Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


وقتي از «شهر مجازي» حرف مي‌زنيم از چه حرف مي‌زنيم؟

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[19 Jan 2012]   [ ]



خلاصه:در شهرهاي مجازي خدمات شهري همان‌طور كه از عنوان آن مشخص است، علاوه بر ارائه اطلاعات شهري، بخشي از خدمات شهري به ‌صورت آنلاين براي شهروندان قابل دسترس است. شهروندان به كمك اين پايگاه‌هاي اينترنتي مي‌توانند برخي امور از قبيل پرداخت عوارض شهري، ارائه درخواست براي دريافت خدمات شهري، پيگيري پرونده‌هاي مربوط به امور اداري و خدماتي و مواردي از اين دست را به شكل آنلاين انجام دهند.




آشنايي با انواع شهرهاي مجازي

وقتي از «شهر مجازي» حرف مي‌زنيم از چه حرف مي‌زنيم؟

محمدمهدي مولايي- دنياي كامپيوتر و ارتباطات

شهر مجازي، عنواني كه در اين‌ روزها در رسانه‌ها زياد شنيده مي‌شود از جمله پيامدهاي دنياي جديد مجازي است. دنيايي كه با شكل‌گيري و گسترش وسائل جديد ارتباط جمعي و فناوري‌هاي نوين ارتباطي به ‌وجود آمده و تحولي در عرصه‌هاي مختلف زندگي ايجاد كرده است. شبكه‌هاي ارتباطي نوين و در راس آنها شبكه جهاني اينترنت فضاي يكپارچه جهاني به ‌وجود آورده‌اند كه مي‌توان از آن تحت عنوان «جهان مجازي» ياد كرد. از جمله پيامدهاي شكل‌گيري جهان مجازي بازتعريف برخي مفاهيم جهان فيزيكي است. تقسيمات جغرافيايي هم در محيط مجازي بازتعريف شده‌اند كه شهرهاي مجازي يكي از مصداق‌هاي آن محسوب مي‌شود. اما شهرهاي مجازي فقط به تقسيمات جغرافيايي محدود نمي‌شوند و به طيف گسترده‌اي از محيط‌هاي مجازي اشاره دارد و گاه ارائه تعريف آن با سردرگمي و ابهام همراه است. اين مقاله به دنبال ارائه گونه‌شناسي (Typology) از انواع شهرهاي مجازي است و با مرور طبقه‌بندي‌هاي ارائه شده از شهرهاي مجازي، آنها را در دو گروه دسته‌بندي مي‌كند.

طبقه‌بندي‌ شهرهاي مجازي

پيش از اين شهرهاي مجازي به شكل‌هاي مختلف تقسيم‌بندي شده‌اند كه در اينجا تلاش شده ضمن اشاره به چند مورد از آنها از مجموعه اين طبقه‌بندي‌ها براي رسيدن به يك گونه‌‌شناسي مناسب استفاده شود. «مارتين دوج» و همكارانش در مقاله «شهرهاي مجازي در شبكه‌ اينترنت» شهرهاي مجازي را به چهار گونه تقسيم‌بندي مي‌كنند:

دسته اول شهرهاي مجازي فهرستي (Web Listing) هستند. اين شهرهاي مجازي فقط شامل برخي راهنماها و اطلاعات هستند و اغلب با اهداف تبليغاتي به‌ خصوص در زمينه گردشگري ايجاد مي‌شوند.

نوع دوم شهرهاي مجازي مسطح (Flat) را شامل مي‌شود. در اين گونه، از نقشه‌هاي مسطح شهرها و ساختمان‌ها براي ارائه اطلاعات به كاربران استفاده مي‌شود.

دسته سوم شهرهاي مجازي سه بعدي (3D) هستند. در اين شهرها با استفاده از تكنولوژي‌هاي واقعيت مجازي فضاي شهري ساخته مي‌شود كه به فضاي واقعي نزديك است. گروه چهارم، شهرهاي مجازي‌اي هستند كه از آنها با عنوان شهر مجازي واقعي (True) ياد شده است. در اين شهرها فضاي شهري به شكل نزديك به واقع‌تري در محيط مجازي بازنمايي شده است. در اين شهرها نسبتا همه جنبه‌هاي زندگي واقعي پوشش داده مي‌شود.

در جايي ديگر دكتر «سعيدرضا عاملي» هفت نوع مختلف از شهرهاي مجازي را بر اساس محتواي آنها معرفي مي‌كند. نوع اول شهرهاي مجازي تاريخي هستند. اينگونه شهرها تلاشي براي نزديك كردن تاريخ شهر و متراكم كردن موازي مقاطع مختلف تاريخي شهر در كنار يكديگر محسوب مي‌شوند. «گوست» در آلمان (شبيه‌سازي دو جنگ جهاني) نمونه‌اي از اين شهرهاي مجازي است. دسته دوم، شهرهاي مجازي ماهواره‌اي هستند. اين شهرها با سيستم نقشه گوگل تحقق پيدا كردند و تلاش مي‌كنند حوزه تعامل شهروندان را با شهر بيشتر كنند.

شهرهاي مجازي داده‌اي، نوع سوم شهرهاي مجازي هستند. اين شهرها امكان داده‌اي كردن كليه ظرفيت‌هاي جغرافيايي را به ‌وجود مي‌آورند. نوع چهارم شهرهاي مجازي كارگاهي هستند. در اينگونه، شهرها با آزمون و خطا ساخته مي‌شوند و كاربران در آنها مي‌توانند شهردار باشند. سايت زانپو نمونه‌اي از اينگونه شهرهاست.

دسته پنجم شهرهاي مجازي توريستي هستند. در اين شهرها كه شهر مجازي نيويورك از جمله نمونه‌هاي آن است علاوه بر ارائه اطلاعات، تلاش مي‌شود تعامل نزديك به فضاهاي شهري هم ايجاد شود.

نوع ششم، شهرهاي خدمات شهري يا شهرهاي كامل مجازي هستند. شهر مجازي آمستردام به عنوان اولين نمونه از اين شهرها در سال ۱۹۹۴ راه‌اندازي شد. دسته هفتم شهرهاي مجازي، شهرهاي انتخاب دوم هستند. در اين شهرها زندگي متفاوت با زندگي واقعي محقق مي‌شود. سايت سكندلايف از جمله اين شهرهاست.

با جمع‌بندي تقسيم‌بندي‌هاي ارائه شده مي‌توان انواع شهرهاي مجازي را در دو گروه دسته‌بندي كرد. گروه اول شهرهاي مجازي، معادل شهرگونه در دنياي فيزيكي دارند. به عبارت ديگر شهرهاي دنياي واقعي وقتي به دنياي مجازي مي‌روند در اين دسته‌بندي قرار مي‌گيرد. مثلا شهر مجازي تهران، اصفهان، نيويورك، پكن و غيره در اين گروه قرار مي‌گيرند. اينگونه شهرها كه حياتشان وابسته به شهرهاي فيزيكي است را مي‌توان در سه دسته ارائه اطلاعات، خدمات شهري و سه‌بعدي تقسيم‌بندي كرد. البته گونه چهارمي هم براي اين شهرها مي‌توان تصور كرد كه هر سه نوع قبلي را شامل شود، ولي هنوز چنين فضاهايي گسترش نيافته و در سال‌هاي آينده بايد منتظر آن بود. شهر مجازي ايده‌آل يا نوع چهارم، مي‌تواند شهري سه بعدي باشد كه كاربران ضمن گشت‌وگذار در آن هم به اطلاعات كافي دسترسي داشته باشند و هم بتوانند خدمات شهري را دريافت كنند.

گروه دوم، فضاهاي مجازي هستند كه ما به ‌ازايي در دنياي واقعي ندارند ولي به شهر مجازي معروف شده‌اند. اين شهرهاي مجازي در دنياي مجازي متولد مي‌شوند و رشد پيدا مي‌كنند. هر چند ممكن است با دنياي فيزيكي هم ارتباطاتي داشته باشند ولي حياتشان به دنياي مجازي بستگي دارد.
برخي پايگاه‌هاي تخصصي مجازي كه در ساختاري شهرگونه فعاليت مي‌كنند، پايگاه‌هاي اينترنتي كه امكان شهرسازي به ‌صورت كارگاهي و آموزشي را فراهم مي‌كنند و دنياهاي مجازي كه زندگي دومي را در فضاي مجازي ايجاد كرده‌اند، انواع مختلف گروه دوم شهرهاي مجازي هستند.

گروه اول: شهرهاي مجازي وابسته به شهرهاي فيزيكي

بخش عمده‌اي از جمعيت حال حاضر جهان شهرنشين هستند و جوامع صنعتي امروز به ‌ميزان بسيار زيادي مبتني بر شهر هستند. به گفته «آنتوني گيدنز» فرآيند شهري شدن كه در قرن هجدهم و نوزدهم ميلادي به اروپا و امريكا محدود مي‌شد در قرن بيستم به پديده‌اي جهاني تبديل شد. همزمان با رشد و گسترش اين پديده جهاني، مشكلات ناشي از آن نيز به ‌سرعت پديدار شد و عملا زندگي شهري را با دشواري همراه ساخت. در يك قرن اخير همواره تلاش شده پيشرفت‌هاي حوزه فناوري در جهت كاهش دشواري‌هاي زندگي شهري به خدمت گرفته شود. استفاده از امكانات فضاي مجازي در امور شهري هم در راستاي همين اقدامات ارزيابي مي‌شود. ظهور شبكه جهاني اينترنت شكل‌گيري فضاهاي جديد مجازي از جمله شهرهاي مجازي موازي با شهرهاي فيزيكي را به دنبال داشت. اين شهرهاي مجازي وابسته به شهرهاي فيزيكي را مي‌توان در سه دسته مورد ارزيابي قرار داد.

1- شهرهاي مجازي راهنماي اطلاعاتي

وب‌سايت‌هاي منتسب به شهرها يا شهرداري‌ها كه فقط به ارائه اطلاعات شهري مي‌پردازند را مي‌توان شهرهاي مجازي راهنماي اطلاعاتي ناميد. در اين وب‌سايت‌ها صرفا اطلاعاتي در مورد شهر و فهرستي از خدمات شهري موجود ارائه مي‌شود. اطلاعاتي در مورد تاريخچه، موقعيت جغرافيايي، ويژگي‌هاي اجتماعي- اقتصادي- فرهنگي و جاذبه‌هاي گردشگري و تفريحي شهرها در اين سايت‌ها قابل دسترس است. همچنين ليستي از امكانات شهري از قبيل پارك‌ها، موزه‌ها، سينماها، بيمارستان‌ها، ايستگاه‌هاي پليس و ساير خدمات دولتي و خصوصي به همراه آدرس و تلفن آنها از جمله ديگر اطلاعاتي است كه اغلب در اين نوع سايت‌ها يافت مي‌شود.

اين نوع وب‌سايت‌ها در واقع نسل اول شهرهاي مجازي در دنيا محسوب مي‌شوند و زماني كه بيشترين استفاده از وب به دريافت اطلاعات مربوط مي‌شد و هنوز امكانات تعاملي براي كاربران به ‌وجود نيامده بود، پايگاه‌هاي اينترنتي قابل قبولي محسوب مي‌شدند. در دنيا اغلب شهرهاي مجازي با اين ويژگي‌ها ارتقا پيدا كرده‌اند و حداقل به گونه خدماتي تبديل شده‌اند و امكانات بيشتري در اختيار مخاطبان‌شان قرار مي‌دهند. در ايران اما اغلب وب‌سايت‌هاي شهرهاي كشور كه عبارت شهر مجازي يا شهر الكترونيكي را هم در عنوانشان قرار داده‌اند هنوز در اين دسته قرار مي‌گيرند. تنها در چند كلان‌شهر از جمله تهران است كه پايگاه اينترنتي شهر علاوه بر اطلاعات، برخي خدمات شهري را هم ارائه مي‌دهد.

2- شهرهاي مجازي ارائه خدمات شهري

در شهرهاي مجازي خدمات شهري همان‌طور كه از عنوان آن مشخص است، علاوه بر ارائه اطلاعات شهري، بخشي از خدمات شهري به ‌صورت آنلاين براي شهروندان قابل دسترس است. شهروندان به كمك اين پايگاه‌هاي اينترنتي مي‌توانند برخي امور از قبيل پرداخت عوارض شهري، ارائه درخواست براي دريافت خدمات شهري، پيگيري پرونده‌هاي مربوط به امور اداري و خدماتي و مواردي از اين دست را به شكل آنلاين انجام دهند. انجام اين امور به ‌صورت آنلاين، ضرورت حضور فيزيكي براي شهروندان در سازمان‌ها و نهادها را از بين مي‌برند و علاوه بر صرفه‌جويي در وقت و هزينه شهروندان و دولت از مسافرت‌هاي درون شهري غيرضروري نيز خواهد كاست.

در نتيجه، از پيامدهاي ارائه خدمات شهري به ‌صورت آنلاين كاهش ترافيك شهري است. با اين تفاسير بخشي از مردم از درون خانه‌هاشان به انجام كار و اداره خدمات مي‌پردازند و به تعبير مانوئل كاستلز «مركزيت خانه» يكي از گرايش‌هاي مهم جامعه جديد است. در اين حالت شهرهاي مجازي بخشي از دولت الكترونيكي محسوب مي‌شوند كه سعي در بهره‌گيري امكانات جديد ارتباطي در جهت تحقق شكل جديدي از ارائه خدمات دولتي دارد. اغلب شهرهاي مجازي دنيا اين قبيل خدمات را ارائه مي‌دهند و در اين دسته قرار مي‌گيرند. در ايران هم پايگاه اينترنتي چند كلان‌شهر از جمله شهر تهران (www.tehran.ir) داراي اين ويژگي‌هاست.

3- شهرهاي مجازي سه بعدي

شهرهاي مجازي سه بعدي گونه ديگري از بازسازي شهرهاي فيزيكي در دنياي مجازي محسوب مي‌شوند. اين نوع شهرها كاركردهاي گسترده‌اي دارند و براي اهداف متفاوتي از سرگرمي گرفته تا مسائل علمي و تحقيقاتي به كار گرفته مي‌شوند. شهرهاي سه بعدي گاه براي ارائه اطلاعات شهري و گردشگري به گردشگران به كار مي‌روند و در خدمت صنعت تورسيم قرار مي‌گيرند، زماني براي سرگرمي و ايجاد حس تعامل در شهروندان استفاده مي‌شوند و گاه در امور تحقيقاتي و پروژه‌هاي شهرسازي و معماري به ‌كار مي‌آيند. نمونه بازسازي شهرهاي فيزيكي در قالب شهرهاي سه‌بعدي مجازي در سايت پلنت ناين (www.planet9.com) ارائه مي‌شود. نمونه مشهورتر شهرهاي مجازي سه ‌بعدي از طريق نرم‌افزار گوگل‌ارث (Google Earth) قابل دسترس هستند. گوگل‌ارث از خدمات نرم‌افزاري شركت گوگل است كه با استفاده از دوربين‌هاي ماهواره‌اي مي‌تواند تماشاي نقاط مختلف كره زمين از بالا را براي كاربران ممكن كند. در نسخه‌هاي جديدتر اين نرم‌افزار علاوه بر اينكه مي‌توان نقاط مختلف كره ‌زمين را از بالا مشاهده كرد، برخي شهرها به ‌شكل سه‌ بعدي ساخته شده‌اند و مي‌توان آنها را با جزئيات دقيق‌تري تماشا كرد.

نمايي از يك شهر مجازي در گوگل ارث كه از نوع شهرهاي مجازي سه‌بعدي است

گروه دوم: شهرهاي مجازي مستقل از دنياي فيزيكي

گروه دوم فضاهاي مجازي كه به عنوان شهرهاي مجازي شناخته مي‌شوند، هويتي مستقل از شهرهاي فيزيكي دارند و در واقع بازسازي يا بازنمايي يك محيط فيزيكي نيستند. حيات اين نوع شهرهاي مجازي به دنياي مجازي بستگي دارد. اين محيط‌ها را مي‌توان در سه دسته تقسيم‌بندي كرد: شهرهاي مجازي كه در دل دنياهاي مجازي به ‌وجود آمده‌اند، شهرهاي مجازي كارگاهي و شهرهاي مجازي تخصصي.

1- شهرهاي مجازي در دنياهاي مجازي
گونه‌اي از محيط‌هاي مجازي كه در آنها به ‌نوعي شهرهاي مجازي تحقق پيدا مي‌كند، وب‌سايت‌هايي هستند كه تحت عنوان «دنياهاي مجازي» (Virtual worlds) طبقه‌بندي مي‌شوند. دنياي مجازي محيط شبيه‌سازي شده كامپيوتري است كه در آن تلاش شده محيطي شبيه به دنياي واقعي بازسازي شود. در دنياهاي مجازي كاربران به شكل تعاملي با يكديگر در ارتباط هستند و بخشي از فضاها و مناسبات دنياي فيزيكي در اين محيط ديجيتالي ايجاد شده است. گاه محيط شبيه‌سازي شده آنقدر به زندگي فيزيكي نزديك است كه از آنها تحت عنوان سايت‌هاي زندگي دوم ياد مي‌شود. دنياهاي مجازي با اهداف مختلفي راه‌اندازي مي‌شوند كه ايجاد سرگرمي مجازي را مي‌توان از مهم‌ترين اين اهداف دانست.

بازي‌‌سازي اقتصادي، ايجاد اجتماعات مجازي، آموزش، اهداف سياسي و تعليمات نظامي از جمله ديگر اهداف اين محيط‌ها به شمار مي‌آيند. از جمله معروف‌ترين دنياهاي مجازي، سايت سكند‌لايف (www.secondlife.com) است. در اين محيط مجازي تقريبا تمام ويژگي‌هاي دنياي فيزيكي بازسازي شده است. افراد با مشاغل گوناگون درگير روابط اجتماعي و اقتصادي شبيه دنياي واقعي هستند و ساختمان‌ها و اماكن با توجه به واقعيت‌هاي دنياي فيزيكي ساخته شده‌اند. در واقع كاربران اين سايت به مثابه شهروندان شهري مجازي، مناسبات دنياي واقعي را بازسازي مي‌كنند.

نمايي از شهر مجازي در سكندلايف كه از نوع دنياهاي مجازي است

2- شهرهاي مجازي كارگاهي

سايت‌هايي كه با عنوان شهرهاي مجازي كارگاهي شناخته مي‌شوند گونه ديگري از شهرهاي مجازي هستند. در اين سايت‌ها، كاربران به مثابه معماران و شهرسازان عمل مي‌كنند و مي‌توانند با آزمون و خطا فضاهاي شهري را ايجاد كنند و خودشان شهردار اين شهرهاي مجازي باشند. سايت زانپو (www.zanpo.com) نمونه‌اي از اين محيط‌هاي مجازي است. در معرفي زانپو آمده اين سايت يك بازي آنلاين، دنياي مجازي و شبكه اجتماعي است. زانپو از شهرهاي مجازي زيادي تشكيل شده كه هر كدام معماري خاص خودشان را دارند.

نمايي از يك شهر مجازي در زانپو كه از نوع شهرهاي مجازي كارگاهي است

3- شهرهاي مجازي تخصصي

نوع ديگر شهرهاي مجازي، پايگاه‌هاي اينترنتي تخصصي هستند كه در جهت بازسازي ساختارهاي شهري در وب‌سايتشان تلاش كرده‌اند. بيشترين ابهام و گاهي سوءبرداشت در مورد مفهوم شهر مجازي در مورد اين نوع سايت‌ها وجود دارد. از آنجايي كه شرايط تبديل شدن يك وب‌سايت به شهرمجازي به روشني تعريف نشده گاه برخي پايگاه‌هاي اينترنتي از اين عنوان براي توصيف خودشان استفاده مي‌كنند در حالي كه ويژگي‌هاي يك شهرمجازي را دارا نيستند. اغلب وب‌سايت‌هاي فارسي زبان كه از عنوان شهرمجازي استفاده كرده‌اند در اين گروه قرار مي‌گيرند. هرچند وقت‌ يك‌ بار خبر راه‌اندازي پروژه‌اي در وب فارسي منتشر مي‌شود كه عنوان شهرمجازي را با خود يدك مي‌كشد ولي مشخص نيست چه تفاوتي با ساير پايگاه‌هاي اطلاع‌رساني و سرويس‌دهنده دارد. شهر مجازي كتاب، شهر مجازي قرآني، شهر مجازي ايده‌هاي شهروندي و به ‌تازگي شهر مجازي دانشجويان ايران از جمله اين نمونه‌ها هستند.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995