Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


آیا ترکیه پیش از الحاق رو به اضمحلال می رود؟

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[08 Sep 2012]   [ ]


ترکیه مدت ۱۵ سال است که کاندیدای حضور در اتحادیه اروپا می باشد. بعضی بیان می کنند که در وهله اول، پیوند با اقتصاد اروپا بهترین شانس برای ورود می باشد. این مقاله استدلال می کند چنین حرکتی چه برای ترکیه و چه برای اروپا نادرست است.


امسال پانزدهمین سال درخواست ترکیه برای عضویت در اتحادیه اروپا می باشد.

وضعیت قبل از الحاق ترکیه که باید به یکپارچگی اقتصادی و اصلاحات داخلی و مناسب نهادهای بازار منجر می شد، همپای پیشرفت مذاکرات در طی ۳۳ مرحله برای الحاق، به تدریج اهمیت خود را از دست می دهد.

انگیزه های سیاسی داخل اتحادیه اروپا با حساسیت نسبت به جامعه مذهبی و محافظه کار ترکیه، وسعت کشور، رکود اصلاحات حقوق بشر، کندی اصلاحات ساختاری و اقتصادی و فقدان اراده سیاسی برای حل مساله قبرس، به حد قابل ملاحظه ای ضعیف شده است.

عزم سیاسی ترکیه برای الحاق، با توجه به بهار عرب و منافع استراتژیک ترکیه در منطقه و رشد سالم اقتصادی ترکیه قبل و در طول بحران و تنش در بالاترین سطوح روابط سیاسی بین اتحادیه اروپا و ترکیه سست تر شده است. با ایجاد تردید در پیشرفت (روند الحاق)، آیا جایگزینی معقول وجود دارد ؟

● بیایید اغراق نکنیم

در سال ۲۰۱۱ دبیرخانه اتحاد اروپا در ترکیه برای پیگیری کامل عضویت آن کشور در اتحادیه اروپا، به وزارتخانه تبدیل شد. یکپارچه سازی بازار با ۲۷ کشور عضو اتحادیه که ۴۲ درصد تجارت و ۸۱ درصد سرمایه گذاری متناوب مستقیم خارجی را بین سال های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۰ دراختیار داشته اند، بسیار سخت است. صندوق های کشاورزی پیش از الحاق اتحادیه اروپا، از تغییر شکل مورد نیاز کشاورزی ترکیه، حمایت می کنند.

به طور نسبی درآمد سرانه ترکیه کمتر از ۳۱ درصد میانگین اتحادیه در سال ۲۰۱۰ است اما از سال ۲۰۰۵ میانگین رشد واقعی اقتصادی، ۴ درصد بوده است. این رشد تا اندازه ای محصول اتحادیه گمرکی۲ با اتحادیه اروپا می باشد زیرا ترکیه را در رقابت شدید با سایر کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی در منطقه گمرکی اروپا ترکیه، بی پناه گذاشت، موج سرمایه گذاری مستقیم خارجی نیز وابسته به اتحادیه گمرکی می باشد. دسترسی عالی به بازار یکپارچه۳ و بهبود جو سرمایه گذاری در ترکیه همراه با هزینه های پایین و افزایش آشنایی با استانداردهای اروپایی و الزامات قانونی است. از طرف اتحادیه اروپا، عضویت ترکیه اغلب مساله ساز دیده می شود، در حالی که موارد بسیاری برای در نظر گرفتن ترکیه به عنوان یک کشور غنی وجود دارد : اتحادیه اروپا می تواند از اقتصاد پویا و رقابتی در حال ظهور، نیروی کار جوان، فرصت های بزرگ برای بازار کسب و کار، و دروازه موثر برای بازار خاورمیانه، دریای سیاه، و آسیای مرکزی بهره مند شود. علاوه بر این ترکیه در بسیاری از جهات کاملا اروپایی است. ترکیه در ناتو، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، شورای اروپا و سازمان امنیت و همکاری اروپا حضور دارد و همچنین عمده گردشگران آن اروپایی هستند و میلیون ها ترک در اتحادیه اروپا زندگی می کنند و بسیاری از آنها در آنجا تحصیل می کنند. گیلفاسون و ویژکمن در سال ۲۰۱۰ بیان می کنند که ترکیه ابتدا به عنوان یک ایستگاه برای عضویت آینده بایستی به منطقه اقتصادی اروپا وارد شود. منطقه اقتصادی اروپا مانند یک اتاق انتظار، راه حل کم خطرتری را نسبت به مذاکرات عضویتی رایج فراهم می کند. متاسفانه این تصور، تصوری اشتباه است، چراکه هم برای منطقه اقتصادی اروپا بد است هم برای ترکیه نامناسب است و هم برای اتحادیه اروپا غیرمفید است.

● تضعیف کردن منطقه اقتصادی اروپا؟

پیمان منطقه اقتصادی اروپا در سال ۱۹۹۴ به اجرا درآمد. هدف اصلی آن تعمیق و گسترش دامنه یکپارچه سازی بازار بین کشورهای انجمن تجارت آزاد اروپا و اتحادیه اروپا با گسترش بازار داخلی (به استثنای شیلات و کشاورزی) بود. شورای اتحادیه اروپا در انجمن تجارت آزاد اروپا در سال ۲۰۱۰ نتیجه گیری کرد که در ۲۰ سال گذشته کشورهای منطقه اقتصادی اروپا رکورد بسیار خوبی از پیوستگی منظم و مناسب قوانین اتحادیه با قوانین خود داشته اند، اما درحقیقت درحالی که هر سه کشور عضو در منطقه اقتصادی اروپا و انجمن تجارت آزاد اروپا به هدف نوسان ۱ درصدی در کسری بودجه سال ۲۰۱۱ دست یافتند، تنها ۱۱ کشور اتحادیه اروپا {از ۲۷ کشور} به این مهم نائل آمدند. منطقه اقتصادی اروپا سیستم نظارتی و دادگاهی مختص خود را دارد که این دو و محدوده عملشان با همتایان خود در اتحادیه اروپا هم ترازی دارد. برای تمام اهداف کاربردی اقتصاد، منطقه اقتصادی اروپا جزئی از بازار یکپارچه است، تا آنجا که اهداف کاربردی (اقتصادی) مدنظر است، منطقه اقتصادی اروپا جزئی از بازاری یکپارچه است که در عین حال به تعبیری پویا قوانین جدید اتحادیه اروپا را به طور پیوسته در مجالس ملی سه کشور {منطقه اقتصادی اروپا} به تصویب می رساند. قوانین بازار داخلی اتحادیه اروپا که به آسانی در منطقه اقتصادی اروپا اجرا شده است، سود متقابلی برای هر دو منطقه از لحاظ رقابت اقتصادی و همچنین اجماع سیاسی در میان ۳۰ کشور برای بازار داخلی دارد. علاوه بر داشتن نهادهای عمومی توانمند، این توافق عمومی در بازار یکپارچه است که تطبیق و اجرای درست قوانین جدید اتحادیه اروپا را و رژیم های حقوقی داخلی کشورها، حتی برای لیختن اشتاین و ایسلند ارائه می کند.

ورود ترکیه به منطقه اقتصادی اروپا باعث تضعیف منطقه و عملکرد صحیح آن می شود. در سال های آتی با توجه به پیشرفت ترکیه در پذیرش قوانین بازار یکپارچه، کشورهای عضو منطقه اقتصادی و انجمن آزاد تجارت اروپا، ترکیه را یک تهدید جدی برای «تنظیمات» خود می دانند.

پیدایش این مسائل از آن رو است که اتحادیه اروپا در صدد نیست که عضویت در منطقه اقتصادی را به ترکیه پیشنهاد کند. قبل از آنکه کشوری غیر عضو اتحادیه اروپا به عضویت منطقه اقتصادی درآید می بایستی به عنوان یکی از اعضای انجمن تجارت آزاد اروپا پذیرفته شود. علاوه بر آن دو دلیل قوی مخالف دیگر برای عضویت ترکیه در منطقه اقتصادی وجود دارد:

۱ عملکرد مناسب و دستاوردهای اقتصادی منطقه اقتصادی اروپا، به سبب سابقه اجرایی ترکیه (ولو پیشرفت قابل ملاحظه ای کند)، به طور جدی آسیب خواهد دید.

۲ فقدان سیاست های برتر پایان خواهد یافت و این، محدوده اقتصادی اروپا را به شکل غیر قابل شناختی تغییر خواهد داد. این اشتباه است که پیشنهاد کنیم، اجرای ایده اتاق انتظار دلالت بر فرآیند یادگیری دارد که در طی آن، در منطقه اقتصادی، به تدریج پیشرفت می کنیم و آماده عضویت در اتحادیه اروپا می شویم. با توجه به مطالب بالا تا جایی که به یکپارچگی بازار مربوط می شود، حضور در منطقه اقتصادی اروپا با عضویت در اتحادیه اروپا همسان است.

و این جایی است که سابقه ترکیه تا کنون در آن ضعیف است. گزارش پیشرفت کمیسیون در سال ۲۰۱۱ با ذکر تعلل ها و تاخیرها در فصل مربوط به یکپارچگی بازار پر شده است. بدتر اینکه، پیوست پیمان گمرکی ترکیه و اتحادیه اروپا از سال ۱۹۹۶ معتبر و در حال اجرا است اما گرفتار یکسری از مشکلات اجرایی و همچنین ناتمامی مقررات و مسائل مربوط به استانداردهای اروپایی که ترکیبی از فصل ۱ (جابه جایی آزادانه کالاها) و فصل ۲۹ (اتحادیه گمرکی و ضمائم) است. از هشت فصل اعلان شده در برتری یکپارچگی تمام بازارها در سال ۲۰۰۶، هنوز حتی یکی هم به نتیجه نرسیده است. عضویت در منطقه اقتصادی اروپا مستلزم بسته شدن ۲۱ فصل از قوانین یکپارچگی بازار است که، چندتا از آنها هنوز باز هم نشده است، همچنین تمام کشورهای منطقه اقتصادی اطمینان دارند که ترکیه ظرفیت اداری برای درست وسریع اجرا کردن قوانین را دارد. در اجرای ناگهانی و نادرست موارد از طرف ترکیه باعث متلاشی شدن اقتصادهای ضعیف منطقه اقتصادی و تخریب اعتماد موجود می شود.

مباحث سیاسی منطقه اقتصادی هنوز ناخوشایند است. هنگامی که ترکیه بزرگ وارد منطقه اقتصادی اروپا شود، کل روابط اتحادیه اروپا و ترکیه بلافاصله برعملکرد و حل روز به روز مسائل منطقه اقتصادی اثر می گذارد. سرانجام کار به جایی می رسد که مناسبات رایج کاری منطقه اقتصادی اروپا که مبتنی بر اعتماد است، قابل مذاکره تلقی می شود.

● منطقه اقتصادی اروپا برای ترکیه نامناسب است

از لحاظ سیاسی، ترکیه به چیزی کمتر از عضویت کامل در اتحادیه اروپا، و نه شراکت ویژه، قانع نمی شود. اگر ترکیه تمام قوانین اتحادیه را صادقانه بپذیرد، باز هم ممکن است به علت نه گفتن یکی از کشورهای اتحادیه در موقع تصویب پذیرفته نشود. فقط پذیرش۲۱ فصل از بازار یکپارچه به معنی چرخش ۱۸۰ درجه در سیاست های بنیادی یک کشور است. روند اصلاحات با تعهد به حقوق بشر در زمینه دادگستری و امور داخلی، امنیت و سیاست خارجی و طیف وسیعی از سوالات نهادی، کنار گذاشته می شوند.

در مواجهه با چنین گزینه های اساسی، ترکیه بایستی روی موهبت های پنهانی خود حساب کند (که ثمره آن ادغام عمیق اقتصادی و سیاسی با اتحادیه اروپا خواهد بود) و هنگامی که به تنهایی عمل می کند جایگزین های منطقه ای خود را به طور جدی مورد ارزیابی قرار دهد. بر ضد تنها عمل کردن اینگونه استدلال می شود که ضرورت ایفای نقش های منطقه ای در تعارض با عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا نیست، یا حتی چون مزایای اضافی برای ترکیه و اتحادیه اروپا دارد، بهترهم هست. حتی اگر ترکیه با وجود دارا بودن تمام شرایط پیش الحاق، در همه پرسی کشورهای اتحادیه پذیرفته نشود، ممکن است آن را برای روابط اقتصادی با خارج از اتحادیه انتخاب کنند که مشابه کشورهای منطقه اقتصادی می شود. دلیل این پیشنهاد واضح است، چرا که انجام قوانین، اصلاح آیین نامه ها، نهادها و سیاست های کشور از اساس و در عمل بسیار دشوار است و نمی توان از آنها سرسری عبور کرد. پس شراکت ویژه، تنها پس از یک فرآیند طولانی بدون بحران و پس از یک همه پرسی در اتحادیه به دست می آید. به این دلایل است که ورود به منطقه اقتصادی در طی پیش الحاق برای ترکیه نامناسب است.

● ترکیه در منطقه اقتصادی اروپا برای اتحادیه غیر مفید است

در نهایت، موضع اتحادیه نسبت به ترکیه مشخص است. پیش الحاق، یک چهارچوب تست شده خوب به همراه کمک نهادی و حقوقی وسیع و همچنین کشاورزی خاص و بودجه پیوسته، برای هدایت ترکیه به سمت تطبیق قوانین فراهم می کند. نظارت، شدید، مشهود و سالانه است. اتحادیه احتمالا مقررات ویژه ای را در قرارداد الحاق ابداع می کند که به اتحادیه برای سازگار شدن با عضویت ترکیه کمک کند. تجربه پیش الحاق، به اتحادیه اروپا کمک می کند تا خود را برای ورود یک کشور بزرگ با وضعیت اقتصادی رو به رشد آماده کند. از منظر منافع اتحادیه اروپا طرح هرگونه مباحثه به نفع حضور ترکیه در منطقه اقتصادی اروپا، دشوار است.



نویسندگان: فیلیپ بوهلر،ژاک پکمنس، کن سالساکی
مترجم: سید محمد حسن منظورالاجداد
ارجاعات
۱ موضوع «همسان سازی قوانین و آماده سازی برای حضور در اتحادیه اروپا» ارائه شده در کمیته همبستگی ترکیه اروپای مجلس در سال ۲۰۰۱
۲ ۳۰۶۰امین جلسه انجمن عمومی کار در ۱۴ دسامبر در بروکسل و انجمن نتیجه گیری بر روابط اتحادیه و کشورهای انجمن تجارت آزاد.
۳ «راه های ترکیه به اروپا» نوشته گیلفاسون و ویژکمن.
۴ کمیسیون اروپایی سال ۲۰۰۹ و ۲۰۱۱ صفحه رتبه بندی بازار داخلی شماره ۲۳، ۱۲.

پاورقی:
۱ این مقاله تجزیه و تحلیلی سیاسی مبتنی بر تحقیق و تفسیر از سوی دانشمندان برجسته اقتصادی است.
۲ مجموعه ای از چند کشور که کالاهای یکدیگر را بدون حقوق و عوارض گمرکی وارد و صادر می کنند.
۳ بازاری که کالاها، خدمات، سرمایه و مردم می توانند آزادانه و بدون توجه به مرزهای ملی حرکت کنند.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

اقتصاد فراصنعتی

+ اقتصاد از چشم‌اندازی زنانه مریم یوسفیان

+ انسان شناسی اقتصادی پیر بوردیو سعدیه صالحی

+ چطور می‌توانیم در زمان رکود اقتصادی بازهم موفق ظاهر شویم؟ حمیدرضا تائبی

+ خلاصه کتاب چالشهای مدیریت در قرن ۲۱،پیتر دراکر سید محمد افقهی

+ چرا زنان مدیران بهتری هستند داریوش نوروزی

+ اقتصاد خرد جوزف استیگلیتز

+ پروفسور مارگلین کسی است که تمامی مدارج اقتصاد نئوکلاسیک را تا انتها طی کرده است استفان مارگلین

+ نگاهی متفاوت در علت یابی کاستی های نظام آموزشی 

+ اقتصاد نفتی کارآفرینی و تولید علم را فلج کرده است 

+ چرا با وجود سخنرانی خوب از نتیجه جلسه راضی نیستید؟ 

+ چگونه مدیران را مدیریت کنیم مترجم: رویا مرسلی

+ ركود از جنگ و امريكا هم خطرناك‌تر است محسن رنانی

+ اقتصاد دانایی محسن عارف

+ نوآوری استراتژيک در چهار مرحله. نادیا شادوش

+ آينده نگري ، تحقیق و توسعه و نوآوری ، جهاني انديشيدن 

+ اقتصاد سیاسی، نفت و بحران اقتصادی ایران / گفت‌وگو با محسن رنانی دکترمحسن رنانی

+ یک دیدگاه فرآیندی از مدیریت دانش مترجم: مصطفی پارسانیا

+ راهنمایان گردشگری،‌ کاشفان سرمایه‌های نمادین دکترمحسن رنانی

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکترمحسن رنانی

+ عصر مدیران. 

+ ايران پسا تحریم و بحران در شرکت‌های نفت بين‌المللی  سید کامران باقری

+ با حضور زنان در جامعه به توسعه می‌رسیم دکترمحسن رنانی

+ واكاوي نفت: رنـج اقتصـاد ايـران از سـه تـهديد در گفتگو با ناصر فکوهی دکتر ناصر فکوهی

+ طرحی برای آینده‌نگری اقتصاد ایران علیرضا صابونی‌ها

+ درک دموکراسی 

+ جدل رنانی و مصباحی‌مقدم بر سر توسعه 

+ افق‌های کوتاه مقیاس‌های کوچک فرشاد مومنی

+ صنعت‌داری یا صنعتی‌شدن؟ عباس شاکری

+ روند های جدید پویا در کارآفرینی 

+ خلاقیت راهکاری جهت توسعه گردشگری 

+ فرصت‌های از دست رفته بایزید مردوخی

+ راهکارهای تحقیق اقتصاد بدون نفت دکتر بایزید مردوخی

+ بیم و امیدهای نفتی سعیده شفیعی

+ روندها، فرصت‌ها و تهدیدها حسین تسلیمی

+ شجاعانه اما پر اشتباه دیدره مک کلاسکی/ استاد دانشگاه اقتصاد در شکاگو

+ توسعه انساني يعني توانمند سازي سیدمحمدسعید نوری‌نائینی

+ سودای تغییر بدون تغییر ، اساسی ترین مشکل بنگاههای خصوصی مهندس صلاح الدین همایون

+ دنیای نو اقتصاد نو 

+ مدیریت دانش در سازمان 

+ چطور سازمان ها یمان را برآینده متمرکز کنیم ؟  یان ویلسن / برگردان : مهندس حمید رضا عرفانیان

+ این رکود پایان ناپذیر…! 

+ ﺟﻬﺎﻧﻲﺷﺪﻥ ﻭ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺭﺍﻫﺒﺮﺩﻱ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﺍﻧﺴﺎﻧﻲ ﺭﻭﺯﺑﻪ ﺣﺒﻴﺒﻲ

+ در آستانه دوره پایان نفت هستیم دکترمحسن رنانی

+ آنچه پیتر دراکر درباره‌ سال 2020 می‌دانست 

+ اصول مدیریت دولتی 

+ سال٩٤، پایان حضور دولت در عرصه توسعه دکترمحسن رنانی

+ بخشی از اقتصاد در آستانه ورشکستگی است دکترمحسن رنانی

+ ما نیازمند انقلابی پایدار هستیم 

+ چالشهای فراروی مدیریت منابع انسانی مهدی صانعی

+ ﻧﻈﺎﻡ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﻱ ﺟﺪﻳﺪ ﻛﻮﻳﻦ ﻛِﻠﻲ

+ ریشه نابرابری در کجاست؟ پل کروگمن

+ کروگمن، استگلیتز و توماس پیکتی جزء پرنفوذترین اقتصاددانان اکونومیست

+ تحصیل دانایی و مدیریت دانایی جان وَن بِویرن

+ تاثير اجزاء اقتصاد دانش محور بر بهره وري نيروي كار رضا خواجه نائيني

+ جهانی سازی یعنی ادغام اقتصادهای ملی/من منتقد سرسخت‌ راهبردهای‌ اصلاحی‌ مثل‌ «شوک درمانی» هستم/واکنش شدید علیه جهانی‌سازی‌، به علت افزایش نابرابری  استیگلیتز

+ پیش نیازهای اقتصاد دانایی محور زهرا شمسی

+ چرا در صنایع علم محور، قدرت رقابت جهانی نداشته ایم؟ علی بابایی

+ علم اقتصاد در ایران تبدیل به ایدئولوژی شده است 

+ اﺗﻢ, ﻧﺸﺎﻧﻪ ﻗﺮن ﺑﻴﺴﺘﻢ, ﻧِﺖ، آﻳﻨﺪهي ﻣﺎﺳﺖ ﻛﻮﻳﻦ ﻛِﻠﻲ

+ ﻧﻈﺎﻡ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﻱ ﺟﺪﻳﺪ ﻛﻮﻳﻦ ﻛِﻠﻲ

+ خدایان مدیریت چارلز هندی

+ اخلاق در رفتار سازمانی مهندس صلاح الدین همایون

+ مدیریت از زبان بزرگمهر بابک بهی

+ اقتصاد دانان فردا_2 

+ اقتصاددانان فردا 

+ رشد اقتصادی بدون سیاستگذاری هوشمندانه امکان پذیر نیست رعیا

+ خرما و کشمش جایگزین واردات شکر مهدی ازرقی

+ ايجاد يك جامعه يادگيرنده پروفسور جوزف استيگليتز

+ رشد اقتصادی در جهان کندتر می شود/ آیا بشر در آینده ثروتمندتر می شود؟ ندای ایرانیان

+ چرا هنوز به مدیران نیاز داریم؟ مترجم: فريبا وليزاده

+ سودهای بانکی مردم را خانه نشین کرد. ثروت های دروغین در اقتصاد پول مبنا دکتروحید شقاقی شهری

+ اقتصاد دیجیتالی  علیرضا ابراهیمی

+ رقابت جهاني در قرن 21 مصطفی مؤمنی

+ ساختارهای جدید سازمانی 

+ داﻧﺶ ﺗﺼﻤﻴﻢ ﮔﻴﺮي در ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻣﻨﺎﺑﻊ اﻧﺴﺎﻧﻲ Decision  آرش ﻣﻮﻣﻨﻲ

+ مدیر قرن بیست و یکم  ترجمه و اقتباس: تورج مجیبی و محسن محمدیان ساروی

+ چالش‌های سودآوری و رشد در سازمان‌های قائم به ذات فرنود حسنی

+ سازمان تندآموز  

+ روند آینده رقابت و تقسیم بازار در نظام بانکی ایران  فرنود حسني

+ سازمانهای یادگیرنده  

+ فرهنگ سازمانی سید محمدعلی رجبی

+ سیاست‌گذاری مناسب در خصوص رسیدن به اقتصاد دانش­محور هومن ابوترابی

+ جایگاه ایران در اقتصاد دانش‌محور هومن ابوترابی

+ نبرد با ادم اسمیت (و کارل مارکس) Daniel Jafari

+ بی عدالتی درمیان ثروتمندان زیاد شده / از ثروتمندان مالیات بیشتری بگیرید حتی اگر فقیر شوند 

+ کتاب “سرمایه در قرن ۲۱″ ”توماس پیکتی”  مدرسه اقتصاد

+ مدیریت و سازمان در قرن بیست و یکم  ’امیر یوسفی

+ مدیریت بحران، بحران مدیریت  امیررضا پوررضایی

+ هند و پاکستان در بازار لوازم‌التحریر ایران  

+ نگرشی جدید نسبت به روش های توسعه مدیریت  Gaurav Moda, Anshu Nahar, Jai Sinha

+ بهره گیری از ارتباطات داخلی برای پشبرد استراتژی بقای سازمان عادل میرشاهی

+ چين کپی‌کار را فراموش کنيد!  سيد کامران باقری

+ کارآفرینی و خلق ثروت بدون سرمایه مالی  

+ قابلیت‌های تصمیم‌‌گیری پايدار را به سازمان خود بیاورید  

+ مثبت اندیشی عاملی برای افزایش بهره‌وری در محیط کار  مترجم: نفیسه هاشم خانی

+ چرا مدیران منابع انسانی شانس کمتری برای مدیر عامل شدن دارند؟  مترجم: مریم رضایی

+ بشنويد که افراد دقيقا چه مي‌گويند؟! سيد محمد اعظمی نژاد

+ درگیری شدید سیاسی بین سنت گرایان و تجددگرایان حوزه اقتصاد ایران 

+ چالشهای یک مدیر درایران کنونی صلاح الدین همایون

+ مهارت‌های مدیریتی Eric McNulty



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995