Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


راست‌های افراطی تهدیدی برای اروپا

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[07 Aug 2011]   [ ]

 




حبیب حسینی فرد


کارشناس مسائل بین الملل






آندرس برینگ برویک، متهم پرونده تیراندازی در اردوگاه جوانان حزب کارگر و بمب گذاری در اسلو هم در مانیفست خود و هم در تروری که انجام داد "سیاستی" را به اجرا گذاشت که مبانی توجیهی و تئوریک آن در شکلی خفیف‌تر راهنمای عمل احزاب راستگرای پوپولیستی و افراطی بوده است.


از همان روزی که وکیل برینگ برویک او را فردی دیوانه خواند، این بحث بالا گرفت که آیا شخصی که در دو اقدام تروریستی کم‌سابقه ۷۰ نفر را در نروژ به کام مرگ فرستاد واقعاً دیوانه است یا باید او را یک تروریست به حساب آورد. به عبارت دیگر، قصاوت و بیرحمی برویک را باید به حساب دیوانگی و جنون او نوشت، یا پیامد رادیکالیزه‌شدن درک و دریافت‌های سیاسی‌اش؟


این که برخی از تحلیل‌گران برویک را "بن‌لادن غرب" نام نهاده‌اند می‌تواند محل بحث و مناقشه باشد؛ ولی دستکم اظهارات و نوشته‌های برویک حاکی از آن است که خود او، اقدامش را سیاسی و فرهنگی می‌داند و همچون بن‌لادن می‌خواسته که فرهنگ و جهان ایده‌آلش از "لوث" وجود "غیرخودی‌ها" پاک شود.


آندرس برینگ بریویک

برخی از تحلیل‌گران برویک را "بن‌لادن غرب" نام نهاده‌اند


برویک مانیفست خود را " ۲۰۸۳، بیانیه استقلال اروپا" نامگذاری کرده که تداعی‌گر سال ۱۶۸۳ و شکست نیروهای اسلامی عثمانی از قوای اتریش است. بنا به این مانیفست باید تا یازده سپتامبر ۲۰۸۳ اروپا از " شر مسلمان‌ها" رهایی یابد و بر "جوامع چند فرهنگی" در این قاره که "مارکسیست‌ها راهگشای آن بوده‌اند" نقطه پایان گذاشته شود.


"انسان جزیره نیست"


یوستین گاردر، نویسنده نروژی که کتاب "دنیای سوفی" او در ایران و جهان مشهور است، برای توضیح تاثیرپذیری برویک از محیط و مباحث اطرافش به عبارتی از جان دون، نویسنده و شاعر انگلیسی استناد می‌کند که "ُهیچ انسانی جزیره نیست". سایه تاثیر و تاثرات سیاسی که برویک از جهان مجازی و مناسبات عادی اش گرفته بر اقدام او کاملاً آشکار است.


برویک در "مانیفست" خود و همچنین در مطالب دیگری که بر روی وبلاگ‌ها و سایت‌های اسلام‌ستیز انتشار داده جا به جا از مباحثی نقل‌قول می‌آورد که در در دهه گذشته در میان شخصیت‌ها، قلم‌ به دستان واحزاب پوپولیستی راستگرا و افراطی اروپا رایج بوده است. هسته اصلی این مباحث را "خطر" اسلام، جامعه چندفرهنگی و اتحادیه اروپا برای فرهنگ و تمدن غرب تشکیل می‌دهد.


البته نمی‌توان نتیجه گرفت که سایت‌ها، افراد و احزاب یادشده نقشی بلاواسطه در جنایت اسلو داشته‌اند، اما دیدگاه‌ها و تئوری آنها دستکم ظرفیت آن را داشته که فضا را به سود رادیکالیزه‌شدن آرا و افکار تغییر دهد و کسی همچون برویک با استناد به آنها پشتوانه‌ای تئوریک برای جنایت خود بسازد.



حمله مرگبار به جزیره اوتایا ۶۹ کشته بر جای گذاشت


راست‌گرایی افراطی و پوپولیستی که مرز سیالی آنها را از هم جدا می‌کند و در دوره‌ای لفظ نئونازی نیز بر آنها قابل اطلاق بود، در اروپا سابقه‌ای چهل ساله دارند. اما از آغاز سده جاری، در پی تاثیر شدیدتر روندهای جهانی‌شدن و مهاجرت‌ها بر جنبه‌های مختلف حیات اجتماعی در غرب، نابسامانی‌های اقتصادی و سیاسی در کشورهای اروپای شرقی و مسائل قومی و ملی در برخی از کشورهای اروپای غربی این جریان‌ها بسترهای مساعدتری‌ برای رشد و گسترش یافته‌اند.


به ویژه پس از حوادث تروریستی یازده سپتامبر و "اعلان جنگ" جریان‌های تروریستی اسلام‌گرایی همچون القاعده به تمدن و جوامع غربی و نیز امتناع گروه‌هایی از مهاجران مسلمان از قبول برخی ملزومات ادغام در این جوامع، راست‌گرایی افراطی و پوپولیستی به ‌ اسلام‌ستیزی آشکاری نیز "تجهیز" شده و روز به روز قدرت بیشتری گرفته است.


از نئونازیسم تا راست‌ افراطی


در واقع، در دهه اخیر نئونازیسم و نژادپرستی در اشکال قبلی خود از اهمیت و نفوذ خود را از دست داده اند و جای خود را به گروه‌های راست‌گرای تندرویی داده‌اند که که عمدتاً در سیمای اسلام، دشمنی جدید را می‌یابند و بر خلاف نئونازی‌ها، یهودی‌ستیزی و دشمنی با اسرائیل هم کمتر در دیدگاه‌ها و شعارهای آنها حضور دارد.


همزمان انگاره مربوط به برتری نژادی جای خود را به برتری فرهنگ غرب داده که "در معرض تهدید ارزش‌ها و هنجارهای مهاجران برخاسته از کشورهای اسلامی قرار گرفته است".


"فرادستی فرهنگی غیرخودی‌ها"، "اسلامیزه‌شدن خزنده کشورهای اروپایی" و "خطر چندفرهنگی‌شدن جوامع اروپا" شعارها و عبارت‌های مشترکی است که راست‌گرایان پوپولیست در این سال‌ها با بسط و اشاعه آنها به شکار رای رفته‌اند و ناموفق هم نبوده‌اند.


خرت ویلدرز

در هلند هم‌اینک حزب آزادی به رهبری خرت ویلدرز سومین فراکسیون بزرگ مجلس را تشکیل داده است


در هلند هم‌اینک حزب آزادی به رهبری خرت ویلدرز سومین فراکسیون بزرگ مجلس را تشکیل داده است. دولت اقلیت هلند با حمایت این فراکسیون امکان ادامه کار را دارد و ناچار است در زمینه‌ سیاست‌های فرهنگی و مهاجرتی به خواست‌های آن توجه ویژه‌ای داشته باشد. ویلدرز خواهان ممنوعیت قرآن در هلند است.


در اتریش حزب آزادی این کشور توانست در انتخابات سال ۲۰۰۸ در اتحاد با شاخه انشعابی خود مجموعاً ۳۰ درصد آرا را به خود اختصاص دهد.


در سوئیس "حزب مردم" از سال‌ها پیش بزرگترین فراکسیون مجلس را در اختیار دارد. این حزب با استفاده از قوانین سوئیس که همه‌پرسی را آسان کرده گاه و بی‌گاه دولت را مجبور به انجام همه‌پرسی‌هایی می‌کند که معمولاً مضمون آنها علیه حقوق مهاجران یا در حمایت از ممنوعیت ساخت مسجد در این کشور است.


در ایتالیا "لیگ شمال" به رهبری اومبورتو بوسی از سال ۲۰۰۸ با ۴ وزیر در دولت سیلویو برلوسکونی شریک است.






"در دهه اخیر نئونازیسم و نژادپرستی در اشکال قبلی خود از اهمیت و نفوذ افتاده‌اند و جای خود را به گروه‌های راست‌گرای تندرویی داده‌اند که که عمدتاً در سیمای اسلام، دشمنی جدید را می‌یابند "



در فرانسه "جبهه ملی" ژان ماری لوپن در انتخابات محلی اوایل سال گذشته به ۹ درصد آرا دست یافت و با قرار گرفتن دختر لوپن در راس حزب انتظار می‌رود که در انتخابات ریاست جمهوری نیز حضوری محسوس داشته باشد.


در بلِژیک، لهستان، چک و مجارستان نیز راست‌گرایان پوپولیست و افراطی موفقیت‌های قابل اعتنایی به دست آورده‌اند.


رویکردها در سطح عمودی و افقی


در مجموع، گرچه قدرت‌گیری راست پوپولیست و افراطی در هر کشور دلایل خاص خود را دارد، اما به لحاظ دیدگاه سیاسی و تبلیغاتی و شیوه فعالیت‌ همه آنها تقریبا وجوه مشترکی دارند: "هویت فرهنگی و ملی و حفظ خلوص آنها" از عمده ترین این وجوه اشتراک است که معمولاً مردم و ملت را مقوله‌ای همگون و یک دست تصور می‌کند و آن را به لحاظ برخی خصوصیات مثبت، برتر از سایر ملت‌ها می‌نشاند.



بنا به مانیفست برویک، اروپا باید تا یازده سپتامبر ۲۰۸۳ از " شر مسلمان‌ها" رهایی یابد


همزمان ادعا می‌شود که احزاب و شخصیت‌های سیاسی دست‌اندرکار و رسانه‌های رسمی با فساد و ناکارایی و با سیاست‌های مهاجرتی خود و نیز با سپردن برخی اختیارهای ملی به نهادهای فراملی مانند اتحادیه اروپا، شان و حق این "ملت بزرگ" را ضایع می‌کنند.


"ما پایینی‌ها و آنها آن بالا" هم، عبارتی است که راستگرایان پوپولیست به کار می‌گیرند که هم صف خود را از طبقه سیاسی حاکم جدا کنند و هم خود را یار و یاور واقعی "پایینی‌ها" معرفی کنند. نخبه‌ستیزی، تخصص‌ستیزی، راه‌حل‌های رادیکال به جای سازش و توافق، اظهارات تند و تیز و تحریک‌آمیز و تلاش برای جا‌انداختن کلیشه سیاه و سفید "ما و آنها" در سطح ملی و بین‌المللی از دیگر خصوصیات راست پوپولیستی و افراطی است. شکستن برخی خط قرمزها که رعایت آنها برای انسجام اجتماعی از ضروریات است نیز کم وبیش در کارنامه این گروه‌ها دیده می‌شود.


در سطح افقی نیز کشیدن مرز با "اقلیت‌ها"، "غیرخودی‌ها" و "خارجی‌تبارها"، افرایش بیکاری و جرم و جنایت را به گردن آنها انداختن و قائل‌نشدن حقوق و شان مساوی برای این گروه‌ها از ویژگی مشترک راست پوپولیست و افراطی به شمار می‌رود که اینک در دشمنی با اسلام و مسلمانان مهاجر و در ستیز با احزابی که از مبانی یک جامعه باز و دموکراتیک حمایت می‌کنند، نمود بیشتری یافته است.


رویارویی‌ بحث‌انگیز


درمقابله با رشد نفوذ و پایگاه نیروهای پوپولیست و افراطی، احزاب متعارف به ویِژه محافظه‌کاران و بعضاً حتی چپ‌ها کوشیده‌اند شعارهای آنها را از آن خود کنند، رویکردی که عملاً شاکله‌ حیات سیاسی برخی کشورها را بیش از پیش به راست منتقل کرده است و لزوماً هم موفقیتی برای این احزاب نداشته است.



اظهارات و نوشته‌های برویک حاکی از آن است که خود او، اقدامش را سیاسی و فرهنگی می‌داند


تلاش برای ادغام نیروهای یادشده در ترکیب دولت و سپردن مسئولیت‌ به آنها نیز رویکرد دیگری بوده است که احزاب عمده و متعارف کشورهای غربی به آن دست زده‌اند، با این فکر که قبول مسئولیت‌های سیاسی و اجرایی از احزاب پوپولیست و شعارهای آنها تقدس‌زدایی می‌کند و به مردم نشان می‌دهد که خود آنها نیز در مقام عمل نمی‌توانند فراتر از امکانات و ظرفیت‌ها و ملزومات اقتصادی و اجتماعی عمل کنند.


موفقیت نسبی این رویکرد باعث شده که برخی از احزاب راست پوپولیستی و افراطی از مشارکت مستقیم در دولت سرباز زنند و در صورت لزوم حامی دولت اقلیتی شوند که گروگان‌ شعارها و سیاست‌های آنهاست و ناچار است که پیوسته به مواضع آنها روی خوش نشان دهد. به این ترتیب این احزاب مسئولیت مستقیمی به عهده نمی‌گیرند و در قبال سیاست‌های جاری هم از پاسخگویی به رای‌دهندگان خود معاف‌اند.


البته کنترل و مهار راست‌های پوپولیست وافراطی‌ ای که لزوماً سازمان و تشکل خاصی ندارند و عمدتاً از طریق اینترنت به اشاعه نظرات خود مشغولند کمتر قابل اجرا بوده است. مورد اخیر نروژ نشان داد که تمرکز یک‌ جانبه امنیتی و اطلاعاتی بر خطرات ناشی از اسلام‌گرایی افراطی تا چه حد نظرها و حساسیت‌ها را از خطر ناشی از حضور فعال و شبکه‌ای جریان‌های راست پوپولیست و افراط‌گرا در دنیای مجازی غافل کرده است.


تهدیدهای دموکراسی


تا آنجا که به کشورهای اسکاندیناوی برمی‌گردد احزاب راست پوپولیست در سال‌های اخیر با رشد و نفوذ چشمگیری روبرو بوده‌اند. "دمکرات‌های سوئد" سال ۲۰۱۰ توانستند وارد مجلس شوند. " حزب پیشرفت" نروژ که برویک تا ۵ سال پیش عضو آن بود، از سال ۲۰۰۹ دومین حزب بزرگ پارلمان است. در فنلاند اخیراً ۲۰ درصد رای در انتخابات پارلمانی به حساب "حزب فنلاندی‌های واقعی" ریخته شد و در دانمارک نیز "حزب مردم" از ۱۰ سال پیش با نمایندگان خود در مجلس حامی یک دولت اقلیت دست راستی است و با این حمایت توانسته تا حدود زیادی بر سیاست‌های مهاجرتی دولت تاثیر بگذارد و آن را به سوی سخت‌ترشدن سوق دهد.


گرچه احزاب یادشده از سنت و سابقه متفاوتی برخاسته‌اند، ولی در حال حاضر همه آنها در انتقاد شدید به اسلام و در ترویج این فکر که مهاجران مسلمان فرهنگ و شیوه زندگی کشورهای اسکاندیناوی را در معرض تهدید قرار می‌دهند، اشتراک نظر و عمل دارند.



نخست‌وزیر نروژ گفت که کشورش با دموکراسی بیشتر به مقابله با این جنایات می‌رود


غیر از دانمارک، در سایر کشورهای اسکاندیناوی کمتر با احزاب پوپولیستی چالش فکری و نظری و روشنگرانه صورت گرفته است. یکی از علت‌ها می‌تواند این واقعیت باشد که آزادی بیان در این کشورها از ۲۰۰ سال پیش به ارزشی والا و مقدس بدل شده، به گونه‌ای که ادبیات فاشیستی و نژادپرستانه و راست‌گرایان افراطی نیز در آنجا مشمول سانسور نمی‌شود.


در حالی که کشورهای عمده اروپای غربی و مرکزی در واکنش نسبت به جنایت اسلو و اوتایا بر لزوم کنترل‌های امنیتی و اطلاعاتی بیشتر تاکید کردند، نخست‌وزیر نروژ گفت که کشورش با دموکراسی بیشتر به مقابله با این جنایات می‌رود.


این برخورد متفاوت و احترام‌انگیز اما اگر بسان سال‌های گذشته با فعال‌شدن رسانه‌ها و احزاب و نهادهای مدنی در نقد و بحث‌های سیاسی و روشنگرانه در باره‌ خطراتی که از دل جامعه و بعضاً با استفاده از دموکراسی شکل می‌گیرد تکمیل و بدرقه نشود و هر گونه بنیادگرایی و افراط‌گرایی به چالش کشیده نشود، باز هم دموکراسی موجود را در معرض تهدیدهای بیشتری قرار خواهد داد و برویک‌های دیگری سر بر خواهند آورد.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995