Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


کتاب در طوفان دیجیتالی

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[06 May 2010]   [ ]


پس از مقاومتی طولانی در مقابل جاه طلبی های گوگل، بالاخره کتابخانه ملی فرانسه در نیمه ماه اوت گذشته اعلام کرد که مذاکرات با این شرکت برای دیجیتالی کردن کتاب هایش را آغاز خواهد کرد. رودخانه عظیم فرهنگ «سیال» شده به واسطه مجازی گشتن، به کدام سو رهسپار است؟ چه کسی آن را کنترل می کند؟ اوج گیری قدرتمند کتاب الکترونیکی ـ eBook ـ باعث شک عده ای در باره سراب کتابخانه جهانی و اضمحلال فضای دمکراتیک در عظمت بی انتهای امر تجاری شده است.

کنگره آمریکا و یونسکو در بیست و یک آوریل گذشته به همراه سی و دو مؤسسه متحد دیگر، بنیان گذاری کتابخانه الکترونیکی جهانی (BNM) را آغاز کردند. این تارنما امکان دسترسی رایگان به منابع الکترونیکی به وجود آمده از تمامی متون جهان را میسر می سازد. گوگل سرمایه گذار اصلی این پروژه است و آن چنان که نماینده یونسکو آقای رونی آملان متذکر می شود: «مبلغ سه میلیون دلار بدون هیچ چشم داشتی به این کار کمک کرده است». این پروژه به «اروپنا» (Europenna) و «گوگل بوکس» (Google Books) اضافه می شود. اروپنا در سال ٢٠٠٨ توسط کمیسیون اروپا بنیان گذاشته شد و هدف از آن، در دسترس عموم گذاشتن تمام منابع کتابخانه ها و دیگر مراکز نگه داری اسناد از طریق اینترنت است. امپراتوری گوگل، در کارخانه عظیمش برای شکار تمامی آنچه واقعی است، از اولین مؤسساتی بود که کتابخانه مجازی ای را به وجود آورد که اینک بیش از هفت میلیون کتاب را دربر می گیرد.

این دیجیتالی کردن «تمام دانش بشری»، همراه است با روی کار آمدن کتاب های الکترونیکی((eBook. علی رغم ارائه نمایشی اش به بازار در سال ٢٠٠١، eBook نسل اول، از لحاظ تجاری، یک شکست کامل بود. اما امروز در شرایطی بسیار مساعد تر، این محصول دوباره به صحنه بازگشته است: امور الکترونیکی زندگی ما را پر کرده اند و بخش رو به فزونی از فعالیت انسانی به ماشین ها محول شده است. «آمازون»، این غول آمریکایی، «کیندل» را بنیاد نهاده است (که اجازه خرید هرگونه محتوای الکترونیکی به بازار ارائه شده توسط آمازون را می دهد)؛ شرکت «سونی لوریدر»، PRS ٥٠٥ را؛ شرکت «ایرکس»، شاخه ای از گروه «فیلیپس»، iLiad را؛ و بالاخره شرکت «بوکن»، Cybook را. شرکت های خدمات تلفنی نیز برآنند تا بخشی از این بازار را از آن خود کنند: شرکت «اورانج» (Orange) با Read & Go و شرکت «اس.اف.ار» (SFR) با GeR٢. کامپیوترهای جیبی و تلفن های دستی و به ویژه iPhone نیز امکان دسترسی به محتوای الکترونیکی را فراهم می آورند. هم اکنون نبردی خونین بین فایل خوان بر روی فرمت های سازگار با آن در جریان است.

این نگرش ها و منافع گاه متضاد، با این همه ناشی از یک منطق بنیادین و یک استراتژی مشترک است. کتاب که از همه سو محاصره شده، محکوم به وارد شدن به عصرالکترونیکی است. شرکت های چند ملیتی الکترونیک، غول های اینترنتی، و «استارت آپ» ها، در آن معدن عظیمی از سود می بینند، منبعی که به هیچ وجه نباید نه از الکترونیکی کردن و نه از تکنولوژی کنار بماند. بازار و اهمیت اقتصادی آن برای فرانسه در سال ٢٠٠٧ حدود سه میلیارد یورو بوده است، با حدود هفتاد و پنج هزار کتاب منتشر شده و هشتاد و پنج میلیون نسخه الکترونیکی فروخته شده. بدین ترتیب، این بخش جایگاه نخست را در صنعت فرهنگی به خود اختصاص می دهد.

فعالین بسیاری در زنجیره تولید کتاب به این وضعیت با شک می نگرند. علی رغم گفتمان های پر از وعده غول های الکترونیکی، طرفداران بی قید و شرط تکنولوژی های نوین و تعدادی تئوریسین مبلغ پر شور eBook؛ آنها بیشتر از ترس محو و نابود شدن است که به امرالکترونیک روی آورده اند. ساز و کار پیشگویی نمایانه ای که از قبل به خود واقعیت می بخشد، به خوبی کار می کند. زیر فشار هر کدام از فعالین، به الکترونیکی کردن تن می دهند: برای اینکه زمینه را به آمریکایی ها (پروژه گوگل) وانگذارند، برای رقابت با «سازمان های خارجی تجارت کتاب» و برای اینکه توسط «گنده» ها قورت داده نشوند و غیره. از این رو تلاش برای به وجود آوردن یک گفتمان نقادانه، همیشه در مرز حرف های تکراری محدود می ماند.

یکی از بزرگ ترین توهمات آن است که در گردش به سوی الکترونیکی شدن، باور داشته باشیم که به شرط آمادگی، از پیش می توان به زنجیره تولید کتاب امکان داد که با تغییراتی جزئی، مدل اقتصادی و ساختارش را حفظ کند. کمیسیون Alire-SLF می پندارد که کتاب فروش می تواند «به بهترین وجهی از امکانات الکترونیکی شدن استفاده کند» و ناشران و کتاب فروشی ها «می توانند بهتر نقش واسطه خود بین خواننده و نویسنده را بازی کنند». در حالی که اگرچه در ابتدا مدل سنتی می تواند به بقای خود ادامه دهد، اما در دراز مدت، جهان الکترونیکی عمیقاً شرایط فعالین بینابینی را تغییر می دهد (کتاب فروش ها، ناشرین، کتابخانه ها). در هر انقلاب تکنولوژیک، در ابتدا آن چیزی خلق می شود که پیش از آن انجام داده می شد: در آغاز پیدایش چاپ، اول دست نوشته ها تکثیر می شد؛ در آغاز پیدایش تلویزیون، از برنامه های رادیویی، از تئاتر، از بحث ها فیلم گرفته می شد، تا زمانی که این رسانه جدید بتواند شکل برنامه خودش را به وجود آورد.

● کتاب فروشی ها محکوم به نابودی اند

چرا که یک تکنولوژی هرگز بی طرف نمی باشد: وابسته به استفاده ای که از آن می شود نیست؛ خوب یا بد، در نهایت همیشه این دو وجه لازم و ملزوم هم می شوند. یک تکنولوژی، جهانی نوین را می گشاید که حسن ها و نقص های خود را در مقایسه با جهان گذشته داراست؛ در نتیجه باید به گرایش های اصلی (به عنوان مثال، فقط به مزایای اینترنت برای محققین دل خوش نکرد) و شکل های نوین زندگی که از آن به وجود می آیند، اندیشید. وب، که جایگاه فرهنگ جدیدی است و بر اساس ارزش ها و منطق ویژه خود عمل می کند، ساختارهای واسطه را میان بر می زند: «جامعه دیگر خود را مثل یک مجموعه ای از افراد که حول سازمان های واسطه شکل گرفته اند، تعریف نمی کند، بلکه مانند مجموعه ای از واحدهای کوچک (میکرو یونیته) در مقیاس یک فرد».

کتاب فروشی ها که هم اکنون هم به شدت به دلیل فروش اینترنی زیر ضربه اند، در نهایت اولین واسطه هایی هستند که محکوم به نابودی اند، مگر آنکه «واسطه گری الکترونیکی» (یعنی مدیریت بانک اطلاعاتی) را ادامه و دنباله طبیعی فعالیت آنها فرض کنیم. آنها این حرفه را برای آن انتخاب کردند که در مکانی مختص کتاب، مشاوره و تبادل نظر، در باره آن کار کنند، محلی برای برقراری ارتباط که در جایی مشخص و عینی موجودیت می یابد. محدودیت مکانی در اینجا ضامن تکثر اندیشه است: یک شرکت انتشاراتی با ساختارهایی، با تعداد محدود افراد سر و کار دارد، یک شرکت الکترونیکی با شریان های جهانی، با قدرتی بی انتها رو به روست ( گوگل، آمازون، غیره) که با تعدادی از گروه های بسته و کاملاً دور از هم همزیستی دارند. در حالی که تنها یک شرکت با مقیاسی انسانی، امکان یک دمکراسی واقعی را میسر می سازد.

در مورد کتابخانه ها نیز، پذیرش این امر که غنای فرهنگی و فکری توسط امکان دسترسی به تعداد نامتناهی از متون از طریق یک شبکه مجازی تقویت می شود، مثل آن است که بپذیریم، امر برابری انسان ها هیچ ربطی به آموزش و ساختار اجتماعی ندارد و فقط محدود به برابری دسترسی به اطلاعات است (یک کتابخانه در جیب خود داشتن!). برعکس، جنبش های رهایی طلب همیشه بر ضد این نگرش نئولیبرال از برابری صوری شانس ها مبارزه کرده اند، تا از آموزشی همگانی دفاع کنند که هیچ ربطی به شیوه «تنها در مقابل دانش» ی ندارد که طبقات حاکم همواره آن را پیشنهاد داده اند. در فرانسه، بسیاری از آثار به واسطه کتابخانه ها قابل دسترسی اند، کتابخانه هایی که از هر دو فرانسوی، یکی به آنها سر می زند!

حتی عملکرد ناشرین و دانش حرفه ای آنها با فزونی گرفتن کتاب هایالکترونیکی، هرچه بیشتر کم رنگ می شود. امر انتخاب یک اثر که جوهر اساسی کار انتشارات است و در شرایط کنونی به دلیل عینی بودن کتاب و شرایط انتشار آن (هزینه چاپ، نشر و پخش، حقوق نویسنده) ضروری است، در شرایطی که بتوان هر مطلبی را با هزینه کم بر روی اینترنت منتشر کرد، اهمیت خود را از دست می دهد.

و بالاخره شاید اساس تغییرات بنیادینی که eBook آغاز کرده در این نکته نهفته باشد که اگر عینیت کتاب از بین برود ـ و همراه با آن، همه فرهنگی که به آن وابسته است ـ متنی بودن آن از هم فرو می پاشد. کتاب تبدیل به شیئی رسانه ای می شود و تولید ش به شکل کاملاً سنتی آن، هیچ تأثیری در این امر ندارد. باید به آنهایی که از همزیستی چاپی و الکترونیکی دفاع می کنند یادآوری کرد که در طول سی سالی که صنعت چاپ به وجود آمد، تولید دست نوشته ها وسیعاً گسترش یافت، تا زمانی که بازار اشباع شد و گردش عمومی به سوی چاپ صورت پذیرفت. دست نوشته از آن پس به تدریج تبدیل به شیئی برای کلکسیون شد. مقایسه این امر با شرایط کنونی شگفت آور است (از جمله تولید انبوه کتاب چاپی...) به خصوص که استدلال ها در دفاع از مدل انتشار دوگانه چاپی ـ الکترونیکی، از کتاب محصولی می سازند که به ویژه به دلیل شئ گرافیکی بودن آن، توجهی یگانه را می طلبد.

طبیعت فیزیکی آنچه متن بر آن نوشته شده و محیط آن، بر شیوه خواندن تأثیر می گذارند. اینترنت به مفید، سریع و انبوه بودن اطلاعات اهمیت می دهد. امر خواندن در آن، بیشتر محدود، طبقه بندی شده و نا پیوسته است. الکترونیکی کردن، «ابرمتن»، و «چند رسانه ها»، نوعی «ابر توجه» (hyper-attention) را باعث می شوند که روان شناسان آمریکایی آن را در مقابل deep attention (توجه عمیق) ی قرار می دهند که لازمه خواندن پیوسته یک متن بر روی کاغذ است. خطر آنکه خواندن به شیوه کلاسیک، از جمله به دلایل فیزیکی، غیر قابل تحمل شود، هرچه بیشتر شکل می گیرد. در نتیجه ما در آستانه «از بین رفتن قدرت فراگیری و جایگزینی آن با نوعی از توانایی اطلاعاتی» هستیم. آنچنان که نیکولا کار تأکید دارد: «آخرین چیزی که شرکت های اینترنتی می خواهند، تشویق خواندن آرام و ملایم است. منافع اقتصادی آنها حکم می کند که خواندن سرخوشانه را تشویق کنند.»

● فضای آرامی که کیش سرعت را به شکست می کشاند

برعکس، قدرت کتاب در آن است که به تعدادی از نظرات شکل داده و به آنها عینیت می بخشد، امری که فضای گفت و گوی دمکراتیک را به وجود می آورد. روژه شارتیه تاریخ نگار به خوبی نشان داده که ورای محتوی مطالب چاپ شده، خود امر خواندن چه به صورت فردی و چه گروهی، که در قرن هجدهم از لحاظ اجتماعی رواج یافت، چگونه «ریشه های فرهنگی انقلاب فرانسه» را ایجاد کرد؛ یعنی تفکرنقادانه، عادت به بحث مستدل، تبادل نظر سیاسی...و آنچه که در همه جا از جلسات ادبی تا گرد هم آیی دهقانان انجام می گرفت: کسانی با خواندن متن با صدای بلند، فضایی برای توجه مشترک را به وجود می آورند.

کتاب چاپی با پیوستگی و پایان پذیری اش، با عینیت و حضورش، فضای آرامی را می آفریند که فرهنگ سرعت و نابودی حس نقادانه را به شکست می کشد. بدین ترتیب تکیه گاه و وسیله ای است برای به وجود آوردن یک تفکر هماهنگ و عمیق، به دور از شبکه ها و امواج بی پایان خبرها و جلب نظر ها: «کتاب چاپی یکی از آخرین سنگرهای مقاومت است.»


نویسنده: سدریک - بیاکینی / گیوم - کارنینو
منبع: ماهنامه - سیاحت غرب - ۱۳۸۸ - شماره ۷۶، آبان - تاریخ شمسی نشر ۰۰/۰۸/۱۳۸۸ - به نقل از www.ir.mondediplo.com



مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

تکنولوژی

+ راهنمای جامع آشنایی با مدل هوش مصنوعی مولد، کاربردها و انواع آن مترجم: حمیدرضا تائبی

+ تولید متن یا Text Generation چیست؟  حمیدرضا تائبی

+ چه تکنولوژی‌هایی باعث تحول دیجیتال در صنعت کشاورزی می‌شوند؟ -

+ ارتباط انقلاب صنعتی چهارم با تحول دیجیتال چیست؟ -

+ هوش مصنوعی در خدمت دموکراسی /

+ انقلاب صنعتی چهارم چیست و چگونه بر زندگی ما تاثیر می گذارد؟ فاطمه حسینی

+ یادگیری ماشین آنلاین چیست و چرا نقش مهمی در دنیای هوش مصنوعی دارد؟  حمیدرضا تائبی

+ خودیابی فرهنگی در جهان دیجیتال  فرهنگ امروز/ عیسی عبدی

+ انقلاب بزرگ فین‌تک‌ها در یک دهه آینده مترجم: مهسا قنبری

+ راهکار محققان برای مجهز شدن IoT به شبکه‌های عصبی بهینه  مهدی صنعت‌جو

+ ۱۰ شغلی که هوش مصنوعی تصاحب نخواهد کرد  مهدی صنعت‌جو

+ پیوند کامپیوتر و مغز انسان محسن آقاجانی

+ فناوری‌های نوظهور 

+ قدرت‌نمایی هوش مصنوعی در دنیای داروسازی حمیدرضا تائبی

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر 

+ فناوری تشخیص چهره در یک قدمی زندگی ما حمیدرضا تائبی

+ آیا تلفن هوشمند، بخشی از وجود ماست؟ 

+ انقلاب عاشقانه در زمانه تکنولوژی 

+ آیا تکنولوژی باعث خوشبختی بشر می‌شود؟ محمدحسین آشنا

+ آیا فناوری تشخیص چهره نگران کننده است؟  مهدی زارع سریزدی

+ روبات‌هایی که می‌بینند و از انسان می‌آموزند- مهدی صنعت‌جو

+ یک راهکار عالی برای آنکه بدانید اینترنت شما چه زمانی قطع شده است حمیدرضا تائبی

+ آیا ماشین‌ها ما را از کار برکنار خواهند کرد؟ حمیدرضا مازندرانی

+ پیامدهای نسل چهارم فناوری رسانه‌های اجتماعی  دکتر محمود سریع‌القلم

+ طبقه‌ای به نام علوم انسانی دیجیتال 

+ تکنولوژی و آینده جامعه 

+ گشايش اولین فروشگاه بدون فروشنده و صف توسط آمازون 

+ فناوری‌هایی که در سال ۲۰۱۸ رشد می‌کنند مهدی مطلبی

+ صوفیا، ربات شهروند تمایل به تشکیل خانواده دارد! 

+ روبات عصیانگر در شهر بی‌قانون؛ آغاز عصر وحشت حمیدرضا تائبی

+ اسکلت‌ پوشیدنی شنوا برای معلولین مهدی صنعت‌جو

+ سازمان ملل، هوش مصنوعی را زیر نظر می‌گیرد مهدی صنعت‌جو

+ عطش ساختن فردا  سید کامران باقری

+ کارخانه های آینده | کسب و کاری با فناوری چاپ سه بعدی 

+ تكنولوژى‌آموزشى‌ يا‌تكنولوژى‌يادگيرى 

+ با این لباس هوشمند گرم می‌شوید 

+ خطر هک‌شدن خودروهای هوشمند جدی است 

+ آیا هوش مصنوعی بزرگترین تهدید برای تمدن بشری است؟ مهدی صنعت‌جو

+ انسان یا محصول، نسل‌های آینده کدامند؟ حمیدرضا تائبی

+ این روبات 500 برابر سریع‌تر از انسان کار می‌کند حمید نیک‌روش

+ جلوگیری از تصادفات منجر به مرگ خودران‌ها با تصمیم‌گیری به سبک انسان حمید نیک‌روش

+ کدام شغل‌ها تا ۱۰ سال آینده نابود می‌شوند؟ حمیدرضا تائبی

+ از این پس هوش مصنوعی مصدومیت‌های ورزشکاران را پیش‌بینی می‌کند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی خودسر!/ آیا ترس دانشمندان به واقعیت بدل می‌شود؟ 

+ آیا در نهایت ماشین ها میتوانند پیش داوری و تعصب داشته باشند؟ 

+ تجاری‌سازی فناوری رابط مغز و کامپیوتر 5 دستاورد مهم دارد 

+ این ربات خیلی راحت و سریع خودروی شما را پارک می کند! +تصاویر 

+ استفاده از ربات‌ها در صنعت بیمه 

+ پایان عصر نفت! بهزاد احمدی نیا

+ چاپ 3 بعدی استخوان مصنوعی 

+ تولید دست مصنوعی 15 دلاری 

+ انسان‌ها و هوش مصنوعی همزیستی مستقل را تجربه خواهند کرد حمیدرضا تائبی

+ روبات‌ها به یکدیگر مهارت‌های جدید را یاد می‌دهند حمید نیک‌روش

+ دختر یازده ساله در نشست سالانه سهامدارن مایکروسافت چه سوالی مطرح کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ بیشتر از ۸۰ درصد مشاغل امروزی تا چند سال آینده از بین می‌روند! حمید نیک‌روش

+ انقلاب الکترونیک , یا چگونه قاره آسیا زباله دان جهان شد 

+ فناوری های تشخیص هویت. صالح سپهری‌فر

+ رانندگی در واقعیت افزوده فرانک فراهانی جم

+ با بمب الکترومغناطیسی آشنا شویم 

+ ساخت جوهر از آلودگی هوا! 

+ خانه‌ای که در باد می‌رقصد+تصاویر 

+ مرکز تخصصی بازی‌های رایانه‌ای به حوزه درمان و امنیت وارد می‌شود 

+ ویژگی‌های بایسته معلمان در بهبود فرآیند یاددهی-یادگیری مدارس هوشمند 

+ جهان در 150 سال آینده چگونه خواهد بود؟. 

+ آینده نگری در مدیران IT 

+ بازی پیامکی و محتوای آموزشی - سرگرمی برای آینده پژوهی وحید وحیدی مطلق

+ ماشین هایی هوشمند تر از انسان 

+ مجازی بودگی و قدرت «دولت موبایل» داود زارعیان

+ تکنولوژی های آینده چگونه خواهند بود؟ عرفان کسرایی

+ انقلاب صنعتی چهارم در راه است احمد علوی

+ بررسی رابطه ی بین سناریو های تکنولوژی با داستان های علمی- تخیلی با نگاهی به چرخه ی روبوت آسیموف و فضای سایبری گیبسون مریم اخوی

+ آیا حضور ربات‌ها را در زندگی‌مان خواهیم پذیرفت؟ جین ویکفیلد - بی‌بی‌سی

+ ﺗﻌﺎرض دو ﻧﮕﺮش در ﻓﻠﺴﻔﮥ ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژی و ﭘﮋواک آن در ﻓﻀﺎی ﻓﮑﺮی اﯾﺮان رهبر محمودزاده

+ روبات های پرستار در راه اند...مزایا ، معایب و خطرات صالح سپهری فر

+ سیر تحولی علم و تکنولوژي بعد از جنگ جهانی دوم الکساندر کینگ

+ ضرورت ارزیابی اخلاقی تکنولوژی های نوین ارتباطی وحیده علی پور

+ فیسبوک چگونه با استفاده از هوش مصنوعی تصاویر را برای نابینایان قابل درک می کند؟  مریم موسوی

+ چيني ها آيفون توليد مي کنند نه استيو جابز جوزف ناي

+ بهبود الگوی زندگی در مساله انرژی و تکنولوژی جلال نبهانی‌زاده

+ برای زندگی درکنار ربات ها آماده اید؟ شهرام یزدان پناه

+ دوران رباتی میترا بهاری

+ دسترسی ۵۰ درصدی کشورهای در حال توسعه به اینترنت باندپهن 

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي در ﻛﺸﻮرﻫﺎي در ﺣﺎل ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ فناوری اطلاعات در سازمان ها و ادارات شهاب وهابزاده

+ جنگ‌‌‌ بر ‌‌پایه ‌‌فناوری ‌‌اطلاعات‌ فریبا فرهادیان‌

+ تأملی دوباره در مفهوم اطلاعات و دانش: با تأکید بر حوزۀ علم اطلاعات و دانش شناسی مریم صابری

+ فهم سواد اطلاعاتي Barbara Humes

+ فناوری اطلاعات در حال ایجاد تحولی انقلابی در محصولات است روشنگری مدیریت اینترنت اشیاء

+ سبقت کتابهای الکترونیکی از کتابهای چاپی تا ۲۰۱۸ 

+ انقلاب اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۰ 

+ نقش فناوری اطلاعات در سازمان‌های امروزی 

+ نابرابری دیجیتالی 

+ آینده پژوهی و چالشهای صنعت نساجی  فاطمه رئيسي 1 ، احسان قرباني 2 ، محمد قانع، فاطمه معدني

+ فناوری نسل آینده مترجم: فرناز رجبی مهر

+ نسل جديد خانه‌هاي خورشيدي 

+ خانه‌هایی که از صاحبان‌شان باهوش‌ترند 

+ افزایش شدت حملات سایبری در دهه آینده 

+ هرآنچه که درباره اینترنت اشیا می‌دانیم  زومیت

+ سفری به دنیای آینده 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995