Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


جنگل اندیشه‌ها را باید هرس کرد

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[29 Oct 2013]   [ ]

مصطفی ملکیان در نشست نقدوبررسی کتاب «راهنمای تفکر نقادانه»:


 

هادی مشهدی: پرداختن به رویکردهای انتقادی و سنجشگرانه و فراگیری متدها و روش‌های آن، در عصر حاضر، بیش از هر زمان دیگری ضروری به‌نظر می‌رسد. افزایش روزافزون اطلاعات و علوم، بروز تعاملات و کشمکش‌های متعدد و دگرگون در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و قوام هرچه بیشتر فردگرایی نزد انسان امروز را می‌توان از عوامل موثر در کشف این ضرورت دانست. از این‌رو مباحثی چون تفکر انتقادی و سنجشگرانه‌اندیشی، شکل و صورتی آکادمیک و علمی‌ یافته و در حال پیشرفت و تکامل است. کتاب «راهنمای تفکر نقادانه»، با زیرعنوان پرسیدن سوال‌های بجا، نوشته «ام. نیل براون» و «استیوارت‌ام. کیلی» به همت انتشارات مینوی خرد در هزاروصدنسخه چاپ شده است. ترجمه این اثر را کوروش کامیاب و ویرایش آن را هومن پناهنده انجام داده‌اند. سه‌شنبه، 30مهر، نشست نقدوبررسی این کتاب، با حضور مترجم، ویراستار و مصطفی ملکیان در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار شد.

بار سنگین رویکردهای انتزاعی
کامیاب، شرح برخی مختصات و ویژگی‌های کتاب «راهنمای تفکر نقادانه» را ضروری دانست و تصریح کرد: این اثر بین سال‌های 1981 تا 2012، 10بار ویرایش شده است؛ ویراست‌ یازدهم آن نیز در دست انجام است که به‌زودی عرضه خواهد شد. راهنمای تفکر نقادانه، به زبان‌های مختلفی چون هلندی، چینی، یونانی وکره‌ای برگردانده شده است و در سطوح و رشته‌های مختلف تحصیلی تدریس می‌شود. ویرایش هشتم این کتاب برای برگردان فارسی گزینش شده است. از جمله دلایلی که بر این امر مترتب است، می‌توان به عدم اطلاع مترجم از ویرایش‌های بعدی حین ترجمه و کامل‌تر بودن این نسخه از نسخ بعدی، اشاره کرد. در ویرایش هشتم، در فصلی مجزا، استدلالی بلند با تمام ابعاد و اجزای آن درج شده که در ویرایش‌های متاخر حذف شده است؛ از دیگر سو، در فصول دیگر تغییرات چندانی لحاظ نشده است. از این‌رو ترجمه ویراست هشتم ادامه ‌یافت و به انجام رسید.
مترجم کتاب راهنمای تفکر نقادانه، در شرح انگیزه‌های مولفان برای نگارش این اثر، گفت: «به زعم مولفان، اتکای بیش از پیش افراد به کارشناسان و قبول استدلال‌های ایشان، بدون اتخاذ رویکردهای سنجشگرانه، می‌تواند موجبات نگرانی و ترس را فراهم آورد. چراکه کارشناسان ممکن است دچار خطا شوند و‌ یا رای‌شان آلوده به غرض‌ورزی‌هایی باشد. مخاطب این اثر به اتکای پرسش‌ها، تمرین‌ها و تعاریف ساده، با تفکر نقادانه و ابعاد آن آشنا می‌شود. او طرح سوال صحیح، چگونگی و موقع به‌کار بردن آن و همچنین کم‌وکیف استدلال و شواهد را فرا می‌گیرد. مخاطب راهنمای تفکر نقادانه، می‌تواند با استفاده از راهکارها و روش‌های اندیشه انتقادی، از زیر بار سنگین رویکردهای انتزاعی، شانه خالی کند.»
در باب اهمیت جزییات!
پناهنده، ويراستار كتاب، ضمن بازخوانی بخش‌هایی از کتاب، بر اهمیت پرداختن به تفکر و رویکرد نقادانه تاکید و خاطرنشان کرد: «در بسیاری از مباحث و امور زندگی، حقایق بدیهی در اختیار ما نیست؛ خبرگان هم در آنها اختلاف‌نظر دارند. بنابراین وظیفه ارزیابی و نقد افکار و عقاید نقادانه، حداقل در انتخاب فرد خبره، بر عهده ماست؛ ما نمی‌توانیم از تصمیم‌گیری در این امور، بگریزیم. بنابراین باید درباره ارزیابی و نقادی، اصول و روش‌هایی را فراگیریم. تفکر یک امر انضمامی و به‌مثابه ‌یک مهارت در زندگی است. با در نظر داشتن ابعاد این مساله، می‌توان فراگیری این مهارت را ‌یک ضرورت عمومی ‌تلقی کرد. مهارت را می‌‌توان، «توانایی عمل راحت، روان و بدون مشکل، به اتکای الگوهای سازمان‌یافته، برای رسیدن به هدف» تعریف کرد. بنابر این تعریف، بدیهی است که ما با عمل سروکار داریم. از این رو، در کتاب راهنمای تفکر نقادانه، تمرین‌ها و مثال‌های متعددی بر پایه امور روزانه، مطرح شده است.»
وی ادامه داد: «تفکر نقادانه عبارت است از«آگاهی‌داشتن از مجموعه سوالات نقادانه مرتبط به هم، به اضافه داشتن توانایی و میل به پرسیدن و پاسخ‌دادن به آنها در مواقع مناسب.» بنابراین، باید ضمن تمایل، آنچه را می‌دانیم به کار ببندیم. از این‌رو، توانایی، دانش و میل، در به‌کارگیری تفکر نقادانه موثر هستند. نقش نهادهای اجتماعی در ایجاد میل به کنش انتقادی نیز مهم و موثر است. اگر آنها ترتیباتی را برای ایجاد تمایل به این دست رویکردها صورت ندهند، این امر محقق نمی‌شود.»
ویراستار کتاب «راهنمای تفکر نقادانه»، برخی سوالات مطرح در این کتاب را بازگو و اهمیت آنها را تشریح کرد و افزود: «دلایل مدعا کدامند؟ زمانی می‌توانیم مدعایی را مطرح کنیم که دلایلی بر آن مترتب باشد؛ یا اگر آن مدعا دلیل‌بردار نیست، دلایلی در تایید همین خصیصه وجود داشته باشد. در بخشی از کتاب، ارایه برهان از سوی شخصی، به مثابه اهمیت دادن وی به مخاطبش مطرح شده است. بنابراین، استدلال نه‌تنها فایده معرفتی، که فایده انسانی نیز دارد. «کدام واژگان‌ یا عبارات مبهم هستند؟» سوال دیگری است که در این اثر طرح شده و پاسخ به این سوال و رویارویی با آن، حساسیت مخاطب نسبت به مفاهیم نامفهوم را برمی‌انگیزد.»
پناهنده گفت: «تفکر انتقادی حداقلی» و «تفکر انتقادی حداکثری»، دو مفهوم دیگری هستند که در این اثر تعریف شده‌اند. تفکر نقادانه حداقلی، عبارت است از: «به کار بردن تفکر نقادانه، برای دفاع از عقاید فعلی خود.» فرد قایل به تفکر انتقادی حداقلی، استدلال‌هایی را برای حفظ همه آنچه دارد، به کار می‌بندد. حال آنکه در مقابل، مهارت‌ها برای ارزیابی همه ادعاها و عقاید، به‌ویژه ادعاها و عقاید خود، به کار می‌روند. متکلمان دینی معمولا در استدلال‌ها چابک هستند، ولی در دسته حداقلی قرار می‌گیرند.»
وی در انتها با اشاره به کیفیت سوالات و مسایل مطرح‌شده در کتاب، آن را «سهل و ممتنع» ارزیابی کرد و افزود: «مثال‌ها و تمرینات، فلسفی نیستند؛ این اثر بخشی از فلسفه است. اینکه فلاسفه در انتقاد و استدلال، مهارتی ویژه دارند، مساله دیگری است. تاکید بر سادگی سوالات و تمرینات و برگرفتن آنها از زندگی روزمره، گواهی بر این مدعاست. راهنمای تفکر نقادانه به ما می‌آموزد که جزییات را جدی بگیریم، متفکر نقاد حداکثری باشیم و خود نقاد ایده‌های خود.»
هنر به مثابه کنش
ملکیان، در شرح و تبیین جایگاه تفکر نقادانه در گستره علوم‌انسانی، و ضرورت پرداختن به آن، تصریح کرد: «در گستره آنچه به عنوان دیسیپلین تعبیر می‌شود، و اعم است از رشته‌های فنی، هنری و علمی، همواره با دو مساله سروکار داریم: گاه با ‌یکی از آنها و گاه با هردو، به صورت ترکیبی و مولکولی. اول: می‌خواهیم جهان هستی را به وسیع‌ترین معنای کلمه، با همه ویژگی‌ها و ارتباط‌های درونش بشناسیم. در این صورت ما به‌دنبال شناخت هستی هستیم، برای شناخت و نه امر دیگری. دوم: ما، در برخی دیسیپلین‌ها، به‌دنبال دگرگون کردن هستی هستیم. فرق فیزیک و مکانیک با توجه به این رویکرد، مشخص و نمایان می‌شود. فیزیک به‌دنبال شناخت هستی است و مکانیک به‌دنبال دگرگونی آن. از این‌رو رشته‌های هنری و فنی از رشته‌های علمی ‌متفاوت و منفک هستند.»
وی ادامه داد: «در رشته‌های علمی، شناخت برای شناخت صورت می‌گیرد، بنابراین نقش ما در آنها منفعلانه صرف است، حال آنکه در رشته‌های فنی نقشی کنشگرانه داریم. انسان به مدد رشته‌های علمی، در پی فراهم آوردن امکانات، برای تحقق اهداف زیستی خود است؛ از دیگر سو رشته‌های هنری، به تعبیری بدبینانه، زدودن زشتی‌ها ‌ یا به تعبیری دیگر، افزودن زیبایی‌ها را محقق می‌کنند. دگرگون‌کردن و عمل‌کردن، هردو ‌یک مصداق و معنا دارند. به تعبیری دیگر، محال است دگرگون‌کردن از سنخ عمل نباشد، و محال است عملی دگرگون‌کننده نباشد. بنابراین غایت علوم فنی و هنری، عمل است و غایت علوم نظری صرف، نظر. در رشته‌های علمی، هر سوال، مساله‌ای است ‌نیازمند راه‌حل و در رشته‌های فنی، هر سوال، مساله‌ای نیازمند راه رفع. بنابراین ما در مجموعه دیسیپلین‌های بشری ‌یا به‌دنبال راه‌حل مسایل هستیم‌، یا رفع مشکلات. تفکر نقدی در هردو جا سودمند است. ‌تفکر نقدی به مثابه ابزاری است که برای عالم‌ یا نقاد علم و هم هنرمند ‌یا ناقد هنر، نه‌تنها مفید است که ضرورت دارد.»
ملکیان، «تفکر انتقادی» را‌ «یکی از انواع شش‌گانه تفکر» برشمرد و افزود: «برخی تصور می‌کنند تفکر نقدی، ‌یک صفت ارزش‌داورانه است. این تعبیر نادرست است. تفکر انواعی دارد، که ‌یک ‌یا حداکثر دو نوع آن، تفکر نقدی محسوب می‌شود. اولین نوع تفکر، «تفکر تحقیقی» نام دارد. این نوع در حوزه تحقیق کاربرد دارد و تحقیق تنها در صورتی صحیح استفاده می‌شود، که راه‌حل مساله‌ای مشخص نیست. تحقیق با ندانستن صرف آغاز می‌شود. در فرآیند تحقیق، تفکری خاص، به‌کار می‌آید. به عبارتی دیگر، به تفکر کسی که راه‌حل مشکلی را نمی‌داند و در پی دانستن آن، فرآیند تحقیق را آغاز کرده است، تفکر تحقیقی گفته می‌شود.»
«تفکر استدلالی» از دیگر انواع تفکر است که ملکیان به تعریف آن پرداخت. وی تاکید کرد: «در تفکر استدلالی، حل مساله و رفع مشکل، مشخص است، اما مخاطب پذیرای آن نیست. تفکری که به منظور ارایه استدلال، و به دنبال آن اثبات مساله، فراهم می‌آید، تفکر استدلالی است. نوع سوم «تفکر نقدی» است. در این نوع، راه‌حل مساله عرضه شده، و به مدد استدلال نیز، درستی آن اثبات شده است، اما مخاطب در‌ یکی از اجزای آن مناقشه دارد. در این صورت، به مدد تفکر نقدی، راه‌حل، نقد می‌شود. به‌عبارت دیگر، تفکر نقدی، وقتی کاربرد دارد که پاسخ مشخص است و در خصوص درستی آن نیز استدلال‌هایی صورت گرفته است، اما در معرض مناقشه‌ای از سوی مخاطب، یا به عبارتی نقاد، قرار گرفته است. در به‌کارگیری این نوع تفکر، باید روش‌هایی اتخاذ شود.»
ملکیان ادامه داد: ««تفکر مدافعانه» نوعی دیگر است، که در عکس تفکر نقادانه قرار دارد. وقتی نقد صورت می‌گیرد، دفاع نیاز است. به این معنا که مناقشه مطرح شده، قابل پاسخ دادن است، بنابراین تفکری که در پی این امر برمی‌آید، تفکر مدافعانه است. پنجمین نوع تفکر، «تفکر مذاکره‌ای» نام دارد. تفکر مذاکره‌ای تنها در علوم عملی، کاربردی است. آنگاه که دو طرف پاسخ را می‌دانند، ولی قادر به قانع‌کردن ‌یکدیگر نیستند، در مقام عمل، باید مذاکره کنند. این رویکرد در عالم سیاست‌ یا تعلیم و تربیت کاربرد دارد. «تفکر خلاقانه» یا تفکر «ابدا‌ع‌گرانه» نوع آخر است. در به کار بردن این نوع تفکر، نوعی تشابه به خدا صورت می‌گیرد. دیگر انواع تفکر به نوعی روشمند هستند؛ اما در مورد تفکر خلاقانه، این مهم مورد تردید است. این مساله ‌یکی از موارد افتراق بین تفکر خلاقانه و دیگر انواع تفکر است. آیا می‌‌توان برای این نوع تفکر هم روش‌هایی ‌یافت؟ در این مورد، محل اجماع نیست، برخی بر این باورند که تفکر خلاقانه، خودآگاهانه نیست، بنابراین نمی‌توان روش‌هایی در تحقق آن ترتیب داد؛ برخی دیگر نظری غیر این دارند. به زعم برخی صاحبنظران، تفکر نقادانه و تفکر مدافعانه، هردو نقادانه هستند. نویسندگان این کتاب هم، چنین رویکردی داشته‌اند.»
وی، منشا تفکر نقادانه را، حکمی ‌اخلاقی با جایگاهی خاص، دانست و تصریح کرد: «آنچه نطفه ضرورت این تفکر را منعقد می‌کند، حکمی‌اخلاقی است، مربوط به شاخه‌ای از اخلاق، با عنوان «اخلاق باور». بر مبنای اخلاق باور، باید میزان دلبستگی به‌ یک عقیده، با میزان ادله‌ای که آن را تایید می‌کنند، متناسب باشد. اخلاق باور، مستقل از شاخه‌های دیگر اخلاق است. اگر آن را مبنا قرار دهیم، باید بدانیم چقدر شواهد و قراین به سود ‌یک عقیده وجود دارد. آنها می‌توانند فراوان باشند، اما باید سره از ناسره جدا شود. اینجا به تفکر نقدی نیاز خواهیم داشت. این رویکرد، علاوه بر اینکه ما را به سمت معرفت پیش می‌برد، به‌ سوی‌ یک وظیفه اخلاقی نیز هدایت می‌کند. اخلاق باور، به نفس باور توجه ندارد، بلکه تعداد ادله، به سود ‌یا ضرر باور را ملاک قرار می‌دهد. از آنجا که ما در پی پیشرفت در حوزه‌های علم، هنر و فن هستیم، به اعمال آن نیاز داریم.»
ملکیان خاستگاه علمی‌ تفکر نقادانه را تشریح کرد و افزود: «آنجا که منطق غیرصوری و معرفت‌شناسی هم‌پوشانی می‌کنند، تفکر نقدی پدید می‌آید. این مبحث از جهتی معرفت‌شناسانه و از جهتی دیگر منطق مادی و غیرصوری است. از دیگر سو می‌توان تفکر نقدی را شاخه‌ای از روش‌شناسی دانست؛ البته روش‌شناسی، خود شاخه‌ای از معرفت‌شناسی است. تفکر نقدی، پیش‌فرض‌هایی دارد، اگر آنها نباشند، ضرورت روی آوردن به آن از بین می‌رود. اکثریت آرایی که به ما عرضه می‌شوند، نه واضح‌الصدق و نه واضح‌الکذب هستند. به وضوح نمی‌توان در باب آنها حکم کرد؛ بالطبع تشخیص صدق و کذب آنها محتاج پوششی است. اگر این پیش‌فرض موجود نباشد، احتیاج به تفکر نقدی نیست.»
وی ادامه داد: «تنها با نظر به گوینده سخنی نمی‌توان صادق‌ یا کاذب بودن آن را دریافت. ارتباط بین قول و قایل، قطع است، بنابراین نمی‌توان با استناد به شخصیت کسی به صدق و کذب سخن او رای داد. این پیش فرضی دیگر است. نیروی تشخیص صدق و کذب در خود فرد، و نیاز به دریافت صدق و کذب مساله‌ای، دیگر پیش فرض‌های تفکر انتقادی هستند.
ملکیان، «ضرورت‌های پرداختن به تفکر نقدی» را تبیین کرد. وی گفت: «نمی‌توان ضرورت تفکر نقادانه را انکار کرد، چراکه ما در معرض هجوم اطلاعات هستیم و اگر بخواهیم زیر آوار آنها دفن نشویم، باید بتوانیم جنگل اندیشه‌ها را هرس کنیم. به ویژه اینکه بدانیم، در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم، که در آن هستند بسیار افرادی که از صادق معرفی کردن باوری کاذب، سود می‌جویند.»
وی، در انتها برخی ویژگی‌ها و معایب کتاب و همچنین کار ترجمه را برشمرد و تاکید کرد: «کتاب راهنمای تفکر نقادانه، بسیار مفید است. از سه‌جهت می‌توان بر اهمیت آن تاکید کرد. اول: اهم مباحث تفکر نقدی در این کتاب بررسی شده است. دوم: غالب مثال‌های آن برگرفته از زندگی روزمره، ملموس و مفید هستند. سوم: مولفان، در انتخاب و کاربرد واژه‌ها و قیود، دقت زیادی مبذول داشته‌اند. خلط واژگان ابهام و ایهام با ‌یکدیگر، تعریف ناصحیح معنای ارزش و نپرداختن به مباحث نقد درونی و نقد بیرونی را هم می‌توان به عنوان نقایص کتاب نام برد. ترجمه را می‌توان از حد متوسط ترجمه‌های فعلی بالاتر دانست. تنها مورد آسیب در این حوزه، برگردان ناصحیح تعدادی اندک از واژگان است. از آن‌دست می‌توان به اعمال واژگان درست و غلط به جای صادق وکاذب اشاره کرد، که به لحاظ فنی صحیح نیستند.»

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995