Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


قرن بيوتكنولوژي و گزينه‌هاي پيش‌رو

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[05 Sep 2004]   [ جرمي ريفكين]

چكيده:

نگاه حاكم بر علم جديد كه سخت متأثر از ديدگاه فرانسيس بيكن است، با تأثيرات گسترده‌اي بر علم قرن بيست‌ويكم يا همان زيست‌شناسي و مولود آن، فن‌آوري‌هاي زيستي، همراه شده است، اما در كنار اين رويكرد حاكم كه دانشمندان اين حوزه را سخت به خود مشغول ساخته است، شاهد ظهور رويكردي متفاوت از سوي بوم‌شناساني هستيم كه با هر گونه رفتاري كه مستلزم دستكاري و دخالت‌ورزي آدمي بر طبيعت است، مخالفت مي‌ورزند و از اين رو، از يافته‌هاي اين علم و تكنولوژي جديد تنها در راستاي تحكيم مواضع و ديدگاه‌هاي خود بهره مي‌برند.

پس از چهل سال گسترش موازي دو حوزه «اطلاعات» و «علوم زيستي»، هم اينك شاهد ادغام و تبديل آنها به نيرويي تأثيرگذار هستيم كه اساس قرن بيوتكنولوژي بر پايه آن بنا نهاده شده است. در عصر جديد، از كامپيوتر به نحوي فزاينده با هدف رمزگشايي، اداره و سامان بخشيدن به حجم عظيمي از اطلاعات و يافته‌هاي ژنتيكي، كه منبع خام اقتصاد نوين جهاني هستند، استفاده مي‌شود.

قرن بيوتكنولوژي، نويددهنده‌ي دستيابي به منابع و سرمايه‌هايي عظيم است؛ سرمايه‌هايي كه در قالب گياهان و حيوانات دستكاري شده با هدف سير نمودن جمعيت گرسنه كره زمين، منابع جديد انرژي و نيز الياف‌هاي دستكاري شده براي ساختن جامعه‌اي تجديدشدني و يا داروهاي معجزه‌آسا و شيوه‌هاي درماني‌اي كه با هدف توليد كودكاني سالم‌تر و محو درد و رنج و افزايش طول عمر بشر خلق شده‌اند، تجلي يافته است، اما در برابر همه اين تحولات، همواره سوالي آدمي را به خود مشغول مي‌سازد: به راستي به چه قيمتي؟

اين تجارت ژنتيكي جديد در مقايسه با ديگر انقلاب‌هاي اقتصادي طول تاريخ، با مسائل و پي‌آمدهاي اضطراب‌آورتري همراه شده است. آيا خلق مصنوعي حيوانات شبيه‌سازي شده شيمري و يا داراي ژن پيوندي، نمي‌تواند به معناي پايان طبيعت و يا به جايگزيني براي دنياي زيستي ـ صنعتي تبديل شود؟ آيا رهايي گسترده هزاران گونه جاندار دستكاري شده ژنتيكي در عرصه محيط زيست نمي‌تواند با آلودگي‌هاي فاجعه‌آفرين ژنتيكي و خسارات غيرقابل جبران به زيست كره همراه گردد؟ به راستي عواقب به انحصار درآمدن ذخيره ژن جهاني، با توسل به حقوق مالكيت فكري و كنترل آن توسط معدود شركت‌هاي فعال در اين عرصه، چه خواهد بود؟ اصلاً زندگي در دنيايي كه در آن كودكان از لحاظ ژنتيكي تحت مهندسي قرار مي‌گيرند و طبق سفارش در رحم‌ها شكل داده مي‌شوند و در دنيايي كه مردمانش به نحوي فزاينده بر پايه‌ گونه‌ي ژنتيكي‌شان مورد شناسايي و البته تبعيض قرار مي‌گيرند، چه معنايي خواهد داشت؟ و بالاخره اين كه، مخاطرات ناشي از تلاش در راستاي طراحي و شكل دادن به انسان‌هايي «كامل‌تر» چه خواهد بود؟

مسأله اساسي در اين باره، نه به خود علم، بلكه عمدتاً به نحوه‌ به كارگيري آن خلاصه مي‌شود و از اين رو است
كه بحث اساسي درباره قرن بيوتكنولوژي، به دو انتخاب متفاوت ما از اين علم، معطوف مي‌گردد.
اولين رويكرد بر پايه نگاه بيكن بنيان نهاده شده است؛ نگاهي كه به قدري براي ما آشنا است كه گويي به جز آن هيچ رويكرد ديگري پيش روي ما وجود ندارد. بيكن طبيعت را به مثابه «روسپي‌اي همگاني» مي‌نگريست و از نسل‌هاي آينده مي‌خواست تا آن را تحت فشار قرار داده، رام نموده و به آن شكل بخشند و بدين شكل به ارباب بلامنازع دنياي مادي تبديل شوند. بسياري از برجسته‌ترين زيست‌شناسان مولكولي دنياي امروز را مي‌توان وارثان سنت بيكن برشمرد. آنان خود را مهندساني بزرگ مي‌دانند كه تمام تلاش خود را به اصلاح، نوتركيبي و برنامه‌ريزي مجدد مؤلفه‌هاي حيات معطوف نموده‌اند تا در اين رهگذر، موجوداتي مطيع‌تر، كارآمدتر و مفيدتر كه بتوانند بيش از پيش به خدمت بشريت درآيند، توليد كنند.

در سويي ديگر، گروهي رويكردي كاملاً متفاوت و البته دقيق و همه جانبه اتخاذ نموده‌اند. اين دانشمندان بوم‌شناس، به طبيعت به مثابه شبكه‌اي منسجم و هماهنگ از روابط مبتني بر همزيستي كه داراي وابستگي‌هاي متقابلند، مي‌نگرند. اينان، كره خاكي و موجودات آن را در قالب يك كل يا همان زيست كره، وجودي يگانه و بي‌همتا برمي‌شمارند.

كشاورزي مي‌تواند نمونه‌اي مناسب از تفاوت بين اين دو رويكرد باشد. زيست‌شناسان مولكولي به واسطه نوع رويكردشان، به تزريق ژن‌هاي بيگانه به رموز ژنتيكي محصولات غذايي با هدف مقاوم‌سازي آنها در برابر سموم علف‌كش‌، آفات، باكتري‌ها و قارچ‌ها اقدام مي‌نمايند. اينان به اين گونه گياهان داراي ژن پيوندي دستكاري شده، به شكلي مي‌نگرند كه گويي در نوعي انزواي ژنتيكي به سر مي‌برند و با محيط خود كاملاً بيگانه‌اند؛ از همين رو است كه به نگراني‌هايي كه از سوي طرفدران و فعالان محيط زيست نسبت به آلودگي ژنتيكي حاصل از فعاليت‌هاي آنها داده مي‌شود، توجهي نمي‌كنند.

برخلاف اين رويكرد، بسياري از بوم‌شناسان، از اين گونه اطلاعات جديد با هدف درك عوامل و مؤلفه‌هاي زيست‌محيطي‌اي كه در روند شكل‌گيري جهش‌هاي ژنتيكي در گياهان تأثير گذارند، استفاده مي‌نمايند. برخلاف مهندسان ژنتيك، اينان از اين دانش جديد در راستاي بهبود و ارتقاي شيوه‌هاي سنتي و پايدار كشاورزي و از جمله پرورش، كنترل آفات و چرخه محصولات بهره‌ مي‌برند.

به همين ترتيب، در عرصه پزشكي نيز بسياري از زيست‌شناسان مولكولي، توجه خود را به شيوه‌هاي گوناگون ژن‌درماني‌اي معطوف نموده‌اند كه با تزريق ژن‌ها به بيماران همراه شده است، اما گروه‌ معدودي، از همين اطلاعات حاصله به منظور كشف روابط حاكم بر جهش‌هاي ژنتيكي و عوامل زيست محيطي بهره مي‌برند. اگرچه ذكر اين نكته ضروري است كه شماري از بيماري‌هاي ژنتيكي، ظاهراً غيرقابل پيشگيري بوده و از دخالت محيط زيست مصون هستند، اما بررسي ها بيانگر آن است كه بيش از هفتاد درصد مرگ و مير در جوامع صنعتي، محصول آن چيزي است كه پزشكان آن را «بيماري‌هاي رفاه» مي‌نامند كه از آن جمله مي‌توان به حملات قلبي، سكته‌ها، ديابت و سرطان‌هاي سينه، روده و پروستات اشاره نمود. از آن جا كه افراد نسبت به اين گونه بيماري‌ها، آسيب‌پذيري ژنتيكي مختلفي دارند، نقش عوامل محيطي و خارجي همچون: مصرف بالاي دخانيات، الكل، رژيم‌هاي غذايي چرب، مواد شيمايي سمي و سموم آفت‌كش و حشره‌كش‌ها، آب و غذاي آلوده، هواي ناسالم و بالاخره زندگي توأم با بي‌تحركي، در شكل‌گيري اين گونه بيماري‌ها اجتناب‌ناپذير است.

بنابراين، رويكرد نخستين كه همان رويكرد دشوار و مشكل‌آفرين است، از علم جديد ژنتيك به منظور ايجاد تغييرات و دستكاري در الگوي ژنتيكي گونه‌هاي ذي حيات سود مي‌جويد و اما رويكرد دوم كه رويكردي سهل‌الوصول است، از همين اطلاعات با هدف خلق روابط منسجم‌تر و ماناتر بين گونه‌هاي موجود و محيط زيست بهره مي‌برد.
اگرچه برخي مدعي‌اند كه براي هر دو رويكرد امكان ظهور و بروز وجود دارد تا دست به دست هم داده، به تقويت يكديگر بپردازند، اما در حقيقت، بازار به رويكرد نخستين سخت علاقمند بوده و دليل آن هم كاملاً واضح است، چرا كه حداقل، توسل به اين رويكرد مي‌تواند با سود هنگفتي براي صاحبان آن همراه گردد.

اگرچه امروزه شاهد نوعي اقبال عمومي و فزاينده به محصولات آلي و غذاهاي طبيعي و نيز پزشكي پيشگيرانه هستيم، اما سرمايه بيشتري در حوزه پزشكي بيماري‌محور و كشاورزي بيوتكنولوژي هزينه مي‌شود.

با اين وجود، بروز تغييراتي در اين عرصه متحمل و ممكن است، چرا كه جامعه مي‌تواند همان گونه كه نسبت به تكنولوژي هسته‌اي، عكس‌العمل نشان داده، نسبت به اين علم جديد نيز از خود واكنش نشان دهد، اما تأكيد بر اين نكته ضروري است كه بحث ما اصلاً قبول و يا رد استفاده از خود اين تكنولوژي نيست ـ اگرچه همواره در مجامع علمي، جمع كثيري مايلند تا به موضوع، اين گونه نگاه كنند ـ و در چنين رهيافتي است كه هر كسي كه با نوعي تكنولوژي خاص مخالفت ورزد، با عنوان فرد ضدتكنولوژي معرفي مي‌شود. از اين رو، نكته‌ اساسي، نوع انتخاب ما در قرن بيوتكنولوژي است كه كدامين تكنولوژي زيستي را انتخاب نموده و كدامين را كنار بگذاريم. آيا بايد از يافته‌هاي جديدمان براي تحقق ابرمحصولات و يا حيوانات داراي ژن پيوندي استفاده نماييم؟ و يا اينكه از همين اطلاعات حاصله به منظور گسترش كشاورزي مبتني بر اصول بوم‌شناختي و رفتارهاي مهرورزانه‌تر با حيوانات استفاده نماييم؟ آيا بايد از اطلاعات به دست آمده درباره ساختار ژنتيكي خودمان، در راستاي تغيير ساختار خودمان بهره ببريم؟

ما همواره بايستي گزينه‌هاي متعددي را پيش روي خود داشته باشيم. اين بدين معنا است كه بايد از رويكردهايي كه با خلق مشكلات و اختلالاتي همراه مي‌باشد، اجتناب ورزيده و اين اصل اوليه و ريشه‌دار در پزشكي يعني «نخست اين كه، با ضرري همراه نباشد» را همواره مدنظر داشته باشيم.
شكي نيست كه انقلاب بيوتكنولوژي، بي‌واسطه‌تر، شديدتر و عميق‌تر از هر انقلاب تكنولوژي ديگري در طول تاريخ، همه را متأثر از خود مي‌سازد، اما با اين وجود، تاكنون بحث در اين باره، به گروهي محدود از زيست‌شناسان مولكولي، سخنگويان عرصه صنعت و سياستگزاران دولتي و برخي منتقدين محدود شده است. حال كه اين تكنولوژي‌هاي جديد به عرصه زندگي‌مان هجوم آورده‌اند، زمان آن فرا رسيده تا دامنه اين بحث گسترش يابد و همه جامعه را متوجه خود سازد.






مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۳ -  ۲ مه ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995