Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


مفهوم جهانی شدن

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[24 Jul 2011]   [ ]


در عصر مدرن سطح و عمق فاصله گیری زمانی و مکانی بسیار بالاتر از دوران پیشین است و روابط میان دولت ها و رویدادهای اجتماعی و دور دست به همین اندازه درهم تنیده شده است .«جهانی شدن » اساساَ به همین فراگرد دست یابنده مرتبط است ، تا آن جا که شیوه های ارتباط میان زمینه ها ویا مناطق گوناگون اجتماعی درپهنه ی کل سطح زمین در قالب شبکه ای در آمده است.
«جهانی شدن »را می توان تشدید روابط اجتماعی در سطح جهانی تعریف کرد. همان روابطی که موقعیت های مکانی دور ا ز هم را چنان به هم پیوند می دهد که هر رویداد محلی تحت تأثیر رویدادهای دیگری که کیلومترها با آن فاصله دارد شکل می گیرند وبالعکس دگرگونی محلی به عنوان بسط جنبی روابط اجتماعی درپهنه ی زمان ومکان در واقع بخشی از فرآیند جهانی شدن به شمار می آید. بدین سان ،هرکس که پدیده های ایجاد شده در شهرهای امروزی را در هر نقطه ی جهان بررسی می کند نیک می داند وقایعی که در یک محله ی شهر رخ می دهد ،احتمالاَ تحت تأثیر عواملی مانند عملکرد بازارهای پولی و کالاهای جهانی و با تصمیم های سیاسی و فرهنگی شکل می گیرد.این عوامل که به تحکیم فرا آیندهای جهان گرایانه سرعت می بخشد را می توان از ویژگی های عصر حاضر دانست. درواقع «جهانی شدن » یعنی شدت بخشیدن به آن دسته از روابط اجتماعی که نقاط جغرافیایی دور دست را با هم مرتیط می سازد و این ارتباط به شکلی است که از طریق آن وقایعی که دریک نقطه از جهان روی می دهد تحت تأثیر وقایع نقاط مایل ها دورتر از آن هستند و برعکس .
در حال حاضر تعریف مکان و زمان دگرگون شده است مفهوم محدوده ای فیزیکی مکان متحول گشته است . زمان لازم برای فرآوری اطلاعات آن قدر کاهش یافته است که ما می توانیم به راحتی تفاوت شگفت انگیز میان آن ها و سایر تجربیات زمانی انسان در گذشته را درک نماییم .«جهانی شدن » به معنای امکان تحقق جامعه ی انسانی است . یعنی چیزی که قبلاَهرگز وجود نداشته است. جامعه ای که اکنون درآن واحد همه ی بازیگران اجتماعی عضو ،به یکباره سوی صحنه می آیند

2)جهانی شدن در چه زمانی ظهورکرد، به حقیقت پیوست واز چه عصری موجودیت یافت؟

«جهانی شدن » در چه زمانی ظهور کرد . به حقیقت پیوست واز چه عصری موجودیت یافت ؟ (سه نمونه جواب به این سؤال ها می توان عنوان کرد که در ذیل به اختصار توضیح داده می شود:
نظریه نخست که اکثریت محققین بر آن نظردارند نظریه ی مردم شناسی است که معتقد است ظهور «جهانی شدن » به زمان خاصی تعلق ندارد. بلکه با تاریخ بشریت مرتبط است . به عبارت دیگر ظهور آن از خیلی بیشتر با آغاز اولین تشکل بشری همراه بوده است. در مقابل این نظریه ، نظریه ی کاملاَ جدیدی در دست است که « جهانی شدن »را پیامد مستقیم جنگ سرد وفروپاشی تنها قدرت معارض یعنی اتحاد جماهیر شوروی دربرابر بلوک سرمایه داری می داند و می توان فوکویاما را بهترین معرف این گروه به شمار آورد. گروه سومی نیز وجود دارد که معتقد است تاریخ «جهانی شدن » با جنگ جهانی اول مرتبط است. یان کلارک با این ادعا که جنگ باعث ادغام عمیق تر اقتصاد استعماری در اقتصاد بین المللی گشت این ایده رامطرح می کند که به دنبال این جنگ ها ایدئولوژی های خاص جهانی در اشکال لنینیسم وناسیونالیسم تبلور یافت .
همان طور که در بالا عنوان شد هیچ اتفاق نظری پیرامون ریشه و مبدأ«جهانی شدن » دردست نیست و در مجموع باید گفت که «جهانی شدن » به صورت های گوناگونی نیز تعریف شده است و هیچ اجماعی د رباره ی علل این پدیده وجود ندارد.


۳) تعاریف جهانی شدن

به گفته ی«مک گور» «جهانی شدن »یعنی افزایش شمار پیوندها وارتباطات متقابلی که فراتر از دولت ها دامن می گستراند و نظام جدید جهانی را می سازد .
« جهانی شدن» به فرایندی اطلاق می شود که از طریق آن حوادث ، تصمیمات و فعالیت های یک بخش ازجهان می تواند نتایج مهمی برای افراد و جوامع دربخش های بسیار دورکره ی زمین در بر داشته باشد.
از طرفی آنتونی گیدنز «جهانی شدن »را یک رشته فرایندهای پیچیده ای می داند که نیروی محرک آن را ترکیبی از تأثیرات سیاسی و اقتصادی تشکیل می دهند و «جهانی شدن» در عین حال که نظام ها ونیروهای فراملی جدیدی را به وجود می آورد،زندگی روزمره را بویژه در کشورهای توسعه یافته تغییر می دهد . هم چنین گیدنز «جهانی شدن» را تنها زمینه ای برای سیاست های معاصر نمی داند و معتقد است که «جهانی شدن » نهادهای جوامعی را که درآن زندگی می کنیم ، دگرگون می سازد.
آنتونی گیدتز ، «جهانی شدن » را بسط ، گسترش و دنباله ی آن چه که د رگذشته وجودداشته است نمی داند بلکه آن را پدیده ای تلقی می کند که به نحو بنیادی ، جدیداست برخلاف سایر نظریات در مورد «جهانی شدن » گیدنز معتقد است که این پدیده صرفاَ فرآیندی د ربعد اقتصادی نیست که تنها براساس اقتصاد بازار قابل فهم باشد ، این پدیده پایان سیاست ، دولت، ملت ، خانواده ، فرهنگ و عواطف نیستند، بلکه برعکس برخی از آن ها را تقویت می کند
هم چنین بر این نظر تأکید می کند که معنای «جهانی شدن » این نیست که جامعه ی جهان ی درحال یک پارچه شدن است و برعکس این پدیده در برخی ابعاد با تفرق و پراکندگی روبه روست تا اتحاد ویکپارچگی.
درواقع موضوع «جهانی شدن » از نظر گیدنز روابط عاطفی افراد وزندگی شخصی آن هاو روابط محلی و منطقه ای است که به سراسر جهان کشیده شده است و نه صرفاَ یک مسأله ی اقتصادی
مارتین آلبرو ،از دیگر نظریه پردازان پدیده ی «جهانی شدن » ، این پدیده را به فرآ یندهایی که براساس آن تمام مردم جهان در یک جامعه ی واحد و فراگیر جهانی به هم می پیوند ، تعریف می کند .هم چنین آمانوئل ریشتر، «جهانی شدن » را شکل گیری شبکه ای می داند که طی آن اجتماعاتی که پیش از آن در کره ی خاکی دور افتاده و منزوی بودند ، در وابستگی متقابل و وحدت جهانی ادغام می شوند.
بنابراین تعاریف که در بالا به آن ها اشاره شد، پدیده ای است که بر اثر وقوع آن در تصمیم گیری ها و فعالیت های اقتصادی ،اجتماعی ،و فرهنگی انسان ها ، نقش مرزهای جغرافیایی به حداقل کاهش می یابد . در این رهگذر منافع تک تک انسان ها وکشورها بیش از پیش درمنافع تمام مردم و در تمام کشورهای جهان درهم تنیده خواهد شد دردنیای جهانی شده ، واژه ی ملی ، جای خود را به واژه ی بین المللی خواهد داد. لذا د رعصر حاضر که الوین تافلر آن را عصر دانایی می داند ، نه تنها کالا و خدمات و سرمایه بین ملل مختلف دنیا به آسانی به گردش درمی آید ، بلکه افکار ودانش بشر نیز آسان ترین و بی حد ومرزتر از گذشته مبادله می شود.
در واقع «جهانی شدن » محیط یگانه ای را برای کلیه ی کشورهای جهان به وجود می آورد که در آن ، پیوندهای بین المللی به حداکثر خواهد رسید . دراین محیط بیگانه قوانین جهان شمول است و جامعه ی جهانی باید از آن تبعیت کند.
«جها نی شدن » به عنوان واژه ی رایج دهه ی 1990 ، به عنوان روندی از دگرگونی ، ازمرزهای سیاست ،و اقتصاد فراتر می رود و علم و فرهنگ و کسب زندگی را نیز در بر می گیرد .از ان جهت جهانی شدن پدیده ای است که قابل تسری به اشکال گوناگون عمل اجتماعی ، اقتصادی ، سیاسی و حقوقی ،فرهنگی ، نظامی ،تکنولوژی و هم چنین عرصه های مختلف عمل اجتماعی نظیر محیط زیست است .
در این حالت می توان گفت که « جهانی شدن » به عنوان یک مفهوم هم به کوچک شدن جهان و هم به تقویت آگاهی از جهان اشاره دارد .معمولاَ علت این کوچک شدن ر اپیشرفت سریع تکنولوژی و تشدید روز افزون فعالیت های اقتصادی می دانند. درهمین تفسیر از جوامع ملی است که کارآمدی مقامات ملی متزلزل می شود و استقلال عمل آنها را از بین می برد . به علاوه توسعه ی شبکه های فراملی وساختارهای اقتدار جهانی موجب جابه جایی وگسیختگی تصمیم گیری ملی می شود. این کوچک شدن فیزیکی جهان و اندیشه ی دهکده ی جهانی با درک متحولی از زمان و مکان همراه است.
رابرتسون یکی دیگر از صاحب نظران در این زمینه معتقد است که دیگر نباید از نظام بین الملل دولت ها صحبت به میان آورد ، بلکه «جهانی شدن » درسطح فرهنگی سخن به میان می آورد و این مفهوم را در یک تعریف به صورت زیر مطرح می کند :
« جهانی شدن » یا سیاره ای شدن جهان، مفهومی است که هم بر تراکم جهان وهم بر تشدید آگاهی درباره ی جهان به عنوان یک کل، هم وابستگی متقابل و واقعی جهانی وهم آگاهی از یکپارچگی جهان در قرن بیستم اشاره می کند

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

انسان گلوبال

+ بهترین آموزش‌های یادگیری ماشین با پایتون -

+ آیا فناوری AI جای انسان‌ها را خواهد گرفت؟ -

+ شبكه ها --

+ ایران، پس از رهایی یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ نسل دهه ۸۰، دنبال تغییر نیست، خود ِ تغییره! //

+ ۳ تغییر که برای آینده محتوا و بازاریابی باید بدانید محسن راعی

+ تفكر توسعه‌خواهي دکتر شهیندخت خوارزمی

+ برترین شغل‌های حوزه کامپیوتر در سال‌های آینده  مهسا قنبری

+ صنعت چهارم و ویروس جهان‌گشا سرآغازی بر یک تحول بزرگ  مهدی صنعت‌جو

+ انقلاب صنعتی چهارم و تحولات کار در آینده  علی حسینی

+ آینده جهان از زبان مدیر عامل شرکت بنز 

+ چند نفر در جهان هنوز روزنامه می خوانند؟ میثم لطفی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی 

+ روش های خودشناسی : تست شخصیت 

+ مهارت مدیریت افراد هرمز پوررستمی

+ خلاصه کتاب موج سوم؛ نوشته الوين تافلر تافلر

+ انسان، زندگی و دانایی رضا داوری اردکانی

+ جهان گیری (ویروس کرونا) و نظم سیاسی، فرانسیس فوکویاما برگردان رحیم باجغلی

+ تفکر سیستمی چیست ؟ هدی ولی‌پور زند

+ امریکای دوران ترامپ و موج سوم الوین تافلر  بهروز بهزادی (روزنامه نگار)

+ ویروس کرونا بحرانی سیاسی است نه پزشکی یووال نوح هراری:بی بی سی

+ «علم» ، «امید» و «بحران کرونا» 

+ اعتماد، به انسان یا به کرونا؟ مسئله این است کرونانت

+ موقعیت پساکرونایی انسان سعید قاسمی زاده

+ بعد از عبور از كرونا، ما كجا خواهيم بود؟ 

+ معنی تازه «سواد» در قرن ۲۱ حمیده احمدیان راد

+ انواع سازمان و انواع برنامه ریزی 

+ خلاصه کتاب: جهانی شدن فرهنگ، هویت 

+ تاریخ اجتماعی رسانه‌ها؛ از گوتنبرگ تا اینترنت 

+ مهارت های اساسی یک کودک قرن ۲۱ 

+ شکاف بین نسلی رسانه ای  دکتر حجت اله عباسی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی  مسیر آینده

+ عصر دانش‌ و ابعاد آن‌ دکتر پرويز حاجياني

+ فوکویاما علیه فوکویاما سیدمصطفی شاداب

+ مرگ مدرسه یا آیندۀ مدرسه؟ ابراهیم مجیدی*:

+ تافلر و فلسفه ی تربیت بازسازی گرایی عبدالله افراسیابی

+ تکنولوژی در جامعه فراصنعتی 

+ دانشگاه آرمانی‌شده: ضرورت دگرگونی معیارهای قدمایی فرهیختگی 

+ آرمانی‌سازی گذشته و آینده 

+ هویت چیست؟ 

+ زنده باد انقلاب! یووال نوح هراری

+ سرنوشت آینده بشریت چه خواهد شد؟ میچیو کاکو

+ شکل زندگی در ۵۰ سال آینده 

+ شخصیت شناسی آینده نگری 

+ کتاب انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر میچیو کاکو

+ آن بالا قفل شده است؛ جنبش ها را از پایین بیاغازید یادداشت‌های یک آینده‌پژوه

+ ۲۱ درس برای قرن ۲۱: کتاب تازه‌ای از یووال نوح هراری 

+ نگرانی‌های ما در قرن بیست و یکم بیل گیتس

+ بمب ساعتی در آزمايشگاه  یووال نوح هراری

+ آئين اطلاعات  

+ انقلاب صنعتی چهارم و نشانه های ظهور 

+ «انسان خداگونه» در انتظار فردا فرد پطروسیان

+ نقد کتاب « آموزش و دموکراسی در قرن ۲۱» اثر نل نادینگز؛ 

+ جامعه اطلاعاتی و جنسیت سها صراف

+ پیامدهای مدرنیت آنتونی گیدنز

+ فرهنگ در جهان بدون مرز 

+ فرهنگ جهانی چیست؟ 

+ نظم نوین جهانی 

+ «انسان سالاری»، محور جامعه اطلاعاتی. 

+ از خانه‌های زیر آب تا تور گردشگری به مریخ! 

+ پیش‌بینی جزئیات زندگی انسان در دو قرن آینده. 

+ مهارت های زندگی در قرن بیست و یکم  آسیه مک دار

+ «گردشگری»صنعتی میلیارد دلاری و استوار بر پایه ی آینده نگری پیشینیانِ فرهیخته ی ما رضا بردستانی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (3) – بخش پایانی دکتر همایون مهمنش

+ زندگی ما و زندگی آنها  علی دادپی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (2) دکتر همایون مهمنش

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (1) دکتر همایون مهمنش

+ پیش‌بینی آینده غیرممکن شده است فرانسیس فوکویاما

+ آیندگان ما را به‌سبب کدام خطای اخلاقی ملامت خواهند کرد؟ 

+ مقدمه‌ای برای همه آینده نگری‌ها/ ضروری‌ترین علمی که در کشور ما به آن بی‌اعتنایی می‌شود رضا داوری اردکانی

+ قدرت آینده مهدی صنعت‌جو

+ از عصر اطلاعات تا عصر مولكول. مترجم : فيروزه امين

+ تفاوت‌های حیرت‌انگیز فرزندان 

+ عجیب‌ترین قوانین ترافیکی دنیا> از جریمه خودروهای کثیف تا منع راندن خودروی مشکی در روزهای خاص 

+ فناوری‌های مورد استفاده در جنگ‌های آینده چه خواهند بود؟ 

+ موج فراصنعتی چه کسانی را خواهد برد هرمز پوررستمی

+ مدیریت استراتژیک پورتفولیو پروژه ها در هلدینگها و سازمانهای بزرگ  

+ ضرورت آینده پژوهی و نگاه به آینده به عنوان نقش برجسته روابط عمومی نوین 

+ تکنولوژی علیه تبعیض اندرو فینبرگ

+ آیا فکرعبور جایگزین رمز عبور می شود​​​​​​​ سید محمد باقر نوربخش

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی۲ 

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی 

+ نمایش زندگی اجتماعی در جامعه اطلاعاتی  مانا سرایی

+ سخنرانی بیل گیتس درباره بیماری‌های فراگیر، بهداشت جهانی و حملات بیولوژیکی حمیدرضا تائبی

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات دکتر امین گلستانی

+ روندهای علم و فناوری در سال 2017 حمدرضا میرزایی

+ دو گروه از جوانان در برابر « قانون کار » ونسا پینتو برگردان سعید جوادزاده امینی

+ اندیشیدن به آینده نظریه اجتماعی: آری به جامعه‌شناسی محمدرضا مهدیزاده

+ نقش جامعه اطلاعاتی در تحولات فرهنگی 

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکتر محسن رنانی

+ آیا در کارها حضور بشر لازم است؟ 

+ آینده‎پذیری: چالش اساسی آینده‎پژوهی در جهان در حال توسعه. 

+ اثرات اقتصادی جامعه اطلاعاتی در جهان 

+ چگونه انسان‌ها از صد درصد توانایی مغز خود استفاده می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ آیا اینترنت اشیا ما را به ابر انسان تبدیل خواهد کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ آیا سیاست می تواند از قرن 21 جان سالم به در ببرد؟. کنت میناگ

+ آینده، اکنون است ـ بخش اول آرش بصیرت

+ آینده، اکنون است ـ بخش دوم آرش بصیرت

+ سیاست‌گذاران همه کشورها خواهد بود. 

+ جهانی شدن و آموزش و پرورش 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995