Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


نقد کتاب « آموزش و دموکراسی در قرن ۲۱» اثر نل نادینگز؛

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[01 Jun 2018]   [ ]

فلسفه‌ی آموزش در هزاره‌ی جدید

نل نادینگزنظریه‌ی نادینگز این است که ما باید برخی از تفکرات قرن بیستمی نظیر رقابت، بروکراسی، تخصص‌گرایی بیش از حد و استانداردسازی را با عاداتی مانند همکاری، اتصال و تفکر خلاق و انتقادی جایگزین سازیم. [از نظر او] ... ما در اهداف آموزشی و برنامه‌ی درسی تحصیلی باید به دنبال راه‌هایی باشیم که ضمن حفظ تعهدمان به ارزش‌های دموکراتیک، با تغییرات اجتماعی از آن زمان تاکنون سازگار باشد. نسخه‌ی آموزشی نادینگز برای هزاره‌ی جدید چرخشی انتقادی را در گفتمان آموزشی و اصلاحات آموزشی کنونی مقرر می‌دارد.
فرهنگ امروز/ زیویینگ «سوفی» کای*، ترجمه فاطمه شمسی:

نل نادینگز در کتاب جدید خود، آموزش و دموکراسی در قرن ۲۱، نسخه‌ای از آموزش را به‌مثابه عملی چندمنظوره که در آن مدارس مسئول هریک از ۳ ساحت زندگی: ساحت شخصی (خانه و خانواده)، ساحت شغلی و ساحت شهروندی (بومی و جهانی) هستند، معرفی می‌کند. اندیشه‌های او در این کتاب، به طور مشخص، به اندیشه‌های جان دیویی Dewey در اثر بنیادینش در مورد آموزش با نام «دموکراسی و آموزش» در سال ۱۹۱۶ نزدیک می‌شود. این کتاب مداخله‌ای ضروری است، خصوصاً در برهه‌ای که گفتمان آموزشی در امریکا و کشورهای دیگر با صحبت از استانداردسازی، توان پاسخ‌گویی، هسته‌ی مشترک و نمرات امتحانی و غیره اشباع شده است.

نظریه‌ی نادینگز این است که ما باید برخی از تفکرات قرن بیستمی نظیر رقابت، بروکراسی، تخصص‌گرایی بیش از حد و استانداردسازی را با عاداتی مانند همکاری، اتصال و تفکر خلاق و انتقادی جایگزین سازیم. نادینگز به‌عنوان یک فیلسوف و استاد تعلیم و تربیت با ۱۵ سال سابقه در مدارس عمومی می‌گوید که ما در اهداف آموزشی و برنامه‌ی درسی تحصیلی باید به دنبال راه‌هایی باشیم که ضمن حفظ تعهدمان به ارزش‌های دموکراتیکی که توسط دیویی در یک قرن پیش بنیان نهاده شد، با تغییرات اجتماعی از آن زمان تاکنون سازگار باشد. نسخه‌ی آموزشی نادینگز برای هزاره‌ی جدید چرخشی انتقادی را در گفتمان آموزشی و اصلاحات آموزشی کنونی مقرر می‌دارد.

کتاب آموزش و دموکراسی در قرن بیست‌ویکم شامل ۱۱ فصل می‌شود. نادینگز با تمرکز بر تحصیل در دوره‌ی متوسطه در امریکا، به بررسی انتقادی ایده‌های آموزشی کنونی نظیر استانداردها، توان پاسخ‌گویی معلم و حق انتخاب می‌پردازد؛ او آن‌ها را از دو دریچه‌ی متفاوت می‌نگرد، بحث او این است که به جای تمرکز بر عملکرد و استانداردهای رضایت چنان‌که در اصلاحات آموزشی کنونی مدنظر است، باید بررسی کنیم که آیا دانش‌آموزان از «استاندارد» و فرصت‌های برابر برای یادگیری بهره‌مند هستند؟ تعلیم و تربیت باید به جای توان پاسخ‌گویی، برآیند نوعی از مسئولیت‌پذیری باشد؛ علاوه بر حق والدین در انتخاب مدرسه، حق انتخاب فعالیت‌های مدرسه توسط دانش‌آموز باید در مرکز اختیار آموزشی قرار گیرد. دیدگاه‌های نادینگز در کنار ارائه‌ی جایگزین، چشم‌اندازی انتقادی برای تفکر درباره‌ی مباحث کنونی در اصلاحات آموزشی در امریکا ارائه می‌کند.

در فصل دوم، نادینگز بحث در مورد دموکراسی و ایده‌های دموکراتیک در آموزش را ادامه می‌دهد و به‌مانند دیویی، امرسون Emerson، وایتمن whitman و گوتمان Gutmann، دموکراسی را به‌مثابه مشارکت از طریق اندیشه‌ی حساب‌شده و ارتباط (گفت‌وشنود) مورد توجه قرار می‌دهد؛ خصوصاً در فصل سوم، برابری و تساوی را به‌مثابه مفهوم هسته‌ای در دموکراسی مورد بررسی قرار می‌دهد؛ و مشکلات کنونی در مورد برابری را از طریق برنامه‌ی درسی ، مدارک و گواهی‌نامه‌های مشترک و غیره پروبلماتیزه می‌کند.

بنا بر نظر نادینگز، «رویکرد منطقی به فرصت برابر، نیازمند به رسمیت شناختن تفاوت‌های بین استعدادهای دانش‌آموزان و علایق آن‌هاست» (ص. ۲۷) و این امر از نظر او باید کانون توجه تحصیلات در دوره‌ی متوسطه باشد. در فصل چهارم، نادینگز می‌گوید که نگاه دقیق‌تر به اهداف آموزش و بهبود این اهداف، هم برای دموکراسی و هم آموزش الزامی است. وی سلسله‌ای از نتایج را پیش روی می‌نهاد: «جهت‌ها، مقاصد، اهداف» (ص. ۴۰). «تدریس از بالا به پایین» (ص. ۱۰۸) اصلی اساسی در بحث وجود دارد که معنای آن آغاز از تصویرهای کلی و پرسش‌های بزرگ در آموزش (جهت‌ها) و سپس هدایت آن‌ها به سمت پایین یعنی مقاصد مشخص و پایین‌تر به سمت اهداف یادگیری دقیق و مشروح برای هر درس در تمامی رشته‌های آموزشی است.

نادینگز در چهار فصل اول به بحث پیرامون مسائل کنونی و ارزش‌های دموکراتیک در امر آموزش می‌پردازد و در فصل‌های بعدی عمدتاً «نحوه‌ی سازمان‌دهی کنونی برنامه‌ی درسی را که به موضوعات خاصی تقسیم شده که به ندرت با نظام‌های آموزشی رابطه‌ای برقرار می‌کنند و تقریباً پرسش‌های بزرگ وجودی را نادیده می‌گیرد» (ص. ۵۷) به چالش می‌کشد. او جایگاه علوم انسانی را در نظام آموزش معاصر مورد بررسی قرار می‌دهد (فصل پنجم)، اینکه تا چه حد امکان دارد مقاصد و جهت‌هایی را از ساحت‌های شخصی، حرفه‌ای و شهروندی تا برنامه‌ی درسی شامل شود و رشته‌های آموزشی را به هم و به خودِ زندگی مربوط سازد. او مقاصد متنوعی را برای امر آموزش در خانه و خانواده (فصل ششم)، جهان‌وطنی و صلح بر روی زمین (فصل هفتم)، توسعه‌ی شغلی (فصل هشتم)، زندگی معنوی و اخلاقی (فصل نهم) و شهروندی جهانی و ملی (فصل دهم) مورد توجه قرار می‌دهد. در آخرین فصل (فصل یازدهم) او تفکر انتقادی را در مواجهه‌ی دوباره با مشکلاتی که در آغاز کتاب به آن‌ها اشاره کرده بود به کار می‌گیرد.

نادینگز نسخه‌ای برای آموزش در قرن بیست‌ویکم پیش روی می‌نهد که به‌ویژه برای بافت آموزشی کنونی در امریکا ضروری و لازم است؛ تکثر کنونی گفتمان‌ها، مثلاً اینکه مدارس عمومی در امریکا به تناسب در حال تحلیل در نمرات آزمون بین‌المللی هستند، نه تنها آموزش را تا حد نتایج آزمون استاندارد شده فرو می‌کاهد، بلکه همه‌ی آموزگاران را به این سمت سوق می‌دهد تا خود را در قبال اصلاح مدارس امریکا برای اینکه (به گفته‌ی باراک اوباما) (م.) «کل جهان را مملو از خلاقیت، آموزش و سازندگی سازد» (ص. ۲)، مسئول احساس کنند. نادینگز از اینکه چنین گفتمان‌هایی باعث احیای دوباره‌ی سلطه‌گری و جنگ و در نتیجه ترسیم رقابت به‌عنوان موضوع عمده‌ی دنیای ما شود ابراز نگرانی می‌کند، در مقابل، او مخاطب را به پذیرش همکاری، دموکراسی جهانی و جهان‌وطنی به‌مثابه اهداف آموزش در قرن بیست‌ویکم دعوت می‌کند.

بحث نادینگز در مورد آموزش در قرن بیست‌ویکم از دو منظر جامع و فراگیر است: اولاً، او معتقد است که ما باید تدریس خود را از تصویر کلی و اهداف پایه‌ای آموزش شروع کنیم؛ این نسخه ازاین‌جهت کامل است که این بحث تنها مربوط به اصلاحات مقطعی در آموزش نمی‌شود، بلکه مبحثی است که جهت‌های پایه‌ای آموزش را در هزاره‌ی جدید مورد بررسی قرار می‌دهد و اینکه چگونه این جهت‌ها از طریق مقاصد انضباطی و اهداف درسی خاص تحقق می‌یابند. وی با ذکر مثال‌های فراوان، دوباره و دوباره در سرتاسر کتاب بر این مطلب تأکید می‌کند که قصد ندارد یک برنامه‌ی درسی ارائه دهد، بلکه می‌خواهد یک روشِ اندیشیدن را پیش روی بگذارد. ثانیاً، او به دنبال آموزشی است که نه فقط رشد فکری بلکه توازنی زیستی در هر سه ساحت مهم زندگی شخص (ساحت شخصی، حرفه‌ای و شهروندی) را مدنظر داشته باشد. او می‌گوید ما باید رشته‌ها و نظام‌هایی را سازمان دهیم که به یکدیگر و به زندگی متصل باشند. او از دامنه‌ی وسیع تجربیات شخصی‌اش از کار در مدارس عمومی برای شرح نسخه‌ی مورد نظر خود مثال‌هایی عرضه می‌کند، اگرچه برخی از این مثال‌ها حکایت‌وار و درعین‌حال دشوارفهم هستند، وی در جای جای کتاب توجه به تصاویر کلی و پرسش‌های کلی در آموزش در قرن بیست‌ویکم را یادآور می‌شود.

رویکرد عمده‌ی نادینگز برای دستیابی به این مقاصد، «گسترش دامنه نظام‌ها از درون به بیرون است» (صص. ۴۷، ۶۲-۶۴، ۶۹). وی می‌گوید که ساختار ابتدایی برنامه‌ی درسی در امریکا توان رویارویی با تغییرات ناگهانی در آینده‌ی نزدیک را نخواهد داشت؛ در نتیجه، وی تأکید می‌کند که ما ناچاریم تا درون ساختار رشته‌ای زبان انگلیسی، ریاضیات، علوم اجتماعی، علوم طبیعی و زبان‌های خارجی و غیره کار کنیم. طرح پیشنهادی او ازاین‌منظر محافظه‌کارانه است، اما درعین‌حال تا اندازه‌ای نیز برای به دست دادن تصوری دوباره از برنامه‌ی درسی و امر تعلیم و تربیت به منظور نیل به مقاصد آموزشی در قرن بیست‌ویکم، کاربردی است. یکی از راه‌های پیشنهادی او برای گسترش نظام‌ها از درون، تشویق به انجام کارهای بیشتر میان‌رشته‌ای در موضوعات مختلف و آنچه او آن را «گریزهای جانبی» می‌نامد، است (ص. ۶۲). او می‌گوید، «ما باید تا آنجا که ممکن است واحدهای درسی‌مان را با ایده‌های بزرگی که برای مثال توسط ای. اُ. ویلسون طرح شدند -نه با شرح‌های بدون انگیزه- آغاز کنیم و سپس به جلو حرکت کرده و به جزئیات مورد نیاز و در کنار آن نتایج و ارتباط آن با دیگر رشته‌ها بپردازیم» (ص. ۶۲).

نادینگز پرسش‌های فلسفی بسیاری را درباره‌ی آموزش و مدرسه برای ما مطرح می‌سازد تا در باب آن بیندیشیم، مباحثی نظیر بازخوانی بحث‌های طولانی‌مدت درباره‌ی فلسفه‌ی آموزش و اینکه چگونه این دو از هم متفاوت هستند.

تمام تلاش نادینگز این است که بین فلسفه و آموزش با وجود مشکلات پلی بسازد. او در کنار تأکید بر مقاصد آموزش برای دموکراسی جهانی در قرن بیست‌ویکم، در باب امکانات بالقوه در دوره‌ی تحصیلات متوسط برای دستیابی به آن مقاصد آموزشی به بحث می‌پردازد. اگرچه من خصوصاً قانع نشده‌ام که آموزش در قرن بیست‌ویکم ذاتاً متفاوت با آموزش در قرن بیستم است (یا حتی در اینکه تفاوتی واضح بین قرن‌های بیستم و بیست‌ویکم وجود داشته باشد)، در این زمینه با نادینگز موافقم که ما بیش از رقابت به پذیرش همکاری و بیش از توان پاسخ‌گویی به تفکر در باب مسئولیت‌پذیری و به رسمیت شناختن ارتباط دوسویه بین رشته‌ها، کشورها و ساحت‌های مختلف زندگی به‌جای مجزا نمودن و بیش از حد تخصصی کردن آن‌ها نیازمندیم. من این کتاب را به معلمان دوره‌ی متوسط و مربیان به‌عنوان نقطه‌ی شروع برای اندیشیدن پیرامون تصویر کلی مقاصد آموزشی و بررسی راه‌های تحقق آن‌ها در برنامه‌ی درسی و آموزش‌مان توصیه می‌کنم

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: 216


بنیاد آینده‌نگری ایران



شنبه ۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۷ آوریل ۲۰۲۴

انسان گلوبال

+ بهترین آموزش‌های یادگیری ماشین با پایتون -

+ آیا فناوری AI جای انسان‌ها را خواهد گرفت؟ -

+ شبكه ها --

+ ایران، پس از رهایی یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ نسل دهه ۸۰، دنبال تغییر نیست، خود ِ تغییره! //

+ ۳ تغییر که برای آینده محتوا و بازاریابی باید بدانید محسن راعی

+ تفكر توسعه‌خواهي دکتر شهیندخت خوارزمی

+ برترین شغل‌های حوزه کامپیوتر در سال‌های آینده  مهسا قنبری

+ صنعت چهارم و ویروس جهان‌گشا سرآغازی بر یک تحول بزرگ  مهدی صنعت‌جو

+ انقلاب صنعتی چهارم و تحولات کار در آینده  علی حسینی

+ آینده جهان از زبان مدیر عامل شرکت بنز 

+ چند نفر در جهان هنوز روزنامه می خوانند؟ میثم لطفی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی 

+ روش های خودشناسی : تست شخصیت 

+ مهارت مدیریت افراد هرمز پوررستمی

+ خلاصه کتاب موج سوم؛ نوشته الوين تافلر تافلر

+ انسان، زندگی و دانایی رضا داوری اردکانی

+ جهان گیری (ویروس کرونا) و نظم سیاسی، فرانسیس فوکویاما برگردان رحیم باجغلی

+ تفکر سیستمی چیست ؟ هدی ولی‌پور زند

+ امریکای دوران ترامپ و موج سوم الوین تافلر  بهروز بهزادی (روزنامه نگار)

+ ویروس کرونا بحرانی سیاسی است نه پزشکی یووال نوح هراری:بی بی سی

+ «علم» ، «امید» و «بحران کرونا» 

+ اعتماد، به انسان یا به کرونا؟ مسئله این است کرونانت

+ موقعیت پساکرونایی انسان سعید قاسمی زاده

+ بعد از عبور از كرونا، ما كجا خواهيم بود؟ 

+ معنی تازه «سواد» در قرن ۲۱ حمیده احمدیان راد

+ انواع سازمان و انواع برنامه ریزی 

+ خلاصه کتاب: جهانی شدن فرهنگ، هویت 

+ تاریخ اجتماعی رسانه‌ها؛ از گوتنبرگ تا اینترنت 

+ مهارت های اساسی یک کودک قرن ۲۱ 

+ شکاف بین نسلی رسانه ای  دکتر حجت اله عباسی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی  مسیر آینده

+ عصر دانش‌ و ابعاد آن‌ دکتر پرويز حاجياني

+ فوکویاما علیه فوکویاما سیدمصطفی شاداب

+ مرگ مدرسه یا آیندۀ مدرسه؟ ابراهیم مجیدی*:

+ تافلر و فلسفه ی تربیت بازسازی گرایی عبدالله افراسیابی

+ تکنولوژی در جامعه فراصنعتی 

+ دانشگاه آرمانی‌شده: ضرورت دگرگونی معیارهای قدمایی فرهیختگی 

+ آرمانی‌سازی گذشته و آینده 

+ هویت چیست؟ 

+ زنده باد انقلاب! یووال نوح هراری

+ سرنوشت آینده بشریت چه خواهد شد؟ میچیو کاکو

+ شکل زندگی در ۵۰ سال آینده 

+ شخصیت شناسی آینده نگری 

+ کتاب انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر میچیو کاکو

+ آن بالا قفل شده است؛ جنبش ها را از پایین بیاغازید یادداشت‌های یک آینده‌پژوه

+ ۲۱ درس برای قرن ۲۱: کتاب تازه‌ای از یووال نوح هراری 

+ نگرانی‌های ما در قرن بیست و یکم بیل گیتس

+ بمب ساعتی در آزمايشگاه  یووال نوح هراری

+ آئين اطلاعات  

+ انقلاب صنعتی چهارم و نشانه های ظهور 

+ «انسان خداگونه» در انتظار فردا فرد پطروسیان

+ نقد کتاب « آموزش و دموکراسی در قرن ۲۱» اثر نل نادینگز؛ 

+ جامعه اطلاعاتی و جنسیت سها صراف

+ پیامدهای مدرنیت آنتونی گیدنز

+ فرهنگ در جهان بدون مرز 

+ فرهنگ جهانی چیست؟ 

+ نظم نوین جهانی 

+ «انسان سالاری»، محور جامعه اطلاعاتی. 

+ از خانه‌های زیر آب تا تور گردشگری به مریخ! 

+ پیش‌بینی جزئیات زندگی انسان در دو قرن آینده. 

+ مهارت های زندگی در قرن بیست و یکم  آسیه مک دار

+ «گردشگری»صنعتی میلیارد دلاری و استوار بر پایه ی آینده نگری پیشینیانِ فرهیخته ی ما رضا بردستانی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (3) – بخش پایانی دکتر همایون مهمنش

+ زندگی ما و زندگی آنها  علی دادپی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (2) دکتر همایون مهمنش

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (1) دکتر همایون مهمنش

+ پیش‌بینی آینده غیرممکن شده است فرانسیس فوکویاما

+ آیندگان ما را به‌سبب کدام خطای اخلاقی ملامت خواهند کرد؟ 

+ مقدمه‌ای برای همه آینده نگری‌ها/ ضروری‌ترین علمی که در کشور ما به آن بی‌اعتنایی می‌شود رضا داوری اردکانی

+ قدرت آینده مهدی صنعت‌جو

+ از عصر اطلاعات تا عصر مولكول. مترجم : فيروزه امين

+ تفاوت‌های حیرت‌انگیز فرزندان 

+ عجیب‌ترین قوانین ترافیکی دنیا> از جریمه خودروهای کثیف تا منع راندن خودروی مشکی در روزهای خاص 

+ فناوری‌های مورد استفاده در جنگ‌های آینده چه خواهند بود؟ 

+ موج فراصنعتی چه کسانی را خواهد برد هرمز پوررستمی

+ مدیریت استراتژیک پورتفولیو پروژه ها در هلدینگها و سازمانهای بزرگ  

+ ضرورت آینده پژوهی و نگاه به آینده به عنوان نقش برجسته روابط عمومی نوین 

+ تکنولوژی علیه تبعیض اندرو فینبرگ

+ آیا فکرعبور جایگزین رمز عبور می شود​​​​​​​ سید محمد باقر نوربخش

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی۲ 

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی 

+ نمایش زندگی اجتماعی در جامعه اطلاعاتی  مانا سرایی

+ سخنرانی بیل گیتس درباره بیماری‌های فراگیر، بهداشت جهانی و حملات بیولوژیکی حمیدرضا تائبی

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات دکتر امین گلستانی

+ روندهای علم و فناوری در سال 2017 حمدرضا میرزایی

+ دو گروه از جوانان در برابر « قانون کار » ونسا پینتو برگردان سعید جوادزاده امینی

+ اندیشیدن به آینده نظریه اجتماعی: آری به جامعه‌شناسی محمدرضا مهدیزاده

+ نقش جامعه اطلاعاتی در تحولات فرهنگی 

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکتر محسن رنانی

+ آیا در کارها حضور بشر لازم است؟ 

+ آینده‎پذیری: چالش اساسی آینده‎پژوهی در جهان در حال توسعه. 

+ اثرات اقتصادی جامعه اطلاعاتی در جهان 

+ چگونه انسان‌ها از صد درصد توانایی مغز خود استفاده می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ آیا اینترنت اشیا ما را به ابر انسان تبدیل خواهد کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ آیا سیاست می تواند از قرن 21 جان سالم به در ببرد؟. کنت میناگ

+ آینده، اکنون است ـ بخش اول آرش بصیرت

+ آینده، اکنون است ـ بخش دوم آرش بصیرت

+ سیاست‌گذاران همه کشورها خواهد بود. 

+ جهانی شدن و آموزش و پرورش 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995