Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


معاون بهداشتي وزير بهداشت در گفت‌وگو با «اعتماد» و در پاسخ به سياست‌هاي افزايش جمعيت:

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[11 Sep 2013]   [ ]






در وزارت بهداشت كاري به زيرساخت‌ها نداريم



اعتماد| تشويق به افزايش جمعيت يكي از پررنگ‌ترين برنامه‌هاي ماه‌هاي پاياني دولت دهم بود. در حالي كه نگراني از بابت كاهش رشد جمعيت و سوق يافتن جامعه ايراني به سمت رشد منفي جمعيتي علت اصلي هدف‌گذاري دولت دهم بر اين برنامه بود، دولت براي اجراي اين برنامه 1400 ميليارد تومان اختصاص داد تا تمام نهادها هم متوجه اهميت اين برنامه باشند. وزارت بهداشت كه طبق قانون بايد بر روند فرزندآوري و سلامت بارداري نظارت داشته باشد هم برنامه‌هاي خود را به اين سو منحرف كرد و تا حدي پيش رفت كه براي خانواده‌ها هم تعيين تكليف ضمني كرد و خواستار فرزندآوري هر زوج ايراني تا سقف 6 و 7 بچه شد. در حالي كه گزارش‌هاي رسمي از وضعيت تورم، بيكاري و انباشت مشكلات اقتصادي در سال پاياني فعاليت دولت دهم اخبار خوشي نداشت اين اولويت‌دهي از سوي دولت در حالي صورت گرفت كه فاطمه رخشاني، معاون بهداشتي وزارت بهداشت هم در گفت‌وگو با «اعتماد» معترف است كه ترميم زيرساخت‌هاي اقتصادي و فرهنگي، مهم‌ترين عامل در سوق دادن خانواده ايراني به افزايش جمعيت است. اين مقام مسوول كه طي ماه‌هاي پاياني فعاليت دولت دهم اغلب اظهارات خود را به تشويق زوج‌هاي ايراني به فرزندآوري بيشتر و افزايش جمعيت اختصاص داده بود در گفت‌وگو با «اعتماد» علت اظهارات خود را تشريح كرده است.


قبول دارم كه لازم است رشد جمعيت و نرخ باروري افزايش يافته و بهبود پيدا كند. اما به نظر شما، امروز آيا زيرساخت‌هاي افزايش فرزند آوري كه مهم‌ترين آن، زيرساخت اقتصادي و اشتغال و آموزش است، فراهم شده كه وزارت بهداشت دست به كار اجراي سياست‌هاي افزايش جمعيت شود؟

ما در وزارت بهداشت وظيفه مشخصي داريم كه ربطي به زيرساخت‌هاي موجود ندارد. در عين حال، امروز هم توقعات مردم بسيار بيشتر از آن چيزي است كه در اختيار دارند. البته من هم قبول دارم كه زيرساخت‌هاي اقتصادي بايد اصلاح شود چرا كه در اين سال‌ها هم صرف سياست‌هاي وزارت بهداشت منجر به كاهش فرزندآوري نشده. وضعيت اشتغال و تحصيل و اقتصاد و مسكن دست به دست يكديگر داده تا به سمت كاهش فرزندآوري برويم و به وضعيتي برسيم كه با تولد 8/1 فرزند به ازاي هر زن در سن باروري، حتي قادر به دستيابي به سطح جانشيني هم نباشيم. واقعا ضروري است كه هر خانواده حداقل صاحب دو فرزند شود چرا كه فقط در اين صورت مانع از افزايش منفي رشد جمعيت مي‌شويم در حالي كه حتي با تولد دو فرزند براي هر خانواده، باز هم با هدف رشد جمعيت فاصله داريم. البته ما هنوز به رشد منفي جمعيت نرسيده‌ايم و اين جاي خوشحالي دارد. تلاش وزارت بهداشت بر اين است كه رشد جمعيت را به وضعيت سابق بازگرداند. براي اين برنامه هم نيازمند فرهنگ سازي هستيم و اجراي آن آسان نيست. ما امروز با جامعه گريزان از ازدواج مواجه هستيم كه سن ازدواج در آن بالا رفته و تك فرزندي را پذيرفته است. فرهنگ سازي ما در جهت متقاعد ساختن خانواده براي فرزندآوري زمانبر است.

چقدر زمان مي‌برد؟

كشورهايي كه رشد منفي را تجربه كردند، بعد از 25 و 30 سال هم نتوانستند به سطح جانشيني بازگردند. البته ما در كاهش جمعيت هم تجربه‌يي متفاوت از ساير كشورهاي دنيا داشتيم و سرعت كاهش جمعيت در ايران بسيار بيشتر از ساير كشورها بود. چنانكه اگر قرار بود برنامه كاهش باروري در ايران ظرف 20 يا 25 سال نتيجه دهد، ظرف 7 سال به نتيجه رسيد. اولين قانون برنامه پنج ساله توسعه مقرر كرد كه نرخ رشد باروري در فاصله سال‌هاي 1368 تا 1390 و ظرف 22 سال از 4/6 فرزند به 1/4 فرزند به ازاي هر زن در سن باروري كاهش يابد. سال 1374 و ظرف 6 سال، نرخ رشد باروري به 1/3 رسيد و در سال 90 اين عدد، كمتر از 2 بود. بنابراين، كاهش نرخ رشد باروري بسيار سريع‌تر از اهداف برنامه توسعه پيش رفت.

گزارش مرداد ماه سازمان ثبت احوال كشور نشان داد كه ظرف يك هفته 26 هزار نفر به جمعيت كشور اضافه شده است. اگر خانواده‌ها بخواهند از سياست افزايش رشد جمعيت پيروي كنند، ترميم نرخ رشد 8/1 به بيش از 2 فرزند براي هر خانواده چقدر طول مي‌كشد؟

بستگي دارد كه تصميمات چگونه اجرا شود. تجارب ساير كشورهاي جهان نشان مي‌دهد دسترسي به نتيجه تشويق مردم به فرزندآوري حدود 10 الي 20 سال طول كشيده اما فكر مي‌كنم اين نتيجه در كشور ما سريع‌تر حاصل مي‌شود چون كاهش جمعيت‌مان هم سريع‌تر از ساير كشورها بود. اما باز هم به چگونگي اجراي سياست‌هاي تشويقي و ايجاد زيرساخت‌ها و بسترهاي فرهنگي و اقتصادي بستگي دارد.

دولت دهم 1400 ميليارد تومان براي سياست‌هاي تشويقي افزايش فرزندآوري اختصاص داد. شما به عنوان مسوولي كه بايد قدم‌هاي نهادهاي دولتي را در همراهي با وزارت بهداشت رصد كنيد، فكر مي‌كنيد ساير دستگاه‌ها هم سهم خود را در ايجاد

زيرساخت‌هاي لازم در جهت موفقيت اين سياست‌ها ايفا خواهند كرد؟

نظارت بر اجراي وظايف ساير دستگاه‌ها وظيفه وزارت بهداشت نبوده و صرفا سياستگذاري‌ها برعهده ما است. افزايش جمعيت، سياست كلي كشوري بوده كه توسط دولت به تمام دستگاه‌ها ابلاغ مي‌شود. حالا هم تمام وزارتخانه‌ها شرح وظايف‌شان را دريافت كرده‌اند و از زمان تخصيص اعتبار 1400 ميليارد توماني هم جلسات هفتگي در شوراي عالي انقلاب فرهنگي با حضور نمايندگان دستگاه‌ها تشكيل شد و وزارت بهداشت هم براي وظايف خود برآورد هزينه داشت در عين حال كه شورا به عنوان مسوول، بر اجراي وظايف دستگاه‌ها نظارت مي‌كرد. مثلا ما تعيين مي‌كرديم كه هزينه بيمه زوج‌هاي نابارور چه رقمي خواهد بود.

آيا در برنامه پنجم توسعه ماده قانوني درباره افزايش جمعيت آمده است؟

خير. در حال تعويض نخستين قانون جمعيت هستيم.

امروز، زيرساخت‌هاي موجود به اندازه همين تعداد جمعيت است. اگر جمعيت كشور به 100 ميليون نفر افزايش يابد، وزارت نيرو هم بايد تلاش بيشتري براي تامين آب آشاميدني سالم داشته باشد. وقتي آب آشاميدني سالم در اختيار جمعيت قرار نگيرد آنها به بيماري‌هاي عفوني مبتلا مي‌شوند و مي‌ميرند.

تمام دستگاه‌ها موظف به تامين شرايط براي جمعيت تحت پوشش خود هستند. حرف شما هم كاملا درست است. اگر قرار است جمعيت افزايش يابد بايد ببينيم كه آيا بسترهاي لازم براي اين جمعيت نيازمند آموزش و اشتغال فراهم شده يا خير. ما امروز موظفيم كه برنامه‌هاي تحديد و كاهش جمعيت را حذف كنيم اما وزارت بهداشت به تنهايي در اجراي اين برنامه موفق نخواهد بود زيرا مردم ما در حال حاضر هيچ تمايل و انگيزه‌يي به داشتن فرزند بيشتر ندارند و نيازمند كمك تمام نهادها هستيم. به هر حال وظيفه ذاتي وزارت بهداشت در سال‌هاي گذشته اين بود كه به خانه‌هاي مردم مراجعه مي‌كرد و به آنها آموزش مي‌داد كه از وسايل پيشگيري استفاده كنند و فرزند كمتري داشته باشند.

و اين خدمات هم رايگان بود.

امروز هم اين خدمات براي خانواده‌هاي آسيب‌پذير و پرخطر حتما رايگان است زيرا برنامه‌يي براي قطع كامل ارائه خدمات پيشگيري نداريم.

يعني ارائه رايگان وسايل پيشگيري در مراكز كاهش آسيب اعتياد يا براي زنان با رفتار پرخطر قطع نخواهد شد؟

به هيچ‌وجه. ما امروز با كمبود امكانات براي خريد تجهيزات مواجه هستيم اما به هيچ‌وجه سياست قطع ارائه اين خدمات را در دست نداريم زيرا با بحث بسيار مهم شيوع بيماري‌ها مواجهيم و اصلا تمايل نداريم كه رفتار پرخطر يك زن منجر به تولد يك فرزند ناقص يا فوت آن زن بر اثر بارداري شود. حتي براي خانواده‌هايي كه 6 يا 7 فرزند دارند و تمايلي به فرزند بيشتر نداشته و در عين حال، قدرت خريد همين تجهيزات ارزان قيمت را هم ندارند، موظفيم كه تمام خدمات پيشگيرانه را به طور رايگان ارائه كنيم.

پس وزارت بهداشت چندان هم مايل نيست كه تمام خانواده‌هاي ايراني 7 فرزند داشته باشند ؟

ما به خانواده‌يي كه 7 فرزند دارد و مايل به تحميل فرزند بيشتر به خانواده نيست و توان اقتصادي تامين وسايل پيشگيري را ندارد، كمك مي‌كنيم.

سلامت يك زن پس از 7 بار زايمان و بارداري چه مي‌شود؟

به مادرهاي خودمان نگاه كنيد كه 7 فرزند آورده‌اند و خيلي هم سالم هستند.

حالا يك خانم جوان مايل به بارداري است اما دغدغه شغل و آموزش و آتيه فرزندش مانع از تصميم‌گيري مي‌شود. مي‌خواهد پاسخي از معاون بهداشتي وزارت بهداشت بشنود. اگر اين دغدغه‌ها در ذهن شما بود آيا باز هم بر تصميم خود براي بارداري اصرار مي‌كرديد؟

بستگي دارد كه از چه منظري به اين مساله نگاه كنيم. از نظر من اين كشور تمام امكانات را براي برآورده كردن نيازهاي يك خانواده با دو يا 3 فرزند در اختيار دارد.

اگر ترديد داشتيد كه سرنوشت شغل و تحصيل فرزندتان چگونه خواهد بود باز هم بر بارداري پافشاري مي‌كرديد؟

اگر به آينده يقين داشته باشيد، تصميم متفاوت خواهد بود. شما به كمبودها يقين داريد.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۹ آوریل ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995