Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


مردم را نبايد با سينما بيگانه ساخت

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[08 Nov 2006]   [ سيد ايمان ضيابري]


بحث عدم استقبال مردم از سينماها و ركود فيلمهاي داخلي بر روي پرده‌ى سينماها پس از يك دوره اكران ناموفق،
در سالهاي اخير به يكي از مهمترين دغدغه‌هاي اهالي هنر، دست‌اندركاران سينما و فيلمسازان ايراني تبديل شده است.
استقبال نامناسب مردم ايران نسبت به سينما و بي‌ميلي و عدم رغبت آنها براي استقبال از فيلمهاي سينمايي توليد داخلي، به ويژه در سالهاي اخير كه صنعت فيلم‌سازي در سينما‌ى ايران، ضمن كاهش ميزان توليدات، با بي‌علاقگي مردم براي ديدن و تبادل افكار راجع به اين فيلمها روبه‌رو شده است، سبب ركود و سكون اين هنر در كشورمان گشته و باعث شده تا ضمن كاهش درآمدهايي كه از راه فروش و اكران فيلمهاي سينمايي در كشورمان به دست هنرمندان مىآيد، ما نتوانيم در سطوح جهاني، آنطور كه از فيلمسازان داخلي انتظار مىرود، به رتبه‌ها و مقامهاي شايسته‌يي برسيم كه كارگردانان و فيلمسازان سينمايي ايران، لياقت آن را دارند.
خوشبختانه، ايران سرزمين استعدادهاست و در همه‌ى رشته‌هاي علمي و هنري در كشور ما، نخبگان و بزرگاني حضور دارند كه مىتوانند با به ثمر رسانيدن استعدادها و توانايي‌هاي خود، علم و فرهنگ ما را متعالي‌تر از قبل سازند و بر قله‌هاي فرهنگ و هنر بشريت بدرخشند، همانطور كه در گذشته هم شاهد بوديم و استعدادهاي جوان ايراني، در رشته‌هاي علمي و هنري و در سطوح مختلف، براي ما افتخارآفريني كردند و البته اين مساله در مورد سينما نيز صدق مىكند.
كارگردانان خوشفكر ايراني كه اغلب به مدد قلم تواناي نويسندگاني زبده، موفق به خلق آثار موفق سينمايي در ايران شدند، جداي ميزان استقبالي كه مردم از آنها داشتند، همواره در جشنواره‌هاي سينمايي و هنري در دنيا، توانسته‌اند خوش بدرخشند و نامي از ايران بر جاي بگذارند. هر چند كه يكي از ملاكهاي موفقيت‌سنجي يك اثر هنري، به خصوص فيلمهاي سينمايي، ميزان استقبالي است كه مردم از آن مىكنند، اما متاسفانه عدم رغبت مردم كشورمان به سينما كه اكثرا ناشي از عدم آشنايي آنها با هنر سينما و نيز نبود تبليغات صحيح براي فيلمهاي توليد داخلي مىشود، باعث شده تا ما نتوانيم براي سنجش ميزان موفقيت و پيشرفت آثار يك كارگردان سينمايي در كشورمان، از عامل اقبال مردمي نيز بهره بجوييم.
هرچند نمىتوان استثنائاتي كه در زمينه‌ي فيلمسازي سينمايي در كشورمان به روي پرده رفتند را انكار كرد و ناديده گرفت. در سالهاي اخير كه با بازتر شدن فضاي سياسي اجتماعي جامعه و پس از يك سري تحولات، فيلمهاي سينمايي بيشتري، اجازه‌ى اكران پيدا كردند و دست فيلمسازان ايراني نيز بسيار بازتر شد تا در سايه‌ي يك فضاي دموكراتيك، فيلم بسازند و به مردم ارايه كنند، برخي آثار نيز ظهور كردند كه با استقبال شديد مردم روبرو شدند و حتي تا سقف چندده ميليارد ريال نيز سودآوري و فروش داشتند و اين مساله، بسيار به رونق اقتصاد در سينما و چرخيدن چرخهاي ماشين كند هنر هفتم در كشورمان كمك كرد اما نمىتوان اين استقبالي را كه مردم در دوره‌هاي خاصي از زمان و به سبب برخي تبليغات جذاب، از برخي فيلمها نمودند را عموميت داد.
البته عرصه‌ي سينما در ايران، گستره‌يي است كه به واسطه‌ي حضور بازيگران متبحر و عوامل باتجربه‌ي فيلمسازي از جمله كارگردانان و نويسندگاني كه حتي در سطح جهاني، حرفهايي براي گفتن دارند، چيزي كم ندارد اما نمىتوان اجازه داد كه اين همه استعداد و هزينه و وقت و انرژي كه صرف ساخت فيلمهاي سينمايي در كشورمان مىشود، به دليل برخي عوامل جزيي، بي‌نتيجه مانده و هرز برود.
هرچند كارشناسان امور فرهنگي و هنري، تكراري و يكنواخت بودن سوژه‌هاي سينمايي را، عامل اصلي نيامدن مردم به سينماها مىدانند اما بررسي اين عوامل، در گفتگو با توده‌ي مردم و بيان ديدگاههايشان، از طريق يك گفتگوي چند دقيقه‌يي، كمك خيلي بهتري در رابطه با موشكافي كارشناسانه و دقيق عوامل عدم اقبال مردم نسبت به فيلمهاي سينمايي داخلي مىنمايد.
پويان عظيمي كه از ديدن يك فيلم سينمايي خارجي برمىگشت را روبروي در يك سينما ديديم. وى در مورد سوال ما مبني بر دليل عدم استقبال مردم از فيلمهاي سينمايي ايراني، گفت: "سطح فيلمهاي خارجي با فيلمهاي داخلي قابل مقايسه نيست. فيلمهاي خارجي، همه چيز دارند. افكتهاي كامپيوتري، جلوه‌هاي ويژه، بدلكاريهاي هيجان‌انگيز و نورپردازيهاي واقعا حرفه‌يي. اما اكثر فيلمهاي ما، به نشستن دور يك ميز و مكالمه‌ي يك سري ديالوگهاي معمولي خلاصه مىشود. موضوعات فيلمهاي ما هم اكثرا يك جواناني است كه با خانواده‌ى خود مشكل دارند و يا خيلي سوژه‌هاي آبكي ديگر كه خيلي كم پيش مىآيد فيلم خوبي ساخته شود."
اما مهرداد شاد مىگويد: "قيمت واقعا بالاي بليت سينماها، عامل اصلي نرفتن مردم به سينماهاست. وقتي يك جمع خانوادگي مثلا 5 يا 6 نفره مىخواهند با هم به سينما بروند، بايد 3000 تومان خرج كنند و اين نرخ، براي دو ساعت نشستن در يك سينما و ديدن يك فيلم كه حالا اصلا معلوم نيست سوژه‌ي مناسبي هم دارد يا نه، واقها سرسام‌آور به نظر مىرسد.
وقتي قيمت مرغ و گوشت، آنطور بالاست و قيمت ميوه‌ها نيز به طرز عجيبي سر به فلك مىزند، چه وقتي براي تفريح مىماند؟ من به عنوان يك كارمند، خيلي هنر كنم، بتوانم هر دو سه ماه يكبار، براي فرزندانم، يك وعده كباب مرغ درجه‌ى دو تهيه كنم. آيا مىرسم كه بخواهم آنها را به سينما هم ببرم؟"
سروش اسلامي نيز ضمن تاكيد بر قيمت بالاي بليتها مىگويد: "براي فيلمهاي خوب و درجه‌ي يك ايراني، هيچ تبليغي در تلويزيون و يا مجلات نمىشود در حالي كه براي فيلمي مثل ارباب حلقه‌ها، وقتي مىخواست روي پرده برود، فقط تا چند هفته تبليغ كردند و همه‌ي شهرها را پر از پوسترهاي تبليغاتي اين فيلم نمودند. در حالي كه ما از كجا مىخواهيم با مضمون فيلمها آشنا بشويم قبل از اينكه آنها را ببينيم؟ حداقل قبل از اكران فيلم، با كارگردان آن، مصاحبه‌يي انجام شود يا تيزر تلويزيوني و آگهي مطبوعاتي چاپ شود."
كوروش س. نيز كه از علاقه‌مندان فيلمهاي سينمايي خارجي است مىگويد: "من خودم هر فيلمي را، قبل از اينكه به پرده‌ي سينماها بيايد، از طريق سي دي و يا بر روي اينترنت در اختيار دارم. مثلا هنوز يكي دو ماه مانده تا فيلم هري پاتر و زنداني آزكابان به روي پرده‌هاي لندن برود اما دايي يكي از دوستانم كه آنجا ساكن است، سي‌دي فيلم را دو هفته پس از پايان فيلمبرداري، به اينجا ارسال كرد و ما نيز آن را ديديم. فيلمهاي ايراني هم همينطور هستند. من به جاي اينكه 4000 تومان بدهم و با خانواده به سينما بروم تا يك فيلم ايراني را تماشا كنم، به صورت رايگان، از طريق دوستانم، فيلم را قبل از اكران به دست مىآورم.
علاوه بر همه‌ي اينها، سايتهايي هم هستند كه هر فيلم سينمايي را قبل از اينكه به سينماها برود، روي شبكه پخش مىكنند و استقبال بسياري هم از آنها مىشود.
رضا نوايي نيز به تمام اين نكات اشاره كرد و گفت: "قيمت بالاي بليتها، تكراري بودن سوژه‌هاي سينمايي و نيز عرضه شدن يك فيلم به صورت سي دي و يا دي‌وي‌دي قبل از اينكه بر روي پرده‌ي سينماها اكران شود، عوامل اصلي عدم گرايش مردم به فيلمهاي داخلي به شمار مىروند. البته بايد در نظر گرفت كه حجم توليدات ما خيلي كم است. مثلا ما خيلي مدت است كه فيلمهاي سينماي دفاع مقدس نداريم. يا اينكه هيچ كارگرداني، به فكر نمىافتد كه از روي كتابهاي نويسندگان زبده‌ي داخلي، فيلم بسازد. چه طور از روي كتابهاي جىكىرولينگ به هر زحمتي فيلم مىسازند اما فيلم‌سازان داخلي ما، مثلا از روي آثار هوشنگ مرادي كرماني يا ديگر نويسندگان ايراني ، فيلم نمىسازند؟"
سيما رحمتي نيز معتقد است: "فيلمسازي در كشور ما اصولي نيست. اينكه به كارگردانان جوان بايد اهميت و بها داده شود درست است. اما مثلا در گيلان، ما شخصي مثل فرهاد مهرانفر را داريم كه موشك كاغذي يا درخت‌جان وي اينهمه در دنيا صدا كرد و ما در كشور خودمان، خيلي كم با كارهاي او آشنا هستيم. بايد كارگردانان كاركشته و باتجربه‌ي كشور را تشويق كرد و به آنها امكانات داد تا كارهاي بهتري توليد كنند. واقعا سوژه‌هاي فيلم ايراني امروز، شديدا تكراري و ملال‌آور شده و به نظر مىرسد كه فيلم‌سازان ما، حرف جديدي براي گفتن ندارند. شايد از يك بي‌انگيزگي خاص رنج مىبرند. به همين دليل است كه وقتي فيلمي با سوژه‌يي تازه و نگاهي نو، مثل مارمولك، به روي پرده مىرود، با استقبال ميليوني مردم روبرو مىشود."
مينا محمدي نيز مىگويد: "خشونت در فيلمهاي سينمايي ما بيش از حد است. من نمىدانم كارگردانان ما، چرا به خيال اينكه با گسترش خشونت در فيلمهاي خودشان و به راه انداختن يك كشت و كشتار و قتل حسابي و ايجاد فضاي رعب و وحشت، مىتوانند مخاطب را علاقه مندتر كنند؟ در حالي كه مخاطب فيلم سينمايي ايراني، انتظار ندارد كه در دو ساعت خيره شدن به يك صفحه‌ي چندصد اينچي، با قتل و جنايت روبرو شود و خاطرش آزرده گردد. در نتيجه همينكه ما به فكر غني‌تر كردن خودمان باشيم و فيلمسازان ما نيز سعي كنند كه سوژه‌هاي بهتري انتخاب كنند و البته مسوولين نيز با تبليغات و كم كردن بهاي بليتها، مردم را به سمت سينماها بكشانند، مطمئنا صعنت سينما در ايران، از ركود خارج خواهد شد و مسوولين سينماها نيز وادار نمىشوند تا پس از ورشكستگي و عدم استقبال مردم كه در پي آن، مشكلات اقتصادي بسيار به وجود مىآيد، سينماي خود را كه يك مكان فرهنگي است، به پاساژ و مكانهاي تجاري تبديل كنند."
به هر رو، عوامل بسياري در رابطه با رشد صنعت سينما در كشورمان، نقش دارند. تشويق سينماداران و افزايش تسهيلات آنها و در كنار آن، ترغيب مردم براي ديدن فيلمهاي ايراني، با نيم‌بها كردن بليتهاي گران امروز و در كنار آن، تجديد نظر سينماگران، در رابطه با موضوعات مورد نظرشان و نگاه عميقتر و موشكافانه‌تر به موضوعات و همچنين جلوگيري از تكثير غيرقانوني سي‌دي فيلمهاي سينمايي، قبل از اكران عمومي، ضمن اينكه در كلام مردم مشهود است، باعث مىشود تا مردم را امروزه ديگر با سينما، بيگانه نبينيم.



مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



سه شنبه ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ -  ۷ مه ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995