Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


عصر جدید تقابل انسان و ماشین

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[02 Nov 2011]   [ ]


از وقتی نخستین ماشین‌ها در داستان‌های علمی ـ تخیلی پدیدار شدند، بذر ترس و نگرانی از طغیان و شورش ماشینی یا به عبارت بهتر، نافرمانی رباتیک در دل و فکر انسان‌ها کاشته شده است، اما این دلهره و چشم‌انداز تهدیدگرانه در حالی است که امروزه کارشناسان و دانشمندان هشدار و توجه دیگری را علیه تهدیدی افزون‌تر یا در واقع خائنانه مطرح می‌کنند که ما ممکن است بیش از حد مایل به زندگی کردن با آنها باشیم و این همان چشم‌انداز مبهم و بیمناکی است که تأمل و تفکر کارشناسان را برانگیخته است.

سال 1997 رباتی با نام سارکوز با قابلیت انجام اشارات و حرکات هنگام سخن گفتن و با هدف ارتباط برقرار کردن و صحبت با کودکان درباره فناوری در مرکز علوم کارنگی ساخته و پرداخته شد، اما آن سال‌ها با وجود توجه زیادی که چنین ربات‌هایی برانگیخت و با تغییراتی متفاوت به شخصیت اصلی برخی فیلم‌های مشهور با موضوع چالش میان انسان و ربات‌ها بدل شد. کسی از جایگاه آینده این ماشین‌ها و نفوذشان به ارکان اصلی زندگی روزمره انسان هزاره سوم تصور نزدیک و ملموسی نداشت. پیشروی و همه‌گیری ربات‌های اجتماعی در آینده نزدیک در حالی است که انتظار می‌رود تا سال 2015 این کلاس از ربات‌ها صنعتی 15 میلیارد دلاری را رقم بزنند.
البته ربات‌ها از مدت‌ها پیش تراژدی به هراس افکندن ما را آغاز کرده بودند. سال 1921 در نمایشنامه‌ای از کشور چک با عنوان ربات‌های عالمگیر روسام(. R. U. R) همزمان واژه ربات و تهدید یک مکاشفه‌گر رباتی برای نخستین بار به ادبیات جهان معرفی شد.

در بیانیه صادر شده در پرده اول نمایش، ربات‌ها که به‌عنوان کارگران ارزان و مصرف‌شدنی به شمار می‌روند، قصد و غرضشان را بصراحت بیان می‌دارند: «ربات‌های جهان، ما شما را به قلع و قمع نوع بشر امر می‌فرماییم. از مردان مضایقه نکنید. از زنان مضایقه نکنید.» خاستگاه بد و شرورانه رباتیکی را می‌توان حتی جلوتر از این نیز دنبال کرد، اما ظهور کلی گونه‌های نوین ربات‌های عالمگیر در هیاتی مبتنی بر هیولا یا مایه ترس و وحشت، به داستان‌های علمی ـ‌ تخیلی دهه‌های 40 و 50 میلادی و زمانی پیش از حوزه پژوهش حقیقی دانش رباتیک بازمی‌گردد. درواقع، آیساک آسیموف، نویسنده نوول «من، ربات» عبارت «رباتیکس» را در همان زمانی که کار تهیه و بسط قوانین اخلاقی برای ربات‌ها را در داستان‌های کوتاهش آغاز کرده بود، ابداع کرد.

تا سال 1984 که در فیلم ترمیناتور، آرنولد شوارتزنگر و شخصیت T-800 وی، کل یک حوزه استحفاظی پلیس را به توپ بست، تمرد و یاغی‌گری ربات به یکی از قرص و محکم‌ترین کلیشه‌های فرهنگ عامه بدل شد. این فیلم از همان زمان در حکم عبارتی اختصاری برای نوعی هراس و دلهره مخصوص مطرح می‌شود: این که هوش مصنوعی آنچنان هوشمند خواهد شد که تنها به حفظ بقای خود می‌اندیشد. فیلم ترمیناتور توانست به شیوه تفکر ما درباره ربات‌ها، هوش مصنوعی و حتی توسعه سریع کسب و کار جنگ‌ورزی خودکار و بدون نفر رنگ و بویی متفاوت ببخشد. در همین رابطه، اداره تحقیقات نیروی دریایی آمریکا این موضوع که رهنمودهای اخلاقی برای ربات‌های نظامی لازم هستند یا خیر را مورد مطالعه قرار داد و سال 2008 طی گزارشی مقدماتی درخصوص این پایان بازی بسیار ملال‌انگیز و بی‌سرانجام احتمالی فکری کردند و قرار شد در مورد سناریوهای ترمیناتوری که در آن ماشین‌ها علیه ما کار می‌کنند، کمتر از انسان استفاده شود.

اما براساس گزارش پاتریک لین، دانشیار پیوسته فلسفه در دانشگاه پلی‌تکنیک کالیفرنیا و اخلاق‌گرایی که کار برنامه‌ریزی برای توسعه رهنمودها و مقررات اخلاقی در مورد ربات‌های اجتماعی بهیار را نیز برعهده دارد، نیاز به مقررات اخلاقی برای ربات‌ها به میادین جنگ محدود نمی‌شود. ربات‌های اجتماعی در مقایسه با یک ربات نظامی احتمالا ریسک بزرگ‌تری را درخصوص افراد مطرح می‌کنند. ربات‌های اجتماعی مسلح نخواهند بود، ولی خیلی زودتر از تصور ما با آنها چهره در چهره خواهیم شد. البته این صحبت‌ها تا اینجای کار در حد نقل‌قول‌هایی بیشتر نیست و جزییات داغ‌تر درباره خطر فرضی خودسازماندهی هوش مصنوعی و جنبه غیرمسوولانه و غیراخلاقی ربات‌ها در تهدید مسلحانه غیرنظامیان در میان رسانه‌ها مطرح است، اما تهدیدهای واقعی مطرح شده از سوی ربات‌ها ممکن است ربطی به سناریوهای ترمیناتوری نداشته باشد؛ چون ربات‌ها در مقام مقایسه با یاغیان مسلح گنگ و لال عملا مغزهای مرده محسوب می‌شوند. مثلا اگر ربات نکسی را به عنوان یکی از پیشرفته‌ترین ربات‌های اجتماعی جهان مورد ملاحظه قرار دهیم، می‌بینیم که تنها می‌تواند مقدماتی‌ترین ساختارهای آوایی را بفهمد. وقتی چشمان شما رباتی از همان انواعی که ما فکر می‌کنیم، موجودیتی خودکار است را می‌بیند ـ یعنی متحرک، کنشگر و کارکردپذیر تحت قدرت و اراده خودش ـ سلول‌های عصبی آیینه‌ای ما به حالت شلیک عصبی درمی‌آیند. این سلول‌ها درواقع همان سلول‌های عصبی ما هستند که به وقت تماشای سایر جانوران در حرکت نیز فعال می‌شوند و شک دانشمندان عصب‌شناس مبنی بر رابطه آنها با یادگیری از راه تقلید را برانگیخته است. سلول‌های عصبی آیینه‌ای درباره مجسمه‌ای مومی یا یک هواپیمای مدل کنترل از راه دور می‌توانند کمتر مراقبت و توجه کنند و این ربات خودکار است که فیوزها را طوری روشن ‌کند و ذهن را چنان فریب ‌دهد تا در روبه‌رو شدن با دستگاهی مکانیکی آن را در حکم چیزی زنده تلقی کند.

یک ربات می‌تواند درباره احتمالات و امکانات فکر کند، امافعلا نمی‌تواند هیچ تفکری درباره پیامدها و نتایج تصمیم‌گیری‌هایش داشته باشد

و هنوز مثل بسیاری از جنبه‌های رابطه متقابل انسان ـ ربات، کل این فرآیند بازگردانی و واکنش انعکاسی ناشناخته است. نویسندگان داستان‌های علمی ـ تخیلی ممکن است چیزی در حدود نیم قرن نظریه‌پردازی را درباره تاثیرات بلندمدت زندگی با ربات‌ها از سر گذرانده باشند، اما برای علم تنها گام نهادن در آغاز راه محسوب می‌شود.

در حالی که حوزه پژوهش رابطه متقابل انسان ـ ربات به کار جمع‌آوری داده‌ها و مرتب کردن روش‌شناسی‌های آن سرگرم است، ترسیم و بیرون کشیدن نتایج محکم می‌تواند غیرممکن یا دست‌کم غیرمسوولانه و نامعتبر جلوه نماید. مثلا درخصوص همین سلول‌های عصبی انعکاسی، دانشمندان علم اعصاب می‌توانند تا حد ناخنک‌زدنی به آنها نزدیک شوند، اما نتیجه‌گیری و اظهارنظر در مورد هدف و مقصد دقیق این سلول‌های عصبی هنوز محل شک و تردید دانشمندان است. مثال بارز و معمول‌تر، راجع به پاسخ اسرارآمیز مغز به ربات‌ها به عبارتی تحت عنوان دره مرموز و ناشناخته اشاره دارد که می‌گوید ربات‌ها غیرعادی و مرموز هستند.

این عبارت سال 1970 طی مقاله‌ای توسط ماشاهیرو موری، دانشمند حوزه رباتیک مطرح شد و نموداری را توصیف می‌کند که نشان می‌دهد انسان‌ها احساس خودمانی‌تر و احتمالا راحت‌تری با ماشین‌های انسان‌نما دارند. براین اساس همانقدر که ماشین به انسان شبیه‌تر می‌شود، همان هشدارهای روان‌شناختی را آزاد می‌سازد که با دیدن انسانی مرده یا ناخوش مرتبط است. در همین نقطه است که نمودار در سراشیبی قرار می‌گیرد و سپس دوباره با واکنش به یک وجود انسانی حقیقی یا به لحاظ نظری با نام یک ماشین آدم‌نما صعود می‌کند. در واقع این وضعیت مبهم هر تعریفی که داشته باشد، نمی‌تواند صرفا ترس خشک و خالی به شمار رود، اما آمیزه‌ای از صمیمیت و خودمانی بودن و ترس یا جاذبه و دافعه خواهد بود.

به باور روان‌شناسان، هنگام رویارویی انسان با ربات انسانی لحظه‌ای از ناهماهنگی یا ناهنجاری شناختی است که مغز نمی‌تواند تطبیق دهد، مثل مواجه شدن با یک درخت سخنگو یا جسدی خندان که مغز ما نمی‌تواند واقعیت آن لحظه را برای ما تعریف کند.

در همین خصوص کوین وارویک، دانشیار علوم سایبرنتیک دانشگاه ردینگ انگلستان معتقد است برای یک هوش مصنوعی خیلی کار دشواری خواهد بود که با حس و شعوری جسمانی به کار نقشه کشیدن و طرح‌ریزی بپردازد. به باور وی، یک ربات می‌تواند درباره احتمالات و امکانات فکر کند، اما نمی‌تواند درباره پیامدها و نتایج تصمیم‌گیری‌هایش حتی گامی رو به جلو فکر کند. این در حالی است که مثل هر تقابل انسان و ماشین که تاکنون در سابقه زندگی انسان معاصر می‌توان پی‌گرفت، توجه روزافزون به مقوله استقبال از ربات‌های همقطار و همیار نیز بیش از هر چیز، لایه‌های سطحی و جذابیت‌های ماشینی آن بر سایر چالش‌های آینده فراگیر شدن این رابطه سایه افکنده و با مقوله ترس روان‌شناختی از ماشینی که در خلوت ما حضور دارد و احیانا چند فیلم و داستان در این ژانر، سخت می‌توان باور عمومی نسبت به این مهم را هشیار کرد.

به باور کارشناسان حوزه سایبرنتیک و رفتارشناسان، زمانی که یک ماشین می‌تواند دکمه‌های غریزی ـ زیستی ما را به این راحتی فشار دهد، پس باید انتظار داشت قیود و ملاحظات عمیقا نهادینه شده خویش را با تنها یک لرزش بموقع پلک‌های مصنوعی ربات از یاد برده و تسلیم شویم، شاید در روابط متقابل آینده انسان و ربات‌های اجتماعی، مساله هراس و ترسیدن از این پس همچون واکنشی از روی ندانستن و جهل نباشد و شاید ما تنها از چیزی غلط و اشتباهی ترسیده بودیم.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

تکنولوژی

+ راهنمای جامع آشنایی با مدل هوش مصنوعی مولد، کاربردها و انواع آن مترجم: حمیدرضا تائبی

+ تولید متن یا Text Generation چیست؟  حمیدرضا تائبی

+ چه تکنولوژی‌هایی باعث تحول دیجیتال در صنعت کشاورزی می‌شوند؟ -

+ ارتباط انقلاب صنعتی چهارم با تحول دیجیتال چیست؟ -

+ هوش مصنوعی در خدمت دموکراسی /

+ انقلاب صنعتی چهارم چیست و چگونه بر زندگی ما تاثیر می گذارد؟ فاطمه حسینی

+ یادگیری ماشین آنلاین چیست و چرا نقش مهمی در دنیای هوش مصنوعی دارد؟  حمیدرضا تائبی

+ خودیابی فرهنگی در جهان دیجیتال  فرهنگ امروز/ عیسی عبدی

+ انقلاب بزرگ فین‌تک‌ها در یک دهه آینده مترجم: مهسا قنبری

+ راهکار محققان برای مجهز شدن IoT به شبکه‌های عصبی بهینه  مهدی صنعت‌جو

+ ۱۰ شغلی که هوش مصنوعی تصاحب نخواهد کرد  مهدی صنعت‌جو

+ پیوند کامپیوتر و مغز انسان محسن آقاجانی

+ فناوری‌های نوظهور 

+ قدرت‌نمایی هوش مصنوعی در دنیای داروسازی حمیدرضا تائبی

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر 

+ فناوری تشخیص چهره در یک قدمی زندگی ما حمیدرضا تائبی

+ آیا تلفن هوشمند، بخشی از وجود ماست؟ 

+ انقلاب عاشقانه در زمانه تکنولوژی 

+ آیا تکنولوژی باعث خوشبختی بشر می‌شود؟ محمدحسین آشنا

+ آیا فناوری تشخیص چهره نگران کننده است؟  مهدی زارع سریزدی

+ روبات‌هایی که می‌بینند و از انسان می‌آموزند- مهدی صنعت‌جو

+ یک راهکار عالی برای آنکه بدانید اینترنت شما چه زمانی قطع شده است حمیدرضا تائبی

+ آیا ماشین‌ها ما را از کار برکنار خواهند کرد؟ حمیدرضا مازندرانی

+ پیامدهای نسل چهارم فناوری رسانه‌های اجتماعی  دکتر محمود سریع‌القلم

+ طبقه‌ای به نام علوم انسانی دیجیتال 

+ تکنولوژی و آینده جامعه 

+ گشايش اولین فروشگاه بدون فروشنده و صف توسط آمازون 

+ فناوری‌هایی که در سال ۲۰۱۸ رشد می‌کنند مهدی مطلبی

+ صوفیا، ربات شهروند تمایل به تشکیل خانواده دارد! 

+ روبات عصیانگر در شهر بی‌قانون؛ آغاز عصر وحشت حمیدرضا تائبی

+ اسکلت‌ پوشیدنی شنوا برای معلولین مهدی صنعت‌جو

+ سازمان ملل، هوش مصنوعی را زیر نظر می‌گیرد مهدی صنعت‌جو

+ عطش ساختن فردا  سید کامران باقری

+ کارخانه های آینده | کسب و کاری با فناوری چاپ سه بعدی 

+ تكنولوژى‌آموزشى‌ يا‌تكنولوژى‌يادگيرى 

+ با این لباس هوشمند گرم می‌شوید 

+ خطر هک‌شدن خودروهای هوشمند جدی است 

+ آیا هوش مصنوعی بزرگترین تهدید برای تمدن بشری است؟ مهدی صنعت‌جو

+ انسان یا محصول، نسل‌های آینده کدامند؟ حمیدرضا تائبی

+ این روبات 500 برابر سریع‌تر از انسان کار می‌کند حمید نیک‌روش

+ جلوگیری از تصادفات منجر به مرگ خودران‌ها با تصمیم‌گیری به سبک انسان حمید نیک‌روش

+ کدام شغل‌ها تا ۱۰ سال آینده نابود می‌شوند؟ حمیدرضا تائبی

+ از این پس هوش مصنوعی مصدومیت‌های ورزشکاران را پیش‌بینی می‌کند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی خودسر!/ آیا ترس دانشمندان به واقعیت بدل می‌شود؟ 

+ آیا در نهایت ماشین ها میتوانند پیش داوری و تعصب داشته باشند؟ 

+ تجاری‌سازی فناوری رابط مغز و کامپیوتر 5 دستاورد مهم دارد 

+ این ربات خیلی راحت و سریع خودروی شما را پارک می کند! +تصاویر 

+ استفاده از ربات‌ها در صنعت بیمه 

+ پایان عصر نفت! بهزاد احمدی نیا

+ چاپ 3 بعدی استخوان مصنوعی 

+ تولید دست مصنوعی 15 دلاری 

+ انسان‌ها و هوش مصنوعی همزیستی مستقل را تجربه خواهند کرد حمیدرضا تائبی

+ روبات‌ها به یکدیگر مهارت‌های جدید را یاد می‌دهند حمید نیک‌روش

+ دختر یازده ساله در نشست سالانه سهامدارن مایکروسافت چه سوالی مطرح کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ بیشتر از ۸۰ درصد مشاغل امروزی تا چند سال آینده از بین می‌روند! حمید نیک‌روش

+ انقلاب الکترونیک , یا چگونه قاره آسیا زباله دان جهان شد 

+ فناوری های تشخیص هویت. صالح سپهری‌فر

+ رانندگی در واقعیت افزوده فرانک فراهانی جم

+ با بمب الکترومغناطیسی آشنا شویم 

+ ساخت جوهر از آلودگی هوا! 

+ خانه‌ای که در باد می‌رقصد+تصاویر 

+ مرکز تخصصی بازی‌های رایانه‌ای به حوزه درمان و امنیت وارد می‌شود 

+ ویژگی‌های بایسته معلمان در بهبود فرآیند یاددهی-یادگیری مدارس هوشمند 

+ جهان در 150 سال آینده چگونه خواهد بود؟. 

+ آینده نگری در مدیران IT 

+ بازی پیامکی و محتوای آموزشی - سرگرمی برای آینده پژوهی وحید وحیدی مطلق

+ ماشین هایی هوشمند تر از انسان 

+ مجازی بودگی و قدرت «دولت موبایل» داود زارعیان

+ تکنولوژی های آینده چگونه خواهند بود؟ عرفان کسرایی

+ انقلاب صنعتی چهارم در راه است احمد علوی

+ بررسی رابطه ی بین سناریو های تکنولوژی با داستان های علمی- تخیلی با نگاهی به چرخه ی روبوت آسیموف و فضای سایبری گیبسون مریم اخوی

+ آیا حضور ربات‌ها را در زندگی‌مان خواهیم پذیرفت؟ جین ویکفیلد - بی‌بی‌سی

+ ﺗﻌﺎرض دو ﻧﮕﺮش در ﻓﻠﺴﻔﮥ ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژی و ﭘﮋواک آن در ﻓﻀﺎی ﻓﮑﺮی اﯾﺮان رهبر محمودزاده

+ روبات های پرستار در راه اند...مزایا ، معایب و خطرات صالح سپهری فر

+ سیر تحولی علم و تکنولوژي بعد از جنگ جهانی دوم الکساندر کینگ

+ ضرورت ارزیابی اخلاقی تکنولوژی های نوین ارتباطی وحیده علی پور

+ فیسبوک چگونه با استفاده از هوش مصنوعی تصاویر را برای نابینایان قابل درک می کند؟  مریم موسوی

+ چيني ها آيفون توليد مي کنند نه استيو جابز جوزف ناي

+ بهبود الگوی زندگی در مساله انرژی و تکنولوژی جلال نبهانی‌زاده

+ برای زندگی درکنار ربات ها آماده اید؟ شهرام یزدان پناه

+ دوران رباتی میترا بهاری

+ دسترسی ۵۰ درصدی کشورهای در حال توسعه به اینترنت باندپهن 

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي در ﻛﺸﻮرﻫﺎي در ﺣﺎل ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ فناوری اطلاعات در سازمان ها و ادارات شهاب وهابزاده

+ جنگ‌‌‌ بر ‌‌پایه ‌‌فناوری ‌‌اطلاعات‌ فریبا فرهادیان‌

+ تأملی دوباره در مفهوم اطلاعات و دانش: با تأکید بر حوزۀ علم اطلاعات و دانش شناسی مریم صابری

+ فهم سواد اطلاعاتي Barbara Humes

+ فناوری اطلاعات در حال ایجاد تحولی انقلابی در محصولات است روشنگری مدیریت اینترنت اشیاء

+ سبقت کتابهای الکترونیکی از کتابهای چاپی تا ۲۰۱۸ 

+ انقلاب اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۰ 

+ نقش فناوری اطلاعات در سازمان‌های امروزی 

+ نابرابری دیجیتالی 

+ آینده پژوهی و چالشهای صنعت نساجی  فاطمه رئيسي 1 ، احسان قرباني 2 ، محمد قانع، فاطمه معدني

+ فناوری نسل آینده مترجم: فرناز رجبی مهر

+ نسل جديد خانه‌هاي خورشيدي 

+ خانه‌هایی که از صاحبان‌شان باهوش‌ترند 

+ افزایش شدت حملات سایبری در دهه آینده 

+ هرآنچه که درباره اینترنت اشیا می‌دانیم  زومیت

+ سفری به دنیای آینده 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995