Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


پزشكي آينده با معاينه بدن رايانه اي - چگونه پزشكي به يك حرفه عصر ديجيتال بدل مي شود

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[27 Nov 2011]   [ ]


مترجم: مهريار ميرنيا
برگرفته از: Care' / Medicine 2.0 Congress


ارزيابي و مرور داده هاي جمع آوري شده از مراكز تحقيقات سلامت كه در ژورنال هاي پزشكي مختلف منتشر شده و همچنين گزارش هاي سالانه پايگاه هاي منطقه اي و كشوري بهداشت جهاني در بخش تامين سلامت و كنترل و پيشگيري از بيماري ها، از اوضاع نامناسب حوزه تندرستي خبر مي دهد؛ آماري كه بر وضعيت اورژانسي و اضطراري در ارتباط با پيشگيري و مديريت بيماري هاي مزمن دلالت مي كند. بررسي وضعيت بهداشت و سلامت در كشورهاي مختلف طي سال هاي اخير نشان داده كه درصد قابل توجهي از مردم دست كم يك عارضه پزشكي مزمن شامل يكي از انواع ديابت ها، فشار خون، سرطان و نارسايي قلبي دارند. در اين ميان درصد افرادي كه از بيش از 3 بيماري مزمن در زمان واحد رنج مي برند، به مراتب چشمگيرتر است. مرض چاقي كه در بروز بسياري از عارضه هاي مزمن ازجمله ديابت ها نقش قابل توجهي دارد طي دهه گذشته حدود 90 درصد افزايش يافته است.

البته حوزه پزشكي و تامين سلامت در كنار آمار مايوس كننده تندرستي در چند سال اخير، شاهد ورود لشكر تازه نفسي از دانش و فناورهايي نوين پزشكي و شيوه هاي مدرن درمان نيز بوده است. مجموعه اي از مهم ترين دستاوردهاي دانش پزشكي نظير نانو داروهاي ضدسرطان، ليزرهاي ويروس كش، ميكروداروهاي ضدانسداد شريان، نانو ايمپلنت هاي مغناطيسي، ربات هاي شناور در جريان خون و ريزناقل هاي دارويي ابداع شده اند كه افق روشني را براي دوران درمان هدفمند نشان مي دهند و راه و رسم پزشكي آينده را تا حدودي ترسيم مي كنند، اما وقتي وضعيت نابسامان و لجام گسيخته بيماري هاي مزمن را در كنار دستاوردهاي فناورانه و جديد پزشكي و درماني مقايسه مي كنيم، خيلي زود متوجه مي شويم كه يك جاي كار لنگ مي زند. در عين حالي كه فناوري عصر ديجيتال و امكانات شبكه مجازي و كاربردهاي متنوع و جذاب فناوري هاي همراه هر روز رابطه پررنگ تري با كسب و كار و زندگي روزانه مردم پيدا مي كند، اما در بخش تامين سلامت شاهد نوعي عقب ماندگي مزمن نسبت به مقوله ديجيتال شدن هستيم، اما اين بدان معني نيست كه دنياي پزشكي آنقدرها هم از فناوري ارتباطي مدرن عقب مانده باشد. اين روزها شاهديم كه مفهوم كنترل پزشكي با اتصال به شبكه يا «رايانه اي كردن بدن» همزمان با سرعت گيري روند توسعه زندگي ديجيتالي بيش از پيش مورد توجه قرار مي گيرد. اين جريان پتانسيل آن را دارد كه مسووليت، ابزار و اطلاعات بيشتري را به بيماران واگذار كند تا آنها خود بهداشت و سلامتشان را به شكلي كارآمدتر كنترل و مديريت نمايند.

با توجه به تغييرات فوق العاده اي كه در بخش تامين سلامت در حال روي دادن است و همچنين رويكردهاي جديد قانونگذاري براي اعمال تغيير در روند گردش اطلاعات الكترونيك در بيمارستان ها، مفهوم رايانه اي كردن بدن به موضوع داغ و تازه اي تبديل شده است. روز به روز بر تعداد موسسات پزشكي مشتاق براي ورود به اين حوزه افزوده مي شود.


در حالي كه اينترنت، انقلابي در انتشار و اشاعه اطلاعات ايجاد كرده است، عصر اطلاعات هنوز خارج از راهروهاي بيمارستان معطل مانده و پرسه مي زند، اما امروزه فناوري اطلاعاتي و ابزار ديجيتالي مهياي باز كردن راهي بزرگ براي آوردن پزشكي به صحنه فرداست. طيف گسترده و متنوعي از دستگاه ها و ادواتي كه در بدن انسان كاشته خواهند شد و اطلاعات خود را تحت شبكه بي سيم منتقل خواهند كرد، پايشگرهاي پوشيدني و يك حسگر قابل گوارش كه تا سال بعد وارد بازار مي شود، نمونه اي از تداركات عصر اطلاعات براي ورود به قلمرو پزشكي آينده است. به علاوه، شركت هايي همچون گوگل و مايكروسافت در حال آزادسازي جريان اطلاعات پزشكي هستند و اين ابتكار عمل نسلي از انسان را رقم خواهد زد كه موضوع تندرستي و تامين سلامتي را به سبك و شيوه اي كاملامتفاوت نگاه مي كنند. در واقع يك تغيير الگو و چرخش در نگرش به حوزه سلامت و تندرستي در شرف وقوع است كه پيامدهاي بسياري براي تامين سلامت خواهد داشت. در اين ميان، نقش پروژه رايانه اي كردن بدن در حكم يك طرح پيشرو است كه در آن پزشكي، مهندسي، ارتباطات و سرگرمي در قالب الگويي نوين با هم تركيب مي شوند. پيوستن گروه هايي همچون مديران شركت هاي عظيم الكترونيكي، برندگان جوايز علمي و سرگرمي، متوليان نهادهاي نظارتي دارو و غذا، شركت هاي عمده توليد لوازم خانگي، سرمايه گذاران بين المللي، اصحاب رسانه، كارشناسان شبكه هاي اجتماعي، طراحان بين المللي، پزشكان، پرديس هاي فناوري و بسياري ديگر به بحث پزشكي شبكه اي از طيف متنوع و پر ابهت اين جريان و آينده روشن سلامت خبر مي دهد.

مشاركت همه جانبه براي حضور در پزشكي فردا

مفهوم رايانه اي كردن بدن را مي توان به مفهوم پوست انداختن دانش پزشكي حاضر و طليعه عصر آينده علم طبابت تلقي نمود. اين طرح، ميدان عملي خواهد بود براي فعاليت كليه رشته ها و كار بين رشته اي ميان پزشكي، داروسازي، مهندسي، هنرهاي نمايشي، حقوق و ارتباطات تا سهمي در آينده پزشكي مجازي داشته باشند. رايانه اي كردن بدن بستري براي توسعه باليني، پيش باليني و همچنين آزمايش فناوري سنسورهاي كاشتني و پوشيدني قابل اتصال به شبكه است.


نكته: پايشگرهاي پوشيدني و يك حسگر قابل گوارش كه تا سال بعد وارد بازار مي شود نمونه اي از تداركات عصر اطلاعات براي ورود به قلمرو پزشكي آينده است


از سوي ديگر اين مفهوم به منزله هدايت جهاني سرمايه، نيروي متخصص و دانش روز براي پديدآوري و توسعه يك مدل نوين و كم هزينه باليني است كه جمعيت هاي بزرگي از بيماران را شامل مي شود و داده هاي فيزيولوژيكي و نشانه هاي بيماري را روي شبكه انتقال مي دهد.


در آينده و به لطف وجود داده هاي توليد شده و جمع آوري شده در سيستم پزشكي تحت شبكه، روال ها و دستورالعمل هاي نويني ظهور خواهند كرد كه مي توانند سرنخ بيماري هاي متداولي نظير بيماري هاي قلبي و سرطان را خيلي زود كشف كرده يا از بروز يك اپيدمي وحشتناك جلوگيري كنند.

تولد پزشكي نوع دوم


امروز مقوله فناوري تلفن هاي همراه امري رايج و همه گير است. از همين رو چگونگي بهره برداري از اين فناوري براي اصلاح روش ها و بهبود سلامت موضوع روز دنياست كه منجر به معرفي مدل پزشكي نوع دوم شده است.


به طور نمونه پروژه اي به نام Medic Mobile از زيرساخت گوشي هاي تلفن همراه و سرويس ارسال پيام نوشتاري استفاده مي كند و به اين ترتيب براي شاغلان بخش تامين سلامت امكان ارائه خدمات مراقبت اورژانسي را به سبكي مناسب و به موقع فراهم مي آورد. اين سرويس پزشكي سيار را مي توان مشابه يك خط تماس مركز فوريت هاي پليس براي مناطق حومه و روستايي تلقي كرد.


يك نمونه مورد بحث ديگر پروژه m-maji است. برنامه اي كه از تلفن هاي همراه براي آموزش و تعليم جوامع روستايي درباره اهميت به آب تميز و بهبود روش هاي دسترسي به آن استفاده مي كند. زيرساخت ديجيتالي ديگري كه در پزشكي نوين به آن توجه مي شود، اينترنت و رسانه هاي اجتماعي است كه به نظر مي رسد در استمرار آموزش اصول پزشكي و بهداشتي بسيار موثر است. در حالي كه اين روزها از تاثير وب سايت هاي اجتماعي به عنوان ابزاري قدرتمند در تغيير و شكل گيري موضوعات مختلف جهاني خبرهاي زيادي مي شنويم، اما گويا هنوز بسياري از پزشكان در مورد ارزش و اهميت اين رسانه بر حوزه حرفه اي كارشان نظر و برداشت مثبتي ندارند. بسياري از پزشكان تصور مي كنند كه رسانه هاي اجتماعي هنوز در نظر عامه مردم به چشم ابزاري شخصي ديده مي شوند و از همين رو براي به كارگيري آن در زندگي حرفه اي شان مردد هستند.


به نظر مي رسد آينده پزشكي و تامين سلامت موضوعي است كه ظاهرا به پيشرفت و توسعه متدهاي نوين درماني خلاصه نمي شود و توجه آن بيشتر به گذار از تعاريف سنتي و موجود پزشك ـ بيمار و بخش تامين سلامت به مرحله مدرني از پزشكي همسو با دانش و فناوري عصر اطلاعات است. پزشكي ديجيتال يا پزشكي نسل دوم در حقيقت جريان و روندي است كه هدف آن آماده سازي حوزه درمان و تامين سلامت براي حضور شايسته در آينده و پاسخگويي به نيازهاي پزشكي نسل فرداست.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۹ آوریل ۲۰۲۴

خبرهای علمی

+ چرا باید تهدید زلزله در تهران را جدی گرفت؟ فرهاد یگانه

+ مدلي براي عناصرتوليد كنندۀ انديشه درمغز Kurzweil

+ ذهن آگاهی چیست؟ فرامرز کوثری

+ یافته هایی عجیب درباره سوخت و ساز بدن مترجم : مهدی پیرگزی

+ هوشمندانه ورزش کنید مترجم: ندا اظهری

+ فناوری چگونه مغز ما را تغییر می دهد؟ مترجم: مهدی پیرگزی

+ علمی به نام «کار تیمی» مترجم: مهدی پیرگزی

+ قرن مهندسی ژنتیک 

+ انواع دنیاهای موازی 

+ ورود به دنیاهای موازی 

+ نگاهی علمی به ذهن انسان حمیدرضا مازندرانی

+ پایانی با شکوه کاسینی و درس هایی برای ساکنان شهری دور پوریا ناظمی

+ چه کسی انرژی را درمان می‌کند؟ هرمز پوررستمی

+ پژوهشگران برای اولین بار مغز انسان را به اینترنت متصل کردند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی ده سال زودتر از بروز نشانه‌ها، آلزایمر را تشخیص می‌دهد حمیدرضا تائبی

+ افزایش توانایی ذهن با نرمش مغزی 

+ تاریکی جهان یا تاریکی خرد پوریا ناظمی

+ رابطه بین هوش افراد و طول عمر آنها چگونه است؟ 

+ میرزاخانی: خوش‌شانس بودم و در زمان درستی به دنیا آمدم حمیدرضا تائبی

+ چرا خوشحالی مانع خلاقیت می‌شود؟ مهسا قنبری

+ سری شبکه عصبی: انواع شبکه عصبی 1 

+ سلول‌های بنیادی به کمک درمان ناباروری می‌آیند 

+ آیا جسدی که به روش سرمازیستی منجمد شده است دوباره به زندگی بازخواهد گشت؟ 

+ آیا انسان به حداکثر طول عمر خود رسیده است؟ 

+ چرا بچه‌ها تلویزیون را بیشتر از کتاب دوست دارند؟ روح‌الله کریمی

+ ملاحظات فنی چالش ساخت کیسه‌ آفرزیس برای جداسازی سلول‌ها 

+ انقلابی که اتفاق نیفتاد! دکتر شیرزاد کلهری

+ حافظه‌های مصنوعی؛ رویـای واقعـی حمیدرضا تائبی

+ چرا افراد باهوش از چند وظیفه‌گی اجتناب می‌کنند؟ مهسا قنبری

+ اظهارنظر جنجالی ایلان ماسک: رابط مغز و کامپیوتر ضامن بقای انسان‌ها حمیدرضا تائبی

+ افسردگی اختلال ذهنی نیست؛ راه‌کار مغز برای حل مشکل است! حمید نیک‌روش

+ کامپیوتر کشف کرد انسان‌ها چگونه چهره‌ها را تشخیص می‌دهند حمیدرضا تائبی

+ محاسبات مقاوتی: برمبنای مغز انسان 

+ نور، این «ذره – موج» پُر از زیبایی و راز همنشین بهار

+ بهره‎برداری از هوش‎اجتماعی نیروی‎کار آینده به کمک فناوری  مترجم: فریبا ولیزاده

+ بازگشت از آن دنیا محمدرضا تجلی

+ شبيه‌سازي مغز در 2015. 

+ کاربرد فناوری اطلاعات در پزشکی 

+ DNA روش آینده ذخیره اطلاعات خواهد بود؟ 

+ چرا علم با بحران مشروعیت و بی‌اعتمادی روبرو است؟ 

+ علم رهایی بخش 

+ مغز و اسرار آن (جهش غول‌آسای بعدی علم – بخش نخست) پوریا ناظمی

+ چرا سفر به مریخ مهم است؟ پوریا ناظمی

+ آشکارشدن امواج جاذبه؛ لحظه‌ای مهّم در تاریخ علم  همنشین بهار

+ ذهن زیبا یا متوهم ؟ فاطمه سیارپور

+ پیش به سوي یک استراتژي دموکراتیکی براي علم ویلیام کري

+ در آینده ای نزدیک دندان ها با شیشه ترمیم می شوند 

+ کبدچرب؛ بیماری آینده 

+ توربینی که پرواز می‌کند و چند برابر توربین‌های زمینی برق تولید می‌کند. 

+ خودرو‌هایی که با هم حرف می‌زنند جواد عسگری

+ شیوه‌های نوین درمان آسیب‌های مغزی 

+ کم‌آبی؛ هشداری برای 14 کشور خاورمیانه فرناز حیدری

+ چرا مخالف شبيه سازي انساني هستم؟ جرمي ريفکين

+ تبدیل بافت سرطانی به بافت سالم در آزمایشگاه bbc

+ دانشمندان در آزمایشگاه یک مغر انسان پرورش دادند 

+ طول عمر انسان محدودیت ندارد 

+ ويتامين‌هاي کاهش و افزايش وزن 

+ ناسا از کشف شبیه‌ترین سیاره به زمین خبر داد 

+ مغزهای متصل شده موش ها، کامپیوتر ارگانیک تولید می کند رضا مولوی

+ چگونه هوش هیجانی (EQ) خود را از 6 راه افزایش دهیم ؟  شیما عنایت فرد

+ ترکیب اپتوژنتیک و MRI برای مطالعه بیماری‌های مغزی 

+ دیدن با زبان امکانپذیر شد 

+ دستم را بفشار تا بگویم چقدر زنده می‌مانی بی بی سی

+ ناسا: رسیدن به سرعتی بیش از سرعت نور هنوز در حد رویا است بی بی سی

+ پیوند قلب مُرده به انسان برای اولین بار در جهان 

+ تاثیر درآمد والدین بر آناتومی مغزی کودکان 

+ چشم مصنوعی مجهز به وای – فای ساخته شد 

+ قدرتمندترین خودروی تمام برقی جهان ساخته شد 

+ کشف ارتباط سریع فکر کردن با عملکرد نوعی ژن 

+ استفاده از سفیده‌ تخم مرغ در فرآیند تولید نانوذرات 

+ نخستین قدم برای دستیابی به شهر هوشمند 

+ ساخت نوعی نانودارو برای درمان عفونت باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک‌ها 

+ «بهبود وضعیت اخلاقی مرهون خرد و دانش است و نه فقط ادیان»  کامبیز توانا

+ تصویربرداری فوق پیشرفته از میکروب‌ها و ذرات نانو با دستاورد ساخت داخل 

+ کشف راز مهمترین ژن استخوان ساز توسط محقق ایرانی دانشگاه آلاباما 

+ کاشت حافظه مصنوعی در مغز برای به یاد آوردن خاطرات 

+ زمین آن‌قدرها هم به ماه وابسته نیست  Space

+ رمزگشایی از اسرارآمیزترین ذرات بنیادی حامد الطافی مهربانی

+ پیش‌بینی زمان مرگ با کاهش قدرت بویایی 

+ برنامه‌های سوئیس برای توسعه دیپلماسی علم (۳) 

+ شروع به کار نیروگاه تولید برق از انرژی امواج دریا 

+ مصرف شکر را به «پنج تا ده درصد» رژیم غذایی روزانه کاهش دهید 

+ آیا نظریه «بیگ‌بنگ» به چالش گرفته شده است؟ بکتاش خمسه پور

+ پروفسور سرکار آرانی : “چرا” شروع یادگیری است 

+ روزنامه نگار ی علم پوریا ناظمی

+ ویژگی های فلسفی هوش مصنوعی چیست؟  

+ پیش بینی فناوری ها و رویدادهای علمی آینده  تحریریه‌ی بیگ بنگ

+ جهانی برخاسته از هیچ! میچیو کاکو

+ یادگیری چگونه رخ می دهد؟ 

+ هوش مصنوعی و آینده ترسناک بشر 

+ ۱۱ دلیلی که شیر دیگر یک غذای جادویی نیست  نسیبه خانلرزاده

+ چگونه به ناممکن ها دست پیدا کنیم؟  

+ اختراعات تصادفی که جهان را تغییر داد جواد ارشادی

+ این درد می تواند از علایم افسردگی باشد 

+ خالکوبی هپاتیت می آورد؟ 

+ چگونه به وسیله اینترنت تحقیق کنیم؟  ربابه نصیرزاده

+ طراحی دیش‌هایی برای تولید برق، آب پاکیزه و تهویه مطبوع از خورشید 

+ ۱۴۸ فناوری و راهکار برای مدیریت بحران کم‌آبی 

+ شیمی درمانی تا ۲۰ سال دیگر منسوخ می‌شود 

+ برقراری اولین ارتباط تله‌پاتی مغز به مغز در جهان 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995