Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


از جامعه اطلاعاتي تا دولت الکترونيکي

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[08 Oct 2010]   [ ]



: دكتر سيد داود ديهيم1، مهندس حميده عباس زاده2
1-دكتراي مكانيك 2- فوق ليسانس كامپيوتر

چكيده
در هزاره سوم، فن‌آوري اطلاعات به عنوان عمده‌ترين محور تحول و توسعه در جهان منظور شده و دستاوردهاي ناشي از آن نيز آنچنان با زندگي مردم عجين گرديده است كه بي‌توجهي به آن، اختلالي عظيم در جامعه و رفاه و آسايش مردم بوجود مي‌آوردونقش‌ كليدي فن‌آوريهاي‌ نوين‌ اطلاعات‌ و ارتباطات‌ را در عرصه‌هاي اقتصادي، اجتماعي و سياسي نمي‌توان‌ ناديده‌ گرفت. در موارد فوق نقش وزارت اقتصاد و دارايي، وزارت بازرگاني، وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم تحقيقات و فناوري در تطبيق مسئوليتهاي جديد و نقش وزارت پست و تلگراف و تلفن نسبت به ايجاد بستر ارتباطي مناسب و پرسرعت شبكه‌هاي داخلي و اتصال به شبكه‌هاي جهاني اينترنت و تهيه نرم‌افزارهاي لازم، همراه با خدمات رايگان و ارزان قيمت و قابل رقابت با جهان از طريق سازمانهايي مانند شهرداري ها بسيار مهم مي‌باشد.
پي آمد چنين هماهنگي و يكپارچگي در بديهي‌ترين حالت، ايجاد يك دولت الكترونيكي خواهد بود كه وزارت كشور با استفاده از آن مي‌تواند در سطح كلان، مديريت دقيق تري را برروند امور كشور از نظر اجرايي و امنيتي اعمال نمايد و در مقياس‌كوچكتر از طريق شهرداريهاي الكترونيكي خدمات بهتري را به شهروندان عرضه كند و رضايت خاطر آنان را جلب نمايد.
بدين‌ ترتيب‌ اگر توسعه‌ جامعه‌ اطلاعاتي‌ را مفهومي‌ در خدمت‌ ارتقاي‌ كيفت‌ زندگي‌ بشر و شكوفايي‌ استعدادهاي‌ او بدانيم‌، حال اگر قبول داشته باشيم که ساختار و بنيان زندگي امروز نيازمند پديده هايي چون دولت الکترونيک ، اقتصاد الکترونيک ،بانکداري الکترونيک ، آموزش الکترونيک و ... است بايد بپذيريم شهروند امروز ديگر شهروند معمولي نيست او يک شهروند الکترونيک است با تمام توانايي هاي لازم براي ورود به جامعه اطلاعاتي . مهم ترين هدف سازمان و دولت الکترونيک خدمت رساني مطلوب به شهروندان و کسب رضايتمندي ايشان است و اين در صورتي است که افراد جامعه به عنوان دريافت کننده اين خدمات قابليت استفاده از آن را داشته باشند.

مقدمه:

اين‌ مقاله‌، نگاهي‌ به‌ ‌ «جامعه‌ اطلاعاتي‌ و راه‌هاي‌ ايجاد دولت الکترونیکی از طریق آموزش شهروند الکترونیکی ‌ به‌عنوان‌ دستور توسعه‌ در قرن‌ بيست‌‌و‌يكم‌ و ارزيابي‌ چالش‌هاي‌ پيش‌رو دارد.
شكل‌گيري جامعه اطلاعاتي مستلزم ظرفيت‌سازي و توانمندسازي‌هاي جديدي براي استفاده از فناوري‌هاي اطلاعات و ارتباطات در جهت توسعه علمي و فرهنگي است و علم، فرهنگ ، سنگ بناي جامعه اطلاعاتي و در عين حال ايجاد كننده محيط مساعد براي فن‌آوري‌هاي اطلاعاتي و ارتباطي به‌كار مي‌روند.
یکی از الزامات اساسی برای ورود دولت به عصر دیجیتال آن است که فناوری ارتباطی و اطلاعاتی جدید جانشین جریان سنتی بین دولت و مشتریان خدمات دولتی شود . همکاری گسترده بین دولت و مشتریان نه تنها مساله ای مربوط به مراوده الکترونیکی است بلکه هدف کیفیت بیش تر و قابل اعتماد بودن خدمات است . تمام دولت ها در تلاش هستند تا خود را برای اقتصاد دیجیتالی و جامعه اطلاعاتی آماده کنند .
دولت الکترونیکی یعنی به کارگیری فناوری اطلاعات در بخش های مختلف دولت به منظور افزایش بهره وری و ارتقا سطح خدمات رسانی . مهم ترین نتیجه این امر ، افزایش رضایت مردم خواهد بود به شرطی که پیاده سازی دولت الکترونیکی به طور صحیح و با موفقیت صورت گیرد .چراکه اگر دولت ها نتوانند خدمات الکترونیکی را به صورت یکنواخت و قابل دسترس ، در اختیار عموم افراد جامعه قرار دهند ، منجر به شکاف طبقاتی بیش تر در جامعه و در نهایت نارضایتی مردم ، خواهدشد، البته این به مفهوم انکار دولت الکترونیکی نیست بلکه تاکیدی است بر برنامه ریزی دقیق تر برای این امر مهم ، که در عصر دیجیتال اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.
دولت الکترونیکی حاصل تغییرات فنی ، به خصوص فناوری اطلاعات از یک طرف ، و انطباق سازمانی با تغییرات عصر اطلاعات و دیجیتال از طرف دیگر است . برای تحقق دولت الکترونیکی در جامعه رهبری جامعه از بالای هرم ، ایجاد بینش سازمانی ، تعهد به تامین منابع ، حمایت واقعی از تغییر و تحول و اجرای سریع ضروری است.
حال اگر قبول داشته باشیم که ساختار و بنیان زندگی امروز نیازمند پدیده هایی چون دولت الکترونیک ، اقتصاد الکترونیک ،بانکداری الکترونیک ، آموزش الکترونیک و ... است باید بپذیریم شهروند امروز دیگر شهروند معمولی نیست او یک شهروند الکترونیک است با تمام توانایی های لازم برای ورود به جامعه اطلاعاتی .
اما زندگی در یک شهر الکترونیکی و جامعه اطلاعاتی نیازمند پیش فرضهایی از سوی شهروندان آن جامعه می باشد.شهروند الکترونیکی زاییده زندگی در جامعه اطلاعاتی و شبکه ای است و آنچه مهم است این است که باید اقدامات لازم جهت آماده سازی شهروند الکترونیکی صورت گیرد تا شهروند الکترونیک از همان ابتدا بیاموزد که همراه ورود به عرصه تکنولوژی باید رفتار متناسب با آن را نیز داشته باشد تا بتواند از خدمات شهر الکترونیک استفاده کند . مهم ترین هدف سازمان و دولت الکترونیک خدمت رسانی مطلوب به شهروندان و کسب رضایتمندی ایشان است و این در صورتی است که افراد جامعه به عنوان دریافت کننده این خدمات قابلیت استفاده از آن را داشته باشند.
جامعه اطلاعاتي

نسيم تغييراتي كه اكنون سراسر دنيا را درمي‌نوردد، نويد بخش دنيايي آزاد خواهد بود. امروز، پيشرفت بشر در حوزة فن‌آوري, ارتباطات چنان دگرگوني بنيادي در زندگي پديد آورده است كه بسياري از جامعه‌شناسان سخن از طلوع عصري نوين مي‌گويند: "عصر اطلاعات".
در حال حاضر، جوامع بسياري در حال گذار از جوامع پيشرفته صنعتي به "جوامع اطلاعاتي" برخوردار از فن‌آوري رايانه‌اي، شبكه‌هاي ارتباطي و ساير اشكال ارتباطي پيشرفته بين فردي و سازماني هستند. تب جديد مدرن‌سازي و پيشرفت در كنار گزينش جديدترين فن‌آوري اطلاعاتي، موجب گسترش توانايي ارتباطات در سطوح گوناگون مي‌شود. فن‌آوري‌ها، كارايي و قابليت‌ها را افزايش مي‌دهند.
فن‌آوري اطلاعات به عنوان عمده‌ترين محور تحول و توسعه در جهان منظور شده و دستاوردهاي ناشي از آن نيز آنچنان با زندگي مردم عجين گرديده است كه بي‌توجهي به آن، اختلالي عظيم در جامعه و رفاه و آسايش مردم بوجود مي‌آورد.
انجام بسياري از كارهاي روزمره بانكي با استفاده از اينترنت و شبكه‌هاي ارتباطي در منزل و خانه‌ها، آموزش الكترونيكي و مجازي و عدم نياز به حضور در كلاسهاي درس، توسعه و ترويج تجارت الكترونيكي همگي به عنوان بخشي از نتايج و دستاوردهاي فن‌آوري اطلاعات قلمداد مي‌شوند، هرچند , به عقيده بسياري از دست‌اندركاران اين عوامل هنوز در مراحل اوليه رشد و تكاملند اما در همين حال نيز تأثير شگرف خود را بر رفاه و آسايش زندگي انساني نشان داده‌اند.
جامعة اطلاعاتي در دهه‌هاي اخير به صورت يكي از مهم‌ترين موضوع‌هاي مورد توجه متفكران و متخصصان اجتماعي، اقتصادي و سياسي درآمده و در عرصة روابط بين‌المللي، مناسبات منطقه‌اي و صحنة زندگي ملي كشورها نيز جايگاه برجسته‌اي پيدا كرده است.
اول بايد ببينيم كه جامعه اطلاعاتي يعني چه؟ تعريف‌هاي مختلفي از اين واژه شده است. يك سري تعاریف اقتصادي است و يك سري از تعاريف فرهنگي و یا سياسي ولي كسان ديگري ممكن است تقسيم‌بندی دیگری قائل باشند و بگويند كه جامعه اطلاعاتي يعني جامعه‌اي كه در آن سخت‌افزار و نرم‌افزار اطلاعات گسترش بيشتري پيدا كرده است و کارهای حول توزیع، خرید، مبادله و مصرف اطلاعات متمرکز شده است.
با پيدايش‌ شبكه‌هاي‌نوين‌ و جهاني‌ اطلاعات‌ و ارتباطات‌ و تأثيرپذيري‌ همه‌ ابعاد زندگي‌ بشر از اين‌ انقلاب‌ تكنولوژيك‌، جهان‌ وارد جامعه‌ جديدي‌ شد كه‌ بعضي‌ از محققان‌ آن‌ را «جامعه‌ اطلاعاتي» ناميده‌اند .
مهمترين و رايج ترين معيارهاي جامعه اطلاعاتي به عبارت زير است:
1. فناوري
2. مشاغل‌ اطلاعاتي
3. اقتصاد
4. جغرافيايي
5. فرهنگي
1- فناوري
بديهي‌ است‌ تغييرات‌ اساسي‌ كه‌ در سه‌ دهه‌ گذشته‌ به‌‌‌‌‌‌وجود آمده، فناوري‌ در آن‌ نقش‌ بسيار برجسته‌اي‌داشته‌ است. با نفوذ رايانه‌ها در تمامي زمينه هاي زندگي بشر از قبيل ادارات، منازل، خودروها، تلويزيون ها، اسباب بازي کودکان، و ارزان شدن فناوريهاي پردازش و نگهداري اطلاعات از طريق رايانه ها و تاثير آن بر ارتباطات راه دور و ايجاد شبکه هاي جهاني، تحول عظيمي در زندگي بشر رخ داده است.
شبکه هاي اطلاعاتي در آينده اي نه چندان دور بر تمامي جنبه هاي زندگي انسان اثر مي گذارد و در چند سال آينده کمتر کسي را مي‌توان سراغ گرفت که به نوعي از آنها استفاده نکند يا اين فناوريها در زندگي او حضور نداشته باشد. در نتيجه وجود نوآوريهاي بسيار زياد در فناوريهاي ارتباطي و اطلاعاتي يکي از عوامل ظهور جامعه اطلاعاتي است.

2- مشاغل‌ اطلاعاتي
يكي‌ از معيارها و مشخصه‌هاي‌ متداول‌ در تعريف‌ جامعه‌ اطلاعاتي‌، معياري‌ است‌ كه‌ بر مسئله‌ تغييرات شغلي‌ متمركز است‌‌. درواقع به‌علت تغيير مشاغلي که با کار بدني و فعاليتهاي بدني همراه است به مشاغل اطلاعاتي يعني مشاغلي که به کارهاي فکري با مهارت بيشتر يا به عبارت ديگر کارهايي که در فرايند توليد، پردازش و توزيع اطلاعات دخيل هستند، جامعه اطلاعاتي ظهور پيدا کرده است.
به‌ تعبير ديگر امروز بازار كار توسط كساني‌ اداره‌ مي‌شود كه‌ با نرم‌افزارها سروكار دارند و در فرايند توليد، پردازش‌ و توزيع‌ اطلاعات‌ سهيم‌اند و زندگي‌ خود را به‌ يمن‌ اين‌ امتياز كه‌ داراي‌ اطلاعاتي‌ براي‌انجام‌ امور مورد نياز جامعه‌ هستند و در توليد و توزيع‌ و همچنين‌ در پردازش‌ آن‌ نقش‌ دارند، تأمين‌ مي‌كنند.

3-اقتصاد
شاخص‌ اقتصادي‌ در تعريف‌ جامعه‌ اطلاعاتي‌ به‌ نظر مي‌رسد كه‌ به‌ قدر شاخص‌ فناوري‌ اهميت‌ دارد. نطفه‌ ايجاد مقياسهاي‌ جامعه‌ اطلاعاتي‌ مبتني‌ بر شرايط اقتصادي‌ است. .
در واقع اطلاعات در جامعه اطلاعاتي، نه تنها داراي ارزش اقتصادي است، بلکه محور اقتصاد قرار گرفته است و هر که قدرت خريد آن و مهارت و آگاهي لازم براي استفاده از آن را داشته باشد ميتواند از آن بهره مند شود.

4- جغرافيا
جامعه‌ اطلاعاتي‌ علاوه‌ بر آن‌ كه‌ از منظر اقتصاد دانان‌ و جامعه‌شناسان‌ مورد توجه‌ قرار گرفته‌ و تعريف‌ شده‌است‌، از منظر جغرافيداناني‌ كه‌ بر مکان توجه‌ ويژه‌اي‌ مبذول‌ مي‌دارند نيز مورد توجه‌ قرار گرفته‌ است‌.جغرافيدانان‌ در بحث‌ مکان به‌ شبكه‌هاي‌ اطلاعاتي‌ كه‌ مكانهاي‌ جغرافيايي‌ را به‌ يكديگر پيوند مي‌دهند، تاكيد مي‌ورزند و معتقدند كه‌ اين‌ شبكه‌ها آثار شگفت‌انگيزي‌ بر فضا و مكان‌ سازمان‌ دارند‌.


5- فرهنگ
همان‌طور که مسئله فناوري در ظهور جامعه اطلاعاتي بسيار حائز اهميت است جنبه هاي فرهنگي نيز به همان اندازه در پيدايش آن موثر بوده است. وجود برنامه هاي تلويزيوني 24 ساعته در چندين کانال با تنوع بسيار، فيلم هاي ويدئويي که به سهولت قابل تهيه و اجاره از ويدئو کلوپ ها هستند، وجودضبط صوتهاي ديسکي و CD، VCD و DVD که در دسترس همگان است، رايانه هاي شخصي که در هر خانه اي موجود است و پايگاههاي on-line همه و همه در ايجاد بستر فرهنگي بشر بسيار تاثيرگذار بوده و به کاربران اين رسانه ها خط مشي فرهنگي داده و الگوسازي مي‌كند.
به عبارت ديگر اين‌ سطح‌ از اطلاعات‌ از لحاظ فرهنگي بر کليه زمينه هاي زندگي نفوذ كرده‌ و هويت و شخصيت ما را متأثر و دگرگون‌ ساخته‌ است‌.

جامعه الکترونیکی وآماده کردن شهروند الکترونیکی
جهان به صورتي اجتناب ناپذير به سوي جامعه اطلاعاتي در حركت است، ‌و همه دولت ها بايد كاري كنند كه ملت هايشان آماده ورود به این عرصه نو ظهور باشند.امروزه در بسياري از كشورهاي پيشرفته جهان اغلب شهروندان در حال تبديل به شهروند الكترونيكي هستند و در كشور ما نيز تا چند سال آينده كليه شهروندان مجبورند كه شهروند الكترونيكي باشند.
با توجه به اینكه جامعه الكترونيكي و دولت الكترونيكي نيازمند شهروند الكترونيكي است, استاندارد آموزشي شهروند الكترونيكي يا ECITIZEN كه طراحي ان توسط بنياد بين‌‏المللي ICDL انجام شده, تلاش جديدي در راستاي نيل به اهداف جامعه الكترونيكي و دولت الكترونيكي در تمام كشورهاي دنيا به شمار مي‌‏رود
شهروند الكترونيكي مطابق استاندارد ECITIZEN كسي است كه از حداقل دانش لازم در رابطه با مفاهيم پايه ICT، حداقل توانايي لازم در به‌‏كارگيري سيستم عامل ويندوز و واژه پرواز مايكروسافت، توانايي كافي براي برقراري ارتباط با اينترنت و وب جهان‌‏گستر، توانايي مبادله پيام‌‏هاي الكترونيكي از طريق فناوري پست الكترونيكي، توانايي كافي براي يافتن اطلاعات مورد نياز با انجام جستجوهاي موثر در وب، توانايي مقابله با پيامدهاي منفي و بدآموزي‌‏هاي احتمالي اينترنت و استفاده از كاربردهاي مثبت اين فناوري، توانايي يافتن اطلاعات راجع به نحوه انجام كارهاي مختلف از طريق اينترنت، توانايي تكميل فرم‌‏هاي آنلاين اينترنتي و انجام كارهاي روزمره مختلف از طريق اينترنت، برخوردار باشد.
در واقع كسب هر يك از مهارت‌‏هاي فوق توسط كاركنان دولت و عموم مردم قدم بسيار مهمي براي دست‌‏يابي به يك جامعه الكترونيك پويا و به تبع آن نيل به اهداف دولت الكترونيكي به شمار مي‌‏رود.
به همين دليل اغلب كشورهاي پيشرفته توسعه فن‌آوري اطلاعات و عموميت بخشيدن به استفاده از آن توسط مردم را به منظور توسعه و رفاه اجتماعي و ايجاد تسهيلات از نظر دسترسي به كليه امكانات اجتماعي از طريق سيستمهاي يكپارچه در قالب شهرهاي الكترونيكي دنبال مي‌كنند.
آنها آموزش الكترونيكي، تفريحات الكترونيكي، ارتباطات الكترونيكي و تراكنش‌هاي ( انتقال وجوه و اسناد مالي) الكترونيكي را چهار جزء , براي زندگي الكترونيكي در شهرهاي الكترونيكي در نظر گرفته‌اند و به منظور جلوگيري از تأثيرات نامطلوب اين فن‌آوري در سطح كشوري و منطقه‌اي تدابير امنيتي، آموزشي و تربيتي خاص را پيش گرفته‌اند كه بر ساختار فرهنگي آنها متكي است.
در موارد فوق نقش وزارت اقتصاد و دارايي، وزارت بازرگاني، وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم تحقيقات و فناوري در تطبيق مسئوليتهاي جديد و نقش وزارت پست و تلگراف و تلفن نسبت به ايجاد بستر ارتباطي مناسب و پرسرعت شبكه‌هاي داخلي و اتصال به شبكه‌هاي جهاني اينترنت و تهيه نرم‌افزارهاي لازم، همراه با خدمات رايگان و ارزان قيمت و قابل رقابت با جهان از طريق سازمانهايي مانند شهرداري ها بسيار مهم مي‌باشد.

دولت الکترونیکی
یکی از الزامات اساسی برای ورود دولت به عصر دیجیتال و تحقق دولت الکترونیکی آن است که فناوری ارتباطی و اطلاعاتی جدید جانشین جریان مکاتبات بین هرم دولت و دریافت کنندگان خط مشی و مشتریان خدمات دولتی شود . دولت الکترونیکی به معنای اطلاع رسانی و خدمات رسانی به موقع ، دقیق و کارا در 24 ساعت شبانه روز ، 7 روز هفته و تمامی روزهای سال از طریق وسایل ارتباطی گوناگون مانند تلفن و اینترنت است .
برای پیاده سازی دولت الکترونیکی ، اطلاع رسانی، ارتباط یک طرفه ، ارتباط دوسویه ، تراکنش ها و تعاملات ضروری هستند .. لازم به ذکر است که پیاده سازی دولت الکترونیکی به معنای حذف کامل روش سنتی مربوط به مراجعه حضوری مشتریان نیست .
در مبانی دولت الکترونیکی وجه های مختلفی برای آن در نظر گرفته اند :
موسسه دولتی به شهروند G2C : Government to citizen
موسسه دولتی به کارکنان G2E : Government to Employee
موسسه دولتی به بنگاه اقتصادی G2B : Government to business
موسسه دولتی به یک موسسه دولتی دیگر G2G : Government to Government
بنگاه اقتصادی به بنگاه اقتصادی دیگر B2B : Business to Business
بنگاه اقتصادی به مصرف کننده B2C : Business to Customer
در عموم کشورها با وجود این که وجه G۲G ، زیر ساختار دولت الکترونیکی را تشکیل می دهد و به عبارت دیگر نقش back office را ایفا می کند ، به دلیل اهمیت یافتن خدمات مشتری مدار ، دو وجه G۲B و G۲C که به عبارتی نقش front office را ایفا می کنند ، اهمیت بیش تری در پیاده سازی یافته اند .
در هر یک از این وجوه ، دولت الکترونیکی باید کمک رسان و اهرمی برای ارتقای سطح خدمات باشد و بتواند در ساده سازی نحوه ارایه خدمات به مشتریان ، بهبود کارآیی و اثربخشی دولت از طریق حذف لایه ها و سطوح مدیریتی ،تسهیل دسترسی مشتریان به اطلاعات،بهبود وضعیت پاسخگویی به مشتریان و تضمین پاسخگویی در خصوص نیازهای آنان ، ساده سازی فرآیندهای کسب و کار موسسات ، کاهش هزینه ها از طریق یکپارچه سازی و حذف سیستم های زاید ،ایجاد بینش نتیجه گرایی در دولت و افزایش میزان خلاقیت از طریق به کارگیری روند بخش خصوصی در امور دولتی تاثیرگذار باشد.

مشکلات دولت الکترونیکی :
دولت الکترونیکی با وجود مفهومی ساده ، مشکلات زیادی برای دولت ها دارد . مشکل اول ارایه خدمات به روش مناسب است . دولت ها باید به عنوان یک مجموعه ، قادر باشند اطلاعات دیجیتالی را به خوبی دریافت کنند و زمینه های فنی لازم را برای ارتباطات واحدهای مختلف فراهم سازند . مشکل دیگری که وجود دارد ، فرهنگ و ذهنیت مردم است . تغییر ذهنیت و فرهنگ سنتی در مورد استفاده از خدمات ، هزینه زیادی خواهد داشت . فراهم کردن فضای مناسب ، دورنگه داشتن آن از استفاده های نامناسب ، و فقدان تخصص لازم در انجام تغییرات سریع در فناوری اطلاعات از مشکلات دیگر به حساب می آید .
مشکل دیگرا ، ایجاد روش های قانونی مناسب برای تجارت الکترونیکی است ، چون دنیا در حال حاضر به طرف اقتصاد جهانی دیجیتال حرکت می کند . با این وضعیت ، هرگونه مغایرت قانونی در تجارت های بین المللی بیش تر نمود پیدا می کند . در این مسیر ، دولت ها با مشکل مربوط به مالیات بر تجارت الکترونیکی و نحوه کنترل آن ، امضای الکترونیکی قراردادهای تجاری و کنترل بر برنامه های رمزنویسی قوی موجه هستند .


ایران و جامعه الکترونیکی :

در جمهوري اسلامي ايران نيز توسعه فن‌آوري اطلاعات به منظور شناسايي، انتقال، جذب، بومي سازي و همگامي و همراستايي با جهان دانش مورد توجه مردم و مسئولين قرار گرفته است. بدين ترتيب روند كاربري آن سريع، چشمگير و وسيع خواهد شد و نتايج حاصل از آن در زندگي روزمره و عرصه‌هاي اقتصادي، اجتماعي و سياسي سودمندتر خواهد بود. حركت تدريجي الكترونيكي كردن دولت بايد همزمان با الكترونيكي شدن تعدادي از خدمات دولتي صورت گيرد ،در ميان خدمات دولتي برخي از آنها عام ترند كه خدمت گيرندگان بيشتري را تحت پوشش قرار مي دهند و طبيعي است كه اين نوع خدمات بايد زودتر از خدمات ديگر الكترونيكي شوند، زيرا علاوه بر عام بودن ، فرآيند فرهنگ سازي در جامعه را به دنبال خواهند داشت و عموم مردم با مفاهيم دولت الكترونيكي و مزاياي آن بيشتر آشنا مي شوند كه نقطه قوتي در جهت تسريع پياده سازي دولت الكترونيك به شمار مي رود. شايد حركت هايي صورت گرفته كه لازم است اما كافي نيست؛ و با توجه به اینكه سالي با عنوان اصلاح الگوي مصرف نام نهاده مي شود ليكن يكي از مهمترين عناصر براي رعايت و اصلاح مصرف، استفاده بهينه از وقت و انرژي و بهره وري از آن است.





نتيجه گيري

يكي از مهم‌‌ترين مقولات در جامعه اطلاعاتي، مسئله دولت الكترونيك است. دولت الكترونيك به معناي فراهم كردن شرايطي است كه دولت‌ها بتوانند خدمات خود را به صورت شبانه روزي و در تمام ايام هفته به شهروندان ارائه كنند.
اين امر در سال‌هاي اخير به طور جدي در دستور كار دولت‌ها قرار گرفته است و درصدد برآمده‌اند كه فرآيندهاي سياسي، اقتصادي و اجتماعي را با كمك فناوري نوين ارتباطات و اطلاعات اصلاح كرده و از اين طريق به شيوه كارآمدتري به ارائه خدمات به شهروندان بپردازند.
تحقق دولت الكترونيكي در ايران به دو موضوع مهم زيرساخت و فرهنگ‌سازي و به بيان ديگر موضوعي به نام شهروند الكترونيكي وابسته است دولت الكترونيكي نياز مبرم جامعه اطلاعاتي ايران است و الگوي صحيح مديريتي هم مي خواهد.
كاهش ترافيك شهري و آلودگي‌‏هوا، افزايش سرعت كارها، صرفه‌‏جويي در انرژي مفيد شهروندان، ارتقاي روحيه مثبت و رفاه و آسايش شهروندان ، افزايش سرعت توسعه و پيشرفت كشور ميان‌‏بر زدن مسير طولاني ترقي و توسعه و ارتقاي متوسط سطح فرهنگي و علمي شهرها به واسطه تبديل شهروندان شهر به شهروندان الكترونيكي، توسعه اقتصاد پايدار و قابل رقابت، آماده كردن شهروندان براي زندگي در جامعه دانش محور، ارائه خدمات شهرداريها و ساير سازمانها بدون تعطيلي و در همه اوقات شبانه روز بدون محدوديت مكاني بخشي از اهداف دولت الکترونیکی محسوب مي‌گردد.




منابع‌





ـ آرت‌ شولت‌، يان‌، نگاهي‌ موشكافانه‌ بر پديده‌ جهاني‌ شدن‌، ترجمه‌ مسعود كرباسيان‌، شركت‌ انتشارات‌علمي‌ و فرهنگي‌، تهران‌: 1382.
ـ رجايي‌، فرهنگ‌، پديده‌ جهاني‌ شدن‌، وضعيت‌ بشري‌ و تمدن‌ اطلاعاتي‌، ترجمه‌ عبدالحسين‌ آذرنگ‌، نشرآگه‌، تهران‌: 1380.
ـ كاستلز، مانوئل‌، عصر اطلاعات‌، گروه‌ مترجمان‌، دوره‌ سه‌ جلدي‌، انتشارات‌ طرح‌ نو، تهران‌: 1380.
ـ وبستر، فرانك‌، نظريه‌هاي‌ جامعه‌ اطلاعاتي‌، ترجمه‌ اسماعيل‌ قديمي‌، انتشارات‌ قصيده‌ سرا، تهران‌: 1380
ـ دكتر كاظم معتمدنژاد، حق دسترسي همگاني به اطلاعات در قرن بيست‌و‌يكم: گزارشي از سومين كنگرة - - سيبرنتيك در جامعة اطلاعاتي ـ پاريس: 13 تا 15 نوامبر 2000 (23 تا 25 آبان 1379)، تهران - - -

. United Nations Division for Public Economics and Public Administration & American Society for Public Administraion “Benchmarking eGovernment: A Global Perspective”, New York, 2002

ITAA Public Sector Report, “eGovernment”, 9/11/2001

Heeks Richard, “Building e-governance for development: a framework for National and Donor Action”, (Working Paper) University of Manchester, 2001.

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA), “International Survey of E-Commerce”, 2000.

http://www.escwu.org.Ib/wsis
- http://itu.int/wsis/preparatory/Prepcom1.html
- http:/www.geneva2003.org/bamako2002
- WWW.IranWsis.org
- www.iran-ict.org
http://www.shahrsazi-mhud.ir/Library/A05.htm


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

انسان گلوبال

+ بهترین آموزش‌های یادگیری ماشین با پایتون -

+ آیا فناوری AI جای انسان‌ها را خواهد گرفت؟ -

+ شبكه ها --

+ ایران، پس از رهایی یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ نسل دهه ۸۰، دنبال تغییر نیست، خود ِ تغییره! //

+ ۳ تغییر که برای آینده محتوا و بازاریابی باید بدانید محسن راعی

+ تفكر توسعه‌خواهي دکتر شهیندخت خوارزمی

+ برترین شغل‌های حوزه کامپیوتر در سال‌های آینده  مهسا قنبری

+ صنعت چهارم و ویروس جهان‌گشا سرآغازی بر یک تحول بزرگ  مهدی صنعت‌جو

+ انقلاب صنعتی چهارم و تحولات کار در آینده  علی حسینی

+ آینده جهان از زبان مدیر عامل شرکت بنز 

+ چند نفر در جهان هنوز روزنامه می خوانند؟ میثم لطفی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی 

+ روش های خودشناسی : تست شخصیت 

+ مهارت مدیریت افراد هرمز پوررستمی

+ خلاصه کتاب موج سوم؛ نوشته الوين تافلر تافلر

+ انسان، زندگی و دانایی رضا داوری اردکانی

+ جهان گیری (ویروس کرونا) و نظم سیاسی، فرانسیس فوکویاما برگردان رحیم باجغلی

+ تفکر سیستمی چیست ؟ هدی ولی‌پور زند

+ امریکای دوران ترامپ و موج سوم الوین تافلر  بهروز بهزادی (روزنامه نگار)

+ ویروس کرونا بحرانی سیاسی است نه پزشکی یووال نوح هراری:بی بی سی

+ «علم» ، «امید» و «بحران کرونا» 

+ اعتماد، به انسان یا به کرونا؟ مسئله این است کرونانت

+ موقعیت پساکرونایی انسان سعید قاسمی زاده

+ بعد از عبور از كرونا، ما كجا خواهيم بود؟ 

+ معنی تازه «سواد» در قرن ۲۱ حمیده احمدیان راد

+ انواع سازمان و انواع برنامه ریزی 

+ خلاصه کتاب: جهانی شدن فرهنگ، هویت 

+ تاریخ اجتماعی رسانه‌ها؛ از گوتنبرگ تا اینترنت 

+ مهارت های اساسی یک کودک قرن ۲۱ 

+ شکاف بین نسلی رسانه ای  دکتر حجت اله عباسی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی  مسیر آینده

+ عصر دانش‌ و ابعاد آن‌ دکتر پرويز حاجياني

+ فوکویاما علیه فوکویاما سیدمصطفی شاداب

+ مرگ مدرسه یا آیندۀ مدرسه؟ ابراهیم مجیدی*:

+ تافلر و فلسفه ی تربیت بازسازی گرایی عبدالله افراسیابی

+ تکنولوژی در جامعه فراصنعتی 

+ دانشگاه آرمانی‌شده: ضرورت دگرگونی معیارهای قدمایی فرهیختگی 

+ آرمانی‌سازی گذشته و آینده 

+ هویت چیست؟ 

+ زنده باد انقلاب! یووال نوح هراری

+ سرنوشت آینده بشریت چه خواهد شد؟ میچیو کاکو

+ شکل زندگی در ۵۰ سال آینده 

+ شخصیت شناسی آینده نگری 

+ کتاب انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر میچیو کاکو

+ آن بالا قفل شده است؛ جنبش ها را از پایین بیاغازید یادداشت‌های یک آینده‌پژوه

+ ۲۱ درس برای قرن ۲۱: کتاب تازه‌ای از یووال نوح هراری 

+ نگرانی‌های ما در قرن بیست و یکم بیل گیتس

+ بمب ساعتی در آزمايشگاه  یووال نوح هراری

+ آئين اطلاعات  

+ انقلاب صنعتی چهارم و نشانه های ظهور 

+ «انسان خداگونه» در انتظار فردا فرد پطروسیان

+ نقد کتاب « آموزش و دموکراسی در قرن ۲۱» اثر نل نادینگز؛ 

+ جامعه اطلاعاتی و جنسیت سها صراف

+ پیامدهای مدرنیت آنتونی گیدنز

+ فرهنگ در جهان بدون مرز 

+ فرهنگ جهانی چیست؟ 

+ نظم نوین جهانی 

+ «انسان سالاری»، محور جامعه اطلاعاتی. 

+ از خانه‌های زیر آب تا تور گردشگری به مریخ! 

+ پیش‌بینی جزئیات زندگی انسان در دو قرن آینده. 

+ مهارت های زندگی در قرن بیست و یکم  آسیه مک دار

+ «گردشگری»صنعتی میلیارد دلاری و استوار بر پایه ی آینده نگری پیشینیانِ فرهیخته ی ما رضا بردستانی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (3) – بخش پایانی دکتر همایون مهمنش

+ زندگی ما و زندگی آنها  علی دادپی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (2) دکتر همایون مهمنش

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (1) دکتر همایون مهمنش

+ پیش‌بینی آینده غیرممکن شده است فرانسیس فوکویاما

+ آیندگان ما را به‌سبب کدام خطای اخلاقی ملامت خواهند کرد؟ 

+ مقدمه‌ای برای همه آینده نگری‌ها/ ضروری‌ترین علمی که در کشور ما به آن بی‌اعتنایی می‌شود رضا داوری اردکانی

+ قدرت آینده مهدی صنعت‌جو

+ از عصر اطلاعات تا عصر مولكول. مترجم : فيروزه امين

+ تفاوت‌های حیرت‌انگیز فرزندان 

+ عجیب‌ترین قوانین ترافیکی دنیا> از جریمه خودروهای کثیف تا منع راندن خودروی مشکی در روزهای خاص 

+ فناوری‌های مورد استفاده در جنگ‌های آینده چه خواهند بود؟ 

+ موج فراصنعتی چه کسانی را خواهد برد هرمز پوررستمی

+ مدیریت استراتژیک پورتفولیو پروژه ها در هلدینگها و سازمانهای بزرگ  

+ ضرورت آینده پژوهی و نگاه به آینده به عنوان نقش برجسته روابط عمومی نوین 

+ تکنولوژی علیه تبعیض اندرو فینبرگ

+ آیا فکرعبور جایگزین رمز عبور می شود​​​​​​​ سید محمد باقر نوربخش

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی۲ 

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی 

+ نمایش زندگی اجتماعی در جامعه اطلاعاتی  مانا سرایی

+ سخنرانی بیل گیتس درباره بیماری‌های فراگیر، بهداشت جهانی و حملات بیولوژیکی حمیدرضا تائبی

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات دکتر امین گلستانی

+ روندهای علم و فناوری در سال 2017 حمدرضا میرزایی

+ دو گروه از جوانان در برابر « قانون کار » ونسا پینتو برگردان سعید جوادزاده امینی

+ اندیشیدن به آینده نظریه اجتماعی: آری به جامعه‌شناسی محمدرضا مهدیزاده

+ نقش جامعه اطلاعاتی در تحولات فرهنگی 

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکتر محسن رنانی

+ آیا در کارها حضور بشر لازم است؟ 

+ آینده‎پذیری: چالش اساسی آینده‎پژوهی در جهان در حال توسعه. 

+ اثرات اقتصادی جامعه اطلاعاتی در جهان 

+ چگونه انسان‌ها از صد درصد توانایی مغز خود استفاده می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ آیا اینترنت اشیا ما را به ابر انسان تبدیل خواهد کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ آیا سیاست می تواند از قرن 21 جان سالم به در ببرد؟. کنت میناگ

+ آینده، اکنون است ـ بخش اول آرش بصیرت

+ آینده، اکنون است ـ بخش دوم آرش بصیرت

+ سیاست‌گذاران همه کشورها خواهد بود. 

+ جهانی شدن و آموزش و پرورش 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995