Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


زندگی ما در دستان رسانه‌ها

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[10 Aug 2011]   [ ]


 


دانش ارتباطات - نظریه وابستگی رسانه‌ای در گفت‌وگو با دکتر علیرضا دهقان

اشاره: فریبا نباتی- جامعه برای رفع نیازهای خود مشتاق آموختن و اطلاعات است. این اشتیاق وجود رسانه‌ها را آنقدر ضروری و حیاتی می‌کند که مخاطب نمی‌تواند زندگی بدون رسانه را تصور کند،‌ تا جایی که از نگاه برخی، انسان به عنصری وابسته و منفعل تبدیل شده و رسانه همه زندگی او می‌شود.
البته این را نظریه "وابستگی مخاطبان" می‌گوید نظریه‌ای که مدعی است هرچه مخاطب بیشتر از رسانه بداند بیشتر نیز به آن وابسته می‌شود.
باز هم با دکتر علیرضا دهقان استادیار دانشگاه تهران همراه می‌شویم تا این بارازنظریه وابستگی مخاطبان بدانیم. نظریه‌ای که دکتر دهقان معتقد است اگر آن را، "یکپارچه اثرهای رسانه های جمعی" یا "خلاصه نظریه وابستگی رسانه‌ای" بنامیم درست تراست.


***


گام اول


اگراین نظریه را، نظریه "یکپارچه اثرهای رسانه های جمعی" یا "خلاصه نظریه وابستگی رسانه ای" بنامیم درست تراست.
منظور از وابستگی، هم وابستگی مخاطبان به رسانه‌ها و هم وابستگی سه عامل نظام اجتماعی، نظام رسانه‌ای و مخاطبان به یکدیگراست.


هدف؛ تجمیع نظریه ها


این نظریه را ملوین دفلور و ساندرا بال روکیچ در سال 1976 ارائه کردند. انگیزه تدوین این نظریه چنانکه در کلمه یکپارچه نیز دیده می‌شود کلان نگری و جمع کردن نظریه های مجزا در زمینه ارتباطات بود که تا زمان تدوین این نظریه در حوزه های پژوهشی مختلف انتشار یافته به ویژه نظریه هایی که مربوط به اثرهای رسانه های جمعی است.
به گفته مولفان در زمان تدوین این نظریه،نظریه‌ای کلی در مورد اثرهای رسانه‌ها وجود نداشته است نظریه‌ای که بتواند توضیح مناسبی برای موقعیت های متفاوت فراهم کند.


تحولات سودمند


این نظریه نگاهی کلی به شرایط تحقق اثرهای رسانه‌ها دارد و خود به صورت تجربی قابل آزمون نیست و اگر بخواهیم آن را به صورت تجربی و کنترل شده به کار ببریم باید آن را به اجزای خاصی بشکنیم و هر یک از اجزا را در قالب سایر نظریه های که می‌شناسیم مانند استفاده و خشنودی و یا برجسته سازی آزمون کنیم. بنابراین تحولاتی که این نظریه تابه امروز گذرانده همان تحولاتی است که نظریه های خاص و تشکیل دهنده آن طی کرده اند. اما از آنجا که این نظریه کلان نگر و انعطاف پذیری آن زیاد است خود از این تحولات می‌تواند سود ببرد و آراستگی و دقت و انسجام و سندیت بیشتری پیدا کند. اگر از این زاویه نگاه کنیم استفاده از فضای مجازی در اشکال مختلف جایگزین استفاده از رسانه های قدیمی تر می‌شود ولی این تحول کار چندان زیر و رو کننده‌ای با پایه های نظریه وابستگی رسانه‌ای نمی کند بلکه بستر بهتری برای توسعه نظری آن می‌آورد.


وابستگی مهمترین متغییر


نکته اصلی و مهم در این نظریه رابطه و یا وابستگی مخاطبان ، نظام اجتماعی و نظام رسانه‌ای به همدیگراست. نتیجه این مفروض آن است که اثر رسانه‌ها بر مخاطبان بدون دانستن ماهیت نظام اجتماعی به ویژه از جهت ثبات و بدون دانستن ماهیت نظام رسانه‌ها و این‌که مهمترین کارکردهای آنها چیست و بدون این‌که بدانیم نیازهای مخاطبان چیست قابل توضیح نیست. برایند این نکته اصلی آن است که وابستگی مخاطبان به رسانه‌ها در نظام های اجتماعی متفاوت و دارای نظام رسانه‌ای متفاوت یک متغیر کلیدی برای درک اثرهای رسانه‌های جمعی بر آنهاست. به عبارت دیگر اثر رسانه‌ها بر افراد به میزان وابستگی و نیاز آنها به رسانه های دارای کارکرد های خاص در یک نظام اجتماعی خاص با درجه ثبات معین ارتباط دارد. هنگامی که پیام رسانه‌ها به وابستگی های مخاطب ارتباطی ندارد و هنگامی که واقعیت های اجتماعی افراد قبل و ضمن دریافت پیام کاملا کفایت می‌کند پیام های رسانه‌ها اثر تغییر دهنده ندارد یا اثر اندکی دارد و یا فقط باورها و رفتار‌های از قبل موجود را تقویت می‌کند. اما هنگامی که افراد واقعیت های اجتماعی را در اختیار ندارند که چهارچوب مناسبی برای شناخت، عمل و تخیل برای آنها فراهم کند و هنگامی که مخاطبان از این جنبه‌ها و برای این نیازها به محتوای رسانه‌ها وابسته اند، این محتوا و پیام ها اثرهای تغییردهنده متعددی دارند. در چنین مواردی از رسانه‌ها انتظار می‌رود مخاطب وابسته را از جهت شناختی، احساسی و حتی از جهت رفتاری و عملی تغییر دهند.


همه یک جور وابسته نمی‌شوند


یک استدلال مهم این نظریه آن است که نیاز و وابستگی مخاطبان به رسانه‌ها متفاوت است و این نکته مبتنی بر چند دلیل است. اول این‌که مخاطبان را باید اعضای گروههای اجتماعی در نظرگرفت که این گروهها افراد را از جهت نیاز و اعتماد به رسانه‌ها تحت تاثیر قرار می‌دهند. دوم این‌که در میان رسانه های مختلف و قابل استفاده از جهت کلی، افراد بیشتر به رسانه هایی رجوع می‌کنند که بیشترین نیازها و مهمترین نیازهای آنها را برآورده کنند. سوم این‌که در یک جامعه معین نیز بر اساس میزان ثبات و آرامش اجتماعی و سیاسی در دوره های زمانی مختلف میزان نیاز افراد به اطلاعات رسانه‌ها تفاوت می‌کند. بنابراین دلایل وابستگی افراد به رسانه‌ها یکسان نیست.


نیاز به اطلاعات؛ عامل وابستگی


به طور کلی و صرف نظر از موارد استثنا به نظر می‌رسد گروههای اجتماعی شهری تر، توسعه یافته تر،مدرن تر، سکولارتر و منزوی‌تر وابستگی بیشتری به رسانه‌ها داشته باشند. اما و در عین حال در جوامع توسعه یافته تر که رسانه‌ها جایگزین شیوه های سنتی کسب اطلاعات و سرگرمی و فراغت شده اند نیز وابستگی افراد به محتوای رسانه یکسان نیست و بستگی به نیازهای اطلاعاتی آنها دارد.


وابستگی حتمی است


این‌که ما فکر کنیم وابستگی به رسانه عمل درستی است یا خیر به نظر می‌رسد فکر چندان دقیقی نباشد. قبل از این پرسش باید مشخص کنیم لازم است انسان به صورت اجتماعی زندگی کند یا می‌تواند تنها زندگی کند. اگر قرار است اجتماعی زندگی کنیم و اگر درست است که حداقل بخشی از جنبه‌ها و ابعاد توسعه یافتگی را بپذیریم لاجرم رسانه‌ها نیز در این نگاه و شیوه زندگی جای خواهند گرفت. چرا که کسب اطلاعات و سرگرم شدن و احساس هویت اجتماعی و رفع نیاز از جهت تعلق اجتماعی و یادگیری و آموختن از لوازم زندگی اجتماعی است و در شیوه جدید زندگی یعنی در جهان بینی توسعه یافتگی بخش عمده‌ای از این امر از طریق استفاده از رسانه‌ها حاصل می‌شود. بنابراین حد و میزانی از وابستگی اجتناب ناپذیر است. البته ممکن است استدلال کنیم که وابستگی افراطی و فاقد بصیرت و آگاهی ممکن است آسیب های به دنبال داشته باشد.


انفعال یا استقلال؟


مخاطب در برابر رسانه می‌تواند منفعل باشد یا نباشد. میزان انفعال به شدت نیاز افراد به کارکردهای رسانه‌ها و انحصار کارکردهای رسانه‌ها و عدم امکان برآورده شدن کارکرد های رسانه‌ای از شیوه های غیر رسانه‌ای و نیز شدت عدم ثبات و تغییرات اجتماعی بستگی دارد. به این ترتیب هر چقدر یک یا چند کارکرد رسانه‌ای انحصاری تر یا هر چه تغییر اجتماعی بیشتر باشد احتمال خلا و ابهام اطلاعاتی هم بیشتر و در نتیجه وابستگی و انفعال مخاطب نیز بیشتر خواهد بود.


نظریه‌ای آزمون ناپذیر


انتقادی که خود نویسندگان در هنگام انتشاراین نظریه مطرح کرده اند این است که این نظریه پیچیدگی زیادی دارد و در سطح انتزاعی بالایی تدوین شده است به طوری که آزمون آن با داده های تجربی ودریافت پاسخ ساده، درست یا نادرست را تقریبا غیر ممکن می‌کند. البته پاسخ این نقد از نظر آنها این است که آزمون ناپذیری ویژگی هر نظریه جامع و کلان است و برای آزمون تجربی چنین نظریه‌ای باید آن رابه اجزا شکست و به نظریه های کوچکتر و تشکیل دهنده نظریه کلان متوسل شد.

با این توضیح باید گفت پژوهش‌هایی که کلیت این نظریه را به کار می‌گیرند به احتمال زیاد جنبه توصیفی خواهند داشت و جایی برای نقد از جنبه تبیینی و قدرت پیش بینی کنندگی باقی نخواهند گذاشت.


این با آن فرق دارد!


به نظر می‌رسد دو نظریه وابستگی مخاطبان و نظریه تزریقی در مقابل هم باشند. دیدگاه تزریقی مخاطبان رسانه‌ها را بدون محاسبه نظام اجتماعی و ویژگی های اجتماعی آنها و به صورت یکسان قابل نفوذ و دستکاری رسانه‌ای می‌داند. به عبارت دیگر مخاطب در هر حال و فارغ از شریط اجتماعی که در آن قرار دارد و صرف نظر از نیازهایی که دارد منفعل و نفوذ پذیر تصور می‌شود.اما این تصورات و مفروضات همانطور که گفتیم در نظریه وابستگی رسانه‌ای پذیرفتنی نیست.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۹ آوریل ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995