Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


ضرورت آینده نگاری در تاسیس شهرهای الکترونیکی

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[03 Dec 2011]   [ ]


در جهان به شدت متحول و رقابتی امروز، فناوری های نرم و مزیت های معنوی و فرهنگی به تدریج جایگزین فناوری های سخت و مزیت های تکنولوژیک شده و فرآیندها نیز به جای ساختارها مورد اقبال قرار گرفته اند. در همین راستا گفته می شود سازمان ها و بنگاه هایی که خواهان تحولات بنیادین هستند بایدآینده نگاری را محور برنامه های خود قرار داده و به جای ساختارها بر فرآیندها متمرکز شوند. آینده نگاری (Foresight)، مفهوم گسترده ای است که ویژگی های موج سوم مدیریت (تغییر برای انطباق با محیط آینده) در آن معنا می یابد؛ به طوری که درآینده نگاری جوامع و سازمان ها با تعامل و هم اندیشی و به دور از هرگونه بخشی نگری به استقبال دگرگونی های آینده می روند و می کوشند خود را نه تنها با محیط فعلی، بلکه با محیط آینده سازگار و هماهنگ سازند.

تمامی بنگاه های معتبر دنیا وکشورهای درحال توسعه به درستی از مفهوم آینده نگاری وآینده پژوهی استفاده می کنند و تقریبا سرلوحه برنامه ریزی و ترسیم تمامی فعالیت های آنان تبدیل شده است. این امر که به اشتباه در جامعه ما تصویر شده، مفهوم آینده نگاری است. باید توجه داشت که هرنوع برنامه ریزی بلندمدت، لزوما آینده نگاری محسوب نمی شود، در آینده نگاری به استقبال دگرگونی های آینده می رویم، آینده نگاری از لحاظ مفهومی حتی با آرمان گرایی نیز متفاوت است، زیرا آرمان گرایی روی عنصر "مطلوبیت " تاکید دارد وآینده نگاری علاوه بر عنصر مطلوبیت برعنصر "امکان سنجی " نیز تاکید دارد و تا زمانی در کنار تمامی مسایل و موارد موجود نگاه خود را از حالت صرفا "مد" به "رسالت" تغییر ندهیم، ترقی خاصی اتفاق نمی افتد.

در سال های پیش با صرف اعتباری سند توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در بسیاری از استان ها تنظیم شده است، آنچه که در این میان اهمیت دارد این است که آیا سند توسعه IT با نگرش به فرآیند آینده نگاری تنظیم شده است و آیا این سند همان چشم انداز مطلوب و مرجح است؟ پرسش مهمتر آنکه وظیفه آینده نگاری این سند با کدام بخش یا سازمان است؟ و چگونه می توان از مستندات این سند استفاده نمود؟

اگردرکنار این مسایل آینده نگاری را به مفهوم به استقبال آینده رفتن به صورت جمعی بدانیم، در فضایی که سازمان های ما به یکدیگر پیوسته نیستند، صحبت از آینده نگاری بی معنا خواهد بود. اما پروژه ای که امروزه به محفل گفت وگوی متخصصان حوزه فناوری اطلاعات راه پیدا کرده، تدوین سند شهرهای الکترونیکی است، پروژه ای که طی سال های اخیر بارها و بارها مطرح شد و در مقاطعی از زمان به عقد قراردادهایی نیز نزدیک شده است.

البته انتخاب شهری به عنوان پایلوت با در نظر گرفتن ویژگی های خاص منطقه ای و فرامنطقه ای، نخستین گام ضروری در این مشیر است و در خصوص مقبولیت پروژه بایستی به همین نکته بسنده کنیم که کشور ما چاره ای جز حرکت به سمت استفاده از فناوری های روز به ویژه ICT ندارد و به عبارتی دیگر باید امکان اضافه نمودن E در ابتدای فرآیندهای قابل ارایه دولتی و خصوصی در تمامی عرصه ها مهیا شود. پروژه هایی از این قبیل دارای حساسیت خاصی نیز هستند؛ زیرا از طرفی هیچ سابقه مطمئنی در این زمینه وجود ندارد و تنها تجربه اقداماتی که برخی کشورها در این خصوص انجام داده اند، در دسترس است که نمی توان با ترجمه و تغییر دادن نام ها از آن استفاده مستقیم کرد. (البته مطالعه و بررسی آنها خالی از لطف نبوده و دیدگاه خوبی می تواند ارایه دهد) و از طرفی نمی توان با توجه به جدید بودن موضوع بی پروا برای آن هزینه کرد. شاید پرسش مهمی که به ذهن خطور کند، این باشد که چگونه پروژه را ترسیم کنیم که همانند سند توسعه فناوری اطلاعات دچار مرگ تدریجی نشود؟

قبل از ارایه پاسخی مشخص در این خصوص، بد نیست ابتدا تعریفی مقدماتی از شهر الکترونیکی ارایه دهیم:

”ارایه دسترسی الکترونیکی شهروندان به شهرداری و اماکن مختلف شهری به صورت شبانه روزی و هفت روز هفته، به شیوه ای باثبات، قابل اطمینان، امن و محرمانه“ شهر الکترونیکی نام دارد. شهر الکترونیکی یک شهر بیست و چهار ساعته است و امور شهری در تمام شبانه روز در جریان است. شهروندان می توانند از طریق شبکه، هر زمان و در هر مکان به اطلاعات و خدمات آموزشی، تفریحی، تجاری، اداری، بهداشتی و غیره دسترسی پیدا کنند.

بنابراین وقتی اکثر کارهای روزمره را بتوان از طریق اینترنت و در منزل انجام داد، زندگی بسیار راحت تر خواهد شد. از آنجا که زمان تلف شده برای انجام کارهای روزمره در این حالت تا حد زیادی کاهش می یابد، می توان از این زمان به نحو بهتری استفاده کرد. از آنجا که رفت و آمدهای شهری در شهر الکترونیکی به حداقل می رسد تأثیرات مخرب وسایل نقلیه بر محیط زیست نیز کاهش می یابد و محیطی زیباتر و طبیعی تر برای زندگی شهروندان به وجود خواهد آمد.

● حال چرا ایجاد شهر الکترونیکی ضروری است؟

شهر الکترونیکی مزایای بسیار زیادی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می شود. این مزیت ها باعث می شوند که نتوان از ایجاد شهر الکترونیکی چشم پوشید.

فراهم آوردن خدمات اینترنت با کیفیت و سرعت بالا برای شهروندان

فراهم آوردن کانال های آموزشی متفاوت و محیط آموزشی مادام العمر

بهبود کیفیت زندگی مردم

ارایه خدمات یک مرحله ای به شهروندان

تقویت رقابت تجاری شهر و ایجاد فرصت های تجاری بیش تر توسط تجارت الکترونیکی

ارتباط بهتر سازمان ها و ارگان های مختلف شهری

دسترسی ۲۴ ساعته به خدمات شهری

افزایش مشارکت مردم در اداره شهر.

اما درراستای تدوین، نظارت و اجرا این پروژه باید چگونه حرکت کرد؟

در این مجال قصد بررسی نیازهای فیزیکی و حتا اجرایی چنین طرحی را نداریم و صرفا در راستای تدوین سند اولیه بحث می کنیم. قطعاً بهترین گزینه استفاده از آینده پژوهی و تشکیل یک سناریوی جامع براساس واقعیت ها خواهد بود، فرآیندی که کمتر در کشور شاهد آن بوده ایم. سناریو را باید به گونه ای تدوین کنیم که از مدگرایی فاصله بگیریم و محور خود رامنطبق بر واقعیت قراردهیم، یعنی اتفاقی که در تدوین سندتوسعه فناوری اطلاعات اتفاق نیفتاد. در گام های اولیه بایستی «برنامه ریزی ها» از رویکردهای عقلانی به الگوی تعاملی تغییر جهت یابد و سیاستگذاری نیز از الگوی تکنوبوروکراتیک به الگوی شبکه ای تغییر کند تا آینده نگاری ممکن شود.

اجرای پروژه های آینده پژوهی سه کارکرد جنبی مهم دارد: تولید دانش نظری، فرهنگ سازی، و ایجاد شبکه میان سازمان ها و فرهیختگان جامعه، ایجاد مشارکت در گرو تعهد کسانی است که در این موضوع دخیل هستند.

به علاوه از دانش همه افراد نیز باید بهره گرفت و می توان گفت " محور اصلی آینده نگاری (Foresight) موضوع مشارکت است. " همچنین در این مسیر بحث سیاستگذاری نیز خیلی مهم است.

برخی نهادها در حوزه سیاستگذاری باهم همپوشانی دارند و لازم است که برای جلوگیری از موازی کاری، تعامل بین این سازمان ها را افزایش دهیم. در این صورت این سازمان ها هم بهتر تصمیم می گیرند، هم بهتر جلب مشارکت می کنند و هم تعهد بیش تری در اجرا احساس می کنند. بنابراین توصیه می شود در تدوین سند شهر الکترونیکی به این موارد توجه شود:

۱) واقعیت ها در نظر گرفته شوند و مطابق با تحول "دانش بنیان" کشور طی ۲۰ سال آاینده، اقدام به تدوین کرد.

۲) به سازمان ها و شرکت هایی که خواهان تحولات بنیادین هستند، کمک دهیم نگاه خود را از ساختارها برگیرند و به فرآیندها متمرکز کنند (این فرآیند در توسعه فناوری اطلاعات به مراتب تاثیرگذارترخواهد بود).

۳) به گونه ای حرکت نکنیم که از انقلاب جهانی فناوری اطلاعات عقب بمانیم و تنها به فکر صرف هزینه و وقت و کسب تجربه نباشیم و بی برنامگی خود را هزینه پیشرفت ندانیم.

۴) تاکید خاصی بر جاذبه های سنتی، دستی داشته باشیم (آینده پژوهان اعتقاد بلیغ دارند که بشر ضمن پیشروی به سوی آینده، نوعی رجعت به گذشته، به سنت های عصر کشاورزی را تجربه می کند. این بدان معناست که داشته های سنتی هر کشور از جمله صنایع سنتی و دستی آن درآینده منشاء بسیاری از فرصت های کسب وکار سودآور خواهند بود ).

۵) فراموش نکنیم که در جهان آینده، محیط زیست یک ثروت حیاتی محسوب می شود؛ هر جامعه ای که بتواند بهتر از این ثروت پاسداری کند، شاداب تر و پویاتر خواهد بود. از این زاویه نیز می توان نشان داد که کسب وکارهای نرم، به دلیل سازگاری بیش تر با محیط زیست، از محبوبیت بیش تری درآینده برخوردار خواهند بود.

نوشته: حمیدرضا احمدیان


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۹ آوریل ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995