Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


آیندة تکنولوژی

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[11 Feb 2013]   [ ]





متن ذیل گفت و گویی است میان ری سورس از مجله انتقادی «وایرد» آمریکا با ویلیام جوی، دانشمند برجسته شرکت «سان مایکروسافت»، که در مورد تهدیدات تکنولوژی صورت گرفته است. جوی که تخصص و شغل سازمانی‏اش در شرکت فوق، پیش‌گویی اثرات تکنولوژیک است، از تحول عجیب و خطرناکی در این عرصه خبر می‏دهد که به گفته وی، بمب اتمی در مقایسه با آن، اصولاً خطر محسوب نمی‏شود؛ زیرا به کارگیری و عوارض این بمب را تا حدود زیادی می‏توان تحت کنترل درآورد، ولی تکنولوژی‏های برتری که وی از آنها سخن می‏گوید، خود تکثیر کننده‏اند و هیچ کنترلی را نمی‏توان بر آنها اعمال نمود. علاوه بر این، اطلاعات مربوط به آنها نیز می‏تواند به راحتی در دسترس همگان قرار گیرد و از این طریق، جامعه با خطر بزرگ‌تری مواجه می‏شود.


□ ری سورس: شما که شاهد سرعت تحولات مهیج تکنولوژیکی بوده‌اید، آیا هیچ‌گاه از این سرعت شگفت‌ زده نیز شده‌اید؟ آیا بشریت می‌تواند مخلوقات خود را تحت کنترل درآورد و یا این اختراعات، به کنترل انسان بر خود پایان می‏دهند؟ از زمان انقلاب صنعتی، منتقدان این سؤال را مطرح ‏کرد‌ه‌اند؛ اما اخیراً خوانندگان مجله «وایرد» نگرانی‏هایی درباره اختراعاتی دارند که در آینده از یک منبع خیلی غیرقابل انتظار رخ می‏دهد و این منبع، یکی از جنبه‏های برجسته انقلاب دیجیتالی است، که ویلیام جوی از «سان مایکروسافت» در یکی از داستان‏های خود، آن را «چرا آینده به ما احتیاج ندارد» می‌خواند. ویلیام جوی اکنون با ماست. از ایشان می‏پرسیم؛ عنوان مذکور، انسان را بسیار برافروخته می‏کند؛ شما چه پیشنهادهای قابل اجرایی را برای مقابله با این وضعیت، به ما ارایه می‏دهید؟
■ ویلیام جوی: بله، شغل من، آینده‏نگری برای شرکت «سان» است. ما در جست‌وجوی تکنولوژی‏هایی هستیم که در قرن 21 ظهور می‏یابند؛ خصوصاً برخی از این تکنولوژی‏ها - مثل مهندسی ژنتیک، نانو تکنولوژی و علم روبات‏ها - پتانسیل بسیار زیادی دارند؛ اما به همراه این پتانسیل زیاد، یک خطر پنهانی را نیز با خود دارند، خطری که فکر نمی‏کنم ما تاکنون با آن مواجه بوده‏ایم و این موضوع، مرا بسیار نگران می‏کند و به همین خاطر، تصمیم گرفتم داستان مذکور را بنویسم.

□ این اواخر، بسیاری از مردم احتمالاً در خبرها با اصطلاحاتی چون اصطلاحات ژنتیک یا مهندسی ژنتیک و به ویژه علم روبات‏ها برخورد کرده‏اند، اما نانوتکنولوژی دیگر چیست؟
■ بله، درست همان‌طور که شما از طریق مهندسی ژنتیک می‏توانید ژنوم را دستکاری کنید، توالی و تسلسل علائم در DNA را هم، اگر بخواهید، می‏توانید وارد یک کامپیوتر کنید؛ مثل کاری که ما در خصوص پروژه ژنوم انسانی انجام دادیم؛ ما می‏توانیم به چیزی دسترسی پیدا کنیم که جدای از یک ماده و خارج از اتم‏ها، درست شود و نوعی از برنامه ساخت را برای آن به وجود آوریم و تصور کنیم که هر چیزی را می‏توان در مقیاس اتمی تولید کرد. به جای آنکه ما اشیا را به کناری بنهیم و یا آنها را به شکلی که خودمان می‏خواهیم دستکاری کنیم، می‏توانیم با اتم، آنها را به طریقی وارونه بسازیم و این روش، پتانسیل ساخت هر چیزی را با هزینه بسیار اندک دارد.

□ خیلی‏ها در پاسخ به منتقدان تحولات سریع تکنولوژیکی گفته‏اند: «نگران نباشید، این ماشین‏ها، این فرآیندها، اساساً زبان بسته و بی‏خطر هستند. آنها نمی‏توانند خودشان اقدامی بکنند؛ آنها فقط می‏توانند کاری را انجام دهند که ما به آنها یاد می‏دهیم یا ما به آنها می‏گوییم که انجام دهند، پس چرا نگران باشیم؟»
■ بله، ولی اوضاع در این مورد متفاوت است، من به طور کلّی فکر می‏کنم، کشف چیزهای جدید و این تکنولوژی‏های تازه، فواید بسیار زیادی دارند؛ ما دست به خلاقیت می‏زنیم و چیزهایی را اختراع می‏کنیم و بسیاری از مشکلات را حل می‏نماییم، اما شما تاکنون با تکنولوژی‏ نمی‏توانستید چیزهایی را اختراع نمایید که اگر در طبیعت رها شوند، قادر باشند نمونه‏های بیشتری مثل خود را کپی کنند، اما اکنون شما کلاً می‏توانید تغییر و اصلاح ویروس را مشاهده نمایید؛ یا یک ماشین کوچک نانو داشته باشید که اگر رها شود، می‏تواند از خود کپی‏های بیشتری را بسازد؛ و یا حتی گونه‏هایی از روبات‏ها را ایجاد نمایید که بتوانند (احتمالاً در چارچوب خاص خودشان) رشد نمایند و کامل شوند. این چیزها می‏توانند توسط اشخاصی اختراع شوند که به طور گسترده از کامپیوترهای قدرتمند استفاده می‏کنند و پس از آنکه این اختراعات در محیط رها می‏شوند، احتمالاً تغییرناپذیر می‏گردند. اگر رها شوند، احتمالاً غیرممکن است که بتوانیم آنها را از بین ببریم. مشکل است تصور کنیم، همان‌طور که از دست پشه‏ها می‏توانیم خلاص شویم، از دست آنها هم می‏توانیم خلاص شویم؛ پس ما با نوع خاصی از خطر مواجه هستیم. من فکر نمی‏کنم که حتی یک تهدید هسته‏ای هم این خطر را به همراه داشته باشد، زیرا یک بمب هسته‏ای از اورانیوم درست می‏شود و مشکل است که از دیگر مواد هم بتوان بمب اتم درست کرد. اگر شما یک بمب اتمی دارید، فقط یک‌بار می‏توانید آن را منفجر نمایید؛ اما، اگر چیزی را در طبیعت رها کردید و آن چیز بتواند تعداد زیادی مثل خودش را کپی کند، در این صورت، می‏تواند تبدیل به مشکلی شود که شما هرگز نتوانید از دست آن خلاص شوید.

□ در برخی موارد - مانند آنچه که فیلم‏های علمی - تخیلی دهه پنجاه طرح می‏کردند - این ایده مطرح می‏شود که تکنولوژی یک بخش تاریک دارد. شما برای مقابله با این مشکل چه پیشنهادی دارید؟
■ این مشکل بسیار بزرگی است. اگر شما اعتقاد داشته باشید که این تکنولوژی‏ها به طور گسترده قابل دسترسی خواهند بود و معتقد باشید که این تکنولوژی‏ها مثل یک کامپیوتر شخصی، در میان مردم جا باز خواهند کرد و هرکسی خواهد توانست به طرح‏های فوق، در کامپیوترهای شخصی خود دسترسی پیدا کند، این تحول، به طور غیرقابل باوری مخرب خواهد بود و در این صورت، من فکر می‏کنم که ما یک وضعیت بسیار خطرناکی را ایجاد کرده‏ایم. لذا، ما مجبوریم به طریقی مانع شویم که هر کسی بتواند توانایی ایجاد این نوع تکنولوژی را به‌دست آورد، تکنولوژی‏ای که قادر به انهدام جمعی در قرن بیست و یکم است. این چیزی است که دانشمندان و متخصصان تکنولوژی مجبور خواهند بود مسئولیت اخلاقی آن را به گردن گیرند. ما نمی‏توانیم چیزهایی را در طبیعت رها سازیم که کنترل آنها خارج از توان ما باشد و دارای یک چنین قدرت باورنکردنی باشند.

□ اما برخی از نویسندگان، اخیراً درباره دانشی سخن گفته‏اند که تقریباً شبیه ویروس است؛ چیزی که شما نمی‏توانید آن را کنترل نمایید و یا با آن مقابله کنید. شنیدن این موضوع از شما، یعنی کسی که خود یک معمار تکنولوژی بوده و چیزهایی را به ما در جهان مدرن اهدا کرده، خیلی جالب است. اگر امکان دارد، در مورد کنترل و یا توانایی کنترل ما بر این نوع تکنولوژی‏ها بیشتر بگویید.
■ بله، ما از یک جهت، اکنون در مسیری حرکت می‏کنیم که همه این دانش‏ها را توسعه می‏بخشد؛ دانشی که برای هر کسی قابل دسترسی خواهد بود؛ مردم ماشین‏ها و کامپیوترهای شخصی‌ای خواهند داشت که یک میلیون برابر قدرتمندتر از نوع امروزی خواهند بود؛ در این صورت، شما توالی و تسلسل DNA را خواهید داشت، که ما اکنون فقط داریم آن را می‏نویسیم و به ارزیابی آن می‏پردازیم. اما اگر این تکنولوژی این توانایی را به شما بدهد که بتوانید در صورت تمایل، بیماری خاص مورد نظرتان را ایجاد نمایید - و علت توانایی شما هم این است که نقشه کامل این بیماری را دارید - در این صورت، مقابله با آن، «مأموریت غیرممکن» خواهد بود. شما نقشه‏های هدف را دارید، درست است؟ شما همه چیز را هم درباره آن می‏دانید؛ حال اگر اجازه دهیم که هر کسی این اطلاعات را داشته باشد، در این صورت، انسان‏های دیوانه‏ای را هم در جهان خواهیم داشت که دست به هر کاری می‏زنند. آنچه که در طی قرن بیستم اتفاق افتاد این بود که ما از چیزهایی مثل سلاح‏های هسته‏ای وحشت داشتیم، در حالی که تنها یکی دو کشور آن‌قدر سلاح هسته‏ای داشتند که بتوانند تمدن بشری را نابود کنند. رها کردن بمب اتمی، خود به قدر کافی خطرناک هست؛ به همین خاطر، ما در آن موقع، حتی این تصور را به خود راه نداده بودیم که تکنولوژی‏های اتمی را به هرکسی بدهیم. در عصر اطلاعات، خود اطلاعات اساساً یک سلاح است؛ زیرا طراحی سلاح‏ها؛ یا ایجاد بیماری‏ها؛ یا اختراع نانو ماشین‏ها و یا روبات‌‌ها، هر کدام نرم‏افزار خود را دارد. بدین ترتیب، ما اکنون مشکل ارزیابی چگونگی کنترل اطلاعات را داریم، به طوری که دیگر نمی‏توانیم خودمان را در یک وضعیت بی‏طرفی احمقانه و یا دور از دسترس این سلاح‏های خطرناک قرار دهیم.

□ بله؛ از یک طرف، پایان همه انتخاب‏ها این است که دست به کاری نزنیم و به هر کسی اجازه دهیم، درباره هر چیزی که می‏تواند، دانش کسب کند. منتهی نقطه مقابل آن هم این است که ترمز را تا آخر فشار دهیم، مگر اینکه مطمئن باشیم که کار درستی صورت خواهد گرفت.
■ درست است.

□ در این صورت، چطور ما به این فهم می‏رسیم که ارزیابی کنیم، راه درست را کجا باید انتخاب کرد؟
■ من فکر می‏کنم، اولین چیزی که ما باید انجام دهیم این است که مجبور به این قضاوت شویم که از درست اقدام نکردن ما، چه خطری پیش می‏آید. افراد شایسته، این موضوع را مورد توجه قرار داده و گفته‌اند که دامنه خطر انقراض (نسل بشر) احتمالاً بین 30 تا 50% است و از نگاه من، این عددی است که مرا شوکه می‏کند. دسترسی به ورای آن، کاملاً غیرممکن است. من نمی‏دانم که آن چیست... و چطور می‏توان آن را توصیف کرد. از طرف دیگر، کاملاً بر ترمز پا گذاشتن، هرگز اتفاق نخواهد افتاد؛ و ابداً کمکی هم به حال ما نخواهد کرد. من فکر می‏کنم که علم در یک جامعه عمل می‏کند. جامعه علمی مجبور است بایستد و این موضوع را بپذیرد. از آن جا که ما در عصر اطلاعات قرار داریم، با نوع و طبیعت متفاوتی از تهدید مواجه هستیم و ما باید مسئولیت اخلاقی استفاده از ابزار و اطلاعات و دانشی را که تولید می‏کنیم، برعهده بگیریم. به عبارت دیگر، ما شریک جرم استفاده شرارت‏آمیز از آنها هستیم.

□ آیا از شما انتقاد هم شده است و آیا واکنش‏های منفی هم درباره این پیشنهاد شما که ما باید نسبت به آینده قدم‏های احتیاط‌آمیزتری را برداریم، وجود داشته است؟
■ جالب است که این واکنش‏ها اندک بوده است. بهترین چیز برای من این خواهد بود که کسی مقابلم قرار گیرد و به من بگوید که کاملاً اشتباه می‏کنم و دلیل آن را هم بگوید. اما، متأسفانه چنین چیزی اتفاق نیفتاده است. زیرا به نظر می‏رسد که این موضوع تبدیل به یک مشکل غامض شده است. من از برندگان نوبل نامه‏های الکترونیکی دریافت کرده‏ام و از اقشار مختلف مردم که مقالات وایرد را مطالعه می‏کنند، نامه‏هایی را دریافت کرده‏ام که در آن نامه‏ها شدیداً از من حمایت شده است و در برخی موارد هم این نامه‏ها باعث آغاز گفت‏وگوی فی ما بین گردیده است. اما صادقانه می‌گویم، براساس تجاربی که تاکنون داشتم، اگر بتوانیم درباره این موضوع گفت‏وگو کنیم، فکر می‏کنم که می‏توانیم این مباحثات را به سرعت به سمت انتخاب‏هایی که در نظر داریم سوق دهیم؛ زیرا به نظر نمی‏رسد که در این مورد چون و چرایی هم وجود داشته باشد. افرادی که نانو تکنولوژی را عرضه می‏کنند، آزادانه خطرات آن را هم می‏پذیرند. افرادی که علم روبات‌‌ها را پیشنهاد می‏کنند، آزادانه درباره خطرات آن هم گفت‏وگو می‏نمایند. علم ژنتیک هم همین‌طور است؛ ولی همة این تکنولوژی‏ها در این حقیقت شریکند که مبنای همه آنها اطلاعات است و اینکه مبنای طرح‏های آنها اساساً نرم‏افزار است. ابزاری که این چیزها را به وجود می‏آورند، دارند ارزان‏تر می‏شوند و همه این تکنولوژی‏ها توانایی کپی نمودن و توسعه خود را دارند. بنابراین، هر اقدام خودسرانه فردی می‏تواند زیان برگشت‏ناپذیری را ایجاد نماید.

□ آیا ما به نقطه‏ای رسیده‏ایم که به طور قابل ملاحظه‏ای با یکی دو سال اخیر متفاوت باشد؟ آیا ما آنقدر سریع حرکت کرده‏ایم که اکنون در جایگاهی باشیم که تا دو سال پیش نمی‏توانست اتفاق بیفتد و اکنون شما مجبورید بدان بپردازید؟
■ بله؛ عملاً من به بحث‏های ری کرزویل که یک کاشف مشهور است، کشیده شده‏ام. در یک کنفرانس، او درباره فکرهایی که در مورد روبات‌‌های هوشمند داشت با من صحبت کرد‌ و‌ گفت که ما این روبات‌‌ها را تا سال 2030 خواهیم داشت. او به من یک نسخه از کتاب در دست چاپ خود را داد و من این کتاب را خواندم و دیدم که وی در مورد تد کازینسکی یعنی همان «آن ابامر» اظهار نظر کرده است. کازینسکی هما‌نطور که می‏دانید یک بیمار روانی و جنایتکار است. اما وقتی من جمله خود کازینسکی را خواندم، نتوانستم باور کنم که این جملات متعلق به کازینسکی است و فکر می‏کنم که متعلق به خود کرزویل است؛ و البته این نمی‏توانست غیرعمدی باشد. بعداً یک فیزیکدان به من گفت که فکر می‏کند، علم نانوالکترونیک، شکلی از نانوتکنولوژی به خود می‏گیرد؛ علمی که قبلاً فکر نمی‏کردم به منصه ظهور برسد. در حقیقت، او دلایل 10 سال قبل خود را که چرا فکر نمی‏کرد این علم شکل بگیرد، به من گفت.
ترکیب این دو چیز، مرا متقاعد کرد که به آنچه را که ری گفته بود، معتقد شوم؛ یعنی این موضوع که ما ماشین‏های هوشمند خواهیم داشت. سپس به عقب برگشتم و به تهدید نانو توجه کردم و به جایی که در علم ژنتیک هستیم، نگریستم؛ و یک الگوی مشترک را در قدرت انسان‏های خود تکثیرکننده مشاهده کردم. این دو فاکتور که در میان دیگر فاکتورها مشکل را بدتر می‏کند، آن‌قدر هراسناک هستند که احساس کردم، باید مقاله‏ای را راجع به آنها بنویسم و آن را برای مردم توضیح دهم. زیرا این مسأله، بی‏نهایت نگران کننده است.

□ بیل جوی! از اینکه تا آخر با ما بودید، بسیار متشکرم.
■ من هم لذت بردم.

* Ray Sures، خبرنگار مجله وایرد آمریکا.
* Wiliam Joy، دانشمند برجسته شرکت مایکروسافت.
* unabomber، اسم رمز کازینسکی در «اف.بی.آی». کازینسکی بمب‏های پستی برای دانشگاه‏ها و هواپیماها می‏فرستاد.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۹ آوریل ۲۰۲۴

تکنولوژی

+ راهنمای جامع آشنایی با مدل هوش مصنوعی مولد، کاربردها و انواع آن مترجم: حمیدرضا تائبی

+ تولید متن یا Text Generation چیست؟  حمیدرضا تائبی

+ چه تکنولوژی‌هایی باعث تحول دیجیتال در صنعت کشاورزی می‌شوند؟ -

+ ارتباط انقلاب صنعتی چهارم با تحول دیجیتال چیست؟ -

+ هوش مصنوعی در خدمت دموکراسی /

+ انقلاب صنعتی چهارم چیست و چگونه بر زندگی ما تاثیر می گذارد؟ فاطمه حسینی

+ یادگیری ماشین آنلاین چیست و چرا نقش مهمی در دنیای هوش مصنوعی دارد؟  حمیدرضا تائبی

+ خودیابی فرهنگی در جهان دیجیتال  فرهنگ امروز/ عیسی عبدی

+ انقلاب بزرگ فین‌تک‌ها در یک دهه آینده مترجم: مهسا قنبری

+ راهکار محققان برای مجهز شدن IoT به شبکه‌های عصبی بهینه  مهدی صنعت‌جو

+ ۱۰ شغلی که هوش مصنوعی تصاحب نخواهد کرد  مهدی صنعت‌جو

+ پیوند کامپیوتر و مغز انسان محسن آقاجانی

+ فناوری‌های نوظهور 

+ قدرت‌نمایی هوش مصنوعی در دنیای داروسازی حمیدرضا تائبی

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر 

+ فناوری تشخیص چهره در یک قدمی زندگی ما حمیدرضا تائبی

+ آیا تلفن هوشمند، بخشی از وجود ماست؟ 

+ انقلاب عاشقانه در زمانه تکنولوژی 

+ آیا تکنولوژی باعث خوشبختی بشر می‌شود؟ محمدحسین آشنا

+ آیا فناوری تشخیص چهره نگران کننده است؟  مهدی زارع سریزدی

+ روبات‌هایی که می‌بینند و از انسان می‌آموزند- مهدی صنعت‌جو

+ یک راهکار عالی برای آنکه بدانید اینترنت شما چه زمانی قطع شده است حمیدرضا تائبی

+ آیا ماشین‌ها ما را از کار برکنار خواهند کرد؟ حمیدرضا مازندرانی

+ پیامدهای نسل چهارم فناوری رسانه‌های اجتماعی  دکتر محمود سریع‌القلم

+ طبقه‌ای به نام علوم انسانی دیجیتال 

+ تکنولوژی و آینده جامعه 

+ گشايش اولین فروشگاه بدون فروشنده و صف توسط آمازون 

+ فناوری‌هایی که در سال ۲۰۱۸ رشد می‌کنند مهدی مطلبی

+ صوفیا، ربات شهروند تمایل به تشکیل خانواده دارد! 

+ روبات عصیانگر در شهر بی‌قانون؛ آغاز عصر وحشت حمیدرضا تائبی

+ اسکلت‌ پوشیدنی شنوا برای معلولین مهدی صنعت‌جو

+ سازمان ملل، هوش مصنوعی را زیر نظر می‌گیرد مهدی صنعت‌جو

+ عطش ساختن فردا  سید کامران باقری

+ کارخانه های آینده | کسب و کاری با فناوری چاپ سه بعدی 

+ تكنولوژى‌آموزشى‌ يا‌تكنولوژى‌يادگيرى 

+ با این لباس هوشمند گرم می‌شوید 

+ خطر هک‌شدن خودروهای هوشمند جدی است 

+ آیا هوش مصنوعی بزرگترین تهدید برای تمدن بشری است؟ مهدی صنعت‌جو

+ انسان یا محصول، نسل‌های آینده کدامند؟ حمیدرضا تائبی

+ این روبات 500 برابر سریع‌تر از انسان کار می‌کند حمید نیک‌روش

+ جلوگیری از تصادفات منجر به مرگ خودران‌ها با تصمیم‌گیری به سبک انسان حمید نیک‌روش

+ کدام شغل‌ها تا ۱۰ سال آینده نابود می‌شوند؟ حمیدرضا تائبی

+ از این پس هوش مصنوعی مصدومیت‌های ورزشکاران را پیش‌بینی می‌کند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی خودسر!/ آیا ترس دانشمندان به واقعیت بدل می‌شود؟ 

+ آیا در نهایت ماشین ها میتوانند پیش داوری و تعصب داشته باشند؟ 

+ تجاری‌سازی فناوری رابط مغز و کامپیوتر 5 دستاورد مهم دارد 

+ این ربات خیلی راحت و سریع خودروی شما را پارک می کند! +تصاویر 

+ استفاده از ربات‌ها در صنعت بیمه 

+ پایان عصر نفت! بهزاد احمدی نیا

+ چاپ 3 بعدی استخوان مصنوعی 

+ تولید دست مصنوعی 15 دلاری 

+ انسان‌ها و هوش مصنوعی همزیستی مستقل را تجربه خواهند کرد حمیدرضا تائبی

+ روبات‌ها به یکدیگر مهارت‌های جدید را یاد می‌دهند حمید نیک‌روش

+ دختر یازده ساله در نشست سالانه سهامدارن مایکروسافت چه سوالی مطرح کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ بیشتر از ۸۰ درصد مشاغل امروزی تا چند سال آینده از بین می‌روند! حمید نیک‌روش

+ انقلاب الکترونیک , یا چگونه قاره آسیا زباله دان جهان شد 

+ فناوری های تشخیص هویت. صالح سپهری‌فر

+ رانندگی در واقعیت افزوده فرانک فراهانی جم

+ با بمب الکترومغناطیسی آشنا شویم 

+ ساخت جوهر از آلودگی هوا! 

+ خانه‌ای که در باد می‌رقصد+تصاویر 

+ مرکز تخصصی بازی‌های رایانه‌ای به حوزه درمان و امنیت وارد می‌شود 

+ ویژگی‌های بایسته معلمان در بهبود فرآیند یاددهی-یادگیری مدارس هوشمند 

+ جهان در 150 سال آینده چگونه خواهد بود؟. 

+ آینده نگری در مدیران IT 

+ بازی پیامکی و محتوای آموزشی - سرگرمی برای آینده پژوهی وحید وحیدی مطلق

+ ماشین هایی هوشمند تر از انسان 

+ مجازی بودگی و قدرت «دولت موبایل» داود زارعیان

+ تکنولوژی های آینده چگونه خواهند بود؟ عرفان کسرایی

+ انقلاب صنعتی چهارم در راه است احمد علوی

+ بررسی رابطه ی بین سناریو های تکنولوژی با داستان های علمی- تخیلی با نگاهی به چرخه ی روبوت آسیموف و فضای سایبری گیبسون مریم اخوی

+ آیا حضور ربات‌ها را در زندگی‌مان خواهیم پذیرفت؟ جین ویکفیلد - بی‌بی‌سی

+ ﺗﻌﺎرض دو ﻧﮕﺮش در ﻓﻠﺴﻔﮥ ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژی و ﭘﮋواک آن در ﻓﻀﺎی ﻓﮑﺮی اﯾﺮان رهبر محمودزاده

+ روبات های پرستار در راه اند...مزایا ، معایب و خطرات صالح سپهری فر

+ سیر تحولی علم و تکنولوژي بعد از جنگ جهانی دوم الکساندر کینگ

+ ضرورت ارزیابی اخلاقی تکنولوژی های نوین ارتباطی وحیده علی پور

+ فیسبوک چگونه با استفاده از هوش مصنوعی تصاویر را برای نابینایان قابل درک می کند؟  مریم موسوی

+ چيني ها آيفون توليد مي کنند نه استيو جابز جوزف ناي

+ بهبود الگوی زندگی در مساله انرژی و تکنولوژی جلال نبهانی‌زاده

+ برای زندگی درکنار ربات ها آماده اید؟ شهرام یزدان پناه

+ دوران رباتی میترا بهاری

+ دسترسی ۵۰ درصدی کشورهای در حال توسعه به اینترنت باندپهن 

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي در ﻛﺸﻮرﻫﺎي در ﺣﺎل ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ فناوری اطلاعات در سازمان ها و ادارات شهاب وهابزاده

+ جنگ‌‌‌ بر ‌‌پایه ‌‌فناوری ‌‌اطلاعات‌ فریبا فرهادیان‌

+ تأملی دوباره در مفهوم اطلاعات و دانش: با تأکید بر حوزۀ علم اطلاعات و دانش شناسی مریم صابری

+ فهم سواد اطلاعاتي Barbara Humes

+ فناوری اطلاعات در حال ایجاد تحولی انقلابی در محصولات است روشنگری مدیریت اینترنت اشیاء

+ سبقت کتابهای الکترونیکی از کتابهای چاپی تا ۲۰۱۸ 

+ انقلاب اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۰ 

+ نقش فناوری اطلاعات در سازمان‌های امروزی 

+ نابرابری دیجیتالی 

+ آینده پژوهی و چالشهای صنعت نساجی  فاطمه رئيسي 1 ، احسان قرباني 2 ، محمد قانع، فاطمه معدني

+ فناوری نسل آینده مترجم: فرناز رجبی مهر

+ نسل جديد خانه‌هاي خورشيدي 

+ خانه‌هایی که از صاحبان‌شان باهوش‌ترند 

+ افزایش شدت حملات سایبری در دهه آینده 

+ هرآنچه که درباره اینترنت اشیا می‌دانیم  زومیت

+ سفری به دنیای آینده 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995