Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


ضعف قدرت اطلاعات، عامل اساسی عقب‌ماندگی در عصر مدرن

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[15 Feb 2013]   [ ]


گفت‌و‌گو با عبدالرسول دیوسالار، پژوهشگر در زمینه توسعه



 



گونه‌های مختلفی از قدرت در سطح ملی برای تضمین ارتقای نرخ توسعه مورد نیازند و قدرت اطلاعات نیز یکی از مهم‌ترین و بلکه راهبردی‌ترین گونه قدرت در عصر حاضر است.

 

 


دکتر مهرداد ناظری، بخش رسانه گروه فرهنگ و هنر- بدون شک هزاره سوم را باید هزاره اطلاعات و معرفت نامید. هزاره‌ای که نقطه عطف آن با تحول در عرصه اطلاعات و با پدیدارشدن اینترنت و فضای مجازی پدید آمد. تجربه نشان داده است کشورهایی در این دوره موفق‌اند که بتوانند با شناسایی مختصات عصر جدید و دستیابی به معرفت مجازی و دیجیتالی با سرعت به سوی توسعه همه‌جانبه پیش روند. در این خصوص عبدالرسول دیوسالار محقق و نویسنده در زمینه توسعه معتقد است: اطلاعات و درک مضامین آن عامل اساسی ایجاد قدرت در یک کشور محسوب می‌شود و آن دسته از کشورهایی که بتوانند خود را به معرفت اطلاعاتی تجهیز کنند و سطح دسترسی خود را بالا برند، به توسعه خواهند رسید.


دیوسالار که اخیراً کتاب قدرت اطلاعات (تأثیر اطلاعات بر نظریه توسعه) را توسط انتشارات تیسا به بازار کتاب عرضه کرده، امیدوار است که روزی ایران بتواند در پارادایم عصر اطلاعات در جریان رقابت میان قدرت‌های اطلاعات‌محور جایگاه مناسب خود را بیابد. کتاب قدرت اطلاعات که با همکاری مؤسسه اندیشه و پژوهش طرح هزاره به چاپ رسیده است، این امکان را به خواننده می‌دهد که ضمن فهم ماهیت اطلاعات بتواند جایگاه اطلاعات در نظریه توسعه از طریق تحلیل دو شاخص امنیت ملی و قدرت ملی به درستی درک کند. ویژگی بارز این اثر، تحلیلی فلسفی از اطلاعات و شناسایی حوزه‌های اثر مفهوم اطلاعات در پدیده قدرت است، به طوری که کتاب نمایی جامع از مهم‌ترین چالش‌های قدرت و امنیت در عصر اطلاعات نیز ارائه کرده است و سپس به جانمایی مؤلفه اطلاعات نظریه توسعه می‌پردازد.


این کتاب فهم دقیقی از نسبت اطلاعات، سیاست و نظریه توسعه اجتماعی در اختیار خواننده گذاشته است و با تاکید بر سطح اثرگذاری اطلاعات بر نظریه توسعه، چاچوبی جدید برای فهم اهمیت اطلاعات در هزاره جدید ارائه می‌کند. در این خصوص گفت‌و‌گویی با رئیس کارگروه منابع و توسعه موسسه اندیشه و پژوهش طرح هزاره انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.


 


انگیزه شما از نوشتن کتاب قدرت اطلاعات چه بود؟


واقعیت این است که مسئله توسعه در ایران به طور کلاسیک از زاویه‌ای ثابت و همیشگی مورد بررسی قرار می‌گیرد در حالی که به نظر می‌رسد توسعه به مثابه مسئله‌ای چندوجهی و پیچیده ضرورت دارد از منظرگاه‌های مختلف نگریسته و رویکردهای گوناگون در تحلیل آن دخیل شود. در واقع بر این اساس رویکرد شخصی من ایجاد زاویه‌ای جدید در تحلیل مسئله توسعه ایران است و این به عنوان یک دغدغه سال‌ها ذهن مرا به خودمشغول داشته است.


در واقع کتاب حاضر پاسخی است به این سوال که در طراحی و تدوین نظریه توسعه چه مؤلفه‌های جدیدی متناسب با هزاره سوم باید لحاظ شود؟ در این کتاب من از اطلاعات به عنوان مؤلفه‌ای که قادر است تفسیر جدی از مسئله توسعه ارائه دهد صحبت کرده‌ام و بر این مبنا به مفهوم قدرت اطلاعات که در حقیقت همان قدرت برآمده از به کارگیری مؤلفه اطلاعات در سطحی ملی است، اشاره کرده‌ام.


 


آیا منظور شما از اطلاعات همان معرفتی است که از طریق انقلاب اطلاعاتی در جهان ایجاد شده است؟


دقیقاً، برداشت من از اطلاعات در قالب دو بعد اطلاعات معنایی و اطلاعات فیزیکی قابل بیان است. در واقع اطلاعات فیزیکی همان داده‌ها و عناصری هستند که به عنوان اطلاعات خام در شبکه‌های ارتباطی جریان می‌یابند در حالی که اطلاعات معنایی محتوای تحلیل‌شده و به تعبیر شما معرفت‌یافته اطلاعات فیزیکی هستند. در حقیقت مسئله من دقیقاً از همین ضعف نگرش معرفت‌شناسانه به جریان اطلاعات در عصر جهانی‌شدن شروع می‌شود.


یکی از انگیزه‌های نگارش این کتاب، نقد سیاست‌های جاری ملی در بحث توسعه فناوری اطلاعات است. آنچه امروز در کشور در قالب توسعه فناوری اطلاعات مورد توجه قرار می‌گیرد صرفاً بسترسازی برای گسترش هر چه بیشتر ارتباطات یا همان توزیع اطلاعات فیزیکی است و این یعنی اینکه اساساً اطلاعات معنایی یا همان دانش، آگاهی و معرفت مستتر در عصر اطلاعات مورد بی‌توجهی قرار می‌گیرد. از سوی دیگر اطلاعات نه به عنوان مفهومی میان‌رشته‌ای بلکه با نگاهی درون‌مؤلفه‌ای به مسایل داخلی خود می‌پردازد.


 


به نظر شما برای رسیدن به توسعه در کشور هم‌اکنون به چه نوع معرفتی نیاز است؟ آیا اساساً این موضوع در کتاب شما مورد توجه قرار گرفته است؟‌


به نظر می‌رسد معرفت مبتنی بر دانش و آگاهی، ساختاری از معرفت مطلوب است که به زمینه‌سازی قدرت لازم جهت کسب توان توسعه‌یافتگی منجر می‌شود و ما را در مسیر بهبود اجتماعی هدایت خواهد کرد. به طریق دیگر ارتقای نرخ توسعه ایران بدون اینکه ابعاد دانشی و معرفتی حاصل از اطلاعات رشد نیابند، مقدور نخواهد بود.


 


آیا این رشد معرفتی باید توسط دولت‌ها صورت گیرد یا مردم؟


اساساً نظریه توسعه، ناظر بر نقش‌آفرینی همزمان دولت و مردم است. به بیان دیگر برنامه‌های توسعه ملی توسط دولت‌ها تدوین و به میزانی اجرا می‌شود. البته این نافی نقش و گستره‌ی اثرگذاری مردم نیست و باید توجه کرد که نیاز اطلاعاتی نیازی است که در هر دو سطح مردم و دولت‌ها مشهود است.


 


اگر بخواهیم خیلی ساده و خلاصه کتاب خود را به خواننده معرفی کنید در چند جمله به او چه می‌گویید؟


همانطور که گفتم کتاب قدرت اطلاعات تلاشی است به منظور تبیین نظریه توسعه از منظری متفاوت و با رویکردی میان‌رشته‌ای.


من در کتاب از این بحث کرده‌ام که اگر ایران قصد ارتقای شاخص‌های توسعه‌یافتگی خود را دارد نیازمند کسب ابعاد متفاوتی از قدرت ملی، در کنار ابعاد اقتصادی، فرهنگی، نظامی و غیره است. به عبارت دیگر گونه‌های مختلفی از قدرت در سطح ملی برای تضمین ارتقای نرخ توسعه مورد نیازند و قدرت اطلاعات نیز یکی از مهم‌ترین و بلکه راهبردی‌ترین گونه قدرت در عصر حاضر است.


 


به نظر شما چه کشورهایی در عصر اطلاعات توانسته‌اند با توجه به معرفت این عصر به توسعه برسند؟


کشورهایی که توانسته‌اند از اطلاعات به عنوان یک عامل انگیزشی و عامل پیش‌برنده ذهنی برای بهبود و پیشرفت استفاده کنند. این کشورها اطلاعات، دانش، فن و آگاهی برآمده از آن را به منظور تعریف طیف جدیدی از مطالبات و خواسته‌های اجتماعی به کار بردند. در واقع با مدیریت صحیح جریان‌های اطلاعاتی ضمن افزایش آگاهی ملی قادر بودند نیازها و اولویت‌های توسعه خود را به شکل مناسب‌تری تعریف کنند. از سوی دیگر کشورهایی که توانسته‌اند به ضروری بودن حضور عنصر اطلاعات و مفاهیم مرتبط با آن همچون دانش،‌ آگاهی، فهم و شناخت در سیاست‌ها و برنامه-های توسعه‌ای خود پی برند. این کشورها به این واقعیت مهم پی برده‌اند که اطلاعات و ارتباطات بخشی از نیازهای اساسی و مطالبه ذاتی جوامع بشری‌اند پس اگر اطلاعات ضرورتی ذاتی باشد آن گاه بدیهی است که رکنی اولیه در نظریه توسعه ملی خواهد بود. سوم کشورهایی هستند که توانسته‌اند الگویی بهینه از نقش‌آفرینی اطلاعات در مناسبات اجتماعی از طریق طراحی یک مدل همه‌جانبه‌ی توسعه اطلاعاتی ارائه دهند. در حقیقت این کشورها با برقراری نسبتی دقیق و مناسب میان اطلاعات فیزیکی (ارتباطات) و اطلاعات معنایی (محتوا) به این مدل بهینه توسعه اطلاعاتی دست یافتند.


 


به نظر شما توسعه فناوری اطلاعات یک فرآیند نرم‌افزاری محسوب می‌شود یا سخت‌افزاری؟


بر اساس مدل ارائه‌شده در این کتاب فناوری اطلاعات به مدیریت جریان‌های اطلاعاتی در سطح جامعه می‌پردازد. بنابراین فناوری اطلاعات آن جایی که به بسترسازی زیرساخت‌های اطلاعاتی می‌پردازد یعنی تلاش دارد مدیریت داده را بهبود بخشد و دسترسی به داده‌ها را در سطح ملی افزایش دهد عموماً جنس زیرساخت و فیزیکی می‌یابد، اما هنگامی که محتوای جریان‌یافته در درون این شبکه‌های ارتباطی را مدنظر قرار دهیم فناوری اطلاعات در واقع به مدیریت دانش و مدیریت اطلاعات می‌پردازد که اموری نرم‌افزاری‌اند. در واقع ابعاد سخت‌افزاری فناوری اطلاعات در خدمت ابعاد نرم‌افزاری آن باید قرار گیرند تا بدین گونه معماری دانش و آگاهی ملی برای میل به وضعیت توسعه‌یافتگی اجرایی شود.


 


به عنوان آخرین سؤال بفرمایید که برای تحقق یک توسعه همه‌جانبه کشورهای در حال رشد مثل ایران چه اقداماتی از لحاظ فناوری اطلاعات باید انجام دهند؟


ما باید بتوانیم پیش از هر چیز چالش‌های ناشی از ظهور قدرت اطلاعات به عنوان یک قدرت اثرگذار جهانی را در ابعاد مختلف توسعه ملی از جمله امنیت ملی و قدرت ملی شناسایی کنیم و به دنبال تبیین این چالش‌ها در پی راه‌کارهای مناسب برای تبدیل آن به فرصت باشیم. از سوی دیگر ضرورت دارد ایران قدرت اطلاعات و توان برآمده از آن را جهت حرکت به سمت پیشرفت مورد توجه قرار دهد؛ یعنی اجماعی میان نخبگان فکری صورت گیرد که اطلاعات و فناوری‌های وابسته به آن می‌تواند سازنده‌ی بخشی از نظریه توسعه ایران باشد و بخش مهمی از سیاست‌های توسعه‌ای را به خود مشغول دارند. باید این را بپذیریم که اطلاعات با ایجاد تغییرات عام اجتماعی، ضریب نفوذ و گسترش بالا در تغییرات اجتماعی، کسب توان مدیریت و کنترل تغییرات اجتماعی و اثرگذاری بر فرآیندهای جاری قدرتمند شده است. تمام شاخص‌های خرد نیز پدیده‌ی قدرتمندشده اطلاعات را نشان می‌دهد. پس نمی‌توان توسعه یافت بی‌آنکه چنین قدرت متحول‌کننده‌ای را در اختیار داشت.



مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995