اکنون ۳۰ سال از انتشار اولین پیام روی نودهای شبکه آرپانت می گذرد. حال و پس از ۳۰ سال از آن رویداد تاریخ ساز، خبر منتشر شده رویدادی که باعث خلق اینترنت شد، ممکن است به همان اندازه خلق اینترنت تاریخی شود: تبادل پیام بین مغز دو موش؛ اولین قدم به سوی خلق موضوعی که دانشمندان نام آن را شبکه مغزی گذاشته اند.



دانشمندان دانشگاه دوک با اتصال مغز دو موش صحرایی توسط الکترودهای کار گذاشته شده در مغز آنها نشان داده اند که در واکنش به یک نشانه بصری، پاسخ یک موش آموزش دیده را که رمزگذار نامیده می شود، می توان بدون وجود همان نشانه بصری در موش دوم که رمزگشا نامیده می شود، شبیه سازی کرد. به عبارت دیگر مغز موش اول با مغز موش دیگر ارتباط برقرار می کند.



میگوئل نیکولیس، پروفسور دانشکده پزشکی دانشگاه دوک می گوید: این آزمایش نشان داد که توانایی ایجاد یک ارتباط مستقیم و پیچیده بین مغز دو موش وجود داشته و مغز موش دوم یا همان رمزگشا مانند ابزارهای شناسائی الگو عمل می کند؛ بنابر این می توان گفت که اساسا یک کامپیوتر حیوانی ساخته ایم که قادر به حل یک پازل است.



اگر آزمایش دانشمندان دانشگاه دوک به یک شاهکار تاریخی تبدیل بشود یا نشود (در حال حاضر برخی شک و تردیدها پیرامون موضوع به وجود آمده است) این کار نشان دهنده علاقه فزاینده در به کارگیری علم اعصاب برای کاربردهایی است که طیف وسیعی از ایده های بعید مانند تله اپریشن (اقدام از راه دور) ابزارهای نظامی، کنترل هواپیماهای بدون سرنشین به وسیله ذهن تا تکنولوژی های کمتر بحث برانگیزی مانند کنترل اعضای مصنوعی به وسیله ذهن را در بر می گیرد.



در حقیقت مانند آرپانت، آزمایش روی شبکه مغزی موش توسط آژانس پروژه های تحقیقاتی پیشرفته ایالات متحده (دارپا) حمایت می شود.



تحقیقات رو به گسترش پنتاگون در علم اعصاب در سال های اخیر بشدت روی کاربردهای پزشکی، مانند تحقیق در زمینه درک آسیب های مغزی تروماتیک متمرکز بوده است، اما بخشی از کارهای انجام شده پنتاگون در این زمینه طی دهه گذشته روی مفاهیمی بوده که به شکل موثرتری به جنگ های نظامی کمک می کند.


نکته:پیشرفت علم اعصاب می تواند طیف وسیعی از ایده های بعید مانند کنترل از راه دور ابزارهای نظامی، کنترل هواپیماهای بدون سرنشین به وسیله ذهن تا تکنولوژی های کمتر بحث برانگیزی مانند کنترل اعضای مصنوعی بوسیله ذهن را در برگیرد





در این زمینه می توان به مطالعاتی که به منظور نگه داشتن سطح هوشیاری و آمادگی مغز سربازان در حالت مطلوب حتی پس از چند روز بی خوابی انجام شده، اشاره کرد.



دارپا تحت عنوان «شناخت تقویت شده» به دنبال تعدادی از فناوری های نظامی مانند عینک ایمنی است که به کمک آن قادر به پایش سیگنال های مغز سرباز باشد تا به تهدیدات بالقوه قبل از آن که ذهن خود آگاه از آنها مطلع شود، عکس العمل نشان دهد.