Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


پارادايم نو آوري در سازمان ها« چالش ها و ضرورت ها »

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[05 Sep 2012]   [ سعيد رضاييان]


محيط پيش روي سازمان هاي امروزي، محيطي سرشار از پيچيدگي ها، تنوع و تغييرات سريع و فزاينده است كه از آن به عنوان عصر سرعت نيز ياد مي شود. تداوم حيات سازمان در يك چنين محيط متحولي، در گرو ايجاد مزيت رقابتي پايدار از طريق مديريت منابع و دانش آفريني است.
آينده شناس معروف الوين تافلر(1995) با نگرش زيبا و قلم گوياي خود در كتاب « به سوي تمدن جديد» چنين آورده است: «سازمان ها از بين خواهند رفت، مگر اينكه جريان مستمر نوآوري در ارائه محصولات و خدمات نوين را ايجاد نمايند». از اين رو، ابتكارات و نوآوري ها در سازمان، ضروري است. زيرا هيچ سهم بازاري، دايمي و حيات هيچ محصولي، قطعي نيست.
نوآوري اين امكان را براي رهبران جامعه و مديران سازمان ها فراهم مي آورد تا در اوج بمانند. بعنوان مثال سيستم هاي جديد راكت براي حمل فضاپيما در مدار زمين براي "ماندن در اوج" و پويا بودن انسان در فضا مي باشد.
كارخانجات براي "باقي ماندن" ناگزيرند كه كيفيت محصولات خود را بالا برده و رضايت مصرف كنندگان را تامين نمايند.

نوآوري، تعريف و عملكرد
نوآوري به جديد بودن ايده ها، روش ها، متدها، ساختارها، رفتارها، نظريه ها و فرهنگ ها و نيز فناوري و مهارت ها اشاره دارد. نوآوري همچنين اشاره به بنيان هاي دانشي دارد كه براي ايجاد فرآورده هاي جديد و سرويس هاي انتقال، توليد، توزيع، براي اداره و مديريت جوامع و براي اداره ي سازمان هاي مختلف به كار برده مي شود.(1)
اين تعريف گسترده، تعريف قاطعي نيست، اما محدوده ي اصلي مفهوم نوآوري را تحت پوشش قرار ميدهد.
با ساختار فكري مديريت نوآورانه، نوآوري، وسيله اي كليدي و استراتژيك براي ترقي، توسعه، عملكرد بالا و صحيح بودن سيستم ها، سازمان و جامعه خواهد شد.
اگر امروز مي گوئيم كه يك كشور توسعه يافته است، اين يعني اينكه توسعه به نوآوري ها و ايده هاي مرتبط با چگونگي مديريت و بهره برداري از منابع و دارايي هاي يك كشور وابستگي دارد. (2)
در حالت كلي، نوآوري در سازمان در چهار بخش انسان، فناوري، سازمان و مديريت مورد بررسي قرار گرفته است. چهار بخش نوآوري عبارتند از:
انسان و نوآوري : سازمانها نوآوري نمي كنند، نوآوري كار انسانهاست، آينده هر سازمان به نوعي وابسته به افراد و چگونگي تلاش آنهاست. اهميت دادن به فرد به عنوان عنصري داراي ارزش كه نقش اجتماعي دارد و ميتواند بر سرنوشت خويش و سازمان تاثير گذارد. جامعه جديد كه بر محور فناوري هاي نوين شكل گرفته است، بر اين باور است كه فرد صاحب راي، فكر و عقيده است و هر فردي را ميتوان رشد داد و بالنده كرد و او را در كارها مشاركت داد و از او نظر خواست و به نظر و راي او اهميت داد و از اين طريق نو آوري ها، خلاقيت ها و استعدادهايش را تا آخرين حد ممكن پرورش داد.(3)
ريشه اين باور در مطلق نبودن ارزشهاست و اين طرز تلقي حاكم است كه هر چيزي را ميتوان با چيزي بهتر و كاراتر جايگزين كرد و همه چيز نسبي است. بدين ترتيب ايده ها و افكار و رفتارها و روش هاي گذشته به آساني در محك تجربه قرار مي گيرند و جاي خود را به چيزي نو و بهتر مي دهند و نوآوري نه تنها پذيرفتني بلكه اصل مي شود. شرط تعالي ذهني انسان نيز همين انعطاف پذيري است كه راه را براي پذيرش تجربه هاي تازه باز مي كند.
بايد پذيرفت كه همواره واهمه از ناشناخته ها و تازه ها براي انسان وجود دارد و از سوي ديگر نفوذ الگوهاي ذهني قبلي، ايده آل ها، استانداردها، ارزش ها و تجربيات تيم هاي قبلي نيز وجود داشته است.
امروزه دانشمندان به اين نتيجه رسيده اند كه فرق بين انسانها، فرق بين انديشه هاي آنهاست. موفقيت و شكست، حاصل دو نوع طرز تفكر است. هر موفقيتي در دنياي يك انسان موفق، از يك فكر شروع مي شود زيرا انسان اين قابليت را دارد كه به هر آنچه فكر كند، همان را نيز خلق كند. به همين دليل است كه امروزه، بشر به تكنولوژي جديدي به نام "تكنولوژي فكر" روي آورده است تا با استفاده از آن بتواند به جاي انديشه هاي ملال آور، نااميد كننده و فقير گونه، انديشه هاي ناب شاهكارآفرين خلق كند و از اين رهگذر بتواند در دنياي بيرون خود، از زندگي خود يك شاهكار بيافريند. لذا براي پديدار گشتن فرهنگ نوآوري در سازمان، مي بايستي به دنبال يافتن روش هايي براي كمك به شكوفايي دروني افراد سازمان بود. چنانچه انگيزش دروني فرد شكوفا شود، افراد به ابداع و نوآوري دست مي زنند، نه از آن جهت كه از آنان خواسته شده، بل بدين علت كه خود مي خواهند.
باري، نظام گريزي و مقاومت در برابر تغيير امري است كه به صورت پيش فرض در ذهن پاره اي افراد نقش بسته و براي اجتناب از خطرات براي آنها لازم است. هنر مديريت در برقراري تناسب و تعادل ميان ايده هاي نو و ناشناخته در وضع موجود با همراهي با جامعه و وضع مطلوب، كليد موفقيت سازمان است.
فناوري و نوآوري: اگر ما فناوري ها را به عنوان اسبابي، انسان محور بپذيريم در مورد پياده سازي آن در سازمان خود به مشكل بزرگي برخورد نخواهيم كرد.
به اعتقاد نگارنده فناوري اطلاعات در دنياي امروز ويژگي هاي خاص و با ارزشي دارد كه باعث اهميت بيشتر آن در مقايسه با ساير فناوري ها شده است و نقش مهم تر آن بستر سازي براي توسعه ساير فناوري ها نيز مي باشد.
در شرايطي كه مسائل و مشكلات سازماني تا حد زيادي به كوه يخي مي ماند كه بخش اعظم آن زير آب پنهان شده، ميتوان به فناوري اطلاعات به عنوان ابزاري نگريست كه به نمايان شدن مشكلات پنهان سازمان ها و شفاف سازي كمك مي نمايد. به اين ترتيب فناوري اطلاعات تبديل به بستري براي استفاده بهينه از ديگر قابليت هاي سازمان مي شود تا از طريق آن محصولات و خدمات بالاتري ارائه شود.
اين قلم، فناوري اطلاعات را نه فقط به عنوان ابزاري براي اتوماسيون و سرعت دادن به روند امور، بلكه در سطحي بالاتر از مكانيزم هاي اجرايي ارزيابي مي كند چرا كه اين فناوري قابليت نوآوري و عوض كردن فلسفه كار، ساختارها و ارتقاء سازمان به سطوح بالاتر را دارد.
دراين زمينه نوع سازمان هاي ما در مرحله طفوليت و رشد بسر مي برند و در صورتي كه چنين توسعه اي آغاز شود فناوري اطلاعات به ما خواهد آموخت كه چگونه راجع به مسائل فكر كرده، آنها را درك كنيم و براي آنها راه حل مناسب بيابيم. ما براي رسيدن به اين موقعيت نيازمند برنامه ريزي براي توسعه تفكر فناوري اطلاعات هستيم كه خود امري زمان بر است.
سازمان و نوآوري : حسابدهي، حساب خواهي، حسابداري و حسابرسي بعنوان ركن اساسي فرآيند پاسخگويي در سازمان مستلزم وجود اطلاعات و ارزش افزوده براي اطلاعات است.
اين مهم خود ميتواند عامل ايجاد تغييرات بسيار و اصلاحات و نوآوري ها در چرخه كار سازمان باشد. چرا كه مستلزم مشاهده دقيق و موشكافانه عمليات و اقدامات كنترلي، تعهدات و هزينه ها در سازمان است.(4)
نگاه مادي مديران، ارزش زا بودن بسياري از فعاليت ها را زير سوال مي برد. سرمايه گذاري اندكي كه در بخش اطلاعات سازمان ها صورت مي گيرد به خوبي اين ادعا را ثابت مي كند. در حاليكه اگر مكانيزم مديريت يك سازمان بر اساس ارزيابي ارزش هاي يك فعاليت صورت گيرد، نتيجه اي غير از اين عايد سازمانهاي كشور مي شود.
ما نيازمند دوره و شرايطي هستيم كه الگوهاي ذهني مان را در سازمان عوض كنيم تا ميزان خروجي يك مجموعه ملاك موفقيت آن قرار نگيرد بلكه ارزش زا بودن و ثمره آن معيار شاخصي براي توفيقش به حساب آيد.
شور بختانه مي بايستي اذعان داشت از آنجا كه نوعا در سازمان هاي دولتي عنصر "ثمربخشي" به صورت دقيق در برنامه ها مورد مطالبه قرار نمي گيرد، انگيزه براي نوآوري و تغيير كمتر مشاهده و همواره نوعي خود رضايتي در اين سازمان ها ملاحظه مي شود. در مقابل بخش خصوصي كه بقا و دوام آن منوط به ثمر بخشي و دست يابي به نقطه مطلوب است، انگيزه و نياز به تحول و نوآوري در ميان مديران و كاركنان ارشد آن كاملا مشهود مي باشد. نكته قابل توجه براي طراحان برنامه هاي توسعه و تحول در سازمان اينكه، هم اكنون بخش هاي سرنوشت سازي از امور كشور در اختيار سازمان هاي دولتي و يا وابسته به بودجه عمومي كشور است و بايد ايجاد انگيزه و اعتقاد در مديران ارشد جهت ايجاد نوآوري و تحول به عنوان نخستين گام در عمليات استراتژيك مورد توجه قرار گيرد.
مديريت و نوآوري: مديريت كلاسيك و پارادايم نوآوري! اگر چه رويكردهاي تحليلي بسيار گوناگوني براي رفتار مديريتي و سازماني ارائه شده است و هر دانشجوي مبتدي مديريت نيز با ويژگي هاي ساختارهاي كلاسيك و مدل هاي سلسله مراتبي و بروكراتيك آشنا مي باشد، لكن در اين مجال برآنيم تا اين ويژگي ها را از نقطه نظر فناوري اطلاعات و فضاي سايبر و رابطه آن را با نوآوري بررسي كنيم.
در يك سيستم سلسله مراتبي، مديران بروكراتيك قدرت را از طريق كنترل روي ارتباطات، اطلاعات و دانش سازماني بدست مي آورند. در نتيجه مديران در سازمان هاي سلسله مراتبي تمايل به محدود كردن جريان آزاد ايده ها، اطلاعات و انعطاف پذيري سازماني دارند و همه اينها يعني كنترل بيشتر! چون غرض آمد، هنر پوشيده شد!
با توجه به ويژگي هاي برشمرده شده فوق، هنوز يك سوال بي جواب باقي مي ماند: چگونه ميتوان يك سازمان با ويژگي هاي فوق را كه تناقض شديدي با ساختارهاي موجود دارد، را به وجود آورد و در برابر نيروهاي رقيب و نو پاي سازمان ، آنرا حاكم نمود؟
پاسخ در نوآوري ها و سرگرمي هاي پديد آمده در تئوري هاي جديد سازمان و مديريت نوين همچون مديريت كيفيت جامع، تغيير مستمر، بازمهندسي روشهاي انجام كار، نوآوري در فرآيندها، تيم هاي كاري، ورود به شبكه ها و زنجيره هاي فني،خوشه ها، آموزش مستمر، سازمان متعالي، سازمانهاي ياد گيرنده و امثالهم مي باشد. يادآور مي شود، مديريت سنتي توان فهم عميق از ماهيت نيروهاي رقيب و وضعيت بازار و دگرگوني در شرايط كسب و كار و درك قدرت مشتري را نداشت. (5)
نقش اصلي مديران در سازمانهاي مدرن حمايت از نوآوري ها و تلاش هاي خلاق زير مجموعه، برهم افزايي فكري، ارائه تشويق ها و هماهنگي با ديگر گروه ها در سراسر سازمان مي باشد و كنترل مديريتي فقط در رابطه با خدمات رساني بهتر و ارتقاي سطح رضايت مندي مشتـريان از طريق افزايش اثربخشي بكارگيري منابع سازمان، اعمال مي شود. در اين حالت منفعت و مزاياي نوآوري به مشتري مي رسد.
بسياري از اين مباحث مراحل اوليه توسعه پارادايم جديد سازمان و مديريت جديد به شمار مي روند و جامع نگري و ساماندهي توسط فناوري اطلاعات، متكاي نوآوري و ايجاد تغييرات خلاق در آنها بحساب مي آيد.
مديران بايد بدانند كه نگاه ابزاري صرف به مقوله فناوري اطلاعات در مجموعه آنها كارساز نخواهد بود چرا كه برنامه نويسي و آشنايي با نرم افزار و سخت افزار هرگز تحول بزرگي را براي آنان رقم نخواهد زد!
بايد در نظر داشت، در سازمان نوين كنترل بروكراتيك كاهش يافته و كانال هاي ارتباطي گسترش مي يابد و به كاركنان قدرت تصميم گيري، انتخاب و فرصت توسعه ايده هاي خلاق داده مي شود.
تجربه نگارنده گواه اين مدعاست كه جهت عزيمت به سازمان نوين، تمايل كاركنان به پذيرش تغييرات بسيار بيش تر از مديران است! اين مهم مي تواند مورد توجه كارشناسان دست اندركار طراحي پروژه هاي سازمان نوين قرار گيرد.

فرجام سخن
در آغاز سالي هستيم كه به نيكي سال « نوآوري و شكوفايي» نامگذاري گرديده است. اگرچه شرط لازم براي توسعه سازمان ها ، وجود ايده هاي خلاق و نوآور ميباشد، لكن شرط كافي براي عملي كردن چنين ايده هايي، سياستگذاري، برنامه ريزي و ايجاد ساختارهاي مديريتي صحيح است.
اين مهم بار مسئوليت بخش هاي ارائه دهنده خدمات فناوري مديريت و برنامه ريزي را دوچندان مي كند.
در اين نوشتار تلاش گرديد تا با درس گيري از تجارب، نكاتي را كه ميتواند در طراحي فرآيند نوآوري و توسعه آن در سازمان مورد مداقه و توجه قرار گيرد، يادآور و تاكيد شود كه گرچه نوآوري و خلاقيت كار انسانهاست، لكن نظام تدبير و فرهنگ سازماني بايد مشوق نوآوري در سازمان باشد.
با اميد به شكوفايي هر چه بيشتر سازمان هاي كشورمان.

منابع :
1- موج چهارم، دكتر سليمان ايران زاده، نشر افق دانش، 1384
2- گفتگوي سيد جعفر مرعشي با ماهاتير محمد نخست وزير سابق مالزي،نشريه پيام تحول اداري، خرداد ماه 1383
3- خود اتكايي تكنولوژيكي و پيش نيازهاي آن، سازمان برنامه و بودجه، 1371
4- نقش حسابرسان در تعيين اعتبار اطلاعات، منصور اسدزاده، روزنامه شرق، 29/1/1385
5- تغيير الگوهاي قدرت، دكتر اصغر عالم تبريز، نشريه پيام تحول اداري، تير ماه 1384

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۵ آوریل ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995