Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


هافینگتون پست:جهان درقرن 21 تحت سلطه هیچ قدرت واحدی نخواهد بود

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[27 May 2014]   [ ]

 

'چارلز كوپچان/ Charles Kupchan' در این مقاله آورده است: موازنه قدرت درجهان به سرعت درحال تغییر است.چین وسایركشورهای در حال توسعه با شتاب زیاد از پله های قدرت بالا می روند.دراین میان، سه ستون جهان غرب، یعنی آمریكا، اروپاوژاپن، باركود اقتصادی مداوم و رای دهندگان ناراضی مواجه اند.

اما به رغم اذعان گسترده به تغییر چشم انداز جهان، دیدگاه های متفاوتی در باره قدرت های غالب آینده وجود دارد. در ادامه قرن بیست و یك چه كسی قدرت غالب بر جهان خواهد بود؟

بسیاری ازتحلیلگران پیش بینی می كنند كه قرن بیست ویكم به چین متعلق است، كشوری كه چندین دهه رشد اقتصادی تاثیر گذارش این تصور را به وجود آورده كه نمی توان ظهور و افزایش قدرت آن را متوقف نمود.

بیشتر سیاستمداران آمریكایی و نیز مفسرانی نظیر 'رابرت كاگان' و 'رابرت لیبر' همچنان معتقدند كه سلطه آمریكا ادامه خواهد یافت. آن ها بر این عقیده اند كه اقتصاد آمریكا به سرعت احیا خواهد شدوبرتری نظامی آمریكا بی رقیب باقی می ماند. اما رقبای آمریكا در زمینه رهبری جهان هند و برزیل هستند.هند تا سال 2025 بیشترین جمعیت جهان را خوهد داشت واین درحالی است كه برزیل از منابع فراوان و شرایط ژئوپولیتیكی مطلوب برخوردار است.هردوكشوردولت های دموكراتیك دارند كه شرایط حكومتی لازم برای تسلط را برای شان فراهم می كند.

عدم اتفاق نظر درباره این كه كدام كشور بر جهان تسلط خواهد داشت، قابل توجیه است. زیرا قرن بیست و یكم تحت تسلط هیچ كشوری قرار نخواهد داشت. آمریكا همچنان ازقدرت خوبی برخوردار خواهد بود، اما دوره رهبری غرب رو به پایان است. در این میان، هیچ یك از كشور های درحال ظهور ازتركیب قدرت مادی و ایدئولوژیكی لازم برای رهبری جهان برخوردار نیستند.

اگرچه این كشورها با هدف هماهنگ سازی سیاست ها و تقویت توان خود گروه جدیدی را تشكیل داده اند كه به 'بریكس' (متشكل از برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی) موسوم است، اما از دیدگاه منسجمی درباره آینده برخوردار نیستند. آن ها به خوبی می دانند كه تداوم رهبری غرب در جهان برایشان قابل قبول نیست، اما احتمال دستیابی به یك دیدگاه مشترك درباره جایگزینی این قدرت بسیار اندك است.

این قرن متعلق به آمریكا، چین، هند، برزیل و یا هیچ كشور دیگری نیست. به عبارت دیگر، این جهان، جهان هیچ كس نخواهد بود.

آمریكا به دلیل اقتصاد ترمیم پذیر، جمعیت رو به افزایش، و تفوق نظامی، طی دهه های آتی یكی از رتبه های برتر را خواهد داشت. با این وجود، برتری كه آمریكا و متحدان غربی آن از زمان جنگ جهانی دوم تاكنون بهره مند بوده اند به سرعت رو به كاهش است.

طی نیمه دوم قرن بیستم، معمولا دو سوم تولیدات جهان به جبهه متحدان غربی متعلق بود. اكنون این میزان به نصف كاهش یافته و این كاهش به زودی از نصف نیز بسیار كمتر خواهد شد.

درسال 2010از5اقتصاد برترجهان، 4اقتصاد متعلق به دولت های توسعه یافته غرب، یعنی آمریكا، ژاپن، آلمان و فرانسه بود. تنها یك كشور در حال توسعه، یعنی چین، كه رتبه دوم را دارد، حائز شرایط عضویت در این باشگاه انحصاری است.

طبق برآورد گروه بانكداری و سرمایه گذاری بین المللی'گلدمن ساكس'، در سال 2050، آمریكا تنها قدرت غربی حاضر در گروه 5 تایی قدرت های برترجهان خواهد بود.آمریكا،هند، برزیل و روسیه با فاصله ای زیاد پس ازچین قرارخواهند گرفت.

ابعاد اصلی این تغییر به زودی رخ خواهد داد. انتظار می رود ثروت چین تا نیمه دوم دهه آینده از آمریكا نیز فراتر رود. بانك جهانی پیش بینی می كند كه تا سال 2025، دلار، یورو و یوآن واحد های پول در سیستم پولی 'چند ارزی' جهان را تشكیل خواهند داد.

گلدمن ساكس نیزمعتقد است كه تولید ناخالص ملی چهار كشور در حال توسعه برزیل، چین، هند و روسیه تا سال 2032 معادل سهم كشورهای پیشرو صنعتی امروز خواهد بود. بی تردید آمریكا از ركود فعلی نجات خواهد یافت اما در تغییری فاحش در سلسله مراتب قدرت جهان در یك اقتصاد جهانی ادغام خواهد شد.

اگر قرار باشد، چین همچنان در راس اقتصادهای جهان باقی بماند، پس چرا نباید این قرن را قرن چین نامید؟ جاذبه كاپیتالیسم چین تحت تاثیر عدم مشروعیت دموكراتیك این كشور خنثی خواهد شد. موفقیت چین نیز به دارایی هایی وابسته است كه سایر كشورها از آن ها محرومند: اخلاق اجتماعی باریشه های عمیق درفرهنگ كنفسیوسی، دیوان سالاری و رهبری مبتنی بر شایسته سالاری، نیروی كار فراوان و زیر ساخت های صنعتی و حمل و نقل عالی.

علاوه بر این، گرچه پكن به تلاش خود برای توسعه نفوذ بر مناطق اطراف خود ادامه می دهد، اما نژادپرستی چین حاكی ازآن است كه آمال برتری جویانه آن صرفا درقلمرو منطقه ای محدود خواهد ماند.

هند نیزمانند چین از نیروی كار فراوان برخوردار است. دموكراسی نیز جاذبه ای بین المللی به آن داده كه چین فاقد آن است.اما نهادهای دموكراتیك هند نیز می توانند مشكلاتی را به وجود آورند. دیوان سالاری كسالت آور، لایه بندی های اجتماعی، نابرابری وتنوع چشمگیر زبانی و قومی دولت هند را ضعیف وناتوان كرده است. دهلی نو ازهیچیك ازقابلیت های هدفمند پكن برخوردارنیست.

فقدان حكومت درست در این كشور باعث كاهش رشد و ظهور موانع بر سر راه آن خواهد شد.

هند نیز در منطقه پرخطری واقع است كه پیشرفت های ژئوپولیتیكی اش را محدود خواهد كرد. رقابت وبحث های مربوط به اراضی با چین، خصومت آشكار پاكستان و نزدیكی به افغانستان موجب محدود شدن سیاستمداری دهلی نو و جلوگیری از نفوذ آن در نقاط دور دست خواهد شد.

برزیل از بسیاری جهات برای رهبری جهان مناسب ترین گزینه است. این كشور از دموكراسی پایدار وذخایر طبیعی، نیروی كار و زمین فراوان برخوردار است. دست كم درحال حاضر، برازیلیا قدم در راه توسعه گذاشته وآزادی اقتصادی را با برنامه های تعدیل كه با هدف از میان بردن نابرابری طراحی شده اند تركیب كرده است. برزیل رقیب ژئوپولیتیكی ندارد و در منطقه ای عاری از هرگونه جنگ میان كشورها واقع شده است.

اما برزیل نیز در رتبه های برتر قدرت های جهان نخواهد بود. انتظار می رود اقتصاد این كشور از اقتصاد چین در سال 2050 پنج برابر كوچك تر باشد. انزوای نسبی این كشور، برزیلیا را قادر می سازد كه از نزاع هایی كه در مناطق اوراسیا و غرب اقیانوس آرام نظیر چین، هند، روسیه و اندونزی رخ می دهد دور بماند.اما فاصله زیاد قلمرونفوذ برزیل را در این منطقه حساس محدود خواهد كرد. سرنوشت برزیل به تسلط منطقه ای ختم خواهد شد و آمال رهبری جهان برای برزیل محقق نخواهد گردید.

دست كم در شرایط كنونی كه گروه بریكس از نفوذی نسبی برخوردار است، هر یك از این قدرت های نوظهور مهم جهان در مسیر توسعه منحصر به فرد خود پیش خواهند رفت و منافع خود را دنبال خواهند كرد.نشست های بریكس كه به صورت منظم برگزار می شود خواستار برابری بیشتر ونظم جهانی عادلانه تر است. اما اعضای بریكس هنوز نه به صورت فردی و نه به صورت جمعی به صراحت اعلام نكرده اند كه این نظم چگونه باید باشد. چنانچه این كشورها دیدگاه خود را درباره ساختارجدیدجهانی پیاده كنند، احتمالا مشخص خواهد شد كه با یكدیگر بسیارمتفاوت بوده و همخوانی در دیدگاه هایشان وجود ندارد.

حداقل طی این دهه و دهه آتی، آمریكا در مقایسه با بریكس در حوزه مدیریت تعدیل قدرت جهانی حرف بیشتری برای گفتن خواهد داشت. اما عاقلانه ترین اقدام برای واشنگتن این خواهد بود كه به جای مبارزه علیه موج غیر قابل اجتناب تغییر وتلاش برای تمدید دوره سلطه خود، در جهت هدایت جهان به سوی اشكال جدید حكومت جمعی و همكاری گام بردارد.

بزرگ تر كردن این حلقه و رسیدن صلح آمیز به جهان بعدی از طریق طراحی به مراتب قابل قبول تر از یك هرج و مرج رقابتی است كه به ناگزیر در پی تلاقی چندین قطب قدرت و مفاهیم متفاوتی از نظم كه هر یك بدان قائلند، حاصل خواهد شد

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995