Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


روندهای آموزش عالی جهانی، رهگیری یک انقلاب دانشگاهی

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[25 Aug 2015]   [ ]

وقوع انقلاب در آموزش عالی در نیم قرن گذشته، تحول بی سابقه ای را در قلمرو و تنوع آموزش عالی به همراه داشته است. به طوری که درک مفهوم این تحول پویا و جاری در خلال آن، کار بسیار سختی است. لازم است ذکر شود که پیشرفت های سال های اخیر از نظر اهمیت، هم تراز پیشرفت های قرن نوزدهم است. در قرن 19 برای اولین بار در آلمان، دانشگاه پژوهش محور به وجود آمد که طرحی بنیادی را برای دانشگاه های سراسر دنیا پی ریزی کرد. تغییرات دانشگاهی در قرن بیستم و اوایل قرن بیست ویکم، به علت ماهیت جهانی آنها افزایش تعداد دانشگاه ها و افراد متاثر از آنها، گسترده تر هستند. بخش عمده ای از این گزارش، سیاست و راهکارهای آموزش عالی در مواجهه با چالش افزایش تقاضا برای آموزش عالی را مورد بررسی قرار داده است. با وجود آنکه رقابت در جامعه علمی همیشه نیرویی پیش برنده بوده است و می تواند موجب پیشرفت و ارتقای دانشگاه شود، می تواند افول جامعه علمی، تنزل مأموریت ها و ارزش-های سنتی را نیز به همراه داشته باشد.
در این گزارش سعی شده است به نحوی روشن به پنج کلان روند اصلی و موثر در آموزش عالی در سطح جهانی اشاره گردد که به شرح زیر می باشد:

1- جهانی شدن و بین المللی شدن: جهانی شدن(Globalization) از بدیهیات قرن بیست و یکم است که نظام آموزش عالی را عمیقاً تحت تأثیر قرار داده است. اما مسئله اساسی ما در این گزارش نحوه اثرگذاری آن بر دانشگاه هاست. جهانی شدن عبارت است از واقعیتی که با وجود عواملی همچون: اقتصاد جهانی (که به طور روز افزونی به هم مرتبط هستند)، فناوری جدید اطلاعات و ارتباطات، ظهور شبکه بین المللی دانش، نقش زبان انگلیسی و سایر نیروهای خارج از محدوده کنترل موسسات دانشگاهی شکل می گیرد .
بین المللی شدن (Internationalization): بین المللی شدن عبارت است از: سیاستها و برنامه¬هایی که دانشگاهها و دولتها در پاسخ به جهانی شدن اتخاذ می کنند و به اجرا می گذارند. دانشگاه ها همیشه تحت تاثیر روندهای بین المللی بوده اند و تا حد مشخصی در اجتماع بین المللی وسیعتر موسسات دانشگاهی، دانشمندان و پژوهش به فعالیت می پردازند. اما قرن بیست و یکم اهمیت شرایط جهانی شدن را بالا برده است. به دنبال دوره غلبه زبان لاتین در اروپای قرون وسطی، رشد زبان انگلیسی به عنوان زبان علمی و تبادل اطلاعات بی سابقه بوده است. در همین دوران، این تغییرات به تمرکز مالکیت ناشران، پایگاه¬های داده و سایر منابع اصلی- که در دست پر قدرت ترین دانشگاه ها و چند شرکت چند ملیتی، و بالاخص در کشورهای توسعه یافته قرار دارند کمک کرده است.
به دلیل غیر قابل اجتناب بودن تأثیرات جهانی شدن، این امکان برای آزموش عالی وجود ندارد که خود را از محیط جهانی بیرون بکشد. حقایق محلی همچون ثروت، زبان، رشد علمی و عواملی دیگر، همگی بر میزان تمایل موسسات به بین المللی کردن تأثیر می گذارند.

2- خصوصی شدن: خصوصی شدن دانشگاه ها یک روند مهم دیگر است. در بیشتر کشورها، میزان یارانه دولت برای دانشگاه های دولتی پایین آمده است. در اکثر نقاط دنیا، دولت نیم یا کمتر از نیمی از درآمد دانشگاه های دولتی را تأمین می کند. در بعضی از دانشگاه های دولنی آمریکا، بودجه دولتی کمتر از %20 کل بودجه دانشگاه را تشکیل می دهد و دانشگاه ها مجبورند که بودجه خود را از منابع دیگری تأمین کنند. شهریه دانشجویان، بزرگترین منبع درآمد دانشگاه هاست. سایر منابع درآمد دانشگاه ها عبارتند از: بودجه تحقیقاتی، درآمد حاصل از فروش تولیدات وابسته به دانشگاه خدمات مشاوره ای و تحقیقاتی و ارتباط میاندانشگاه و صنعت. در بعضی از موارد، استفاده از این قبیل منابع مالی، با نقش سنتی دانشگاه ها در تضاد است و به نحو قابل توجهی در تجاری شدن این نهاد دخالت دارد.

3- تضادهای هم شکل شدن: در سراسر جهان، ایجاد نظام ها متمایز دانشگاهی با رسالت های سازمانی متفاوت به عنوان پاسخی به پدیده افزایش تقاضا برای آموزش عالی در نظر گرفته شده است. با این حال، شدت فشاری که برای تقلید دانشگاه ها از یکدیگر گرایش هم شکل شدن و بالا بردن رتبه خود در سلسله مراتب دانشگاهی به آنها وارد می آید، بسیار زیاد است. این روند با وجود داشتن تاریخچه ای طولاتی، در عصر رده بندی ها و رقابت جهانی تشدید شده است. این امر، دست ساخته ای از اعتبار دانشگاه های پژوهش محور و همین طور افزایش تعداد آنها در سراسر جهان است. شصت سال پیش، دیوید رایزمن جامعه شناس، حرکت دسته جمعی دانشگاهیان به سرپرستی دانشگاه های پژوهش محور را مورد انتقاد قرار داد، که در آن، انواع دیگر دانشگاه ها و دانشکده های ایالات متحده درصدد پیشی جستن از این موسسات برآمدند. مشکل اصلی هم شکل شدن، رقابت افسار گسیخته میان دانشگاه هایی است که هدف مشترکی را دنبال می کنند. این روند ممکن است موجب تضعیف برخی از کوشش ها شود، این تلاش ها در جهت توسعه نظامی از سازمان هاست که به نحو شایسته¬ای از هم کتمایزند و بر نیازهای خاص یک نظام مفروض مبتنی هشتند و اهداف و مسئولیت ها، الگوهای تأمین بودجه، سیاست های استخدامی و سایر مشخصات آنها با یکدیگر متفاوت است.

4- فناوری اطلاعات و ارتباطات: بدیهی است که دنیای دانشگاهی، تحت تءثیر انقلاب فناوری اطلاعات و ارتباطات قرار دارد. گفته می¬شود وجود فناوری اطلاعات و ارتباطات و آموزش از راه دور و سایر ابداعاتی که زاییده فناوری هستند، دانشگاه سنتی را به طور کامل منسوخ خواهد کرد. به عقیده ما، دانشگاه سنتی به این زودی ها از بین نمی رود ولی یک تغییر اساسی در راه است که یکی از بخش های اصلی دگرگونی دانشگاهی در قرن بیست و یکم خواهد بود. آموزش از راه دور در بعضی ا رشته ها مانند مطالعات مدیریت و تکنولوژی اطلاعات، به یک بازیگر اصلی تبدیل شده است. جنبش منابع آموزشی آزاد به طور نمایشی توسط نوآوری مواد آوزشی آزاد موسسه فناوری ماساچوست افتتاح شد و از اهمیت بالایی برخوردار بود ( که بسیاری از مطالب برگرفته از دوره های علمی خود را به طور رایگان وی اینترنت گذاشته است) نیز یک پیشرفت قابل توجه است. به راتی اینترنت نحوه انتقال دانش را گرگون کرده است. پست الکترونیکی به یکی از صورتهای فراگیر ارتباطات علمی درآمده است. مجلات علمی الکترونیکی رواج یافته اند و در بعضی از رشته¬ها از اعتبار بالایی برخوردار هستند. چنین روندی فاصله بین "دارا" و "ندار" را زیاد کرده است. بعضی از نقاط دنیا به خصوص آفریقا از نظر دسترسب به اینترنت با سرعت بالا نسبتاً محروم مانده اند. "قدرتهای علمی" سنتی، به خصوص آنهایی که از زبان انگلیسی استفاده می کنند، نفوذ خود را ردر سطح بالایی حفظ کرده اند.

5- حرفه دانشگاهی: کرسی استادی در رأس دانشگاه ها قرار داد. دانشگاه ها بدون استادان موثر، تحصیل کرده و متعهد موفق نخواهند بود. با وجود این، استادان به نحو بی سابقه ای تحت فشار هستند. در بسیاری از کشورها، برآوردن نیاز رو به افزایش برای آموزش عالی و آماده سازی سریع تعداد بیشتری از مدرسان، باعث پایین آمدن سطح متوسط صلاحیت استادان شده است. دستمزد حرفه های دانشگاهی در برابر دستمزد حرفه های خارج ا دانشگاه با همان میزان سواد، به ندرت قابل مقایسه است. در بسیاری از کشورها و به خصوص در کشورهای در حال توسعه، حقوق استادان به سختی جوابگوی مخارج زندگی طبقه متوسط است و در بعضی از کشورها مطلقاً پاسخگوی این مخارج نیست. گوناگونی دستمزد بین کشورها، کاملاٌ قابل توجه است و در فرار مغزها به کشورهایی که دستمزد بیشتری می پردازند موثر است. نمونه ای از این طیف میانگین دستمزد حرفه های دانشگاهی کاناداست که شش برابر بیشتر از چین است. جابجایی جهانی استادان، رو به افزایش است و با این حال به روند مهم دیگری تبدیل می شود. با رشد زبان انگلیسی به عنوان زبان دانشگاهی بین المللی، اینترنت و سهولت نسبی حمل و نقل هوایی، تعداد وسیعی از دانشگاهیان در خارج از کشورهای خود مشغول به کار شده اند. انگیزه های این امر عبارتند از دستمزد و شرایط کاری بهتر، آزادی علمی، ثبات مشاغل دانشگاهی، عدم وجود دانشگاه های با کیفیت بالا در کشور مبدأ، بازار کار داخلی ضعیف و ... بعضی از کشورها از جمله سنگاپور، کشورهای خلیج عربی، بعضی از کشورهای اروپای غربی، کانادا و آمریکا سیاست هایی را برای جذب دانشمندان و محققان خارجی اتخاذ کرده اند. جای تعجب نیست که سمت و سوی این روند، از کشورهای در حال توسعه به کشورهایی با اقتصادهای پیشرفته¬تر است.

نتیجه گیری:
هدف از این گزارش روند، بررسی مسائل عمده و همین طور عوامل زمینه ای موثر بر آموزش عالی در دهه گذشته و ارائه دورنمایی از آینده نزدیک است. این مقدمه، زمینه این امر و مروری بر این مسائل را فراهم کرده است. با وجود تازگی نداشتن بسیاری از این روندها، در حال حاضر می بایست با نتایج این پیشرفت ها رو به رو شد. نقش آموزش عالی به عنوان یک منفعت عام کماکان هدف اساسی خواهد بود و می بایست حمایت شود. در نهایت مسئولیت های متعدد و متنوع آموزش عالی کلید رفاه جامعه مدرن خواهد بود اما این کار مازاد، پیچیدگی قابل ملاحظه و چالاش های تازه ای را به همراه خواهد داشت. شناخت این عوامل و نقش گسترده تر آموزش عالی در این دنیای جهانی شده، اولین گام برای برخورد سازنده با چالش هایی است که ناگزیر در این افق پدیدار می شوند.



مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

انسان گلوبال

+ بهترین آموزش‌های یادگیری ماشین با پایتون -

+ آیا فناوری AI جای انسان‌ها را خواهد گرفت؟ -

+ شبكه ها --

+ ایران، پس از رهایی یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ نسل دهه ۸۰، دنبال تغییر نیست، خود ِ تغییره! //

+ ۳ تغییر که برای آینده محتوا و بازاریابی باید بدانید محسن راعی

+ تفكر توسعه‌خواهي دکتر شهیندخت خوارزمی

+ برترین شغل‌های حوزه کامپیوتر در سال‌های آینده  مهسا قنبری

+ صنعت چهارم و ویروس جهان‌گشا سرآغازی بر یک تحول بزرگ  مهدی صنعت‌جو

+ انقلاب صنعتی چهارم و تحولات کار در آینده  علی حسینی

+ آینده جهان از زبان مدیر عامل شرکت بنز 

+ چند نفر در جهان هنوز روزنامه می خوانند؟ میثم لطفی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی 

+ روش های خودشناسی : تست شخصیت 

+ مهارت مدیریت افراد هرمز پوررستمی

+ خلاصه کتاب موج سوم؛ نوشته الوين تافلر تافلر

+ انسان، زندگی و دانایی رضا داوری اردکانی

+ جهان گیری (ویروس کرونا) و نظم سیاسی، فرانسیس فوکویاما برگردان رحیم باجغلی

+ تفکر سیستمی چیست ؟ هدی ولی‌پور زند

+ امریکای دوران ترامپ و موج سوم الوین تافلر  بهروز بهزادی (روزنامه نگار)

+ ویروس کرونا بحرانی سیاسی است نه پزشکی یووال نوح هراری:بی بی سی

+ «علم» ، «امید» و «بحران کرونا» 

+ اعتماد، به انسان یا به کرونا؟ مسئله این است کرونانت

+ موقعیت پساکرونایی انسان سعید قاسمی زاده

+ بعد از عبور از كرونا، ما كجا خواهيم بود؟ 

+ معنی تازه «سواد» در قرن ۲۱ حمیده احمدیان راد

+ انواع سازمان و انواع برنامه ریزی 

+ خلاصه کتاب: جهانی شدن فرهنگ، هویت 

+ تاریخ اجتماعی رسانه‌ها؛ از گوتنبرگ تا اینترنت 

+ مهارت های اساسی یک کودک قرن ۲۱ 

+ شکاف بین نسلی رسانه ای  دکتر حجت اله عباسی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی  مسیر آینده

+ عصر دانش‌ و ابعاد آن‌ دکتر پرويز حاجياني

+ فوکویاما علیه فوکویاما سیدمصطفی شاداب

+ مرگ مدرسه یا آیندۀ مدرسه؟ ابراهیم مجیدی*:

+ تافلر و فلسفه ی تربیت بازسازی گرایی عبدالله افراسیابی

+ تکنولوژی در جامعه فراصنعتی 

+ دانشگاه آرمانی‌شده: ضرورت دگرگونی معیارهای قدمایی فرهیختگی 

+ آرمانی‌سازی گذشته و آینده 

+ هویت چیست؟ 

+ زنده باد انقلاب! یووال نوح هراری

+ سرنوشت آینده بشریت چه خواهد شد؟ میچیو کاکو

+ شکل زندگی در ۵۰ سال آینده 

+ شخصیت شناسی آینده نگری 

+ کتاب انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر میچیو کاکو

+ آن بالا قفل شده است؛ جنبش ها را از پایین بیاغازید یادداشت‌های یک آینده‌پژوه

+ ۲۱ درس برای قرن ۲۱: کتاب تازه‌ای از یووال نوح هراری 

+ نگرانی‌های ما در قرن بیست و یکم بیل گیتس

+ بمب ساعتی در آزمايشگاه  یووال نوح هراری

+ آئين اطلاعات  

+ انقلاب صنعتی چهارم و نشانه های ظهور 

+ «انسان خداگونه» در انتظار فردا فرد پطروسیان

+ نقد کتاب « آموزش و دموکراسی در قرن ۲۱» اثر نل نادینگز؛ 

+ جامعه اطلاعاتی و جنسیت سها صراف

+ پیامدهای مدرنیت آنتونی گیدنز

+ فرهنگ در جهان بدون مرز 

+ فرهنگ جهانی چیست؟ 

+ نظم نوین جهانی 

+ «انسان سالاری»، محور جامعه اطلاعاتی. 

+ از خانه‌های زیر آب تا تور گردشگری به مریخ! 

+ پیش‌بینی جزئیات زندگی انسان در دو قرن آینده. 

+ مهارت های زندگی در قرن بیست و یکم  آسیه مک دار

+ «گردشگری»صنعتی میلیارد دلاری و استوار بر پایه ی آینده نگری پیشینیانِ فرهیخته ی ما رضا بردستانی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (3) – بخش پایانی دکتر همایون مهمنش

+ زندگی ما و زندگی آنها  علی دادپی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (2) دکتر همایون مهمنش

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (1) دکتر همایون مهمنش

+ پیش‌بینی آینده غیرممکن شده است فرانسیس فوکویاما

+ آیندگان ما را به‌سبب کدام خطای اخلاقی ملامت خواهند کرد؟ 

+ مقدمه‌ای برای همه آینده نگری‌ها/ ضروری‌ترین علمی که در کشور ما به آن بی‌اعتنایی می‌شود رضا داوری اردکانی

+ قدرت آینده مهدی صنعت‌جو

+ از عصر اطلاعات تا عصر مولكول. مترجم : فيروزه امين

+ تفاوت‌های حیرت‌انگیز فرزندان 

+ عجیب‌ترین قوانین ترافیکی دنیا> از جریمه خودروهای کثیف تا منع راندن خودروی مشکی در روزهای خاص 

+ فناوری‌های مورد استفاده در جنگ‌های آینده چه خواهند بود؟ 

+ موج فراصنعتی چه کسانی را خواهد برد هرمز پوررستمی

+ مدیریت استراتژیک پورتفولیو پروژه ها در هلدینگها و سازمانهای بزرگ  

+ ضرورت آینده پژوهی و نگاه به آینده به عنوان نقش برجسته روابط عمومی نوین 

+ تکنولوژی علیه تبعیض اندرو فینبرگ

+ آیا فکرعبور جایگزین رمز عبور می شود​​​​​​​ سید محمد باقر نوربخش

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی۲ 

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی 

+ نمایش زندگی اجتماعی در جامعه اطلاعاتی  مانا سرایی

+ سخنرانی بیل گیتس درباره بیماری‌های فراگیر، بهداشت جهانی و حملات بیولوژیکی حمیدرضا تائبی

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات دکتر امین گلستانی

+ روندهای علم و فناوری در سال 2017 حمدرضا میرزایی

+ دو گروه از جوانان در برابر « قانون کار » ونسا پینتو برگردان سعید جوادزاده امینی

+ اندیشیدن به آینده نظریه اجتماعی: آری به جامعه‌شناسی محمدرضا مهدیزاده

+ نقش جامعه اطلاعاتی در تحولات فرهنگی 

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکتر محسن رنانی

+ آیا در کارها حضور بشر لازم است؟ 

+ آینده‎پذیری: چالش اساسی آینده‎پژوهی در جهان در حال توسعه. 

+ اثرات اقتصادی جامعه اطلاعاتی در جهان 

+ چگونه انسان‌ها از صد درصد توانایی مغز خود استفاده می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ آیا اینترنت اشیا ما را به ابر انسان تبدیل خواهد کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ آیا سیاست می تواند از قرن 21 جان سالم به در ببرد؟. کنت میناگ

+ آینده، اکنون است ـ بخش اول آرش بصیرت

+ آینده، اکنون است ـ بخش دوم آرش بصیرت

+ سیاست‌گذاران همه کشورها خواهد بود. 

+ جهانی شدن و آموزش و پرورش 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995