Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


۱۰ شغلی که هوش مصنوعی تصاحب نخواهد کرد

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[16 Apr 2021]   [ مهدی صنعت‌جو]

کای-فو لی، یکی از صاحبنظران حوزه هوش مصنوعی در کتاب جدیدش با عنوان « ابرقدرت‌های هوش مصنوعی: چین، سیلیکون‌ولی و نظم نوین جهانی» پیش‌بینی کرده، طی پانزده سال آینده هوش مصنوعی و ماشین‌ها، حدود نیمی از موقعیت‌های شغلی را از ما خواهند ربود. حسابداران، کارگران کارخانه‌ها، رانندگان کامیون، دستیاران حقوقی و رادیولوژیست‌ها تنها بخشی از فهرست بلند بالای مشاغلی هستند که مشابه سرنوشتی را تجربه خواهند کرد که انقلاب صنعتی بر سر کشاورزان آورد. با این‌حال او معتقد است، در آینده مشاغلی هم خواهند بود که از دسترس هوش مصنوعی در امان خواهند ماند. مطلبی که می‌خوانید برگرفته از متنی است که او در این زمینه نوشته و 10 شغل را معرفی کرده که طی پانزده سال آینده از دسترس هوش مصنوعی در امان خواهند ماند و همچنان انسان در این موقعیت‌های شغلی حضور خواهد داشت.
دکتر کای ـ فولی سابقه زیادی در حوزه‌ هوش مصنوعی دارد و در این حوزه صاحبنظر است. او مدرک دکترای خود را در رشته علوم کامپیوتر از دانشگاه کارنگی‌ملون گرفته و حدود سه دهه کار درجه یک را در سابقه‌کاری خود دارد و در شرکت‌هایی نظیر اپل، گوگل و مایکروسافت رده‌های بالای مدیریتی را تجربه کرده است. حتی سال‌ها پیش بر سر تصاحب وی، بین گوگل و مایکروسافت اختلافی رخ داد. او با نوشتن کتابی با عنوان « ابرقدرت‌های هوش مصنوعی: چین، سیلیکون‌ولی و نظم نوین جهانی» ادعا کرده، پیشرفت سریع چین در زمینه هوش مصنوعی، این کشور را به رقیبی جدی برای آمریکا تبدیل کرده و به دلیل همین رقابت بی‌سابقه بین این دو کشور در این حوزه، تغییرات چشمگیری که انتظار داشتیم هوش مصنوعی در جوامع ایجاد کند، خیلی زودتر به وقوع خواهند پیوست. دکتر لی معتقد است، به‌دست‌ آوردن چنین قدرت قابل‌توجهی، چین و آمریکا را ملزم می‌کند تا مسئولیت آنچه بر سر جوامع خواهد آمد را بپذیرند. اگر چه تا پیش از این بسیاری از کارشناسان پیش‌بینی کرده بودند که گسترش هوش مصنوعی تأثیر بسیار زیادی بر مشاغل کارگری خواهد گذاشت اما دکتر لی معتقد است، این توسعه در آینده گریبان کارمندان را خواهد گرفت.
با این‌حال هوش مصنوعی قادر به تصاحب همه فرصت‌های شغلی ما نیست. هنوز هم مهارت‌هایی وجود دارد که مختص انسان هستند و ماشین، دست‌کم در آینده‌ای نزدیک موفق به آموختن آن‌ها یا تقلید از آن‌ها نخواهد شد. این مشاغل را می‌توان در چهار گروه کلی قرار داد. گروه اول مشاغلی‌اند که نیازمند خلاقیت‌اند. هوش مصنوعی قادر نیست جای محققان، نویسندگان و هنرمندان را بگیرد. گروه دوم، مشاغل استراتژیک و پیچیده هستند. جایگاه مدیران و دیپلمات‌ها و اقتصاددان‌ها هنوز هم برای هوش مصنوعی و کلان‌داده‌ها دور از دسترس است. گروه سوم، مشاغلی‌اند که به حوزه هوش‌ مصنوعی مربوط می‌شوند. اگرچه هوش مصنوعی بسیاری از مشاغل را از دایره خارج خواهد کرد، اما فرصت‌های شغلی جدیدی را نیز ایجاد خواهد کرد. گروه چهارم، مشاغلی‌اند که برای فعالیت در آن‌ها سطح بالایی از مهارت‌ها و عواطف انسانی نیاز است و حرفه‌هایی نظیر معلمی، پرستاری و پزشکی از آن جمله‌اند.

مشاغل انسانی
با گسترش هوش مصنوعی، در دل بسیاری از ما انسان‌ها، ترس از بیکاری سایه افکند و برای این هراس، دلایل خوبی هم داشتیم. همین حالا بسیاری از نرم‌افزارها و وب‌سایت‌ها به هوش مصنوعی مجهز هستند و در آینده‌ای نه چندان دور، هوش مصنوعی فرمان خودروهای ما را نیز در دست خواهد گرفت، کسب‌وکارمان را سر و سامان خواهد داد و محصولات مورد نیازمان را تولید خواهد کرد. اگر چه هوش مصنوعی قدرتمند است و تطبیق‌پذیر، اما برخی از وظایف هستند که فقط انسان از پس انجام آن‌ها بر می‌آید. هوش مصنوعی نقاط ضعفی دارد که مانع می‌شود در برخی از مشاغل خوب عمل کند. به‌عنوان مثال، قادر به اتخاذ تصمیمات حساس و پیچیده نیست؛ قادر نیست در مشاغلی وارد شود که به هماهنگی دقیق دست و بینایی نیاز است، در محیط‌های ناشناخته و غیرمنتظره به‌ویژه شرایطی که برای اولین‌بار با آن‌ها مواجه می‌شود، کارآیی چندانی ندارد و هوش مصنوعی برخلاف انسان قادر به درک طرف انسانی خود و تعامل همدلانه با وی نیست. بر این‌اساس مشاغلی که در آن‌ها جنبه‌های انسانی نقش مهمی دارد، از تیررس هوش مصنوعی در امان خواهند بود. در بسیاری از این مشاغل هوش مصنوعی با انسان همکاری خواهد کرد و با نوعی کار تیمی بین انسان و ماشین مواجه خواهیم بود؛ به‌طوریکه آنچه هوش مصنوعی از پس آن‌ها برمی‌آید به ماشین سپرده می‌شود و وظایفی که فقط از عهده انسان بر می‌آید هم برای انسان می‌ماند.
روانپزشکی
روانپزشکی، مددکاری اجتماعی و مشاوره ازدواج همگی جزو مشاغلی هستند که نیاز فراوانی به مهارت‌های برقراری ارتباط، درک طرف مقابل و جلب اعتماد مراجعه‌کننده دارند و برای دستیابی به‌ آن، فرد باید از هوش عاطفی بالایی برخوردار بوده و بتواند با بیمار به خوبی ارتباط برقرار کند؛ در مواقعی که بیمار دچار صدمه‌های روانی شده به‌ درستی به او مشاوره دهد و به‌مدت طولانی او را حمایت کند. این‌ها ویژگی‌هایی هستند که نقطه‌ضعف ماشین‌ها به‌شمار می‌آیند.

درمان
انجام کارهای دقیقی که انسان با دست انجام می‌دهد برای هوش مصنوعی یک چالش است. به‌عنوان مثال، درمان فیزیوتراپی و ماساژدرمانی، نیازمند اعمال دقیق فشار با دست است و درمانگر باید کوچکترین پاسخ‌هایی را که از بدن بیمار دریافت می‌کند، مدنظر داشته باشد. از سوی دیگر تراپیست‌ها درمان خود را براساس بیمارشان تنظیم می‌کنند و به‌طور مداوم از آن‌ها بازخورد می‌گیرند تا درمان به درستی پیش رود و نتیجه مناسب حاصل شود. این ویژگی‌های اساسی، این حرفه را به حرفه‌‌ای تبدیل می‌کند که انسان در آن موفق‌تر است تا هوش مصنوعی.

مراقبت‌های پزشکی
پیش‌بینی می‌شود، صنعت خدمات درمانی به دلیل افزایش درآمد، آثار مفید گسترده‌ بر سلامت، کاهش هزینه مراقبت‌ها با کمک هوش مصنوعی و جمعیت سالخوردگانی که نیازمند مراقبت بیشتری هستند، رشد قابل‌توجهی خواهد داشت. بسیاری از این عوامل زمینه لازم را برای همکاری انسان و هوش مصنوعی فراهم خواهند کرد. با این حال، در آینده، مشاغلی نظیر پزشکی و پرستاری همچنان حضور خواهند داشت و هوش مصنوعی نمی‌تواند جایگزین متخصصان این حوزه‌ها شود.
تحقیق و مهندسی در حوزه هوش مصنوعی
طبیعی است که با رشد هوش مصنوعی، شاهد رشد تعداد متخصصان این حوزه هم باشیم. مؤسسه تحقیقاتی گارتنر پیش‌بینی کرده، در چند سال آینده‌ افزایش شمار متخصصان هوش مصنوعی، از میزان شغل‌هایی که به واسطه هوش مصنوعی از بین رفته‌اند، پیشی خواهد گرفت. با این حال و با پیشرفت فناوری هوش مصنوعی، برخی از موقعیت‌های شغلی سطح پایین‌تر در این حوزه متأثر از این فضا، خودکارسازی و ماشینی خواهند شد. بر همین اساس لازم است، متخصصان حوزه هوش مصنوعی همگام با تحولات هوش مصنوعی پیش روند درست مانند همان اتفاقی که در سال‌های اخیر برای مهندسان نرم‌افزار افتاد و آن‌ها طی سالیان مجبور شدند مهارت‌های خود را با نیازهای روز هماهنگ کنند و زبان اسمبلی و زبان‌های سطح‌ بالا و برنامه‌نویسی شیءگرا و برنامه‌نویسی موبایل و حالا برنامه‌نویسی هوش مصنوعی را بیاموزند.

داستان‌نویسی
داستانگویی به حد اعلایی از خلاقیت بشری نیاز دارد و این موردی است که هوش مصنوعی به سختی قادر به تقلید از آن خواهد بود. موفقیت یک داستان خوب به ایده‌های نویی وابسته است که نویسنده مطرح می‌کند و شخصیت‌های جذاب و طرح داستانی که درگیر زبان هنرمندانه آن است. این ویژگی‌های اساسی نویسندگی را به سختی می‌توان در قالب الگوریتم‌ نشاند و ارائه کرد. اگرچه هوش مصنوعی قادر خواهد بود که متنهایی را برای انتشار در شبکه‌های اجتماعی تولید کند، عناوین کتاب پیشنهاد دهد و حتی از سبک‌های نویسندگی تقلید کند با این‌حال بهترین کتاب‌ها، فیلم‌نامه‌ها و نمایشنامه‌‌ها در نهایت توسط انسان‌ها نوشته خواهند شد؛ دست‌کم تا جایی که می‌توان آینده را پیش‌بینی کرد، اینگونه خواهد بود.
تدریس
هوش مصنوعی ابزاری عالی برای معلمان و مؤسسات آموزشی خواهد بود، زیرا به آن‌ها در تنظیم یک برنامه‌ تحصیلی مناسب بر اساس علایق، استعدادها و پیشرفت تحصیلی هر دانش‌آموز کمک خواهد کرد. با این حال در فرایند آموزش، دانش‌آموزان همچنان به راهنمایی نیاز دارند تا به‌خوبی به علایق خود پی ببرند، به آن‌ها فراگیری مستقل آموزش داده شود و به‌طور فردبه‌فرد هدایت شوند. تمام این موارد وظایفی هستند که فقط از عهده یک معلم انسانی برمی‌آید و از عهده ماشین خارج است. در نتیجه در آینده نیاز زیادی به معلمان خواهیم داشت.

وکالت
وقتی سخن از نابودی مشاغل به میان می‌آید، وکلای برجسته هیچ نگرانی نخواهند داشت. استدلال از میان شواهد، جلب اعتماد مراجعه‌کننده، استفاده از سال‌ها تجربه در دادگاه و توانایی متقاعد کردن هیئت منصفه همگی مثال‌هایی از پیچیدگی‌های شناختی، استراتژی‌ها و تعامل انسان هستند که فراتر از توانایی‌های هوش مصنوعی است. با این‌حال، شاید مواردی جنبی نظیر بررسی و تجزیه‌ و تحلیل اسناد، تنظیم قراردادها، کار روی موضوعات ساده‌تر و ارائه پیشنهادها توسط هوش مصنوعی خیلی بهتر و کارآمدتر انجام شوند. به دلیل هزینه‌های وکالت، شاید شرکت‌های هوش مصنوعی بتوانند در بخش‌هایی مؤثر واقع شوند که پیش از این به دستیارهای حقوقی و کارآموزان وکالت سپرده می‌شدند، اما وارد شدن به حیطه کاری وکلای سطح بالا از توان هوش مصنوعی خارج است.

علوم کامپیوتر و مهندسی
براساس یک گزارش تا سال ۲۰۳۰ شمار متخصصان حوزه‌هایی نظیر علوم کامپیوتر، مهندسی، فناوری اطلاعات و مشاوران فناوری، 20 تا 50 میلیون افزایش خواهد یافت، اما مشغول شدن در این حرفه‌ها نیازمند به‌روز بودن شاغلان و پوشش دادن حوزه‌هایی است که توسط فناوری، خودکارسازی و ماشینی نشده‌اند.

فعالیت‌های علمی
هوش مصنوعی جایگزین محققان نخواهد شد، با این حال ابزارهای فوق‌العاده‌ای را در اختیار آن‌ها قرار خواهد داد. برای مثال، در حوزه کشف داروهای جدید می‌توان از هوش مصنوعی برای فرضیه‌سازی و آزمودن موارد مصرف احتمالی داروهای کشف‌شده و یافتن داروهای جدید کمک گرفت. به‌طورکلی می‌توان گفت، هوش مصنوعی عامل تقویت عملکرد محققان خواهد بود.

مدیریت
مدیران موفق از مهارت‌های تعاملی ضروری نظیر توانایی تهییج، مذاکره و متقاعد کردن برخوردارند. آن‌ها به خوبی قادرند با کارکنانشان ارتباط برقرار کنند. مهمتر اینکه چنین مدیرانی قادرند، با تدابیری که اتخاذ می‌کنند و سخنانی که می‌گویند یک فرهنگ سازمانی و سیستم ارزش‌گذاری تأثیرگذار ایجاد کنند و به کارکنان انگیزه بیشتری برای سخت کار کردن دهند. هرچند هوش مصنوعی شاید به مدیریت عملکرد سازمان کمک کند، اما وظایف مدیریتی همچنان بر دوش انسان خواهد بود. با این بیان، اگر منظور از مدیر صرفا یک کارمند اداری است که پشت میز نشسته و به کارمندانش دستور می‌دهد، امکان جایگزینی وی با انسان‌های دیگر وجود خواهد داشت.
بازارکار آینده
بدون شک، جوامع آینده در مواجهه با تحولات ناشی از هوش مصنوعی نیازمند نوسازی هستند و مجبورند برخی جنبه‌های جذاب زندگی را فدا کنند. اما اینکه از آینده ناامید باشیم و تصور کنیم با آمدن هوش مصنوعی به میان ما، همه چیز سیاه می‌شود و زندگی بشری به پایان می‌رسد هم چاره‌کار نیست و نگاهی غیرمسئولانه است. دکتر لی در پاسخ به این پرسش که آیا هوش مصنوعی به‌طورکامل بر توانایی‌های انسان غلبه خواهد کرد یا خیر می‌گوید: « اگر چه نمی‌توان این امکان را با قطعیت رد کرد اما به وقوع پیوستن آن، خیلی دور از ذهن است.»
باید این را به خاطر داشته باشیم که توانایی نوع‌دوستی و همدلی، دارایی‌های باارزش نیروی‌کار ما در آینده هستند و مشاغلی که بر مراقبت، خلاقیت و آموزش متکی‌اند همچنان برای جوامع ما حیاتی خواهند بود. کای ـ فو لی بر اساس تجربه خود اینگونه پیشنهاد می‌کند: « اجازه دهید، ماشین‌ها ماشین باشند و انسان‌ها انسان باقی بمانند»

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: 377


بنیاد آینده‌نگری ایران



شنبه ۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۷ آوریل ۲۰۲۴

تکنولوژی

+ راهنمای جامع آشنایی با مدل هوش مصنوعی مولد، کاربردها و انواع آن مترجم: حمیدرضا تائبی

+ تولید متن یا Text Generation چیست؟  حمیدرضا تائبی

+ چه تکنولوژی‌هایی باعث تحول دیجیتال در صنعت کشاورزی می‌شوند؟ -

+ ارتباط انقلاب صنعتی چهارم با تحول دیجیتال چیست؟ -

+ هوش مصنوعی در خدمت دموکراسی /

+ انقلاب صنعتی چهارم چیست و چگونه بر زندگی ما تاثیر می گذارد؟ فاطمه حسینی

+ یادگیری ماشین آنلاین چیست و چرا نقش مهمی در دنیای هوش مصنوعی دارد؟  حمیدرضا تائبی

+ خودیابی فرهنگی در جهان دیجیتال  فرهنگ امروز/ عیسی عبدی

+ انقلاب بزرگ فین‌تک‌ها در یک دهه آینده مترجم: مهسا قنبری

+ راهکار محققان برای مجهز شدن IoT به شبکه‌های عصبی بهینه  مهدی صنعت‌جو

+ ۱۰ شغلی که هوش مصنوعی تصاحب نخواهد کرد  مهدی صنعت‌جو

+ پیوند کامپیوتر و مغز انسان محسن آقاجانی

+ فناوری‌های نوظهور 

+ قدرت‌نمایی هوش مصنوعی در دنیای داروسازی حمیدرضا تائبی

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر 

+ فناوری تشخیص چهره در یک قدمی زندگی ما حمیدرضا تائبی

+ آیا تلفن هوشمند، بخشی از وجود ماست؟ 

+ انقلاب عاشقانه در زمانه تکنولوژی 

+ آیا تکنولوژی باعث خوشبختی بشر می‌شود؟ محمدحسین آشنا

+ آیا فناوری تشخیص چهره نگران کننده است؟  مهدی زارع سریزدی

+ روبات‌هایی که می‌بینند و از انسان می‌آموزند- مهدی صنعت‌جو

+ یک راهکار عالی برای آنکه بدانید اینترنت شما چه زمانی قطع شده است حمیدرضا تائبی

+ آیا ماشین‌ها ما را از کار برکنار خواهند کرد؟ حمیدرضا مازندرانی

+ پیامدهای نسل چهارم فناوری رسانه‌های اجتماعی  دکتر محمود سریع‌القلم

+ طبقه‌ای به نام علوم انسانی دیجیتال 

+ تکنولوژی و آینده جامعه 

+ گشايش اولین فروشگاه بدون فروشنده و صف توسط آمازون 

+ فناوری‌هایی که در سال ۲۰۱۸ رشد می‌کنند مهدی مطلبی

+ صوفیا، ربات شهروند تمایل به تشکیل خانواده دارد! 

+ روبات عصیانگر در شهر بی‌قانون؛ آغاز عصر وحشت حمیدرضا تائبی

+ اسکلت‌ پوشیدنی شنوا برای معلولین مهدی صنعت‌جو

+ سازمان ملل، هوش مصنوعی را زیر نظر می‌گیرد مهدی صنعت‌جو

+ عطش ساختن فردا  سید کامران باقری

+ کارخانه های آینده | کسب و کاری با فناوری چاپ سه بعدی 

+ تكنولوژى‌آموزشى‌ يا‌تكنولوژى‌يادگيرى 

+ با این لباس هوشمند گرم می‌شوید 

+ خطر هک‌شدن خودروهای هوشمند جدی است 

+ آیا هوش مصنوعی بزرگترین تهدید برای تمدن بشری است؟ مهدی صنعت‌جو

+ انسان یا محصول، نسل‌های آینده کدامند؟ حمیدرضا تائبی

+ این روبات 500 برابر سریع‌تر از انسان کار می‌کند حمید نیک‌روش

+ جلوگیری از تصادفات منجر به مرگ خودران‌ها با تصمیم‌گیری به سبک انسان حمید نیک‌روش

+ کدام شغل‌ها تا ۱۰ سال آینده نابود می‌شوند؟ حمیدرضا تائبی

+ از این پس هوش مصنوعی مصدومیت‌های ورزشکاران را پیش‌بینی می‌کند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی خودسر!/ آیا ترس دانشمندان به واقعیت بدل می‌شود؟ 

+ آیا در نهایت ماشین ها میتوانند پیش داوری و تعصب داشته باشند؟ 

+ تجاری‌سازی فناوری رابط مغز و کامپیوتر 5 دستاورد مهم دارد 

+ این ربات خیلی راحت و سریع خودروی شما را پارک می کند! +تصاویر 

+ استفاده از ربات‌ها در صنعت بیمه 

+ پایان عصر نفت! بهزاد احمدی نیا

+ چاپ 3 بعدی استخوان مصنوعی 

+ تولید دست مصنوعی 15 دلاری 

+ انسان‌ها و هوش مصنوعی همزیستی مستقل را تجربه خواهند کرد حمیدرضا تائبی

+ روبات‌ها به یکدیگر مهارت‌های جدید را یاد می‌دهند حمید نیک‌روش

+ دختر یازده ساله در نشست سالانه سهامدارن مایکروسافت چه سوالی مطرح کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ بیشتر از ۸۰ درصد مشاغل امروزی تا چند سال آینده از بین می‌روند! حمید نیک‌روش

+ انقلاب الکترونیک , یا چگونه قاره آسیا زباله دان جهان شد 

+ فناوری های تشخیص هویت. صالح سپهری‌فر

+ رانندگی در واقعیت افزوده فرانک فراهانی جم

+ با بمب الکترومغناطیسی آشنا شویم 

+ ساخت جوهر از آلودگی هوا! 

+ خانه‌ای که در باد می‌رقصد+تصاویر 

+ مرکز تخصصی بازی‌های رایانه‌ای به حوزه درمان و امنیت وارد می‌شود 

+ ویژگی‌های بایسته معلمان در بهبود فرآیند یاددهی-یادگیری مدارس هوشمند 

+ جهان در 150 سال آینده چگونه خواهد بود؟. 

+ آینده نگری در مدیران IT 

+ بازی پیامکی و محتوای آموزشی - سرگرمی برای آینده پژوهی وحید وحیدی مطلق

+ ماشین هایی هوشمند تر از انسان 

+ مجازی بودگی و قدرت «دولت موبایل» داود زارعیان

+ تکنولوژی های آینده چگونه خواهند بود؟ عرفان کسرایی

+ انقلاب صنعتی چهارم در راه است احمد علوی

+ بررسی رابطه ی بین سناریو های تکنولوژی با داستان های علمی- تخیلی با نگاهی به چرخه ی روبوت آسیموف و فضای سایبری گیبسون مریم اخوی

+ آیا حضور ربات‌ها را در زندگی‌مان خواهیم پذیرفت؟ جین ویکفیلد - بی‌بی‌سی

+ ﺗﻌﺎرض دو ﻧﮕﺮش در ﻓﻠﺴﻔﮥ ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژی و ﭘﮋواک آن در ﻓﻀﺎی ﻓﮑﺮی اﯾﺮان رهبر محمودزاده

+ روبات های پرستار در راه اند...مزایا ، معایب و خطرات صالح سپهری فر

+ سیر تحولی علم و تکنولوژي بعد از جنگ جهانی دوم الکساندر کینگ

+ ضرورت ارزیابی اخلاقی تکنولوژی های نوین ارتباطی وحیده علی پور

+ فیسبوک چگونه با استفاده از هوش مصنوعی تصاویر را برای نابینایان قابل درک می کند؟  مریم موسوی

+ چيني ها آيفون توليد مي کنند نه استيو جابز جوزف ناي

+ بهبود الگوی زندگی در مساله انرژی و تکنولوژی جلال نبهانی‌زاده

+ برای زندگی درکنار ربات ها آماده اید؟ شهرام یزدان پناه

+ دوران رباتی میترا بهاری

+ دسترسی ۵۰ درصدی کشورهای در حال توسعه به اینترنت باندپهن 

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي در ﻛﺸﻮرﻫﺎي در ﺣﺎل ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ فناوری اطلاعات در سازمان ها و ادارات شهاب وهابزاده

+ جنگ‌‌‌ بر ‌‌پایه ‌‌فناوری ‌‌اطلاعات‌ فریبا فرهادیان‌

+ تأملی دوباره در مفهوم اطلاعات و دانش: با تأکید بر حوزۀ علم اطلاعات و دانش شناسی مریم صابری

+ فهم سواد اطلاعاتي Barbara Humes

+ فناوری اطلاعات در حال ایجاد تحولی انقلابی در محصولات است روشنگری مدیریت اینترنت اشیاء

+ سبقت کتابهای الکترونیکی از کتابهای چاپی تا ۲۰۱۸ 

+ انقلاب اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۰ 

+ نقش فناوری اطلاعات در سازمان‌های امروزی 

+ نابرابری دیجیتالی 

+ آینده پژوهی و چالشهای صنعت نساجی  فاطمه رئيسي 1 ، احسان قرباني 2 ، محمد قانع، فاطمه معدني

+ فناوری نسل آینده مترجم: فرناز رجبی مهر

+ نسل جديد خانه‌هاي خورشيدي 

+ خانه‌هایی که از صاحبان‌شان باهوش‌ترند 

+ افزایش شدت حملات سایبری در دهه آینده 

+ هرآنچه که درباره اینترنت اشیا می‌دانیم  زومیت

+ سفری به دنیای آینده 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995