترسی فراهم می کنند و مردم در آنجا هر کار که بخواهند می کنند، بازی می کنند، در وب جست وجو می کنند، از تالار گفت وگوی بر خط استفاده می کنند، مراکز دیگر دوره های ساخت یافته آموزشی مهارت های کامپیوتری و کاربردهای اساسی آن را ارائه می کنند. اما کلوپ های کامپیوتری راه سومی را با اهداف و روش های متفاوت پیش روی می گذارند. هدف تنها به سادگی آموزش مهارت های اولیه نیست بلکه کمک به جوانان برای یادگرفتن ابرازوجود و به دست آوردن اعتماد به نفس به عنوان یک فراگیر است. اگر علاقه مند به بازی های تصویری باشند، برای بازی کردن به کلوپ نمی آیند بلکه برای خلق بازی مورد نظر خود به کلوپ مراجعه می کنند. آنها فیلم از اینترنت ذخیره نمی کنند بلکه خود فیلم می سازند. در فرایند، جوانان توانایی های یک طراح خوب را فرا می گیرند: چگونه یک پروژه را درک کنند، چگونه از امکانات موجود استفاده کنند، چگونه مسائل را مرتفع سازند، چگونه با دیگران مشارکت کنند و چگونه به یک پروژه از منظر دیگران نگاه کنند. به طور خلاصه آنها یاد می گیرند چگونه یک پروژه پیچیده را از آغاز تا پایان مدیریت کنند.

روش کلوپ های کامپیوتری تعادلی بین ساختار و آزادی در فرایند یادگیری ایجاد می کنند. جوانانی که در پروژه های مورد علاقه خود در کلوپ ها فعالیت می کنند پشتیبانی گسترده ای از طرف دیگر اعضا دریافت می دارند و به طور قطع روش زندگی آنها با توجه به تجارب کسب شده در این کلوپ ها متحول می گردد. به طور خلاصه آنها در کلوپ های کامپیوتر آزادند، آنچه می خواهند انجام دهند و آنچه می خواهند یاد بگیرند، در حالی که اگر دوره های آموزشی را در مدارس ببینند تنها دوره هایی خشک محسوب می شود ولی در کلوپ خلاقیت بروز می کند. به عنوان مثال، اولین کلوپ کامپیوتری در ???? در بوستون ایجاد شد که به جوانان بین ?? تا ??سال خدمات ارائه می کرد. در ادامه موفقیت آمیز فعالیت کلوپ رایانه ، تعداد بسیاری مرکز کامپیوتری سال گذشته ایجاد شده اند. در سال ،???? اینتل خبرداد که از ایجاد ???مرکز کامپیوتری دیگر در سراسر دنیا طی ?سال حمایت خواهدکرد. اکنون کلوپهایی در هند، ایرلند، کلمبیا، آلمان، فیلیپین و ایالات متحده وجود دارند که کلوپهایی نیز در چین، کاستاریکا، مکزیکو، آفریقای جنوبی و تایوان برنامه ریزی شده اند.

● ایجاد تحول آموزشی

ملتها به طور فزاینده ای به این می اندیشند که بهبود آموزشی بهترین راه برای افزایش سلامتی، تقویت بهداشت و حفاظت صلح است. اما تردیدهایی درباره نحوه دستیابی به جمعیت آموزش دیده یا حتی مفهوم جمعیت آموزش دیده وجود دارد.

آیا پیشرفت به سمت جمعیت آموزش دیده می تواند با شمارش تعداد نفرات مشغول در مدارس؟ با شمارش تعداد سالهایی که در مدارس می گذرانند؟ یا با بررسی نمرات آنها در آزمونهای استاندارد ارزیابی شود؟

به نظر می رسد، هر کشوری در جهان، برنامه ای برای تحول آموزش خود دارد. اما در بیشتر موارد فعالیتهای شدید و افزایشی هستند و به هسته مشکل نفوذ نمی کنند. این فعالیتها اغلب انواع جدیدی از آزمونها را اعمال می کنند اما دوره آموزشی موجود و راهبردی آموزشی موجود را بدون تغییر رها می کنند یا تغییرات بسیار کمی در آنها می دهند.

● به سمت جامعه خلاق

در دههبحث های بیشتری درباره انتقال از «جامعه صنعتی» به «جامعه اطلاعاتی» وجود داشت. دیگر منابع طبیعی و تولیدات نیروهای محرک در اقتصاد و جوامع، نخواهند بود. اطلاعات، پادشاه جدید است.

در دهه مردم در باره «جامعه مبتنی بر دانش» صحبت کردند. و شروع به این تصور کردند که اطلاعات به تنهایی نمی تواند تغییرات مهمی ایجاد کند. بلکه کلید اصلی در این است که چگونه مردم اطلاعات را به دانش تبدیل کرده و آن را مدیریت می کنند.

انتقال از تمرکز بر اطلاعات «به دانش» در اصل نوع توانمند سازی محسوب می شود. اما مفهوم تازه تر عبارتست از «جامعه خلاق» و به نظر می رسد که موفقیت در آینده بر پایه میزان آنچه می دانیم نخواهد بود بلکه بر توانایی ما درباره تفکر و اقدام خلاقانه استوار خواهد بود.

گسترش فناوری های دیجیتال نیاز تفکر خلاق در تمامی زمینه های زندگی را ایجاب کرده و همچنین ابزاری را که می تواند به ما کمک کند تا خود را تقویت کرده و دوباره بیافرینیم در اختیار مان گذاشته است.

در سراسر دنیا فناوریهای ارتباطاتی و محاسباتی فضایی برای کارآفرینی های جدید، خلق محصولات نو آورانه و خدمات و اثربخشی مضاعف ایجاد کرده است. و اهمیت شهروند آموزش دیده و خلاق از همیشه بیشتراست.

کودکان نقش مرکزی در این انتقال به جامعه خلاق ایفا می کنند. کودکی خلاق ترین دوره زندگی ماست. باید مطمئن شویم که خلاقیت کودکان بارور گشته و تقویت می گردد همچنین باید به کودکان کمک کنیم تا یاد بگیرند که توانایی های خلاق خود را گسترش داده واصلاح کنند. بنابراین خلاقیت دوره کودکی در تمامی طول عمر حضور داشته و رشد خواهد کرد.

برای دستیابی به این اهداف لازم است روشهای تازه برای آموزش و یادگیری و فناوریهای جدید برای پشتیبانی این نوع روشهای جدید به وجود آید.

هدف نهایی، جامعه ای با افراد خلاق است که به طور مداوم امکانات جدید برای خود و جامعه شان ایجاد می کنند.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۹ آوریل ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995