Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


پالايه‏ي علايم ضعيف: مانعي بر سر راه آينده‏نگاري (بخش نخست)

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[03 Apr 2012]   [ ]





چكيده

ادبيات راهبرد، دو دهه‏ي پيش با بررسي رفتار علايم ضعيف آغاز شد (اچ.آي.آنسوف[1]، مديريت راهبردي، پرنتيس ـ هال اينترنشنال، انگلود كليفز، ان‏جي، 1984). در حال حاضر رويكرد علايم ضعيف، سرگرم تجربه‏ي يك نوزايي و حيات دوباره در برنامه‏ريزي راهبردي محيط انعطاف‏پذير راهبردي يا چشم‏انداز جانبي است. هدف ما در اين تحقيق در گام نخست ارايه‏ي نظريه‏هاي توصيف‏كننده‏ي پالايه‏هايي است كه علايم ضعيف در فرايند خلق راهبرد بايد از آن‏ها گذر كنند. در مرحله‏ي دوم ما ساختاري براي پالايه‏هاي اطلاعاتي در فرايند راهبرد ارايه مي‏كنيم و به اثبات اين مساله مي‏پردازيم كه سرشت و اهداف و روش به كار رفته در پويش محيطي (ديده‏باني) اثري عميق بر نتيجه دارد. در مرحله‏ي سوم ما كاربرد پالايه‏هاي باز و آشكار براي علايم ضعيف در فرايند راهبرد و در نتيجه ايجاد فرصتي براي سازمان در راستاي اخذ تصميم‏هاي كنشگرانه و فعال را معرفي مي‏كنيم.

1ـ پيشينه

بزرگ‏ترين تهديد رقابتي در محيط به شدت متغير و نوشونده، گام ثابت تغيير، تخريب ظرفيت و توانشي است كه همراه با عدم توانايي مديريت در پيش‏نگري اين تغييرات رخ مي‏دهد [2و1]. تصميم‏گيري در محيط پيچيده بايد از طريق ساز و كارهايي، با اين پيچيدگي به تعادل و توازن برسد.
روش‏هاي برنامه‏‏ريزي خطي و سنتي كه از سوي مينزبرگ[1] [3] و آنسوف [4] طرح شده‏اند بر روي برنامه و طرح راهبردي كارآمد و متمركز با چشم‏انداز، ماموريت و اجراي راهبرد روشن و تعريف شده، متمركز هستند [5]. يك فرايند راهبردي قدرتمند در مقابل كاهش حساسيت سازمان در خصوص تغييرات غير قابل پيش‏بيني محيط و تضعيف قابليت آن براي سازگاري با محيط متغير مبارزه مي‏كند [7و6و3و2]. در نتيجه، تمركز قوي و كارآمد بر بازار كنوني موجب تشديد خطرپذيري و مخاطره‏ي وقوع يك رويداد شگفت‏انگيز و غير منتظره مي‏شود [8و4]. همزمان و هنگامي كه خطرپذيري يك رويداد غير منتظره‏ي راهبردي افزايش مي‏يابد، زمان انطباق با رويداد غير منتظره كوتاه‏تر مي‏شود [4].
انعطاف‏پذيري، پرهيز از غفلت‏زدگي در برابر رويدادهاي شگفت‏انگيز راهبردي يا بهره‏برداري شتابان از فرصت‏هاي ناگهاني، به يكي از مسايل كليدي در برنامه‏ريزي راهبردي تبديل شده است. فرايند راهبرد براي پرهيز از غفلت‏زدگي در برابر رويدادهاي شگفت‏انگيز راهبردي بايد قادر به گشودن عرصه‏ي نظارت و مشاهده‏ براي ديدن رويدادهاي جانبي و داده‏ي اوليه و فاقد ساختار مي‏باشد كه موجب ظهور ناپايداري‏هاي بالقوه در بازار مي‏شود. اما اين مساله به تنهايي كافي نيست. برنامه‏ريزي دفاعي و دوري جستن از غفلت‏زدگي راهبردي در مواجهه با پديده‏هاي شگفت‏انگيز به ندرت موجب خلق برتري و مزيت رقابتي پايدار مي‏شود. شركت‏ها در محيط‏هاي آشوبناك براي دستيابي و حفظ برتري رقابتي، نياز به پويش محيط كسب و كار دارند تا علايم ضعيف فرصت‏هاي اوليه را دريابند. اگر اين علايم ضعيف به دست آيند، فعاليت بر روي كرانه‏ها و حواشي مي‏تواند منبعي از نگرش جديد و راهبردي باشد [9]. شركت‏ها براي كسب برتري در تصميم‏گيري كنشگرانه نياز به در هم كردن اطلاعات اوليه در چشم‏انداز پويا دارند كه مي‏تواند از پويايي محيط عملياتي آن‏ٌ‏ها بهره جويد.
درك اين «ناشناخته‏ها»، پيش‏نياز برنامه‏ريزي كسب و كار پويا است. شركت‏ها هنگام روبرو شدن با سونامي و بهمن علايم درگيري، نياز به توسعه و به كارگيري روش‏هاي نظام‏مند براي پويش محيط پويا و بي‏ثبات دارند. روش‏هاي كنترل محيط و عرصه‏ي اجراي آن‏ها تعيين مي‏كنند كه كدام كنترل‏ها و علايم ضعيف بايد با تمركز بيشتري در نظر گرفته شوند، كدام يك بايد پالايه شوند و كدام موارد سرانجام مسير خود را در بيانيه‏ي چشم‏انداز يك سازمان پيدا خواهند كرد [11و10].
به منظور آشكار ساختن پويايي درك علامت (ضعيف)، فرايند تحليل و تصميم‏گيري، ما به تحليل موردي مي‏پردازيم كه مديريت يك شركت انرژي از ابزار مختلف جهت جمع‏آوري و تحليل علايم ضعيف و اثر آن‏ها بر عملكرد كسب و كار بهره‏ مي‏گيرد. ساختار پالايه‏هاي اطلاعات اوليه‏ي محيط كسب و كار با چهار فرايند گروهي مختلف و پويايي پالايش كردن در هر گروه آزمايش مي‏شود.
ما در اين تحقيق از عبارت «علامت ضعيف» آن گونه كه گوده[2] [12] به تعريف آن مي‏پردازد استفاده مي‏كنيم: ”عامل تغيير كه به ندرت در حال حاضر قابل درك است، اما روند نيرومندي در آينده پديد مي‏آورد“. فرايند درك محرك و پردازش آن به فرايند معنابخشي كارل ويك[3] [13] اشاره دارد. در تجزيه و تحليل پالايه‏ها، ما همچنين به الگو‏هاي ذهني اشاره مي‏كنيم. الگو‏هاي ذهني مديريت ساختارهاي دانش شناختي هستند كه در تصميم‏گيري و هنگام معنابخشي به محيط مورد استفاده قرار مي‏گيرند. اين الگو‏هاي ذهني، اثر و تاثيري نيرومندي بر كسب و پردازش اطلاعات سازماني دارند.
در حالي كه اهميت علايم ضعيف به صورت گسترده‏ مورد شناسايي قرار گرفته است (به عنوان مثال نگاه كنيد به شماره‏ي موضوع برنامه‏ريزي بلندمدت، آوريل 2004 [14])، فرايندهاي واقعي كسب و پالايش به عنوان شكل‏دهندگان شناخت سازماني در مطالعات تجربي، توجه زيادي را به خود جلب نكرده‏اند. پالايش كردن علامت ضعيف، فرايندي هوشمندانه است كه كنترل و تحليل آن دشوار است زيرا طي فرايند پالايش، اطلاعات علايم ضعيف به ندرت رمزگذاري مي‏شود. همچنين فرايند راهبردي، فرايندي است كه زمان و انرژي فراواني طلب مي‏كند و به آساني در دسترس پژوهشگران خارجي قرار نمي‏گيرد كه خود ناشي از حساسيت‏هاي آن است. تحقيق ما با توصيف ويژگي پالايه‏هاي علايم ضعيف و تاثير آن‏ٌها بر روند تصميم‏گيري، به دنبال ايجاد سهمي مشخص در ادبيات معنابخشي سازماني است. نخست آن كه، شمار محدودي تحقيق پيرامون فرايندهاي پالايش علايم ضعيف در محيط زندگي واقعي وجود دارد. دوم آن كه، اين تحقيق از داده‏ي رمزگذاري شده‏ي واقعي، علايم ضعيف، به عنوان اطلاعات رمزگذاري‏شده‏ در فرايند چالش راهبردي بهره مي‏گيرد. سوم آن كه، اين تحقيق نگاهي گذرا و نادر بر روي پالايه‏هاي اطلاعات سازماني فعال مي‏افكند. چهارم آن كه، ما با كاربست اين داده‏ي نيرومند و غني، الگويي منسجم براي شكل‏دهي به شناخت سازماني در محيط‏هاي متغير و بي‏ثبات مي‏سازيم.

2ـ معنابخشي، طرح‏هاي كلي و پالايه‏هاي شناختي

پالايش اطلاعات به عنوان يك پديده در ادبيات نظريه‏ي پيچيدگي، نظريه‏ي معنابخشي و نظريه‏ي تصميم‏گيري راهبردي ذكر شده‏اند [15و13و10]. با اين وجود، به نظر نمي‏رسد كه تحليلي جامع از سازوكارها و فرايندهاي پالايش وجود داشته باشد كه در فرايندهاي پيش‏بيني و چشم‏اندازسازي سازمان‏هاي عامل در محيط‏هاي ناپايدار فعال هستند..
هنگامي كه ما سازماني را در نظام ناپايدار بازار در نظر مي‏گيريم، معنابخشي، نيازمند كسب اطلاعات پيرامون پيش‏نيازهاي پالايش اطلاعات است [15]. فرايند معنابخشي، الگويي ذهني ـ اجتماعي در خصوص محيط كسب و كار به وجود مي‏آورد كه آن را ادارك سازماني مي‏ناميم. همچنين فرايند ايجاد راهبرد در يك سازمان، به توصيف اهداف، روش‏ها و فرايندهايي مي‏پردازد كه اثري عميق بر قابليت سازگاري و تعادل آن خواهند داشت.
سازمان فعال در محيط پيچيده و پيش‏بيني‏ناپذير بايد انعطاف‏پذير و سازگار باشد و به منظور سازگارسازي نياز به پويش و پالايه‏ي مجموعه‏ي اطلاعات پيچيده و اغلب مناقشه‏آميز دارد. ماهيت اين تعامل اجباري انتخاب داده و علايم از محيط فعاليت، شناسايي الگوها و قوانين، و فشرده‏سازي اطلاعات در الگو‏هاي داخلي است كه بازتابش پيچيدگي محيط خارجي هستند. ادبيات سامانه‏هاي سازگاري‏پذير پيچيده‏ي اين الگوها را طرح‏هاي كلي مي‏نامند [17و16و13]. با توجه به آن كه سازمان‏ها، اعمال و اقدامات خود را بر روي طرح‏هاي كلي پايه‏گذاري مي‏كنند، ساختارهاي شناختي، تعيين‏كننده‏ي اقداماتي هستند كه عامل انتخاب مي‏كند.
بنا بر نظر آندرسون[4]، هنگامي كه سامانه بر لبه‏ي مرز آشوبناكي و وضعيت خود ـ سازماندهي قرار دارد، از بيشترين انعطاف برخوردار بوده و قادر به تعادل‏يابي است [15]. سازمان به عنوان يك سامانه‏ي اجتماعي تمايل به يافتن پايداري و ثبات دارد. طرح‏هاي كلي باثبات موجب كاهش عدم قطعيت‏ها و در نتيجه افزايش حس امنيت مي‏شوند. وضعيت خود ـ سازماندهي نياز به تزريق انرژي به سامانه‏ي فرعي دارد. مي‏توان اين انرژي را در محيط سازماني به عنوان منابع يا اطلاعات در نظر گرفت. به طور اصولي، علايم خارجي، ناپايداري‏هاي بالقوه با تغيير طرح‏هاي كلي كنوني و ايجاد بي‏نظمي در سازمان به سامانه‏ي انرژي وارد مي‏كنند. اين بي‏نظمي نياز به فرايندي جديد معناسازي و معنابخشي دارد كه موجب خلق طرح‏هاي كلي تفسيري مشترك و تازه مي‏شود. اين سامانه دوباره به ثبات مي‏رسد اما با يك طرح كلي متفاوت [18و15]. در نتيجه، طرح كلي سازوكار عمده‏ي تعادل [17] يا كاهش ابهام در سازمان [15] است و پالايه‏هاي پويش محيطي (ديده‏باني) نقشي پايه‏اي و اساسي در اين تعادل دارند.
فرايند تغيير طرح‏هاي كلي، در فرايند شخصي معنابخشي رخ مي‏دهد يعني جايي كه سازمان يا گروه در حال معناسازي براي عمليات‏هاي خويش است. معنابخشي به مثابه فرايندي شناختي، شامل فرايندهاي ذهني آشكار و پنهان و ضمني همچون پويش، قالب‏‏بندي، تعبير، تفسير و ساخت مفهوم موقعيت موجود است. نتيجه‏ي اين فرايند الگوي ذهني مشترك يا مجموعه‏اي از الگو‏هاي ذهني متفاوت در يك سازمان است. معنابخشي به عنوان فرايندي پيش از تصميم‏گيري، نقشي مهم در قالب‏بندي حوزه‏ي تصميم‏هاي آتي برعهده دارد [19]. اگر سازمان يك سامانه‏ي معنادار باشد [18]، آنگاه معنابخشي عاملي كليدي براي درك انعطاف‏پذيري يا قابليت تعادل‏يابي سازمان است.
علايم ضعيف، اطلاعات فاقد ساختاري هستند كه تعريف اثرات و پيامدهاي آن بر سازمان در مراحل نخستين بسيار دشوار است. علايم ضعيف، بازتابش ناپايداري‏ها بالقوه و در حقيقت همان چيزي است كه سازمان پيش از اين تعبير نكرده است. درك الگوهاي ذهني كنوني به يك سازمان كمك مي‏كند تا فرايند كسب علايم ضعيف را در درون خود كنترل كند [18]. علامت ضعيف دريافت شده، براي اثربخشي بر رفتار يا راهبرد سازمان بايد به تغيير الگو (هاي) ذهني تاثيرگذار در سازمان بپردازد. چالش انعطاف‏پذيري در اين فرايند يادگيري آن است كه الگوهاي ذهني بنا بر سرشت خود پايدار و با ثبات هستند. محيط عملياتي پيچيده، ناهمخواني ايجاد مي‏كند و مديريت بايد قادر به كاهش اين پيچيدگي و حذف هرگونه محركي باشد كه براي الگوهاي ذهني كنوني نيست.

3ـ تصميم‏گيري راهبردي و پالايه‏ها

ايگور آنسوف، از پيشگامان بررسي اثر پيچيدگي محيط عملياتي بر سازمان‏ها است. او مطالعه‏ي رفتار راهبردي سازمان‏ها در محيط‏هاي پيچيده را آغاز كرد و از اين راه به علل شكست برنامه‏ريزي بلندمدت در يك محيط پويا پي برد. آنسوف ساختاري كامل براي تشريح و توصيف تمام فرايند برنامه‏ريزي راهبردي و كارراهه‏هاي يافتن تعريف‏‏هاي مناسب‏تر براي مديران درگير با ناپايداري‏ و پيچيدگي‏ در سازمان‏ها و محيط‏هاي كسب و كار پديد آورد [10]. براساس ديدگاه آنسوف، رفتار راهبردي، به مفهوم فرايند تعامل با محيط است. هدف اصلي راهبرد [4.p.xvi ]، مكان‏يابي و مرتبط ساختن شركت به محيط، همراه با فرايند شكل‏هاي داخلي متغير و پويايي سازمان [10] به عنوان پاسخ بلادرنگ به آن تغيير است [4].
نكته‏ي كليدي ساخت رفتارگذار آنسوف، برسازگاري با محيط استوار است. يك پاسخ كارآمد و راهبردي‏گذار [4] نياز به ادراك روشن و واضح تغييرات، دورنماها و تهديدها در محيط بنگاه دارد. اين ادراك واضح و روشن براي كمينه‏سازي تاخير در پاسخ‏گويي به فرصت‏ها و تهديدهاي عمده‏ي جديد ضروري است. هنگامي كه محيط پيچيده مي‏شود، سازمان ناچار از آغاز پاسخ‏دهي در مرحله‏ي ابتدايي‏تري از دانش است [10]. در اين حالت زمان موجود و در دسترس براي واكنش كوتاه‏تر مي‏شود و همزمان، سازمان پيچيده‏تر شده و پاسخ كارآمد نياز به زمان بيشتري دارد. براي پاسخگويي به اين پيش‏نيازها، سازمان بايد هر چه زودتر به شناسايي علايم ضعيف تغيير (فرصت‏ها يا تهديدها) بپردازد و به طور پيوسته به پويش محيط بپردازد [10]. كيفيت اين روش‏هاي پويش و تحليل، موجب محدودسازي ظرفيت سازمان در كاربست انواع درست رفتارهاي راهبردي مي‏شود. تمام سامانه‏هاي پويش ـ خودآگاه يا ناخودآگاه ـ انواعي از پالايه‏ها را به همراه دارند [10]. پالايه‏ها، الگوهاي عملياتي و ذهني آنسوف هستند كه در ارزيابي علايم ضعيف در يك سازمان به كار مي‏روند.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995