Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


گزارش سمينار «ایران و مسائل راهبری اینترنت»

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[26 Jan 2009]   [ ]

گزارش سمينار «ایران و مسائل راهبری اینترنت» 5/ بهمن ماه /1387

حامد شفیعی ازخبرنگار روزنامه سرمایه و خانزاده از خبرگزاری ایسنا

سمینار «ایران و مسائل راهبری اینترنت از تونس و آتن تا ریودوژانیرو و حیدرآباد»عصر روز شنبه 5 بهمن ماه در سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران تشكيل شد.

در ابتداي اين مراسم رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و مشاور فرهنگی رییس جمهور گفت: شعار کتابخانه ملی در اختیار قرار دادن اطلاعات برای همه و کم کردن فاصله تولید و استفاده از اطلاعات است.

علی‌اکبر اشعری ادامه داد: آنچه امروزه در سازمان اسناد و کتابخانه ملی و جامعه جهانی با آن روبه‌رو هستیم، حاکمیت قدرت اطلاعاتی است. اطلاعات برای همه است و باید در اختیار همه قرارگیرد. .

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: رسانه‌ها و اینترنت، مولود کشورهای غربی است ولی امروزه در اختیار کسانی است که از آن بهترین استفاده را می‌کنند.

اشعری افزود: فاز اول طرح حافظه رقومی ملی در دهه فجر به بهره‌برداری خواهد رسید و در اختیار عموم قرار می‌گیرد. بر اساس این طرح، اطلاعات با سرعت در اختیار نیازهای محققان قرار می‌گیرد و شرایط استفاده آسان از اطلاعات برای کسانی که در فواصل دور هستند نیز ایجاد می‌شود. همچنین سهم کتابخانه ملی از حجم اطلاعات جهانی به اندازه قابل ملاحظه‌ای بالا می‌رود.

وی ضمن اظهار امیدواری برای دستيابي کشور به قدرت اطلاعاتی تعیین کننده در نظام بین‌المللی گفت: محققان و نیازمندان اطلاعات باید از حق دستیابی به اطلاعات بهره‌مند گردند و در نتیجه نقش خود را به عنوان محقق خوب ایفا کنند.

در ادامه اين سمينار، کاظم معتمدنژاد، رییس انجمن ايراني مطالعات جامعه اطلاعاتی و پدر علم ارتباطات ایران، دیدگاه علی‌اکبر اشعری درباره ارتباطات جهانی را به‌جا دانست و گفت: متاسفانه توجه به مسایل جهانی تا حدودی فراموش شده است و هيچ كار منظم و پيش‌بيني شده‌اي درباره‌ي جامعه‌ي اطلاعاتي درايران انجام نشده است و بايد برنامه‌ا‌ي جامع براي آينده درباره‌ي جامعه‌ي اطلاعاتي در كشور طراحي شود.

دكتر كاظم معتمدنژاد با اشاره به جمله‌ي يكي استادان خود مبني بر اين كه امروز دولت‌ها با استفاده از توپخانه‌ي ارتباطات مي‌جنگندند، اظهار كرد: براي آنكه بتوانيم در دنياي امروز به نحو بهتري وظيفه‌ي خود و رسالت‌هاي انقلاب را انجام دهيم بايد توپخانه‌ي ارتباطات را بشناسيم؛ بنابراين ضروري است در چارچوب برنامه‌هاي جامعه‌ي اطلاعاتي اين كار را دنبال كنيم.

وي افزود: از آغاز تاسيس مطبوعات چاپي در دنيا تا به حال دو نيرو و تعارض وجود داشته است؛ يكي صاحبان سرمايه كه روزنامه‌ها و بعدها ساير رسانه‌ها را راه‌اندازي كردند و دوم نيرويي كه در برابر آن ايستادگي كردند، يعني نيروهاي سلطه و مقاومت؛ بين اين دو نيرو هميشه و در تمامي عرصه‌ها تعارض وجود داشته است.

او ادامه داد: اگر مباني سياسي و نظري نظام ارتباطات را بررسي كنيم، مي‌بينيم هميشه مبارزه بين اين دو نيرو وجود داشته و بعد از جنگ جهاني دوم نيز در چند مرحله ادامه پيدا كرده است؛ در جنگ جهاني دوم در كنفرانس بين‌المللي درباره‌ي چارچوب آزادي اطلاعات، آزادي به طور عام و مطلق بدون در نظر گرفتن محدوديتهايش مورد قبول قرار گرفت.

وي ادامه داد: البته در آن كنفرانس نيز نماينده‌ي فرانسه بر اين عقيده بود كه آزادي بدون محدوديت قابل قبول نيست، اما آمريكايي‌ها نظر ديگري داشتند و معتقد بودند آزادي نامحدود است و كنگره نبايد هيچ قانون محدودكننده‌اي براي آن وضع كند.

معتمدنژاد با بيان اينكه در سال 1983 و در بيستمين اجلاس يونسكو جريان جنگ تغيير كرد و جنگ بر سر امكانات ارتباطاتي آغاز شد و پس از آن و در سال 1994 نيز بحث درباره‌ي خصوصي كردن ارتباطات ادامه يافت، تصريح كرد: پس از مدتي اجلاس جهاني سران درباره‌ي جامعه‌ي اطلاعاتي به كمك اتحاديه‌ي بين‌المللي راه دور جلسه‌هايي تشكيل داد و درباره‌ي نقش ارتباطات در اداره‌ي جامعه و همچنين اصطلاحات مبهمي مانند جريان آزاد اطلاعات، جهاني‌سازي وغيره به بحث پرداخت.

وي با اشاره به اتفاقاتي كه در اين اجلاس‌ها روي داد اضافه كرد: در تمام اجلاس‌هاي برگزار شده و اجلاس‌هايي كه تا سال 2010 برگزار مي‌شود تنها جنبه‌هاي مشورتي مدنظر است و پس از آن قرار است در سال 2010 تصميماتي گرفته شود كه تا سال 2015 نيز بايد اجرايي شوند.

به گفته او برخي معتقدند واژه جامعه‌ي اطلاعاتي صحيح نيست، بلكه بايد به دنبال دانش و آگاهي و شكل‌گيري جامعه‌ي معرفتي باشيم و حتي جامعه‌ي امنيتي، نظارتي و غيره را مطرح مي‌كنند. آنها معتقدند بايد استفاده از اينترنت مانند آموزش رايگان باشد و به عنوان اموال عمومي در اختيار دولت‌ها باشد و حتي جزو اموال عمومي جهاني قرار گيرد كه بايد در اين زمينه‌ها كار شود.

وي با اشاره به اين كه اطلاعات بايد جزو عرصه‌ي عمومي جهاني باشد اضافه كرد: متاسفانه امروز مالكيت فكري به جاي آنكه به فكر تحقق مالكيت مولفان باشد حقوق سرمايه‌گذاران را تامين كرده و حامي كشورهاي سرمايه‌داري است. البته در جبهه‌ي مخالف يعني جبهه‌ي مقاومت يكي از آخرين مقاومت‌ها تصويب قطعنامه‌ي جهاني تنوع فرهنگي با موافقت 190 كشور و مخالفت تنها 2 كشور يعني آمريكا و اسرائيل در سال 2001 بود؛ هر چند آمريكايي‌ها سعي كردند با انعقاد قراردادهاي دو جانبه از تحقق اين قطعنامه جلوگيري كنند اما موفق نشدند.

به گفته‌ي پير علم ارتباطات ايران مسائل راهبري اينترنت يكي از مسائل مهمي است كه بايد در كنار تلاش براي تحقق جامعه‌ي معرفتي به آن توجه ويژه داشته باشيم، ضمن اينكه در اجلاس‌هاي اخير حقوق ارتباطاتي در جامعه‌ي اطلاعاتي مورد توجه قرار گرفته است كه ما نيز بايد به آن‌ها توجه كنيم.

در ادامه دکتر يونس شکرخواه، استاد دانشگاه تهران، رییس مرکز مطالعات آمریکای شمالی و اروپا و عضو هیات رییسه انجمن ايراني مطالعات جامعه اطلاعاتی گفت: جامعه اطلاعاتی با عنوان‌های جامعه زیستی و جامعه نظارتی باید حالت کلی‌تری داشته باشد و شرایطی را برای برای استفاده رایگان همه از اینترنت فراهم سازد.

وی افزود: اینترنت از امواج عمومی جهانی مانند امواج رادیو و تلویزیون است، بنابراين به همه تعلق دارد و اطلاعات آن نیز باید عمومی باشد.

وی گفت: حاکمیت اینترنت یا به تعبیری راهبری اینترنت برای اولین‌بار در سال 2003 در ژنو درباره جامعه اطلاعاتی شكل گرفت و سپس در سال 2005 در تونس با حضور سران جهان بیانیه‌اي در این زمینه به دبیر کل سازمان ملل ابلاغ شد.

در ادامه اين سمينار، مهندس نصر‌الله جهانگرد، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات مخابرات ایران و عضو هیات مدیره انجمن ایرانی مطالعات جامعه اطلاعاتی و استاد دانشگاه، گفت: در جهان مدرن مرز منافع و ترسیم هویت کشورها و ملل ، زبان و نگاشت جدیدی پیدا کرده که فهم این اتفاق، بر عهده کسانی است که در این حوزه‌ها پیشگام‌ هستند.

وی افزود: اطلاعات در دنیا طي دهه‌هاي اخير، چند برابر شده و تحولات زیادی پیدا کرده و این موضوع بر مسایل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، جمعیتی، سیاسی و جنگ‌ها تاثیر زیادی گذاشته است. دولت‌ها به واسطه این اطلاعات دارای توانمندی‌های عجیبی شده‌اند که اگر اصول این اطلاعات شناخته شود می‌توانند مرزهای اطلاعاتی را نیز بشناسند.

وی گفت: اکنون مقوله اطلاعات از یک مبادله ساده «دیتا» عبور کرده و محیط اینترنت، محیط پردازش جهانی «داده»ها شده و ملت‌ها نیز به صورت پهنه‌های جغرافیایی همراه فرهنگ، زبان و مجموعه تاریخ، تعریف می‌شوند.

وی در پایان گفت: اگر زبان و فرهنگ در فضای دیجیتال سهم پیدا کند، باقی خواهد ماند وگرنه حذف می‌شود. متاسفانه در ایران برای این منظور برنامه‌ریزی انجام نشده و فقط جوانان تا حدودی این فعالیت دیجیتال را به صورت وب‌لاگ‌نویسی فارسی انجام می‌دهند.



همچنين در اين سمينار دکتر شهرام ثبوتی‌پور و مهندس علی رضا کاشیان، از کارشناسان برجسته حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و اجلاس های جهانی نیز حضور داشتند كه هركدام به ترتيب به مسايل رخ داده در نشست برزيل و هند و جايگاه سازمان آيكان از ديدگاه فني پرداختند.

در پایان سمینار، دکتر حسين ابراهیم‌آبادی، عضو هيات موسس انجمن ایرانی مطالعات جامعه اطلاعاتي، گفت: جامعه اطلاعاتی در جهان در حال برنامه‌ریزی است و اگر ایران بخواهد در حاکمیت اینترنتی سهمی داشته باشد، باید این جریان و فرآیند را در کشور عملی كند.

وی افزود: ایران نیازمند یک اجتماع حرفه‌‌ای و تخصصی مانند حاکمیت اینترنتی است و برای تبدیل كردن یک پدیده اجتماعی فنی به یک جریان مهم، بايد بین بخش خصوصي و دولتي همگرایی وجود داشته باشد.

وی گفت: در این باره انجمن مطالعات جامعه اطلاعاتي به ‌عنوان یک اجتماع تخصصی، آمادگی دارد با بخش خصوصی و دولتی ارتباط بیشتری داشته باشد.





مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۹ آوریل ۲۰۲۴

انسان گلوبال

+ بهترین آموزش‌های یادگیری ماشین با پایتون -

+ آیا فناوری AI جای انسان‌ها را خواهد گرفت؟ -

+ شبكه ها --

+ ایران، پس از رهایی یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ نسل دهه ۸۰، دنبال تغییر نیست، خود ِ تغییره! //

+ ۳ تغییر که برای آینده محتوا و بازاریابی باید بدانید محسن راعی

+ تفكر توسعه‌خواهي دکتر شهیندخت خوارزمی

+ برترین شغل‌های حوزه کامپیوتر در سال‌های آینده  مهسا قنبری

+ صنعت چهارم و ویروس جهان‌گشا سرآغازی بر یک تحول بزرگ  مهدی صنعت‌جو

+ انقلاب صنعتی چهارم و تحولات کار در آینده  علی حسینی

+ آینده جهان از زبان مدیر عامل شرکت بنز 

+ چند نفر در جهان هنوز روزنامه می خوانند؟ میثم لطفی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی 

+ روش های خودشناسی : تست شخصیت 

+ مهارت مدیریت افراد هرمز پوررستمی

+ خلاصه کتاب موج سوم؛ نوشته الوين تافلر تافلر

+ انسان، زندگی و دانایی رضا داوری اردکانی

+ جهان گیری (ویروس کرونا) و نظم سیاسی، فرانسیس فوکویاما برگردان رحیم باجغلی

+ تفکر سیستمی چیست ؟ هدی ولی‌پور زند

+ امریکای دوران ترامپ و موج سوم الوین تافلر  بهروز بهزادی (روزنامه نگار)

+ ویروس کرونا بحرانی سیاسی است نه پزشکی یووال نوح هراری:بی بی سی

+ «علم» ، «امید» و «بحران کرونا» 

+ اعتماد، به انسان یا به کرونا؟ مسئله این است کرونانت

+ موقعیت پساکرونایی انسان سعید قاسمی زاده

+ بعد از عبور از كرونا، ما كجا خواهيم بود؟ 

+ معنی تازه «سواد» در قرن ۲۱ حمیده احمدیان راد

+ انواع سازمان و انواع برنامه ریزی 

+ خلاصه کتاب: جهانی شدن فرهنگ، هویت 

+ تاریخ اجتماعی رسانه‌ها؛ از گوتنبرگ تا اینترنت 

+ مهارت های اساسی یک کودک قرن ۲۱ 

+ شکاف بین نسلی رسانه ای  دکتر حجت اله عباسی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی  مسیر آینده

+ عصر دانش‌ و ابعاد آن‌ دکتر پرويز حاجياني

+ فوکویاما علیه فوکویاما سیدمصطفی شاداب

+ مرگ مدرسه یا آیندۀ مدرسه؟ ابراهیم مجیدی*:

+ تافلر و فلسفه ی تربیت بازسازی گرایی عبدالله افراسیابی

+ تکنولوژی در جامعه فراصنعتی 

+ دانشگاه آرمانی‌شده: ضرورت دگرگونی معیارهای قدمایی فرهیختگی 

+ آرمانی‌سازی گذشته و آینده 

+ هویت چیست؟ 

+ زنده باد انقلاب! یووال نوح هراری

+ سرنوشت آینده بشریت چه خواهد شد؟ میچیو کاکو

+ شکل زندگی در ۵۰ سال آینده 

+ شخصیت شناسی آینده نگری 

+ کتاب انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر میچیو کاکو

+ آن بالا قفل شده است؛ جنبش ها را از پایین بیاغازید یادداشت‌های یک آینده‌پژوه

+ ۲۱ درس برای قرن ۲۱: کتاب تازه‌ای از یووال نوح هراری 

+ نگرانی‌های ما در قرن بیست و یکم بیل گیتس

+ بمب ساعتی در آزمايشگاه  یووال نوح هراری

+ آئين اطلاعات  

+ انقلاب صنعتی چهارم و نشانه های ظهور 

+ «انسان خداگونه» در انتظار فردا فرد پطروسیان

+ نقد کتاب « آموزش و دموکراسی در قرن ۲۱» اثر نل نادینگز؛ 

+ جامعه اطلاعاتی و جنسیت سها صراف

+ پیامدهای مدرنیت آنتونی گیدنز

+ فرهنگ در جهان بدون مرز 

+ فرهنگ جهانی چیست؟ 

+ نظم نوین جهانی 

+ «انسان سالاری»، محور جامعه اطلاعاتی. 

+ از خانه‌های زیر آب تا تور گردشگری به مریخ! 

+ پیش‌بینی جزئیات زندگی انسان در دو قرن آینده. 

+ مهارت های زندگی در قرن بیست و یکم  آسیه مک دار

+ «گردشگری»صنعتی میلیارد دلاری و استوار بر پایه ی آینده نگری پیشینیانِ فرهیخته ی ما رضا بردستانی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (3) – بخش پایانی دکتر همایون مهمنش

+ زندگی ما و زندگی آنها  علی دادپی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (2) دکتر همایون مهمنش

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (1) دکتر همایون مهمنش

+ پیش‌بینی آینده غیرممکن شده است فرانسیس فوکویاما

+ آیندگان ما را به‌سبب کدام خطای اخلاقی ملامت خواهند کرد؟ 

+ مقدمه‌ای برای همه آینده نگری‌ها/ ضروری‌ترین علمی که در کشور ما به آن بی‌اعتنایی می‌شود رضا داوری اردکانی

+ قدرت آینده مهدی صنعت‌جو

+ از عصر اطلاعات تا عصر مولكول. مترجم : فيروزه امين

+ تفاوت‌های حیرت‌انگیز فرزندان 

+ عجیب‌ترین قوانین ترافیکی دنیا> از جریمه خودروهای کثیف تا منع راندن خودروی مشکی در روزهای خاص 

+ فناوری‌های مورد استفاده در جنگ‌های آینده چه خواهند بود؟ 

+ موج فراصنعتی چه کسانی را خواهد برد هرمز پوررستمی

+ مدیریت استراتژیک پورتفولیو پروژه ها در هلدینگها و سازمانهای بزرگ  

+ ضرورت آینده پژوهی و نگاه به آینده به عنوان نقش برجسته روابط عمومی نوین 

+ تکنولوژی علیه تبعیض اندرو فینبرگ

+ آیا فکرعبور جایگزین رمز عبور می شود​​​​​​​ سید محمد باقر نوربخش

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی۲ 

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی 

+ نمایش زندگی اجتماعی در جامعه اطلاعاتی  مانا سرایی

+ سخنرانی بیل گیتس درباره بیماری‌های فراگیر، بهداشت جهانی و حملات بیولوژیکی حمیدرضا تائبی

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات دکتر امین گلستانی

+ روندهای علم و فناوری در سال 2017 حمدرضا میرزایی

+ دو گروه از جوانان در برابر « قانون کار » ونسا پینتو برگردان سعید جوادزاده امینی

+ اندیشیدن به آینده نظریه اجتماعی: آری به جامعه‌شناسی محمدرضا مهدیزاده

+ نقش جامعه اطلاعاتی در تحولات فرهنگی 

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکتر محسن رنانی

+ آیا در کارها حضور بشر لازم است؟ 

+ آینده‎پذیری: چالش اساسی آینده‎پژوهی در جهان در حال توسعه. 

+ اثرات اقتصادی جامعه اطلاعاتی در جهان 

+ چگونه انسان‌ها از صد درصد توانایی مغز خود استفاده می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ آیا اینترنت اشیا ما را به ابر انسان تبدیل خواهد کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ آیا سیاست می تواند از قرن 21 جان سالم به در ببرد؟. کنت میناگ

+ آینده، اکنون است ـ بخش اول آرش بصیرت

+ آینده، اکنون است ـ بخش دوم آرش بصیرت

+ سیاست‌گذاران همه کشورها خواهد بود. 

+ جهانی شدن و آموزش و پرورش 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995