Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


رکسانا صابری «بین دو جهان»

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[10 Apr 2010]   [ ]

توسط نادر وکیلی

رکسانا صابری خبرنگار ایرانی آمریکایی که در بهمن ماه سال ۱۳۸۷ در ایران بازداشت و روانه زندان شد، خاطرات زندان خود را به صورت کتابی منتشر کرده است. رکسانا صابری نخست به اتهام خریدوفروش مشروبات الکلی دستگیر شد، اما بعد اتهام او فعالیت بدون کارت خبرنگاری اعلام شد، در ۱۹ فروردین ۱۳۸۸ اعلام شد که متهم به جاسوسی است و در ۲۹ فروردین ۱۳۸۸ به ۸ سال زندان محکوم شد. در ماه مه سال ۲۰۰۹ میلادی، دادگاه تجدیدنظر رکسانا صابری تشکیل شد و اتهام «جاسوسی» به «جمع‌آوری اسناد و مدارک علیه نظام جمهوری اسلامی» تغییر پیدا کرد. اندکی بعد وی از زندان اوین آزاد شد.

رکسانا صابری در گفت‌وگویی با رادیو فردا نخست از کتابی که نوشته است می گوید: کتابم که اسمش «بین دو جهان» است، بیشتر راجع به تجربیات خودم، آن چیزهایی که برای من پیش آمد در زندان اوین، پارسال، که ۱۰۰ روز آنجا دستگیر شدم. همچنین در مورد همسایه هایم که تنها به خاطر اینکه به طور مسالمت آمیز دفاع می کردند از حقوق اساسی بشر، دستگیر شدند. مثل آزادی بیان، آزادی عقیده و خواستم هم بگویم که الان بعضی ها مثل آنها ماه ها یا سال ها در گوشه زندان دارند زجر می کشند و امیدوارم که مردم دنیا در فکر این جور آدم ها باشند و هم صدا باشند علیه این جور بی عدالتی ها، اعتراضات خودشان را بیان کنند.


خانم صابری، شما به جاسوسی متهم شدید، هنگامی که دستگیر شدید در ایران. فکر می کنید بازپرسان شما تا چه حد اعتقاد داشتند که واقعاً شما یک جاسوس هستید؟

جالب اینست که روی من فشار آوردند و گذاشتند توی انفرادی و بدون وکیل که خیلی از زندانی های سیاسی تجربه می کنند. فشار آوردند که من اعتراف کنم و خواستند من بگویم که کتابی که داشتم آن موقع می نوشتم راجع به جامعه ایران، پوششی بود برای کار جاسوسی برای آمریکا. که اصلاً نبود. ولی فشار آوردند روی من و دیدم که... احساس کردم که هیچ راه دیگری ندارم، این اعترافی که خواستند بکنم، من گفتم. ولی جالب اینست که بعد از اینکه من این حرف ها را پس گرفتم، چون احساس ناراحتی می کردم و وجدانم ناراحت بود، حرفم را پس گرفتم. اعترافم را پس گرفتم. بازجوی اصلی ام به من گفت که ما می دانستیم از اول که این اعتراف دروغ بود. یعنی غیرواقعی بود. تعجب کردم و فکر کردم پس چرا مرا گرفته اند و نگه داشته اند؟ آیا به دیگران هم، این زندانی های سیاسی هم اتهاماتی می زنند که خودشان می دانند واقعیت ندارد؟ فکر می کنم بیشتر دلایل سیاسی بود پشت گرفتن من. شاید هم دوست نداشته باشند من آن کتابی که داشتم روی آن کار می کردم، مصاحبه می کردم با آدمهای مختلف در ایران، چون می خواستم تصویر کلی تری از ایران نشان بدهم به خارجی ها... شاید دوست نداشتند آن را چاپ کنم خارج از کشور. معاون دادستان هم به من کم و بیش گفت، نه در جای عمومی ولی در یک جای خصوصی، به من گفت که می دانست من جاسوس نیستم، بعد از اینکه من اعترافم را پس گرفتم. ولی باز مرا فرستادند دادگاه و هشت سال به من دادند. دروغ گفتند. گفتند که من یک سند محرمانه داشتم که کاملاً دروغ بود. من متوجه شدم که چه آدم هایی هستند در قدرت که هیچ اصولی رعایت نمی کنند و عمداً این دروغ ها را درست می کنند برعلیه طفلک زندانی هایی که فقط می خواهند کمک کنند به کشورشان که رشد کند. امیدوارم یک روزی آنهایی که تحت فشارند و مظلوم اند، به هدفشان برسند، به هدف کمک کردن به مملکت ایران برسند.


شما صد روز در زندان اوین در زندان بودید. آیا در این مدت با شما بدرفتاری شد یا شکنجه هم شدید؟

شکنجه فیزیکی نبود. ولی می دانم که اتفاق می اقتد آنجا. ولی من آن تجربه را نداشتم. بیشتر آن شکنجه ای که مدافعان حقوق بشر می گویند، شکنجه «سفید» است که فشارهای روحی و روانی روی شما وارد می کنند. این هم شامل گذاشتن آدم در انفرادی و گذاشتن او در انزوا، بدون وکیل، بدون تماس با خانواده. من هم نتوانستم به خانواده ام بگویم که کجا هستم. یک بار سعی کردم به دوست پسرم، آقای بهمن قبادی بگویم کجا هستم، ولی بازجوهایم گفتند که اگر بگویی کجا هستی، آزادت نمی کنیم. اگر بگویی که رفتی زاهدان (که یک بار رفته بودم آنجا برای کار تحقیقات کتابم)، ما فردا یا پس فردا آزادت می کنیم. توانستم بهش زنگ بزنم و سعی کردم اشاره کنم که توی دام افتاده ام، توی مشکل افتاده ام. ولی مجبور بودم هم بگویم که رفته ام زاهدان. فکر کردم می فهمد که من دارم دروغ می گویم. ولی متاسفانه نفهمید. آنها آدمها را مجبور می کنند دروغ بگویند راجع به مکانشان و می خواهند که ما احساس تنهایی کنیم. احساس کنیم که هیچکس نمی تواند کمک مان کند. همه اینها همان شکنجه سفید است که خیلی تاثیر بدی می تواند داشته باشد.


طبعاً نمی توانستید با خانواده یا دوست پسرتان تماس بگیرید، ولی از دنیای خارج هم اطلاع داشتید؟ می دانستید که پدر و مادرتان سخت در تلاش هستند که شما را آزاد کنند؟

چند هفته اصلاً کسی نمی دانست که کجا هستم. پدر و مادر من بعداً فهمیدند. یک ماه بعد از اینکه مرا گرفتند، پدر و مادرم رفتند در رسانه ها اعلام کردند، گفتند که دخترمان ناپدید شده است. بعدش، چند روز بعد مثل اینکه مسئولان جمهوری اسلامی اعلام کردند که: بله، خانم صابری در زندان اوین است. بعدش پدر و مادر من آمدند ایران، فکر می کنم بیش از دوماه بعد از اینکه دستگیر شدم. هر هفته توانستم آنها را ببینم، ملاقات داشتم. از طریق آنها فهمیدم که چه کوشش هایی توسط دیگران در خارج از کشور، انجام می شد برای آزادی من. که واقعاً تحت تاثیر قرار گرفتم و احساس کردم که دیگر تنها نیستم. دیگر نیازی نیست من تنها به ایستم روبه‌روی این بازجوها و دیگران. امیدوارم که آن حمایتی که از من شد آن موقع، به همه آن زندانی هایی که در آنجا هستند در زندان اوین، داده بشود.


تجربه تلخی که شما در ایران داشتید، چه تاثیری در رابطه شما با ایران که کشوری است که پدرتان در آنجا به دنیا آمده و بزرگ شده، گذاشت؟

موقعی که من آزاد شدم کمتر از یک سال پیش، ایرانی هایی که من در خیابان ها دیدم، راننده تاکسی یا مغازه دار و غیره، خیلی از آنها عذرخواهی کردند، گفتند که ببخشید که این جوری رفتار شد با شما. شما میهمان بودید . نباید این جور می شد. من گفتم که شما مقصر نیستید. می دانم آنهایی که مرا دستگیر کردند، نماینده اکثر مردم نیستند. دیدم زندانی های سیاسی دیگر هم وقتی می روند زندان و می آیند بیرون، دیگران خیلی وقت ها آنها را به عنوان قهرمان می بینند. می دانند که آنها بی گناه هستند. برعکس آن چیزی که مسئولان کشور می خواهند، اتفاق می افتد. بنا بر این من احساس تلخی ندارم نسبت به مردم ایران. در واقع برعکس من خاطرات خوبی دارم از آن شش سالی که در آنجا زندگی کردم. دوستان خوبی پیدا کردم و دیدم که مردم ایران چقدر خونگرم اند. مرا دعوت می کردند خانه شان، پیک نیک و عروسی و میهمانی و این چیزها. هیچوقت نخواستند احساس تنهایی کنم. خواستند مرا معرفی کنند به کشور و سرزمین پدرم. خوشحالم که توی کتابم (و امیدوارم یک روزی بتواند ترجمه شود به فارسی و ایرانی ها شاید بتوانند بخوانندش، البته فکر نمی کنم که با مجوز دولت بتواند برود توی کشور)... ولی توی کتابم خوشحالم که توانستم تشکر کنم، کلاً از دوستان ایرانی ام و حتی غریبه های ایرانی که به من محبت کردند. همچنین تشکر کردم از آدمهایی مثل بهمن قبادی، شیرین عبادی و آقای عبدالفتاح سلطانی، دو وکیلی که من خواستم وکلای من باشند ولی معاون دادستان نگذاشت و حتی گفت اگر آقای سلطانی وکیل شما باشد و دادگاه تجدید نظر به نفع شما رای بدهد، من اعتراض می کنم. یعنی تهدیدمان کرد، پدرم را و خودم را. می دانم که اگر وکلای من بودند، اگر می شد باشند، با شجاعت از من دفاع می کردند. با اینکه وکلای من نبودند، بازهم از من دفاع می کردند در رسانه ها و از آنها تشکر می کنم.


آیا یک روزی دلتان می خواهد برگردید به ایران؟

امیدوارم بتوانم. انشاء الله می روم. دلم برای کشور تنگ شده. واقعاً بستگی به وضعیت آنجا دارد.


بدون شک. آخرین سئوالم خانم رکسانا صابری، سه کوهنورد آمریکایی در ایران در زندان اوین هستند، جایی که شما بودید. احساس شما چیست؟

آنها بی گناه هستند، به نظر من باید هرچه زودتر آزاد شوند. می دانم برایشان سخت است. من ۱۰۰ روز آنجا بودم. آنها فکر می کنم بیشتر از ۲۵۰ روز است الان آنجا هستند. فقط یک بار توانستند زنگ بزنند به پدر و مادرشان. حتی یک بار نتوانستند وکیل ببینند. امیدوارم بتوانند قوی بمانند، با اینکه شرایط خیلی سخت است و بدانند که دیگران در فکر آنها هستند.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۹ آوریل ۲۰۲۴

حقوق‌بشر

+ پیام نرگس محمدی از زندان اوین به پارلمان اروپا  نرگس محمدی

+ زمانه چه بازی ها که ندارد کیومرث صابغی

+ معترضان قم پس از شکستن درهای حضرت معصومه با شعار 

+ ... 

+ مردی که گناهش پرخاش به خرافات بود--به یاد سالگرد کشتن احمد کسروی در بیستم اسفند۱۳۲۴* محمد امینی

+ فراخوان برای شرکت در تظاهرات اعتراضی به نقض گسترده حقوق بشر در ایران 

+ جک ما از دنیای تجارت خداحدافظی می‌کند حمیدرضا تائبی

+ حمایت بیش از ۳۶۰۰ نفر در حمایت از رامین حسین پناهی و نسرین ستوده 

+ آموزش رایگان حق همه‌ی کودکان است؛ 

+ اتحادیه اروپا از عربستان خواست در مورد کنشگران بازداشتی اطلاعات ارائه کند 

+ تاکید کانادا بر «حقوق بشر» پس از واکنش شدید عربستان به درخواست آزادی فعالان 

+ پیکر عباس امیرانتظام به خاک سپرده شد 

+ اطلاعیه جبهه ملی ایران 

+ انتقاد دیده‌بان حقوق بشر از دستگیری رقصندگان اینستاگرامی ایران 

+ بازداشت چند نفر در سیستان و بلوچستان به اتهام ارتباط با رسانه‌های خارجی رادیو فردا

+ دومین تجمع در برازجان؛ صدها تن به قطعی و جیره‌بندی آب اعتراض کردند 

+ شصت وكيل دادگستري از ريس جمهور ایران درخواست فوري توقف اجراي حكم اعدام رامين حسين پناهي كردند 

+ اعتراض در محل نماز جمعه خرمشهر: «به نام دین، ما را غارت کردند» 

+ هجوم مأموران امنیتی به منزل کاووس سیدامامی 

+ «اعتصاب غذای» ده درویش زن در زندان قرچک ورامین 

+ گزارش پزشکی قانونی از وجود «محل تزریق و کبودی» در بدن کاووس سید امامی‎‎ 

+ در خواست شکستن اعتصاب غذای گلرخ ایریایی 

+ . 

+ ایران ما و روز جهانی زنان 

+ رامین سیدامامی: مادرم را تهدید کردند که درباره مرگ پدرم با رسانه‌ها حرف نزند 

+ گزارشی از یک بازدید میدانی از جنگل‌ها و منابع طبیعی در غرب مازندران کوروش برارپور

+ پلیس تهران ۲۹ شهروند معترض به حجاب اجباری را بازداشت کرد 

+ اعتراضی دیگر به حجاب اجباری در تهران؛ نسرین ستوده: دختر خیابان انقلاب آزاد شد 

+ اعتراض کانون صنفی معلمان استان تهران به ادامه بازداشت معترضان 

+ دختر_خیابان_انقلاب_کجاست؟ سوالی که هزاران بار در توییتر پرسیده شد‌ 

+ ادامه بی‌خبری و نگرانی خانواده‌های چهار دانشجوی زندانی 

+ جنازه سارو قهرمانی به خانواده‌اش تحویل داده شد 

+ عفو بین‌الملل خواستار تحقیقات فوری درباره موارد «خودکشی» در زندان‌های ایران شد 

+ ۲۲ شورای صنفی دانشگاه‌های سراسر کشور خواستار آزادی دانشجویان بازداشتی شدند 

+ بازتاب اعتراضات ایران در رسانه‌های خارجی و بین‌المللی 

+ اعتراضات در شهرهای ایران ادامه یافت - مرگ بر خامنه ای 

+ «تجمع اعتراضی در کرمانشاه» 

+ بازار دست دلال‌هاست مسلم تقوی

+ مردم با هشتگ به جنگ گرانی می‌روند مینا شهنی

+ وقتی نه مسکن مهر، مهر داشت؛ نه فکری به حال آینده کردیم 

+ تظاهرات اعتراضی علیه حکم اعدام  

+ اطلاعیه مطبوعاتی همبستگی جمهوریخواهان ایران در نیویورک 

+ گزارشی از سفر امدادی به استان کرمانشاه برای کمک به هم میهنان زلزله زده. کوروش برارپور

+ گزارشی از سفر امدادی به استان کرمانشاه برای کمک به هم میهنان زلزله زده کوروش برارپور

+ وقتی زن بی پناه است رضارخشان

+ شادمان چون مرگ ناصر فكوهي

+ هیولای درون*  ناصر فکوهی

+ در سفر به مناطق زلزله زده، هویت قومی و غرور ملی هم میهنان کوردمان را «نادیده انگاشته شده» و «سرکوب شده» دیدم!‎ ×  کوروش برارپور

+ ابر‌ بحران‌ها و آینده ترسناک ایران 

+ جنبش بازنشستگان: 

+ خطاب به فولادگران به پاخاستۀ اهواز 

+ بغض‌های موسیقی و کفن‌پوشان/ 

+ آنجلینا جولی برای دانش آموزان پیام داد/ برای حقوق بشر تلاش کنید 

+ نامه آتنا دائمی به مناسب پایان ۵۴ روز اعتصاب: اعتصاب غذا کردم که صدای بی صدایان باشم 

+ آقا تا حالا شده با یک زن خشونت کنید آیدین پورخامنه

+ دو گونه انسانی، دو جهان مریم رضایی

+ خشونت‌های واقعی در فضای مجازی شکوفه احمدی

+ خشونت‌های فرساینده روزمره سمیه قدوسی

+ نامه‌ی آتنا دائمی زندانی در اعتصاب غذا در زندان اوین آتنا دائمی

+ تحلیلی آسیب شناختی بر موقعیت بحران های کالبدی شهر در تهران با نگاهی به آتش سوزی و تخریب ساختمان پلاسکو  ناصر فکوهی

+ بحران نوجوانی و جوانی در ایران امروز در گفتگو با ناصر فکوهی ناصر فکوهی

+ ابراز بی‌اطلاعی نماینده مجلس از بازداشت معترضان به پارازیت در شیراز رادیو فردا

+ حامیان آرش صادقی مقابل زندان اوین تجمع کردند رادیو فردا

+ جهانی بدون جنگ  سایت آینده نگر

+ واکنش وزیر کشور به گورخوابی: از ترس بازداشت به گورستان پناه می‌برند رادیو فردا

+ گورخواب‌ها زنده‌اند، انكار بس است 

+ نامه سرگشاده فرهادی به روحانی: سراسر وجودم شرم است و بغض 

+ ٥٠ زن، مرد و کودک، شب‌ها در گور می‌خوابند در هر گور یک تا ٤ نفر زندگی می‌کنند 

+ انتقادات مسعود شجاعی از فساد مالی و اخلاقی در فوتبال و جامعه رادیو فردا

+ حمایت ستاره‌های فوتبال ایران از مسعود شجاعی رادیو فردا

+ ثبت نزدیک به دو هزار شکایت در مورد تنبیه بندی دانش‌آموزان در سال‌های ۹۳ و ۹۴ 

+ در این مدرسه اگر شهریه پرداخت نکنید، شلاق می خورید و اخراج می شوید 

+ ویکی‌لیکس در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اسناد جدیدی منتشر می‌کند 

+ بی‌عدالتی اقتصادی امروز ایران در تاریخ معاصر بی‌سابقه است دکتر محمد مالجو

+ ایران در معرض بحران حذف جنین دختر  دکتر سیمین کاظمی

+ وقتی زنان در محیط کار کمرنگ می‌شوند مترجم رویا پاک سرشت

+ دور کردن زنان از بازار کار به‌ نام حمایت 

+ کشف مواد منفجره و پرچم داعش در عملیات جستجوی یک خانه در بروکسل 

+ فقر؛ مهم ترین عامل تن فروشی در جامعه ایران 

+ کمپین تغییر چهره مردانه مجلس، گامی بلند برای مشارکت سیاسی زنان  شیرین فامیلی

+ نگاهی به سیمرغ عطار با پرسش از حقوق برابر جواد موسوی خوزستانی

+ شیوع «عروس – کودکان» سوری در یک نسل از دست رفته به روایت تصویر ترجمه رایحه مظفریان

+ کاندیداهای زن و موضوع «نظارت» بر انتخابات آمنه رضایی

+ مبارزه زنان برای راه یافتن به صندوق های رأی  دکتر فائنه حنیفه اوا

+ فروش دیوار برلین ترجمه فرانک فرید

+ تجربه حضور در نشست های زنان کاندیدا شهلا فروزانفر

+ درباره‌ «زبان زنان» شیرین کریمی

+ رد صلاحیت زنان: استراتژی حذف یا مقاومت برای تغییر؟  آزاده دواچی

+ بررسی نقش فناوری اطلاعات در حقوق زنان /فضای اینترنت جنسیتی نیست ثمین چراغی

+ ناسیونالیسم عربی و جنبش زنان عرب ترجمه و تلخیص مهسا پناه شاهی

+ کمپین تغییر چهره مردانه مجلس - درباره رد صلاحیت گسترده کاندیداهای زن مجلس دهم کمیته من کاندیدا می شوم

+ کمپین تغییر چهره مردانه مجلس، تلاشی برای بازگرداندن تغییر به زندگی واقعی منصوره شجاعی

+ نشست پرسش و پاسخ با چهار تن از داوطلبان زن نمایندگی مجلس دهم گزارش: مریم جوادی – عکس ها: تینا سپاس

+ مداخله در انتخابات مجلس و خروج جامعه مدنی زنان از انفعال  آمنه کرمی

+ زیبایی‌شناسی در پروانگی مرضیه جعفری

+ ختنه دختران در میان اهل تشیع پاکستان و هند  سمیره حنایی- رایحه مظفریان

+ لغو حکم بخشداران زن خوزستان، با کدام مجوز شرعی؟ یاسمن الف

+ تجارب منحصر به فرد زنان در چالش برای تغییر چهره مردانه سیاست  صبا شعردوست

+ رفع تبعیض در ساختار مردانه سیاست؟ مریم مهیمنی

+ تبعیض جنسیتی در ساختارهای اجتماعی افغانستان ابراهیم داریوش



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995