Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


مطالعات آینده به عنوان تسهیل کننده تمدن سازی

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[03 Apr 2012]   [ ]




ریچارد اسلاتر

برخاستن مطالعات آینده

دلایل برآمده مطالعات آینده در نیمه دوم قرن بیستم را می توان در ماهیت «کلان تاریخی» یا «تمدنی» یافت. در واقع، مطالعات آینده در زمینه تاریخی جدید مدرنیته ایجاد شد. برآمدن علم و گسترش سریع شاخه های تکنولوژی، جهان جدیدی را ایجاد کرد. متأسفانه دلالت های درازمدت اجتماعی این نوآوری های پی در پی به شدت نادیده گرفته شد. در قرن بیستم، آینده به عنوان یک محصول مصنوع انسان در نظر گرفته شد که می-توان با تمرکز بر روی جستجوی نامحدود، آن را فهمید و از جهت مفهومی دریافت و بر روی آن اثر گذاشت. اکثریت مردم در پی آب سالم، غذای خوب، آموزش و سلامتی کودکان هستند اما افرادی در قدرت قرار دارند به دنبال نفوذ بر آینده به منظور ارتقای سبک زندگی فعلی هستند. این نگاه با ارزش¬های ماده¬گرایانه بازار جهانی تقویت گردید. با این حال دو نوع علاقه دیگر به آینده نیز وجود داشت:
1. بر پایه احتیاط: میل به فهم فجایع آینده (محیطی، تکنیکی، اجتماعی)
2. جاه طلبی: اشتیاق به ایجاد جهانی بهتر از طریق دسترسی های مثبت.
در خلال دهه 1960 و 1970 این رشته در دانشگاه ها متداول شد. برخی ترجیح دادند که این دانش را بر پایه دانش موجود ادامه دهند و برخی نیز بیشتر بر روی به کارگیری دانش آینده و پیش بینی برای اهداف کاربردی تمرکز کردند. در نتیجه این دانش با برنامه ریزی استراتژیک و بازاریابی از یک سو از سوی دیگر با صنعت و کسب و کار گره خورد. در دهه 1990، مجموعه منسجم و بین المللی از دانش پایه ای برای مطالعات آینده ظهور کرد و حوزه جدیدی متولد شد.
به سیاق سایر رشته های نوظهور، این رشته نیز برای اثبات مشروعیت خود وارد موج اجرا شد. پایه مفهومی و ابزارها و روش ها و شبکه گسترده جهانی مطالعات آینده ایجاد شد اما همچنان این حوزه به شدت ناشناخته باقی ماند.
انکار و چالش تمدن¬سازی
یک راه برای روشن کردن ظرفیت دانش آینده این است که موقعیت¬های مشخص و آشنا را در نظر بگیریم: چه احساسی دارید زمانی که بدانید شغل شما به پایان رسیده است؟ چنین آگاهی های پیشینی، پیام¬هایی از جانب آینده هستند. اما اگر مقیاس زمانی را تا 30 سال بالا ببریم و تمرکز خود را به جای یک شخص بر روی کل نوع بشر قرار دهیم، پدیده جدیدی رخ می نماید: انکار در سطح بسیار وسیع. چالش تمدنی موضوع پیچیده¬ای است.
سرزمین مسطح صنعتی
صنعتی شدن توسعه می یابد اما خرد ابزاری به خاطر فقر معنوی آن نه فهم می شود و نه بیان می گردد. اصطلاح سرزمین مسطح به معنای مسیری است که با منظر استاندارد علمی باید طی شود؛ جهانی با ابعاد عمودی مجازی که عمق و ارتفاع را در برگرفته و به یک تقلید مسخره از خودش فروکاسته شده است. معنایی وجود ندارد. تنها با فعالیت های معرفت شناسانه و استخدام اعمال گوناگون و یکپارچه کردن فعالانه جهان درون با بیرون است که این سرزمین مسطح می تواند انکار شود و با منظوری منسجم، انسانی تر، عمیق تر و غنی تر جایگزین شود. جهان جدید، بعد عمودی را دوباره می سازد، معنا را به میان می آورد و هدف و جهت آن به سوی قصدی انسانی سوگیری می شود.
ایدئولوژی رشد اقتصادی
امروزه همه از رشد حرف می زنند: سیاستمداران «رشد را خوب می دانند» و از سوی اقتصاددانان پشتیبانی می شوند. اما با نگاه به بخش عمیق فرهنگی جوامعی که درگیر مطالعه و پیروی از تغییر محیط جهانی هستند، معلوم می شود که تصویر متفاوتی ظاهر شده است. آگاهی گسترده ای نسبت به ناپایداری اعمال فعلی و منظر رشدگرایی که آن را حمایت می کند. رشد نوع مادی، صنعتی و قدیمی به شدت هزینه بر و خطرناک است. با نگاه گروه های پرانرژی و قدرتمند نوآوران نشان می دهد که شواهدی برای انتقال به سوی رشد غیرمادی و ظهور صنایع نمادمحور وجود دارد. البته الزامًا جهت حرکت آنها صحیح نیست. رشد فناوری بدون رشد در اخلاقیات خطرناک تر است. این گروه های نتیزن تمایل دارند تا به سمت لیبرالیسم و نسبیت اخلاقی حرکت کنند. اما آنچه مسلم است این است که اقتصاد رشدمحور حاکم است و پارادایم رقیبی وجود ندارد.
اثرات بر روی سیستم جهانی
در سه قرن اخیر اثرات انسان بر روی طبیعت بسیار واضح و زیاد است.
آینده توسط تکنولوژی گیج کننده شده است
مانند آنچه در فیلم ترمیناتور 2 نشان داده شده و انسان مقهور تکنولوژی و جهان انسان زدایی شده است.
تفکر کوتاه مدت
تمدن غربی و پیروان آن جوهره متناقضی را انتخاب کرده اند. از یک سو تحول جهان به فراسوی معیار و از سوی دیگر توجه به پیامدها را متوقف نکنید! آینده نگری را به عنوان یک ضرورت ساختاری نبینید.
استراتژی هایی برای مطالعات آینده
ایجاد فرا-اهداف مشترک
سه فراهدف را می توان در نظر گرفت:
1. استعمارزدایی از دانش آینده: دانش آینده به شکل افراطی تنها در حوزه کسب و کار رشد کرده است. تمامی افراد دوست دارند که خودفهمی، خودسازی و خودادارکی داشته باشند. لذا مطالعات آینده نیز نیاز دارد تا وسیع تر از آنچه هست شود و به حوزه علاقه عمومی وارد شود. تنها نهادهای کمی چنین مطالعاتی را انجام می دهند. راه موثر برای استعمارزدایی از مطالعات آینده این است که آن را در عمل متداول و عمومی در سطح جهان ظاهر کنیم. راه آن نیز گفتگوی تمدن ها است. فرآیند تبیین منابع در درون هر سنت برای اهداف متقابل مانند تحمل، تعالی، جامعه خوب و... .
2. دسترسی اجتماعی به آینده نگری: همه باید به اشکال آینده نگری، متخصصین این امر و موارد دیگر دسترسی داشته باشند. این نیاز به ایجاد کادر وسیعی از جامعه آینده نگاران دارد. کسانی که کارگاه آینده¬نگاری راه اندازند، کمک برنامه ریزی ساده را فراهم سازند، بحث میان گروه های ملی و متخصّصان دور را تسهیل کنند و رابط میان گروه های جامعه، حکومت های محلی و موجودیت های بین المللی و ملی باشند.
3. طراحی فرهنگ آینده نگری: فرهنگ آینده نگری سازمان با جامعه ای است که نگاه آن به جهان آغشته به آگاهی نسبت به آینده است. هر فعالیت، تصمیم، استراتژی که انتخاب می شود در پرتو نگاه به جلو خواهد بود. بیشتر تلاش ها برای ایجاد ظرفیت در درون افراد، گروه ها و سازمان ها برای درگیر شدن در این نوع از «تصویر بزرگ»، «تفکر بلندمدت» اختصاص می یابد.
بلند کردن نیم رخی از استانداردهای حرفه ای در کار بر روی آینده
درور: تأکید بر شفافیت در مبانی مطالعات آینده، توانایی درگیر شدن در تفکر در تاریخ، آشکار ساختن مفروضات درباره انسان و ارزش ها، نگاه گسترده به آینده، استفاده از تصویرپردازی انتقادی.
آمارا: آشکار بودن مفهومی، شفافیت تحلیلی.
آگاه از مفروضات سنت فرهنگی، کار بر روی یک یا بیش از چهار سطح و تلاش برای یکپارچه کردن روش های سخت و نرم.
بل: رفتار مناسب و سلسله¬مراتبی از تعهدات که آینده پژوهان باید نسبت به جامعه در سطح وسیع داشته باشند.
پرش کوانتومی در استفاده فعال از مطالعات آینده در زمینه های آموزشی
سیستم های آموزشی صرفًا آموزش نمی دهند بلکه به دنبال تحمیل الزامات عصر صنعتی مانند کارایی، اثربخشی و کنترل هستند. دو مجموعه نیروی موثر در این مورد عباتند از سیاست و اقتصاد. امروز زمان چالش کردن با این سیستم آموزشی است. سیستمی که مسئولیت عمومی را بدون توجه به آینده تدریس می کند. آنها نیاز دارند تا ملی و مدارس را درگیر طراحی و اجرای سیستم های جدی کنند و آنها را در انطباق با اعمال آنها یاری نمایند. همچنین دانشگاه ها نیز باید در سطوح سرمایه گذاری، از حکومت های مرکزی تغییر کنند. به این ترتیب بیشتر مردم نقاط آغازی را برای فهم آینده و جستجوی آن خواهند داشت. البته همه آینده-پژوه نمی شوند اما هنگامی که هر کسی می فهمد که آینده باکیفیت چگونه می تواند کارهای اساسی کند، بی شک از برخی از انتقال های سازمانی و نهادی وسیعی که امروزه نیاز است، حمایت خوهد کرد.
تکامل بیشتر پایه دانشی مطالعات آینده
عناصر این رشته باید بازنگری شوند. انواع جدیدی از ترکیب ها باید روی دهد. صداهای جدیدی باید وارد شود و روش¬های جدیدی ایجاد شود.
انتقاد می تواند هم به عنوان یک روش آینده پژوهی دیده شود و هم به عنوان بخشی از سهم درونی برای کنترل کیفیت. این مطالعات در پی فهم عمیق تر پدیده ها هستند.
طراحی، اجرا و تغذیه نهادهای آینده نگری
طراحی استادانه تم های آینده در رسانه های جمعی
برای این کار مشکلاتی وجود دارد:
1. تمایل وجود دارد که این کار تحمیلی باشد
2. هیچ راهی برای بازگشت به عقب وجود ندارد.
بیرون کشیدن دولت سیاره
سناریوهای دراماتیک
مطالعات پانوراما
درگیر شدن فعال افراد، گروه ها و سازمان های بیشتر در مکالمات آینده
نتیجه گیری: انتخاب بشر رو به رو
وظیفه آینده پژوهان این است که توجه خود را از کمک و حفظ الگوهای فعلی و ساختارهای عصر صنعتی به سوی روشن ساختن و طراحی شالوده ساختاری سطح آینده تمدن بشری حرکت دهند. این کار را با فعالیت های معرفت شناسانه مانند انتخاب منظری بلندمدت نسبت به حال، پیاده سازی آینده نگری به طور وسیع، حرکت به فراسوی خود و تعالی بخشی سرزمین مسطح فروکاسته شده فعلی در تمامی چهره های آن. اینها ما را به سمت فرهنگی می برد که شاید خرد را به عنوان کیفیت، ظرفیت و هدف اصلی خود دارد. به این منظور ما باید به دنبال مسیری باشیم که آگاهی ما را از دوره نرمال صنعتی بالا ببرد و این کار را با هر رشته یا عمل معنوی که می یابیم باید صورت دهیم. مطالعات آینده ساختن تاریخ است.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995