Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


تكنولوژى آموزشى و توسعه علمي

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[17 Sep 2011]   [ ]



در تحولات چند دهة اخير، بويژه در كشورهايى كه توانسته اند از نظر علوم در زمرة كشورهاى توسعه يافته محسوب شوند و يا در مرحلة انتقال قرار گيرند، توجه ويژه به توليد علم و بهره بردارى از آن مورد تاكيد بوده است.



در سراسر جهان يك ترديد عمومى در مورد مطلوب بودن كوتاه مدت و بلند مدت استفاده از تكنولوژى آموزشى در توليد علم وجود دارد. اين ترديد بصورت تكنوفيلى « دوست داشتن تكنولوژي» وتكنوفوبى « تكنولوژى گريزي» مى باشد. بسيارى از افراد ادعا دارند كه اتكاى فزايندة ما به تكنولوژى منجر به تخريب اجتماع مى گردد، و ديگران معتقدند كه تكنولوژى جاده اى به سمت جهان رويايى مى باشد. اغلب مردم آن را پذيرفته اند و با ارزش آن مواجه شده اند و آن را نه مخرب و نه رؤيا بافى مى دانند.



هدف اين مقاله مرورى بر تاثير تكنولوژى آموزشى در توسعة علمى است ؛ با توجه به تغييرات روز افزونى كه در آموزش رخ مى دهد، مشخصه اصلى و عمدة عصر كنونى ، محوريت يافتن علم و توليد و بكار گيرى آن مى باشد. تلاش براى توليد و توسعة علم با توانمندى و قدرتمندى كشورها در حوضه ها و عرصه هاى مختلف پيوند خورده است. ميزان ونحوة بهره مندى از علم از موضوعات و چالش هاى بسيار اساسى دولت محسوب مى شود. بدين سان آيندة كشورها و توسعه يافتگى آن ها با توليد علم و بسط و بهره مندى آن كاملاً متبط است و برترى كشورها نسبت به هم، به علم و نتايج و كاربردهاى آن بستگى دارد. ترديدى نيست كه به كار گرفتن طرق جديدتر و بهره مند شدن از فوايد تكنولوژى آموزشى و روش هاى نوين بستر مناسبى براى توليد علم و توسعة آن فراهم مى آورد.



در اين مقاله پس از اشاره به تعريف تكنولوژى آموزشى و جهت گيرى هاى فعلى آن، شاخص هاى اساسى علم، اهداف تكنولوژى آموزشي، اصول انتخاب رسانه هاى آموزشى و انتقال و توسعه ى تكنولوژى مورد توجه قرار گرفته است.



مقدمه

بى ترديد توانمندى و توسعه و استقلال واقعى كشورها نسبت مستقيم با توانايى آن ها در توليد علم و توسعة علمي-تحقيقاتى دارد. در عصر كنونى توليد علم و تحرك علمى با رونق و پيشرفت تكنولوژى نيز كاملاً مرتبط است.



حقيقت اين است كه توليد و بسط و گسترش علم تاثير بسيار عميقى در تمام حوزه هاى اقتصادى ،اجتماعى و فرهنگى كشور دارد. به تعبير ديگر توليد علم و توسعه علمى به عنوان موتور محركه ى توسعه همه جانبه و پايدار كشورها نقش عمده ايفا مى كند. تمام كشورها در تلاش براى نيل به خود كفايى علمى و توسعة علم و تحقيقات مى باشند.



تفكر علمى بنيان توليد و توسعة علمى را فراهم مى سازد و فضا را از كم توجهى به علم متحول مى گرداند. تفكر علمى تامل و تدقيق در ضرورت وجود و حضور علم در عرصه ها و حوزه هاى گوناگون حيات بشرى است ، از اين طريق مى توان به علل موجده و علل مقومه و مبقيه و غاييدى آن توجه نمود. بحث از تفكر علمى در واقع بحث از هستى شناسى و شناخت شناسى علمى مى باشد و بيشتر در حوزه فلسفه علم محل بحث و بررسى دارد.



از سوى ديگر تدوين سياست علمى كارآمد و اثر بخش ، مستلزم شناخت ، آگاهى از وضعيّت علمى كشور، ميزان توليد آن، ساز و كارهاى لازم براى بهبود و ارتقاى توليد، توسعه علمى و عوامل و معيارهاى موثر از قبيل بالا بردن سطح تكنولوژى آموزشى در بهره گيرى از علم است .



تكنولوژى آموزشى

چند دهه اى بيش نيست كه اصطلاح تكنولوژى آموزشى جايى براى خود در فرهنگ تعليم و تربيت جهان اختصاص داده است. قبل از آن كه كاربرد تكنولوژى آموزشى با مفهوم جديد و مترقى آن مطرح شود، برنامه ريزان و معلمان در راه بهبود امر تدريس و محصول نتايج بهتر آموزش از مواد و وسايل آموزشى با مفهوم« سمعى و بصري» آن كمك مى گرفتند.



بنابراين مى توان چنين نتيجه گرفت كه كمك هاى اين شاخه از تعليم و تربيّت به كاربرد صرف مواد و وسايل آموزشى خلاصه مى شد . ولى امروزه اصطلاح « تكنولوژى آموزشي» مفهومى مترقى و تكامل يافته را به همراه دارد و زمينة بهره گيرى از آن صرفاً به كاربرد مواد و وسايل آموزشى خلاصه نمى شود ؛ بلكه مفهومى وسيع تر و جديدتر به همراه دارد.



جيمز براون و همكاران او تكنولوژى آموزشى را چنين تعريف كرده اند:



تكنولوژى آموزشى فراتر از كاربرد و ابزار وسايل است. بدين ترتيب تكنولوژى آموزشى بيشتر از مجموعه ى قسمت هاى مختلف تشكيل دهندة آن است و آن عبارت است از روش منظم طراحي،اجرا و ارزيابى كل فرايند تدريس و يادگيرى با استفاده از هدفهاى بخصوص و بهره گيرى از يافته هاى پژوهشى در روان شناسى و ارتباط انسانى و غيرانسانى به منظور ايجاد يادگيرى موثرتر، عميق تر و پايدارتر.



با توجه به تعريف فوق دقيقاً روشن مى شود كه كاربرد تكنولوژى آموزشى با استفاده از وسايل صرف آموزشى مترادف نيست بلكه در برگيرنده زمينه اى بسيار وسيع است. علاوه بر آن ماهيّت و طبيعت آن چيزى در حد« روش و راه » تلقى مى شود كه منظم نيز هست يعنى روشى است كه مبتنى و متكى بر كاربرد « نظريه عمومى سيستم ها » است.

تكنولوژى آموزشى به كجا مى گرايد:



با تغييرات روز افزونى كه در آموزش رخ مى دهد ، چه آموزش پليه چه عالى ، چه تكميلى و ضمن خدمت ، كليّه اقدامات و فعاليّت هاى آموزشى به سوى تغيير الگو و هم پايى با روند نوين تدريس و يادگيرى پيش مى روند . در دوره فعلى يعنى همان عصر اطلاعات و ارتباطات ، معلمان و فراگيران و مديران با انبوهى از اطلاعات و رويه ها مواجه مى باشند. كامپيوترها موجب تسهيل دسترسى به اطلاعات ، تجزيه و تحليل و پردازش اطلاعات شده اند .



بنابراين آموزش و تكنولوژى آموزشى به سمت تغيير الگو و گرايشات زير پيش مى رود:



1-آموزش فراگير محور به جاى آموزش معلم يا محتوا محور

2-استفاده از تجربيّات يادگيرى انفرادى به جاى تجربيّات سنّتي

3- تاكيد بر آموزش فرايندهاى يادگيرى به جاى انتقال محتواى درس

4-تاكيد بر آموزش درون گروهى در گروهاى كوچك

5- گرايش به كاربرد تكنولوژى رايانه اى

6-تاكيد بر روابط بين فراگير و گروه فراگيران و معلم

7-تاكيد بر تعامل بين فراگيران و محتوا

8-تاكيد بر مشاركت



طراحى در تكنولوژى آموزشى

طراحى در تكنولوژى آموزشى با استفاده از الگوهايى صورت مى گيرد كه همگى بر اساس نظريه عمومى سيستم ها تدوين يافته اند. يكى از اين الگوها داراى چهار مرحله به نام هاى



*اهداف
*شرايط
*منابع
*بازده

مى باشد؛ كه هر يك از اجزاء مختلفى تشكيل يافته اند. در هستة مركزى اين الگو عنصر فراگير قرار دارد ، كه نشان دهندة توجه به علايق ، استعدادها وديگر مشخصات فراگير به عنوان عنصر اصلى تعليم و تربيت است.



*اهداف

نقش اهداف آموزشى :

مسلماً در رابطه با لزوم تعيين و تدوين اهداف آموزشى دلايل زيادى را مى توان مطرح نمود كه در زير به چند دليل كه داراى اولويت بيشترى هستند اشاره مى كنيم:



1-مشخص كردن هدف، پيدا كردن مسير و جهت حركت را آسان تر مى كند.



2-نظر به اينكه تعيين و تدوين و يا اضافه كردن محتوى بدون توجه به اهداف جنبة علمى ندارد ، بنابراين وجود اهداف آموزشى راهنماى بسيار خوبى براى اين منظور به شمار مى رود.



3-نظر به اين كه مواد و وسايل آموزشى مورد استفاده بايستى با توجه به محتوى و شيوه هاى تدريس انتخاب شود، بنابراين مى توان وجود اهداف آموزشى را در انتخاب مواد و وسايل آموزشى دخيل دانست.



4-نظر به اينكه انتخاب فعاليت آموزشى (تجارب يادگيري) براى فراگيران بايستى با توجه به محتواى مورد تدريس صورت گيرد، بنابراين مى توان ادعا كرد كه اهداف آموزشى در اين مورد نيز نقش مؤثرى را دارا هستند.

انواع اهداف آموزشي:



اهداف آموزشى را با توجه به معيارهاى مختلفى مورد تقسيم بندى قرار مى دهند كه ما در اينجا صرفاً به يكى از آنها كه ارتباط با موضوع پيدا مى كند مى پردازيم. در اين تقسيم بندى ، ما با سه نوع از اهداف به شرح زير سرو كار داريم :



1-اهداف كلي: هر هدف كلى بايد يك حالت كلي، مبهم و گنگ را دارا باشد . و معمولاً بايد پس از حصول چند هدف جزيى مورد دستيابى قرار گيرد.



2-اهداف جزيي: اهداف جزيى لازم است داراى حالتى صريح، روشن و واضح باشند.



3-اهداف رفتاري: اهداف رفتارى داراى سه جزء اساسى رفتار، شرايط و معيار مى باشند.



منشاء اهداف آموزشي

منشاء اهداف آموزشى از ديدگاه مربيان و صاحب نظران مختلف به گونه هاى متفاوتى مورد توجه قرار گرفته است.



اولاً، ويرگى هاى فراگيران مورد نظر، نظير احتياجات، علايق و توانايى هاى آنان چيست؟



ثانياً، جامعه انتظار دارد كه چه انسان هايى و باچه ويژگى هايى بازده ى نظام تربيتى را تشكيل دهند؟



ثالثاً، متخصصان موضوعات درسى پرورش چه انسان هايى را مدنظر دارند ؟

طبقه بندى اهداف آموزشي



در اين طبقه بندى اهداف آموزشى در سه حيطة شناختي، عاطفى و رواني-حركتى قرار مى گيرند.



شناختي: در اين حيطه اهدافى قرار مى گيرد كه محتواى مربوط به آنها عمدتاً جنبه ى نظرى داشته باشد و يادگيرى آن ها مستلزم فعاليت هاى صرف ذهنى و عقلانى است. نظير محتواى مربوط به دروس رياضي، تاريخ، ادبيات و نظاير آن ها.



عاطفي: در اين حيطه اهدافى قرار دارند كه محتواى مربوط به آن ها جنبة ايجاد و يا تغيير نگرش، طرز فكر و به طور كلى ارزش ها را دارد . نظير دروس مربوط به اخلاق و قسمت هاى عمده اى از دانش اجتماعي.



رواني-حركتي: محتواى مربوط به حيطه رواني-حركتى اختصاص به آموزش مهارت ها را پيدا مى كند.



*تعيين شرايط

در اين مرحله الگو داراى سه جزء اساسى مى باشد:



1-تجارب يادگيري



2-گروههاى تدريس و يادگيري



3-شيوه هاى تدريس



*تعيين منابع

سومين مرحله طراحى منظم آموزشى تعيين منابع آموزشى است. در الگوى مورد كاربرد ، منابع شامل سه عنصر به اين شرح مى شود:



1-نيروى انسانى : كه در اينجا شخص معلم به عنوان اصلى ترين نيروى انسانى مطرح است و مشخص مى كند كه به عنوان يكى از منابع آموزش از كدام نيروى انسانى در جريان آموزش خويش استفاده خواهد كرد.



2-مواد و وسايل آموزشي: عوامل بى شمارى بر تعيين اين گونه مواد و وسايل تاثير مى گذارد كه مهم ترين آنها اهداف رفتارى مورد نظر هستند. در زير نمونه هايى از تجهيزات (مواد و وسايل) آموزشى و رسانه هاى آموزشى را معرفى مى كنيم:



الف)نمونه هايى از تجهيزات آموزشي



* ترمينالهاى كامپيوتري



* پروژكتور اوپك



* گيرنده هاى تلويزيوني



* پوستر



ب)نمونه هايى از رسانه هاى آموزشي



* برنامه هاى تلويزيوني



* برنامه هاى راديويي



* مجلات، روزنامه ها



* اسلايد



3-تعيين فضاى آموزشي: كه مى توان گفت در فرم سنتى تنها فضاى آموزشى كلاس درس است يا در نظام مترقى علاوه بر كلاس، كتابخانه، آزمايشگاه؛ زمين هاى ورزشى و… را شامل مى شود.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

تکنولوژی

+ راهنمای جامع آشنایی با مدل هوش مصنوعی مولد، کاربردها و انواع آن مترجم: حمیدرضا تائبی

+ تولید متن یا Text Generation چیست؟  حمیدرضا تائبی

+ چه تکنولوژی‌هایی باعث تحول دیجیتال در صنعت کشاورزی می‌شوند؟ -

+ ارتباط انقلاب صنعتی چهارم با تحول دیجیتال چیست؟ -

+ هوش مصنوعی در خدمت دموکراسی /

+ انقلاب صنعتی چهارم چیست و چگونه بر زندگی ما تاثیر می گذارد؟ فاطمه حسینی

+ یادگیری ماشین آنلاین چیست و چرا نقش مهمی در دنیای هوش مصنوعی دارد؟  حمیدرضا تائبی

+ خودیابی فرهنگی در جهان دیجیتال  فرهنگ امروز/ عیسی عبدی

+ انقلاب بزرگ فین‌تک‌ها در یک دهه آینده مترجم: مهسا قنبری

+ راهکار محققان برای مجهز شدن IoT به شبکه‌های عصبی بهینه  مهدی صنعت‌جو

+ ۱۰ شغلی که هوش مصنوعی تصاحب نخواهد کرد  مهدی صنعت‌جو

+ پیوند کامپیوتر و مغز انسان محسن آقاجانی

+ فناوری‌های نوظهور 

+ قدرت‌نمایی هوش مصنوعی در دنیای داروسازی حمیدرضا تائبی

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر 

+ فناوری تشخیص چهره در یک قدمی زندگی ما حمیدرضا تائبی

+ آیا تلفن هوشمند، بخشی از وجود ماست؟ 

+ انقلاب عاشقانه در زمانه تکنولوژی 

+ آیا تکنولوژی باعث خوشبختی بشر می‌شود؟ محمدحسین آشنا

+ آیا فناوری تشخیص چهره نگران کننده است؟  مهدی زارع سریزدی

+ روبات‌هایی که می‌بینند و از انسان می‌آموزند- مهدی صنعت‌جو

+ یک راهکار عالی برای آنکه بدانید اینترنت شما چه زمانی قطع شده است حمیدرضا تائبی

+ آیا ماشین‌ها ما را از کار برکنار خواهند کرد؟ حمیدرضا مازندرانی

+ پیامدهای نسل چهارم فناوری رسانه‌های اجتماعی  دکتر محمود سریع‌القلم

+ طبقه‌ای به نام علوم انسانی دیجیتال 

+ تکنولوژی و آینده جامعه 

+ گشايش اولین فروشگاه بدون فروشنده و صف توسط آمازون 

+ فناوری‌هایی که در سال ۲۰۱۸ رشد می‌کنند مهدی مطلبی

+ صوفیا، ربات شهروند تمایل به تشکیل خانواده دارد! 

+ روبات عصیانگر در شهر بی‌قانون؛ آغاز عصر وحشت حمیدرضا تائبی

+ اسکلت‌ پوشیدنی شنوا برای معلولین مهدی صنعت‌جو

+ سازمان ملل، هوش مصنوعی را زیر نظر می‌گیرد مهدی صنعت‌جو

+ عطش ساختن فردا  سید کامران باقری

+ کارخانه های آینده | کسب و کاری با فناوری چاپ سه بعدی 

+ تكنولوژى‌آموزشى‌ يا‌تكنولوژى‌يادگيرى 

+ با این لباس هوشمند گرم می‌شوید 

+ خطر هک‌شدن خودروهای هوشمند جدی است 

+ آیا هوش مصنوعی بزرگترین تهدید برای تمدن بشری است؟ مهدی صنعت‌جو

+ انسان یا محصول، نسل‌های آینده کدامند؟ حمیدرضا تائبی

+ این روبات 500 برابر سریع‌تر از انسان کار می‌کند حمید نیک‌روش

+ جلوگیری از تصادفات منجر به مرگ خودران‌ها با تصمیم‌گیری به سبک انسان حمید نیک‌روش

+ کدام شغل‌ها تا ۱۰ سال آینده نابود می‌شوند؟ حمیدرضا تائبی

+ از این پس هوش مصنوعی مصدومیت‌های ورزشکاران را پیش‌بینی می‌کند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی خودسر!/ آیا ترس دانشمندان به واقعیت بدل می‌شود؟ 

+ آیا در نهایت ماشین ها میتوانند پیش داوری و تعصب داشته باشند؟ 

+ تجاری‌سازی فناوری رابط مغز و کامپیوتر 5 دستاورد مهم دارد 

+ این ربات خیلی راحت و سریع خودروی شما را پارک می کند! +تصاویر 

+ استفاده از ربات‌ها در صنعت بیمه 

+ پایان عصر نفت! بهزاد احمدی نیا

+ چاپ 3 بعدی استخوان مصنوعی 

+ تولید دست مصنوعی 15 دلاری 

+ انسان‌ها و هوش مصنوعی همزیستی مستقل را تجربه خواهند کرد حمیدرضا تائبی

+ روبات‌ها به یکدیگر مهارت‌های جدید را یاد می‌دهند حمید نیک‌روش

+ دختر یازده ساله در نشست سالانه سهامدارن مایکروسافت چه سوالی مطرح کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ بیشتر از ۸۰ درصد مشاغل امروزی تا چند سال آینده از بین می‌روند! حمید نیک‌روش

+ انقلاب الکترونیک , یا چگونه قاره آسیا زباله دان جهان شد 

+ فناوری های تشخیص هویت. صالح سپهری‌فر

+ رانندگی در واقعیت افزوده فرانک فراهانی جم

+ با بمب الکترومغناطیسی آشنا شویم 

+ ساخت جوهر از آلودگی هوا! 

+ خانه‌ای که در باد می‌رقصد+تصاویر 

+ مرکز تخصصی بازی‌های رایانه‌ای به حوزه درمان و امنیت وارد می‌شود 

+ ویژگی‌های بایسته معلمان در بهبود فرآیند یاددهی-یادگیری مدارس هوشمند 

+ جهان در 150 سال آینده چگونه خواهد بود؟. 

+ آینده نگری در مدیران IT 

+ بازی پیامکی و محتوای آموزشی - سرگرمی برای آینده پژوهی وحید وحیدی مطلق

+ ماشین هایی هوشمند تر از انسان 

+ مجازی بودگی و قدرت «دولت موبایل» داود زارعیان

+ تکنولوژی های آینده چگونه خواهند بود؟ عرفان کسرایی

+ انقلاب صنعتی چهارم در راه است احمد علوی

+ بررسی رابطه ی بین سناریو های تکنولوژی با داستان های علمی- تخیلی با نگاهی به چرخه ی روبوت آسیموف و فضای سایبری گیبسون مریم اخوی

+ آیا حضور ربات‌ها را در زندگی‌مان خواهیم پذیرفت؟ جین ویکفیلد - بی‌بی‌سی

+ ﺗﻌﺎرض دو ﻧﮕﺮش در ﻓﻠﺴﻔﮥ ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژی و ﭘﮋواک آن در ﻓﻀﺎی ﻓﮑﺮی اﯾﺮان رهبر محمودزاده

+ روبات های پرستار در راه اند...مزایا ، معایب و خطرات صالح سپهری فر

+ سیر تحولی علم و تکنولوژي بعد از جنگ جهانی دوم الکساندر کینگ

+ ضرورت ارزیابی اخلاقی تکنولوژی های نوین ارتباطی وحیده علی پور

+ فیسبوک چگونه با استفاده از هوش مصنوعی تصاویر را برای نابینایان قابل درک می کند؟  مریم موسوی

+ چيني ها آيفون توليد مي کنند نه استيو جابز جوزف ناي

+ بهبود الگوی زندگی در مساله انرژی و تکنولوژی جلال نبهانی‌زاده

+ برای زندگی درکنار ربات ها آماده اید؟ شهرام یزدان پناه

+ دوران رباتی میترا بهاری

+ دسترسی ۵۰ درصدی کشورهای در حال توسعه به اینترنت باندپهن 

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي در ﻛﺸﻮرﻫﺎي در ﺣﺎل ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ فناوری اطلاعات در سازمان ها و ادارات شهاب وهابزاده

+ جنگ‌‌‌ بر ‌‌پایه ‌‌فناوری ‌‌اطلاعات‌ فریبا فرهادیان‌

+ تأملی دوباره در مفهوم اطلاعات و دانش: با تأکید بر حوزۀ علم اطلاعات و دانش شناسی مریم صابری

+ فهم سواد اطلاعاتي Barbara Humes

+ فناوری اطلاعات در حال ایجاد تحولی انقلابی در محصولات است روشنگری مدیریت اینترنت اشیاء

+ سبقت کتابهای الکترونیکی از کتابهای چاپی تا ۲۰۱۸ 

+ انقلاب اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۰ 

+ نقش فناوری اطلاعات در سازمان‌های امروزی 

+ نابرابری دیجیتالی 

+ آینده پژوهی و چالشهای صنعت نساجی  فاطمه رئيسي 1 ، احسان قرباني 2 ، محمد قانع، فاطمه معدني

+ فناوری نسل آینده مترجم: فرناز رجبی مهر

+ نسل جديد خانه‌هاي خورشيدي 

+ خانه‌هایی که از صاحبان‌شان باهوش‌ترند 

+ افزایش شدت حملات سایبری در دهه آینده 

+ هرآنچه که درباره اینترنت اشیا می‌دانیم  زومیت

+ سفری به دنیای آینده 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995