موسسه اسکولز آن لاین در سال ۱۹۹۶ توسط کامران الهیان و گروهی دیگر از دست اندرکاران تکنولوژی پیشرفته تاسیس گردید . شرکت اسکولز آن لاین اساساٌ به منظور نصب اینترنت در مدارس مناطق محروم آمریکا بوجود آمده است . موسسه مذکور در اواسط سال ۱۹۹۹ از طریق مشارکت با شرکت ورلد لینکس و دیگر سازمانهای غیرانتفاعی که در این زمینه فعالیت می کردند ، کوششهای خود را متوجه کشورهای در حال توسعه کرد . تورج رحیمی از حدود سال پیش ، زمانی که شرکت اسکولز آن لاین تاسیس شد ریاست هیئت مدیره ۵ شرکت را به عهده گرفت .


شرکت اسکولز آن لاین در حال حاضر از طریق نامه های الکترونیکی که از آفریقای جنوبی دریافت می کند ، به راه اندازی پروژه آزمایشی ۴ مدرسه در منطقه کمک می کند . رحیمی تاکید می کند ایسترن کیپ ( Eastern Cape ) نهادینه کردن و استطاعت مالی مهمترین مشکلات گروه کاری وی به شمار می روند .


وی می افزاید : چقدر خوب است یک برنامه آموزش ریاضی طراحی شده در ایالات متحده از طریق اینترنت برای مدرسه ای در مناطق روستایی کشور زیمبابوه ارسال شود . تکنولوژی مذکور برای ارتقاء سطح زندگی معلمان و داشن آموزان آن مناطق مفید و ارزشمند خواهد بود . رحیمی می نویسد : تنها از طریق نهادینه کردن و مشارکت توده مردم می توان مشکلات را از میان برداشت . البته در صورتی که امکانات لازم فراهم نباشد یا اینکه شرکتهای فراهم کننده خدمات اینترنتی ( Internet ) به فعالیت خود خاتمه دهند ، هیچ یک از امور ( Service Provider = ISP ) فوق عملی نخواهد شد . رحیمی مسائل فوق را مربوط به معضل تامین مالی می داند .


وی می نویسد : اگر مسئله استطاعت مالی حل شود ، نه تنها دسترسی به اینترنت ، بلکه تمامی مسائل مربوط به اجرای پروژه حل خواهد شد . علاوه بر این معلمان ناچارند برای جبران هزینه های مالی علاوه بر این ، معلمان ناچارند برای جبران هزینه های مالی به اضافه کاری بپردازند. مدارس تحت پوشش طرح نیز برای پرداخت هزینه کاغذ، تونر(TONER) و ... نیاز به پول دارند. همچنین هزینه های مربوط به استفاده از خدمات شرکتهای اینترنتی نیز که در تعداد زیادی از مناطق گران است باید پرداخت گردد و همچنین فضای آموزشی مورد نیاز بایستی ساخته، نگهداری و تعمیر شود. ما با ارائه برنامه های ویژه ای به مدارس تحت پوشش طرح یاد می دهیم چگونه مدارس مشابه توانسته اند امکان تداوم اجرای پروژه را فراهم آورند. این مدارس می توانند الگوی مناسبی در این زمینه باشند. آنان ناچارند طرحی را برای استمرار پروژه به نحوی طراحی کنند که برای آنان کارساز باشد . اساسی ترین کاری که شرکت اسکولز آن لاین مسئولیت اجرای آن را در مدارس به عهده دارد ، ایجاد مرکز یادگیری اینترنتی ( THE INTERNET LEARNING CENTER ) است. در این مرکز ۱۰ کامپیوتر متصل به اینترنت، تعدادی پرینتر، یک اسکنر و یک دستگاه دوربین دیجیتالی وجود دارد. ضمناً تمامی دستگاههای فوق به یک شبکه محلی کامپیوتری (LOCAL AREA NETWORK ) متصل هستند . شرکت اسکولز آن لاین برای تداوم فعالیت مراکز اینترنتی فوق، معلمان محلی را آموزش داده و از مقامات منطقه ای دعوت می کند برای اطمینان یافتن از اتصال به اینترنت از اینگونه اماکن بازدید به عمل آورند. موسسه یادشده تا اواخر سال ۲۰۰۱ ، حدود ۱۹ پروژه آموزش اینترنتی را در کشورهای در حال توسعه، آمریکا، اسپانیا، فلسطین اشغالی و ژاپن راه اندازی کرده است. سومین برنامه ای که در این خصوص ارائه شده مربوط به موسسه ورلد کامپیوتر اکسچنج(WORLD COMPUTER EXCHANGE ) مستقر در ایالت ماساچوست است. برنامه مذکور به شدت بر مسئله تامین سخت افزارهای کامپیوتری تاکید دارد . تیموتی اندرسون بنیانگذار و رئیس موسسه یادشده می گوید: شما هرکجا بخواهید می توانید این برنامه را آغاز کنید. ما بانی اجرای آن هستیم. وی می افزاید : ما می گوئیم شما می توانید با قیمت بسیار ارزان تجهیزات کامپیوتری را خریداری کرده و به اینترنت متصل شوید . ما تنها اجرای بخش کوچکی از کار را به عهده داریم. موسسه ما اکیداً به مسئله کودکان توجه دارد. جوانان فقیر نیز بایستی بتوانند از اینترنت استفاده کنند. کامپیوترهایی که توسط موسسه ورلد کامپیوتر اکسچنج به کشورهای درحال توسعه فرستاده می شود ازسوی شرکتهای بازرگانی اهدا شده اند. کامپیوترهای ارسالی دست دوم ولی مفید و کارا هستند. دستگاههای مذکور توسط اندرسون و کارکنان داوطلبش مجدداً تعمیر و بازسازی می شوند. شرکت ورلد کامپیوتر اکسچنج تا اواسط ماه نوامبر ۲۰۰۱ با ۸۶۹ مدرسه در ۲۴ کشور جهان در این خصوص همکاری داشته است. همچنین طی شش ماه گذشته موسسه یادشده کانتینرهای چهل فوتی را که حاوی حدود ۳۸۰ دستگاه کامپیوتر، مانیتور، ماوس و تجهیزات گوناگون شبکه های کامپیوتری بود، برای استفاده گروهی از مددکاران اجتماعی به مناطق روستایی نپال و همچنین به برنامه های توسعه پایدار سازمان ملل در کامرون و بنین و برای یک گروه بین المللی کمک رسانی در نیجریه و آنگولا و نیز پروژه انجمن کامپیوتر برای مدارس در شهر گوا(GOA) هندوستان ارسال کرده است.


علاوه براین، در اوائل این سال نیز محموله دیگری آماده ارسال به بنگلادش، اوگاندا و ایالت گجرات (هندوستان) است. اندرسون به گزارش اخیر موسسه برجیس (BRIDGES.ORG) یک سازمان بین المللی غیردولتی است که به ارزیابی ابتکارات و سیاستهای رفع شکاف دیجیتالی می پردازد اشاره می کند و می گوید : در گزارش مذکور مسئله دسترسی واقعی به اینترنت تشریح و گفته شده این امر فراتر از دسترسی فیزیکی به اینترنت است. دسترسی واقعی به اینترنت این امکان را برای مردم فراهم می آورد که بااستفاده از تکنولوژی به نحو موثری سطح زندگی خویش را ارتقاء دهند. به هرحال، شرکت ورلد کامپیوتر اکسچنج به جای اینکه اهم تلاش خود را صرف مونتاژ تمامی قطعات لازم برای دسترسی به اینترنت کند ، سعی دارد بااتکاء بر شرکای اصلی و دریافت کنندگان کامپیوترهای خود ، تعداد زیادی از معضلات اجرای پروژه را حل کرده و بر مشکلات کار فائق آید. موسسه یادشده و شرکای اصلی آن همواره برای کاربران کامپیوترهای خود ، توصیه هایی پیرامون چگونگی تداوم فعالیت پروژه ارائه می کنند که از جمله می توان به سالم نگه داشتن کامپیوترها ، شبکه و نحوه استفاده درست از آن اشاره کرد. همچنین آنان را ترغیب می کند برنامه های خود را در این زمینه به صورت کتبی برای شرکت ارسال کنند. همچنین این شرکت برای تعمیم روحیه پاسخگویی در میان کاربران ، متعاقباً برنامه های دریافتی را از طریق شبکه اینترنت برای بررسی و درک آن توسط مردم در دسترس آنان قرار می دهد. شرکت یادشده به منظور اینکه در بلند مدت بتواند هزینه های اجرای پروژه را تامین کند از یک استراتژی دومنظوره استفاده می کند. بدین ترتیب که در تعدادی از مدارس تحت پوشش پروژه ، طی ساعات متعارف کلاسهای درس، استفاده از کامپیوتر تنها اختصاص به دانش آموزان دارد اما در ساعات غروب و پس از پایان کلاس هرکس می تواند با پرداخت مبلغ معینی از خدمات اینترنتی مدرسه استفاده کند. با استفاده از درآمدی که از طریق عملیات تجاری فوق به دست می آید می توان هزینه های جاری اتصال به اینترنت را پرداخت کرد. همچنین این عملیات تجاری می تواند موجب نفوذ اینترنت در اقشار مختلف مردم و نیز باعث توسعه محلی گردد. اندرسون اظهار می دارد: هدف ما کمک به مردم ضعیف است. وی می افزاید: ما اطمینان داریم دسترسی به کامپیوتر موجب تحول و دگرگونی در مناطق روستایی خواهد شد. پدیده شکاف دیجیتالی آیا تمامی شور و اشتیاقی که نسبت به کامپیوتر و اینترنت ابراز می شود بیجا و بی مورد است ، آیا پرکردن شکاف دیجیتالی سزاوار چنین توجه ویژه ای است‚ اعداد و ارقام، آشکارا نشان دهنده این امر هستند که میزان دسترسی به اینترنت و همچنین تعداد خبرگان علوم کامپیوتری به نحوی نابرابر در میان ملل کشورهای جهان پراکنده شده اند. این امر مسئله ای غیرمترقبه نیست، زیرا در جهان امروز دسترسی به دانش اغلب محدود است. براین اساس، مشخص می گردد چرا تا بدین حد به تکنولوژی اطلاعات بها داده می شود. اما بعضی از ناظران معتقدند در جهان امروز، تکنولوژی اطلاعات مسئله ای چندان مهم و ضروری محسوب نمی شود، مایک برادی در کتاب عصر بازرگانی الکترونیک منتشر شده در اوت سال ۲۰۰۰) می نویسد: شکاف دیجیتالی بحران به شمار نمی رود.