Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


وضعیت فناوری اطلاعات ایران و جهان در سال جدید

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[16 May 2010]   [ ]


بدیهی است که به‏منظور پیش‏بینی وضعیت بازار در زمینه فناوری اطلاعات که تابع و متاثر از انبوهی از مولفه‏ها و متغیرهای متنوع و پیچیده است، به ابزار و ادوات و از آن مهمتر، امکاناتی نیاز است که عموما سازمان‏های خاصی در جهان از اینگونه توانایی‏ها برخوردارند. بدین جهت، پیش از اظهارنظر در خصوص آینده فناوری اطلاعات ایران در سال پیش رو (۱۳۸۹)، لازم می‏دانم نخست به اتفاق نگاهی بیندازیم به نقطه نظرات و دیدگاه‏های برخی از نهادهای معتبر و شناخته شده بین‏المللی که این بازار را در ابعاد کلان به‎‏صورت کارشناسی مورد سنجش و ارزیابی قرار داده و در در نتیجه می‏شود به آن استناد کرد.

طبق پیش‎بینی شرکت تحقیقاتی و مشاوره‏ای گارتنر که یک منبع بسیار معتبر در این عرصه به‏شمار می‏آید، انتظار می‏رود که بازار فناوری اطلاعات جهانی در سال ۲۰۱۰ مجددا راه خود را به سمت توسعه باز یافته و با رشدی معادل ۳/۳ درصد، حجم داد و ستدهای مربوطه در این سال به ۳/۳ ترلیون دلار برسد. این در حالی است که فناوری اطلاعات در پی یک افت ۲/۵ درصدی در سال ۲۰۰۹ بدترین وضعیت خود را پشت سر نهاده است.

از سویی دیگر، مجله اقتصادی اکونومیست با ارائه ارقامی به این نتیجه رسیده است که پروژه‌های IT در جهان از یک رشد ۵/۵ درصدی در سال ۲۰۱۰ بهره خواهند برد و تمام شواهد حاکی از اتمام رکود اقتصادی در این سال و رونق مجدد اقتصاد کشورها می‏باشد. پیش‏بینی دیگر مراکز معتبر علمی-تحقیاتی جهانی، همچون سازمان آی دی سی (IDC)و مرکز تحقیقاتاتی فوت‏پارترز (Foote Partners) نیز تا حد زیادی در همین حول و حوش قابل تعبیر و تفسیر است. بر این اساس می‏توان اذعان داشت که کلیه این قبیل سازمان‏ها در مورد رشد بازار فناوری اطلاعات جهانی در این سال هم‏نظر و متفق‏القول هستند. گارتنر محورهای اصلی رشد فناوری اطلاعات را اینچنین اعلام داشته است.



● رایانش انبوه یا ابری (Cloud Computing)

این نوع رایانش مبتنی بر استفاده از شیوه‌های محاسباتی در فضای اینترنت است که باعث می‏شود قابلیت‌های مختلف بدون نیاز به برخورداری از اطلاعات تخصصی در مورد فناوری‌های به‏کار گرفته شده و یا کنترل زیرساخت‌های پشتیبانی کننده از آنها، در قالب برنامه‏های کاربردی برخط به‏صورت خدماتی که عموما از آن به‏عنوان “Software as-a-Service” نام برده می‏شود، به کاربر ارائه شود. از جمله مزایای رایانش ابری کاهش چشم‏گیر هزینه‏ها، کارآیی توسعه یافته، ارتقای سریع و دائم نرم‏افزار، سازگاری بیشتر فرمت اسناد با یکدیگر و امکان دسترسی جهانی به آن، ظرفیت نامحدود ذخیره‏سازی، اطمینان بیشتر به داده، در اختیار بودن جدیدترین نسخه‏های نرم‏افزار و آخرین دستاوردهای سخت‏افزاری و مخابراتی، و استقلال از سخت افزار قابل ذکر است.



● ابزار‏های تجزیه و تحلیلی پیشرفته (Advanced Analytics)

استفاده روز افزون از اینگونه ابزارها که از امکاناتی نظیر شبیه‏سازی، پیش‏بینی و بهینه‏سازی برخوردار می‏باشند، در زمینه‏های مختلف پشتیابانی از فرایندهای کسب و کار الکترونیکی، همچون مدیریت روابط با مشتریان (CRM) و برنامه‏ریزی منابع سازمان (ERP)، بسیار رواج پیدا کرده است. امکان مدلسازی سناریوهای مختلف کاری، تعریف جریان‏های کار، و تحلیل و یا پیش‏بینی رخداد‏ها را می‏توان از دیگر ویژگی‏های مرتبط با جوانب کاربری این نوع ابزارها/سیستم‏ها برشمرد.



● رایانش در سطح مخدوم و مجازی‏سازی (Client Computing and Virtualization)

پیشرفت‏‏های به‏وقوع پیوسته در زمینه مجازی‏سازی و گرایش به سمت رایانش انبوه که پیش از این ذکر شد، موجب کاهش نگرانی‏ها در خصوص استفاده از سخت‏افزار و یا سیستم عاملی خاص شده و سازمان‏ها را قادر ساخته است که از جمله موارد مختلف، بتوانند نقشه راه میان‏مدت و در مواردی، بلندمدت خود را نیز در زمینه‏هایی چون رویکردهای مرتبط با استانداردهای قابل به‏کارگیری، پیاده‏سازی و/یا روزآمد‏سازی سیستم‏ها (شامل سیستم‏های امنیتی)، به‏صورتی قابل اتکا و با قابلیت انعطاف‏پذیری بالا تهیه و تدوین نمایند. تحلیل‏گران بر این باورند که فراهم گردیدن نسل جدیدی از خدمات کارآمد و مجموعه‏ای از امکاناتی که تاکنون منحصر و محدود به استفاده از کلان‏سرورها و بهره‏گیری از کلان‏بانک‏های اطلاعاتی بوده و یکپارچگی در سطحی گسترده را طلب می‏داشته است، مزیتی ویژه نه تنها برای کاربران عادی، بلکه برای سازمان‏ها به‏حساب می‏آید.



● فناوری اطلاعات در خدمت اهداف سبز (IT for Green)

از آنجا که بسیاری از تحلیلگران فناوری اطلاعات را ابزاری کارآمد در جهت تحققق مقاصد زیست محیطی (اهداف سبز) به‏شمار می‏آورند، هرگونه اقدام کارساز در این خصوص موجب افزایش اعتبار و القای تصویر و ذهنیتی بهتر برای سازمان‏ها در این زمینه قلمداد می‏گردد. از جمله اقدامات کار‏ساز در این عرصه می‏توان به استفاده از مستندات الکترونیکی (با هدف جلوگیری از مصرف بی‏رویه کاغذ) و تبیین رویه‏های انجام کار به‏صورت «از راه دور» (Teleworking) در جهت کاهش رفت و آمدهای کاری غیرضروری و متعاقبا، بهینه‏سازی مصرف سوخت اشاره نمود.



● تغییر شکل مراکز داده (Reshaping the Data Center)

در گذشته‏ای نه چندان دور، طراحی مراکز داده با وجود پیچیدگی‏های خاص خود، مستلزم رعایت اصول ساده‏ای به‏حساب می‏آمد. اما امروزه با مطرح شدن رویکرد مبتنی بر «معماری پاد» (Pod-based Architecture) در این خصوص، یک فضای کاری بسیار تخصصی در زمینه طراحی و ساخت مراکز داده ایجاد شده است که نویدبخش رشدی فزاینده در این حوزه می‏باشد.



● پردازش‏های اجتماعی (Social Computing)

از آنجا کاربران ترجیح می‏دهند از دو سیستم جداگانه برای پشتیبانی از کارشان – یکی از آنها در خصوص محصولات مرتبط با خود (شخصی و یا گروهی) و دیگری در ارتباط با دسترسی به اطلاعات برون‏سازمانی – استفاده به‏عمل نیاورند، سازمان‏ها با ضرورتی فزاینده مواجه خواهند شد که تمرکز هرچه بیشتر بر استفاده از نرم‏افزارها و مدیاهای اجتماعی کارآمد را در محیط انترپرایز، به‏منظور ایجاد یکپارچگی و بسط دامنه مشارکت کاربران، طلب می‏دارد.



● سیستم‏های امنیتی و کنترل فعالیت‏ها (Security – Activity Monitoring)

به‏طور کلی، توجه سیستم‏های امنیتی به‏صورت سنتی بر چگونگی ایجاد یک دیواره حفاظتی جهت جلوگیری از ورود غیرمجاز متمرکز بوده است. حال آنکه گرایش این قبیل سیستم‏ها به تدریج به سمت کنترل فعالیت‏ها و شناسایی، تحلیل و ممیزی الگوهای نفوذ کشانده شده است. ایجاد سیستم‏های برخط هشدار دهنده و جلوگیری از تراکنش‏های غیر مجاز، زمینه دیگری از فعالیت‏های رو به شد را در این حوزه تشکیل می‏دهد.



● کارت حافظه فلش (Flash Memory)

هرچند کارت حافظه فلش را نمی‏توان محصولی جدید خطاب نمود، ولیکن سیر پیشرفت آن در زمینه گنجایش ذخیره‏سازی اطلاعات و امکان به‏کارگیری آن در هر دو سطح خادم و مخدوم (آنهم با توجه به فضای کمکی که اشغال می‏نماید)، گرمای قابل تحمل توسط آن، و نیز نوع عملکرد و قابلیت کاربری آن تحت شرایط سخت و دشوار، نقش بس متفاوتی را برای این نوع حافظه ترسیم نموده است.



● مجازی‏سازی با هدف بهبود چگونگی دسترسی (Virtualization for Availability)

همانگونه که مطلع هستیم، طی چند سال گذشته از مجازی‏سازی (Virtualization) به عنوان یک از فناوری‏های استراتژیک نام برده می‏شده است، اما اخیرا به دلیل مطرح شدن عنصر جدیدی در باب این موضوع، تحت عنوان «نقل و انتقال به‏صورت زنده» (Live Migration)، ابعادی بس گسترده‏تر برای مجازی سازی، این‏بار در زمینه فراهم ساختن امکان دسترسی بهینه به سیستم، قابل تصور شده است. در چنین شرایطی، سیستم عامل و دیگر نرم‏افزارها به‏گونه‏ای عمل می‏نمایند که گویا پردازش همچنان در سرور اصلی در حال انجام است، در حالیکه با تقلید و یا شبیه‏سازی نحوه عملکرد حافظه‏های فیزیکی سیستم‏ها، به محض اتمام یک دستور‏العمل در سیستم مبدا (Source System)، دستور‏العمل بعدی در سیستم مقصد (Destination System) صورت می‏پذیرد.



● نرم‏افزارهای کاربردی با قابلیت استفاده در سیستم‏های موبایل (Mobile Applications)

کارشناسان بر این باورند که تا پایان سال ۲۰۱۰ متجاوز بر ۲/۱ میلیار نفر در جهان از ابزار و ادوات موبایل/پرتابل، نظیر تلفن همراه، که از توانایی تجارت الکترونیک برخوردار می‏باشند، بهره خواهند برد. برای مثال، به‏رغم بازار محدود قابل تصور برای سیستم آی‏فون (iPhone) شرکت اپل، هم‏اکنون چند هزار نرم‏افزار توسط شرکت‏های مختلف برای آن تولید شده است. حال با درنظرگیری سایر محصولات موجود و یا آتی در بازار، بی‏شک می‏توان عرضه طیفی از محصولات متنوع را در این زمینه انتظار داشت. در اینجا پیش از بحث در خصوص تغییر و تحولات قابل انتظار در عرصه فناوری اطلاعات ایران، جای آن دارد که به پیش‌بینی اکونومیست در این باره اشاره شود.

این پیش‌بینی نشان از آن دارد که با وجود توانایی غیر قابل انکار ایران که خود را به یکی از ذینفعان این صنعت عظیم تبدیل سازد (به‌‏ویژه در حوزه بهره‏گیری از فعالیات‏های برون‌سپاری جهانی)، اما از یک‏سو به دلیل ‌بسته بودن فضای بازار، و از سویی دیگر، به جهت عدم شفافیت نشان داده شده، نتوانسته است که جایگاه مناسبی را از آن خود سازد؛ به‏طوری که ایران در پروژه پایش جهانی توانمندی فناوری سال ۲۰۰۹ در زمینه کیفیت سرمایه‌گذاری، در بین ۷۰ کشور، رتبه ۶۶ را کسب نموده است. شکی نیست که روند توسعه فناوری پدیده‏ای است جهانی و هر کشوری، از جمله ایران، به نحوی از آن پیروی و یا الگوبرداری خواهد نمود.

به‏هر حال، با عنایت به جایگاه محوری دولت، به ویژه نقش وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در زمینه اتخاذ تصمیمات و سیاست‏های راهبردی زیربنایی که علاوه بر بخش دولتی، بخش خصوصی را نیز تا حد زیادی تحت تاثیر خود قرار خواهد داد، پیش‏بینی این مطلب که فناوری اطلاعات ما در سال جدید از چه روندی تبعیت خواهد نمود و به کجا خواهد رسید، به عملکرد این وزارتخانه و چگونگی تحقق برنامه پنجم توسعه در این حوزه وابسته است.

شایان ذکر است که به اعتقاد مدیر دفتر فناوری‌های نوین مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی که بررسی برنامه پنجم توسعه را در دستور کار خود دارد و برنامه چهارم توسعه را نیز مورد ارزیابی قرار داده است (به نقل از ایسنا)، «اگر نگاهی مسأله‏محور برای تدوین برنامه توسعه داشته باشیم می‌توان با شناسایی دقیق مسایل کلیدی نظیر اشتغال، ارتقاء بهره‌وری، کاهش فساد، ارتقاء شاخص‌های سواد و فرهنگ راه‌حل‏های IT برای آن‌ها در قالب یک مدل سیستمی و برنامه‌ای ارائه کرد که از این حیث برنامه دارای خلاء است و به نظر می‌رسد فرصت برای غنی‌تر کردن برنامه پنجم وجود دارد.»

با اشاره با بررسی صورت پذیرفته از احکام قانونی مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات توسط آن دفتر در خصوص برنامه چهارم توسعه، اظهار شده است که «ضمن بررسی گزارش عملکردهای در دسترس و سند توسعه بخشی فناوری اطلاعات و ارتباطات مشخص شد اقدامات انجام یافته اهداف مورد نظر در برنامه چهارم را محقق نکرده و اکثر مواد و احکام قانون برنامه چهارم به گونه‌ای تدوین نشده که قابل ارزیابی دقیق باشد و در بیش‌تر موارد احکام تلفیقی از اهداف و اقدامات اجرایی هستند و از سویی دیگر، سند توسعه بخشی ICT که به عنوان نقشه راه برای اجرای قانون محسوب می‌شود، ارتباط منطقی با احکام قانون برنامه چهارم ندارد و به عبارتی این سند بدون توجه به مواد قانون برنامه چهارم که یک سند بالادستی به شمار می‌رود، تهیه شده است.»

همچنین به این موضوع اشاره شده است که «هرچند به واسطه وجود شاخص‌ها و برنامه‌ای که تدوین شده اجرای آن می‏توانست نتایج ملموس‌تری را به دنبال داشته باشد، اما ارزیابی شاخص‌ها نشان از عدم تحقق اهداف و معیارهای این سند دارد.» در خاتمه، با وجود برخی از کاستی‏های احتمالی از بعد قانونی و اینکه نمی‏توان تاثیر عملکرد دولت را بر چگونگی به‏حرکت در آوردن این صنعت حیاتی نادیده گرفت، بنده معتقدم که بخش خصوصی ما سعی به‏عمل خواهد آورد که با در دست گرفتن ابتکار عمل، خود را تا حد امکان در برخی از زمینه‏ها با روند توسعه این فناوری در جهان همسو و سازگار سازد؛ همچنانکه پیش از این نیز شاهد چنین اقدامی بوده‏ایم.

ضمن اینکه فکر می‏کنم در حوزه توسعه و عرضه محصولات و خدمات نرم‏افزاری پیشرفته، به‏ویژه در زمینه کسب و کار الکترونیکی و زیر شاخه‏های مرتبط با آن، به مراتب موفق‏تر از ارائه سیستم‏های سخت‏افزاری فوق تخصصی و یا نه آنچنان تخصصی ارزانقیمت که مجبوریم با انبوهی از کالاهای خارجی به رقابت بپردازیم، عمل خواهیم نمود.


فرهاد جواهردشتی
کارشناس و مشاور در زمینه فناوری اطلاعات



مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

تکنولوژی

+ راهنمای جامع آشنایی با مدل هوش مصنوعی مولد، کاربردها و انواع آن مترجم: حمیدرضا تائبی

+ تولید متن یا Text Generation چیست؟  حمیدرضا تائبی

+ چه تکنولوژی‌هایی باعث تحول دیجیتال در صنعت کشاورزی می‌شوند؟ -

+ ارتباط انقلاب صنعتی چهارم با تحول دیجیتال چیست؟ -

+ هوش مصنوعی در خدمت دموکراسی /

+ انقلاب صنعتی چهارم چیست و چگونه بر زندگی ما تاثیر می گذارد؟ فاطمه حسینی

+ یادگیری ماشین آنلاین چیست و چرا نقش مهمی در دنیای هوش مصنوعی دارد؟  حمیدرضا تائبی

+ خودیابی فرهنگی در جهان دیجیتال  فرهنگ امروز/ عیسی عبدی

+ انقلاب بزرگ فین‌تک‌ها در یک دهه آینده مترجم: مهسا قنبری

+ راهکار محققان برای مجهز شدن IoT به شبکه‌های عصبی بهینه  مهدی صنعت‌جو

+ ۱۰ شغلی که هوش مصنوعی تصاحب نخواهد کرد  مهدی صنعت‌جو

+ پیوند کامپیوتر و مغز انسان محسن آقاجانی

+ فناوری‌های نوظهور 

+ قدرت‌نمایی هوش مصنوعی در دنیای داروسازی حمیدرضا تائبی

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر 

+ فناوری تشخیص چهره در یک قدمی زندگی ما حمیدرضا تائبی

+ آیا تلفن هوشمند، بخشی از وجود ماست؟ 

+ انقلاب عاشقانه در زمانه تکنولوژی 

+ آیا تکنولوژی باعث خوشبختی بشر می‌شود؟ محمدحسین آشنا

+ آیا فناوری تشخیص چهره نگران کننده است؟  مهدی زارع سریزدی

+ روبات‌هایی که می‌بینند و از انسان می‌آموزند- مهدی صنعت‌جو

+ یک راهکار عالی برای آنکه بدانید اینترنت شما چه زمانی قطع شده است حمیدرضا تائبی

+ آیا ماشین‌ها ما را از کار برکنار خواهند کرد؟ حمیدرضا مازندرانی

+ پیامدهای نسل چهارم فناوری رسانه‌های اجتماعی  دکتر محمود سریع‌القلم

+ طبقه‌ای به نام علوم انسانی دیجیتال 

+ تکنولوژی و آینده جامعه 

+ گشايش اولین فروشگاه بدون فروشنده و صف توسط آمازون 

+ فناوری‌هایی که در سال ۲۰۱۸ رشد می‌کنند مهدی مطلبی

+ صوفیا، ربات شهروند تمایل به تشکیل خانواده دارد! 

+ روبات عصیانگر در شهر بی‌قانون؛ آغاز عصر وحشت حمیدرضا تائبی

+ اسکلت‌ پوشیدنی شنوا برای معلولین مهدی صنعت‌جو

+ سازمان ملل، هوش مصنوعی را زیر نظر می‌گیرد مهدی صنعت‌جو

+ عطش ساختن فردا  سید کامران باقری

+ کارخانه های آینده | کسب و کاری با فناوری چاپ سه بعدی 

+ تكنولوژى‌آموزشى‌ يا‌تكنولوژى‌يادگيرى 

+ با این لباس هوشمند گرم می‌شوید 

+ خطر هک‌شدن خودروهای هوشمند جدی است 

+ آیا هوش مصنوعی بزرگترین تهدید برای تمدن بشری است؟ مهدی صنعت‌جو

+ انسان یا محصول، نسل‌های آینده کدامند؟ حمیدرضا تائبی

+ این روبات 500 برابر سریع‌تر از انسان کار می‌کند حمید نیک‌روش

+ جلوگیری از تصادفات منجر به مرگ خودران‌ها با تصمیم‌گیری به سبک انسان حمید نیک‌روش

+ کدام شغل‌ها تا ۱۰ سال آینده نابود می‌شوند؟ حمیدرضا تائبی

+ از این پس هوش مصنوعی مصدومیت‌های ورزشکاران را پیش‌بینی می‌کند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی خودسر!/ آیا ترس دانشمندان به واقعیت بدل می‌شود؟ 

+ آیا در نهایت ماشین ها میتوانند پیش داوری و تعصب داشته باشند؟ 

+ تجاری‌سازی فناوری رابط مغز و کامپیوتر 5 دستاورد مهم دارد 

+ این ربات خیلی راحت و سریع خودروی شما را پارک می کند! +تصاویر 

+ استفاده از ربات‌ها در صنعت بیمه 

+ پایان عصر نفت! بهزاد احمدی نیا

+ چاپ 3 بعدی استخوان مصنوعی 

+ تولید دست مصنوعی 15 دلاری 

+ انسان‌ها و هوش مصنوعی همزیستی مستقل را تجربه خواهند کرد حمیدرضا تائبی

+ روبات‌ها به یکدیگر مهارت‌های جدید را یاد می‌دهند حمید نیک‌روش

+ دختر یازده ساله در نشست سالانه سهامدارن مایکروسافت چه سوالی مطرح کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ بیشتر از ۸۰ درصد مشاغل امروزی تا چند سال آینده از بین می‌روند! حمید نیک‌روش

+ انقلاب الکترونیک , یا چگونه قاره آسیا زباله دان جهان شد 

+ فناوری های تشخیص هویت. صالح سپهری‌فر

+ رانندگی در واقعیت افزوده فرانک فراهانی جم

+ با بمب الکترومغناطیسی آشنا شویم 

+ ساخت جوهر از آلودگی هوا! 

+ خانه‌ای که در باد می‌رقصد+تصاویر 

+ مرکز تخصصی بازی‌های رایانه‌ای به حوزه درمان و امنیت وارد می‌شود 

+ ویژگی‌های بایسته معلمان در بهبود فرآیند یاددهی-یادگیری مدارس هوشمند 

+ جهان در 150 سال آینده چگونه خواهد بود؟. 

+ آینده نگری در مدیران IT 

+ بازی پیامکی و محتوای آموزشی - سرگرمی برای آینده پژوهی وحید وحیدی مطلق

+ ماشین هایی هوشمند تر از انسان 

+ مجازی بودگی و قدرت «دولت موبایل» داود زارعیان

+ تکنولوژی های آینده چگونه خواهند بود؟ عرفان کسرایی

+ انقلاب صنعتی چهارم در راه است احمد علوی

+ بررسی رابطه ی بین سناریو های تکنولوژی با داستان های علمی- تخیلی با نگاهی به چرخه ی روبوت آسیموف و فضای سایبری گیبسون مریم اخوی

+ آیا حضور ربات‌ها را در زندگی‌مان خواهیم پذیرفت؟ جین ویکفیلد - بی‌بی‌سی

+ ﺗﻌﺎرض دو ﻧﮕﺮش در ﻓﻠﺴﻔﮥ ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژی و ﭘﮋواک آن در ﻓﻀﺎی ﻓﮑﺮی اﯾﺮان رهبر محمودزاده

+ روبات های پرستار در راه اند...مزایا ، معایب و خطرات صالح سپهری فر

+ سیر تحولی علم و تکنولوژي بعد از جنگ جهانی دوم الکساندر کینگ

+ ضرورت ارزیابی اخلاقی تکنولوژی های نوین ارتباطی وحیده علی پور

+ فیسبوک چگونه با استفاده از هوش مصنوعی تصاویر را برای نابینایان قابل درک می کند؟  مریم موسوی

+ چيني ها آيفون توليد مي کنند نه استيو جابز جوزف ناي

+ بهبود الگوی زندگی در مساله انرژی و تکنولوژی جلال نبهانی‌زاده

+ برای زندگی درکنار ربات ها آماده اید؟ شهرام یزدان پناه

+ دوران رباتی میترا بهاری

+ دسترسی ۵۰ درصدی کشورهای در حال توسعه به اینترنت باندپهن 

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي در ﻛﺸﻮرﻫﺎي در ﺣﺎل ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ فناوری اطلاعات در سازمان ها و ادارات شهاب وهابزاده

+ جنگ‌‌‌ بر ‌‌پایه ‌‌فناوری ‌‌اطلاعات‌ فریبا فرهادیان‌

+ تأملی دوباره در مفهوم اطلاعات و دانش: با تأکید بر حوزۀ علم اطلاعات و دانش شناسی مریم صابری

+ فهم سواد اطلاعاتي Barbara Humes

+ فناوری اطلاعات در حال ایجاد تحولی انقلابی در محصولات است روشنگری مدیریت اینترنت اشیاء

+ سبقت کتابهای الکترونیکی از کتابهای چاپی تا ۲۰۱۸ 

+ انقلاب اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۰ 

+ نقش فناوری اطلاعات در سازمان‌های امروزی 

+ نابرابری دیجیتالی 

+ آینده پژوهی و چالشهای صنعت نساجی  فاطمه رئيسي 1 ، احسان قرباني 2 ، محمد قانع، فاطمه معدني

+ فناوری نسل آینده مترجم: فرناز رجبی مهر

+ نسل جديد خانه‌هاي خورشيدي 

+ خانه‌هایی که از صاحبان‌شان باهوش‌ترند 

+ افزایش شدت حملات سایبری در دهه آینده 

+ هرآنچه که درباره اینترنت اشیا می‌دانیم  زومیت

+ سفری به دنیای آینده 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995