Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


تجربه كارآفريني در كشور هند

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[02 Dec 2011]   [ ]

 



مقدمه:



امروزه مقوله توسعه كارآفريني و كسب و كارهاي كوچك به‌عنوان اهرم توسعه اقتصادي در اكثر كشورهاي جهان مورد توجه قرار گرفته است. به‌ويژه اين مبحث در كشورهاي در حال توسعه و كشورهايي كه از كمبود منابع طبيعي رنج مي‌برند، اهميت ويژه‌اي يافته است. از جمله كشورهاي مطرح در حوزه توسعه كارآفريني كشور هند مي‌باشد كه به‌ حمايت و ترويج همه جانبه اين مقوله در كليه عرصه‌هاي اقتصادي و اجتماعي پرداخته و حتي به انتقال تجارب خود به ساير كشورها و بهره‌گيري از مزاياي ارتباطات بين‌المللي نيز اقدام نموده است.


در اين راستا مؤسسه ملي توسعه كارآفريني و كسب و كارهاي كوچك (NIESBUD) در هند اقدام به برگزاري دوره‌هاي آموزشي كارآفريني و توسعه بنگاههاي اقتصادي در سطح بين المللي نموده است. مخاطبين اين مؤسسه كه يكي از مجريان برنامه‌هاي آموزشي و ترويجي دولت هند مي‌باشد مربيان، تسهيلگران بخش خصوصي و دولتي و همچنين كارآفرينان ميباشند كه در توسعه فرهنگ كارآفريني در جامعه نقش عمده را ايفا مي‌نمايند. برنامه آموزشي «زنان و توسعه بنگاههاي اقتصادي (WED) » يكي از دوره‌هاي بين‌المللي برگزار شده توسط اين مؤسسه مي‌باشد كه به مدت ۸ هفته از تاريخ ۱۳ دسامبر ۲۰۰۴ الي ۵ فوريه ۲۰۰۵ و در دوبخش كارگاههاي آموزشي و بازديدهاي ميداني برگزار گرديد. روش اجرا در اين دوره بر اساس برگزاري كارگاه توأم با تمرين‌هاي عملي به صورت فردي يا گروهي، مطالعات موردي، بحث، بازي، شركت در سمينار و همچنين مشاهده نزديك از طريق تورهاي مطالعاتي و بازديدهاي ميداني بوده‌است.


در مقاله‌اي كه پيش رو داريد، به آموخته‌ها و مشاهدات صورت گرفته طي اين دوره آموزشي در زمينه حمايت همه‌جانبه نهادها و سازمانهاي مرتبط با كسب و كار و كارآفريني و همچنين چالشهاي زنان كارآفرين به‌عنوان تجربه كارآفريني در كشور هند پرداخته شده است.


محيط کارآفريني و کسب و کار در کشور هند


کشور هند بيش از يک ميليارد نفر جمعيت دارد که 1/26 درصد از اين جمعيت زير خط فقر به‌سر مي‌برند. از اين بين حدود ۴۰٪ با درآمد کمتر از يک دلار در روز، گذران زندگي مي‌نمايند. اين آمار بويژه در بين جامعه زنان حائز اهميت است، به ‌طوريکه ۷۰ درصد از زنان، فقير محسوب مي‌گردند که به‌واسطه دلايلي نظير تجرد، طلاق، عدم حمايت خانواده و . . . به اين وضعيت دچار گرديده‌اند [ 1 ] . با توجه به موارد ذکرشده، کارآفرينی و ايجاد کسب‌وکار، به ‌ويژه کارآفرينی زنان به عنوان محرك توسعه اقتصادي، در رأس اولويت‌هاي بخش دولتي و حتي بخش خصوصي قرار گرفته است به‌ طوريکه از آن به‌عنوان يک حرکت ملي ياد مي‌شود. از اوايل دهه ۱۹۹۰ بحث حساس سازي نسبت به مسئله کارآفريني در سطح مدارس آغاز و تداوم يافته است. در ميان جمعيت کارآفرينان در هند، زنان 5/10 درصد را به خود اختصاص مي‌دهند که اين رقم با توجه به اولويت‌هاي سياست‌گذاري و ترويجي رو به رشد مي‌باشد. بر طبق يک بررسي انجام شده، زنان با ايجاد کسب و کارهاي جديد قادرند دارايی شخصي خود را به ميزان 7/19 درصد افزايش بخشند که خود گامي در جهت فقر زدايي و توانمندسازي اقتصادي خانواده مي‌باشد [2] .


الف )سيستم‌هاي حمايتي از توسعه کارآفريني و صنايع کوچک


با توجه به اهميت کارآفريني در رفع معضل عدم اشتغال و همچنين با آگاهي از نقش زنان به‌عنوان نيمي ازجمعيت کشور، کارآفريني به‌طور عام و کارآفريني زنان به‌طور خاص، مورد توجه دولتمردان کشور هند قرار گرفته و به ‌همين دليل سياست‌هاي متعددي جهت حمايت از آن اتخاذ گرديده است. در اين‌راستا بحث توانمندسازي زنان مطرح و در دستور کار نهادها و سازمانهاي متعدد قرار گرفته است.


دسترسي به منابع مالي خرد( Microfinance ) [2] و [ 3 ]


تا قبل از دهه ۱۹۹۰ با ارائه تسهيلات مالي و اعتباري از جانب دولت به افراد کم بضاعت، بسياري از کسب‌وکارهاي کوچک از بين رفته و دريافت تسهيلات رايگان، جاي کار و فعاليت اقتصادي را گرفته بود. پس از آغاز دهه ۱۹۹۰ با تغيير ديدگاه دولت از سوسيال به ليبرال، ايجاد کسب‌وکار و درآمدزايي جايگزين سيستم سابق گرديد. از آنجايي که در کشور هند زنان دارايي چنداني ندارند، امکان استفاده از تسهيلات بانکي بدليل عدم امکان ارائه وثيقه براي ايشان به‌سادگي ميسر نمي‌باشد. تا سال ۱۹۹۲ افتتاح حساب در بانک، توسط گروههاي غيررسمي غير قانوني تلقي مي‌گرديد. از آغاز دهه ۱۹۹۰ بحث تشکيل گروههاي خوديار (با استفاده از مدل گرامين در کشور بنگلادش) که مخاطب عمده آن زنان مي‌باشند مطرح و مؤسسات مالي دولتي و همچنين سازمانها و مؤسسات غير دولتي به تشکيل اين گروهها اقدام نمودند. براي اين منظور، سازمانهاي غيردولتي (NGO ) با حمايت دولت در روستاها و مناطق محروم، به آموزش روستاييان مشغول گرديدند. گروههاي خوديار، متشکل از ۱۰ الي ۱۵ (حدکثر ۲۰ ) نفر از زنان مي‌باشند که به‌ طور منظم جلساتي را با يکديگر برگزار مي‌کنند و هدف آنان تأمين منابع مالي خرد (micro finance) جهت رفع نيازهاي معيشتي و همچنين ايجاد کسب‌وکارهاي کوچک است. در اين مدل، روستاييان پس از آموزش، به‌مدت ۶ الي ۱۲ ماه به پس‌انداز مشغول مي‌گردند. سپس افراد گروه، دارايي خود را در يک صندوق مشترک قرار داده، به‌طور منظم يکديگر را ملاقات مي‌کنند. در اين جلسات، بنا به اولويت نيازها، گروه اقدام به پرداخت وام به افراد مي‌نمايد. کليه افرادي که وام دريافت نموده‌اند موظفند که هر ماه درصدي از آن را به صندوق بازگردانند و کليه افراد گروه بر نحوه انجام کار نظارت دارند. از سال ۱۹۹۲، با شکل‌گيري منظم اين گروههاي غيررسمي ،بانک‌ها و مؤسسات اعتباري به تخصيص اعتبارات و وام با بهره بسيار اندک به اين گروهها اقدام نمودند. در اين بين بانک ملي کشاورزي و توسعه روستايي (NABARD) که يکي از مؤسسات اعتباري سياستگذار در هند مي‌باشد، در اين امر پيشقدم گرديده به اعطاي اعتبارات به ۵۰۰ گروه خوديار که موفق عمل نموده بودند اقدام نمود.


در کشور هند گروههاي خوديار به سه صورت تشکيل مي‌گردند:


۱- گروههاي خوديار توسط بانکها ايجاد و تأمين مالي مي‌گردند.


۲- گروههاي خوديار توسط سازمانهاي غيردولتي و يا مؤسسات دولتي تشکيل و توسط بانکها تأمين اعتبار مي‌شوند.


۳- تأمين مالي گروههاي خوديار از طريق بانکها صورت مي‌پذيرد لکن سازمانهاي غيردولتي بعنوان واسطه مالي بين اين گروهها و بانک قرار مي‌گيرند.


۸۰ درصد از گروههاي خوديار تشکيل شده تحت مدل ۲ و ۳ قرار مي‌گيرند و سازمانهاي غيردولتي نقشي حياتي را در شکل‌گيري و توسعه اين گروهها ايفا مي‌کنند. گروههاي خوديار تشکيل شده نيز با يکديگر ارتباط برقرار نموده اتحاديه گروههاي خوديار را تشکيل مي‌دهند که دسترسي آنان را به منابع مالي گسترده‌تر فراهم مي‌سازد (از جمله اتحاديه DHAN که از ترکيب اين گروهها ايجاد شده است.) اين روند تا به امروز ادامه دارد و يکي از مؤثرترين راهکارها در جهت توسعه دسترسي زنان روستايي به منابع مالي (حدود ۹۰درصد از بهره‌گيران از منابع مالي خرد در جهان زنان مي‌باشند ) مي‌باشند. امروزه بسياري از کشورهاي در حال توسعه همچون کشورهاي آمريکاي لاتين، آفريقا و جنوب شرقي آسيا از اين مدل پيروي مي‌نمايند. در کشور هند مؤسسات ارائه دهنده تسهيلات مالي خرد (MFI) در دو بخش رسمي و غير رسمي فعاليت دارند که بخش رسمي اين مؤسسات و نهادها، شعب روستايي بانکهاي بازرگاني و يا بانک‌هاي روستايي و محلي و همچنين مؤسسات اعتباري بخش تعاوني مي‌باشند.


همسويي دولت و بخش خصوصي در توسعه کسب و کارهاي کوچک [ 4 ]


(تجربه موفق شرکت توليد کننده محصولات بهداشتي Hindustan Lever Limited )


يکي از ايده‌هاي بسيار جالب و خلاق در انگيزش زنان روستايي به سمت ايجاد کسب‌وکارهاي کوچک، سيستم توزيع روستايي است. اين حرکت از سال ۲۰۰۲ با همکاري دولت و بخش خصوصي آغاز شده است و دولت نقش تسهيلگر را ايفا مي‌نمايد. در اين ايده، دولت با بررسي نياز روستاها، به شناسايي شرکتهاي موفق و صاحب نام در بخش خصوصي اقدام مي‌نمايد و سپس از آنها مي‌خواهد که توزيع محصول خود را در روستاها به زنان توزيع‌گر بسپارند. دولت با همکاري نزديک با سازمانهاي غيردولتي نسبت به شناسايي گروههاي خوديار تشکيل‌شده در روستاها اقدام مي‌نمايد و زنان مورد نظر خود را در اين گروهها شناسايي مينمايد. اين زنان به دليل عضويت در گروههاي خوديار به منابع مالي دسترسي دارند و با دريافت وام از گروه، قادرند محصولات شرکت مورد نظر را خريدار نموده به توزيع آن اقدام نمايند و در حقيقت کسب و کار خود را ايجاد کنند. در اين صورت هزينه تبليغات اين محصول به عهده شرکت توليد کننده خواهد بود و اين زنان با ايجاد اين کسب و کار کوچک سودي معادل ۱۰ درصد فروش خود دريافت مي‌نمايند که قادر به تسويه وام اخذ نموده نيز خواهند گرديد. اين زنان به‌صورت بالفعل کارآفرين نمي‌باشند و بنابراين فعالان سازمانهاي غيردولتي به توجيه و آموزش اين زنان ميپردازند. آموزشهاي ارائه شده به اين زنان عمدتاًدر زمينه بازاريابي محصول، عرضه و تقاضا ، فروش و حسابداري مي‌باشد. پس از آموزش هرزن توزيع‌گر علاوه بر روستاي خود مسئوليت روستاهاي مجاور را نيز بر عهده مي‌گيرد و مستقل مي‌گردد. شرکت Hindustan Lever Limited توليد کننده محصولات بهداشتي، يکي از پيشگامان اين طرح مي‌باشد که تا کنون ۱1000 زن توزيع‌گر را به عرصه فعاليت وارد نموده است. اين برنامه از جهات متعدد داراي مزيت مي‌باشد، از جمله کمک به گسترش بهداشت و سلامت عمومي در مناطق محروم، حل معضل بيکاري و کمک به توسعه کسب و کارهاي کوچک، کارآفريني و در نتيجه رشد اقتصادي و همچنين استفاده از ظرفيت‌هاي بخش خصوصي و تقويت آن در همکاريهاي دو جانبه با دولت. شرکت‌هاي ديگري نيز در اين عرصه وارد گرديده‌اند، از جمله شرکت‌هايي وجود دارند که با ارائه مواد خام به اين زنان روستايي، از آنان مي‌خواهند که به توليد محصول تحت امتياز اين شرکت بپردازند و حتي محصولات روستا را به خارج از کشور نيز صادر مي‌نمايند.دولت نيز در کليه مراحل نقش حامي و تسهيلگر را به‌عهده دارد.


توسعه کارآفريني در بخش صنايع دستي [ 4 ] و [5]


سازمان توسعه صنايع دستي در کشور هند، زير نظر وزارتخانه نساجي به فعاليت مي‌پردازد و هدف آن، گسترش و توسعه صنايع دستي مي‌باشد. مخاطبين عمده اين بخش زنان هستند و صنايع دستي پس از کشاورزي دومين صنعت اين کشور مي‌باشد. سازمان توسعه صنايع دستي عمدتاً تمايل به همکاري با سازمانهاي غيردولتي، تعاونيها و سازمانهاي فعال در امر توسعه سازمانهاي غيردولتي دارد. اين بخش نياز به سرمايه‌گذاري اندکي دارد و در مقابل قادر است با توانمدسازي، سرمايه خارجي را به کشور وارد نمايد. از اين رو دولت توانمند سازي و حمايت از سازمانهاي غيردولتي را در جهت توسعه صنايع دستي در برنامه کار خود قرار داده است که در حال حاضر در بحث صنايع دستي تأکيد بر زنان است. توليد کنندگان صنايع دستي که عمدتاً در روستاها ساکن هستند در ۴ سال اوليه فعاليت خود توسط دولت حمايت مالي مي‌شوند. اين حمايت‌ها در زمينه‌هايي همچون آموزش طراحي، بروز رساني تکنولوژي توليد، آموزش بازاريابي و عرضه محصولات، فراهم نمودن مواد اوليه، اجاره مکان فعاليت و . . . مي‌باشد که کليه اين خدمات به‌صورت رايگان ارائه مي‌گردد. آموزش بازاريابي جهت توليد کنندگان صنايع دستي به دو صورت انجام مي‌پذيرد:




  • برنامه‌هاي آموزشي که مستقيماً از طريق دولت ارائه مي‌شود.


  • برنامه‌هايي که مجري آن سازمانهاي غيردولتي و ساير سازمانهاي داوطلب مي‌باشند.

دريافت کنندگان اين تسهيلات قادر به افزايش توليد و بهبود کيفيت محصولات خود گرديده با فرآيند فروش و بازاريابي آشنا مي‌شوند. يکي از عمده ترين مشکلاتي که هنرمندان پس از توليد با آن مواجه مي‌گردند، حمل کالاهاي توليد شده و فروش در سطح شهر مي‌باشد. روستاييان هنرمند در بدو شروع کسب و کار، عموماً بضاعت حمل کالاهاي خود به شهر و بازاريابي را ندارند، از اين رو دولت پروژه نمايشگا‌ههاي دائمي صنايع دستي را در پيش گرفته است.


ايده اوليه اين طرح در شهر دهلي نو با نام Delhi Haat در اواخر سال ۱۹۹۰ ارائه گرديد و توسط مؤسسه توسعه توريسم و حمل و نقل دهلي (DTTDC) با همکاري سازمان توسعه شهري دهلي نو (NDMC) به اجرا در آمد که در حال حاضر نمايشگاههاي مشابهي در سرتاسر کشور برگزار مي گردد. Delhi Haat نمايشگاه دائمي صنايع دستي در دهلي نو واقع است. در اين نمايشگاه تعداد ۶۲ غرفه وجود دارد که به‌صورت گردشي هر دو هفته يکبار به عده جديدي از هنرمندان واگذار مي‌شود. روند کار به اين صورت است که سازمانهاي غيردولتي و يا سازمانهاي داوطلب پس از شناسايي هنرمندان و آموزش آنها جهت بهبود کيفيت محصولات خود، آنها را به سازمان مربوطه معرفي مي‌نمايند. در اين‌صورت سازمان صنايع دستي مسئوليت حمل محصولات از روستا به شهر و اسکان هنرمندان روستايي را به‌طور رايگان برعهده گرفته و به‌طور همزمان از متخصصين در امور طراحي، بسته‌بندي، بازاريابي، صادرات و . . . جهت حضور در اين نمايشگاهها دعوت بعمل مي‌آورد. همچنين زمينه حضور سازمانهايي نظير مؤسسات توريستي، هتلها و غيره را نيز در نمايشگاه جهت مذاکره با هنرمندان فراهم مي‌نمايد. دولت با انجام اين کار در حقيقت چهار هدف عمده را دنبال مي‌کند:


۱- ايجاد رقابت ميان توليدکنندگان صنايع دستي که در اين فرصت با مقايسه محصول و ميزان فروش خود با کالاي ارائه شده از جانب ساير توليدکنندگان قادر به کشف نقاط ضعف خود و بهبود کيفيت محصولاتشان گردند.


۲- مواجهه توليدکنندگان با متخصصين و طراحان مدعو و بهبود کيفيت کالا و نحوه ارائه مناسب توأم با بسته‌بندي صحيح


۳- شرکت توليدکنندگان در کلاسهاي آموزشي دائر به‌مدت ۲ ساعت در طول روز، جهت آموزش و يادگيري مسائل مالي و مديريتي از جمله: تعيين قيمت تمام شده، قيمت‌گذاري کالاي توليد شده، تحليل سود به‌دست آمده، بهبود کيفيت و بسته‌بندی و ساير موضوعات مشابه


۴- مذاکره توليدکنندگان جهت دريافت سفارش از سازمانهاي متقاضي و متعاقباً توسعه کسب و کار ايجاد شده توسط کارآفرين هنرمند



حمايت از توليد و صادرات كالا در جهت توسعه كسب و كارهاي كوچك [ 6 ] و [ 7 ]


يكي از سازمانهاي كليدي فعال در زمينه ارائه خدمات به كسب و كارهاي كوچك، مؤسسه ارائه دهنده خدمات به صنايع كوچك(SISI) مي‌باشد كه خدمات گوناگوني را قبل و بعد از توليد كالا به كارآفرينان ارائه مي‌دهد. مؤسسه SISI كه تحت نظر وزارت صنايع كوچك هند قرار دارد، فعاليتهايي را در زمينه توسعه صنايع كوچك نظير آموزش، مشاوره، ترويج، آزمايش محصول، به روز رساني، اطلاع رساني از طريق ايجاد پايگا‌ه‌هاي اطلاعاتي و به‌ويژه صادارت و بازاريابي در دست انجام دارد.


برنامه‌هاي آموزشي اين مؤسسه در كليه زمينه‌هاي مرتبط با توليد و ارائه خدمات مي‌باشد كه در سه بخش‌ عمومي، مديريتي و فني ارائه مي‌گردد. يكي از برنامه‌هاي آموزشي عمده در اين مؤسسه برنامه آموزش كارآفريني است كه در اين بخش طرح جداگانه‌اي نيز جهت زنان كارآفرين وجود دارد. اين طرح در سه بخش زير ارائه ميگردد :


· انگيزش و ترويج كارآفريني در بين زنان


· آموزش در زمينه ايجاد و توسعه كسب و كار (قبل از فرآيند ايجاد)


· آموزش در جهت توسعه مهارت‌ها شامل مهارتهاي فني، تكنولوژيكي و مديريتي(بعد از فرآيند ايجاد)


كليه خدمات آموزشي جهت متقاضيان رايگان مي‌باشد.


در زمينه توسعه صادرات، اين مؤسسه خدمات منحصر به فردي را ارائه مي‌دهد. اين خدمات عبارتند از:




  • جمع‌آوري و ارائه اطلاعات بازار صادرات


  • ارائه اطلاعات در مورد فرآيند و قوانين و مقررات صادرات


  • آموزش مديريت صادرات


  • آموزش بسته‌بندي صادراتي


  • برگزاري سمينار و كارگاه مرتبط با رويه‌هاي صادرات


  • گردآوري گزارشات و كليه منابع مرتبط با صادرات كالا


  • برگزاري سمينار در مورد تجارت جهاني


  • برگزاري سمينار در مورد مالكيت معنوي ( كپي رايت)

و از همه مهم‌تر. . .


· هماهنگي جهت شركت محصولات برتر در نمايشگاه‌هاي بين‌المللي


مؤسسه SISI ، تحت برنامه‌اي هماهنگ و منظم، زمينه حضور توليدكنندگان محصولات حائز كيفيت را در نمايشگا‌هاي بين‌المللي فراهم مي‌آورد. در اين طرح فرصتي استثنايي در اختيار توليدكنندگاني كه به دلايل محدوديت مالي امكان حضور در نمايشگاههاي بين المللي و صادرات كالاي خود را ندارند فراهم مي‌گردد. توليدكنندگان مي‌توانند در صورت تمايل به حضور در نمايشگاههاي بين المللي درخواست خود را به اين مؤسسه ارائه نمايند. مؤسسه SISI پس از بررسي كالاي مورد نظر و در صورت تأييد كيفيت آن مبني بر وجود پتانسيل فروش اقدام به ارائه آن كالا به نمايشگاه مورد نظر در خارج از كشور مي‌نمايد و كليه هزينه‌هاي مورد نظر را اعم از حمل و نقل كالا و ارجاع آن به دارنده پس از اتمام نمايشگاه، همچنين امور مربوط به اجاره غرفه و ارائه اطلاعات مرتبط محصول را تقبل مي كند. علاوه بر اين، اقدام به برقراري ارتباط با خريداران و متقاضيان نموده اطلاعات اخذ شده را پس از اتمام نمايشگاه به دارنده محصول منتقل مي‌نمايد. در صورت فراهم شدن امكان توسعه اين محصول و توأم با رشد كسب و كار دولت حمايت مالي خود را اندكي كاهش داده و نوبت آينده ۹۵ درصد از هزينه نمايشگاه و صادرات كالا را مي‌پردازد و ۵ درصد ديگر بايد توسط توليدكننده تقبل گردد و بدين نحو استقلال آينده اين كسب و كار نيز تضمين مي‌گردد.


همچنين در كنار توسعه صادرات، آموزش بازاريابي و ارائه اطلاعات بازار نيز به تناسب موضوع ارائه مي‌گردد.


حمايت از فنآوري‌هاي نوين [ 8 ]


يكي از مؤسسات دولتي مؤثر و حامي كارآفريني در كشور هند مؤسسه ملي تحقيق و توسعه (NRDC) مي‌باشد. اين مؤسسه تحت نظر دپارتمان تحقيقات علمي و صنعتي هند فعاليت مي‌نمايد و تكنولوژي‌هاي نوين را از مرحله ظهور تا مرحله ثبت و تبديل به كسب و كارهاي اقتصادي مورد حمايت قرار مي‌دهد. اين مؤسسه بيش از ۱۰۰ تكنولوژي جديد را مورد حمايت خود قرار داده است كه تا كنون ۵۰ درصد از آنها به موفقيت اقتصادي دست يافته است. اين مؤسسه بويژه جهت زنان كارآفرين كه در كشور هند به دلايل فرهنگي دارايي چنداني ندارند مورد استقبال واقع گرديده است. NRDC با ارائه خدماتي نظير به نمايش گذاردن محصولات نوين و خلاق با هزينه بسيار اندك و برقراري ارتباط با سرمايه‌گذاران بر روي طرح‌هاي جديد، چاپ بروشور و تقبل هزينه‌هاي تبليغات، در اختيار قرار دادن امكانات ارتباطي نظير فكس، تلفن، اتاق كنفرانس و . . . ، هماهنگي جهت بازديد سرمايه‌گذاران و نمايندگان كشورهاي خارجي و درنهايت كمك به ثبت ايده و تبديل آن به كسب و كارهاي اقتصادي در جهت توسعه كارآفريني گام برمي‌دارد. از جمله زنان كارآفريني كه با حمايت اين مؤسسه به موفقيت چشمگيري دست يافته است خانم آناند مي‌باشد كه با استفاده از تاير فرسوده اتومبيل اقدام به توليد مبلمان و ساير محصولات خانگي نموده و توانسته است به کمک اين مؤسسه، تكنولوژي خود را به ۱۲۰ كشور جهان صادر نمايد.


حمايت مؤسسات مالي و اعتباري از كارآفريني زنان [ 9 ]


در كشور هند سياست‌هاي متعدد حمايتي از زنان كارآفرين در دستور كار نهادها و مؤسسات اعتباري از جمله بانكها قراردارد. از جمله مؤسسات مالي سياست‌گذار كه به اين مهم اقدام نموده است بانك ملي كشاورزي و توسعه روستايي هند (NABARD) ميباشد. يكي از اهداف عمده اين بانك، توانمندسازي زنان در كليه عرصه‌هاي اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي مي‌باشد كه در اين راستا تأكيد ويژه بر روي كارآفريني زنان، بويژه زنان روستايي است. به‌ همين جهت و به ‌منظور تأمين اعتبار مورد نياز زنان، در اين سازمان واحد مجزايي به توسعه زنان اختصاص داده شده است كه هدف آن عمدتا تهيه بانك اطلاعاتي از زنان كارآفرين و تعريف قوانين و سياستهاي مورد نياز جهت توسعه اعتبار قابل ارائه به زنان كارآفرين مي‌باشد. در جهت نيل به اين اهداف، اين سازمان علاوه بر آموزش كاركنان خود جهت حساس سازي آنان نسبت به مشكلات زنان، فعاليت‌هاي متعددی را جهت توسعه کارآفريني زنان تحت انجام دارد که ذيلاً به برخي از آنها اشاره می‌شود. :


· ظرفيت‌سازي در جهت توسعه مهارت‌های فردي و مديريتي


· افزايش دسترسي زنان به اعتبارات مالي از طريق: تشکيل گروههاي خوديار، اعطاي تسهيلات مالي توسط تشکل‌هاي غير دولتي، اعطاي وام و ساير تسهيلات مالي با بهره‌هاي کم و . . .


· بهبود سيستم ارائه تسهيلات مالي و خدمات به زنان كارآفرين از طريق تشکيل واحدهاي مربوط به زنان در سازمان و جهت‌گيري مثبت کارگزاران بانک نسبت به زنان کارآفرين


· انجام مطالعات و تحقيقات عملي با تأکيد بر جنسيت و در راستای بهبود نحوه ارائه تسهيلات مالي و اعتباري به کارآفرينان


· طراحي کارتهاي اعتباري روستايي جهت کارآفرينان زن در روستاها


لازم به ذکر است که اين بانک يکي از مؤسسات مالي سياستگذار مي‌باشد که در رأس سيستم مالي و اعتباري کشور هند قرار دارند.


ب) زنان کارآفرين، چالشها و فرصتها


در کشور هند ۱۰ درصد از صاحبان کسب و کارهای کوچک زنان هستند که از اين بين ۶۶ درصد شخصاً مالک کسب و کار خود هستند و ۳۴ درصد بقيه به‌صورت مشارکتي با ديگران نسبت به ايجاد کسب‌وکارهاي جديد اقدام کرده‌اند. از نظر نوع فعاليت بيشترين تعداد در صنايع غذايي (۲۶ درصد از کل) است [10] . تنها 5/9درصد آنان در بخش فني و مهندسي به ‌فعاليت‌هاي کارآفرينانه پرداخته‌اند.


برخی از چالشهاي عمده‌اي که زنان کارآفرين با آن مواجه ميباشند عبارتنداز:




  • عدم دسترسي به اطلاعات مورد نياز


  • عدم دسترسي به بازار


  • فقدان دسترسي و تأثيرگذاري بر سياستگذاران


  • عدم دسترسي به منابع مالي


  • عدم دسترسي به منابع آموزشي


  • عدم برابري جنسيتي ناشي از سنتها و آداب و رسوم مذهب هندو

در کشور هند زنان به دلايل اجتماعي و قانوني، از جمله «محروميت قانوني از ارث پدري» توان مالي چنداني ندارند و از اين جهت در ايجاد کسب و کار خود نياز مالي، مهم‌ترين چالشي است که با آن مواجه مي‌باشند [10] . علاوه بر اين به دليل اهميت بالاي مسئوليتهاي خانوادگي و همچنين سنتي که بر مبناي آن زنان پس از ازدواج مسئوليت خانواده همسر خود را نيز به‌عهده خواهند گرفت پس از ايجاد کسب و کار جديد مسئوليت آنان دو چندان مي‌شود که اين مستلزم تلاش بيشتر و برقراري تعادل بين مسئوليتهاي خانوادگي و کار خارج از منزل مي‌باشد. به دلايل فوق‌الذکر اکثر ايشان اقدام به ايجاد کسب و کارهايي مي‌نمايند که در بدو شروع نياز به سرمايه چنداني نداشته باشد و يا با تشکيل گروههاي خوديار در مقياس کوچک‌تر اقدام به ايجاد کسب و کارهاي جديد مي‌نمايند که در انجام اين مرحله از سازمانهاي غيردولتي و ساير سازمانهاي داوطلب مدد مي‌جويند. بسياري از زنان کارآفرين که به حمايت مالي بيشتري نياز دارند همسران خود را در کسب و کارشان وارد نموده و يا در صورت داشتن طرح کسب و کار به مؤسسات دولتي حامي و يا مؤسسات ارائه دهنده تسهيلات اعتباري مراجعه مي‌نمايند. گرچه از لحاظ قانوني محدوديتي براي زنان کارآفرين در ايجاد و توسعه کسب و کارهاي جديد وجود ندارد، محدوديت‌هاي اجتماعي سبب مي‌گردد که ورود زنان به عرصه کسب و کار دشوارتر از مردان باشد. در همين راستا است که وزارتخانه‌اي جهت رسيدگي به امور زنان ايجاد گرديده و همچنين طرح‌هاي متعددي جهت تسهيل دسترسي زنان کارآفرين به ورطه اجرا در آمده است چنانکه کليه مؤسساتي که بر روي توسعه کارآفريني متمرکز هستند طرح‌هاي جداگانه‌اي جهت توانمندسازي زنان در حوزه‌هاي مديريتي و کسب وکار بويژه کارآفريني در دست انجام دارند.


نکته‌اي که بايد به آن اشاره کرد اين است که زنان کارآفريني که در کشور هند در مرحله توسعه قرار مي‌گيرند عمدتاً اقدام به انجام فعاليت‌هاي اجتماعي در قالب سازمانهاي غيردولتي مي‌نمايند تا از اين طريق بتوانند زمينه حضور ساير زنان را در عرصه کارآفريني فراهم آورند و حتي برخي از آنان توليد محصولات خود را از طريق سازمانهاي غيردولتي مرتبط، به ساير زنان در سطح روستاها مي‌سپارند و سعي در وارد نمودن ساير زنان به حوزه کسب و کار و توسعه فضاي کسب و کار و کارآفريني در کشور دارند.


نتيجه‌گيري:


در پايان با بررسي مقوله کارآفريني در کشور هند مي‌توان عنوان داشت که در توسعه کارآفريني و بويژه کارآفريني زنان سه حوزه حائز اهميت است:


۱- حمايت دولت از توسعه کسب و کار در بخش خصوصي و همچنين تخصيص بودجه جهت حمايت از اين بخش و ايجاد مؤسسات و نهادهاي مرتبط با توسعه کسب و کارهاي جديد، ابداعات و اختراعات، صادرات، و . . . که در حقيقت يک حرکت ملي در راستاي توسعه اقتصادي کشور خوانده مي‌شود.


۲- همکاري دولت و بخش غير دولتي از جمله سازمانهاي غيردولتي و سازمان‌هاي داوطلب در توسعه بخش‌هاي توسعه نيافته از جمله روستاهاست که خود گامي در جهت فقر زدايي و نتيجتاً توسعه اقتصادي کشور خواهد بود.


۳- مسئله آموزش و اهميت توانمندسازي و توسعه مهارتها قبل و بعد از ايجاد کسب و کار که اين مسئله بعنوان سياستي غير قابل چشم‌پوشي در کليه سازمانها و نهادها مورد توجه قرار گرفته است.


نکته‌اي که اکثر نهادها و سازمانهاي مرتبط با کارآفريني در کشور هند بر آن اذعان دارند اين است که در زمينه توسعه کارآفريني و کسب و کار در کشور، ميان سازمان‌هاي دولتي و غير دولتي رقابتي وجود ندارد بلکه دو بخش عمومي و خصوصي همکاري همه‌جانبه‌اي را در راستاي توسعه اقتصادي کشور و فقر زدايي در پيش گرفته‌اند و دولت در اين راستا اجراي طرح‌هاي جاري را به سازمانهاي غير دولتي و مؤسسات داوطلب مي‌سپارد و خود علاوه بر تدوين و تصويب سازوکارهاي متناسب با توسعه بخش خصوصي، به حمايت همه‌جانبه از آن‌ بويژه در توسعه روستايي و کارآفريني مي‌پردازد. با توجه به موارد فوق‌الذكر و با درنظر گرفتن پتانسيلهاي موجود در داخل کشور، لزوم نگرش و تأمل بر روند جاري در کشور هند به‌عنوان الگوي توسعه کارآفريني در يک کشور در حال توسعه که موجبات تقدير سازمان ملل متحد را فراهم آورده است احساس مي‌گردد و اميد است که بتوان با تلاش همه‌جانبه نسبت به حساس‌سازي كليه سازمانها و نهادها اعم از دولتي و غير دولتي نسبت به مقوله كارآفريني اقدام و توسعه کارآفريني را مسئله‌اي ملي تلقي نموده در راستاي توسعه آن و در نتيجه توسعه اقتصادي کشور گام برداشت.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۹ آوریل ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995