Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


تمایل به چپ، راز پیدایش حیات

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[12 Nov 2012]   [ ]


حیات برای پیدایش نیاز داشت واحدهای سازنده مثل آجر برای ساختن خانه داشته باشد. یکی از این سنگ بناهای سازنده ، آمینواسیدهاست که ترکیبات آلی سازنده پروتئین ها به شمار می آید و تعداد، توالی، نوع و چیدمان آنها تعیین کننده ساختار سه بعدی و خواص زیستی پروتئین ها ست. این مولکول ها همچون بسیاری دیگر از مولکول های زیستی براثر برخورد با نور تمایل به چرخش به سمت راست یا چپ پیدا می کنند.

پروتئین ها، به اصلاح اسب بارکش مولکول های حیات هستند. آنها در هر ساختاری از جمله مو و آنزیم ها، که سرعت بخش یا تنظیم کننده واکنش های شیمیایی هستند، به کار رفته اند. درست مثل حروف الفبا که از تعداد مشخصی کاراکتر تشکیل شده است، حیات هم از ۲۰ آمینواسید استاندارد در آرایشی با تنوع وسیع برای ساخت میلیون ها نوع مختلف از پروتئین ها استفاده می کند. آمینواسیدها می توانند به دو شکل که تصویر آیینه ای یکدیگر هستند ـ مثل دو دست ما ـ ساخته شوند. اگرچه احتمالاً حیات مبتنی بر آمینواسیدهای راست گرد می توانست خوب کار کند، اما هرگز مخلوط آرایش چپ گرد و راست گرد آمینواسیدها در پروتئین ها با هم عمل نمی کند.


● شهاب سنگ ها، سفیران حیات


شهاب ها همچون سفیرهای حیات، این ذرات آلی را در عالم با خود به این سو و آن سو می کشانند. ممکن است این واحدهای مولکول های زیستی در یک زایشگاه ستاره ای یا در قلب یک سیارک تشکیل شده باشند و حالا تخم حیات را با خود به هر محیط احتمالی دیگری ببرند. زمستان سال ۱۳۷۸، یک شهاب بزرگ در جو، درست بالای منطقه بریتیش کلمبیا در کانادا منفجر شد و تکه های آن روی دریاچه منجمد تاگیش فروریخت. مردم زیادی که شاهد سقوط این سنگ آسمانی بودند، تکه های آن را در روزهای بعد جمع آوری و در حالت منجمد نگه داری کردند. به این ترتیب، پژوهشگران مطمئن بودند حداقل آلودگی زمینی ممکن وارد آن شده است. از نظر زیست شناسان وقتی شیء از یک دنیای دیگر وارد زمین می شود، محیط پویای زیستی زمین مثل آلودگی می تواند زود آن مهمان را متاثر ساخته و بکربودن آن را از بین ببرد. در نتیجه مطالعه روی آن کم اهمیت یا حتی بی اهمیت می شود. با بررسی بیشتر شهاب سنگ دریاچه تاگیش، رازهای زیادی در مورد نخستین روزهای پیدایش منظومه شمسی آشکار می شود. از جمله نقش مهمی که آب موجود در سیارک ها در ساخت آمینواسیدهای چپ گرد بازی کرده است. این آمینواسیدهای چپ گرد اساس ایجاد حیات زمینی هستند.

نکته: مطالعه روی نمونه های جمع آوری شده از یک شهاب سنگ که چند سال پیش روی دریاچه ای یخ زده در کانادا سقوط کرد، رازهای فراوانی از چگونگی پیدایش و شکل گیری حیات در سیاره زمین را آشکار کرده است

پژوهشگران با تحلیل تکه شهاب سنگ های سقوط کرده در دریاچه منجمد کانادا، به دنبال ارائه توضیحاتی برای این موضوع بودند که چرا آمینواسیدهای موجود در حیات زمینی همواره متمایل به گردش به یک سمت خاص بودند؛ آنها می خواستند بدانند چرا ساختار مولکولی موجودات زنده، تنها از مولکول هایی با گردش به چپ ایجاد شده است. در این مطالعه شواهد قدرتمندی در این رابطه که چرا آب مایع درون یک سیارک، برخی از اشکال چپ گرد آمینواسیدها را به راست گرد آنها بیشتر ترجیح می دهد ارائه شد. نتایج این پژوهش، جستجو برای حیات فرازمینی را با چالش های بیشتری روبه رو ساخت! تمام روش های متداول ساخت مصنوعی آمینواسیدها، به مخلوط مساوی از مولکول های راست گرد و چپ گرد منجر می شود. اما چگونگی تولید منحصربه فرد یک سمت گردش ـ چپ گرد ـ در دنیای پیش زیستی، از مخلوط مساوی مولکول های راست گرد و چپ گرد، یک معمای اختر زیست شناسی به شمار می آید.


● رمزگشایی از شهاب سنگ تاگیش


پژوهشگران برای مطالعه بیشتر، ابتدا نمونه های شهاب سنگ های دریاچه تاگیش را خرد کردند، سپس آنها را با حلال آب گرم مخلوط کرده و در آخر با استفاده از طیف نگار جرمی کروماتوگرافی مایع، مولکول های آن را تفکیک و شناسایی کردند. آنها متوجه شدند داخل نمونه ها، نوع چپ گرد آسپارتیک اسید ـ یکی از ۲۰ آمینواسید استاندارد با خاصیت قطبی و اسیدی ـ چهار برابر بیشتر از راست گرد آن بود. این آمینواسید نه تنها در هر یک از آنزیم های بدن ما استفاده شده، بلکه در ساخت آسپارتام، ماده جایگزین شکر هم به کار می رود؛ دیگر این که، همین شهاب سنگ تنها مقدار اندکی آمینواسید چپ گرد آلانین (۸ درصد) ـ یکی دیگر از ۲۰ آمینواسید استاندارد با خاصیت غیرقطبی ـ که دیگر واحد سازنده حیات است، در خود داشت.

اگر این آمینواسیدها بر اثر آلودگی های زمینی وارد شهاب سنگ شده باشند، هر دو باید فراوانی بسیار زیادی از چپ گرد را نشان می دادند، چرا که چپ گردِ هر دوی آنها، در زیست زمین بسیار رایج است. پس معلوم می شود فرآیندهای حیات سازمان دهنده این آمینواسیدها نبودند، بلکه آنها از مدت ها پیش و در درون شهاب سنگ دریاچه تاگیش مسافر منظومه شمسی بوده اند. تحلیل های ایزوتوپی تائید کرد این آمینواسیدها در فضای ماوراء جو و جایی غیر از زمین ساخته شده بودند. ایزوتوپ ها، نسخه هایی از یک عنصر با تعداد متفاوتی از پروتون ها هستند. برای مثال کربن ۱۳، ایزوتوپی سنگین و غیرمعمول از کربن است. از آنجا که ترجیح شیمی حیات بر ایزوتوپ های سبک تر است، آمینواسیدهای غنی از کربنِ سنگین ۱۳، به احتمال قریب به یقین در فضا شکل گرفته است. پژوهشگران در شهاب سنگ دریاچه تاگیش، آسپارتیک اسید و آلانینی غنی از کربن ۱۳ یافتند و این آشکارا نشانه شکل گیری این آمینواسیدها در سیارک مادر طی فرآیندهای غیرزیستی بوده است .

برخی پژوهشگران معتقدند آمینواسیدهای فراوان چپ گرد در شهاب سنگ ها، در معرض پرتوهای پرانرژی سحابی ها شکل می گیرند. اما در این مورد خاص، به علت فراوانی بالای آسپارتیک اسیدهای چپ گرد نمی توان پیدایش آنها را تنها با پرتوهای پرانرژی توضیح داد، بلکه فرآیند دیگری هم باید دخیل بوده باشد.

● پیروزی چپ بر راست

چیزی که بسیار مورد توجه پژوهشگران قرار گرفت این بود که هنگام ترکیب مولکول های راست گرد و چپ گرد، آمینواسیدهای آلانین و آسپارتیک اسید می توانند به طور متفاوتی متبلور شوند. این موضوع باعث شد آنها به سراغ پژوهش های صورت گرفته بسیاری که به استخراج رفتار کریستاله شدن مولکول هایی همچون آسپارتیک اسیدهایی که چپ گرد یا راست گرد شده اند، بروند.

احتمالا مقدار آمینواسیدهای چپ گرد ایجادشده در سحابی ها و زایشگاه های ستاره ای اندک بوده است. در واقع ممکن است پرتوهای فرابنفش پرانرژی یا دیگر پرتوهای اطراف ستاره ها، به ساخت آمینواسیدهای چپ گرد یا تخریب راست گردها کمک کرده باشد، اما این فراوانی اولیه چپ گردها به واسطه فرآیندهایی از قبیل کریستاله شدن در سیارک ها تقویت شده و برخورد خرده سیارک ها با زمین باعث انتقال آنها به سیاره ما شده است و شاید در ادامه و به دلیل فراوانی بسیار زیاد آمینواسیدهای چپ گرد، آنها به هم پیوسته اند و به این ترتیب، حیات پدیدار شده است. البته به باور زیست شناسان، احتمالاً غنی سازی مشابه دیگری در خودِ زمین روی داده است و با تبلور آمینواسیدهای چپ گردی که در رسوبات باستانی زمین از قبیل کف رودخانه ها، دریاچه ها و دریاها وجود داشته ، به وقوع پیوسته است. نتایج این پژوهش، جستجو برای حیات فرازمینی از قبیل حیات میکروبی فرض شده در زیر سطح مریخ را پیچیده کرد. محققان معتقدند هر چند به نظر می رسد یک فرآیند غیرزیستی می تواند به سازمان دهی برخی آمینواسیدهای چپ گرد منجر شود، اما نمی توان تنها با استناد به همین حجم، پیدایش حیات را به شهاب سنگ نسبت داد.


astrobiology
مترجم : نیلوفر فشنگ ساز


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995