Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


رایانه ها و ژن‌ها

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[07 Jul 2008]   [ ]


۱۷ تير ۱۳۸۷

Monday, Jul 7, 2008


هیچگاه بشر در طول تاریخ تا این حد در برابر فرصت‌ها، چالش‌ها و مخاطرات تکنولوژیکی و اقتصادی در شرف وقوع، مستأصل و درمانده نبوده است. مسیر زندگی ما احتمالاً در چند دهه آینده شاهد دگرگونی‌ها و تغییراتی اساسی خواهد بود، تغییراتی که وسعت و گستره‌ی آن بیش از همه تغییراتی است که در هزار سال گذشته به وقوع پیوسته است. تا سال ۲۰۲۵، ما و فرزندان‌مان ممکن است در دنیایی زندگی کنیم که کاملاً با هر آنچه که بشر در گذشته تجربه کرده متفاوت باشد.

در مدتی کوتاه، شاید تنها با گذشت یک نسل، تعریف ما از حیات و تلقی ما از مفهوم زندگی به نحوی اساسی تغییر پیدا خواهد کرد. تصورات و عقایدی که برای مدت‌های طولانی درباره‌ی طبیعت ابراز شده، از جمله‌ی «طبیعت و سرشت» انسانی‌مان مورد تجدیدنظر قرار گرفته می‌شود. بسیاری از آداب و رسوم کهن در مورد رفتارهای جنسی، تولید مثل، تولد و نقش والدین تا میزان قابل توجهی به فراموشی سپرده خواهد شد. نه تنها ایده‌هایی چون دموکراسی و برابری احتمالاً شکل و تعبیری تازه به خود خواهد گرفت، بلکه نگاه ما به تعابیری همچون اختیار و پیشرفت نیز به همین وضع گرفتار می‌شود. مفهوم و تلقی واقعی ما از خویشتن و جامعه تغییر پیدا می‌کند و وضعیتی همچون حال و هوای دوره‌ای که رنسانس، اروپای قرون وسطی را بیش از هفتصد سال پیش در نوردید بر حاکم خواهد شد.

نیروهای همسوی بسیاری با یکدیگر متحد می‌شوند تا این روند اجتماعی نوین و نیرومند را خلق کنند. در کانون این حرکت، تحول تکنولوژیکی‌ای وجود دارد که در تمام طول تاریخ از لحاظ قدرت نوسازی ما، نهادهای بشری و دنیایی‌مان بی‌مانند بوده است. دانشمندان هم اینک در پی آنند تا حیات را در سطح ژنتیکی بازسازی نمایند. ابزار جدید بیولوژی، فرصت‌هایی را برای شکل بخشیدن به حیات روی زمین به نحوی دیگر فراهم می‌سازد و این در حالی است که بشر در طول هزاره‌ی گذشته تنها انتخاب‌هایی محدود و بازدارنده پیش روی خود داشته است. در برابر دیدگان ما، منظره‌ای جدید و ناشناخته وجود دارد که چشم‌انداز آن در هزاران آزمایشگاه دانشگاهی، آژانس‌های دولتی و شرکت‌های مختلف در سراسر جهان طراحی شده است. اگر ادعاهایی که تاکنون در مورد این دانش نوین به عمل آمده، تنها تا حدی هم تحقق یابد، عواقب پیش روی جامعه و نسل‌های آینده احتمالاً بسیار عظیم و گسترده خواهد بود.

در آینده شاهد آن خواهیم بود که معدودی از شرکت‌های بین‌المللی، مؤسسه‌های تحقیقاتی و دولت‌ها، حق انحصاری تقریباً صد هزار ژنی را که تشکیل‌دهنده‌ی طرح ژنتیک انسان می‌باشند و نیز حق انحصاری سلول‌ها، اندام‌ها و بافت‌های تشکیل‌دهنده‌ی بدن انسان را در اختیار خواهند گرفت. همچنین این مؤسسات احتمالاً عهده‌دار حقوق انحصاری مشابهی برای ده‌ها هزار موجود ذره‌بینی، گیاهان و حیواناتی می‌شوند که در صورت حصول چنین شرایطی، این شرکت‌ها به قدرتی بی‌سابقه دست خواهند یافت، به نحوی که می‌توانند شرایط دلخواه خود را بر زندگی ما و نسل‌های بعدی تحمیل کنند.

نظام کشاورزی حاکم، خود را در جریان انتقال عظیم در تاریخ جهان خواهد یافت که در این گذر، حجم زیادی از گیاهان خوراکی و لیفی به شکل کشت بافتی در آزمایشگاه ما رشد خواهند کرد که هزینه‌ی کشت آنها تنها معادل کسری از کشت این گونه‌های مهم در زمین‌های زراعی خواهد بود. تغییر نحوه‌ی کشت طبیعی به کشت در محیط‌های آزمایشگاهی و مصنوعی، خبر از وقوع نابودی عصر کشاورزی می‌دهد که از حدود ده هزار سال پیش و یا به عبارتی از زمان تحول نوسنگی تا «انقلاب سبز» یعنی تا نیمه‌ی قرن بیستم ادامه داشته است. هنگامی که نظام نوین کشاورزی به معنای هزینه‌های کمتر و محصول غذایی بیشتر می‌باشد، میلیون‌ها کشاورز چه در جوامع پیشرفته و چه در جوامع در حال رشد، زمین‌ها و مزارع خود را ترک کرده که نتیجه‌ی آن هرج و مرج اجتماعی بزرگی در تاریخ جهان خواهد بود.

ده‌ها هزار باکتری و ویروس جدید و گیاهان و حیوانات با ژن‌های پیوندی با اهداف اقتصادی از «زیست‌درمانی» گرفته تا تولید سوخت‌های جایگزین، در اکوسیستم زمین‌ رها خواهند شد که رها شدن برخی از این گونه‌ها، می‌تواند به بروز هرج و مرج و خساراتی در زیست کره‌ی این سیاره‌ی خاکی بینجامد که پیامد آن اشاعه‌ی آلودگی ژنتیکی مختل‌کننده و حتی ویرانگری در سراسر جهان خواهد بود.

استفاده‌های نظامی از فناوری‌های نوین می‌تواند به همین میزان تأثیری مخرب بر کره زمین و ساکنان آن داشته باشد. استفاده از این گونه سلاح‌های بیولوژیکی می‌تواند به تهدیدی جدی برای امنیت جهان در قرن آینده مبدل شود، تهدیدی همچون تهدید تسلیحات هسته‌ای که در حال حاضر تهدیدی جدی برای جهان کنونی است.

در این قرن جدید، تولید آزمایشگاهی و کلونی انسان و حیوان رواج پیدا خواهد کرد و برای نخستین بار، همانندسازی در طول تاریخ، جایگزینی برای زاد و ولد طبیعی خواهد شد. حیوانات کلونی که طبق سفارش ساخته و به صورت انبوه تولید می‌شوند، می‌توانند در قالب کارخانه‌هایی شیمیایی مورد استفاده قرار گیرند، بدین نحو که می‌توان در خون و شیر آنها مقادیر زیادی از مواد شیمیایی و داروهای با مصارف انسانی را با بهایی اندک و به شکل پنهانی تولید نمود. به علاوه، در چنین عصری شاهد تولید انواع حیوانات جدید شیمری در روی زمین خواهیم بود که از آن جمله می‌توان به گونه‌های پیوندی انسان و حیوان اشاره کرد. به عنوان مثال گونه جانداری که نیمی از آن انسان و نیم دیگر آن شامپانزه باشد، در چنین عصری به یک واقعیت مبدل خواهد شد. این گونه‌های پیوندی انسان و حیوان نه تنها به میزان وسیعی به عنوان نمونه‌های آزمایشگاهی در تحقیقات پزشکی مورد استفاده قرار خواهند گرفت، بلکه به «اهداکنندگان عضو» در پیوندهای اعضا مبدل می‌شوند. تولید مصنوعی و تکثیر جانداران آزمایشگاهی، شیمرها و حیوانات پیوندی به معنای پایان حیات وحش و جایگزین شدن جهان «صنعتی ـ زیستی» خواهد بود.

برخی والدین ممکن است بخواهند آبستنی فرزندان‌شان در لوله‌های آزمایشگاهی صورت پذیرد و دوره‌ی جنینی‌شان نیز در رحم‌های مصنوعی و خارج از بدن مادر گذرانده شود تا از یک سو از مشکلات و ناخوشایندی‌های دوره‌ی حاملگی رهایی یابند و از سوی دیگر محیطی امن و آشکار فراهم آورند تا بتوانند رشد کودک متولد نشده‌ی خود را کنترل نمایند. در چنین شرایطی است که می‌توان تغییرات ژنتیکی را بر روی جنین اعمال نموده و بیماری‌ها و اختلافات مهلک را رفع و ویژگی‌های روحی، اخلاقی، هوشی و فیزیکی جنین را تقویت نمود. والدین قادر خواهند بود تا ویژگی‌های فرزندان‌شان را خود انتخاب نموده و بدین وسیله به شکلی اساسی، تلقی واقعی از نقش پدر و مادری را تغییر دهند. این کودکان طبق سفارش ساخته شده، می‌توانند زمینه‌ساز ظهور تمدن به­نژادی در این قرن شوند.

میلیون‌ها نفر از مردم می‌توانند «بازخوانی» ژنتیکی جامعی از خود در اختیار داشته باشند که این امر این امکان را برای آنها فراهم می‌آورد تا آینده بیولوژیکی خود را مورد بررسی قرار دهند. این اطلاعات ژنتیکی، به مردم این توان را می‌بخشد تا وضعیت آینده زندگی خود را با استفاده از شیوه‌هایی که تا پیش از این ممکن نبوده است، پیش‌بینی و طراحی نمایند.

در صورت تحقق این مسأله، مدارس و مراکز آموزشی، کارفرمایان، شرکت‌های بیمه و دولت‌ها از این اطلاعات ژنتیکی استفاده می‌کنند تا بتوانند در تعیین روند آتی تحصیل، چشم‌اندازهای کاری، تعیین حق بیمه و نیز در تعیین مجوزهای امنیتی برای افراد استفاده‌ی مطلوب نمایند که این امر به تبعیض جدی و خطرناکی می‌انجامد که در واقع بر پایه تصویر و نمای ژنتیکی افراد بنا نهاده شده است.

مفاهیمی چون «جامعه‌پذیری» و «برابری» دگرگون خواهند شد. شایسته‌سالاری جای خود را به زن‌سالاری خواهد داد و علاوه بر افراد، گروه‌های قومی و نژادی نیز به طور فزاینده‌ای بر اساس «نوع معرف» یا «گونه ژنتیکی» خود طبقه‌بندی می‌شوند که این امر، زمینه ظهور نظام طبقاتی بیولوژیکی غیررسمی‌ای را در کشورهای سراسر جهان هموار می‌سازد. قرن بیوتکنولوژی اکثر این تغییرات و حتی مواردی بیش از این پیش‌بینی‌ها را به زندگی روزمره‌ی ما وارد خواهد نمود و عمیقاً خودآگاهی فردی و جمعی آینده تمدن ما نیز و زیست کره را تحت تأثیر قرار خواهد داد. از سویی، نگریستن به مزایا و مخاطرات این مرز غایی تکنولوژی جالب و از سوی دیگر تعمق درباره‌ی آن مخوف و ترسناک است. هنوز هم به رغم ظرفیت‌های مخوف و طبیعت شوم این تحول خارق‌العاده‌ی تکنولوژیکی، توجه مردم بیشتر به تحول عظیم دیگر قرن بیست و یکم یعنی انقلاب در عرصه‌ی کامپیوتر و مخابرات معطوف شده است که البته این تحول نیز در شرف تغییراتی است. پس از گذشت بیش از چهل سال حرکت در مسیرهای موازی و دوشادوش یکدیگر، هم‌اینک اطلاعات و علوم حیاتی در حال پیوند خوردن با یکدیگر می‌باشند تا نیروی اقتصادی و تکنولوژیکی واحدی را شکل دهند. امروزه از کامپیوتر در مقیاس وسیع در جهت رمزگشایی، اداره و نظم بخشیدن به اطلاعات عظیم ژنتیکی‌ای که به منزله‌ی منابع خام اقتصاد در حال تکوین بیوتکنولوژی است استفاده می‌شود.

دانشمندانی که در عرصه‌ی جدید بیوانفورماتیک به فعالیت مشغولند، انتقال اطلاعات ژنتیکی حاصل از میلیون‌ها سال تکامل را پیشه خود ساخته تا بدین وسیله نوع جدید و نیرومندی از «بانک اطلاعات بیوتکنولوژی» را به وجود آورند. محققان از این اطلاعات غنی جمع‌آوری شده به منظور نوساختن جهان طبیعی بهره‌برداری می‌کنند.
پیوند رایانه و ژن‌ها برای همیشه واقعیت‌های بشریت را در ژرف‌ترین سطح تجربه‌ی بشری تغییر می‌دهد. به منظور درک چنین جنایتی که در عرصه تمدن بشری در حال وقوع است، مهم‌ترین مسأله آن است تا گامی به عقب برداشته و فهمی بهتر از طبیعت واقعی‌ای که خود محصول تغییرات متعددی بوده و هم اینک نیز در حول و حوش ما در حال تغییر است، به دست آوریم و بدین نحو است که می‌توانیم این دوره‌ی پرمخاطره را پشت سر گذاشته و با درکی مناسب وارد قرن جدید شویم. ما هم اینک در گیر و دار یکی از عظیم‌ترین تحولات در تاریخ جهان هستیم. در پیش روی ما گذر از یک دوران عظیم اقتصادی و ظهور و بروز آلام و گرفتاری‌هایی دیگر قرار دارد.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۹ آوریل ۲۰۲۴

تکنولوژی

+ راهنمای جامع آشنایی با مدل هوش مصنوعی مولد، کاربردها و انواع آن مترجم: حمیدرضا تائبی

+ تولید متن یا Text Generation چیست؟  حمیدرضا تائبی

+ چه تکنولوژی‌هایی باعث تحول دیجیتال در صنعت کشاورزی می‌شوند؟ -

+ ارتباط انقلاب صنعتی چهارم با تحول دیجیتال چیست؟ -

+ هوش مصنوعی در خدمت دموکراسی /

+ انقلاب صنعتی چهارم چیست و چگونه بر زندگی ما تاثیر می گذارد؟ فاطمه حسینی

+ یادگیری ماشین آنلاین چیست و چرا نقش مهمی در دنیای هوش مصنوعی دارد؟  حمیدرضا تائبی

+ خودیابی فرهنگی در جهان دیجیتال  فرهنگ امروز/ عیسی عبدی

+ انقلاب بزرگ فین‌تک‌ها در یک دهه آینده مترجم: مهسا قنبری

+ راهکار محققان برای مجهز شدن IoT به شبکه‌های عصبی بهینه  مهدی صنعت‌جو

+ ۱۰ شغلی که هوش مصنوعی تصاحب نخواهد کرد  مهدی صنعت‌جو

+ پیوند کامپیوتر و مغز انسان محسن آقاجانی

+ فناوری‌های نوظهور 

+ قدرت‌نمایی هوش مصنوعی در دنیای داروسازی حمیدرضا تائبی

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر 

+ فناوری تشخیص چهره در یک قدمی زندگی ما حمیدرضا تائبی

+ آیا تلفن هوشمند، بخشی از وجود ماست؟ 

+ انقلاب عاشقانه در زمانه تکنولوژی 

+ آیا تکنولوژی باعث خوشبختی بشر می‌شود؟ محمدحسین آشنا

+ آیا فناوری تشخیص چهره نگران کننده است؟  مهدی زارع سریزدی

+ روبات‌هایی که می‌بینند و از انسان می‌آموزند- مهدی صنعت‌جو

+ یک راهکار عالی برای آنکه بدانید اینترنت شما چه زمانی قطع شده است حمیدرضا تائبی

+ آیا ماشین‌ها ما را از کار برکنار خواهند کرد؟ حمیدرضا مازندرانی

+ پیامدهای نسل چهارم فناوری رسانه‌های اجتماعی  دکتر محمود سریع‌القلم

+ طبقه‌ای به نام علوم انسانی دیجیتال 

+ تکنولوژی و آینده جامعه 

+ گشايش اولین فروشگاه بدون فروشنده و صف توسط آمازون 

+ فناوری‌هایی که در سال ۲۰۱۸ رشد می‌کنند مهدی مطلبی

+ صوفیا، ربات شهروند تمایل به تشکیل خانواده دارد! 

+ روبات عصیانگر در شهر بی‌قانون؛ آغاز عصر وحشت حمیدرضا تائبی

+ اسکلت‌ پوشیدنی شنوا برای معلولین مهدی صنعت‌جو

+ سازمان ملل، هوش مصنوعی را زیر نظر می‌گیرد مهدی صنعت‌جو

+ عطش ساختن فردا  سید کامران باقری

+ کارخانه های آینده | کسب و کاری با فناوری چاپ سه بعدی 

+ تكنولوژى‌آموزشى‌ يا‌تكنولوژى‌يادگيرى 

+ با این لباس هوشمند گرم می‌شوید 

+ خطر هک‌شدن خودروهای هوشمند جدی است 

+ آیا هوش مصنوعی بزرگترین تهدید برای تمدن بشری است؟ مهدی صنعت‌جو

+ انسان یا محصول، نسل‌های آینده کدامند؟ حمیدرضا تائبی

+ این روبات 500 برابر سریع‌تر از انسان کار می‌کند حمید نیک‌روش

+ جلوگیری از تصادفات منجر به مرگ خودران‌ها با تصمیم‌گیری به سبک انسان حمید نیک‌روش

+ کدام شغل‌ها تا ۱۰ سال آینده نابود می‌شوند؟ حمیدرضا تائبی

+ از این پس هوش مصنوعی مصدومیت‌های ورزشکاران را پیش‌بینی می‌کند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی خودسر!/ آیا ترس دانشمندان به واقعیت بدل می‌شود؟ 

+ آیا در نهایت ماشین ها میتوانند پیش داوری و تعصب داشته باشند؟ 

+ تجاری‌سازی فناوری رابط مغز و کامپیوتر 5 دستاورد مهم دارد 

+ این ربات خیلی راحت و سریع خودروی شما را پارک می کند! +تصاویر 

+ استفاده از ربات‌ها در صنعت بیمه 

+ پایان عصر نفت! بهزاد احمدی نیا

+ چاپ 3 بعدی استخوان مصنوعی 

+ تولید دست مصنوعی 15 دلاری 

+ انسان‌ها و هوش مصنوعی همزیستی مستقل را تجربه خواهند کرد حمیدرضا تائبی

+ روبات‌ها به یکدیگر مهارت‌های جدید را یاد می‌دهند حمید نیک‌روش

+ دختر یازده ساله در نشست سالانه سهامدارن مایکروسافت چه سوالی مطرح کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ بیشتر از ۸۰ درصد مشاغل امروزی تا چند سال آینده از بین می‌روند! حمید نیک‌روش

+ انقلاب الکترونیک , یا چگونه قاره آسیا زباله دان جهان شد 

+ فناوری های تشخیص هویت. صالح سپهری‌فر

+ رانندگی در واقعیت افزوده فرانک فراهانی جم

+ با بمب الکترومغناطیسی آشنا شویم 

+ ساخت جوهر از آلودگی هوا! 

+ خانه‌ای که در باد می‌رقصد+تصاویر 

+ مرکز تخصصی بازی‌های رایانه‌ای به حوزه درمان و امنیت وارد می‌شود 

+ ویژگی‌های بایسته معلمان در بهبود فرآیند یاددهی-یادگیری مدارس هوشمند 

+ جهان در 150 سال آینده چگونه خواهد بود؟. 

+ آینده نگری در مدیران IT 

+ بازی پیامکی و محتوای آموزشی - سرگرمی برای آینده پژوهی وحید وحیدی مطلق

+ ماشین هایی هوشمند تر از انسان 

+ مجازی بودگی و قدرت «دولت موبایل» داود زارعیان

+ تکنولوژی های آینده چگونه خواهند بود؟ عرفان کسرایی

+ انقلاب صنعتی چهارم در راه است احمد علوی

+ بررسی رابطه ی بین سناریو های تکنولوژی با داستان های علمی- تخیلی با نگاهی به چرخه ی روبوت آسیموف و فضای سایبری گیبسون مریم اخوی

+ آیا حضور ربات‌ها را در زندگی‌مان خواهیم پذیرفت؟ جین ویکفیلد - بی‌بی‌سی

+ ﺗﻌﺎرض دو ﻧﮕﺮش در ﻓﻠﺴﻔﮥ ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژی و ﭘﮋواک آن در ﻓﻀﺎی ﻓﮑﺮی اﯾﺮان رهبر محمودزاده

+ روبات های پرستار در راه اند...مزایا ، معایب و خطرات صالح سپهری فر

+ سیر تحولی علم و تکنولوژي بعد از جنگ جهانی دوم الکساندر کینگ

+ ضرورت ارزیابی اخلاقی تکنولوژی های نوین ارتباطی وحیده علی پور

+ فیسبوک چگونه با استفاده از هوش مصنوعی تصاویر را برای نابینایان قابل درک می کند؟  مریم موسوی

+ چيني ها آيفون توليد مي کنند نه استيو جابز جوزف ناي

+ بهبود الگوی زندگی در مساله انرژی و تکنولوژی جلال نبهانی‌زاده

+ برای زندگی درکنار ربات ها آماده اید؟ شهرام یزدان پناه

+ دوران رباتی میترا بهاری

+ دسترسی ۵۰ درصدی کشورهای در حال توسعه به اینترنت باندپهن 

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي در ﻛﺸﻮرﻫﺎي در ﺣﺎل ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ فناوری اطلاعات در سازمان ها و ادارات شهاب وهابزاده

+ جنگ‌‌‌ بر ‌‌پایه ‌‌فناوری ‌‌اطلاعات‌ فریبا فرهادیان‌

+ تأملی دوباره در مفهوم اطلاعات و دانش: با تأکید بر حوزۀ علم اطلاعات و دانش شناسی مریم صابری

+ فهم سواد اطلاعاتي Barbara Humes

+ فناوری اطلاعات در حال ایجاد تحولی انقلابی در محصولات است روشنگری مدیریت اینترنت اشیاء

+ سبقت کتابهای الکترونیکی از کتابهای چاپی تا ۲۰۱۸ 

+ انقلاب اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۰ 

+ نقش فناوری اطلاعات در سازمان‌های امروزی 

+ نابرابری دیجیتالی 

+ آینده پژوهی و چالشهای صنعت نساجی  فاطمه رئيسي 1 ، احسان قرباني 2 ، محمد قانع، فاطمه معدني

+ فناوری نسل آینده مترجم: فرناز رجبی مهر

+ نسل جديد خانه‌هاي خورشيدي 

+ خانه‌هایی که از صاحبان‌شان باهوش‌ترند 

+ افزایش شدت حملات سایبری در دهه آینده 

+ هرآنچه که درباره اینترنت اشیا می‌دانیم  زومیت

+ سفری به دنیای آینده 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995